perjantai 13. huhtikuuta 2012

Valtava pettymys

Nyt minua hävettää. Minua ihan hävettää kirjoittaa tänne, sillä niin epäonnistuneeksi itseni tällä hetkellä tunnen. Eilisen illan pelot painon laskusta kävivät toteen ja todella ikävällä tavalla. Kun yöhoitaja haki minut punnitukseen, herättelin sisälläni toivon tunteita siitä, että painoni ei olisi laskenut, vaikka pelkäsinkin pahinta. Mutta edessä oli vielä suurempi järkytys, kuin olisin osannut odottakaan: painoni oli laskenut - ja aivan liikaa. Kun näin lukeman, purkautui pettymyksen ja järkytyksen tunteeni paniikin omaisena itkuna ulos minun sisältäni. Ahdistus alkoi puristaa rintaani sinä samaisena hetkenä. Tunsin kuin minut olisi vedetty taas kunnolla taaksepäin, pois kotiin pääsemisestä. Kuten eilen kuvailinkin, tiesin minusta tuntuvan todella pahalta, että joudun läheisilleni painoni laskusta kertomaan. Kävinkin läpi asiaa sekä poikaystäväni että äitini kanssa. He molemmat käskivät minun miettiä, mitä olen tehnyt "väärin", ja millä tavalla voin jatkossa toimia toisin. Peruspohja syömisessäni on jo kotonakin niin hyvää ja sallivaa, että nyt täytyy vaan kiinnittää huomiota niihin pieniin yksityiskohtiin, joissa voin jatkossa parantaa, ja jotka ovat ajaneet minut taas tähän tilanteeseen. Mikä on se pieni, mutta ratkaisevin asia, johon minun täytyy löytää ratkaisu?

Onneksi pääsin keskustelemaan asiasta myös lääkärin kanssa heti aamupäivällä. Etenemme nyt täysin minun ehdoillani hoidon suhteen ja tiesin, että lääkäri olisi kuitenkin tilanteeni suhteen ymmärtäväinen. Hän sanoi, että nyt ei saa tuntea minkäänlaista ahdistusta, vaikka tavallaan terveestä ahdistuksen tunteesta onkin kysymys. Hän sanoi, ettei halua tuijottaa painoani vaan sitä, mitä psyykkisellä tasolla on tapahtunut sekä ajatusmaailmani muutosta. Hän sanoi että niin kauan, kun ruokailut ovat mielestäni onnistuneet hyvin tai edes kohtalaisesti, hän ei olisi huolissaan. Hän sanoi, että tilanne voi korjaantua ihan muutamassa päivässä. Kun välillä syö jotain diureettista mikä poistaa nestettä kehosta, paino laskee. Kun ruokavalio on taas osmoottisempaa, mikä imee nestettä itseensä, paino nousee. Eikä tällöin ole kyse todellisesta painon laskusta tai noususta, vaan ihan normaalista painon vaihtelusta.

Lääkäri sanoi että on kaikesta huolimatta ylpeä siitä, millainen motivaatio minulla tällä hetkellä on. Hän sanoi, että se mitä pääni sisällä tällä hetkellä tapahtuu, on paljon tärkeämpää kuin pelkkä painolukema. Hän on todella tyytyväinen tavoitteisiini ja ymmärtää sen puolesta, miksi olen niin pettynyt ja ahdistunut. Hän sanoi, että ainoa asia mitä hän haluaisi minulle nyt tehdä, on lobotomia, jossa hän voisi asentaa minun aivoihin jotain, mikä lisäisi minulle rentoutta. Hän haluaisi minun suhtautuvan asiaan rennommin, eikä suurena pettymyksenä, epäonnistumisen tai ahdistuksen tunteena. Hän haluaisi minun luottavan siihen, että asia saattaa korjaantua jo ihan parissa päivässä ja sitten olen taas lähempänä tavoitettani. Tärkeintä on, että minulla on tavoitteeni ja aion tosissani pyrkiä niihin! Hän toivoi, että rentouden lisäksi olisin armollisempi itselleni ja ottaisin huomioon sen, kuinka sitkeästä taudista kuitenkin on kyse - taudista, jossa keskimääräinen parantumisaika on noin kuusi vuotta. Lääkäri halusi vielä tuoda esiin sen, että on ihan uskomatonta, millainen psyykkinen kehitykseni on kuluneen osastojakson aikana ollut. Hän sanoo minun olevan aivan eri ihminen kuin viime syksynä tai aiemmilla osastojaksoillani. Hän sanoi, ettei ole koskaan ennen nähnyt minun toimivan tällä tavoin terveyteni puolesta tai ajattelevan näin terveesti. Vielä syksyllä olisin iloinnut tällaisesta muutoksesta ja ollut helpottunut painoni laskusta. Mutta en enää, en todellakaan.

