tiistai 17. huhtikuuta 2012

Tutkimusmatka

Tein tänään varsinaisen tutkimusmatkan kauppaan. Päätin lähteä ruokaostoksille avoimin mielin ja avata silmäni jälleen niille kaikille tuotteille, joille silmäni olen vuosiksi ummistanut. Kuten ihana lukijani kuvaili, lisää tämä syömiseen aivan uudenlaista motivaatiota ja nautintoa, kun antaa vihdoinkin luvan itselleen valikoida ruokia makunsa mukaan eikä sen, mitä anoreksia pään sisällä käskee valitsemaan. Hän kuvaili oivaltaneensa touhun olevan jopa hauskaa ja palkitsevaa. Tällä asenteella minäkin tänään ruokaostoksille lähdin ja mukaan tarttuikin aivan uudenlaisia tuotteita, joista olen vaan vuosia haaveillut. 


Kävelin jogurttihyllylle aivan uudenlaiset - terveen puoleni - silmälasit päässäni ja katselin jogurttivalikoimaa, joka avuatuikin eteeni yhtäkkiä aivan erilaisena kuin pitkiin pitkiin aikoihin. Yhtäkkiä valikoimaa olikin aivan eri tavalla ja jogurtit, jotka ovat olleet pitkään ulottamattomissani, olivatkin yhtäkkiä kaikki sallittuja minulle. Olen koko sairausaikani ajan syönyt turvajogurtteja, jotka ovat olleet rasvattomia ja keinotekoisesti makeutettuja. Jotenkin ne ovat olleet minulle niitä ainoita vaihtoehtoja, joihin makuhermot ovat tottuneet, eikä muistikuvaa muunlaisesta enää ole ollut lainkaan. Nyt mukaani lähti ainoastaan tavallisia jogurtteja, kuten Valion kahvijogurtti, josta olen haaveillut jo aivan liian kauan. Seuraavaksi aion hankkia tavallista maustamatonta jogurttia, jota pääsen nauttimaan hunajan tai marjojen kera, nam!



Osastolla olen uskaltautunut herkuttelemaan Linkosuon perunalimpulla, joka on tällä hetkellä aivan ehdoton lempileipäni. Kotona en tähän ole vielä aiemmin kyennyt, vaan leivätkin ovat valikoituneet koon, eivät maun mukaan. Mutta nyt ostoskoriin sujahti pussi myös kotiinvietäväksi ja käyttöön on jo leipä otettu:) 


Koska orjalliseen ateriasuunnitelman noudattamiseen kuuluu myös jälkiruokien pitäminen mukana pääaterioilla, päätin ostaa kotiin muutamia hyviä jälkiruokia, jotka todella maistuvat minulle. Jälkiruoat nimittäin eivät saa joka päivä jäädä pelkkään hedelmään, vaan myös muihin jälkiruokiin tulee minun kyetä. Tällä kertaa jäätelöhyllyllä ohitin turavajäätelöni Valion kevyt minttu-suklaa -jäätelön ja suuntasin katseeni aivan tavallisiin jäätelöihin. Valinnan vaikeus oli suuri, kun yhtäkkiä valikoima laajenikin yhdestä vaihtoehdosta lukuisiin! Matkaan lähti Valion Aino suklaakermajäätelö höystettynä lakritsikastikkeella ja toffeepaloilla. Pieni määrä jäätelöä aterian päälle tyydyttää makeanhimon ja turvaa tarvittavan energiansaannin:)



Mukaan jälkiruokavaihtoehdoiksi lähti myös Brunbergin mokkasuukkoja. Sopivan kokoinen pikkujälkkäri, joka kelpaa kyllä sairaalan ainaisten kiisseleiden ja jälkiruokapuurojen sijaan! Tottakai jälkiruoka voi olla joskus se pelkkä hedelmäkin, mutta siitä aion nyt todellakin pitää kiinni, että edes se jälkiruoka ei putoa listalta pois:)


Ensimmäistä kertaa rohkaisin myös kokeilemaan tuoremehua. Vaikka se ei olekaan välttämätön vaihtoehto ravintoaineiden kannalta ja pidän paljon hedelmistä, on kaloripitoisten juomien juominen minulle ollut todella korkea kipukynnys. Mutta nyt ajattelin ylittää tuon kynnyksen juomalla joskus lasillisen tuoremehua hedelmän syömisen sijaan. Vain ja ainoastaan siksi, että voitan pelkoni ja saan taas yhden hyvän kokemuksen siitä, ettei minulle tästä mitään pahaa tapahdu.

