perjantai 16. maaliskuuta 2012

Maaginen painoraja

Eilen oli se punnitus, jota olin kauhulla ja innolla odottanut. Tiesin, että tämän painon mukaan minun olisi mahdollisuuksia saada lisää vapauksia, joita kovasti odotin. Samaan aikaan pelkäsin valtavasti, että paino olisi yhä jatkanut kovaa nousuvauhtiaan, eikä hidastunut yhtään. Olin aivan sikeässä unessa, kun yöhoitaja tuli minua taas herättelemään. Se on jotenkin niin kauhea tunne, kun sydän pamppaillen kävelee ihan unen tokkurassa yöpukusillaan lääkärin huoneeseen, jossa vaaka odottelee. Minulla on aina tapana astua todella varovasti puntarille, ihan kuin tulos jotenkin näkyisi tällöin varovaisemmin. Vaaka kertoo kuitenkin valehtelemattoman ja kaunistelemattoman totuuden: painoni oli noussut jälleen melkoisella kohinalla yhä lähemmäksi painoindeksiltään normaalin rajaa. Olin jälleen aivan paniikin vallassa, sillä vaikka nousua olinkin toivonut, en kuitenkaan niin suurta hypähdystä kerrallaan. Laitoin heti paniikkiviestin aamuvuorossa olleelle poikaystävälleni, joka muistutteli minua painonnousun valoisista puolista: saisin nyt vihdoinkin sen lisäulkoilun joka toiselle päivälle sekä puolen tunnin lihaskuntoharjoituksen kerran viikkoon. Niitähän kun olin niin kovasti odottanut.

Nämä tuntuivat siinä vaiheessa pieneltä lohdulta, kun paniikki oli päällä. Laitoin hänelle viestin, että mitä jos paino meneekin yli? "Niin minkä yli?", hän kysyi. Sen painorajan yli, josta olen luonut itselleni mielessäni sen ylärajan. Tämän tietyn painon ylittäminen tuntuu sairaan puoleni mielestä suoraan ylipainoiseksi hyppäämiseltä, mikä luonnollisesti ei ole lainkaan totta. Olen luonut itselleni mieleeni haamurajan, jota painoni ei saisi ylittää. Tämä raja on se paino, jossa elelin tyytyväisenä ollessani täysin terve. Poikaystäväni palautteli kuitenkin mieleeni edellisenä päivänä käydyn keskustelumme siitä, että painoni voisi olla yli kaksikymmentä kiloa enemmän, jolloin yhä olisin vielä normaalipainon puolella, mitä painoindeksiin tulee. Se, että ylittää painoindeksin 18,5 ei tarkoita, että hyppää suoraan ylipainoiseksi.

Nyt kun tätä tähän kirjoitan, tajuan ajatteluni järjettömyyden. Sairaus vei minua taas vaihteeksi ja lujaa. Olen luonut luvuista ja numeroista itselleni onnellisuuden mittareita, jotka ovat hyvin valheelisia. Olen luonut niin tiukan rajan tavoitepainolleni, että siinä pysyminen ei ole mitenkään mahdollista. Paino vaihtelee varsinkin naisilla päivän mittaan ja muutenkin hormonaalisista syistä paljonkin, joten en millään voi pysyä siinä tietyssä painossa ainaisesti. Tulevaisuudessa saisin unohtaa kokonaan ne lukemat ja keskittyä siihen hyvään oloon ja käyttää niitä vanhoja vaatteita painoni mittana, kuten olen aiemminkin kirjoittanut. Ja niin - niitä vaatteitahan saa kaupasta aina lisää :)

