Naisellisuus ja naiselliset muodot. Siinäpä vasta monimutkainen yhtälö, joka ei sovi samaan lauseeseen anorektikon ihannevartalon kanssa. Lantio, reidet ja rinnat, nuo naiseuden merkit vartalossa, jotka jokainen tyttö saa omakseen jossain vaiheessa elämäänsä. Ne muodostavat kehon, jota tulisi vaalia ja rakastaa, pitää hyvänä. Mutta mitä tapahtuukaan, kun tuosta samaisesta kehosta tulee anorektikon pahin vihollinen? Sen sijaan, että pitäisi kehoaan kuin kukkaa kämmenellä, hyökkää anoreksia sen kimppuun ja kuihduttaa sen olemattomiin, suorastaan pahoinpitelee sen. Kaikki mikä viittaa muotoihin on rumaa, sanoo anoreksia. Anoreksia uskottelee uhrilleen, että mitä laihempi, sen parempi; mitä vähemmän muotoja, sen kauniimpi. Laihtuminen tuo aina sairaalle puolelle valtaisaa mielihyvää. Laihtuva keho on ollut sairaan mielen ihailun kohde, jota mieli suorastaan palvoo.
Mutta mitä tapahtuukaan, kun taistelu anoreksiaa vastaan alkaa ja keho alkaa palautua jälleen oikeasti terveisiin mittoihinsa? Omasta kehosta tulee yhtäkkiä suuri inhon ja ällötyksen kohde. Keho, jota sinun tulisi rakastaa ja pitää hyvänä, muuttuukin vastenmielisyyden perikuvaksi omassa anorektisessa mielessäsi. Itse tulin hyvin varhain murrosikään, jonka vuoksi en oikeastaan koskaan oppinut hyväksymään naisellisia muotoja kehossani. Häpeilin vartaloani ja haaveilin poikamaisen kapeasta lantiosta. Nuo samat tuntemukset muistuvat mieleeni jälleen kerran, kun käyn noita samaisia kehoni muutoksia läpi uudestaan ja uudestaan. Enää minulla ei olekaan selästä suorana lautana jatkuvaa takamusta, vaan naisellinen takamus alkaa erottua sivuprofiilista katsottuna päivä päivältä yhä selkeämmin. Lantioni ei mukailekaan enää pelkästään luitani, vaan naisellista pyöristymistä alkaa näkyä lantioni kaarissa. Jokaisella on ne omat kohtansa, johon painonnousun merkit kohdistuvat, mutta yhtä vaikeilta niiden hyväksyminen tuntuu. Toisella painon muutokset alkavat näkyä alavartalossa, toisella taas keskivartalossa. Kun sairasta mielihyvää tuoneet sairaalla tavalla näkyvät luut alkavat peittyä, iskee paniikki. Miten kestän tämän? Yhtäkkiä rintakehän luut piiloutuvat ja sormet eivät enää ylläkään olkavarren ympärille (sairasta -tiedän), jolloin anoreksia yrittää pitää uhrinsa vallassaan kiinnittämällä huomion pakonomaisesti tällaisiin muutoksiin. Mutta miksi näiden muutosten tulisi olla negatiivisia? Kaikki naiselliset merkit kehossani kääntää anoreksian ääni lihavuudeksi. Mitä pahaa naisellisissa muodoissa sitten voi olla - minähän olen nainen! Miten voisin oppia nauttimaan näistä uusista, naiseutta edustavista muodoistani?
Olen kokenut nämä samat tunteet ja käynyt läpi samat ahdistuksen aiheet sairauteni aikana lukuisia kertoa. Olen ollut sairauteni aikana lukuisilla osastojaksoilla, ja jokaisella jaksolla olen joutunut käymään läpi ne samat vaikea ja ahdistavat tunteet, joita painonnousun aiheuttamat muutokset kehossa tuovat tullessaan. Vaikka kokemusta takana onkin jo rutkasti, ei se muuttuvan kehon hyväksymistä yhtään sen helpommaksi tee. Vartalon muokkauttuminen yhä uudelleen ja uudelleen onkin yksi kivuliaimmista asioista, joita anoreksiaa sairastava joutuu kohtamaan parantumisen tiellä. Ei riitä, että taistelee ruoan aiheuttamaa ahdistusta ja pelkoja vastaan, vaan lisäksi joutuu hyväksymään muutokset kehossaan. Valheellista turvallisuuden tunnetta tuonut luurankomainen keho alkaa jälleen keräämään elon merkkejä itseensä. Nämä elon merkit näkyvät todellisuudessa terveempänä vartalona, mutta anorektikolle itselleen ne näkyvät läskinä, lihoamisen merkkeinä. Anorektikko oikein lietsoo painnonnousun aiheuttamaa inhoa ja ahdistusta käyttämällä sanoja lihoaminen ja läski.