Kauppareissu oli siis kaikin puolin positiivinen kokemus, ja hyvin on myös kyseisten tuotteiden sujauttaminen ruokavaliooni alkanut! Ostin pähkinöitä ja maitoa myöden kaiken, mitä ateriasuunnitelmani pitää sisällään, jottei mitään vaan jää puuttumaan. Alku näyttää hyvin lupaavalta, joten tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Uskon vahvasti siihen, että kun riittävästi toistoja vaikeiden ruoka-aineiden syömisen suhteen tulee, muuttuu se kerta kerran jälkeen helpommaksi ja rutiininomaisemmaksi. Toivon mukaan vähitellen kalorien arvo vähenee ja ruoka muuttuu mielessäni jälleen mauiksi, ravinnoksi ja energiansaanniksi, eikä säily mielessäni pelkkinä kaloreina ja ravintoarvoina. Valtavan askeleen sitä kohti olen jo ottanut ja kaloreiden arvo pieneneekin mielessäni päivä päivältä.

<3:Laura

34 kommenttia:

  1. Voi ei tuo Aino & jäätelö on niiiiin hyvää, että nyt alkoi itsekin tehdä mieli :). Pitää huomenna käydä pakastehyllyllä. Ihanasti olet avoimin mielin kaupassa seikkailut! Zemppiä jatkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä, käy ihmeessä hakemassa:) Kerran aikaisemmin olen rohkaissut mieleni ja maistanut sitä, mutta silloin en vielä antanut itseni siitä todella nauttia! Nyt aion nauttia sitten sen viime kerran edestäkin:)

      Poista
  2. Wau Laura! Olet todella rohkea ja ennenkaikkea päättäväinen!:) ihana lukea tällasia kuulumisia heti aamusta, tolla fiiliksellä et voi kun onnistua! Vielä ihan hirveästi tsemppiä ja nauti nyt näistä lomapäivistä, olet sen todellakin ansainnut! Ja huomenna nähdään:) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäkin aamu alkoi aika täydellisellä suorituksella, mutta siitä lisää huomenna;) Nyt on kyllä sellaista päättäväisyyttä tekemisessäni mukana, että uskon todella onnistuvani! Nautin lomapäivistäni ja huomista jo kovasti odottelen<3

      Poista
  3. Ihanalta kuulostaa tämä kauppareissu! Toivoisin, että itsekin voisi vielä joku kaunis päivä marssia ruokakauppaan avoimin mielein ja lappaa kärryihin juuri niitä tuotteita, mitä oikeasti tarvitsee ja haluaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun nyt jaksat tsempata, niin kyllä se päivä sinullakin vielä eteen tulee:) Itse en olisi edes viime viikolla uskonut tuohon pystyväni, mutta kun se käänne ajattelussa tapahtuu, on mikä vaan mahdollista! :)

      Poista
  4. kotona on myös ihana tehdä ostoksia koska niitä voi ainakin rauhassa koittaa, tietää sitten tykkääkö vai ei. :) Mäkin oon nyt kokeillu uutuus jäätelöitä mitä on tullu :) Ei tarvii enää kysyy ihmisilt "milt se maistuu" kun tietää itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todellakin ihanaa, että saa itse maistaa ja todeta miltä jokin maistuu, eikä tarvitse tyytyä syömään silmillä ja kyselemään muilta, maistuuko hyvältä! :)

      Poista
  5. Oot oivaltanut tosi tärkeän asian - me ei syödä kaloreita, me syödään RUOKAA :) keho ei tunnista, paljonko missäkin on ravintoaineita tai kaloreita, se hajottaa kaiken ja käyttää hyödyksi!
    Ja mikä ihana asia on mennä kauppaan, kun KAIKKI on sallittua. Itse olin viime viikonloppuna aivan haltioissani, kun ensi kerran uskalsin ottaa tavallista jogurttia, ja kaikki oli minulle tarkoitettu, mikään vaihtoehto ei ollut poissuljettu vain anoreksian takia. Sillä miksi kaupassa myytäisi niin monenlaista jogurttia, jäätelöä ja keksiä, jos niitä ei olisi tarkoitettu syötäväksi kaikille, myös sinulle ja minulle!
    (otin muuten uutta vanilja-kalinkaa. Ja oli ihan mielettömän hyvää!)
    Noilla rohkeilla valinnoilla sä tuut niin pärjäämään, kunhan muistat pitää kiinni rohkeudestas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoo sinullekin rohkeasta askeleesta tavallisen jogurtin suhteen! :) Ja tosiaan, jos noita kaikkia tuotteita myydään ja ne on syötäväksi tarkoitettu, niin miksi myös me emme niitä yhtä lailla voisi syödä? Ei niissä lue erikseen: ei Lauralle eikä Essille:D

