Asia ei kuitenkaan ole ihan näin selkeä ja mustavalkoinen. Eihän sitä oikeastaan ole mikään anoreksiaan ja anorektiseen ajatusmaailmaan liittyvä asia. Aina normaali painokaan ei takaa psyykkistä terveyttä, sillä mieli voi normaalista painosta huolimatta olla ajatusmaailmaltaan hyvinkin anorektinen. Voi olla, että mieli ei painon nousemisesta huolimatta eheydy, tai sitten ajatusmaailma on hyvinkin sairas, vaikkei paino ole alhaisissa painolukemissa käväissytkään. Itselläni paino nostettiin lukuisista osastojaksoista huolimatta normaalin alarajoille ainoastaan Helsingin osastojaksollani, mutta tämäkään ei tuottanut pysyvää tulosta. Mieli sopeutui ja vahvistui, muttei tarpeeksi. Alamäki alkoi kotiuduttua lähes välittömästi, mitä kiihdytti entisestään laskusuuntaan lähtenyt paino. Mutta vaikka taas viimeisimmällä osastojaksollani paino ei ehtinyt ihan tarpeeksi ylös nousta, oli siitä huolimatta mieleni eheämpi ja terveempi kuin koskaan sairauteni aikana. Aina siis paino ja psyyke eivät kulje käsi kädessä.
Mutta miten on sitten ylipäätään mahdollista saada niin paino kuin mielikin terveille kannattimille? Helppoa se ei ole, ei todellakaan, mutta mahdollista se kuitenkin on - siihen uskon aivan vilpittömästi. Jos mietin asiaa omaan kokemukseeni pohjautuen, tarvitaan kaikki palapelin palaset loksahtamaan paikoilleen samaan aikaan, jotta parantuminen voi käynnistyä. Pelkkä painonnousu ei parantumista takaa, ei myöskään läheisiltä tai hoitohenkilökunnalta saatu tuki. Nämä kaikki asiat vaativat sen kaikkein tärkeimmän kumppanikseen: sairastuneen oman motivaation parantua. Ei riitä, että osastolla sairastuneen paino nostetaan väkisin ylös. Ei riitä, että käy avohoidossa juttelemassa säännöllisesti psykologin, psykiatrin tai sairaanhoitajan luona. Ei riitä, että omaiset tukevat, tekevät ruoan ja vaikka syövät seurana. Nämä kaikki ovat valtavan tärkeitä asioita, mutta eivät auta yksinään sairastunutta pois anoreksian kynsistä. Siihen tarvitaan lisäksi sairastuneen oma tahto ja motivaatio parantua. Näillä eväillä parantuminen on kuitenkin mielestäni mahdollista, kunhan sen aika oikeasti on tullut. Niin, ajankohta ratkaisee myös.
Kuva: Weheartit.com
Jos mietin omaa historiaani, on tämä enemmän kuin totta. Olen joutunut aina vaan uudestaan ja uudestaan osastolle, jossa olen saanut hyvää hoitoa. Läheiseni ovat olleet tukenani ja tehneet kaikkensa minun hyväkseni. Muutenkin kaikki asiat ovat olleet lähes täydellisesti elämässäni, mutta jokin on silti ollut pielessä ja pahasti. Olen riippunut sairaudessa kynsin ja hampain kiinni. Kunnes ensimmäistä kertaa viime tammikuussa hakeuduin hoitoon omasta aloitteestani. En pakkohoitomääräyksen uhalla, vaan omasta tahdostani saada muutosta aikaan ja se todella kannatti. Ensimmäistä kertaa minulla oli oma motivaatio ja tahto nostaa painoa, ja työskentelin kovasti tavoitteeni eteen. Ei, helppoa se ei ollut ja välillä tuntui, että kuolen ahdistukseeni. Mutta halusin oikeasti tilanteeseeni muutosta, mikä rakensi pohjan parantumiselleni. Ei hoitohenkilökunnan taholta lähtevää pakollista painonnousua, vaan omat ehdotukseni siitä, kuinka paino saadaan ylös. Tuolloin kaikki palaset loksahtelivat paikoilleen otollisesti parantumista ajatellen. Painon normalisoiminen omasta aloitteesta ja sitä kautta psyykkeen eheytyminen - ansiantuntevan hoiton ja läheisten tuen turvin. Vaikka elämässäni on ollut koko sairauden ajan valtava määrä motivoivia tekijöitä, vei sairaus minua niin mukanaan, että ne tuntuivat - niin sairasta kuin se onkin - merkityksettömiltä. Viime tammikuussa tein kuitenkin ratkaisun lähteä jälleen kotoa Jarnon luota pois, jotta voisin palata sinne tällä kertaa pysyvästi. Raskastahan se aika oli, mutta kannatti. Eli kaikkien muiden parantumista edistävien asioiden lisäksi olin löytänyt ne asiat, jotka nostivat vihdoin myös oman motivaationi pintaan.
