keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Rentoa syömistä osa I

Ennen varsinaista sairastumistani syksyllä 2008, aloin ajatuksissani jo edeltävänä kesänä miettiä terveellisempään ruokavalioon siirtymistä. Olen aina ollut kova herkuttelemaan, eikä ruoka ollut minulle tuolloin mikään onglema. Jatkuvien lehtien palstoilla olleiden terveysartikkeleiden painostuksesta ajattelin kuitenkin, että ehkäpä minunkin olisi aika kokeilla hieman terveellisempään ruokavalioon siirtymistä. Tällöin tämä ei käytännössä kuitenkaan näkynyt syömisessäni muulla tavoin kuin aamiaismurojen vaihtumisella ruisleipään ja hedelmien syönnin lisääntymisenä  - jos siinäkään. Mutta jo tuolloin intouduin pitämään ruokapäiväkirjaa, jonka tässä eräänä päivänä löysin tarvaroideni joukosta. Ajattelinkin kirjoitella teille tänne esille esimerkkejä vapaasta ja kaikin puolin rennosta syömisestä, jolloin syömisiä ei juuri pohdittu, vaan näläkätuntemuksiin ja mielitekoihin vastattiin heti.

Ajattelin tämän havainnollistavan hienosti sitä, mitä terveen ihmisen syöminen voi olla, ja realisoivan sekä minulle itselleni että muille syömishäriöisille tavallisen ihmisen ruokailutottumuksia. Vaikka olenkin ollut koko ikäni kova liikkumaan, oli minulla tuolloin liikunnan suhteen pieni hiljaisempi kausi päällä, eikä hyötyliikunnan ja fyysisen työn lisäksi juuri muuta kulutusta päivääni sisältynyt. Ja tästä kaikesta huolimatta painoindeksini oli tällöin 18,5, korkeintaan 19. Olin tuolloin terve, normaalipainoinen ja hyvinvoiva niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.

Lauantai 26.7.2008


Klo 6.45

  • Ruisleipä+levite+juusto+kurkkua
  • 3 dl rasvatonta jogurttia+hunajaa
  • Hevi-juoma

Klo 10.00
  • 3 x dominokeksi
  • Pullaviipale

Klo 12.00

  • 8 kpl pinaattilättyjä
  • 100 g raejuustoa
  • Omena
  • Banaani

Klo 13.30
  • Viipale vaniljajäätelöä
  • Vadelmahilloa

Klo 14.30
  • 1 pallo kinuskipähkinäjäätelöä

Klo 15.00
  • Lämmin täytetty kanaleipä

Klo 17.00
  • 2 x lettu
  • Mansikoita
  • Kermavaahto-rahka -seosta

Klo 21.00
  • Ruisleipä+levite+juusto
  • 3 dl maustamatonta jogurttia+ hunajaa

Klo 22.00
  • Siideri

Luonnollisestikaan kaikki päiväni eivät ollleet näin herkuttelun täyteisiä, mutta halusinkin valita ensimmäiseksi juuri tämän päivän, jotta se havainnollistaisi parhaiten sitä, miten ihmisen paino vakiintuessaan biologiseen, hyvänolonpainoonsa todellakin pysyttelee siinä, vaikka tällaisiakin päiviä joukkoon mahtuu. Ajattelin jatkossakin laittaa esille vielä muutamia otteita ruokapäiväkirjastani - ihan vaikka vaan muistutukseksi itsellenikin siitä, että ihminen todella saa syödä ja rennosti! Tämän päivän muistan erityisesti juuri siitäkin syystä, että veljeni kysi päivän päätteksi minulta, että miten minä voin syödä noin paljon:D Olin tuolloin töissä terveyskeskuksen vuodeosastolla, joten voitte varmaan uskoa, kuinka naisvaltaisella alalla taukotilan pöydät notkuivat herkkuja - siitä siis jo päivällä aloitettu herkuttelu! :)

<3:Laura

18 kommenttia:

