keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Ihanaa seuraa ja suuri onnistuminen

Eilen  minulla oli edessäni ilta yksin kotosalla, sillä poikaystäväni lähti melko heti kotiin tultuani futispeliin, josta palatessaan hän jatkoi suoraan töihin yöksi. Valitettavasti emme siis saaneet eilen lähes lainkaan viettää aikaa yhdessä, mutta onneksi lomaa on vielä runsaasti jäljellä:) Eilinen ilta oli heti aivan loistavaa harjoitusta minulle kohdata ruokailutilanteita yksin ja selviytyä niistä ilman kenenkään tukea. Minun on tällöin pystyttävä itse antamaan itselleni lupa syödä. Päivälliselle sain kuitenkin seuraa ja tukea, kun äitini ehdotti päivällistä yhdessä veljeni perheen kanssa ravintolassa. Suuntasimmekin Asema X -ravintolaan, jossa on aina todella maukkaat ruoat ja löydän sieltä aina helposti itselleni syömistä. Ravintolapelkoni olen päihittänyt jo täysin, ja valitsemisen tuomaa ahdistusta ilmenee enää harvoin. Ja jos ilmenee, sekin on enemmänkin ahdistavaa pettymystä siihen, ettei ole kyennyt valitsemaan terveen puolen mukaan, vaan on sortunut kuuntelemaan anorektista puoltaan.


Olin jo ajatuksissani miettinyt valmiiksi itselleni annoksen, joka olisi muodostunut paahtoleivästä ja broilerfileestä. Vielä vajaa kuukausi sitten kyseisen annoksen samaisessa ravintolassa syötyäni tuntui se suurelta rajojen rikkomiselta, mutta nyt se olisi ollut minun mielelleni kohtuullisen hellppo ratkaisu. Ajatuksissani pyöri lounaaksi sairaalalla syöty kunnon lounas perunoineen ja lihakastikkeineen ja päivälliselle tarkoitettu kevyehkö juustokeitto. Olen kuitenkin melko hyvin jo päässyt eroon ajatuksesta, jonka mukaan toisen pääaterioista tulisi olla kevyempi, mikä on tuonut paljon mielekkyyttä ja ennen kaikkea vapaata, tervettä ajattelua ruokailuun. Mutta nyt tein jotain, mitä ennalta en olisi uskonut ikinä kykeneväni tekemään: tilasin itselleni kanahampurilaisen! Koko sairausaikanani en ole kertaakaan onnistunut voittamaan pelkoani, mitä ravintolahampurilaisiin tulee, mutta nyt sen vihdoin onnistuin tekemään. Vielä pääsiäisristelyllä ollessamme tämä tuntui ajatuksena täysin mahdottomalta, kun katselin ystäväni hampurilaista kateellisena vierestä, mutta nyt valinta onnistui yllättänkin kivuttomasti. Annos sisälsi minulle lukuisia vaikeita ruoka-aineita, kuten leipää, juustoa sekä majoneesia, mutta tiedättekös mitä? Hengissä ollaan yhä ja nautin annoksestani todella! Nyt on taas yksi etappi ohitettu ja suuren suuri kipuraja ylitetty. Syyllisyyden tunteiden sijaan voin sanoa olevani tyytyväinen siihen, että vihdoin ja viimein pystyin tähän! Jälleen kerran voin todeta, että anorektisten ajatusten voittamisen vuoksi tämä oli aivan välttämätöntä, vaikkei se sitä ravinto-aineiden kannalta olisi ehkä ollutkaan. Ja nälkä lähti ja kylläisyyden tunne säilyi ihanan pitkään:)


Ihaninta ruokailuhetkessä kuitenkin oli rakkaan veljentyttöni Idan näkeminen. Tuntuu, että Ida on kasvanut ja kehittynyt aina vaan enemmän ja enemmän joka kerta kun tapaamme. Meidän nauttiessamme omista annoksistamme, herkutteli Ida kurkulla ja leivällä. Myös maidon juominen lasista isän avustamana onnistui täysin! Oli ihanaa nähdä videokuvaa pikkuisesta, joka kävelee hienosti jo tuen kanssa. Tällä kertaa tukena toimi tuoli, jota Ida työnsi edessään kuin rollaattoria:D Ja kova tyttö juttelemaan Ida on, ja tarinaa kyllä riittää niin meille kuin viereisissä pöydissä istuvillekin!


