torstai 9. helmikuuta 2012

Ateriasuunnitelma

Sain eräältä lukijalta postaustoiveen koskien ateriasuunnitelmaani, jota noudatan täällä osastolla. Kyseisen suunnitelman tarkoituksena olisi nostaa painoani vahintään 500 grammaa viikossa. Olen nyt toteuttanut tätä kyseistä ateriasuunnitelmaa vasta viikon verran, joten vielä en osaa sanoa, millainen vaikutus suunnitelmalla painooni on. Aikaisemmin söin saman suunnitelman mukaisesti niin, että lounas- ja päivällisannos oli L-koon sijaan M, ja aamupäivän välipalan sijaan aamupalaani kuului kaakao. Desilitramäärät lounaan ja päivällisen annoksissa ovat arvioita, sillä täällä annokset tulevat suoraan tarjottimilla, enkä itse kokoa annostani.

Aamupala klo 8.15:
  • Leipä + levite + leikkele
  • Kauhallinen (n. 1,5-2 dl) puuroa/velliä (yleensä maitoon tehty)
  • Hedelmä
  • 1 dl pähkinöitä

Välipala klo 10.30:
  • 2 dl rasvatonta jogurttia

Lounas klo 11.45:
  • Esim. 4-6 perunaa, n. 2-3 dl perunasosetta tai riisiä
  • Esim. 2 jauhelihapihviä, kalapihviä, 2 dl lihakastiketta
  • Kastiketta n. 0,5 dl, 
  • Lämpimiä vihanneksia
  • Annos tuoresalaattia + kastike
  • 1,5 dl rasvatonta maitoa tai piimää
  • Jälkiruoka (esim. 1,5 dl kiisseliä, rahkaa, marjapuuroa, jäätelö, hedelmä)
  • Täytekeksi

Välipala klo 14.00:
  • Hilloviili
  • Leipä + levite + juusto
  • Omena

Päivällinen klo 16.10:
  •  Keitto n. 4 dl (tai joskus jopa 2 lautasellista keittoa!)  tai laatikkoruoka n. 4 dl 
  • Jos keittoruoka, niin leipä + levite
  • Joskus kevyemmän keiton lisänä myös esim. lämmin leipä, karjalanpiirakka, rieska, sämpylä
  • 1,5 dl rasvatonta maitoa tai piimää
  • Jälkiruoka (joskus 2 kpl)
  • Täytekeksi

Iltapala klo 19.00:
  • Leipä + levite + leikkele
  • 1,5 dl rasvatonta jogurttia
  • 0,5 dl pähkinöitä
  • Nutridrink lisäravinnejuoma tai 90 g karkkia tai 100 g kuivahedelmiä tai 50 g suklaata tai 3 dl jäätelöä

Myöhäisiltapala klo 22.00:
  •  Hilloviili
  • Weetabix
  • Hedelmä

Suunnitelma on räätälöity toiveitteni mukaisesti yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa. Käyttämäni maitotuotteet ovat omasta toivomuksestani rasvattomia, jonka vuoksi se vähentää suunnitelman kokonaisenergiamäärää jonkin verran. Samoin myönnän, että leikkeleeni ostan itse, jottei minun tarvitse syödä osaston lauantaimakkaroita, ja levitteen käytössä on vielä paljon parantamisen varaa. Mutta muuten syön siis täysin tuon kyseisen suunnitelman mukaan. Moni varmaan kauhistelee sen suuruutta, mutta tosiasiassa se vaan kertoo sen, kuinka paljon sitä oikeasti tulee ihmisen syödä päivän aikana.

Täällä huomaa sen, että annosten kokoa lisätään lähinnä perunalla, halvimmalla mahdollisella vaihtoehdolla. Se onkin suurin ero Helsingissä toteutettuun ateriasuunnitelmaan, että Helsingissä proteiinia oli annoksessa aina enemmän suhteessa hiilihydraattiin. Myös rasvan käyttöä leivän päällä kontrolloitiin paljon tarkemmin.

