lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kompastuskiveni

Vaikka valtavasti onkin ajatusmaailmani anorektiselta puolelta terveemmälle puolelle siirtynyt, kertoi loma siitä, että kaikki ei ole vielä täysin kohdillaan. Kuten eilen totesinkin, on peruspohja ruokailuissani hyvä, mutta mitä ovatkaan sitten ne yksittäiset ratkaisevat asiat, jotka saavat painoni putomaan noinkin lyhyellä lomalla? Kun katsoo esimerkkiä terveen ajan syömistottumuksistani postauksesta Rentoa syömistä osa I huomaa, kuinka paljon sitä oikeasti saa ja tulee syödä, jotta paino normaalissa aktiivisessa elämässä pysyttelee paikoillaan. Ja vielä kun olen kuitenkin siinä vaiheessa, että painon tulisi nousta, on paljon petrattavaa vielä kotona. Ja jos vielä mukaan lasketaan sekin, minkä olen jo aikaisemminkin todennut, että nälkiintymistilasta normaalipainoiseksi nousseen anorektikon energiantarve säilyy tavallista suuremapana vielä jonkin aikaa normaalipainon saavuttamisen jälkeenkin, ovat kaikki nämä asiat yhdessä niitä ratkaisevia tekijöitä, jotka nyt tulee huomioida. Kotona ollessani ei riitä, että suoriudun ruokailuista hyvin saatikka sitten kohtalaisesti, vaan niistä tulee suoriutua melkeimpä täydellisesti. Energiantarve kotona on paljon suurempaa kuin osastolla, ja jos en kykene syömään kotona yhtä isoja määriä kuin osastolla, ei painoni pysy kotilomien aikana.

Hyviä asioita, joita olen onnistunut siirtämään osastolta myös kotiruokailuihini, on jo valtavasti. Yksi melkeimpä tärkein asia on ehdottomasti kahden lämpimän aterian syöminen päivässä. Tämä on asia, josta en ole kertaakaan lomilla tinkinyt. Olemme poikaystäväni kanssa joko tehneet itse ruokaa tai käyneet ravintolassa syömässä. Ja ruoat eivät todellakaan ole olleet mitään salaattilinjaa, vaan kunnon täysipainoisia aterioita, sisältäen aina sekä hiilihydraatteja perunan, pastan tai riisin muodossa sekä luonnollisestikin myös proteiinia lihan muodossa. Poikaystäväni on pitänyt huolen, että rajojani koetellaan ja rikotaan jatkuvasti, käyttämällä ruoanlaitossa normaalisti öljyä sekä kermaa. Hän ei anna minun lipsua täysin rasvattomalle linjalle, mikä on todella tärkeä asia. Vielä tämä toimii meillä parhaiten näin, että hän valmistaa ruoat lähinnä yksin, mutta myös minä olen jo rohkaistunut käyttämään itselleni vaikeita ainesosia ruoanlaitossa. Lämpimien aterioiden lisäksi ruokailuissani on hyvää uutena asiana mukaan tullut joustavuus ja välipalojen syönti. Jos ruokailuväli pitenee yllättäen, kykenen ottamaan jo välipalaa, vaikka se ei varsinaisesti ateriasuunnitelmaani kuuluisikaan. Sallin itselleni jo hyvin myös herkuttelun ja kestän siitä seuraavan morkkiksen ilman ahdistusta, joka seuraisi minua mukanani vielä seuraavaankin päivään.

Positiivisia muutoksia olisi edelle luettelemieni lisäksi paljon muitakin, mutta mitä ovat sitten ne kompastuskivet, jotka lomilla koituvat kohtalokseni? Pohdin näitä pikään yhdessä äitini ja poikaystäväni kanssa sekä tietysti myös itsekseni. Luulen löytäneeni aikalailla ne heikot kohtani, joihin tulee puuttua ja tiukasti, jotta tulen tulevaisuudessa pärjäämään.

