Tällä hetkellä onnen kulmakivet löytyvät tuosta vierestä, Justus ja Jarno tietenkin :) Tavallaan minulla on asiat tällä hetkellä niin täydellisesti, että voin pitää kaikkea heihin ja meidän yhteiseen arkeemme liittyviä asioita onneni kulmakivinä. Onneni on tällä hetkellä kokonaisuus, mikä muodostuu todella arkisista, mutta minulle vallan tärkeistä asioista. Onni on se, että saan elää kotona heidän kanssaan aivan tavallista arkea ala- ja ylämäkineen. En luopuisi huonosti nukutuista yöunista enkä enkä mistään muustakaan arjen raskaamman puolen mukanaan tuomista asioista. Olen osastojaksojeni myötä oppinut arvostamaan ihan vain sitäkin, että saan nukkua omassa sängyssäni, käydä itse kaupassa ja haukata ovensuusta raitista ilmaa. Pieniä tavanomaisia juttuja, mitä ei osaa arvostaa ilman, että ne yhtäkkiä elämästä katoavat.
Lisäksi en voisi olla yhtään enää kiitollisempi ja onnellisempi vanhemmista ja sisaruksistani perheineen. Vaikka vuosia haaveilin Riihimäeltä poismuuttamisesta ja vannoin, etten tänne enää ikinä palaisi, en voisi olla yhtään onnellisempi siitä, että asun tällä hetkellä juuri täällä, samassa kaupungissa vanhempieni ja veljeni perheen kanssa. Tapaamme viikoittain tiiviisti, vietämme aikaa yhdessä ja saan myös heiltä apua asiassa kuin asiassa. Voisiko enempää toivoakaan? Siskoni asuu toisessa kaupungissa, mutta juttelemme viikoittain puhelimessa, ja nytkin odotan niin sitä, kun hän keskiviikkona tulossa Jerry-koiransa kanssa minun ja Justuksen seuraksi!
Toki onneeni kuuluu myös oma koti ja ammattini sairaanhoitajana. Ne ovat niitä elämän perusasioita, joita kaipaan elämääni. Niihin liittyy paljon unelmia, haaveita ja tavoitteita, joita kohti haluan kurkotella tulevina vuosina. Jarnon kanssa haaveilemme omakotitalosta, ja erilaiset sisustusratkaisut ja rakennusjutut pyörivät puheenaiheissamme lähes päivittäin. Haluan myös kehittää itseäni sairaanhoitajana ja päästä työskentelemään omaan unelmatyöpaikkaani. Vaikken olekaan ikinä ollut ajatuksissani kovin urakeskeinen, on minulle viime vuosina muodostunut vaikka kuinka uusia haaveita tämän suhteen. Koen, että haaveet antavat voimaa ja kannattelevat, mutta ensi sijaisen tärkeää on muistaa nauttia siitä, mitä itsellä jo on.
Motivoivin ajatus, joka herätti sinussa halun parantua?
Kyllä Jarno ja hänen luokseen kotiin pääseminen olivat mielessä jokaisella ruokailulla, jokaisena vaikeana hetkenä, jokaisen ahdistuksen tullen ja jokaisena hetkenä, jolloin olisi tehnyt mieli luovuttaa tai toimia sairauden sanelujen mukaisesti. Vaikka minulla on ollut motivoivia asioita elämässäni koko sairauden ajan, en ole saanut niitä jotenkaan "valjastettua" täysin ja oikealla tavalla parantumiseni hyväksi. Ajatus siitä, että menettäisin Jarnon, oli niin raskas ja kamala, että olin valmis uhraamaan yhteisestä ajastamme muutaman kuukauden lisää lähtemällä osastolle, jotta sen jälkeen voisin elää hänen luonaan loppu elämäni. Olen käynyt osastolla ollessani satoja keskusteluja itseni kanssa vaikean hetken tullen, jolloin olen käynyt läpi mielessäni kaikki ne asiat, joiden vuoksi täytyy jaksaa. Haaveet yhteisestä tulevaisuudesta, lapsista, omasta kodista ja siitä aivan normaalista elämästä kannattelivat pitkälle. Vaikka en siinä hetkessä suunnitellutkaan vielä lastensaantia, oli se yksi suurimmista motivoivista tekijöistä. Tiesin sen olevan tärkeääkin tärkeämpi asia Jarnolle - ja tottakai myös minulle itselleni. En halunnut, että tämä sairaus veisi meiltä enää mitään pois. Halusin, että voisimme elää ihan tavallista arkea ilman anoreksiaan luomaa surua, ahdistusta, aikataulutusta ja rajoitusta.