Minulla on tallessa lukuisia eri versioita ateriasuunnitelmista, lähtien vanhoista Hämeenlinnan suunnitelmista Hyksin syömishäiriöyksikön start- ja advance -suunnitelmiin. Jos joku on niistä kiinnostunut, voi minulta niistä kysellä :) Lomia varten Helsingissä sain myös kotiini vaihtoehtoisen taulukon päivälliselle, mikäli haluan syödä sen muutoin kun perus lämpimän ruoan muodossa. Siinä listassa on vaihtoehtoja patongista, pitsaan, hampurilaisiin ja karjalanpiirakoihin. Se on ihan hyödyllinen senkin kannalta, jos haluaa yrittää joskus syödä itselle vähän haastavampiakin ruokia.

Toivottavasti listan näkeminen auttaa teitä kotona realisoimaan itsellenne paremmin ihmisen energiantarvetta. Toivon, että se onnistuu tuomaan rohkeutta anoreksian kanssa kamppailevien syömiseen - vaikkapa edes sen yhden anonyymin, joka ateriasuunnitelmaa toivoi :)

Laura


20 kommenttia:

  1. Hui kamala! Tämän luttuani yritän kyllä välttää osastolle joutumista kaikin keinoin. Ihan järkyttävät määrät ruokaa! -:O tuli ähky jo lukiessa, miten sä voit syödä ton kaiken? anteeks jos kuulostaa ihan kauheelta, mut must toi on jo aika epäinhimillistä, et syödään noin ärkyttävän usein ja viel välipala aamupalanki jälkeen ja 2. iltapala. mä ottaisin mieluummin vaik niitä ravinnejuomia, jos ois vaihtoehto. Ite oon pyrkiny aina välttään välipaloja ja panostaan kunnon ruokiin niin senki takia tuntuu tosi liialliselta toi sun ruokavalio... Piti viel kysyy et miks noin paljon kaikkia jälkkäreitä ja herkkuja ku nehän on ihan ylimäärästä? tsemppiä sulle hirveesti, sitä kyllä tarviit !

    VastaaPoista
  2. Arvasin, että tämä kuulostaa valtavalta määrältä ja sitähän se varmaan onkin! Mutta arvaa mitä? Hulluinta tässä on se, että mulla ei oo mitään vaikeuksia mahduttaa itseeni tuota ruokaa, siis fyysisesti. Aamupalaan mennessä mulla on jo tosi kova nälkä, ja lounaaseen mennessä sitäkin kovempi! Iltapaivästä eteenpäin nälkä tasoittuu, mutta monesti ehtii tulla nälkä jo ennen seuraavaa ateriaa. Kun on kituuttanut tarpeeksi kauan liian vähällä energialla, tarvitsee kroppa aivan valtavan määrän energiaa kaiken uuden rakentamiseen. Mun kroppa selvästi ihan huutaa ruokaa!

    Psyykkisesti tämän kaiken syöminen onkin sitten miljoona kertaa vaikeampi asia, se nyt on selvää sanomattakin..:( Mutta se on myös ainoa tie parantumiseen.. Ahdistun, ahdistun ja ahdistun, mutta yritän tsempata. Ja vielä kun tuohon lisää syyllisyyden tunteen syömisestä, syömisten valtavasta määrästä sekä jatkuvasta nälästä, voitte varmaan arvata miltä tuntuu! :/

    Ja noista herkuista; sekä Helsingissä että täällä on ollut ideana se, että opetellaan syömään herkkuja ja sitä, että ne pitää sallia itselleen. Esimerkiksi Helsingissä välipalakin oli aina jokin herkku. Ja ihan syömishäiriön ravitsemushoito-oppaassakin todetaan, että painonnostovaiheessa on aivan sama, mistä lisäenergia tulee, vaikkapa sitten niistä herkuista, kunhan sitä tulee!