Lääkäri kyseli ajatuksiani liittyen siihen, miten jatkossa haluan edetä. Kerroin suoraan hänelle aikomuksistani jäädä nyt osastolle viikonlopuksi, jotta saan hilattua painoni ylöspäin, lähemmäksi tavoitettani.  Minähän olen vapaaehtoisesti hoidossa ja voisin lähteä vaikkapa heti kotiin, mutta tiedän, että se ei ole oikea ratkaisu nyt. Minulla on aikalailla tasan kolme kiloa tavoitepainooni, mikä tuntuu ahdistavan suurelta lukemalta. Muistan kuinka Helsingissä ollessani paniikkini nousi sitä mukaan, kun tavoitepaino lähestyi, mutta nyt minusta tuo kolme kiloa viikoiksi muutettuna tuntuu aivan liian pitkältä ajalta. Se on kuitenkin tavoitteeni ja siitä aion pitää kiinni kynsin ja hampain. Sitten vasta koen voivani kotiutua turvallisemmilla mielin ihan jo painoni suhteen. Minusta tavallaan tuntuu, että psyykkeeni on jo paremmalla tasolla, kuin mitä painoni antaa ymmärtää. Se on todella omituista, sillä yleensä asia on aivan toisin päin: paino saattaa olla jo normaali, mutta ajatukset täysin anorektisia. Minä taas tiedän psyykkeeni olevan tällä hetkellä paljon vahvempi kuin kertaakaan sairauteni aikana, vaikka painoni on ollut aiemmin täysin normaaleissa lukemissakin jo. Vaikka kotiuduin Helsingistä vuosi sitten normaalipainoisena, ei psyykkeeni ollut lähellekään tällä tasolla, millä se nyt on.


Wall PhotosMutta nyt minun täytyy todella pureutua ajatuksissani niihin ongelmakohtiin, joita kotona vielä kohtaan, ja mitkä ovat ratkaisevassa avainasemassa ruokailuni ja painoni suhteen. Minun on pakko saada siirrettyä se kaikki hyvä mitä osastolla olen saavuttanut myös kotiin. Kuten eräs ihana lukija totesikin, ei ainoastaan riitä, että toimin osastolla oikein, vaan muutoksen ajatuksissani pitää olla niin pysyvää, että se seuraa mukanani kotiin asti. Ajattelinkin käydä tosissani työstämään ajatuksissani näitä asioita ja kirjoitella niitä jälleen ylös, jotta näen konkreettisesti, mitkä ovat heikkoja kohtiani, ja joihin minun tulee kyetä puuttumaan. Mutta siitä lisää varmasti sitten huomenna! Nyt aion vaan yrittää löytää sitä rentoutta, jota lääkärikin halusi minusta saada esille ja kaivella esiin taas niitä positiivisia asioita, joita löytyy jo valtavan paljon:) Mutta tästä takapakista huolimatta en aio luovuttaa - en todellakaan. Aion todellakin löytää heikot kohtani, puuttua niihin ja työstää ajatuksiani entistä enemmän. Ja nyt osastolla ollessani aion ottaa valtavan askeleen eteenpäin ja lisätä jotain ateriasuunnitelmaani aivan omatoimisesti! Taidankin suunnata tästä kauppaan ja hakea sieltä jotain itselleni, josta todella pidän:)