Loppuilta sujui rauhallisissa merkeissä kotona telkkaria katsellen ja kirjoitellen. Kerrankin sain rauhassa katsoa Salkkareita ilman jatkuvaa pilkkaamista:D Vaikka luonnollisestikin minulla oli ikävä poikaystävääni ja harmitti olla yksin kotona, ei vanhoista ahdistuksen tunteista ollut tietoakaan. Suurimmaksi haasteekseni nousi jälleen kerran kaikkien ruokailujen mahduttaminen iltaan, mutta valvomalla hieman pidempään onnistui tämäkin hienosti, enkä voi olla kuin tyytyväinen onnistumiseeni. Vasta nyt kunnolla käsitän esimerkiksi pähkinöidenkin merkityksen iltapalassani. Saan niistä hyviä rasvoja ja tarpeelista energiaa, mutta silti ne eivät täytä kerralla liikaa. Tällöin ei voi vedota siihen, ettei jaksa syödä enää tai ei ennätä syödä kaikkea tarvitsemaansa energiaa päivän aikana. Jos energian yrittäisikin saada väkisin kokoon pelkistä kevyttuotteista ja hedelmistä, saisi todella olla koko ajan syömässä, jotta turvaisi riittävän energiansaannin! 

<3: Laura

23 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa luettavaa ovat olleet nämä sinun viimeaikaiset tekstisi. Sinulla on sellainen tsemppi päällä ja kokonaisvaltainen muutosprosessi käynnissä, että olet varmasti vahvoilla toipumisen ja paranemisen kanssa!

    Toivon sydämestäni, että jaksat viedä asiat kyllin pitkälle osastolla ja jatkaa toisenlaista, uutta ja vapaata, elämää kotona arjessa. Ajatuksesi ja tarinasi, voisi varmasti sanoa jopa esimerkkisi, antavat toivoa ja uskoa siihen, että tästä helvetistä on mahdollista palata takaisin elämään. Vaikka sitten pienin askelin :)

    Vielä tuohon edelliseen tekstiisi on ihan pakko sanoa, että oletpa löytänyt kaupasta ihanuuksia - mokkaisia sellaisia. Ovat minunkin makuuni :)

    Oikein mukavaa kotioloa sinulle!

    t. Lou

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt minulla on oikeastikin sellainen olo, että voisin vihdoinkin todella päästä tästä hirviösairaudesta eroon! Pitkä ja kivinen tie on kuljettu, ja jos lukee sairaushistoriaani, voisi kuvitella tämänkin päättyvän jälleen yhtä huonosti. Mutta itse tiedän ja tunnen sen, kuinka muutos ajattelumaailmassani on tällä kertaa aitoa ja pysyvämpää. Kunhan vaan jaksan olla riittävän tarkkana ja pitää saimainen tsemppi päällä koko ajan, uskon kaiken olevan mahdollista! Pienin askelin on kuljettua ja suuria takapakkeja välillä otettu, mutta nyt vuorostaan olen ottanut valtavan harppauksen eteenpäin:) Toivon todella, että kokemukseni luovat myös uskoa muihin sairastuneisiin ja siihen, että paluu vapaaseen ja normaaliin elämään on mahdollista:)

      Ja nuo mokkaihanuudet, ne ovat kieltämättä niin hyviä! :) Tsemppiä ja jaksamista myös sinulle! :)

      Poista
  2. Meinasi tulla itku kun tän tekstin luin, oon oikeesti NIIN onnellinen sun puolesta! :') <3

    VastaaPoista
  3. Yhdyn edelliseen kirjoittajaan, todella mahtavaa, että sulla on oikeasti noin paljon tarmoa ja tahtoa parantua! Jatka vain samaan malliin! Minullakin on vihdoin ja viimein lähtenyt paino nousuun, ensimmäistä kertaa olen onnistunut nostamaan kotioloissa, ja periksi en anna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno Nelli, olen niin valtavan onnellinen puolestasi! Nyt et anna anoreksian syyttävän soremen osoittaa sinua millään lailla, vaan olet aidosti ylpeä itsestäsi ja periksi et todellakaan anna! :)

      Poista
  4. Mahtavaa! :) Meinasi tehdä saman tempun kun minnnille, itku oli hyvin lähellä, olen todella onnellinen puolestasi!

    Varmasti osastollakin osaavat arvostaa tätä, kannatti päästää kokeilemaan siipiään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun elätte niin aidosti mukana minun kanssani tätä ja toivotte niin parastani<3 Haluan todella osoittaa osaston väelle, että kannatti antaa pidempi loma!

      Poista
  5. Oi, sullakin kivoja ruokakuvia ja miten ihana napero<3 Olisitko halunnut seurata toisiamme, kirjoittelen blogia kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja Ida on tosiaan aivan ihastuttava pikkuinen:) Liity ihmeessä blogin jäseneksi, voin tottakai käydä vierailemassa myös sinun blogisi puolella - mukavaa aina tutustua uusiin blogeihin! :)

      Poista
  6. Idalla on ihana irvistys/hymy :D Tänään toi neiti tajusi, että oho! sitä taaprokärryäkin voi työntää! Oli kyllä tosi hienoa toi, että otit sen hampurilaisen! Se näytti tosi hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se niin ihana<3 Sain joo pikkuisesta kuvan taaperokärryn kanssa, ihana oivallus Idalta! :) Oli hyvä hamppari ja nyt varmasti uskallan sen toistamiseenkin ottaa:)Helpotti, kun te muutkin söitte!