Olen pohtinut asiaa valtavasti hyvän ystäväni tilanteen vuoksi: toivottomuus voimakkaiden anorektisten ajatusten olemassaolosta normaalipainosta huolimatta. Hämmennys siitä, miten se on mahdollista, ja että tuleeko tilanne koskaan muuttumaan paremmaksi. Lisäksi myös oma tämänhetkinen tilanteeni on aiheen tiimoilta pyörinyt paljon mielessäni. Kun aloin kirjoittaa jälleen blogia, ajattelin keskittyä lähinnä terveisiin ajatuksiini, psyykkeeni hyvään tilaan, ja jättää fyysinen puoli tekstieni ulkopuolelle. Mutta koska sain kommentteja liittyen painooni, ajattelin haluavani kertoa, että en kuvittelekaan sen tiimoilta olevani vielä täysin terve. Eli kaikesta tästä, psyykkeeni hyvästä tilasta huolimatta, uskon yhä siihen, että ennen kuin voin pitää itseäni terveenä (tai niin terveenä kuin tämän sairauden jäljiltä mahdollista on), pitää myös painoni normalisoitua. Tämä ei todellakaan ole tila, johon aion tyytyä, vaan aion taistella itseni juuri oikeisiin painolukemiin.
<3: Laura
Hieno kirjoitus - ja niin totta! Minunkaan kohdallani parantuminen ei ottanut tuulta purjeisiinsa, vaikka äitini kuskasi minua niin lääkärin vastaanotolle, koulun terveydenhoitajalle kuin ensiapuunkin, missä kaikialla todettiin sama: painoni ei saa tippua yhtään! Valitettavasti minun täytyi käydä ensin siellä pohjalla ennen kuin myönsin olevani sairas, tarvitsevani ja haluavani itse apua. Oma motivaatio on siis kaiken lähtökohta ja kun sen löytää, on kaikki mahdollista! :)
VastaaPoistaEmmi
Kiitos Emmi! Nyt onneksi tuntuu, että meillä molemmilla on hyvä pohja parantumiselle, eikö niin? :)Menneelle ei voi mitään ja vaikka harmittaa "hukatut" vuodet, niin täytyy oikeasti olla tyytyväinen, että on jo näin hienosti matkalla kohti sitä tervettä elämää :)
PoistaKyllä! Ja vielä kun kääntää tuon ajatuksen menneiden harmituksesta niinpäin, että mehän voimme oikeastaan olla tyytyväisiä, että olemme tässä vaiheessa elämäämme valmiita parantumiselle ja vieläpä hyvää matkaa menossa siinä. Onhan niitäkin aikuisia, jotka ovat taistelleet vuosikymmeniä anoreksiaa vastaan, mutta sen ote ei vain millään meinaa hellittää. Olemme vielä nuoria ja elämä edessä! :) Taistelu jatkukoon!
PoistaEmmi
Niimpä! Turha sitä on jäädä menneitä murehtimaan - täytyy vaan juurikin ajatella, kuinka paljon hyviä vuosia on vielä edessä, kun nyt jaksaa tsempata! :)
PoistaEn voisi samaistua teksteihisi yhtään enempää :) Neljän vuoden sairastamisen jälkeen viimein, noin vuosi sitten, saimme perheeni kanssa yhdessä alulle paranemisprosessia, jota olin lykännyt jo liian kauan. Hakeuduimme lääkärien, psykologien, ravitsemusterapeuttien ja yksityisten lääkärien pakeille, ja oli hienoa huomata, että ehkä viimeinkin asiat alkavat rullaamaan parempaan suuntaan. tai ehkä pikemminkin että jotain ylipäätään tapahtuu, niin pitkään en ollut jaksanut edes ajatella minkäänmaailman hoitoa, olinhan elänyt sairauteni kanssa jo niin pitkään "symbioosissa". Mutta vaikka muutoksia tähän toimeettomuuteen saatiinkin aikaiseksi, siltikin muutokset minussa itsessäni olivat tuskastuttavan hitaita: paino lähti kituuttavan hitaaseen nousuun, eikä oloni ja mieleni paljoa kohentunut. Vaikka olin mukana hoitokäynneillä täysin positiivisella asenteella, söin siltikin tuolloin lähinnä osaston pelossa. Osastolla en ole siis koskaan käynyt, vaan aina "onneekkaasti" olen saanut itse osasto-tai avohoidon väliltä valita. Ja aina kuin osasto on tullut puheeksi, olen saanut uutta puhtia yrityksiini. Siltikin olen tuntenut sydämmessäni, että en ole ollut kaikesta huolimatta vielä täysillä mukana, että minulla on vielä paljon annettavaa, en vain jostain syystä vielä uskaltanut tai halunnut antaa itsestä kaikkea, ja päästää sairaudestani irti.