Anoreksia asettaa sairastuneen silmille silmälasit, jotka vääristävät kehonkuvan aivan päälaelleen. Nämä silmälasit saavat anorektikon näkemään luurankomaisen kehonsa normaalina, jopa lihavana. Kuten yhdessä aiemmassa postauksessa kerroin, arvioin eräässä fysioterapeutin kanssa tehdyssä testissä lantioni sekä vyötäröni ainakin kaksi kertaa suuremmiksi kuin ne todellisuudessa olivat. Mikä saa anorektikon näkemään itsensä näin väärin? Anoreksian jyllätessä voimakkaimmillaan, ei anorektikko pysty luottamaan edes vaa´an lukemaan. Miten vaaka voi muka näyttää tuollaista lukemaa, jos tunnen itseni normaalipainoiseksi tai jopa lihavaksi? Omankehonkuvan vääristymä ajaa anoreksian uhrin epäilemään jopa selvää faktaa: vaaka valehtelee.
Peilikuvan valehtelemisen ja vaa`an lukemien valheellisuuden lisäksi olen huomannut fysioterapiakäyntieni kautta muitakin mielenkiintoisia asioita liittyen kehonkuvan vääristymään. Yksi esimerkki liittyy myös psyykkisten sairauksien hoidossa käytettyyn fysioakustiseen hoitotuoliin, jota olen päässyt kokeilemaan fysioterapiassa. Minun tapauksessa fysioakustista tuolia on käytetty osana rentoutusharjoituksia. Kun hoito aloitettiin oli painoni matalimmillaan. Tuolloin koin tuolin värähtelyn erittäin epämukavana, sillä minusta tuntui, että se sai lihasten rentoutumisen sijaan ainoastaan reiteni höllymään ja hyllymään. Siihen nähden, kuinka alhainen painoni oli, täytyi tämän olla täysin vääristynyt kuvitelma. Tämän todistaa todeksi se, että hoitoni loppuvaiheessa, painoni ollessa jo normaali, otin hoidon ilolla vastaan. Reisieni sijaan keskityin rentoutumiseen ja hoidosta nauttimiseen.
Olemme yhdessä fysioterapeutin kanssa käyneet läpi kehonkuvan vääristymää ja sen realisoimista. Olen useampaan otteeseen täyttänyt hänen kanssaan papereita, jotka käsittelevät sitä, millaisena itse kehoni näen. Yksi tehtävistä koskee sitä, mistä osista kehossani pidän ja mistä en. Väritän ihmishahmon eri kehonosat eri väreillä sen mukaan, miten niihin suhtaudun. On jännittävää huomata, miten oma keho näkyy anorektikon silmin samanlaisena tai jopa lihavempana, kun painoa on vaikkapa 15 kiloa vähemmän kuin ennen. Olen itse tehnyt kyseisen tehtävän ollessani lähes normaalipainoinen sekä painoni ollessa alimmillaan. Miltä luulette lopputuloksen näyttäneen, erilaiseltako? Ei, pieniä poikkeuksia lukuunottamatta täysin samanlaiselta. Vaikka arvioiden välillä vartalossani oli huomattava ero painoa, näin tietyt kohdat yhtä kamalina tai yhtä miellyttävinä. Miten tämä sitten on mahdollista? Miten voin nähdä reiteni yhtä isoina painoindeksin ollessa monta lukemaa alempi kuin sen ollessa normaali? Ne silmälasit, ne vääristävät anorektiset silmälasit.