Olen tietoisesti pyrkinyt välttämään blogissani alhaisten painolukemien kertomista, sillä en ole halunnut millään tavalla lietsoa lukijoiden keskuudessa anorektista ajattelua. Mutta nyt kun olen jo niin lähellä normaalipainoista, voin jo turvallisemmin mielin puhua painoastani luvuilla. Olen myöskin päässyt jo sen verran sairaalloisten painolukemien ihailusta irti, ettenkö kehtaisi painoni edistymistä täällä teille kertoa. Ylitin nyt siis sen maagisen painoindeksin 17 ja reippaasti, joka toi mukanaan minulle lisävapauksia liikuntaan sekä saunaluvan. Edes saunassa en osastolla ole saanut käydä ennen tätä painoindeksiä, niin tiukan linjan lääkäri on suhteeni ottanut. Kertomalla julkisesti, kuinka painoni on noussut vauhdilla ja on lähestymässä normaaleja painolukemia, tavallaan helpottaa asian hyväksymistä. Kun uskallan sen niin julkisesti myöntää, kertoo se jo paljon ajatuksen hyväksymisestä ja suuresta askeleesta kohti terveempää ajattelutapaa. Ja se tuntuu jotenkin hyvältä :)

(1) Cover PhotosJa jos ajatellaan asiaa vielä tarkemmin, niin asiathan ovat nyt varsin mallillaan. Enää muutama hassu kilo, jonka jälkeen voin pyrkiä löytämään tasapainoa energiansaannin ja kulutuksen välille. Voin taas liikkua vapaammin pelkäämättä, että vanhingoittaisin itseäni kuten painon ollessa alhaisimmillaan. Ja kun voi liikkua vapaasti, voin myös syödä vapaammin. Muistan, kun viimeksi saavutin hoidossa normaalipainon, oli minulla kummallisen hyvä olla. Minun ei tarvinnut nostaa painoa enää, mutta silti uskalsin syödä paljon vapaammin kuin runsaasti alipainoisena. Niin kummallinen se anorektikon mieli on. Ja koska painoni on kohta tavoitteessaan, alkaa vähitellen pidempien lomien kautta totutteleminen painon pitämiseen kohdillaan myös kotioloissa. Ja kun lomat onnistuvat, olen vihdoin valmis kotiutumaan. Voin taas kerran esittää itselleni kysymyksen siitä, että miksi ahdistua niinkin ihanasta asiasta, että kotiin pääseminen on enää jokusista viikoista kiinni? Siihen ei yksinkertaisesti ole mitään syytä:)

Joten nyt vaan taas miettimään niitä hyviä, pieniä iloja nykyisestä tilanteesta, jotta tsemppi pysyy päällä eikä sairas ajattelu vie mennessään. Vaikka hetkellisesti iskeekin aina paniikki ja sairaat ajatukset vievät mennessään, on se jo suuri merkki paremmasta, että mieleni tasapainottuu nopeasti ja jo hetkessä mieleni on sopeutunut uuteen tilanteeseen. Enää en anna ahdistusten vaikuttaa osastolla ruokailuihini, vaan hetken asiaa pohdiskeltuani pystyn painamaan sen jo taka-alalle. Joten nyt vaan mielen päälle ne asian valoisat puolet ja hyvä mieli valloilleen :) Lisäykset liikuntaan, saunalupa, pidemmät kotilomat ja lähestyvä kotiutus, ihanaa! :)

"Huomispäivän murehtiminen ei poista huomisen murhetta,
 mutta se poistaa ilon tästä päivästä"
Tuntematon

Joten hetki kerrallaan ja päivä kerrallaan. Tulevaisuutta on turha murehtia, mutta nykyisestä hetkestä voi nauttia! Ihanaa tulevaa viikonloppua kaikille! :)

<3:Laura

22 kommenttia:

  1. Hei Laura!

    Ihana uutinen, vaikka se sinussa ensin herättikin ahdistavia tunteita. Mutta kuten itsekin varsin nopeasti ymmärsit, kyse on vain PAREMMASTA! Paremmasta fyysisesta kunnosta, paremmasta psyykkisestä kunnosta, paremmasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, paremmasta tulevasta kaikkinensa.

