tiistai 24. huhtikuuta 2012

Sosiaaliset hetket - anorektikon painajainen

Wall PhotosEräs lukija kysyi minulta, kuinka paljon illat ystävien kanssa minua tällä hetkellä stressaavat ja joudunko suunnittelemaan ruokailuita paljon etukäteen ennen itse juhlahetkeä. Aloinkin miettimään yleisesti erilaisten sosiaalisten tilanteiden sekä juhlien aiheuttamaa ahdistusta koko sairausajaltani sekä yleensäkin sitä, millaisia tilanteet anoreksiaa sairastavalle ovat. Juhlat ja sosiaaliset hetket kun ovat suoraan sanottuna anoreksiaa sairastavan painajainen. Kun ruoka alkaa hallita elämää, muuttuu kaikki kertaheitolla vaikeammaksi. Tosiasia on, että syöminen liittyy asiaan kuin asiaan. Ystävien tapaaminen kahvin merkeissä ei tarkoita vain mustan kahvin juomista, vaan normaalisti tilanteeseen liittyy kahvin seurana nautittu pulla tai leivonnainen. Elokuvailta ei todellakaan tarkoita pelkästään elokuvien katsomista, vaan tilanteeseen kuuluu niin popcornien kuin karkkien nauttiminen. Entäpä illanvietot tai muut juhlatilaisuudet sitten? Hyvän seuran ja juhlimisen lisäksi tällaiset tilaisuudet tarkoittavat herkuista notkuvia pöytiä, jotka ovat muiden ihmisten taivas, mutta anorektikon painajainen. Mitä juhlat olisivatkaan ilman tarjottavia herkkuja ja juomia? Eihän sellaisia juhlia ole olemassakaan.


Kun itse aloin oireilla syömisilläni, alkoi se näkyä ensimmäisenä arkisyömisessäni. Tällöin rajoitin herkuttelun juhlahetkiin ja annoin itseni nauttia tällaisissa tilanteissa ruoasta vapaasti. Tuleva tapahtuma kuitenkin vaikutti jo edeltäviin ruokailuihin siten, että karsin kaikki herkut pois muusta syömisestäni, jotta voisin sitten antaa itselleni luvan syödä juhlatilanteessa rennosti. Aluksi tämä onnistuikin näin, mutta vähitellen myös juhlatilanteet alkoivat muuttua ahdistaviksi, enkä kyennyt sallimaan itselleni herkuttelua enää edes silloin. Sen sijaan, että olisin antanut edeltävien päivien minimaalisten ruokailujen myötä itselleni luvan nauttia illan herkuista, ei käsijarru lähtenyt pois päältä juhlissakaan. Aluksi jäi pois alkoholi ja pian kaikki muutkin juhlatarjottavat. Tilalle tulivat selitykset juuri syödyistä aterioista sekä närästyksestä, joka esti syömisen. Kahville mennessämme kaakao vaihtui mustaan kahviin ja aiemmin luonnollinen osa kahvittelua ollut leivonnainen jäi ottamatta.

Monella oireilun alettua ja anoreksiaan sairastuttua sosiaaliset tilanteet rajoittuvat ja vähitellen katoavat elämästä kokonaan pois. Tilanteet käyvät ahdistaviksi, pelottaviksi ja painajaismaisiksi tilanteiksi entisen nautinnon sijaan. Tällöin vaarana onkin syrjäytyminen ja sosiaalisten suhteiden menettäminen. Minulla ei näin kuitenkaan käynyt, vaan osallistuin entiseen tapaan ystävien kesken pidettyihin illanviettoihin sekä yhteisiin kahvitteluhetkiin. Tällöin otin käyttöön viimeisetkin itsekurin rippeet ja katselin vierestä muiden nauttimista. Tilanteita kuitenkin helpotti se, että myönnettyä tilanteeni vakavuuden itselleni, sain siitä myös läheisilleni ja ystävilleni kerrottua. Tämän jälkeen minun ei enää tarvinnut selitellä mitään ja he ymmärsivät käytöstäni.