Olen käyttänyt tunteja ja taas tunteja syiden etsimiseen, mitä oman kehon hyväksymisen vaikeuteen tulee. Vastausta en ole vieläkään löytänyt, mutta sen sijaan ole herätellyt mielessäni kysymystä, mitä voisin tehdä oman kehoni hyväksymiseksi? Fysioterepiassa olen havahtunut siihen tosiasiaan, kuinka kehonkuvan vääristymä poistuu pikkuhuljaa, kun paino normalisoituu ja anorektinen ajattelutapa häviää. Luonnollisesti oma keho tuntuu vielä pitkään epämukavalta ja kömpelöltä, suorastaan inhottavalta, mutta uskon siihen, että sen voi oikeasti oppia vielä hyväksymään. Mutta myös ennen painon normalisoitumista voi ajatusta työstää mielessään.
Sen sijaan, että lietsoisin vihaa omaa vartaloani kohtaan, olen päättänyt löytää keinoja oppia hyväksymään se ja rakastamaan sitä. Kun anoreksia hieman hellittää otettaan uhristaan, on tämä jopa ihan mahdollista: oppia pitämään omasta vartalostaan juuri sellaisena kuin se on. Kun anorektinen mieli kokee ulkonäköä koskevat kehut loukkauksena, voi omaa mieltään pikku hiljaa oppia totuttamaan näihin kehuihin aitoina kohteliaisuuksina. Sen sijaan, että kuulee sanat "näytätpä hyvältä" automaattisesti sanoina "oletpa lihonnut", voi ruveta pohtimaan, josko mieli kykenisi jo pikku hiljaa kuulemaan sanat niin kuin ne on tarkoitettu kuultavaksi. Koska totta se on: jokainen terve ihminen näkee anoreksiaa sairastavan paljon kauniimpana normaalipainoisena, elinvoimaa hehkuvana, kuin elottomana luurankona. Totta joka sana, vaikka anorektinen ääni pään sisällä kuiskuttelisi mitä tahansa.
Uskon myös kehontuntemuksen helpottavan oman kehonsa hyväksymistä. Moni anoreksiasta toipunut on tuonut esiin sen, kuinka on löytänyt joogasta avun oman vartalonsa hyväksymiseen. Joogan avulla moni on kokenut tulleensa sinuiksi uuden vartalonsa kanssa. Itse olen löytänyt yhden vastauksen vähän vastaavasta, nimittäin venyttelystä. Itse koen, että vartalon tullessa notkeammaksi, ei keho tunnut enää niin kömpelöltä, muodottomalta möhkäleeltä. Ja kun ajan kanssa voi taas alkaa harrastaa liikuntaa, oppii tuntemaan kehonsa paremmin ja muokkaamaan sitä terveellä tavalla. Myös fysioterapeutin tekemät kehontietoisuusharjoitukset, erilaiset rentoutukset ja eri kehonosien passiivinen koskettaminen auttavat anorektikkoa hyväksymään kehonsa, sietämään kosketusta ja ehkäpä oivaltamaan sen, ettei omassa kehossa ole mitään inhottavaa tai ällöttävää.
Ja mitä naisellisten muotojen hyväksymiseen tulee, on hyvä miettiä, miksi naisen keho on luotu juuri niin muodokkaaksi kuin se on. Itse lohduttelen itseäni aina muistelemalla erästä keskustelua, jonka kävin sisätautilääkärin kanssa Helsingissä ollessani. Purin muuttuvan kehoni mukanaan tuomaa ahdistusta sisätautilääkärille, jonka tarkoituksena oli realisoida minulle, miksi painoni tulee olla normaali, ja minkä vuoksi nainen tarvitsee rasvaa kehoonsa. Vaikka luonnollisesti asiat jo tiesinkin, oli pienestä muistuttelusta hyötyäkin. Erityisesti purin hänelle naisellisten muotojen ja erityisesti leveiden lantioluideni aiheuttamaa ahdistusta, niitä kun mikään laihdutus ei pois veisi. Keskustelumme lopuksi lääkäri lohduttelikin minua sanomalla: "poikaystäväsi on hyvin onnekas saadessaan sinut, sillä sinulla on täydellinen synnyttäjän lantio". Kaikessa ahdistavuudessaankin pistihän tuo vähän hymyilyttämään :)
Laura
Olen itsekin viime päivinä kovasti miettinyt naisellisuutta ja sen pelottavuutta. Rintani ovat kasvaneet huomattavasti (mistä monet terveet ihmiset olisivat innoissaan), mikä tuntuu todella vieraalta ja saa oloni tuntumaan "liian isolta". Haluan olla nainen mutta en naisellinen?? Hassua oikeastaan. Naisellisten ja pehmeiden muotojen tullessa minulta ainakin katoaa kevyt olo. Tunnen itseni möhkäleeksi ja juuri kuten kuvasit kömpelöksi.