      Ja tuo ajattelutapa todella auttaa, että keho käyttää kaiken saamansa energian hyväksi, oli se sitten mitä tahansa, ja se kaikki on meille juuri nyt enemmän kuin tärkeää! Eli mikään EI ole kiellettyä! Minä pidän rohkeudesta kiinni ja niin pidä sinäkin:)

      Poista
    2. Ja oikeastihan keho tunnistaa kevyt tuotteet ja kun niitä syö, niin tule nopeammin nälkä, kuin jos söisi ei-kevyt tuotteita :)

      Poista
    3. Se on totta kyllä! Välillä kun on rasvatonta jogurttia syönyt on tuntunut siltä, kuin ilmaa söisi! Täyttää ehkä hetkeksi, muttei todellakaan pidä nälkää.

      Poista
  6. Hyvä sinä!! Olet vihdoin uskaltanut ottaa sen isoakin isomman askeleen terveelle puolelle. VArmastikkaan ei ole ollut helppoa tulla siihen pisteeseen että uskaltaa avata silmänsä sillä laajalle valikoimalla normaalien ruokien pariin, ilman että turvaruuat painavat kokoajan mieltä..

    JAtkam todellakin tätä rataa niin saat ylölättyä vielä kuinka kivaa se elämä on kun sen oikein ymärtää :)

    Kiitos tästä postauksesta myös sen takia, että se herätti minussakin paljon ajatuksia; miksi aina valita sitä iänikuinta rasvatonta äklön makuista jugurttia kun voisi valita juuri sitä mitä halúaa

    PAljon hyvää sinulle! Olet arvokas ihminen !!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin olet sinäkin vähintään yhtä arvokas, muista se<3 Ja hyvä jos postaus herätti taas ajatuksia, ehkä ne auttavat sinuakin työstämään omaa mieltäsi taas hievenen terveempään suuntaan!

      Pitkä tie on tosiaan kuljettu, että tähän pisteeseen olen päässyt - aivan liian pitkä ja kivinen. Mutta nyt kun olen tämän kaiken saavuttanut, aion pitää siitä kynsin ja hampain kiinni! Turvaruoista irtipääseminen syömishäiriöiselle todella vaikea asia, mutta näköjään sekin on mahdollista:) On kummallista, miten asiat etenevät, kun se jokin pieni asiat päässä loksahtaa paikoilleen? Vielä viime viikolla tavallinen jogurtti tuntui mahdottomalta ajatukselta, nyt se onkin jo sallittua!

      Poista
    2. Ihana kulla nuosta niin isoista, mutta pienistä muutoksista mielessäsi. En voi kun olla todella onnellinen puolestasi..
      Itse toki olen vielä niin alussa että turvaruuat ovat oikeastaan ainoita ruokia mitä syön, mutta eikö se tästä joskus muutu.. Ainakin toivottavasti.. Mutta itse sitten saatan syödä kolmekin omenaa päivälliseksi jos en ole kunnon ruokaa uskaltautunut syömään, että kyllähän niistäkin energiaa saa :) Mutta vielä oon paljon parantamisen varaa itselläni...

      Saanko kysyä, Käytkö lukemassa blogia anonyyminä?? Kysyn ihan mielenkiinnosta. Pakko ei ole vastata mutta olisi kiva saada kuulla :)

      PAljon jaksamista ja tsemppiä. Sävoitat takuu varmasti tän sairauden!! Olet ottanut jo niin paljon niin isoja askeleita eteenpäin että ei voi kuin hattua nostaa, ja korkealle :) Olet arvokas ihminen !!!!

      Poista
    3. Toivon todella, että sinäkin pääset vielä jonain päivänä tähän tilanteeseen ja pidemmällekin:) Tiedän, että se tulee varmasti viemään aikaa ja turvaruista luopuminen tulee olemaan vaikeaa, mutta kaikki aikanaan. Parempi, että syöt edes niitä, kun et vielä muuhun kykene. Minullakin omenat olivat pääosa ruokavaliotani jossain vaiheessa ja elin melkein pelkillä omenoilla, mutta nyt niidenkin syöminen on rajoittunut taas normaaliin.

