tiistai 3. huhtikuuta 2012

Järkytys

Loman jälkeinen punnitukseni oli minulle jälleen aikamoinen järkytys. Tällä kertaa kuitenkin toiseen suuntaan kuin perjantaina. Perjantaina kirjoittelin siitä, kuinka valtavasti ahdistuin reilusta kahdesta lisäkilosta viikon sisällä, joista vaaka minulle ilmoitti. Olin aivan shokissa koko päivän siitä, kuinka painoni nousuvauhti vaan kiihtyy kiihtymistään, vaikka aiemmin painoni noustessa ateriasuunnitelmaani on jouduttu kasvattamaan. Pelkäsin kuinka painoni on räjähtämässä käsiin eikä painonnousu pysähdykään siihen tavoitteeseen. Tällöin ilmoittelinkin jo lähenteleväni kovasti tavoitepainoani, mikä ei olisi ollut kuin reilun kilon päässä enää sen aamuisen painolukeman myötä.

Alkujärkytyksestä huolimatta mieleni sopeutui viikonlopun aikana hyvin tuohon uuteen painolukemaan ja siihen, että kotiutus ei olisi ainakaan painon puolesta enää kaukana. Osastolle palatessani uskalsinkin jo toivoa, että olisin onnistunut pitämään lomalla painoni ja kotiutuminen lähenisi edelleen. Takaraivossani naputti kuitenkin pieni pelon ääni siitä, että viikonloppu oli ollut todella kiireinen, jolloin syömiset olivat hyvin epäsäännöllisiä. Ja vaikka varsinaista liikuntaa muutaman kävelylenkin lisäksi en harrastanutkaan, kului energiaa puuhastellessa ja kauppareissulla rutkasti. Pelon ääni kuiskutteli minulle, että mitä jos energiansaanti ja- kulutus eivät olleetkaan aivan tasapainossa loman aikana? Mitä jos painoni olisi laskenut loman aikana? Vaikka painonnousu perjantaina tuntui kuinka pahalta, oli kotona niin hyvä olla, etten halunnut painoni todellakaan laskeneen, jottei kotiin paluu vaan lipuisi yhtään kauemmas.

Mutta kuinkas sitten kävikään. Aamuinen punnitus oli todellakin järkytys toiseen suuntaan: jos paino oli noussut viime viikolla rutkasti, oli se myös tullut alaspäin rutkasti. Tämä kertoo taas omaa kieltään siitä, kuinka viime viikkoinen painonnousu ei ollut täysin todellista, vaan osittain esimerkiksi nestekertymää. Loman jälkeinen tulos taas kertoi siitä, että nesteet olivat edellispäivän kahvinjuonnin ansiosta todellakin poistuneet ja kehoni oli todella kuiva. Ja liekö vauhdikkaalla viikonlopulla ja niukentuneella energiansaannillakin osuutensa asiaan. Olen nyt siis ottanut valitettavan askeleen taaksepäin, mistä olen todella surullinen. Minusta tuntui niin pahalta laittaa poikaystävälleni viestiä hänen synttäriaamunaan, että painoni oli laskenut ja paljon. Mutta nyt ainakin tiedän, että energiantarpeeni lomilla on vielä suuri. Ei riitä, että syön vaan nälkääni, vaan minun todella tulee syödä itseni täyteen. Jos osastolla joudun joskus väkisin ahtamaan ruokaa sisääni, niin kotona minun myöskin tulee siihen pystyä, jotta saan painoni pidettyä. Vaikka paino laskikin, niin onneksi painon vaihtelut olivat niin suuria suuntaan jos toiseenkin, että paino nousi kuitenkin puolen kilon verran viikon aikana. Olen nyt tyytyväinen edes siihen:)