      Poista
  7. Pakko taas kommentoida, mutta kun tuot mulle niin paljon voimaa jokaiseen päivään. Sä selätät tän sairauden, ja sun voimalla mä teen sen myös - ja siihen pystyy joka ikinen, jolla vaan on tarpeeksi rohkeutta, ihan kuka vain tän bloginkin lukija <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla Essi<3 Minusta on ihan uskomattoman ihanaa, jos vaan yhtäkään voin tämän blogin kautta ja omien onnistumisen kokemusteni myötä auttaa:) Me selätetään molemmat tämä sairaus - ihan varmasti! <3

      Poista
  8. \o/ Jeeeee, onnea purilaiselle! :) Ja vielä erityisen mahtavaa että voitit pelkosi ja päätit rohkeasti kohdata sen! Muistan kun luin kirjoitustasi siitä risteilystä ja kuinka silloin mietit sitä purilaista. Oikea malliesimerkki siitä, että kuinka syömishäiriötä vedetään pataan! :) Mullakin jostain syystä suhtautuminen tuohon Polarin 15%-juustoon muuttunut ihan täysin kun ostin sen cheddarin, nyt mietin että mikä mua tuossa Polarissa oikein edes pelotti! :D Meinaan myöskin jatkossa ostella toisinaan niitä herkkujuustoja ^^ Alkanu ymmärtää myös sitä, että ruokavalioon mahtuu kohtuudella myös ihan runsasrasvaisiakin tuotteita aika ajoin, päivän kalorit saa myös helpommin täyteen kuin niillä kevyt-ruuilla, joita pitäisi syödä ähkyyn asti että saa kalorit täyteen. Nuo pähkinät ovat siitä oiva esimerkki, niistä saa energiaa mutta eivät täytä kuitenkaan niin hirmuisesti että masu olisi sitten ihan täysi. Hienoa on myös se että olet tämänkin asian oivaltanut, ettei syömisestä tule vain suorittamista ja ettei joudu syömään itseään siihen ähkyyn asti väkisin että saa kalorit täyteen. Kannustan myös kovasti kokeilemaan ostamaan kaupasta pienen määrän jotain runsaskalorista tuotetta ja lisätä sitä ihan perusterveelliseen ruokaan, ihan vain antamaan makua ;) Ruoan terveellisyys ei siitä kärsi, mutta ruokaan saa makua ja hieman enemmän kaloreita. Testiä voi ihan pienellä määrällä, mullakin se cheddar oli vajaa 200g pala ja käytin sitä kahteen ruokaan; salaattiin ja munakkaaseen :) Itellä tästä ainakin tuli iso ahaa-elämys, että ruokien ei tarvitse olla aina "jokotai", joko terveellisiä tai "epäterveellisiä". Tuli sen sijaan kolmas kategoria: maukasta ja terveellistä ruokaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hampurilisen syöminen todellakin oli kunnolla anoreksiaa pataan lyömistä! :D ja hyvänmakuista sellaista;)

      Tuo on niin ihana oivallus, että haluaa oikeasti tehdä sellaista ruokaa, josta tulee maukasta! Ei tiettyjen ruoka-aineiden kuten juuston ja kerman käyttäminen tarkoita sitä, että se tekisi ruoasta epäterveellistä. Se tuo makua ruokaa ja on vain yksi osa sitä ruokaa, ei se ruoka pelkkää kermaa ole:D Ja oikeasti tavalliset tuotteet pitävät nälkää niin paljon paremmin, kuin kevyt tuotteet! Nyt olen niin sen huomannut, ihan jo noiden pähkinöiden kautta. Ihminen todella tarvitsee rasvaa, jotta nälkä pysyy pois pitempään!

      Kiitos paljon kannustuksesta ja esimerkistä! Sinun kommentit ovat auttaneet osaltaan paljon rohkaistumaan minua ruokavalinnoissani<3

      Poista
    2. Ihanaa jos oon pystyny jotenkin auttamaan <3 Mutta kyllä se menee molempiin suuntiin, itsekin pystynyt jatkamaan tätä linjaa, vaikka paino hyppelehtiikin mutta pysynyt silti lujana enkä ole sortunut kitukaloreihin ^^ Suuri kiitos siitä menee myös sinulle ja blogillesi! :)

      Poista
    3. Todellakin olet auttanut! Tärkeää vertaistukea puolin jos toisin<3

      Poista
  9. Ihanaakin ihanampi postaus!! Olen niin ylpeä sinusta <3 :)

    VastaaPoista
  10. UNBELIEVABLE!! Huippua Laura! :) Sä todellakin ylität itseäsi aina enemmän ja enemmän! Ihan mahtavaa, jatka samaan malliin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Tää oli kyllä yllätys minulle itsellenikin! Mutta ehkä ensi lomalla sitten pitsahaaste? :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)