  1. Hei! Löysin blogisi vastikään ja ja pidän kirjoituksistasi todella paljon :) Haluaisin mieläni lukea/saada tietää sairastamishistoriastasi ja hoidostasi kokonaisuudessaan, sillä tällä hetkellä vaikutat olevan ihahduttavan hyvällä tiellä ja sain tästä kannustinta myös itselleni. Vastaatko tarkempiin kysymyksiin esim. sähköpostitse? :) Toivoisin saavani kokemuksistasi tsemppiä omaan parantumiseeni. =)
    Aurinkoista kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Mukavaa, että olet löytänyt tiesi blogiini:) Sivuston oikeassa ylälaidassa löytyy linkki postaukseen hoitopolkuni, jossa olen kirjoittanut tiivistetysti sairaushistoriani, jonka jälkeen tapahtuneet asiat selviävätkin kaikista blogini postauksista, joita aloin tammikuussa kirjoittaa. Joten voit sieltä saada ensin vähän tietoa:) Voin toki vastat kysymyksiisi myös sähköpostitse! Olisiko sinulla antaa s-posti -osoitetta, sillä minä en mielelläni tänne omaani laittaisi, sillä siinä on myös sukunimeni? Jos vaan vastauksillani mitenkään voin sinua auttaa, teen sen mielelläni:)

      Poista
    2. Loin uuden s-postin, joten voit laittaa minulle sinne viestiä:) Se on lauran_oma2@hotmail.fi

      Poista
  2. Namia :)
    Olisinpa itsekin pitänyt joskus ruokapäiväkirjaa terveenä, jotta nyt voisi katsella että miten sitä ennen syötiinkään. Muisti on jotenkin pyyhkiintynyt totaalisesti. Ainoa muistikuva on, että ostin tyyliin 5 kertaa viikossa karkkipussin, mutta miten ne muut syömiset menivät, siitä ei ole tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi oikeasti hyvä olla kaikilla anorektikoilla jokin "todistusaineisto" terveen ajan syömisistä, sillä ne katoavat muistista kumman nopeasti! Vaikka minäkin olen suhteellisen vähän aikaa sairastanut, siis siihen nähden että joku on voinut sairastaa vuosia kauemmin, on minullakin hämärtynyt se kuva, millaista se normaali syöminen oikeasti oli ja kun kaloreista sun muista ei ollut tietoa eikä välitetty pätkääkään! Tuo minun ruokapäiväkirja realisoi sitä kuitenkin hyvin ja sillä ajattelinkin niitä tänne kirjoitella hieman ylös:) Ja minullakin tuo 5 kertaa pussi karkkia viikossa oli täysin normaalia!

      Poista
  3. Öö, no eipä kovin terveeltä vaikuta tuollainen lista :O Vaikuttaa ihan ahminnalta ihan rehellisesti sanottuna. Oma ahmintapäiväni on yleensä tuonkaltainen ja sen jälkeen pakko pitää paastopäivää, vaikkei se painoon olisikaan vaikuttanut. Koska tuollainen syöminen ei tosiaan tee kropalle hyvää vaan tosi huonoa. Musta on ollut outoa aina se, että anorektikoille normaali ja terveellinen syöminen tarkottaa useimmiten ihan täyskäännöstä eli tosi epäterveellistä mässäysruokaa, eikä tavallista terveellistä ruokaa. Ei herkut oo mikään elämänedellytys, eikä niitä tarvii kukaan ja tämänkaltanen syöminen veis terveyden tosi huonoon suuntaan. Koen itte olevani paljon terveempi kun jätän kaikki sokeriset ruoat ja herkut pois eikä niitä tee ees mieli, kun syö hyvin. Tätä mieltä mä olen, ja jos lukee mitä vaan ravitsemusjuttuja, niin samaa voi lukea sieltä. Eihän nyt tällainen herkkujen mättö olekaan normaalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomioi, että ruokapäiväkirja on ajalta, jolloin olin vielä täysin terve, kuten postauksen alussa kirjoitankin. Minä olin kuitenkin tuolloin täysin terve, eikä minulla todellakaan ollut mitään mihinkään syömishäiriöiseen toimintaan viittaavaa tuolloin. Joten kyse ei todellakaan ole ahminnasta, vaan täysin normaalista, terveen ihmisen syömiskäyttäytymisestä. Ja kuten totesin, eivät kaikki päiväni suinkaan tuollaisia ollut. Ja olisin niin onnellinen, jos ruokailuni olisi tuollaisena säilynytkin, sillä kun sitä muutin, on se ajanut minut useammankin kerran kuoleman partaalle. Tuolloin olin terve, hoikka ja kaikin puolin elämääni tyytyväinen:)