Painoni on siis vielä todella arvaamaton ja jokainen punnitus voi olla täysi yllätys. Poikaystäväni varoittelikin minua jo valmiiksi, että jos loman jälkeisen punnituksen aikana kehoni oli kuiva, voi seuraava hyppäys olla taas suuri eteenpäin. Mutta sen olen valmis vastaanottamaan. En halua enää yhtään ottaa takapakkia painon suhteen toipumisessani. Äitinikin muistutteli mieliini sairauteni kulkua ja sitä, että koskaan kotiuduttua ongelmana ei ole ollut painonnousu vaan aivan toisenlaiset ongelmat. Vielä kertaakaan en ole onnistunut kotiuduttuani pitämään painoani, joten pelkoa painon ryöpsähtämisestä ei ole. Minun täytyy pystyä kotona todellakin pitämään kiinni ateriasuunnitelmastani, eikä mitään saa pudota pois. Arkikulutukseni kasvaa väistämättäkin niin suureksi, että jokainen suunnitelmassa oleva ruoka-aines on tärkeä. Vaikka ruokailuni olikin vapautuneempaa kuin kertaakaan aiemmin, ei vapautuneisuus riitä, vaan minun tulee olla itseni kanssa todella tiukkana. Jos tunnen kulutuksen kasvavan, pitää myös energiansaantia kasvattaa!

Olen suoraan sanottuna pettynyt itseeni ja tilanteeseeni, vaikka kuinka koin paljon onnistumisen kokemuksia kotona ollessani. Vielä en ole siis valmis kotiutumaan, vaikka olo osastolla alkaa tuntua hyvin tukalalta, enkä jaksaisi täällä oloa lainkaan. Minun on saatava vielä rutkasti rohkeutta syömiseeni, sillä viimeistään töideni alettua kasvaa kulutukseni sellaiseksi, että minun on pakko kyetä vastaamaan kulutukseen lisäämällä energiansaantiani. Joten nyt vaan täytyy kaivaa ne rohkeuden rippeet piiloistaan ja lisätä ne vapautuneempaan ruokailuun, niin eiköhän kaikki taas käänny parhain päin:) Ja tästä kaikki, jotka kamppailevat sairautta vastaan huomaavat taas, kuinka ihminen oikeasti tarvitsee paljon energiaa! Toivottavasti tämä toimisi nyt hyvänä esimerkkinä muille siitä, että syödä saa ja vapaasti - tai oikeastaan on pakko, jos haluaa pärjätä ja päihittää sairauden.

Kohta on lääkärinkierto, joten nyt vaan jännittämään sitä, että saanhan tarvitsemani lomaluvat lääkäriltä viikonlopun risteilyä varten sekä ensi viikon Juliuksen hoitoa varten painoni heittelystä huolimatta!

<3:Laura

17 kommenttia:

  1. Niinhän se on, että jos kiloja näyttää nopeasti tulevan, ne myös nopeasti lähtevät. Älä siis syytä itseäsi siitä, että olisi mennyt jotenkin huonosti. Varsinkin kun kiireisestä viikonlopusta huolimatta niin monta kertaa ylitit itsesi.

    Mullakin on vaikka kuinka monta kertaa käynyt ihan samalla tavalla, että paino on pompannut parilla kilolla ja muutaman päivän kuluttua vaaka näyttääkin pienempää kuin aikaisemmin. Pitää siis vaan aina olla säikähtämättä nopeita muutoksia eikä ainakaan kannata tehdä mitään ruokamäärien vähennyksiä. Painoahan muutenkin pitäisi katsoa pidemmän ajan välein, niin että suunta näkyy, eikä yksittäisten punnitusten perusteella vedellä mitään suuria johtopäätöksiä.