VastaaPoistaRatkaisevin muutos tapahtui nyt vuoden vaihteessa (tammikuussa minullakin siis :D). Vuoden kypsyttelin ajatuksia sisälläni, hain rohkeutta ja mietin elämän todellisia arvoja. Tätäkö minä todella haluan elämäni olevan? vetämätön olo, huono fyysinen kunto, haaveet niiden asioiden toteuttamisesta mistä olen aina unelmoinut sekä totaallinen turhautuminen tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni syömishäiriön kanssa VIIMEIN antoivat minulle rohkeutta todelliseen yrittämiseen! annoin itselleni ikäänkauin viimeisen mahdollisuuden: se on joko tämä nykyinen elämä osastojaksoineen,tai sitten olen itse oman elämäni herra, ja otan ohjat todella omiin käsiini, ja teen muutoksen. Tunsin päässäni ja sydemmessäni jotain loksahtaneen: halusin tätä todella, aidosti. En jaksaisi enää pelleillä terveyteni, ystävieni, perheeni, unelmieni ja tulevaisuuteni kustannuksella, vaan todella haluaisin antaa itselleni paremman elämän. Torstaina 24.1 (tuon päivän tulen muistamaan varmaan melko pitkään)vietin päivän äitini kanssa pöydän ääressä laatien minulle ensimmäistä kertaa koko sairauteni aikana ateriasuunitelmia, ostin mittakupit ja etsin itselleni terapeutin tulevia käyntejä varten. Ajoin itseäni eteenpäin hullun lailla, koska tunsin että nyt on toimittava kun motivaatio minussa on näinkin suuri. vaikka ahdistus oli läsnä alun ruokailuissa, potun tai riisin nieleminen ei ollutkaan niin vaikeaa, kun ajatus paremmasta elämästä sisälläni ajoi minua sinnikkäästi eteenpäin. Helppoa ei ole koko ajan ollut, ja vaikeita päiviä tulee,ja välillä tuntuu kuin olisin menettämässä uskoa koko projektiin, mutta silti sitä jaksaa jälleen pienen notkahduksen jälkeen lähteä uuteen nousuun. Se on vain jännä se "tunne" siellä päässä ja sydämessä, se AITO halu tehdä asioille jotain, se "nyt"-olo, josta on aiemmin vain kuullut muiden parantuneiden ja lääkärien kertovan... ei siihen ole aikaisemmin niinkään uskonut, mutta nyt todella tiedän mitä tämä "itsestään lähtevä motivaatio parantua" todella tarkoittaa. ja se tuntuu ihan mielettömän hyvältä :)tuntuu kuin vihdoin joku olisi ottanut siteet pois silmiltäni, ja näen päämääräni selkeämpänä kuin koskaan aiemmin.
Tsemppiä meille molemmille! Alamäkiä tulee, ja ainakin itselläni on päivä jolloin usko koko touhuun tahtoo järkkyä ja mittakupit meinaavat jäädä vajaiksi, mutta sitten sitä taas muistuttelee itseää,n että minkä ja kenen vuoksi tässä ollaan asialla, niin kyllä se tervejärki sieltä taas alkaa palautumaan. Matka on pitkä mutta suunta on oikea :)
Laura
Ihanaa Laura, kun jaoit vielä enenmmän tarinaasi :) Tuli oikeasti todella hyvä fiilis siitä, kuinka kuvailit tuota prosessia, jolloin taistelutahtosi kasvoi ja päätit alkaa toimia terveyden hyväksi! Kaikki tuo, miten kerroit siitä, kuinka kaikki palaset loksahtivat paikoilleen ja päätit saada muutosta aikaa, kuulostaa niin mahtavalta! On oikeastaan hienoa osaat eritellä asioita tuohon tapaan ja pystyt sitten muistamaan ne syyt, minkä vuoksi olet päättänyt parantua, kun se notkahduksen hetki tulee.