      Ja vielä huomautuksena, että minun sairaushistoriaani ei sisälly minkäänlaista ahmimisvaihetta. Joten se ei ollut sitä terveenä, eikä ole ollut sen jälkeenkään. Ja lääkäri juuri tänään minulle totesi sen, kuinka vapaasti syövät ihmiset ovat paljon onnellisempia ja se on varmasti täysin totta!

      Poista
    2. Ahmimista tai ei, mutta ei tuollaset määrät ole ihan terveenkään ihmisen syömisiä enää, kyllähän sen pitäisi järjen sanoa. Just sitä ihmettelen, että anorektikoille se vapaasti syöminen tarkottaa sit sitä ettei ole minkäänlaisia rajoja tai sääntöjä! Sitten se menee tällaiseksi kuin tämä lista, että syö miten sattuu. Eihän tällanen ruokavalio pidä terveenä, eikä normaalissa painossakaan pitkään vaan lihoo. Ainakin minulle kävisi jos en väliin paastoaisi. Mun mielestä on aina hyvä ollaitsekuria ja sääntöjä ja rajotuksia, eikä se tarkota, että olis syömishäiriötä. Se vaan on merkki terveydestä, kun taas liian vapaasti syöminen repsahtaa helposti tällaiseks että koko päivä menee herkutellessa, mikä ei tosiaan tee hyvää. Mutta hyvä, että se ei ole kuitenkaan jokapäiväistä! ;)

      Poista
    3. Voi HALOOOO!!! Miksi pitäisi olla rajoituksia syömisen suhteen??? Ja Laura vielä haluaa päästä eroon kaikista rajoituksista!!! Jos syömishäiriötä sairastava asettaa itselleen rajoitteita ja sääntöjä, niin ei se (sori nyt vaan) kauhean terveeltä kuulosta. Ja siitä on taas lyhyt matka syömishäiriökierteeseen...

      Ja ahmiminen on ihan eri asia, kuin että syö keksin aamulla, kaksi palloa jäätelöä päivällä ja kaksi lettua illalla. Ahmimisessa syödään KERRALLA ja kaksin käsin keksipaketti, litra jäätelöä ja lettuja päälle (jos vielä maha kestää)...

      Jos syö tasapainoisesti ja terveellisesti (tässäkin listassa oli hyvä aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala) ja liikkuu ainakin muutaman kerran viikossa (Laura harrasti tuolloin liikuntaa aktiivisesti), voi ihan hyvillä mielin syödä herkkuja kun tekee mieli. Aina ei tarvitse vetää puolen kilon karkkipussia naamaan kun tekee mieli, mutta jos syö kaksi jäätelöpalloa pari kertaa viikossa, niin IIK. Ja kun syö terveellisesti, niin ei sitä edes jaksa tai tee mieli herkkuja joka päivä.

      Kun mä ekan kerran luin tän listan, niin noi kunnon ruokien ruokamäärät vaikutti ehkä vähän pieneltäkin (mun mielestä). Mutta noi herkut täydensi listaa :)

      Sitä voi taas hiljaa mielessään miettiä etukäteen, mitä kirjoittaa ja minne. Anonyymiyden taakse on hyvä piiloutua ja sekoittaa toisen päätä. Jos oot yhtään lukenut tätä blogia, niin Laura sairastaa anoreksiaa ja yrittää parantua ja päästä irti säännöistä ja rajoituksista. Tosi fiksua kirjoittaa tällaista tänne.