Tottakai voisin luetella lukuisia muitakin motivoivia asioita, jotka pidin mielessäni keväällä, mutta koen kaiken edellä kuvaamani olleen se ratkaisevin. Jouduin hakemaan sen lopullisen motivaation muista ihmisistä, sillä en vain pystynyt omaa hyvinvointiani suurimpaan osaan asettaa. Vaikka terveys, fyysinen hyvä olo, kaunis ja terve ulkonäkö ja lukuisat muut omaan hyvinvointiin liittyvät motivaattorit olivatkin olemassa, tarvitsin ensin sen ajatuksen, että parantuisin Jarnon ja perheeni vuoksi. Tässä olisikin minulle ja kaikille muille anoreksiaa sairastaville aihetta pohtia enemmänkin sitä asiaa, kuinka jo itsensä rakastaminen ja halu huolehtia omasta hyvinvoinnista voi olla - ja ennen kaikkea sen tulee olla - syy parantua. Täytyy oppia rakastamaan itseään siten, että haluaa pitää itsestään huolta.
Nyt suurinta motivoivaa tekijää on varmasti edes turha kysellä. Justuksen myötä olen ymmärtänyt sen, kuinka juuri itsensä rakastaminen ja itsestään huolta pitäminen takaa myös Justukselle hyvän elämän tällä hetkellä. En halua edes kuvitella tilannetta, jossa sairaus saisi minut täysin taas valtaansa ja joutuisin osastolle pois Justuksen ja Jarnon luota. Tässä on jo itsessään niin paljon motivointia, ettei repsahdusta vaan voi enää tapahtua! Motivoivin ajatus on terve tulevaisuus yhdessä Jarnon ja Justuksen, ja toivottavasti myös Justuksen mahdollisten sisarusten kanssa :)
Mitä aiot kertoa Justukselle sairaudestasi sitten joskus kun hän on tarpeeksi vanha kuulemaan?
Luulen, että jollakin tapaa haluan ottaa sairauteni tulevaisuudessa puheeksi Justuksen sekä mahdollisten muiden lasteni kanssa. Voihan olla, ettei asiaa ole koskaa tarpeen tuoda esiin, mutta koen sairauden käsittelevän niin paljon epävarmuuksia omaa itseä ja elämää kohtaan, että tavallaan aihe on jollain tapaa ajankohtainen jokaisen ihmisen elämässä ennemmin tai myöhemmin. Kun lapset tulevat teini-ikään tai ovat nuoria aikuisia, kohtaavat he luultavasti asioita, joihin itsevarmuus, itsensä rakastaminen, itsestään huolta pitäminen ja muut itsetuntoasiat liittyvät hyvinkin vahvasti. Uskon, että tällöin voisi olla mahdollista tuoda jollain tapaa esiin asioita ja kokemuksia tästä omasta sairausajastani. Uskon, että omat kokemukseni voivat saada lapsiani ajattelemaan asioita uudelta kantilta. Kuten aiemmin kirjoitinkin, on tämä sairausaika ollut sellainen elämänkoulu, että olen siitä valtavasti oppinut. Tästä näkökulmasta haluaisin lapsilleni asiasta jotenkin kertoa, jotta he voisivat käyttää kokemaani jollain tapaa hyödyksi omissa valinnoissaan. Haluaisin korostaa heille sitä, kuinka kaikki lähtee itsensä arvostamisesta.
Mutta näin aion toimia vasta sitten, kun koen heidän todella olevan tarpeeksi vanhoja kuulemaan asiasta, ja kun uskon heidän osaavan käsitellä kuulemaansa ja ehkäpä jopa hyödyntävän tavallaan kokemuksiani omissa valinnoissaan.
Miten poikaystäväsi vanhemmat ovat suhtautuneet syömishäiriöösi?