    Ja Kiitos paljon tsempeistä :)

    VastaaPoista
  3. sama juttu mulla oli osastolla, suuri ateriasuunnitelma. Näin jälkikäteen naurattaa ku päivällisellä oli melkein aina 2 täyttä lautasellista keittoa+ leivät ( 2kpl+ levitteet+ juustot) ja ain joku jälkkäri + tietty juoma. Aluksi luulin et kuolisin tohon määrään mut pikkuhiljaa ahdistus helpotti. ja tohon ruokamäärään totuin. Eikäse paino mulla ainakaan niin paljoa/ nopeesti noussu, vaikka olin liikuntakiellossa.
    -sanna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Sanna kommentistasi, aivan suunnattoman tärkeää vertaistukea! Ihana kuulla näitä samoja asioita myös muiden suusta :) Helpottavaa kuulla myös tuo toisen suusta, ettei se paino mitenkään "räjähdä käsiin"!

      Ja kun ottaa huomioon kuitenkin sen, että kyse on perusterveellisestä sairaalaruoasta, on se melko kevyttä itsessään. Ja jälkkäritkin on pääasiassa kiisselilinjaa eikä mitään leivoksia tms.

      Poista
  4. Ja tosta nälästä vielä, kyllä se maha tottuu nopeesti tommoseen ruokamäärään ja seuraavalla aterialla on jo nälkä.(ainaki ite huomasin, vaikka söinkin sen x 6 päivässä listanmukaan + omat kahvit päälle)

    Ja mulla ainaki kesti kauan ennen kuin paino lähti hitaaseen nousuun tolla ruokamäärällä, ei sitä kannata oikeesti pelätä ! Tsemppiä Laura sinne osastolle !

    -sanna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että muillakin anorektikoilla on oikeasti nälkä! Tuntuu, että niin moni sanoo ettei tunne nälkää lainkaan ja siitä tulee jotenkin hirveä syyllisyyden tunne itselle..

      Kiitos valtavasti tsempeistä! :)

      Poista
    2. Mulla oli ainakin ihan järkyttävä nälkä! Pahimmassa vaiheessa en niin tuntenut sitä, mutta söin useammankin kerran unissani :'D Osastolla sitten syömisen alkaessa olin aivan nälissäni aterioiden välillä, ja meni jopa pari kuukautta ennenkuin pakottava nälkä alkoi tasaantua. Painonnostavaiheessa söin helposti enemmän kuin mieheni :)

      Musta tuntuu hassulta lukea tällaista suunnitelmaa, ihan sen takia, miten erilaista hoito toisaalla onkaan. Tampereella syömishäiriöhoito on todella pientä (avo-osastolla 1-2 paikkaa ja suljetulla vaihtelevasti lyhyitä jaksoja tietyllä osastolla), ja kun itse aloitin hoidon suljetulla, suunnitelmani oli esim. tähän nähden aivan naurettavan pieni, ehkä n. 1000 kaloria päivässä. Idea oli oikeastaan totuttaa mut syömään uudestaan ja lykätä sitten kotiin.

      Poista
    3. Huh helpotus, muillakin on nälkä, eikä vaan mulla! :D

      Sillon kun ihan ekan kerran jouduin hoitoon aloitettiin just jostain 1200 kalorista sisätautiosastolla, että keho tottuu taas ruokaan (mitä kapinoin enkä syönyt), mutta pasykan oastaolla annoskokoja alettiin vähitellen sitten nostamaan ja nostettiinkin tosi ylös. Ja Helsingissäkin aloitettiin vähemmällä, mutta ei nodellakaan noin vähällä kuin 1000 kaloria!