<3:Laura

14 kommenttia:

  1. Voi kulta pieni kun olet ihana. Ajattelet ja kirjoitat niin terveyttä tukien, etten voi kyllä mitään muuta kuin ihailla.
    Tiedän niin hyvin pettymyksen tunteesi (kävin itse samaisesta asiasta samat tunteet, myös tällä viikolla! Sattumaa tai jotain muuta kummaa?), ja ne ovat valtavat. Mitä oon tehny väärin, miksei paino pysy, vaikka mielestäni syön jo niin rennosti! Mutta kun se koostuu niin pienistä asioista - ostanko kotiin rasvatonta vai tavallista jogurttia, syönkö aamupalaksi puuroa maidolla vai mysliä jogurtilla, otanko välipalaksi keksiä ja hedelmää vai ison suklaapatukan... se on niin pienistä valinnoista kiinni, että välillä pelkään, ettei syömisestä IKINÄ tule rentoa kun kaikkea pitäisi miettiä niin tarkasti. Ja kuitenkin pitäisi pitää se rentous ja syödä myös sitä ylimääräistä, mitä kirjoitit tänään hakevasi. (hyvä päätös! :) )
    Mutta ei muuta kuin painonnoustatustsemppi päälle, se sama on täällä, kun nyt se taas hiiluu siellä alipainon puolella. Ja siellä se ei saa olla, mieluummin muutaman kilon yli rajan! :) Mutta siis tsemppiä ja rohkaisua, ja yritä olla kuitenkin itsellesi armollinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti sinulta, kiitos<3 Jotenkin aina helpottavaa saada vertaistukea toiselta tällaisissa asioissa, sillä vain toinen samaa tilannetta läpikäyvä voi ymmärtää, miltä itsestä tuntuu! Mutta ollaan onnellisia siitä, että vaikka olisimmekin ottaneet nyt hieman takapakkia, olemme terveellisellä tavalla ahdistuneita ja haluamme taistella terveyden puolesta! En todellakaan ikävöi sitä aikaa, kun ahdistuin jokaisesta sadan grmmankin noususta!

      Mutta tosiaan, luettelit tuossa juuri niitä asioita erilaisista valinnoista, joita olen tässä itsekin pyöritellyt päässäni ja tulevaa postausta tehdässä kirjoitellut ylös. Ne on niitä pieniä, suuria valintoja, jotka tehdään terveyden tai sairauden puolelle, joilla meille anorektikoille on niin suuri vaikutus. Terveelle ihmiselle se ei ole mitään, jos valitsee vähän kevyemmin, mutta meillä se ei menekään niin. Pitää olla tavallaan koko ajan varpaisillaan. Vaikka nyt pitääkin miettiä tarkasti, uskon kovasti sen rentouden tulevan vielä esiin, kun sen aika on:) Ja nyt tosiaan molemmille painonnostatustsemppi päälle, ja mielummin yli kuin alle kipurajojemme! Minä kävin hakemassa jo lisäevästä kaupasta;)

      Poista
  2. Ai niin, ja kiitos kun kirjoitat tätä blogia <3 Oon aina iloinen, kun huomaan uuden päivityksen, jotenkin saan niin paljon voimaa, kun huomaan, että joku kamppailee täsmälleen samojen ongelmien kanssa, enkä oo maailman omituisin ja kummallisin. Että kiitos ihana. Ja ps, kirjoitat oikeasti hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanista sanoistasi<3 Tällaiset kommentit tekevät tästä kirjoittamisesta sen arvoista:) Ja kuten jo aiemmassa kommentissa totesin, myös teidän lukijoiden kommentit toimivat ihanana ja tärkeänä vertaistukena minulle, joten kiitos! :)

