Alan olla taas siinä vaiheessa osastohoitoa, että minua ahdistaa huomattavasti enemmän osastolla oleminen kuin ruokailuun liittyvät asiat: se on aina terve merkki. En suinkaan kaipaa osastolta pois, jotta pääsisin kotiin laihduttamaan, vaan siksi että pääsisin kiinni taas normaaliin elämään. Osastolla joudun olemaan hoitajien armoilla ja vieraiden ihmisten ympäröimänä. Vaikka kuinka toisiin osastolla oleviin potilaisiin tutustuisikin, heistä pitäisi ja osasta tulisi jopa ystäviä, ovat he silti minulle vieraita. Osastolla ei ole tietoakaan yksityisyydestä, vaan jokainen joutuu jakamaan huoneensa toisen, itselleen vieraan ihmisen kanssa. Vaatteiden vaihtamista huoneessaan ei voisi kuvitellakaan, kun hoitaja voi kävellä sisään yhden varoittavan koputuksen kera, vaan tämäkin täytyy suorittaa vessassa lukkojen takana. Ei voi käydä suihkussa aamulla juuri siihen aikaan kun haluaa, sillä aina täytyy huomioida huonetoverin rytmit ja suunnitelmat.
Varsinkin meitä syömishäiriöisiä kohtaan ollaan hyvin vaativia ja tarkkoja. Kun muilla on lupa tulla myöhemmin aterioille, joustaa päivissään sekä saada lomia vapaammin, on meillä säännöt huomattavasti tiukempia. Ruokailuilta ei saa myöhästyä lainkaan, vaan heti ollaan huoneesta hakemassa. Ruokailuiden siirtäminen lomien tai ulkoiluiden vuoksi ei tulisi kuuloonkaan. Ulkoiluluvat ovat aina rajattuja, ja minuutilleen tulee osastolla olla ulkoilulta takaisin tai tulee sanomista. Jos poistut hakemaan huoneestasi jotain ruokailun aikana, saat heti perääsi hoitajan. Kaikenlainen joustavuus ja normaalius on pois elämästäsi, kun olet osastolla: joudut elämään sääntöjen, rajoitusten ja suuren epäilyksen alaisena. Rajoitukset ja säännöt ovat anoreksiapotilaan hoidon kulmakiviä, mutta tietyn vaiheen ylitettyään alkaa sääntöihin turhautua, kun tietää pärjäävänsä vähemmilläkin rajoituksilla. Välillä olo on kuin vankilassa olisi.
Eniten minua kuitenkin osastolla ahdistavat tällä hetkellä tietyt hoitajat. Olen saanut aivan syyttä niskaani viime aikoina eräänkin hoitajan vihat. Olen ollut asiasta hämmentynyt ja surrut asiaa, sillä en ole tehnyt mitään ansaitakseni sellaista kohtelua. Olen käynyt asiaa läpi sekä omahoitajani että lääkärin kanssa, jotka ovat korostaneet, etten oikeasti ole mitenkään ansainnut niin huonoa kohtelua. Tällä hetkellä meitä syömishäiriöisiä on näin yleispsykiatrisella osastolla ihan ennätyksellisen paljon, mikä ilmeisesti alkaa näkyä jo tiettyjen hoitajien turahautumisena. Ymmärrän tottakai, että tämä sairaus vaatii hoitajiltakin enemmän, mutta turhautumisen purkamisen kohteena ei pitäisi olla potilaat. Itsekin olen jo niin pitkällä hoidossani, etten mielestäni aiheuta mitään ylimääräistä vaivaa hoitajille, sillä hoidan ruokailuni tunnollisesti läpi. Tällainen alkaa turhauttaa minua, kun saa jatkuvasti pelätä, milloin saa huonoa kohtelua osakseen.
Olen myös jo turhautunut siihen, kun tietyt hoitajat eivät luota minuun lainkaan, vaikka olen osoittanut hoitavani ruokailut sovitusti. Siitä huolimatta he epäilevät ja kyttäävät hirveän tarkasti, kun kokoan esimerkiksi aamupalaa itselleni. Olen mielestänyt ansainnut jo hieman luottamusta hoitajienkin puolelta. Lääkäri kovasti viime osastojaksollani kuulutti sen perään, että minun pitäisi ottaa vastuuta enemmän itse ruokailuista. Sitten kun siihen kykenin ja halusin vastuuta, eivät hoitajat sitä suostuneetkaan antamaan. Mielestäni olen jo niin pitkällä hoidossani, että minun olisi ihan hyväkin harjoitella vastuunottamista enemmän ja näyttää, että huolehdin ruokailut ilman valvontaakin. Toivonkin kovasti, että onnistuneiden kotijaksojen kautta minuun aletaan luottaa osastolla enemmän, eikä minun jokaista liikettäni vahdata ja epäillä anorektiseksi toiminnaksi.