Epäsäännöllisyys ja pyrkimys tavalliseen elämään:
Lomilla en luonnollisestikaan pysty noudattamaan yhtä säännöllistä elämänrytmiä kuin osastolla, jossa kaikki on niin tarkasti aikataulutettua. Kuten keskiviikko-päivästä teille kirjoittaessa totesin, tuntui minusta kaikki niin ihanan tavalliselta ja luonnolliselta. Tällöin pääosassa elämässämme ei ole minun ruokailuni, vaan se normaali elämä. Niin ihanalta kuin tämä kuulostaakin, tekee se heikon kohdan ruokailuihini. Kun rytmi on epäsäännöllinen eikä aamupallalle malttaisi nousta osaston tapaan kahdeksalta, tarkoittaa tämä ruokailuiden siirtymistä. Tällöin on vaikeampaa mahduttaa päivään kaikki tarvittavat ateriat, joita osastolla minulla kuitenkin on melko paljon ja usein. Tämä taas tarkoittaa sitä, että jokin ateria saattaa tipahtaa välistä pois tai kutistua. Äitini sanoi, että unelmoin ehkä liikaa siitä normaalista elämästä, joka minulle ei vielä ole mahdollista. Vaikka kuinka inhottavalta tuntuisi, pitäisi minun pyrkiä yhtä orjalliseen ja tarkkaan ruokailuun, kuin osastollakin - ainakin vielä näin aluksi.


Rasvattomien ja light -tuotteiden käyttö:
Olen vieläkin täysin sairauden pauloissa mitä rasvattomien ja light-tuotteiden käyttöön tulee. Tämä asia on sellainen, josta olen keskustellut poikaystäväni kanssa useammin kuin kerran. Tiedän, että minun pitäisi alkaa uskaltaa ottaa jo vähitellen askelia kohti esimerkiksi tavallisten jogurttien syöntiä. Kun toissa kerralla lomalta palatessani tajusin unohtaneeni jogurttini ystäväni jääkaappiin, jouduin ihan paniikkiin. Tein siitä itselleni elämääkin suuremman asian, kun tajusin, että minun olisi syötävä talon tavallisia jogurtteja. Vaikka heti seuraavana päivänä ehdotinkin hoitajalle takaisin isompaan annoskokoon siirtymistä, jouduin paniikkiin muutaman vaivattoman jogurtin vuoksi. Tämä on melko pitkälti haaste numero yksi, sillä tavallisiin maitotuotteisiin siirtyminen lisäisi energiansaantiani, jota todella tarvitsen, mutta olisi myös yksi uusi voitto terveemmälle puolelleni. Tämä muuri minun on ylitettävä ennen kuin voin sanoa parantuneeni. Light-tuotteet pitävät minut kiinni niissä anorektisissa kalorinlaskentaan liittyvissä asioissa, joista minun todella tulisi pyrkiä eroon. Niin kauan kuin syömistäni määrittävät edes jollain tapaa kalorit ja niiden tuijottaminen ja niiden mukaan syöminen, on anoreksia minussa vielä kiinni.

Rasvakammo:
Olen aiemminkin kertonut siitä, kuinka rasva on minulle kaikkein haastavin ruoka-aine. Paljon olen jo saavuttanut taistelussa rasvakammoani vastaan, mutta paljon on vielä saavuttamatta. Se on jo suuri erävoitto, että sallin rasvan, kerman ja juuston kohtuullisen käytön ruoanlaitossa. Mutta kun siirrytään käytännön tasolle leipien voiteluun ja ateriasuunnitelmaani kuuluvien pähkinöiden syöntiin, tulee täysi stoppi päälle. Eli levitteen käyttöä minun todella tulee parantaa ja pähkinät pitää mukana ateriasuunnitelmassani myös kotonani. Myös kammoni rasvaisia ruokia kohtaan minun tulee voittaa, jotta voin päästä eroon kaikista peloistani minulle täysin kiellettyjä ruokia kohtaan. Se olisi valtava erävoitto terveelle puolelle, vaikkei välttämätöntä ravintoaineiden saannin kannalta olisikaan.