VastaaPoistaUuteen kehoon tottuminen vaatii työtä ja aikaa. Se ahdistus on vain kuulemma rämmittävä läpi.
Voimia työntekoon!!!!
Niimpä! Olo on jotenkin todella kömpelö: ei enää pysty istumaan yhtä luonnottomissa, oudoissa asennoissa ja tuntuu, että oma keho on koko ajan tiellä :( Itselläkin se on niin ristiriitaista, kun haluan olla nainen, mutta samalla naiselliset merkit tuntuu pelottavilta!
PoistaTämä vaihe on tosiaan vaan kestettävä ja uskonkin, että jossain vaiheessa se oikeasti helpottuu! Samoin tsemppiä sinulle hirmuisesti! :)
Kiitos blogistasi Laura, olet auttanut minuu ymmärtämään anorektikon ajatusmaailmaa kirjoituksillasi. Läheinen ystäväni sairastaa myös anoreksiaa ja toisinaan (aika usein) oma ymmärrys ei alkuunkaan riitä hänen ajattelutapansa hahmottamiseen. Välillä luen kyynelsilmissä tekstiäsi ja mietin ystävääni, voi kumpa hänellä olisi myös voimia kamppailla anoreksiaa vastaan ja ajatella elämää eteenpäin eikä keskittyä syömisen ja liikkumisen murehtimiseen.
VastaaPoistaVoimia siulle Laura! :)
-Noora
Kiitos aivan valtavasti sanoistasi <3 Ihanaa kuulla, että olet saanut lisää ymmärrystä blogini kautta, mitä anorektisen maailman kummallisuuksiin tulee! Tällaiset kommentit tekevät minulle tämän blogin kirjoittamisesta entistä tärkeämpää ja mieluisampaa :)
PoistaVälillä itselle iskee epätoivo kannattaako tätä kirjoittaa, kun eräät kommentoijat (tai pikemminkin eräs), kuten edellisessä postauksessa, yrittää lyödä itsetuntoni täysin maahaan kommentoidessaan kirjoituksiani.
Mutta kiitos sinulle ja mukavaa viikon jatkoa! :)
Sitä selviää varmasti helpommalla raskaudesta ja synnytyksestä jos on vähän leveämpi lantio. Ei tarvii mennä synnytystapa-arviointiin eli mittauksiin, että mahtuuko se vauva ulos. Ja lantio levenee kai aina vähän vähän raskausaikana ja luut liikkuu, niin se on varmasti vähemmän kivuliasta jos ei oo ihan kauheen kapea lantio :-D Mulla toi oli välillä niin kivuliasta, että en meinannut päästä kävelemään meidän makkarista vessaan yöllä! Ja ton takia jouduin jäämään sairaslomalle ennen mammalomalle....
VastaaPoistaToivottavasti saan kokea vielä joskus itsekin tuon raskauspuolen, jolloin osaan nauttia leveästä lantiostani! :D Tuo kuvaus kivuistasi ei tosiaan kovin mukavalta kuulosta!