Koska olen ollut sairas jo silloin, kun aloimme Jarnon kanssa seurustelemaan, ovat he olleet alusta lähtien tietoisia asiasta. En tiedä miten he ovat reagoineet, kun Jarno on aikanaan asiasta vanhemmilleen kertonut, mutta missään nimessä suhtautuminen ei ole ollut tuomitsevaa. Olen jutellut Jarnon äidin kanssa asiasta lukuisia kertoja, joten asia ei ole todellakaan meidän suhteessamme mikään tabu. Kaikki heidän lähisuvussaan tietävät tilanteemme ja suhtautuvat siihen hyvin luonnollisesti. On ollut helpottavaa, ettei mitään ole tarvinnut salailla ja häpeillä. Se onkin ollut ihanaa huomata, ettei minun ole tarvinnut koskaan hävetä itseäni ja tätä sairautta, vaan siihen on suhtauduttu aina todella luontevasti muiden osalta. Tämä on taannut myös sen, ettei se ole ikinä noussut suureksi puheenaiheeksi, eikä sitä ole ääneen kummaksuttu tai ruodittu sen kummemmin. Kun kerromme kuulumisistamme Jarnon perheelle tai sukulaisille, kerromme asioista niin kuin ne ovat. Toki useimpien on varmasti todella vaikeaa käsittää tätä sairautta ja varmasti heitä asia tavallaan myös hämmentää. Esimerkiksi tällä hetkellä syömiskäyttäytymiseni on niin normaalia, etteivät he varmasti edes osaisi ajatella mitään ongelmaa koskaan olleenkaan, elleivät siitä tietäisi.
Mutta voin olla enemmän kuin onnellinen siitä, kuinka hyvin asiat ovat tämänkin suhteen:) Ikinä ei voi olettaa olevan itsestään selvyys, että muut ymmärtäisivät näin hyvin ja olisivat niin suvaitsevaisia. Minut on hyväksytty perheeseen sellaisena kuin olen.
Tällaisia vastauksia tällä kertaa :) Tuo viimeinen kysymys jäi erityisesti minua mietityttämään, ja olisinkin kiinnostunut tietämään, miten teihin on suhtauduttu, kun olette kertoneet sairaudestanne niin omille sukulaisille, ystäville kuin vaikkapa juuri poika- tai tyttöystävän perheellekin?
<3: Laura
Ihanaa että sairauteesi on suhtauduttu noin hyvin! Itselläni on sellainen kokemus että en ole tullut ymmärretyksi. Tunnen että minut on tavallaan yhdistetty sairauteeni ja minua henkilökohtaisesti syytetty sairauden mukanaan tuomista konflikteista. Raskaat ajat on kaadettu minun harteilleni ja jopa silloin kun aloin parantumaan sain niskaani paljon vihaa. empatiaa ei ollut tarjolla ei. sain kärsiä yksin.
VastaaPoistaps. tarkoitukseni tällä kommentilla ei ollut jakaa pahaa vaan toivon näkisit kuinka huonosti asiat tuolla saralla voisivat olla ja kuinka sinulla on käynyt hyvin siltä osin! =)
PoistaHienoa vaan, kun uskalsit rehellisesti vastata ja kertoa omista kokemukistasi! Todella ikävää, että sinä olet joutunut kantamaan vielä tuollaistakin taakkaa sen lisäksi, että olet saanut taistella sairautta vastaan. Itse voin rehellisesti myöntää, etten varmasti olisi ollut niin vahva, että olisin pystynyt selviytymään sairaudesta ilman tukea. Toivottavasti sinä pärjäät <3
PoistaMinusta tuntuu, että monella tosiaan ei ole tämän asian suhteen asiat niin hyvin kuin minulla, vaan ovat joutuneet kohtaamaan suurtakin ymmärtämättömyyttä. Ja usein läheisten huoli vielä kaatuu niskaan syytöksinä jne. Ja pitkältihän se on myös sitä, että syömishäiriöt ovat sairautena niin vaikeita ymmärtää, että muut näkevät ne vain "pelleilynä", jolloin empatiaa ei heru. Surullista mutta totta :(
Jaksamista sinulle ja paljon tsemppiä! <3
Mielettömän ihana blogi! Pakko käydä joka päivä kattomassa, ja ihana huomata et oot joka päivä postannu. Oon lukenu tätä varmaan viikon ja selaillu sun vanhoja kirjotuksia. Millon on tulossa raskaus tarinalle jatkoa, vai mikä sen nimi olikaa ? :)
VastaaPoistaVoi kiitos, ihana kuulla, että tykkäät! :) Yritän jatkaa raskaudesta tarinointia ihan lähipäivinä, seuraava pätkä onkin jo melkein viimeistelyä vaille valmis :)
PoistaKauniita sanoja <3 Minä olen kertonut sairaudestani vain aika pienelle piirille, mutta ehkä ensimmäisenä mieleeni tulee heidän suhtautumisestaan tietynlainen hämmästys ja ihmetys. Miten syöminen voi olla vaikeaa, mikä siinä on vaikeaa jne. Luultavasti kyse on yksinkertaisesti siitä, ettei tietoa tai kokemusta asiasta ole riittävästi, jotta voisikaan ymmärtää tai antaa oikeanlaista tukea ja empatiaa. Se on kyllä sinänsä tosi harmi, mutta pitää yrittää itsekkin ymmärtää sitä ymmärtämättömyyttä...