      Ja olen tosiaan vierraillut blogisi puolella eli olen kyllä hengessä mukana:) Harmittaa ihan, että kommentoiminen on jäänyt, kun tämän oman blogin pyörittäminen vie niin valtavasti aikaa! Mutta tiedät, että tsemppaan myös sinua täältä ruudun toiselta puolelta! :)

      Ja kiitos taas ihanista sanoistasi, muista sinäkin arvostaa itseäsi ja pitää huolta itsestäsi<3

      Poista
  7. Olen iloinen avoimesta mielestäsi. Hienoa Laura! Tuo kahvijugurtti on muuten minun yksi lemppareista ja niin on mokkasuukotkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!:) Ihana kuulla sinustakin ja tietää, että olet yhä matkassani mukana! Olithan sentään blogini ensimmäinen jäsen:) Ja tosiaan, kaikki jälkkärit ja jogurtit, missä on kahvia ovat niin hyviä! :)

      Poista
    2. Täällä olen "matkaasi" seurannut enkelin siivin. :)

      Poista
  8. toi kahvijogurtti on namia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään sitä olen himoinnut ja nyt on tosiaan todistettu namiksi:)

      Poista
  9. Olet jo pitkällä paranemisen tiellä, onnea! Eksyin sivullesi sattumalta ja jäin lukemaan, toivotan sinulle paljon rohkeutta. Tuo jäätelö on ihanaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Toivottavasti jäät jatkossakin seurailemaan matkaani kohti terveyttä! :) Ja tuo jäätelö, se tosiaan on ihanaa!

      Poista
  10. Et arvaa kuinka iloiseksi tulin kuin luin sun postauksen, hymy ulottuu melkein korvapieliin asti! :) Aivan mahtavaa että pystyit valikoimaan tuotteita joista oikeasti pidät! ^^ Mulla se eka reissu oli aluksi outo ja takkuinen, meinasin jäädä vain arpomaan eri juustojen rasvaprosentteja mutta Prismassa mulla pamahti sitten juuri tuo sama olo mistä kerroinkin ja minkä myös itse koit (edelleen täällä kirjottelen suupielet korvissa!); tajusin että "Hei, tätä ruokaahan on täällä vaikka minkälaista, mitähän mä HALUAISIN syödä?". Ja tuntui että näki pitkästä aikaa että mitä kaikkea ruokaa kaupassa ON. Kun on niin tottunut jo menemään saman reitin joka kerta, samat perusruoat, ne osaa ottaa sieltä melkein silmätkin kiinni. Ja nyt vain tajusi että minähän voin ottaa ihan mitä vain! :) Ja kun tulin juustohyllylle niin tuli oikea tulikoe, muistin sen viimereissun juustohässäkän joten otin pienen palan ihan aitoa ja ehtaa cheddaria. (Oon hirveä cheddar-fani oikeasti!). Pala oli punnittu ja muovitettu, mulle oli iso harppaus uskaltaa ottaa se tietäen että tästä ei saa laskettua kaloreita tarkalleen ja että tietää sen että rasvaprosentti on suuri. Tuntui melkein siltä kuin olisi näyttänyt koko sh:lle keskisormea, että "Mitäs tähän sanot?" ;) Ruuanlaitto on myös kokenut mullistuksen. Enää en yritä keplotella broilersuikaleiden kanssa etteivät pala ilman öljyä, lisään salaattiin majoneesia ihan vain siksi että se maistuisi paremmalta. Enkä siksi että saisin päivän rasvat täyteen tai nostettua kokonaiskaloreita, ilman että touhussa on mitään "piilotarkoitusta". Motiivina on ihan vain parempi maku ja piste. Kokkailussa päämotivaatio ei ole siis enää se että saa ideaalisesti ravintoaineita ja kaloreita sopivassa suhteessa, jokaisella komponentilla ei ole enää erityinen tehtävä että tuo tarkoitus toteutuisi, vaan nyt olen alkanut etsimään myös niitä makuja ja yritän löytää niitä makuja sieltä lisäämällä jotain, vaikka se ei olisi ns. "tarpeellista". Enkä ole myöskään tullut hulluksi ja alkanut syömään koko maailmaa, mitä pelkäsin että tapahtuu jos oikeasti syönkin hyvää ruokaa :D On ollut vaan aivan mahtavaa syödä ruokaa joka maistuu hyvältä, kun aiemmin ruoat on ollut ihan tarkoituksella hieman mauttomia, jotenkin sitä ei ole uskaltanut nauttia ja se on ollut turvallisempaa niin. Kokkailu on myös aiemmin ollut hankalaa ja vaivalloista kun on yrittänyt kokata mahdollisimman vähillä kaloreilla, nyt kokkaamisestakin on tullut hauskaa :) Tulipas pitkä teksti taas.. Mutta jokatapauksessa, tsemppiä makumatkoille ja muista nauttia, ihan myös ilman että ruoka palvelisi jotain tarkoitusta! On myös ihan ok ottaa suklaasuukko vaikkapa keskellä tiistaita samalla kun keittää päiväkahvit, vaikka se ei olisi ollut edes suunnitelmissa tai syödä jätskiä jos huomaa että tv:stä tulee hyvä leffa ja vaikka päivän kalorit olisi jo saavutettu. :) Mäkin yritän päästä eroon "suunnitellusta herkuttelusta" ja toisinaan vaan syödä jotain ihan yllättäen ja ihan outoonkin ajankohtaan. Ihan vain siksi että tekee mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan itsellesi rohkaisusta ja motivaatiosta lähteä tuollaiselle tutkimusretkelle! Oli tosiaan ihan erilaista lähteä kauppaan, kun rohkaistui miettimään, mitä oikeasti tekisi mieli! :) Ja oli aivan ihana lukea sinun kuvailujasi ostosreissustasi ja ruoanlaitostasi! Antavat lisätsemppiä ja hyvää esimerkkiä, miten minunkin tulee uhmata vielä rohkeammin sairautta! Ja tosiaan, roanlaitostakin tulee paljon mieluisampaa, kun ruoka-ainesvalikoima laajeneee valtavasti, eikä tosiaan tarvitse pelätä koko ajan, että kananpalaset palaa kiinni pannuun - kokeiltu ja todettu myöskin on:D Ja tosiaan, on ihan ok ottaa pieni herkkupala aivan ilman mitään muuta syytä kuin se, että sattuu tekemään mieli! Sekin on jo aivan valtava askel, että pääsee pelkästä suunnitellusta ruokailusta ja herkuttelusta eroon! :)