Mutta nyt en voisi olla onnellisempi siitä, että olen tässä ja nyt - kotona. Sairaalajaksojen jälkeen oppii arvostamaan kotia, omaa rauhaa, yksityisyyttä ja aivan arkisia asioita aivan eri tavalla, kuin ennen näitä kokemuksia osastolla. Osastolla mikään normaali arkinen asia tai vapaus, joka normaaliin elämään liittyy, ei ole itsestäänselvyys. Vaikka osastolla oleminen tuokin vielä tässä vaiheessa turvaa syömiseen ja antaa luvan levätä, on siellä oleminen muutoin melko rankkaa. Erityisesti se tarkkailu, vahtaaminen ja vieraiden ihmisten keskellä oleminen. Vaikka olenkin viime vuosina muuttunut aina vaan sosiaalisemmaksi, nautin yhä rauhallisuudesta ja omasta rauhasta. Kotiin päästyään osaa todella arvostaa sitä omaa rauhaa ja yksityisyyttä, jota osastolla ei meillä potilailla lainkaan ole. Kaipaan sitä, että saan olla läheisteni kanssa ja saan olla heidän seurassaan täysin oma itseni. Nyt kun yksin oleminen ei kotonakaan ahdista enää samalla tavalla, osaan nauttia omasta rauhastani myös täällä kotona. Kotona on ihanaa, kun saa olla omilla ehdoillaan. En tarkoita tässä nyt lainkaan sairasta puoltani, mahdollisuutta toteuttaa sairautta kotona ollessani, vaan sitä oman elämän järjestämistä mielensä mukaan. Vapauksia, joita kotona oleminen tuo mukanaan. Esimerkkejä voisin luetella aivan loputtomiin, niin paljon oman kodin suoja tuo mukanaan hyviä asioita!
Mutta onneksi pian elämän rajoittuneisuus osastolla on ohi ja toivottavasti tällä kertaa viimeistä kertaa! Ainakin olen näiden lukuisten osastojaksojen myötä oppinut arvostamaan aivan valtavasti sitä arkista elämää ja aivan pienen pieniä asioita, joita ihmisten on välillä vaikeaa muistaa arvostaa:) Ja tämän osastojakson jälkeen ei toivottavasti ole ohi pelkästään osaston tuomat elämänrajoitteet, vaan jotain paljon suurempaakin: syömisen vaikeuden aiheuttamat rajoitteet.
<3:Laura
Ihana postaus! Munkin osastojakson aikana siellä oli yksi hoitaja, joka ei oikeasti tykännyt musta YHTÄÄN. Jäin aluksi hänelle kerran kiinni pakkoliikunnasta, ja sen jälkeen hän jotenkin kantoi minulle aina kaunaa. En minä tahallani ollut sairas! Olet oikeassa, että hoitajien pitäisi osata käsitellä vaikeat tuteensa johonkin muuhun kuin potilaisiin.
VastaaPoistaToinen asia on koti. Odotin itsekin osastolta kotiutumista kuin kuuta nousevaa ja ajattelin elämän olevan aina niin hohdokasta ja ihanaa, kun olen "vapaa". Sain huomata, että elämä ei ole aina hohdokasta - tietenkään. Ja anoreksia on osa elämää vielä pitkään osastolta lähdön jälkeen - tietysti paljon pienempänä kuin ennen, mutta silti. Tarkoitukseni ei todellakaan ole masentaa, päinvastoin! Haluan sanoa, että ota kaikki mahdollinen hyöty irti osastohoidosta! Sinulla on sen jälkeeen PALJLON aikaa olla kotona ja elää elämääsi. Ja hei, mitä jos kysyisit suoraan siltä ilkeältä hoitajalta, mikä hänellä on sinua vastaan? Haleja! <3
Minä myös olen miettynyt usein sitä, että emmehän me tahallamme ole vaikeita, vaan olemme sairaita, jonka vuoksi käyttäydymme tietyllä tavallaa. Emmehän me muuten olisikaan siellä osastolla. Sinun esimerkkisi pakkoliikunnasta on minullekin hyvin tuttu. Olen itse aikanaan saanut paljonkin kommentteja, kuten "käyttäytyisit niin kuin aikuinen käyttäytyy". Olen kyllä aikuinen ja osaan muuten käyttäytyä aikuisen tavoin, mutta kun sairaus vie mennessään, ei siinä ikää kysellä. Hoitajien todella pitäisi käsitellä omat tunteensa muulla tavoin, kuin purkamalla niitä potilaisiin!
