Eräs blogini lukijoista kysyi mielipidettäni siihen, minkä vuoksi minun mielestäni anoreksia on harvinaisempi sairaus pojilla kuin tytöillä. Hän myös kysyi tunnenko itse yhtään anoreksiaa sairastavaa poikaa. Tämä asia jäi mietityttämään minua paljon ja rupesinkin pohtimaan sitä tarkemminkin. Mutta pitkään käänneltyäni asiaa mielessäni, en lopulta tullut oikeen minkäänlaiseen lopputulokseen. Seurauksena tästä oli vain sekalaisia asioita, joita pohdin yleisesti liittyen anoreksiaan sairastumiseen. Mutta ehkäpä teillä olisikin enmmän ajatuksia liittyen tähän sukupuolten väliseen eroon, mitä anoreksiaan sairastumiseen tulee?
Yleisestihän anoreksiaa pidetään nuorten tyttöjen sekä naisten sairautena. Tämän puolesta puhuvat myös tilastot, joiden mukaan Suomessa anoreksia on varsin yleinen nuorten naisten sairaus: 2,2 % nuorista suomalaisnaisista on sairastanut diagnostiset kriteerit täyttävän anoreksian ennen 30. ikävuottaan. Jos mukaan lasketaan anoreksian lievemmätkin muodot, taudin sairastaa elämänsä aikanaan noin 5 % suomalaisnaisista. Vain 5-10 % anoreksian vuoksi hoidosta olleista on miehiä. Suomessa nuorten miesten anoreksian esiintyvyyden on arvioitu olevan 0, 24%. Tilastot tuovat selvästi esiin sen, kuinka minimaalinen miespuolisten anorektikoiden määrä kokonaismäärästä on. Mutta mistä tämä sitten johtuu?
Tutkimukset kuitenkin puhuvat sen puolesta, että paha aliravitsemustila sekä nälkiintyminen vaikuttavat samalla tavalla niin miehiin kuin naisiinkin. Tästä minulle tulikin väistämättä mieleen 50-luvulla tehty Minnesota-tutkimus, jossa 36 tervettä miestä otettiin mukaan tutkimukseen, jonka tarkoituksena oli selvittää aliravitsemustilan vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkimuksessa kolmen kuukauden perusjaksoa seurasi puolen vuoden jakso, jolloin energiansaanti vähennettiin miehillä puoleen. Tämä toi mukanaan niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin oireita, jotka ovat täysin tyypillisiä ja samanlaisia kuin anoreksiaa sairastavilla. Painon putoamisen lisäksi kaikilla miehillä esiintyi anoreksiapotilaille tyypillistä palelua, huimausta, vatsavaivoja, turvotuksia sekä unihäiriöitä. Tunne-elämän muutoksina yleisimpinä miehillä alkoi esiintyä masennusta, ahdistusta, ärtyneisyyttä, ailahtelevaisuutta, sosiaalista vetäytymistä, apatiaa, alentunutta keskittymiskykyä sekä pakko-oireista käyttäytymistä. Myös ruokailutavat muuttuivat heillä täysin. Tällainen oireilu ilmeni jatkuvana ruoan ajatteluna, pitkittyneinä ruokailuina, haluna syödä yksin, erilaisina ruokailutilanteisiin liittyvinä rituaaleina, runsaana mausteiden ja suolan käyttönä, outoina ruokayhdistelminä, kahvin ja teen suurkulutuksena sekä ahmintana. Muistan jopa kuulleeni, että tutkimuksena aikana tyttöystävien esillä olleet kuvat vaihtuivat erilaisiin respteihin, mikä on täyttä toistoa anoreksiapotilaan käyttäytymisen kuvailemisesta.
Itse voin sanoa kokeneeni lähes jokaisen tuossa tutkimuksessa esille tulleen oireen sairastuttuani anoreksiaan. Ja jos tutkii yleisesti kuvauksia anoreksian taudinkuvasta, on alhaisen painon lisäksi kaikki edellä kuvatut oireet kuvattu osana anoreksian taudinkuvaa. Eli tuo tutkimus todistaa, että anoreksiassa on todellakin kyse pahasta aliravitsemustilasta ja nälkiintymisestä, joka aiheuttaa ihmiselle kuin ihmiselle samankaltaisia oireita, sukupuolesta riippumatta. Tutkimus todistaa siis sen, että aliravitsemus sekä nälkiintymistila ajavat miehet käyttäytymään täysin samalla tavalla, kuin anoreksiaan sairastuneet tytöt ja naiset. Mistä sitten johtuu, että miehet ajautuvat naisia harvemmin niin pahaan aliravitsemustilaan? Onko kyse sukupuolten välisistä luonne-eroista vaiko yleisistä kauneusihanteista? Sitä on vaikea sanoa.
Miesten sairastuminen anoreksiaan tukee mielestäni kuitenkin sitä tosiasiaa, että kyse ei ole pelkästä sairaalloisen laihuuden ihannoinnista, vaan oikeasti aliravitsemuksen ja nälkiintymisen vaikutuksesta ajattelumalleihin ja käytökseen sekä sitä kautta kieroutuneesta suhteesta ruokaan. Olen keskustellut muutaman anoreksiaa sairastaneen miespuolisen henkilön kanssa ja olen todennut, että heillä vallitsee ajatuksissa täysin samanlaisia pelkoja ruokaa, tiettyjä ruoka-aineita ja syömistä kohtaan, kuin naispuolisilla anorektikoillakin. Kyse ei ole halusta olla laiha, vaan nimenomaan kieroutuneesta suhteesta ruokaan. Mutta myös heillä ilmeni aliravitsemustilassa ollessaan suuria vääristymiä mitä kehonkuvaan tuli, jonka he ovat itse tajunneet vasta ajan kanssa, oltuaan paremmassa kunnossa. Vaikka nämä kyseiset henkilöt ovatkin tahollaan parantuneet fyysisesti anoreksiasta, ovat jääneet tietyt ajattelumallit päälle, eikä suhtautuminen ruokaan ole vieläkään täysin normaalia.