Ateriasuunnitelmastani poisputoavat pienet, suuret asiat:
Ateriasuunnitelmani pysyy melko hyvin kasassa kotona ollessani, mutta silti kuin huomaamatta sieltä tippuu aina jotain pientä pois. Olen niin kovasti haaveillut siitä joustavasta, normaalista elämästä, jonka mukana tulisi nälkätuntemusten mukaan syöminen ja mielitekoihin vastaaminen. Mutta tämä kaikki edesauttaa sitä, että jos lähden liikaa "sooloilemaan", jää auttamatta jotain ateriasuunnitelmaani kuuluvaa pois. Jotain, millä terveelle ihmiselle ei ole mitään väliä, mutta jotain millä minulle on suuri merkitys: niin fyysiseltä kuin psyykkiseltä kannalta katsottuna.  Esimerkiksi vaikka syönkin kunnon lämpimän ruoan, tulee selvä lovi energiansaantiini, kun yhtäkkiä maito korvaantuukin vedellä eikä jälkiruokaa tule syötyä. Näin käy kuin ihan huomaamatta, mikäli en ole täysin tarkkana ja varpaillani koko ajan. Anoreksia vaanii koko ajan nurkan takana valmiina nappaamaan kiinni siitä pikkusormesta. Ja se aamupala - aamupalamissioni jatkuu edelleen.

Arkikulutuksen kasvaminen:
Osastoarkeni on hyvin vähän energiaa vievää. Päiväni koostuu lähinnä istuskelusta ja makoiluista. Ainoiksi liikuntasuoritukseksini jäävät ulkoilut, joita ovat puoli tuntia reipasta kävelyä joka toinen päivä ja tunti joka toinen päivä. Mutta kun menen kotiin, aivan huomaamattani kulutan energiaa siivoamalla, käymällä kaupassa ja puuhastelemalla kaikkea muuta. Vaikka kävisinkin vain pienillä lenkeillä Juliuksen kanssa, kerääntyy liikkumista yhtäkkiä ihan huomaamattakin kaikesta touhuilusta, vaikka varsinaista liikuntaa en harrastaisikaan. Esimerkiksi eilen kertomani koskiretki kulutti varmasti kuin huomaamattaan energiaa, kun kävelimme vaikekulkuisessa maastossa. Tässä saattoi hyvinkin jo pelkästään kulua energiaa yhtä paljon kuin normaalissa puolen tunnin lenkissäni. Tämä kaikki minun tulee ottaa huomioon kotona ollessani ja uskaltaa rohkeasti vastata lisääntyneeseen energiankulutukseen syömällä enemmän.

Nälkätuntemukseen vastaaminen - mutta vain osittain:
Pystyn jo melko hyvin vastaamaan nälkätuntemuksiini, mutten täysin. Otan rohkeammin välipalaa ja syön jotta nälkäni lähtee. Mutta tämä ei riitä. Minun tulee kyetä syömään itseni ihan täyteen sen sijaan, että ainoastaan poistaisin nälkäni.  Jos syön ainoastaan poistaen nälkäni hetkellisesti, nälkätuntemukseni palaa hyvin nopeasti takaisin ja minua alkaa pelottaa jatkuva näläntunne. Jos uskaltaisin syödä kunnolla itseni aterioilla täyteen (mitä tosin tapahtuu kyllä myöskin), nälkä pysyisi pitempään loitolla, pystyisin keskittymään paremmin asioihin eikä ruoka pyörisi alituiseen mielessäni sekä mieliteot pysyisivät kurissa. Joten nälkätuntemukseen vastaamiseen tarvitsen vielä rohkeutta ja paljon. Paljon on jo muuttunut, mutta vielä lisää muutosta tarvitaan.