      Poista
  11. Upeita edistysaskelia, hienoa! Jäin miettimään ainoastaan sitä, että jos sinun mielesi tekee tuoremehulasillista, voisiko sen "vain" juoda lisäksi? Täytyykö sillä korvata joku juttu, eikö se voisi olla lisänä joskus, jos mieli tekee? Niinhän ns. terve ihminen tekisi. Vai onko se sitten jo liian iso harppaus... En siis tiedä enkä tarkoita arvostella, jäin vain miettimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Se on totta, että terve ihminen tekisi niin, mutta aivan vielä minusta ei ehkä ole siihen, mutta ehkä kohta kuitenkin! Se on oikeastikin tavoitteena, että pian ruokailu on niin vapaata, että mitään ei korvailla ja vaihdella, vaan otetaan tosiaan lisänä, jos mieli tekee:)

      Poista
  12. Oi ihana teksti! Ihan kuin mulla muutama kuukausi sitten! Tälläiset kokemukset ja niiden tuoma ilo on parantumisessa melkein parasta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että sinäkin olet päässyt kokemaan tällaisen kokemuksen! Tarkkoittanee, että olet jo hyvinkin paranemisen tiellä? :) Se tosiaan, kun tajuaa, että kaikki nuo tuotteet ovatkin minulle sallittuja, on kyllä ihan parasta! :)

      Poista
    2. Hyvinhän nää ajatukset ja rutiinit on hälventyneet ja fyysinen kunto parantunut mutta täysin vapaa ahdistuksesta en vielä ole :( mutta tottakai se vie aikaa. Hurjasti tsemppiä sinulle ja tuleville kauppareissuillesi! :)

      Poista
    3. Se vie varmasti aikansa, mutta luotan siihen, että kun molemmat maltamme mielemme, on ahdistukseton aika meillä molemmilla vielä edessä:) Jaksamista ja tsemppiä myös sinulle! :)

      Poista
  13. Ainojätski todellakin on hyvää. ;) Ja voin sanoa, että tuommoinen paketti menee nopeaa, koska maku on TÄYDELLISTÄ <3

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)