      Poista
    4. Kiitos Iina-rakas tästä<3 Onneksi sain myös muilta puolustavia kommentteja, mutta pelästyin tosissaan, että mitä syömiseni on nyt, jos se terveenäkin on jo ollut muka ahmintaa! Samaa äitikin sanoi, että ennemminkin hän kiinnitti siihen huomiota, että pääateriat olisivat saaneet olla jopa suurempia aktiiviselle ja normaalipainoiselle ihmiselle!

      Ja nimenomaan, jos nyt yrittäisin sitä itsekuria taas itselleni hakea, niin huonosti kävisi! Se kun on juuri se asia, mistä pitää jopa päästä eroon ja pyrkiä siihen sallivuuteen! Muuten ollaan kyllä taas pohjalla ja nopeasti..

      Poista
    5. Ai että on NORMAALIA syödä kaks palloa jätskiä päivällä ja kaks lettua illalla plus kaikki muut keksit sun muut päivän aikana niin että normaalit ruoat pienenee? Haloo hei! Ihan järkyttävää, miten anorektikoilla menee ihan äärimmäisyyksiina ajatukset siitä mikä on terveellistä ja TERVETTÄ syömistä. Sulla taitaa olla kaikki tai ei mitään -periaate :P Mutta ihan vakavasti kun miettii, niin eihän jokapäiväset tällaset herkut tee hyvää kellekään varsinkin kun terveellinen ruoka jää vähäiseks. Eikä se sun rasvakammo parane jollain rasvasella kermajäätelöllä (ei sellasta tarvii kukaan) vaan ihan tavallisella ruoalla, koska siinä on jo rasvaa. Vähän järkee käteen ihmiset!

      Poista
    6. Ensinnäkin, mä en ole anorektikko.

      Ja joo on normaalia syödä kaksi palloa jäätelöä päivällä ja kaksi lettua illalla. Ja ne voi syödä vaikka yhdessä! Jäätelö ja letut on aivan älyttömän hyvää yhdessä :) Eikä ne letutkaan ole niin epäterveellisiä... Jauhoja, kananmunaa ja maitoa tai vaikka vissyvettä. Ja pari keksiä sinne tai tänne ei tapa ketään... ja ne pari keksiä vois vaikka murustella sinne jäätelön sekaan... NAM! Ja tuskin noi normi ruoat nyt sen takia pienenee :P

      Lauran lääkärikin on suositellut noiden herkkujen syömistä nyt Lauralle, että älä marmata siitä. Ei se mitään myrkkyä ole. Laura ei elä nyt eikä ole koskaan elänyt pelkästään karkilla ja herkuilla, vaan syö ja on syönyt terveellisesti, niin miksi tää on niin kauhea asia?

      Ja miksi pitäisi kieltää itseltään jotain hyvää ruokaa? Joo oot ihan oikeassa, että ihminen ei oikeasti tarvitse sokeria ja valkoisia jauhoja, mutta jos tykkää, niin miksi ei? Se, että joku syö muutaman kerran viikossa lettuja, pullaa, karkkia, sipsiä tai muuta, ei tarkoita sitä, että se ihminen eläisi niillä tai että lihoisi 100 kiloiseksi.

      Ja edelleenkin, Laura on kertonut haluavansa päästä eroon rajoituksista ja säännöistä syömisen suhteen, mutta haluavansa syödä pääaterioilla terveellisesti, niin mikä tässä nyt on niin kauheaa? Jos Laura nyt päättää, että hän voi muuten syödä kaikkea, paitsi tätä ja tätä, niin se on sama kuin antaisi pikkurillin anoreksialle. Parempi on, että Laura pystyy syömään kaikkea. Se ei siis tarkoita, että Laura syö kaikki nyt ja heti :P