Mutta nämä kaikki ovat niitä pieniä valintoja, joita me anoreksiaa sairastavat joudumme päivittäin tekemään. Jokainen valinta tulee tehdä tarkasti ja tietoisesti. Vaikka kuinka ihanalta kuulostaisikin joustavuus elämässä ja rentous syömisessä, täytyy toipuvan anorektikon olla vielä hyvinkin tarkkana. Jokainen valinta tehdään joko terveyden tai sairauden hyväksi. Raja anorektisen ja terveen toiminnan välillä on niin häilyväinen, että koko ajan tulee olla varpaisillaan. Kuten ihana lukijani kuvailikin, on jokainen valinta tärkeä: teetkö puurosi maitoon vai veteen, nappaatko välipalaksi hedelmän vai pullan, otatko tavallisen vai rasvattoman jogurtin, otatko leiväksi ruisleivän vaiko yli puolta pienemmän hapankorpun. Nämä kaikki pienet valinnat ovat niitä, joissa pitäisi voittajan olla aina terve puoli. Useimmiten minulla terve puoli vie jo voiton, mutta myös paljon on niitä huomaamattomia ansoja, joihin lankean tekemällä väärän valinnan. Ja nuo ansat ovat niitä, jonka vuoksi painoni ei pysy lomilla, vaikka ruokailuni peruspohja olisikin kunnossa. Nyt kun tiedostan ansani paremmin kuin hyvin, voin vaan yrittää parhaani ja kiertää ansat mahdollisimman kaukaa!

<3:Laura

10 kommenttia:

  1. No voisit koittaa päästä noista light/rasvaton- tuotteista eroon ihan vain järjellä. Terveysalaa opiskelleena tiedät varmasti, että nuo jos jotkut eivät ole terveellisiä. Usein paljon sokeria rasvan tilalla tai vaihtoehtosesti makeutusaineita, jotka nekin on joissakin tutkimuksissa todettu lihottavan (aivojen luullessa niitä sokeriksi jne). Lisäksi makeutusaineilla on vinopino muita haittavaikutuksia.

    Muutenkin sokerihan on se pahin näistä ns. epäterveellisistä ruoka-aineista, koska sehän aiheuttaa kolesterolein kasvua ja altsitaa monille muille sairauksille.

    Hyvää rasvaa taas ei kannata pelätä, koska se edistää terveyttä ja on paljon parempi kalorien saanti kohde, kuin taloussokeri.

    Eli jos koitat ihan järkeilyä noissa. Normaali jogurtti on paljon terveellisempi vaihtoehto kuin light!:) EIkä siinä ole edes paljoa niitä kaloreita! Rohkene maistamaan. Makukaan ei ole yhtään niin esanssinen kuin noissa makeutusainehirivöissä.

    Yksi normaali jogurtti ei sinua lihota. Ja lihoaminenhan oli se mitä haluat, joten tämänkään ei tulisi pelottaa :)

    Tsemppiä! Kyllä sinä vielä voitat nuo pelkoruokasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän kyllä todellakin nuo kaikki asiat järjen tasolla, mutta valitettavasti anoreksia ei kulje käsi kädessä järjen kanssa..:( Mutta onneksi alan olla jo siinä vaiheessa parantumista, että tieto alkaa vähitellen suostua toimimaan jo mieleni kanssa yhteistyössä, mikä näkyykin jo esimerkiksi hyvien rasvojen käyttönä ruoanlaitossa:) Mutta light-tuotteista eroonpääseminen onkin minun ensisijainen haasteeni ja tavoitteeni, johon todella aion tarttua kiinni! Ja ovathan esimerkiksi tavalliset jogurtit paremman makuisiakin:) Ja sitä painonnousua, sitähän tässä tosiaan haetaan, joten tavallisten jogurttien syöminen edesauttaisi siinä! Kiitos tsempeistä, kyllä aion vielä nuo viimeisetkin ruokapelkoni päihittää! :)

      Poista
  2. Voin sanoa, että joskus kun laihdutin, yritin syödä rasvattomia ja light-tuotteita, mutta en kuitenkaan niitä pystynyt syömään: ne maistuivat niin pahalle. Syötkö kuitenkin ihan tavallista jäätelöä vai onko sekin rasvatonta? Voin sanoa tästäkin, että rasvaton maistuu ihan kauhealle, tavallinen on tuplasti parempaa.