PoistaVoisin joskus ihan asiallisesti ottaakin asian puheeksi hoitajan kanssa, mutta toisaalta en tiedä riittääkö minulla vielä rohkeutta siihen. Mutta jos käytös jatkuu, niin sitten ehdottomasti!
Tuo on aivan totta mitä kodista kirjoitit. Lähdin täältä tammikuussa todella ahdistavissa tunnelmissa ja minua ihan pelotti olla kotona. Ja kotona yleensä anoreksia ottaa taas uhrinsa valtaansa. Joten kyllähän se kotiin palaaminen pelottaakin, sitten kun kotiutuksen aika on, vaikka ihana asia onkin. Mutta nyt on hyvä olla:) Voimahalaus takaisin, toivottavasti sinä voit hyvin<3
Et ole ainoa, aika monet tuntemani ovat iloisia kun pääsetvät käymään kotona osastojakson aikana tai se tunne kun pääsee kokonaan osastolta pois.
VastaaPoistaTiedän tuon ahdistuksen, ahdistus olla suljetussa paikassa, kun ei voi tehdä mitään itselle mieluista. Se, kuinka muut tekevät paskoja juttuja ja kuitenkin täytyy itsellä pitää järki kädessä ettei mene tyhmyyksiin mukaan.
Osastolla on kieltämättä välillä vähän rankka olla, varsinkin tuommoisella yleispsykiatrian osastolla.
Että samoissa tunnelmissa on täälläkin oltu! :D
Tuo on totta, että on vaikeaa olla osastolla, jossa on paljon syömishäiriöisiä samaan aikaan, sillä pitää itse pystyä pitämään ajatus jo terveellä puolella, eikä ruveta oireilemaan jälleen seuratessaan toisten oireilua. Helppoa se ei kuitenkaan ole.
PoistaOsastolla olo on rankkaa, mutta toisaalta se on ollut usein pelastuksenikin. Olen vaan ollut aina niin pitkiä aikoja, että koti-ikävä ehtii kasvaa valtavaksi ja rajoitukset tottakai ahdistaa aina! Mutta nyt nautin siitä, että saan olla juuri tässä ja nyt:)
Ymmärrän hyvin tunteesi. Itse vedin todella riskialttiilla linjalla, ja vietin (suljetulla)osastolla vain "pakollisen" ajan, joka oli kohdallani vajaan kuukauden. Sen jälkeen piti olla useampikin intervallijakso, mutta minusta psykiatrinen sairaala on niin hirvittävän ahdistava paikka, että jaksot jäivät kyllä tuohon ensimmäiseen. Minua osasto tuntui jopa jotenkin sitovan sairastamiseen. Tajusin sen kun palasin sinne toiselle "jaksolleni" (joka kesti huimat 8 tuntia), aloin heti pillittää ruokailuissa, vääntää vatsalihksia ja skippailla ruoka-aineita ateriasuunnitelmasta. Iltapäivällä ilmoitinkin jo lähteväni kotiin, jossa ruoka on maittanut tähänkin asti :)
VastaaPoistaOsasto eittämättä pelasti minut, mutta ikinä en menisi takaisin. Laitosruoka, valvotut ruokailut ja niiden jälkeiset levot, hoitaja kulkemassa perässä, toinen tuputtamassa lisää salaatinkastiketta, epäinhimmillisen aikainen nukkumaanmeno, lukot ovissa.. Yäk. Ja tämä Tampereen Pitkäniemen sairaala on vielä niin muinainen ja kolkko. Olipa se sitten mukavaa kököttää siellä kylmän betonilinnan sisällä kun ulkona paistaa aurinko, ja tietenkin kaikki muut potilaat saavat mennä ulos miten haluavat.