PoistaKuten totesi, alamäkiä tulee ihan väistämättä, mutta eri asia on, antaaka alamäen viedä mennessään, vai nouseeko ylös taas notkahduksen jälkeen. Se lipeäminen huonoon suuntaan kun käy niin nopeasti ja tehty, valtavan suuri työ voi samoin tein valua hukkaan. Mutta kun pysyy tiukkana, tunnistaa sairaat ajatukset ja pakottaa itsensä mittaamaan vaikkapa sen mittakupin sisällön täsmllisesti oikein, on suurempi vahinko mahdollista välttää.
Eli nyt vaan tarkkana, muistetaan tsemppaavat ajatukset ja askelletaan kohti sitä terveyttä! :)
Järisyttävän kolahtavaa tekstiä.
VastaaPoistaJuuri sitä mitä itse haluaisin kaikille kailottaa.
Kiitos tästä. :)
Kiva kuulla, että tykkäsit! :)
PoistaKiitos analyyttisesta, hienosta tekstistäsi, Laura!
VastaaPoistaItse olen kuullut, että painon pitää usein pysyä normaalilukemassa jopa useamman vuoden ennenkuin "perässä laahaava" psyykekin pääsee kärryille mukaan, ja että se lopullinen toipuminen tosiaan on vuosien prosessi vielä sen jälkeen kun paino on normalisoitunut. Mutta jokainen on tietysti yksilö, ja on todella huojentavaa kuulla, että Sinulla on psyyke paremmalla mallilla kuin koskaan aiemmin sairauden aikana, vaikka et fyysisesti olekaan vielä tavoitteessa. Mutta se lopullinen loppusilaus paranemiselle Sinunkin kohdalla ehkä tapahtuu sitten kun olet normaalipainosi saavuttanut. Monilla kuitenkin siis saattaa kestää vuosia fyysisen kuntoutumisen jälkeen ennen kuin psyyke toipuu ja ajatusmaailmakin tervehtyy.
Mutta kaiken paranemisen edellytys, niin fyysisen kuin psyykkisen, on ihan takuuvarmasti se oma motivaatio! Ilman omaa motivaatiota on mielestäni kaikenmoinen hoito aikalailla turhaa (ellei sitten kyse ole henkeä uhkaavasta tilasta). Sillä hoidon jälkeen todennäköisesti paino laskee kuin lehmänhäntä ja elämä palaa vanhoihin sairaisiin uomiinsa. Siis JOS ei ole itse motivoitunut ja sydämellään touhussa mukana. Eli, sanoisin että tarvitaan reilu annos omaa motivaatiota ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä jotta lopullinen toipuminen olisi mahdollista.
VOIMIA & ONNEA meille kaikille kipusiskoille toipumisen tielle!
Lämpimät Halaukset! <3
On kyl tosi totta että ei voi kutsua itseään parantuneeksi ajatusmaailmaltaan jos paino on yhä alipainon puolella koska silloin väistämättä jokin pitää kiinni siinä että toimii siten että se ei sieltä tule ylös ja normaalinpainon hyväksyminen on tärkeä osa parantumista. Ja väistämättä tulee ajatelleeksi että parannutaanko siinä alipainossa sitten vain sairauden ehdoilla? mielestäni fyysinen kunto eli painon normalisoituminen kun on todella kaiken alku sillä silloin keholla on edellytyksiä normaaliin aivotoimintaan tms. mutta joo.. voimia meille hulluille <3
PoistaHeippa ja kiitos valtavasti molemmille teille oivaltavista ajatuksistanne! Sain itsekin niistä vielä lisää ajateltavaa aiheeseen liittyen! Ja paljon myös lisäpuhtia painon ylössaamiseen :) Tuo varsinkin, mitä Andrea sanoit siitä, että painon pitäisi pysyä normaaleissa lukemissa parikin vuotta, ennen mielen kunnollista eheytymistä, pisti ajattelemaan. Tavallaan se myös toi osaltaan lisätsemppiä, että mitä nopeammin painon saa ylös, sitä nopeammin mieli oikeasti pääsee ns. vakiintumaan terveelle pohjalle.
PoistaTuo on myös hieno oivallus, että jos painoa ei saa tarpeeksi ylös ja psyykkeen kokee silti hyväksi, parannutaanko silloin vain sairauden ehdoilla. Hyviä ajatuksia, kiitos teille niistä! :)Toisaalta itse olen kokenut, että kun paino on nostettu ylös, ovat ruokaan liittyneet sairaat ajatukset olleet liian vahvoja, vaikka painonsa olisikin hyväksynyt. Mutta entäpä jos nyt saan ajatukset ruokaan liittyen muuttumaan niin hyvin, että painonkin ollessa kohdillaan, olisi ajatusten kannalta minulla paljon vakaampi pohja painon ylläpidolle, hmmm..? Mene ja tiedä, mutta pääasia on, että painon saa ylös ja mieltään työstää samalla terveille poluille!