    Huomaatko, että et syö jälkiruokaa etkä juo maitoa ruokien kanssa, tapahtuuko se huomaamattasi? Vai tuleeko anorektinen ajattelusi voimaan, että voit ovelasti vaihtaa maidon veteen?

    Juuri tuo on tärkeää, että syöt kotona enemmän, koska kulutuskin on enemmän. Rohkeasti vain syömään siis :)

    Olen niin ylpeä sinusta ja edistyksestäsi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätelöä pystyn syömään jo hyvillä mielin tavallista:) Hienoa, että sinä olet pysynyt tavallisissa jogurteissa, sillä sen on tervettä se! Itse aion todellakin haastaa itseni siinä:)

      Jotenkin sitä puoliksi tietoisesti ja puoliksi ihan tiedostamattaankin jättää esimerkiksi maidon juomatta. Ne ovat niitä pinttyneitä anoreksian myötä tulleita tapoja, joista pitäisi ihan tietoisesti pyrkiä pois. Ja kun kylläisyys tulee helpommin kuin ennen, käyttää sairas puoli sitä heti hyväkseen, että ehkä en tarvitse tätä yhtä "pientä" juttua. Jälkiruoka-asiassa olen yrittänyt petrata siten herkuttelemalla kerralla vähän enemmän:) Eli se on todella häilyväinen vielä se raja sairaan ja terveen toiminnan välillä. Vaikka välillä kuvittelee toimivansa terveellä tavalla, on anorektiset tavat niin pinttyneitä, että huomaamattaan toimii sairaan puolen hyväksi!

      Joten tarkkana siis pitää olla ja saada sitä rohkeutta vaan lisää:) Ja kiitos ihanista sanoistasi - taas kerran<3

      Poista
  3. ON normaalia tiedostaa sairastavansa syömishäiriötä ja pitää kiinni tarkasti riittävästä energiansaannista (maidot ja jälkiruoat) ei ole normaalia jättää maitoa ja jälkiruokaa syömättä koska sairaus väittää että nyt tämä on normaalia. "on normaalia ettei syö" on sairauden määritelmä normaalista. terveys löytyy tarkasta huolehtimisesta. ei huolimattomuudesta.
    toivottavasti tästä olisi sinulle apua.
    rohkeutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tästä oli apua, joten kiitos! Joku joskus kommentoi minulle, että kun kotonakin vain ajattelen ruokaa koko ajan ja mukavan yhdessäolon sijaan alan heti järjestelemään ruokailujani, pitäisi se minut taudissa entistä tiukemmin kiinni. Mutta jotenkin helpottavaa kuulla, että se on tässä vaiheessa vielä täysin normaalia, ja että on normaalia tiedostaa sairastavansa syömishäiriötä ja minun on pakko pitää oikeasti huolta riittävästä energiansaannista ja kiinni omasta ateriasuunnitelmasta. Jotenkin tämä antoi luottoa siihen, että saan ja minun täytyy koko ajan pitää sairaus mielessä, vaikkei se niin mukavalta tuntuisikaan. Ei saa antaa sen normaalin elämän viedä mennessään ja auttaa "unohtamaan" ruokia ateriasuunnitelmasta.

      Poista
  4. Hei. Eksyin tänne sattumalta, ja jään varmasti seuraamaan - ihana, toivoa luova blogi!

    Itse en ole koskan sairastanut syömishäiriötä, seurannut vain sivusta muutaman ystävän kamppailua niitä vastaan. Mutta sairastan vaikeaa migreeniä, jonka vuoksi minun on tärkeää syödä säännöllisesti rasvaa sisältäviä aterioita. Tämän oppiminen oli melko raskasta, mutta nykyisin olen niin tottunut, ettei tarkka ateriarytmi ja ravinnon tarkkailu enää tunnu rasittavalta. Päinvastoin, voin kaikin puolin paremmin näin.