Ja hoitajat. Omahoitajani oli onneksi huipputyyppi, mutta osaa en tajunnut ollenkaan. Toiset raivostuttavan epäluuloisia ja tuppautuivat kaikkialle mukaan. Oli jotenkin huvittavaa miten erilaisia suhtautumistapoja hoitajilla oli. Eräs ei ollut tietävinäänkään ateriasuunnitelmastani, vaan yritti sinnikkäästi tyrkyttää jäätelöä normaalin leipävälipalani tilalle. Poistuin itkien hakemaan omahoitajaani apuun :'D Eräältä taas kysyin punnituksessa, oliko painokehitykseni mennyt hyvään suuntaan. Hoitaja totesi että "nää on vaan numeroita, ei tässä mitään". Muuten ihan hyvä juttu, mutta olin laihtunut 1,5 kiloa O__o Joku "hei syö vähän enemmän" tms. olisi ollut ihan kiva.
Joo voisin muistella sairaala-aikaa loputtomiin, mutta eiköhän tää ollut tässä :D
Se on aivan mahtavaa, millaisen työn olet itse pystynyt tekemään kotona noinkin lyhyen sairaalajakson jälkeen! Minusta ei suoraan sanottuna olisi ollut siihen, vaan olen tarvinnut tuon "vankila-ajan" osastolla, mutta nyt todella tunnen jo pärjääväni! Mutta ehkä se kuukauden jakso osastolla tosiaan pelasti sinut ja antoi pohjan parantumiselle, vaikka kokemuksen olikin varmasti kaikin puolin ikävä! Tiedän kyllä niin tuon tunteen, että jo kotona saavutetut hyvät asiat katoavat, kun menet sairaalaan - viitaten tuohon miten kuvailit osaston jopa sitovan sinua sairauteen. Varsinkin kun olin vielä huonommassa kunnossa, alkoi oireilu vaan paheta, kun palasin lomilta osastolle.
PoistaMutta kyllä kaikenlaisia hoitajia tosiaan löytyy.. Välillä ihan ihmetyttää, miten pitkänkin kokemuksen omaavat hoitajat osaavat toimia niin epäammatillisesti, eivätkä yksinkertaisesti ymmärrä tätä sairautta yhtään. Tosi osaavalta kuulosti varsinkin nuo sinun viimeiset esimerkit:D
Voi kuinka kurjalta kuulostaa tuo että joku hoitaja on pahoittanut mielesi käytöksellään. :( Niin ei pitäisi koskaan käydä.
VastaaPoistaMuistelen itse aikojani nuorisopsykiatrisella ja oli todella kamalaa kun kolme hoitaja käyttäytyivät todella törkeästi minua kohtaan. Se että olisin halunnut valita vihreän omenan punaiseen niin ei käynyt päinsä yhden hoitajan mielestä, koska piti syödä se mitä HÄN antoi. :( oli todella paha olla kun sain sellaista valitusta mitä en ansainnut, olisinhan halunnut vain punaisen omenan koska se on makeampi.
Tällaisia tilanteita oli useita,esimerkiksi kun menin huoneeseen niin hoitaja tuli perässä ahdistelemaan ja istumaan tuolille ja sanoi että hän voi tehdä mitä lystää vaikka olisin halunnut olla rauhassa.
Ihanaa kuulla että sinulla menee paremmin, olen onnellinen puolestasi Laura <3
Mukavaa Eve, kun kirjoittelit:) Tuollaisia kokemuksia on monilla potilailla ihan liikaa ja se on todella surullista. Mutta itse ainakin voin ottaa hyvää mallia siitä, millaiseksi hoitajaksi en itse halua tulla! Jotenkin ihan ahdistaa mennä osastolle, kun alkaa pelätä tiettyjä hoitajia..:/
PoistaMutta onneksi ei mene enää kuin hetki, niin todella tuo kaikki on ohi ja pääsen kotiutumaan! :)
Hei. Löysin blogisi sattumalta. Kirjoitat erittäin kivasti ja tekstiäsi on ilo lukea. Tsemppiä elämääsi!
VastaaPoistaMukavaa, että löysit tiesi blogiini ja kiitos kivoista sanoistasi:)
PoistaMinäkin pelkään hoitajia täällä Lappeenrannan nuoriso avo-osastolla vaikka tulin tänne sellain että kotona ahdisti olo ja ahdistuksen ruokailujen jälkeen vaikka pystynkin syömään kaikki yms ja sitten kun olen sanonut että työ ette voi pitää miuta täällä kun olen tullut vapaaehtoisesti mutta ne vaan sanoo että sinä olet täällä,minun mielestä täällä on hirveetä kohteelua haluisin vaan lähtee pois täältä,voimia olet tärkeä <3
VastaaPoista