      Ikävää, jos noinkin isossa kaupungissa syömishäiriöiden hoito on noin pientä. Minusta on kyllä täällä aina pidetty huolta, osastojaksot ovat olleet pitkiä (itse usein lähtenyt vähän kesken omasta halusta..) ja avohoito on järjestetty hyvin. Tampereen alueella todellakin tulisi olla ihan jokin sh-yksikkö!

      Poista
    4. Ja vielä lisäyksenä tuohon kun sanoit syöneesi välillä enemmän kuin miehesi; niinhän sitä sanotaan, että painonnostatusvaiheessa annoskokoja tulisi verrata ennemmin miesten annoskokoihin, eikä todellakaan muiden naisten!

      Ja tuo yösyöminen, minulle kävi useastikin niin unilääkepöpperöissä :D Silloin olin ihan kauhuissani, mutta nyt jo naurattaa :D

      Poista
  5. Syön kanssa ihan huikeita määriä, mutta eipä se paino nopeasti nouse. Ihan uskomatonta, kuinka paljon saa syödäkään ennen kuin mitään tapahtuu.

    Mullekin aina ehtii tulla nälkä aterioiden välillä! Tosin mä syön vain viisi kertaa päivässä. Erityisesti aamupäivisin se huomaa, mutta iltaisin ei ole enää niin nälkä kun on koko päivän keräillyt ruokaa mahaan :D Tuolla Hus:in osastolla oli kyllä jäätävää, kun aamupalan ja lounaan välillä oli neljä tuntia... tulihan siellä se lisäravinne kymmeneltä, mutta eipä se nälkää pois vienyt. Haluaako ne siellä kiduttaa nälkäisiä ihmisiä vai mitä tää on ? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että aamupalan ja lounaan välillä ehtii oikeasti tulla nälkä! Kun minä olin Helsingissä syömishäiriöyksikössä hoidossa, ei siellä aluksi ollut edes tuota klo kymmenen lisäravinne shottia. Kun minä olin jo normaalipainossa, tuli se lisäyksenä niille, jotka olivat vielä alipainoisia. Hoitava tahokin oli todennut, että pitkän yön jälkeen aamupala ei ole riittävä siihen nähden, kuinka kauan lounasta joutuu vielä odottamaan. Mutta ei tuo shotti kyllä varmaan nälkää mitenkään poistanut!

      Täällä osastolla muut (siis ei syömishäiriötä sairastavat) saa kyllä minut lannistettua ja ahdistumaan todella helposti valittamalla sitä kuinka täällä koko ajan syödään, ja vielä jättävätkin ruokaa! Itse kun syön varmaan ainakin tuplasti enemmän.. :/ Monesti mietin, että miten on oikeasti mahdollista muka syödä niin vähän ja olla oikeasti normaalipainoinen tai monesti vaikka ihan ylipainoinenkin?!

      Poista
  6. Miten se on mahdollista et teille tulee nälkä noitten määrien jälkeen? johtuukse just siitä ku ette oo syöny tarpeeks pitkään aikaan vai tuntuuks se ehkä teist vaan siltä että on nälkä vaikkei oikeesti oliskaan? ku itekki kirjotit että himoitset oikeesti ruokaa, ni aattelin et oisko toi nälkä vaan oikeesti mielihalua. koska ei tollasten annosten kanssa voi kellään olla nälkä, heh :) .....ku miettii ihan tavallistaki ihmistä ni aika hirveit määriähän noi on verrattuna ihan perus ruokavalioon mitä syödään ja mitä suositellaankin.... ei mitenkään pahalla enkä epäile sun sanoja, mut aattelin et voisko se olla psyykkistä, et ku oot siellä vaan syömisen takia nii sit jotenkin aivotki ajattelee pelkkää ruokaa ja huijaa et on nälkä ku oikeesti vaan tekee mieli lisää... en tiijä, kunhan aattelin. ite pysyin normipainossa puolta pienemmillä annoksilla kun noi sun ja sit ku paino alko nousta ylipainoo kohti nii en sillonkaan syöny noin paljoo... voiks olla niin erilainen aineenvaihdunta tai jtn en tiiä? tsemii sinne, täytyy aika paljon kyl olla voimii henkisesti et voi hyväksyy tollaset annokset :O!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi:)
      Kyse on siitä, että kun kroppa on tarpeeksi aliravittu ja ollut pitkään liian vähäisellä ravinnolla, tarvitsee se valtavasti energiaa rakentaakseen uusia soluja, lihaksia yms. Ja sitä mukaan kun painoa ja lihaksia tulee lisää, kiihtyy myös perusaineenvaihdunta ja sitä kautta myös energiantarve lisääntyy. Kun minä saavutin Helsingissä hoidossa ollessani normaalipainon, oli ylläpitoruokavalioni vieläkin suurempi! Mutta sekin on yksilöllistä, minulla taisi olla yksi isoimpia ylläpitoruokavalioita muihin tyttöihin verrattuna..On ihan todettu tutkimuksissakin, että vielä sittenkin, kun anorektikko on saavuttanut normaalipainon, tarvitsee se enemmän energiaa kuin terve kanssaihminen.