Kun tiedossa oli esimerkiksi tuparit tai muut ystävieni järjestämät juhlat, saatoin ottaa etukäteen selvää, mitä tulevana iltana olisi tarjolla. He eivät pitäneet tätä outona, vaan ymmärsivät tämän helpottavan psyykkisesti minun valmistautumistani iltaan. Tällöin saatoin henkisesti valmistautua tulevaan iltaan ja varautua mahdollisesti omilla eväillä, mikä käytännössä tarkoitti omenoita. Vaikka koinkin tilanteet ahdistavina, aloin pikkuhiljaa tottua siihen, etten syö tilanteissa tarjolla olevia herkkuja, vaan kaivan esiin omat eväät. Kuukausien kuluessa ja vuosien saatossa tyydyin ja totuin siihen, että minun ei kuulu syödä ja minun tehtäväni on ainoastaan katsella muiden herkuttelua vierestä. Vaikka sairauden ollessa pahimmillaan sain sairasta mielihyvää syömättömyydestäni ja itsekuristani, sisältyi tunteisiini myös valtava määrä kateutta ystävieni rentoa syömistä ja juomista sekä tilanteesta nauttimista kohtaan.


johannas blogg -Vaikka sitkeästi sairaalajaksojeni välissä ja kotona ollessani pidinkin  kiinni ystävieni tapaamisesta, olivat hauskanpito ja nauttiminen kaukana noista illoista ja muista sosiaalisista hetkistä, kun nälissäni, pahoinvoivana ja palelevana kaipasin vaan kotiin vällyjen väliin sekä teekupin lämmittämään käsiäni. Enemmän kuin ruokailuteilanteita, aloin jännittämään iltoja ja julkisille paikoille menoa juuri fyysisen jaksavuuteni vuoksi. Syömättömyyteen tai vähäiseen syömiseen olin jo tottunut, mutta olin koko ajan niin väsynyt ja kylmissäni, että odotin vain iltojen tai muiden tapaamisten loppuvan ja pian. Illanvietoissa kauhistutti ajatus baarivaatteissa tarkenemisesta ja jatkuvasta palelusta. Sisäinen kylmyys oli sitä luokkaa, että muiden hikoillessa vieressä omat sormeni sinersivät ja ihoni oli kananlihalla.

Vuosien aikana olen kuitenkin yrittänyt aina tilanteestani riippuen sopeutumaan ystävieni tapaamisiin ja juhlatilanteisiin myös ruokailujen kannalta. Pikkuhiljaa aloin haastamaan itseäni enemmän illanvietoissa ja juhlatilanteissa pyrkimällä siihen ajatukseen, että pyrkisin syömään sitä mitä tarjolla on. Varmuuden vuoksi olen vuosien aikana sujauttanut aina tunnollisesti laukkuuni varaksi omia eväitä, mutta olen pyrkinyt lähtemään juhliin sillä asenteella, että pystyn kyllä syömään siitä mitä juhlissa tulisi tarjolla olemaan. Kahvittelut ja ystävieni tapaamiset olen pyrkinyt taas päiväsaikaan sopimaan sellaiseen aikaan, että voisin syödä välipalan muodossa jotain hyvää. Paljon suunnittelua kaikki sosiaalinen elämäni viime vuosina on kuitenkin vaatinut, eivätkä juhlatilanteet helppoja ole olleet. Nauttimisen sijaan hetket ovat kuluneet ruokaa ajatellessa ja fyysisestä pahasta olosta kärsiessä.