    Tiedän, että helppo on täältä muualta ladella tulemaan, mutta pyri vielä pikku hiljaa pääsemään eroon noista painolukemia koskevista ajatuksista ja rajoituksista, niin aina vain paranee :).

    Ajattelehan, suuri osa ihmisistä on normaalipainoisia ja -vartaloisia, ehkä vähän tukevampiakin, jotkut vähän pyöreitäkin, mutta suht' sinut vartalonsa ja painonsa kanssa. Ihmisen onnellisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat ennen kaikkea muut tekijät, ei se vaa'alle lävähtävä painolukema: se että saa tehdä mielekästä työtä mukavassa työyhteisössä; se että on työstä irtaannuttavia, mielihyvää tuottavia harrastuksia; se että saa rakastaa ja tuntea olevansa rakastettu; se että voi istua kovalla tuolilla ilman että sen jälkeen on persaus mustelmilla :); tai sekin voi olla varsin ihanaa, että joskus saa kirota kanssa-autoilijat alimpaan perhanaan törttöilyjensä takia :) Ja satamiljoonaa muuta asiaa, joilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, paljonko painat ja mikä on painoindeksisi. Niitä asioita itsekin luettelit jo rivitolkulla.

    Eli revitään niistä iloa ja hyvää mieltä tulevaan viikonloppuunkin :)

    Kaikkea hyvää taas toivotellen
    Lou

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas rohkaisevista sanoistasi:) Pikku hiljaa alan olla enemmän sinut muuttuvan kehoni kanssa, mutta lukemariippuvuudesta pitäisi vielä pyrkiä eroon!

      Ja onnellisuus ei oikeasti todellakaan ole painolukemista kiinni! Tekemäsi lista, joista oikeasti onni koostuu on niin todellinen eikä todellakaan riipu painolukemasta! Tai sen verran riippuu, että noihin onnellisuuden tekijöihin ei voi päästä käsiksi, jos on liian alipainoinen ja voi fyysisesti ja psyykkisesti huonosti. Eli normaalipaino takaa sen, että on mahdollista päästä tavoittelemaan noita onnen asioita:)

      Etsitään todellakin niitä pieniä onnen asioita ja nautitaan niistä! Hyvää viikonloppua sinulle Lou!:)

      Poista
  2. Jarno kysyi oivaltavan kysymyksen: Niin minkä yli? Samaan suuntaan äitini kysyi joskus minulta: Mitä tarkoitat sillä, että pelkäät syöväsi liikaa? Mitä tarkoittaa liikaa? Hän ei voinut ymmärtää miksi olin syönyt mielestäni liian paljon, mikä on liikaa? Kun syö itsensä kylläiseksi, ei siinä ole ollut mitään liikaa ja kun voi nahoissaan hyvin ja on sinut itsensä kanssa, ei kehossa kerta kaikkiaan ole mitään liikaa.

    Ymmärrän murheesi ja ahdistuksesi painonnoususta, samoja tunteita kun olen läpikolunnut itsekin vuosien ja taas vuosien ajan. Mutta loppupeleissä, kun sitä todella pysähtyy ajattelemaan tätä elämää, vuosia taakse- ja eteenpäin, sitä oivaltaa mahdottoman hienoja tosiasioita: minä voin parhaiten normaalipainoisena ja olen onnellinen kun syön hyvin ja jaksan elää. Kaikki ne ajanjaksot, jotka olemme kituuttaneet sairauden pauloissa voimattomina ja uupuneina, ovat muistissamme hämäriä ja utuisia kuin unet. Kauniitkin muistot pitävät harteillaan sairauden viittaa ja anoreksia verhoaa montaa muuten niin täydellistä muistoa. Katson elämää eteenpäin ja oivallan, että en kerta kaikkiaan halua antaa sairaudelle sitä kunniaa, että se saisi jättää oman muistijälkensä jokaiseen tulevaan elämäni kokemukseen ja tapahtumaan. Minä haluan elää siitä vapaana, kokea ja aistia elämän aidosti ja rikkaasti ilman anoreksia varjoa. Sitä sinäkin haluat ja olen valtavan onnellinen huomatessani, että alat todella tiedostaa terveen elämän arvon aivan uudella tavalla.