    Tottahan se on, että kun työt alkaa ja muutenkin arki on kiireistä, paino voi alkaa laskea/lopettaa nousemisen, mutta sitten tietää ainakin, että SAA syödä hyvällä omallatunnolla enemmän. Tai jos ei jaksa syödä määrällisesti paljon, voi korvata joitakin juttuja kaikella hyvällä :)

    Olen ihan 100varma, että saat suunnan käännettyä parempaan! Olet niin rohkea ja jo tähän mennessä tehnyt paljon sellaista, mihin moni ei uskoisi pystyvänsä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paino tosiaan on arvaamaton ja heittelee monestakin syystä suuntaan jos toiseen. On se kummallista, kuinka mieli vieläkin säikähtää suuria hypähdyksiä, vaikka vuosien aikana ole moneen kertaa huomannut, että kyllä se painonnousu tasaantuu tai vastaavasti ottaa sitten takapakkia jossain vaiheessa. Ja painosta ei tosiaan muutaman punnituksen perusteella voi oikeasti sanoa mitään, vaan täytyy katsoa kehitystä pitemmällä aikavälillä. Täälläkin lääkäri puhuu aina neljän punnituksen säännöstä, jonka jälkeen vasta huomaa, mihin suuntaan paino on oikeasti kehittymässä. Ja olen jo sen verran terveen puolella, että osaan iloita siitä puolikkaastakin plussakilosta:)

      Ja olen myös tyytyväinen niihin kehityksiin, joita psyykkkisellä puolella on tapahtunut, vaikka paino ottikin vähän takapakkia. ja tosiaan, jos ei ehdi syödä määrällisesti niin paljon, voi korvata vähän asiaa herkuilla ja se jos mikä minulle sopii;)

      Ja kiitos erityisesti viimeisitä rohkaisevista sanoistasi! Vaikka vähän takapakkia tulikin, olen niin kyllä ylittänyt itseni monella tavalla ja oikeasti menossa kohti terveyttä! :)

      Tsemppiä sinullekin ja hyvää alkanutta viikkoa! :)

      Poista
  2. Oikein paljon tsemppiä!!!
    Toivottavasti saat äänesi kuuluviin ja tuotua esiin ne loman aikana esille tulleet positiiviset asiat, koska myös niillä on merkitystä kokonaistilannetta ajatellen. Totuus kuitenkin on, että ihan normipainoisellakin paino voi vaihdella yhdenkin viikon aikana paljonkin. Toivon kovasti, että saat lomasi, koska arjesta irtautuminen ja osastolta poissaoleminen auttaa jaksamaan, mutta se myös näyttää sen, mihin asioihin sinun tulee kotona erityisesti ottaa huomioon. Sä kyllä vielä voitat sairauden ja sen aiheuttamat pelot; tarvitset vain vielä aikaa. Koeta jaksaa antaa itsellesi sitä ja olla armollinen.

    Mukavaa viikkoa kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin rohkaisevasta kommentistasi! :) Lääkäri on niin mukava, että todella toivon ja uskon hänen huomioivan myös ruokailun onnistumisen, eikä tuijottavan pelkästään painoa. Lomat tosiaan auttavat jaksamaan täällä osastolla ja antavat hyvää harjoitusta, koska kotiinpäin tässä kuitenkin koko ajan ollaan menossa!

      Aion todellakin voittaa sairauden ja kohdata pelot, vaikka se viekin vielä aikaa! :) Kivaa alkanutta viikkoa myös sinulle! :)

      Poista
  3. Mäkin todella toivon että saat sen loman! Tsemppiä täältä muutaman metrin päästä :D<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin tsemppiä jaksamista sinulle täältä muutaman metrin päästä<3

      Poista
  4. Löysin tämän blogin muutama päivä sitten, taisit saada uudne vakilukijan :) Kirjoitat mun mielestä ihanan hyväntuulisesti vaikeistakin asioista. Itsellä ei ole kokemusta anoreksiasta (paitsi miehen siskon tytön osalta)vaan ongelma on päinvastainen. Toivotaan, että pääset lomalle ja tsemmpiä muutenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että olen saanut uuden lukija, liity ihmeessä ihan jäseneksikin, jos kiinnostaa:)Hienoa kuulla, että lukijakunta on laajempaa, vaikka ihan omakohtaista kokemusta sairaudesta ei olekaan! Vaikka itse ei anoreksiaa sairastaisikaan ja kärsisikin päinvastaisista ongelmista, jotenkin sitä löytyy paljon yhteyttä ihmismielien välillä, mitä suhteesta oman itsensä ja kroppansa hyväksymiseen tulee, sekä ihan ruokailusuosituksiinkin! Ja kiitos vielä tsempeistä:)