      Poista
  4. Edelliselle kommentoijalle: kamoon, syöntikertoja on päivällä tiheästi (liekö ollut herkkuja tarjolla jostakin syystä), mutta määrät ovat kerrallaan olleet hyvinkin pieniä (viipale jäätelöä + jäätelöpallo = jäätelöannos!). Aamu- ja iltapalat ovat pienet (mun vakioaamu- ja iltapaloilla aina pari juustovoileipää sekä pari desia jogurttia, hoikka nuori nainen olen) eikä ns. oikeaa ruokaa oikein ole (paitsi itse kyllä lasken pinaattiletut tai kanaleivän ruuaksi, jos niitä ruoakseen syö :D), joten kyllähän ne letut ja keksit nälissään maistuu. Pöh ja puh. Laura, keep going.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todellakin puolustuspuheesta! Melkeinpä ahdistuin edellisistä kommenteista, vaikka tiedän olleeni tuolloin terve ja ruokailuni täysin normaalin, terveen ihmisen syömistä! Ja mitä pahaa herkuttelussa oikeasti on? Minä olin tuolloin terve ja onnellinen, mutta kuinkas kävikään kun jätin herkut pois: huonosti! Ja tosiaan, tuo yksikin jäätelön syönti oli pelkkää sosiaalista syömistä ja kohteliaisuudesta syömistä (en edes tykkää vaniljajäätelöstä), kun työtoveri tarjosi itse tehdyn hillon kera! Eli kiitos, jatkan eteenpäin kohti yhtä rennon ruokailun tavoittelemista! :)

      Poista
  5. Joku näköjään haluaa ahdistuttaa sua oikeen kunnolla. Tosi sairaita nuo joidenkin kommentit. Todella normaalia herkuttelua olet harrastanut, ihan oikeesti. Herkuttelen paljon useammin ja olen silti tosi hoikka ja terveelliset elämäntavat omaava. Yhdyn tuohon: Laura, keep going!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin:) Koska pyrkimykseni on tulevaisuudessa todellakin palata vapaaseen syömiseen herkkuineen kaikkineen, oikein pelästyin, että jos terveen ajan syömiseni on ollut jonkun mielestä ahmimista, niin miten voin ikinä ajatuksissani samanlaiseen vapauteen pyrkiä? Mutta ihanaa kuulla ja saada vahvistusta siihen, että näin voin toimia ja että se on ainoastaan tervettä se! :)

      Poista
  6. Joo, tiedän miltä susta tuntuu. Yritä kuitenkin olla välittämättä tuon tyylisistä kommenteista. Olen maratoonari, ja tiedän ruoasta ja ravinnosta todella paljon, ja voin todeta että herkuttelu on tervettä. Toki pääosin energia tulee ns terveellisestä ravinnerikkaasta ruosta, mutta ruokavalioon mahtuu siltikin yllin kyllin muutakin, herkuttelua. Tietenkin minun energiantarve on todella suuri, sillä treenejä on paljon. (huomio, suurella tarkoitan sinun syömistäsi ainakin kolmikertaisena) Silloin kun on treenitaukoja, niin kroppa kyllä kertoo, miten paljon energiaa tarvitsen. Silloinkin tarvitsen herkuttelua :) kaloreiden laskemiseen en usko, sillä ruokaahan me syömme emmekä kaloreita. Minun pointtini tässä komentissa lähinnä kuitenkin on se, että kyllä herkkuja syömällä voi olla huippukuntoinenkin ja terve ihminen. Rentous on parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtava kommentti ja asenne! Juuri tällaista kannustusta olenkin kaivannut, että oikeasti on täysin normaalia herkutella sen päälle, että saa perusruosta kaikki tarvittavat ravintoaineet. Ja hienoa kuulla vielä urheilijan suusta, että herkuttelu ei todellakaan pilaa elämää ja terveyttä, vaan on ihan sallittava lisä muun ruoan lisäksi. Rentous todella on parasta ja tuo on juuri oikein sanottu, että ruokaahan me syömme emmekä kaloreita. Kun minä en tiennyt kaloreista hölkäsen pöläystä, meni minulla paljon paremmin! Kiitos:)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)