Yksi pelottavimmista asioista juhlatilanteissa on vuosien saatossa minulla ollut pelko hallinnan menettämisestä. Kun tarjolla on ollut paljon syötävää, en ole uskaltautunut syömään sillä pelko siitä, etten pystyisi lopettamaan syömistä, on ollut valtava. Aliravitsemustila ja valloillaan oleva nälkä ovat ajaneet minut siihen tilanteeseen, että koko juhlien ajan mielessäni ovat pyörineet tarjolla olevat herkut ja kamppailu ajatuksissani syömisen ja syömättä jättämisen välillä on ollut valtaisaa. Jos juhlien päätyttyä minulta olisi joku kysynyt syömieni karkkien lukumäärää, olisin sen varmasti osannut sanoa. Koin usein helpommaksi olla ottamatta yhtäkään tarjolla ollutta karkkia, sillä jos olisin ottanut yhden, olisin ottanut myös toisen ja pelko hallinnan menettämisestä olisi ollut käsin kosketeltavaa. Minulla taudinkuvaan ei ole koskaan liittynyt ahmimista, mutta tästä huolimatta pelko ajatuksesta on ollut usein valloillaan. Kun olemme viettäneet iltaa ystävien kesken, olen ratkaissut asian usein sillä, että olen ottanut oman karkkipussin. Tällöin olen pystynyt ajatuksissani antamaan itselleni luvan karkkien syömiseen ja pelkoa kontrollin menettämisestä ei ole ollut, sillä määrä on ollut rajattu.

Vaikka sairaus onkin ollut vahvasti läsnä myös viimeisen puolentoista vuoden aikana, on merkittävä muutos tapahtunut ajattelussani. Helsingin osastojaksoni aikana ja jälkeen sain ajatteluuni mukaan paljon sallivuutta mitä herkkujen syömiseen tulee. Tämä on helpottanut valtavasti sosiaalisista tilanteista selviämistä myös syömisen kannalta ajateltuna. Merkittävä rooli tässä on kuitenkin ollut poikaystävälläni, joka on ollut minulle tuki ja turva erilaisissa juhlatilanteissa. Viime vuonna selvisin esimerkiksi neljistä häistä loistavasti pitkälti poikaystäväni tukemana. Hän oli juhlissa minun lupani syödä, joka käski ottamaan lisää ja suorastaan huolehti ruokailuista puolestani. Kun hän tiesi minun tekevän mieli tarjolla olevaa kakkua, otti hän sitä itsekin, vaikkei hän makeasta välitäkään. Saan kiittää häntä paljon siitä, että olen seurustelumme aikana selviytynyt niinkin hyvin juhlatilanteista ahdistumatta. Hänen kanssaan olen pystynyt luottamaan siihen, että pärjään kyllä ja pystyn syömään tarjolla olevaa ruokaa. Häneltä olen saanut aina tarvittaessa vahvistusta siihen, että saan syödä ja herkutella aivan kuten muutkin ihmiset.

Nykyään koen sosiaaliset tilanteet nautintona ja ihanana osana elämääni. Poissa ovat pelot, joita erilaiset juhlatilanteet ovat minussa viime vuosien aikana aiheuttaneet. Vaikka syömiseni ja juomiseni ei vielä olekaan lähellekään samalla tasolla kuin terveinä aikoina, pystyn jo aidosti nauttimaan juhlista, illanvietoista tai elokuvahetkestä ilman, että ahdistun niistä etukäteen. Pystyn selviytymään nykyään melko hyvin kaikista tarjolla olevista ruoista, eikä mikään ole noussut ylitsepääsemättömäksi minulle. Vieläkin tarvitsen tukea ja vahvistusta usein poikaystävältäni, mutta esimerkiksi lauantainen tyttöjen ilta osoitti, että alan pärjäämään myös ilman läheisiltäni saatua tukea. Yksi suuri oivallus on ollut ruokailujen kunnollisesta huolehtimisesta ennen sosiaalisia hetkiä. Aiemmin "säästellessäni" ruokailua juhlahetkeä varten, on valtava nälkä ainoastaan lisännyt ahdistustani, vaikeuttanut syömistäni ja aiheuttanut pelon ahmimisesta. Nyt olen vihdoin saanut sairaat ajatukset sivuun tavalla, joka sallii ruokailun myös ennen juhlia tai illanviettoa. Kun olen syönyt kunnolla ennen juhlatilannetta, pystyn hallitsemaan tilanteen psyykkisesti paljon paremmin ja sallimaan myös herkuttelun ja napostelun ilman hallinnan menettämisen pelkoa.