    Verrattuna aikaisempiin osastojaksoihisi, minusta tuntuu, että tämä on ollut nyt ratkaisevin kaikista. Siitäkin huolimatta, että olit kerran Helsingin virallisessa yksikössä, aistin sinusta nyt aivan tuoretta ja vallankumouksellista asennetta :) Hyvä sinä ja hyvä Hämeenlinnan osasto! Vaikuttaa todella siltä, että siellä ovat systeemit muuttuneet ja henkilökunta todella ottanut asiakseen paneutua s.häiriöiden tehokkaaseen hoitoon entisten löperömallien sijaan. Ehkäpä v.2010 jättämälläni, 3-sivuisella palautteella oli jotain vaikutusta muutoksiin xD

    Voi miten paljon hyvää normaalipaino ja terve keho tuovatkaan elämääsi! Olet millinpäässä kotiinpääsystä, mutta ole vielä kärsivällinen. Viimehetket ovat aina hankalimmat ja aiheuttavat levottomuutta. Mutta pyri kääntämään levottomuus nurin päin: ajattele, että olet etuoikeutettu, kun saat vielä olla siellä ja ammentaa nyt osastolta irti kaiken avun ja hyödyn, mitä sillä paikalla on tarjota. Ime itseesi se lepo, rauha ja tasapaino, jotka olet siellä saavuttanut. Olet taistelija, Laura. Pitkien teiden ja tuskaisten taipaleiden jälkeen olet viimein pääsemässä perille. Niin uskon vahvasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria voimia ja uskoa antavasta vastauksestasi<3 Minullakin on oikeasti sellainen olo, että tämä todella jää viimeiseksi osastojaksokseni. Ja vaikka toki varmaan osastossakin on hyvää ja muutoksia on tullut (lääkäri on ainakin asiansa osaava), mutta myös omalla rohkeudellani koen olleen suuri vaikutus hoitoni hyvään edistymiseeni nyt. Ennen joulua kaikki oli tavallaan samoin, mutta esimerkiksi painon kannalta ei edistystä tapahtunut. Nyt minulla itselläni oli rohkeutta ehdottaa isompia annoskokoja ja ryhtyä todella siihen aktiiviseen painon nostamiseen. Ehkä erona Helsinkiin on se, että siellä painon nostatus tapahtui tavallaan pakon edessä, nyt minun omasta tahdostani. Ehkä siinä piilee avain lopulliseen läpimurtoon, mitä parantumiseeni tulee?

      Ja miten kuvailit sairaimpia aikoja, elämää utuisessa unenomaisessa maailmassa, jota kunnolla ei edes muista, en halua enää ikinä joutua kokemaan. Nyt täytyy pitää kiinni tästä hyvänolon tunteesta, jota fyysinen ja psyykkinen voimistuminen ovat tuoneet tullessaan. En todellakaan halua joutua katumaan myöhemmin, että miksi antauduin sairaudelle, enkä taistellut siitä irti. Nyt vaan tarvitsen kotiin päästyäni sen saman rohkeuden, että uskallan myös siellä toteuttaa terveen elämän puolesta liputtavaa elämäntapaa. Eli se kaikki täällä osastolla saavutettu rohkeus täytyy siirtää nyt kotioloihin.

      Ja nyt todellakin aion tsempata osastolla loppuun asti ja astella näistä ovista viimeistä kertaa ulos:)

      Poista
  3. Ihana kuulla kuitenkin, että olet koko ajan menossa fyysisesti parempaan päin! Tiedän myös tunteen noista itse asetetuista "haamurajoista", jotka loppujen lopuksi ovat aika järjettömiä. :D (Mutta sitähän se anoreksia loppujen lopuksi onkin...)