      Ja nälkä on todellakin todellista, ei suinkaan psyykkistä tai "keksittyä". Ja kuten monissa laihdutusartikkeleissakin ja mielitekoja käsittelevissä artikkeleissakin tuodaan esille: mieliteot ovat oikeasti nälkää. Kun ei ole syönyt tarpeeksi, tulee mielitekoja. Tuon olen todennut nyt täälläkin ollessa: kun syön perusruokaa tarpeeksi, ei mielitekoja ruokailujen välillä ole. Kun taas kotona söin todellisuudessa tarpeeseeni nähden liian vähän, koin nälät mielitekoiksi.

      Ja kiitos tsemeistä, niitä tarvitaan!

      Poista
  7. Itse olin Tampereella yleissairaalapsykiatrian osastolla, jossa oli kyllä keskitytty mielestäni hyvin sh:n hoitoon. Sain itse hoitajan kanssa tilata mieleiset välipalat, leikkeleet ym itselleni, eikä esim perunaa tarvinnut syödä vaan sen pysty korvaamaan ohralla jne. Se toimi, kun ruoka on mieleistä niin sitä on huomattavasti helmpompi syödä :)

    Ruokamääräsi ovat kyllä kieltämättä aika huimia, mutta eipähän ole ainakaan vaarana, että paino putoaa!

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä todella hienolta tuollainen, että olet itse saanut tuolla tavalla vaikuttaa ruokiisi! Minun ei ole annettu tehdä mitään rajauksia perusruokaan, sillä ovat sitä mieltä, että se olisi ainoastaan sairauden puhetta. Toisaalta voi olla ihan hyväkin, että joudun syömään kaikkea, enkä voi sairaan äänen ohjailla valintojani, sillä niin siinä vielä kävisi.

      Välipalat ja iltapalat ovat minun mieltymysten mukaan muokattuja, mutta ne minä joudun kyllä melkein kaikki itse ostamaan, sillä keittiöltä ei sellaisia tuotteita saisi.

      Ja ei varmaan paino pääse laskemaan, mutta sehän tässä ei ole tarkoituskaan :) Ja kiitos tsempeistä :)

      Poista
  8. Mun täytyy vielä sanoo, et mullakin oli aina ihan hullu nälkä! Aamuyöstä heräilin koko ajan juuri siksi että olin niin nälkäinen. Et ole siis todellakaan ainut nälkäinen!! :) ja siis minäkin söin vaikka kuinka paljon eikä nälkä siltikään lähtenyt. Nykyään se on onneksi jo melko normaalilla tasolla :)
    Tsemppiä, oot ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpottavaa aina kuulla, että muillakin on aivan samanlaisia tuntemuksia ollut, enkä oo ollut ainoa supernälkäinen :D Nyt minullakin on onneksi jo hieman tasoittunut tuo valtaisa näläntunne :) Kiitos tsempeistä, olet itsekin ihana! :)

      Poista
  9. se näläntunne on ihan normaalia tervehtymisvaiheessa kun on vielä alipainoinen ja energiavajetta. minulla on vuoden sisällä näläntunne normaalistunut siis siitä kun tulin normaalipainoiseksi ja en todellakaan enää voi syödä niin suuria määriä kuin painonnostovaiheessa.