Pystyn helposti joustamaan ruokailuissani, muuttamaan ajatuksissani aterioideni järjestystä sekä pitämään ruokailut kasassa myös juhlatilanteissa. Pyrin pitämään ajatuksissani ateriasuunnitelmani, jota käytän runkona myös epäsäännöllisemmän ruokailun sisältyessä päivään. Tällöin käytän kaloreiden laskentaa ainoastaan positiivisessa mielessä hyväkseni, jotta varmistan, että saanhan illan aikana tarpeeksi energiaa. Luonnollisestikin tavoitteenani on päästä ateriasuunnitelmastani kokonaan eroon, unohtaa kalorit ja nauttia ruoasta ja juomasta täysin nälkätuntemusteni ja mielitekojeni mukaan, mutta niin kauan, kun tarvitsen ateriasuunnitelmaa tuekseni, aion sitä hyväkseni käyttää. Kun olen saanut painoni normaalin puolelle ja saanut sairaat ajatukset täysin taka-alalle, on aika luopua ateriasuunnitelmasta. Mutta se hetki ei ole vielä. Vieläkin sunnittelen ruokailuni päivän aikana kotona ollessani tarkkaan, mutta se on tässä hetkessä vielä välttämätöntä. Kuten viimeksi lomalle lähdettyäni totesin, sai eräs lukijani minut ymmärtämään, että terveys löytyy vielä tässä vaiheessa suunnittelusta ja huolehtimisesta. Tämän vuoksi varaudun vieläkin omilla eväillä lähtiessäni illanviettoihin - ihan vaan varmuuden vuoksi. Mutta kuten eilen totesin, odotan nykyään erilaisia sosiaalisia hetkiä ja juhlatilanteita hyvän seuran lisäksi jo hyvän ruoankin vuoksi:)

Minkälaisia kokemuksia teillä on ollut sosiaalisista tilanteista ja niiden aiheuttamista vaikeuksista sairauden vuoksi? Ovatko sosiaaliset suhteet vähentyneet ja oletteko joutuneet välttelemään erilaisia juhlatilanteita juuri ruokailun aiheuttaman ahdistuksen vuoksi? Olisi mukava kuulla myös teidän kokemuksistanne!

<3:Laura

12 kommenttia:

  1. Omat kokemukseni sosiaalisista tilanteista ja niihin liittyvistä ruokailuista ja "juomailuista" ovat hyvin pitkälle samanlaisia, kuin sinulla. Pienestä se lähti (ensin juuri päivittäisen, pienen herkun karsiminen pois) ja isoksi kasvoi; lopulta yksikin herkku musersi maailman. Itse koin ja koen edelleen suurta ahdistusta kontrollin menettämisestä. Entä jos uskaltaudun maistamaan yhden karkin, keksin, palan kakkua tms., enkä pystykkään lopettamaan?
    Sosiaalisten tilanteiden välttämin vuoksi ei kuitenkaan yksikään todellinen ystävyyssuhteeni ole mennyt rikki :) Todelliset ystävät ja läheisimmät perheenjäsenet kyllä ymmärtävät ja tukevat parhaansa mukaan ja parhaimmassa tapauksessa näyttävät vain tervettä, rentoa mallia herkuttelujen ja muiden sosiaalisten ruokailutilanteiden suhteen ilman ahdistavaa tai painostavaa tunnelmaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että sinä olet yhtä onnellisessa tilanteessa kuin minä, mitä ystäviin ja läheisiin tulee:) Olen itse todella kiitollinen juuri heille, että he ovat jaksaneet ymmärtää ja tukea, mikä on pitkälti kantanut siihen tilanteeseen, että olen heidät lähelläni saanut säilyttää, enkä ole eristäytynyt muusta maailmasta! Ja tuo on juuri kaikkein parhain asia, mitä lopussa kuvailit: heidän antamansa rento ja terve ruokailumalli, sillä sitä jos jotain syömishäiriöön sairastunut ympärilleen kaipaa! :)

      Poista
  2. Moi!
    Tuli mieleen kysymys, että koitko/koetko koskaan pahoittavasi esim. ystäväsi mielen, jonka luokse olet menossa kahville, jos et ota mitään kahvin kanssa?