Nyt vaan viimeisetkin tsempin rippeet kehiin tytöt! <3
Mut jos työstää psyykkeen sillee että ajattelee että se painon nostaminen on just se tärkein asia? +Sit päälle ajattelee että kun sen sinne saan niin siitähän se työ sitten alkaa. että täällähän minä pysyn vaikka millä keinolla eikä sairaudella ole siihen mitään sanottavaa. jos tuntuu siltä että kyllä pitäisi ensin työstää sitä psyykettä täällä alipainossa niin kehottaisin miettimään että onkohan se henkilö itse joka sitä haluaa vai anoreksian antama houkutus "alipainoisesta hyvinvoinnista". ja mitä haittaakaan siitä sitten olisi oikeasti olla normaalipainoinen, aivot toimis paremmin ja sais rauhan siltä osin. ja painon nostamisesta voi tehdä ihan hauskaakin, kun nyt kerran saa syödä ja ihan huoletta niin eikös siitä kannata ottaa ilo irti eikä turhia kituutella? mietin tässä vaan...
PoistaEn tiedä pohdiskelitko yleisesti vai minuun liittyen, mutta minun tarkoitukseni ei ainakaan ole työstää psyykettä nimenomaan juuri alipainossa. Tarkoitukseni on nostaa paino normaaliin, mitä koko ajan teenkin ja siinä vähitellen onnistuen. Olen silti tavattoman onnellinen siitä, ettei psyykkeeni olen samalla tolalla kuin aiemmin tässä painossa. Ei lähellekään!
PoistaKiitos tästä tekstistä. Kamppailen itse juuri sen painonnousun tuoman ahdistuksen kanssa. Paino on neljässä päivässä noussut 600 grammaa ja olen itkenyt sitä koko päivän. Eikä osaston ruoka-annosten suuruus ja tarkkailuajat ruokailujen jälkeen todellakaan auta ahdistukseen. Ymmärrän kyllä, että painoa pitää nostaa, mutta tuntuu että se nousee aivan liian nopeasti ja se tuntuu pahalta :/
VastaaPoistaKuvailemasi tunteet ovat enemmän kuin tuttuja minullekin osastojaksoiltani :( Itse lohduttauduin aina sillä - ja varmasti tulevaisuudessakin joudun ajatukseen vielä turvautumaan - että mieli sopeutuu ja tottuu kyllä muuttuvaan peilikuvaan ja vaakalukemaan. Ei se varmasti nyt sinua lohduta, mutta yritä ajatella, että kyllä se ahdistus vielä jonain päivänä helpottaa <3 Itse muistan aina, kuinka tietty lukema kauhistutti, mutta pian mieli hyväksyi sen uuden lukeman. Tämä sama ajatusprosessi piti jokaisen muuttuvan luvun kanssa käydä uudelleen läpi, mutta kerta kerralta se helpottui ainakin minulla. Tsemppihalaus <3
PoistaVoi kiitos tästä tekstistä, Laura! Pystyin samaistumaan siihen niin täysin!
VastaaPoistaHakeuduttuani ensimmäistä kertaa hoitoon, en ollut vielä somaattisen vointini suhteen pohjalla, mutta kuten kirjoitit, aika paranemiselle ei ollut vielä oikea. En ollut kypsä paranemaan.
Myöhemmin minunkin painoni on useista osastohoidoistani huolimatta vain kerran nostettu lähes normaaleihin lukemiin, ja tuo tapahtui pakkohoidossa. Psyykkeeni ei kuitenkaan ollut tuolloin hoidossa mitenkään mukana, vaan piti kynsin hampain kiinni sairaudesta. Ja hoidon loputtua olinkin ajatuksiltani ehkä sairaampi kuin koskaan, ja kuten arvata saattaa, lähti kuntoni hoidon jälkeen välittömästi pitkään ja syvään alamäkeen, josta olen jollakin tavalla toipumassa yhä edelleen.
Nyt tunnen ensimmäistä kertaa olevani itse mukana, itse tekijänä, omassa hoidossani ja itse nostamassa painoani. Tunnen olevani vahvempi kuin koskaan ennen ja olen edistynyt myös henkisellä puolella paremmin kuin koskaan ennen. Painoni nousee maltillisesti, mutta mikä tärkeintä, tuntuu, että tällä hetkellä olen sekä somaattisen että henkisen terveyteni osalta saavuttamassa vihdoin jotain pysyvää.