      Poista
  5. millaisella osastolla olet? suljettu vai avo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan yleispsykiatrian suljettu osasto. Tämä on tällainen elämänkriisiosastoksi kuvailtu osasto, jossa on lähinnä masennuksesta tai uupumuksesta kärsiviä, syömishäiriöpotilaita sekä esimerkiksi jonkun trauman kokeneita.

      Poista
  6. Älä ole pettynyt itseesi. Ennemminkin saisit olla ylpeä, sillä painonlasku ei tuottanut sinulle positiivisia tunteita, mikä on totta kai hyvä merkki. :) Lisäksi tekstistäsi käy ilmi, että olet aidosti harmissasi asiasta ja olethan myös pystynyt syömään juhlissanne vaikeampiakin ruokia.
    Tsemppiä ja toivottavasti saat kaikki luvat, risteily kuulostaa ihanalta piristykseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Yritän ottaa sen todellakin onnistumisena, mitä terveeseen ajattelutapaan tulee - hienon näkökulman toit esille:) Tsemppiä myös sinulle alkaneeseen viikkoon! :)

      Poista
    2. Mietin just tota samaa, eli sulla oli ihan oikea reaktio tohon painonlaskuun!!! Hienoa ja nyt vielä todellakin kaivat ne loputkin rohkeudet sun sisimmästä ja syöt niin paljon, että oot ihan täynnä :-)

      Poista
    3. Olin ihan oikeasti pettynyt ja hyvä niin! Nyt vaan tosiaan ne rohkeuden hippuset piilosta esiin ja nyt tulevilla lomilla syön todellakin itseni täyteen, en vaan poistaakseni nälän! :)

      Poista
  7. Ai että, ihana lukea että asenteesi painon laskemiseen on noin pettynyt eikä toisinpäin :) lupaa erittäin hyvää, oon onnellinen puolestasi! Ja monien muiden tavoin minäkin muistuttaisin että älä ole noin ankara itsellesi, mun mielestä edistyit viikonlopun aikana niin hurjasti monessa asiassa että saisit tuntea ainoastaan ylpeyttä itsestäsi! Ja vielä tuplasti lisää asenteesi ansiosta, niin ihailtavasti taistelet että vau :) siivoaminen ja muut arkitouhut vain kuluttavat yllättävän paljon energiaa, sitä on varmaan varsinkin osastolla olon jälkeen vaikea käsittää. Ja kun kaiken lisäksi viikonloppu oli sulle niin kiireinen niin onhan se täysin ymmärrettävää että syöminen kärsii valitettavasti vähemmästäkin :/ muista myös että painon heittely on normaalia :) ja ainakin opit taas paljon uutta kehostasi ja paljonko energiaa se oikeasti tarvitseekaan, se tieto vasta tärkeää onkin :) mä ainakin oon susta tosi ylpeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon<3 Olen itsekin tyytyväinen siihen, että terve puoleni on niin vahvoilla jo, että se oikeasti oli pettynyt painon laskuun. Ja vaikka painonnousu taas jatkossa ahdistaisikin, aion taistella ne viimeiset puuttuvat kilot!

      Osastoarki on ulkoiluita lukuunottamatta kieltämättä niin rauhallista ja pelkkää paikalla oloa, että se pitää jatkossa todella huimoida, kuinka pelkkä kotitöiden tekeminen kuluttaa enrgiaa. Eli ateriasuunnitelmasta ei saisi tinkiä yhtään, vaan päin vastoin pitää entistä tiukemmin kiinni! Nyt vaan parantamaan entisestään sitten tulevilla lomilla ja ottamaan opikseni viime viikonlopusta:)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)