    Siskoni sairastaa anoreksiaa ja hän ei ikinä ota mitään herkkua kahvin kanssa, ja itse koen, että hän on pahoittanut monenkin kahvinkeittäjän mielen tällä asialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Itse olen melko harvoin kohdannut tilannetta, jolloin olisin mennyt kahville kenenkään kotiin siten, että olisin ollut kahden ja tarjottavat olisi tehty juuri minua varten. Mutta jos näin olisi käynyt, uskon että olisin hyvinkin vahvasti kokenut loukkaavani ystävääni, vaikka luonnollisesti olisin selittänyt tilanteen johtuvan ainoastaan sairaudestani. Kun olen tavannut ystäviäni, olemme nähneet yleisissä kahviloissa, jolloin tällaista tilannetta ei ole eteen tullut.

      Mutta ennemminkin koen, että olen pahoittanut ystävieni mielen ja saattanut heidät epämukavaan tilanteeseen sillä, että en syö vaikka he syövät. Kun kerran ystäväni minulle tunteistaan avautuivat mitä saitrauteeni tuli, toivat he ajatuksensa esiin siitä, että arvostelenkohan minä heidän syömisiään ja katson heitä alaspäin ja koen itseni paremmaksi, kuin he. Mutta onneksi saimme asian keskusteltua läpi ja sain kerrottua heille, että asia ei näin ole, ja että olen suorastaan kateellinen heille, että he pystyvät nauttimaan herkuista, mutta minä en. Joten vaikeita tunteita syömättömyyteni on jo tältäkin kannalta ystävissäni herättänyt aikanaan.

      Poista
    2. Mä olen nauttinut jälkkäristä sun seurassa, vaikka sä et ookkaan syönyt. Mua on vaan harmittanut sun puolesta, kun tiedän, kuinka kovasti herkuista tykkäät.

      Kun oot vielä saikulla ni voisin tulla Riksussa käymään tossa toukokuussa? Vai tuutko mua moikkaan hlinnaan?

      -Pimpu

      Poista
    3. Kieltämättä on aina silloin niin kovasti minunkin tehnyt mieli että! Mutta nyt siihen jo pystyisin:) Tapaaminen kuulostaa hyvältä, mulle käy ihan kummin päin vaan! :)

      Poista
  3. Juhlatilanteet ja muutkin sosiaaliset tilanteet on aina itelleni hankalia. Joko ahdistun siitä että joku on ajatellut mun allergioita ja sitä varten tehnyt/hankkinut sopivaa syötävää tai sitten päinvastainen ettei ole ajatellut ja siellä ei olekaan mitään syötävää! Mikään ei koskaan ole hyvä? Ja sitten se kun kuitenkin on paine ja tarve takaraivossa että jotain pitää syödä, se kuuluu niin! Eli sosiaaliset tapaamiset suvun kanssa yms ovat yhtä pään sisäistä tennisottelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kieltämättä vielä painostavampi tilanne, jos joku on tehnyt jotain allergiasi takia juuri sinulle. Tiedän niin tuon tennisottelufiiliksen, kun palloilee ajatuksiaan edestakaisin, että otanko vai enkö ota!

      Poista
  4. Mä kun en ole kauheasti 'sairastellut', niin ei ole paljon tullut vältettyä sosiaalisia tapahtumia. Tosin, en mä kauhean useasti kavereillakaan käy.