Tärkeää on ollut nimenomaan oma motivaatio, kuten kirjoitat, se, että on itse parantamassa itseään. Kehenkään kun ei voi hoitoa kaataa päälle, jos potilas itse ei ole hoidossa mukana. Toki uklkopuolinen tukikin on tärkeää silloin, kun osaa ja haluaa siitä hyötyä. Tärkeää on minusta myös ymmärtää, että motivaatio ei tarkoita pelkästään halua parantua, vaan myös kykyä siihen. Kuten linkittämäsi kuvan teksti kertoo, pitää olla myös uskoa siihen, että PYSTYY taistelemaan sairauttaan vastaan. Uskoakseni minulla on ollut halu parantua jo pitkään, mutta usko omiin voimavaroihin ja kykyihin on puuttunut, olen tuntenut itseni voimattomaksi sairauden edessä. Nyt ensimmäistä kertaa olen alkanut uskoa myös niihin, ja pienet onnistumiset ja edistysaskeleeni toipumisen polulla on kasvattanut uskoa itseen ja omaan toipumiseen edelleen.
Olemme siis molemmat vihdoin oikealla tiellä, ehkä löytäneet sen oman tapamme toipua, ja jokaisen tulisi se oma tapa löytää, ja meidänkin esimerkit todistavat, että se on mahdollista!
Hyvää ja aurinkoista loppuviikkoa Sinulle ja pikkuiselle!<3
Kiitos Ida-kulta! <3 Olen pitkään jo sinun kohdallasi miettinyt sitä, kuinka todella uskon sinun olevan nyt sillä lopullisella parantumisen tiellä - vihdoinkin! Tämä ajatus on pyörinyt mielessäni juuri sen takia, että taistelet itse, kotona, avohoidon ja perheesi tukemana. Erona osastohoitoon, sinulla olisi kotona tuesta huolimatta mahdollisuus lipsua, muttet sitä tee. Eli teet itse työn, hyväksyt muutokset ja tulos on tällöin pysyvämpää. Tulosta ei näennäisesti nousevan painon muodossa tee osaston hoitohenkilökunta, vaan sinä itse! Voit olla tavattoman ylpeä siitä <3
PoistaJa uskallan kirjoittaa sinulle näin, koska uskon, että olet niin vahvoilla, ettei mielesi käännä sitä niin, että olet itse "syyllinen" painosi nousuun. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Kun monesti sitä hakee osastolla helpotusta ajatuksesta, että voi syyttää hoitajia ja lääkäriä, mutta kotona on itse vastuussa nousevasta painosta. Sairas mieli voisi syyttää itse "huonoksi anorektikoksi", "syöpöksi" jne. Mutta onneksi me, minä ja sinä, olemme siinä vaiheessa, että ollaan onnellisia edistymisestä ja ylpeitä siitä! Vai mitä? :)
Niin ja ihanaa ja aurinkoista loppuviikkoa myös sinulle Ida! <3
PoistaKiitos ihanasta vastauksestasi Laura! On ihailtavaa, miten vauva- ja muilta kiireiltäsi jaksat niin aktiivisesti päivittää blogiasi ja selvästi paneutuneena vastata kaikkiin saamiisi kommentteihin! Älä huoli, otin vastauksesi positiivisena kannustuksena, joka lämmitti mieltäni :)
PoistaKiva kuulla Ida <3 On niin ihana saada teiltä kommentteja ja arvostan niistä jokaista oikeasti, niin mielellään niihin vastaa kunnolla sitten :) Monesti harmittaa ihan, kun aika ei riitä aina niin hyvään vastaukseen kuin haluaisi, mutta kunhan jotain edes ehtii vastailemaan :)
PoistaTodella teräksistä tekstiä Laura! Mahtavaa, että taistelet jatkuvasti terveytesi puolesta ja kaikenkaikkiaan terveen elämän puolesta kaikkine nyansseineen.
VastaaPoistaSe mitä kirjoitit siitä, kuinka paino ja mieli eivät aina kulje käsikädessä, on totisinta totta ja myös minä olen saman asian kokenut. Monesti osastojakson jälkeen, kun paino on nostettu terveisiin lukemiin, on seurannut välittömästi romahtaminen avohoidossa. Näin siksi, koska pää ei ole pysynyt radikaalissa ja nopeassa muutoksessa mukana. Osaston jälkeen pitäisi avohoidon estää relapsi, mutta näin ei ole käynyt. Oma motivaatio on todellakin avain kaikkeen! Sinun tarinasi on selviytymistarina, tarina tahdosta muutokseen ja huolesta omaan terveyteen. Omalla kohdallanikin voin todeta, että vasta monen sairastetun vuoden jälkeen, olen saavuttanut sen oman tahdon parantua. Sinä olet esikuvani ja koitan parhaani mukaan seurata jalanjälkiäsi tiellä kohti parempaa elämää.