    Tsemppiä ja hyvää viikonloppua Laura! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo rajat todellakin ovat järjettömiä, joista pitää taistella irti, jotta voi lopullisesti parantua! Ja tosiaan: eihän tässä koko sairaudessa mitään järkeä muutenkaan ole:D

      Tsemppiä ja jaksamista sinulle myös<3

      Poista
  4. ihanaa laura! oot edistynyt hurjasti :)oon niiiin ilonen sun puolesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Paljon on kyllä tapahtunut yllättävän lyhyenkin ajan sisällä!

      Poista
  5. Mulla on kanssa toi sama painoraja itteni kanssa! :D pari päivää sitten polilla muistutettiin ettei siitä suinkaan olisi haittaa vaikka paino nousisikin yli bmi 18.5. Tuli vähän typerä olo kun tajusin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä on jotenkin sokeutunut sille, että se on juuri se maksimi mihin paino saisi nousta. Se, että se on tavoitepaino osastohoidossa ei tarkoita oikeasti, että paino ei saisi sen yli nousta. Kun pystyy asiaa terveellä puolella ajattelemaan käsittää, että sehän on ihan järjetön ajatus! Oikeastaan pitäisi kääntää ajatus niin, että se on minimi, mitä paino saa olla :)

      Poista
  6. Onnea tästä rajapyykistä! :) Olen ylpeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Yritän itsekin olla ylpeä ilman syyllistyksiä!

      Poista
  7. Onneksi olkoon, hieno saavutus, vaikka tiedänkin kuinka ristiriitainen olo sinulla varmasti onkin. Taas askel lähempänä terveyttä! Upea saavutus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Olo on tosiaan ristiriitainen, tiedät sen paremmin kuin hyvin, mutta yritän ajatella vain niitä hyviä asioita ja jättää ahdistuksen lietsomisen taka-alalle, siitä ei ole mitään hyötyä! Tosiaan suuri askel taas lähemmäs terveyttä:)

      Poista
  8. Hienoa Laura! :) Mä voin niin samaistua sinuun tuon tunteen kanssa, että mitä jos meneekin yli sen tietyn painorajan. Mutta toisaalta taas kun järjellä ajattelee, tuskinpa siihen kuolee. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Tuskin joo kuolee, vaan pysyy nimenomaan hengissä! Ja oikeastihan se on todettu, että terveellisempää olisi olla normaalin BMI:n ylärajoilla kuin alarajoilla saatikka sitten alipainoinen!

      Poista
  9. Hei!

    Mieleeni juolahti kysymys, että miksei saunassa saanut käydä? :o eikös sauna vain puhdista kehoa ja saa ihoa uusiutumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Mielestäni kovasti alipainoiselle saunakielto on ihan perusteltu, sillä tällöin saunan kuumuus on liian kova rasitus keholle ja esimerkiksi kova rasite sydämelle, mikä lisää esim. rytmihäiriöriskiä. Lisäisiköhän kuumuus ja hikoilu myös kulutusta?

      Mutta minun mielestäni bmi 17 oli aika kova raja saunaluvalle ja olinkin itse kovasti eri mieltä tästä lääkärin knassa. Ihmettelinkin sitä myös itse, sillä olen kyllä paljon paljon alhaisemmalla painolla päässyt joskus saunaan. Mutta kerran minulle on käynyt myös niin, että kovin alhaisella painolla minut päästettiin osastolla saunaan ja olinkin seuraavan yön nesteytyksessä sisätautiosastolla. Eli lääkäri ilmeisesti halusi pelata vaan todella varman päälle!

      Normaalisti sauna on minunkin mielestäni vaan hyväksi:)

      Poista
    2. Oolrait!! Kiitos valaisemisesta, mietinkin että kaipa se sitten kulutusta ja aineenvaihduntaa, kun puhdistaa kehoa, mutten tullutkaan ajatelleeksi sen muuta rasittavuutta! :--)

      Poista
    3. Eipä mitään ja tuokin oli vaan minun näkemykseni asiasta:)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)