PoistaHei Laura! :) Kiitos aivan mielettömästi blogistasi! Siitä on ollut mulle suurta apua, esimerkiksi monet syömisen tuottamat ahdistukset ovat helpottuneet blogiasi lukemalla. Itse asiassa hyvin usein ahdistuksen iskiessä tulen lukemaan fiksuja tekstejäsi joista saan taas hieman lisää taistelutahtoa "terveelle puolelleni". Oot todella hyvä kirjoittaja ja kuvaat tunteitasi hyvin, ihanaa kun jostain saa vertaistukea, kokemuksen että joku tuntee samallalailla :) Toivotan sulle mielettömän paljon tsemppiä paranemiseen, jään seuraamaan blogiasi! Vaikutat todella hyvältä tyypiltä, anoreksia ei saisi varastaa liikaa aikaa kallisarvoisesta elämästäsi. Toivottavasti jatkat blogisi päivittämistä yhtä ilahduttavan usein kuin tähänkin asti ja jätät negatiiviset kommentit omaan arvoonsa :)
VastaaPoistaHeippa! Tällaiset kommentit tekevät blogin kirjoittamisesta sen arvoista, vaikka jotkut kommentit ovatkin saaneet epäilemään, kannattaako minun enää tätä jatkaa! Joten kiitos valtavasti kommentistasi, se merkitsee minulle paljon :)
PoistaOn mahtavaa kuulla, jos pystyt saamaan blogini kautta vertaistukea itsellesi. Vertaistuki kun on ensisijaisen tärkeää, sillä ainoastaan toinen anoreksiaa sairastava voi tietää, miltä juuri sinusta tuntuu. Jatka sinäkin tsemppaamista omalla tahollasi, toivotan sinulle paljon voimia! Kyllä me molemmat vielä tämän piinaavan sairauden päihitämme! :)
Oi löysin juuri blogisi ja ilahduin aivan valtavasti!!!! Ihania tekstejä ja vielä ihanampaa huomata ettei ole tuntemustensa kanssa yksin! Mun viikon ahdistuskohtaukset on kaikki liittyneet mun muuttuneeseen kehoon ja sen hyväksymiseen. Ole iloinen lantiostasi, ite sairastuin kasvuikäisenä ja mun lantio on sen takia jäänyt tosi kapeaksi - sillä seurauksella että mulla ei ole ollenkaan vyötäröä kun kaikki on hartioista lantioon samaa putkea! :/ samalla tavoin se sairasta mieltä kammottaa kun sulla toi lantio :(
VastaaPoistaHienoa kuulla, että olet saanut apua blogistani! Et todellakaan ole yksin tuntemustesi kanssa. Tämä onkin hyvä tapa saada sitä vertaistukea puolin jos toisin! Oman kehon muutokset luo valtavaa ahdistusta, mutta haluan uskoa, että kyllä tämä ajan kanssa tästä helpottaa! Niin käy varmasti sinullekin, kunhan vaan jaksat tsempata! Jokaisella on ne omat kohtansa, sinulla tuo vyötäröjuttu, minulla lantio. Mutta me ollaan juuri hyviä sellaisina kuin ollaan, eikö niin? :) Voimia!
PoistaHei Laura!
VastaaPoistaKiitos ihanasta blogistasi! Olet tosi hyvä kirjoittaja ja tämä on aauttanut minuakin ymmärtämään paremmin anorektikon mieltä. Vihasin omaa kehoani teini-iän, koska murrosikäni tuli hyvin aikaisin, jolloin erotuin ala-asteella kavereistani. Huonoa oloa lisäsi yläasteen koululääkäri, jonka mielestä olin ylipainoinen ja minun olisi pitänyt liikkua enemmän (harrastin liikuntaa 4-5 krt/vk).. Nyt olen kuitenkin suht. sujut kehoni ja naisellisten muotojeni kanssa. Se vei aikaa, mutta oli sen arvoista! Toivon kaikkea hyvää sinulle! Muista, että olet kaunis! <3
Kiitos itsellesi ihanista sanoistasi <3 Kuten olen kirjoittanut, olen käynyt läpi juuri nuo kuvailemasi tunteet läpi murrosikään tullessani. Se, että erotuin uudella ja naisellisemmalla vartalollani hyvin varhain muihin ikätovereihini verrattuna, on jättänyt minuun ehkäpä elinikäisen vaikutuksen. Koskaan en niitä tuntemuksia unohda, kun häpesin muuttuvaa kehoani. Ja luokkakavereiden huomauttelut koulun liikuntatunneilla, ei ainakaan helpottanut tilannetta yhtään!
VastaaPoistaOnneksi olet oppinut hyväksymään vartalosi ja uskon sen olevan vielä edessä minullakin :) Ja luotan siihen, että se todella tulee olemaan sen arvoista! Rentouttavaa viikonloppua sinulle! :)
Moi.
VastaaPoistaEn ole anorektikko, mutta voin yhtyä siihen että oma vartaloni kuvottaa minua. Hienoa jos olet päässyt ns.maaliin. Itse en ole lähelläkään sitä. Hyvää kesää ja kaikkea hyvää elämääsi kirjoittaja Laura!
Voi että, toivon todella kovasti, että sinäkin pääset vielä joskus sinuiksi oman vartalosi kanssa! Uskon, että se on mahdollista meistä jokaiselle :)
PoistaIhanaa ja lämpöistä kesää sinullekin! :)