Vaikka anoreksiaan sairastuneella henkilöllä sairastumisen taustalla ei olisikaan pyrkimys laihtua, kulminoituu sairaus kuitenkin painon ympärillä pyörimiseen ja sitä kautta laihuuden ihannointiin. Usein sairastumisen taustalla on kuitenkin pyrkimyys laihuuteen, ehkäpä sairaalloisenkin laihuuden ihannointi tai laihdutusyritys, joka on riistäytynyt täysin käsistä. Mutta monen kohdalla, kuten minun, sairastumisella ei ole kuitenkaan ollut mitään tekemistä laihduttamisen ja sairaalloisen laihuuden ihannoinnin kanssa. Poikien tai miesten sairastuminen anoreksiaan mielestäni tukee vaan entisestään sitä tosiasiaa, että anoreksia ei ole sairautena pelkkää sairaalloisen laihuuden ihannointia, vaan vakava psyykkinen sairaus, jonka taustalla on paljon monimutkaisempia tekijöitä, kuin pelkästään halu olla laiha. Joillakin sairastumisen taustalla toki on laihdutusyritys, joka on ajatunut täysin yli, mutta yhtä usealla mielestäni taustalla on muita syitä. Tällaisia syitä voivat olla masennus, huono itsetunto, jokin trauma tai mikä tahansa tarpeeksi raskas asia, joka ajaa uhrinsa anoreksian kynsiin. Moni purkaa pahaa oloaan alkamalla laihduttaa, mikä ajautuu liiallisuuksiin johtaen anoreksiaan sairastumiseen. Itse koen, että minun sairauteni taustalla on huono itsetunto ja pyrkimys kontrolloida asioita. Yleisesti anoreksiaa kuvaillaan kilttien, perfektionismiin taipuvaisten tyttöjen sairaudeksi, mutta eikö poikienkin keskuudesta löydy samanlaisilla luonteenpiirteillä varustettuja persoonia? Miksi tytöt ajautuvat purkamaan pahaa oloaan poikia useammin alkamalla kontrolloida syömisiään kuin pojat? Miksi juuri tytöt purkavat pahaa oloaan tällä tavoin?
Naisten suuremman osuuden anoreksiaan sairastuneista selittää osin luonnollisesti länsimainen kauneusihanne laihasta vartalosta, mikä vallitsee naisten keskuudessa. Miehillä ulkonäköihanteet ovat erilaisia, minkä uskonkin jarruttavan sairastumista sekä helpottavan parantumista. Mutta myös miehet tuntevat tyytymättömyyttä painoonsa ja saavat kuulla huomauttelua painostaan. Mutta olisivatko nuoret tytöt murrosikään tullessaan kuitenkin haavoittuvaisempia kuin pojat, mitä painon huomautteluun tulee? Itse en ainakaan unohda koskaan sitä, kun murrosiän kynnyksellä mummoni huomauttinut minun selvästi pyöristyneen. Jostain muistan lukeneeni, että miehillä tyytymättömyys painoonsa liittyy useasti lihasmassan puuttumiseen, ja nykyään syömishäiriölle altistuvatkin miesten keskuudessa eniten juuri ne, jotka hurahtavat treenaamiseen ja alkavat samalla säännöstellä syömisiään. Myös harrastukset, joissa painon tarkkailu on keskeinen asia, voi laukaista syömishäiriön. Tällaisia harrastuksia ovat esimerkiksi tanssi, voimistelu ja kaunoluistelu, joissa painoon ja ulkonäköön kiinnitetään paljon huomiota, ja jotka ovat hyvin naisvaltaisia. Toki miehilläkin on tällaisia harrastuksia, joissa paino on suuressa osassa, kuten esimerkiksi mäkihyppy ja painoon sidotut painoluokitellut harrastukset. Mutta uskon tässäkin suhteessa paineet alhaiseen painoon olevan yleisempää tyttöjen kuin poikien keskuudessa.
Mutta yhtä kaikki, jokin asia toimii kimmokkeena siihen, että ihminen ajatuu aliravitsemustilaan, mikä laukaisee anorektiset ajattelumallit. Mutta miksi sitten tytöt sairastuvat anoreksiaan useammin kuin pojat? Miksi miespuolisten henkilöiden laihdutusyritykset tai pyrkimykset terveellisyyteen eivät mene liiallisuuksiin yhtä usein ajaen heidät aliravitsemustilaan, joka laukaisisi anorektisen ajattelun? Vai jääkö poikien sairaudet useammin diagnosoimatta? Mitä mieltä te olette? Miksi tytöt sairastuvat anoreksiaan niin paljon helpommin kuin pojat? Miksi tytöt reagoivat ongelmiinsa alkamalla säännöstellä syömistään useammin kuin pojat? Paljon kysymyksiä, joihin ainakaan minä en keksi selitystä.
Onko jollain jopa henkilökohtaisia kokemuksia tai läheisenä koettuja kokemuksista asiasta? Vaikka kuinka itse yritin pyöritellä asiaa mielessäni, en saanut mielessäni asialle sen selkeämpää vastausta, mutta asia tosiaan lukijani kysmyksen kautta alkoi kiinnostaa entistä enemmän minua. Kertokaa te fiksummat mielipiteitänne asiaan!
<3:Laura
P.s. Tilastotiedot ovat Duodecimin Psykiatria -teoksen uusimmasta, vuoden 2011 painoksesta.