    VastaaPoista
  10. Hei! Luin blogejasi ja tunsin suurta myötätuntoa muutaman vuoden takaisen anoreksiani takia. Ei ollut elämä silloin helppoa.. eihän se koskaan ole mutta siinä mielentilassa kaikki vaan tuntuu niin raskaalta ja kaukaiselta. Olin juuri täyttämässä 17 kun sairastuin. Siitä se alamäki alkoikin.. Nyt olen 20-vuotias ja sama tilanne yrittää ottaa minut valtaansa taas kerran. Muutin juuri omilleni ja ahdistus on ollut suuri, vaikka luulisi tässä elämänvaiheessa nauttivan täysillä.. Tosin minulla ei pitkään aikaan ole ollut elämässä näin paljon asioita ja vastuuta joten kai ymmärrän tilannettani jonkin verran. Haluan vain sanoa että voimia sinne ja toivottavasti tervehtyminen on lähtenyt kunnolla käyntiin! Kyllä se vaan on myönnettävä että yksin tällaisesta ei koskaan pääsisi yli.. Ja ne, jotka eivät ymmärrä ei tarvitse kommentoida. Syömishäiriöisten ei tarvitse perustella omia tuntemuksiaan ulkopuolisille..

    VastaaPoista
  11. "Nälkä kasvaa syödessä" ja se on totta että ihminen tarvitsee todella paljon energiaa erilaisiin asioihin....ja siksi on syötävä paljon ja useita kertoja päivässä. Joten Laura, ei nuo annoskoot oikeastaan suurilta nyt ns. jälkikäteen vaikuta. Kyllä ne silloin tuntuivat, kun oli ollut pienellä ravintomäärällä ja pyrki pysymään laihana, eikä syönyt juuri mitään ja sitten piti ryhtyä lisäämään syömiään ruokia. Mutta nyt ruuasta ja herkuista nauttii ja tuntee nälkää ja haluaa syödä kaikkea ihanaa:)

    Niin sehän se on,kun kroppa on ollut säästöliekillä ja aliravitussa tilassa, Tarvitsee sitä vielä enemmän energiaa, jotta saa korjattua aiheutuneita vajauksia...

    Tää blogi on aivan mahtava ja täältä voi käydä lueskelemassa vinkkejä ateriasuunnitelmista, ruuista ym. ja saada tukea omaan elämään, että kaikkea voi ja pitää syödä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Turha olla tiukkapipoinen ja elää liian kurinalaista elämää, että jokaista suupalaa laskee ja miettii...
    Hyvästä ruuasta pitää nauttia.

    Kiitos Laura sinulle suuresti, että olet kirjoittanut tällaisen blogin. Toivottavasti tämä sivusto pysyy täällä, koska täällä olevia asioita on oikeasti hyödykästä käydä lueskelemassa ja saada vertaistukea.

    Nim. anoreksiaa nuorena sairastanut ja sen jälkeen normielämää ilman mitään ongelmia, kunnes nyt noin kolme vuotta sitten iski ortodeksia ja paino alkoi pudota todella paljon ja tuli pakonomainen tarve liikkua ja vähentää tiettyjen ruokien syömistä.. On siis taas pitänyt kamppailla sen suhteen, että ei mene kaikenlaisten diettivillitysten mukaisesti ja seuraa liikaa median vouhotuksia ja laske kaloreita ja annoksia....

    Aurinkoisia kevätpäiviä :)

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)