Mukavaa loppuviikkoa ja aurinkoa päiviisi! <3
Kiitos ihana Nell! <3 Voisin sanoa sinulle ihan samaa kuin Idalle kirjoittelin tuossa ylhäällä: ehkäpä se itse oman motivaation voimin tehty työ kotona takaa paremman tuloksen, vai mitä luulet? :) Jos saamme itse taisteltua painon ylös kotona, on tulos pysyvämpi aivan varmasti! Ihanaa oikeasti seurata teidän kaikkien tuttujen edistymistä <3 Tuntuu niin ihanalta! Ihanaa ja aurinkoista loppuviikkoa sinulle Nell! :)
PoistaOlitko siis viimeisen hoitojakson helsingin syömishäiriökeskuksessa vai husissa, sairaalassa, jossain muualla?
VastaaPoistaViimeisimmän oli oman alueeni keskussairaalassa. Olen ollut osastojakosistani muut oman alueen sairaalassa, ja ainoastaan talvella 2010-2011 viiden kuukauden pätkän Hyksin syömishäiriöyksikössä.
PoistaTiiätkö miten moni syömishäiriöinen joutuu oikee osastolle ? Oon lukenut jotain blogeja ja tosi monet kirjottajat on osastolla :o sehän on niin (?) että kauheen moni ei joudu. Niin mulle ainakin on sanottu
VastaaPoistaVaikea kyllä sanoa mitään määriä! Mutta valitettavasti asia taitaa olla niin, että osastohoitoa ei saa kuin pieni osa siitä joukosta, jotka sitä oikeasti tarvitsisivat! Kun osastopaikkoja on niukasti, niin sitä yritetään viimeiseen asti avohoidossa pitää potilaat, ja kaikki eivät saa edes sitä hoitoa. Varmaan riippuu ihan siitä, millaiset hoitokontktit saa, että pääseekö ihan osastohoitoonkin tarvittaessa.
PoistaSuomeen tarvittaisin kyllä kipeästi kunnon sh yksiköitä. Nyt olen pakkohoidossa osastolla eikä minkäänlaista tukea ahdstukseen. Tarkoitus niillä vain hinata painoa nopeasti ylös. Tämähän johtaa siihen että makaa letkuissa kun ei pysty syömään...
VastaaPoistaOn kyllä surullista ajatella, että apuatarvitsevia on valtavasti, mutta hoitoa ei ole saatavissa. Varsinkin, kun sairastuneita tuntuu olevan koko ajan kasvavissa määrin.
PoistaTuo on kyllä ikävää, kun keskitytään monesti alussa vain ja ainoastaan painoon. Tottakai täytyy fyysinen tila saada paremmille kantimille aluksi keinolla millä hyvänsä, jos tilanne on jo todella vakava, mutta IKINÄ ei saisi unohtaa psyykkistä puolta. Olit sitten vaikka sisätautiosastolla nenämahaletkun kanssa, niin kyllä sinnekin tulisi se psyykkinen apua saada tuotua. Ei somaattisella puolella ymmärretä sitä tuskaa, jota syömishäiriöpotilas käy läpi. Itse kun olin sisätautiosastolla, niin he vain sokeasti luottivat minun syövän, ja eihän se niin todellakaan mene - ahdistus on niin valtava.
Ja surullista on se, että vaikka olisit ihan psykankin osastolla, et välttämättä saa sitä tukea ahdistukseesi. Toivottavasti olosi helpottuu pian, tsemppiä valtavasti! <3
Kiitos tsempeistä!
VastaaPoistaPsyjan puolelta jouduin juuri tänne somaattiselle. Siellä ei ainoa tsemppari olin itse anorektisen maailman kanssa. Ei siis hyvin mennyt sielläkään. Ja somaattisella annetaan letkutusta ahdistukseen.
Resussipula on surullista. Tämäkin kun on sellainen sairaus että ei helpolla itsekseen parane.. Hukassa sitä ollaan jos ei apua saa. Sen lisäksi siis että on itse parantumistoiveensa takana.