    Siitä huolimatta, että sairaushistoriani on kovin lyhyt, en väitä, etteikö mullakin ollut sosiaalisten tilanteiden välttelyä. Oli tarkoitus mennä yhdelle hyvälle ystävälle yökylään, hups peruin sen. Siksi, että pelkäsin etten voisi keskittyä tarpeeksi syömisiin ja liikkumiseen.

    Toisaalta, onhan se ihan loogista että syömishäiriöinen alkaa vältellä sosiaalisia tilanteita- kyllähän niissä tosiaan yleensä aina jotain syötävää on. Mitä mä sitten sanon, kun ne ei usko enää valheita?

    On kai se melkoista, kivempi kuitenkin käydä aina joskus vaikka kaakaolla ja viettää aikaa ulkona. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinäkin pääset sairaudesta niin yli, ettei selityksille ole enää tarvetta<3 Sitten on taas ihanaa, kun pääsee oikeasti nauttimaan elämästä, johon kuuluu ystävien tapaaminen, juhliminen ja niiden myötä tuleva herkuttelu:)

      Poista
  5. Olipa ihana löytää blogisi!Kirjoitat ihanan toiveekkaasti ja valoisasti paranemisesta ja muusta elämästä:) Tämä teksti herätti heti mielenkiinnon. Kokemuksesi kuulostivat niin samanlaisilta kuin itsellänikin on ollut. Minä tosin en pahimpina aikoinani jaksanut olla lähes missään juhlissa tai illanistujaisissa mukana. Monet kerrat jouduin keksimään tekosyitä kieltäytyä kutsusta, kun olin niin ahdistunut. En voinut lähteä minnekkään, kun en tiennyt mitä olisi tarjolla jne.

    Joskus kun lähdin jonnekkin tai kutsuin kotiin vieraita, muistan kuinka laskin syömisiäni sekä varasin aina itselleni jotain omaa syötävää. Juhliin mennessä pelkäsin aina että jos antaisin itselleni luvan syödä, söisin kaiken mitä pöydässä olisi tarjolla.

    Vaikka sosiaaliset tilanteet ja niihin liittyvä syöminen tuottaa minulle edelleen paljon päänvaivaa, vietän nykyisin hyvin paljon aikaa ystävieni kanssa. Olen myöskin nykyisin avoimemmin kertonut tilanteestani ja se on ainakin osittain helpottanut tilanteita. Toisaalta iltojen suunnitteluun mielessä menee edelleenkin valtavasti energiaa. Pyydän usein ystävät luokseni, koska silloin pystyn helpommin itse vaikuttamaan siihen mitä syömme. Yritän kuitenkin kokoajan rikkoa rajoja ja lähiaikoina olemme käyneet jo ulkona syömässä:)

    Hupsis, tulipas pitkä selostus!Mutta vertaistuki on niin hieno asia että mitäpä tuosta!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että olet löytänyt tiesi blogiini ja ihanaa, että jaksoit minulle tällä tavalla kirjoitella! Vertaistuki on juuri sitä parasta tukea ja on mahtavaa, että teksti herätti sinussa kiinnostusta ja ajatuksia, jotka halusit jakaa:)

      On hienoa kuulla, että sairaus ei enää saa sinua eristäytymään, vaan uskallat lähteä viettämään aikaa ystäviesi kanssa:) Hienoa myös kuulla, että olet uskaltanut avoimemmin kertoa asiasta, sillä minulla ainakin se on ollut juuri merkittävässä roolissa siinä, että olen pärjännyt! Siinä ei ole mitään pahaa, että vielä kutsut enemmän ystäviäsi luoksesi, jos se sinusta niin helpommalta tuntuu, kaikki aikanaan:) Kun asia helpottuu, niin uskaltaudut varmasti enemmän myös ulos ja voin sanoa, että kerta kerran jälkeen se käy vaan helpommin:) Tsemppiä sinullekin arkeesi! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)