VastaaPoistaEmmi
Kiitos Emmi <3 Tuo onkin hieman juuri vaikeaa, kun ei oikein tiedä miten suhtautua muiden ymmärtämättömyyteen! Pitääkö siträ tavallaan kuinka pitkälle ymmärtää itse? Vaikea sairaus tosiaan on kyseessä, eikä sitä ole helppoa itsekkään aina ymmärtää. Mutta kun sairaudesta tosiaan on kyse, niin tuntuuhan se pahalta, jos toinen vähättelee sairauttasi, tuomitsee sen vuoksi tms. Ja tokihan ymmärtämättömyyttäkin on monenlaista. Toiset tukevat kaikesta huolimatta, toiset kaatavat "kuraa niskaan". Ja vaikean asiasta vielä tekee vielä se, että jotkut ajattelet sairauden olevan itseaiheutettua jne. Mutta pääasia, että tietää itse - ja toivotrtavasti myös ne ihan itselle tärkeimmät ihmiset- miten asiat oikeasti ovat :)
PoistaNiimpä, ja onneksi ne kaikista läheisimmät ihmiset ovat jo kokemuksesta oppineet yhtä sun toista tästä sairaudesta ja osaavat ottaa sen hienostikkin huomioon erilaisissa tilanteissa. Mutta sitten taas se joidenkin ymmärtämättömyys ottaa kyllä välillä päähän! Välillä tuntuu, että joutuu suorastaan vakuuttelemaan ja selittelemään, että minulla oikeasti ON syömishäiriö, joka ON sairaus, jolle minä EN mahda mitään (mitä nyt tietysti tsemppaan hurjasti ja potkin sairautta persuuksille..) Tuntuu, etteivät edes kaikki kaverini ymmärrä tilannettani, vaan suorastaan vähäksyvät ja mitätöivät koko asian, ja se harmittaa. Voihan olla, että olen väärässäkin, mutta tältä minusta kuitenkin tuntuu.
PoistaEmmi
On kyllä todella ikävää, että joutuu omaa sairauttaan ns. vakuuttelemaan muille ihmisille. Niin piinaavasta ja kamalasta sairaudesta on kuitenkin kyse, että miksi ihmeessä keksisit itsellesi sellaisen? Yritän itse ajatella, että tärkeintä on - oikeastaan asiassa kuin asiassa - että ne itselle tärkeimmät ihmiset ymmärtävät. Sama pätee siihen, miten joidenkin mielestä syön tälläkin hetkellä väärin: tärkeintä on, että läheiseni tietävät minun tekevän oikein ja ovat samoilla linjoilla kanssani.
PoistaAivan! Oma pää pitää pitää asiassa kuin asiassa. Mitä väliä, vaikka muut eivät ymmärrä, kunhan itse ymmärtää tilanteen ja toimii sen mukaisesti. No, jos nyt aivan totta puhutaan, niin onhan niillä muilla vähän väliäkin, ainakin mielen kannalta, mutta pointtini oli lähinnä se, että ainakin kannattaa yrittää olla välittämättä ikävistä kommenteista tai toisten harmittavasta suhtautumisesta tähän sairauteen, ja mennä itsevarmasti kaikesta huolimatta eteenpäin :) Paranemisen lähtökohta ja se ratkaisevin tekijähän on nimenomaan "minä itse", ei naapuri rouva tai kaverin kaveri. Ja kuten ihan lähiaikoina yhdessä postauksessa kirjoititkin, pitäisi myös muistaa se tosiasia, että perimmäisen syyn paranemiselle kuuluisi "itsekkäästi" olla myös se minä itse, ei mikään muu. Oma terveys kun taitaa olla aikalailla lähtökohta kaikelle muulle elämälle...
PoistaOho, tulipas jotenkin syvällinen selitys! :D
Emmi
Emmi
Olen myös miettinyt sellaiselta kannalta asiaa, että kun oikeasti saa täysillä sellaisesta ajatuksesta kiinni, että on oikeasti ylpeä siitä, että pystyy toimimaan niin kuin itselle on parhaaksi, välittämättä toisten negatiivisissta puheista, voi olla todella tyytyväinen itseensä! Oikeasti ylpeä, sillä samalla on saanut vahvistettua myös mahtavalla tavalla jälleen kerran omaa itsetuntoa :) Noh tuosta nyt vasta tulikin sekava selitys, mutta yritän ajatella siis kaiken tämänkin itsetuntoa vahvistavana ja kasvattavana asiana :)
Poista