    Yritän tässä sanoa sitä, ettei säännöllinen syöminen vielä huuda, että "syömishäiriö". On paljon sairauksia, joita sairastavilla syömisen ja ateriarytmin tarkkailu on luonnollinen osa elämää. Näinkin voi kuitenkin elää aivan täysin normaalia ja onnellista elämää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentistasi! On totta, että syömisten tarkkailu ei liity pelkästään syömishäiriöihin, vaan on olemassa lukuisia sairauksia, jotka edellyttävät juuri säännöllisen ateriarytmin, kuten juurikin migreeni, diabetes yms. Ja samat "syömissäännöt" tavallaan pätee myös ylipainonsa kanssa kamppaileviin kuin syömishäiriötä sairastaviin. Mutta hienoa kuulla, että sinä olet saanut ateriarytmisi kuntoon ja voit hyvin:) Itsekin pitää oppia siihen, että vaikka tarkkana tulee ruokailujen kanssa olla, ei se ole esteenä normaalille elämälle - minun tapauksessani se on oikeastaan edellytys sille!

      Ja kiva kuulla, jos jäät blogiani seuraamaan:) Varmasti osaat ystäviesi kautta tavallaan samaistua siihen, mitä elämä syömishäiriötä vastaan kamppaillesa on! Liity ihmeessä ihan blogin jäseneksikin, jos siltä tuntuu:) Kuten olen aiemminkin sanonut, on minusta aina mukava osata liittää tieetty kommentti nimimerkin kautta juuri tiettyyn lukijaan! :)

      Poista
  5. Sun kannattaisi oikeesti pitää kiinni osaston ateriasuunnitelmasta ja ruokarytmistä myös kotona, vaikka tiedän paremmin kuin hyvin että se tuntuu välillä rasittavalta. Kun paino nousee paljon lyhyessä ajassa, se on pääosin nestettä, joka tippuu pois jos syö marginaalisestikin vähemmän. Ite söin just enkä melkeen ateriasuunnitelman mukaan vielä jonkin aikaa normaalipainon saavutettuani, koska tiesin kokemuksesta että paino tulee alas korkeelta ja kovaa jos jää energiat vähänkin vajaaksi. Nyt kun paino on pysynyt pitemmän aikaa samassa, voi jo syödä rennommin eikä paino liiku mihinkään.

    Ateriasuunnitelman ja rytmin noudattaminen ei oikeesti oo kotioloissa kauhean vaikeaa. Jos ei kerkeä syödä esim. välipalaa, sen voi ottaa etukäteen tai ottaa jonkun pirtelön mukaan :) lounaaksi voi syödä vaikka valmisaterian ja jälkkäriksi riisifrutin. ei vaadi paljoa vaivaa.

    Pienikin luistaminen (esim. vain yhden juustoviipaleen poisjäänti) on palvelus anoreksialle, vaikka se tapahtuisi puoliksi huomaamatta. Jos sulla olisi esim. antibioottikuuri, joka pitäisi muistaa ottaa monesti päivässä, huolehtisit todennäköisesti lääkkeen ottamisesta hyvin? Tuskin jättäisit pilereitä ottamatta, ottaisit väärän anonostuksen tai kokonaan eri tabletit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Vertaus lääkkeisiin oli todella osuva, sillä ruokahan on lääkettä anorektikolle. Nyt aion todellakin pitää ateriasuunnitelmastani kiinni täysin, kun seuraavan kerran kotilomalle lähden. Tässä vaiheessa terve puoleni on jo niin vahvoilla, että nyt pistän sen koville ja pakotan itseni noudattamaan suunnitelmaa ilman mitään tekosyitä lipsumisesta! Se on totta, että jokainen, ihan pienikin lipsuminen, on palvelus sairaalle puolelle - vaikka sitten sen juustoviipaleen poisjättäminen.

      On totta, että minkään ei pitäisi olla esteenä ateriasuunnitelman noudattamiselle, vaan välipalaa voi napata mukaan ja tankata heti sopivan hetken koittaessa. Se on oikeasti vain ongelma, jos antaa sairaan puolen siitä sellaisen tehdä!

      Hieno kuulla, kuinka olet toiminut normaalipainon saavutettuasi ja kuinka voit nyt! Ihana ja luottamusta antava malli minulle!:)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)