On kyllä outoa, kun koko ajan tiedostetaan, että sairastuneita on aina vaan enemmän ja enemmän , minkä huomaa jo palstatilasta lehdissä. Mutta silti hoidon taholla ei tunnut muutoksia tuleva, kun huomioi sen, että koko maassa on vain muutama erikoistunut yksikkö! Ja perus psykan puolella on aivan osastosta kiinni ymmärretäänkö sairautta lainkaan. Ja tosiaan, vain harva paranee yksikseen - hoitomahdollisuuksia tarvitaan siis lisää ja paljon!
PoistaSinä taidat olla perus psykan osastolla ollut? Ainakin mitä tuen määrästä voi päätellä :(
Niin. Suomi on näissä hoitoasioissa harmillisen jäljessä.Tämä sairaus kunn tuppaa pysäyttämään koko elämän, ja samalla ihmetellän työkyvyttömien määrää... Milloinkohan ihmiset todella heräävät huomaamaan tilanteen ja tekisivät asialle jotain?
VastaaPoistaJa kyllä, perus psykalla olen ollut. Tuki on tarkoittanut vierellä vahtimista ja aikatietojen sanelua; "Viisi minuuttia vielä aikaa..." Ajasta on tullut uusi ahdistava tekijä.
Tuo, että tuki on pelkkää vahtimista ja sääntöjen "kyttäystä", kertoo enemmän kuin hyvin siitä, ettei osata hoitaa muulla tavalla. Ainakin itse olen kokenut, että varsinkin sellaiset hoitajat, jotka eivät anoreksiaa sairautena ymmärrä, takertuvat eniten sääntöihin ja niistä "valittamiseen" sen sijaan, että yrittäisivät tukea ja selvittää, miksi juuri nyt tuntuu vaikealta tai ruokailu venyy jne. Kuulostaa varmaan tutulta?
PoistaKyllä kuulostaa, valitettavasti. Tämä on sairaus ja se täytysi hoitajien tiedostaa. Ei me käyttäydytä tällä tavalla ilkeilläksemme, mitä jotkut hoitajat valitettavasti luulevat. Anoreksiamaailmaa on niin vaikea kertoa muille. Se täytyisi kokea itse, jotta ymmärtäisi. Eikä sitä silloinkaan pysty käsittämään..
VastaaPoistaNiimpä! Voi vaan kuvitella kuinka käsittämättömältä muiden mielestä tämä sairaus tuntuu, kun itsekin ihmettelee omia sairaita ajatuksiaan ja niiden järjettömyyttä!
PoistaMutta silti, hoitajat ovat ammattilaisia, joiden pitäisi osata kuitenkin hoitaa anoreksiapotilaita. Hyvät ja ammattitaitoiset hoitajat osoittavat sen, että hyvä hoito on mahdollista, vaikkei itse sairautta olisikaan kokenut. Mutta valitettavasti suurin osa ei ymmärrä, ei edes yritä ymmärtää. Itsekin olen enemmän kuin usein saanut kokea sen, kuinka hoitajat käyttäytyivät, kuin tekisin kaiken heidän kiusakseen.
Niin. Monesti olen itsekin yrittänyt päiväkirjalle purkaa tätä sairautta. Siitä ei saa kunnon logiikkaa. Tai saa, niinkuin eräs omahoitajani sanoi; täydellinen anorektikko on kuollut anorektikko. Se laittoi oikeasti miettimään, mitä elämältään oikeasti haluaa. Haluaako elää sairauden säännöillä vai ruveta pistämään vastaan? Harmi vain kun vastaan pistäminen on niin vaikeaa.. Varsinkin ilman apua.
VastaaPoistaJa siinä tullaankin siihen, millaista apua apua tarvitsevat saa. Anoreksialle täytyy olla tiukka hoitajienkin, mutta täytyii muistaa että sairauden takana asustaa kuitenkin elävä ihminen. Täytyisi käyttäytyä sen mukaan.
Tässä kommentissa tavallaan tiivistyy todella hyvin moni anoreksiaan liittyvä ajatus. Pisti ihan mietityttämään, kiitos :) Tuo omahoitajasi vertaus kertoo kyllä sairaudesta karua totuutta: kun anorektikolle ei mikään riitä. Ja jos elää tuon ajatuksen mukaan, ei vaihtoehtoja ole muita kuin kuolema.
PoistaJa tuo mitä kirjoitit siitä, että sairauden takana asustaa elävä ihminen - asia, mikä pitäisi kaikkien muistaa! Itse pidän tuota asiaa tärkeimpänä jo omassa työssänikin, kun kohtaan sairaita ihmisiä. He eivät ole yhtä kuin sairaus, vaan oikeita ihmisiä, joilla on tunteet ja ihmisarvo.