      Poista
  3. Ymmärrän kyllä tunteesi, mutta sulla ei ole mitään syytä hävetä! Sä oikeasti yrität koko ajan tehdä parhaasi, ja enempää kukaan ei voi tehdä. Nyt sä olet vielä "onneksi" osastolla ja saat tarvitsemaasi tukea. Voit miettiä yksin ja hoitohenkilökunnan kanssa, että mitä pitää vielä tehdä, että pärjäät kotonakin. Ja, vaikka siellä osastolla oleminen on kurjaa, kun haluaisi kotiin, niin kannattaa vielä malttaa. Onneksi sulla on mahdollista harjoitella kotona olemista tuollaisissa pätkissä etkä joudu suoraan vaan pihalle, koska sitten voisi olla vaikeampaa.

    Ja, kuten lääkärisi sanoi, niin ei se pelkkä paino kerro kaikkea. Olet tehnyt kuitenkin valtavasti töitä ja sanot itsekin, että pää on jopa edellä painoa. Ja, jos en ihan väärin muista, niin, kun alkaa syömään kunnolla, niin saattaa paino pudota, koska kroppa tarvitsee sitä energiaa niin paljon.

    Nyt vaan keskityt tulevaan ja siihen, että pystyt vähitellen tekemään ne pienet muutokset, jotka merkkaavat kuitenkin paljon. Sinä aivan varmasti pystyt siihen! Oikein paljon jaksamisia ja tsemppiä!!!

    <3:lla Emmye

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin ihanan kannustavasta viestistä<3 Olenkin pitkin päivää kirjaillut ylös niitä heikkoja kohtiani, joihin lomilla täytyy tiukemmin puuttua. Niin kuin kirjoitit, yritän oikeasti parhaani, mutta sitä vaan toivoisi parantumisen käyvän nopeammin kuin se todellisuudessa käy. On hienoa, että saan tukea vielä osastolta, jossa noudatan tarkasti ateriasuunnitelmaa (ja tänään jotain ylimääräistäkin;)), mutta että saan myös vapaasti lomailla siten, mikä minusta itsestäni tuntuu parhaalta minulle. Joten olen siinä suhteessa onnekas, että saan vielä tukea osastolta, kun sitä tarvitsen, mutta myös kotiin pääseminen on hyvin lähellä jo:)

      Ja tosiaan, kyllä se kroppa tosiaan tarvitsee energiaa enemmän, kun paino nousee ja pitkään vielä painon normalisoitumisen jälkeenkin! Joten nyt vaan niiden pienten muutosten kimppuun, jotka ratkaisevat yllättävän paljonkin! Nyt on tsemppi korkealla ja yritän jaksaa, vaikka kuinka koti-ikävä painaisi päälle! Kiitos sinulle Emmye<3

      Poista
  4. musta kyllä valitettavasti tuntuu että sä et ole ollut tarpeeksi vahva toiminnan osalta kotilomilla kun paino laskee. vaikka ajatukset ois terveelläpäin niin just se toiminta on tärkeää. muistuu mieleen omat ja ajat jolloin kuvittelin syöväni hyvin ja normaalisti. ja se tunne että "tämä on normaalia" syömistä täytti minut. vajaaksi jäi ja osastolle takasin... Älä ota lannistavana vaan varoituksena vaan.
    tsemppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se on, kun tuntuu, että pää on jo niin vahvoilla, mutta sen kaiken siirtäminen käytäntöön voi koitua kohtaloksi. Kuvittelee tosiaan syövänsä paljon paremmin, kuin oikeasti syökään. Tuntuu tosiaan, että syö kunnolla, mutta kun se ei vielä riitä tässä vaiheessa! Pitää melkeimpä suoriutua ruokailuista täydellisesti ja vähän yli. Energiantarve on niin valtava! Mutta nyt olenkin taas käyttänyt koko päivän pohtiessa kompastuskiviäni ja niistä lisää huomenna! Olen niin monesti kokenut tämän saman (lukuisten osastojaksojeni ja epäonnistuneiden kotiutusten myötä..), joten nyt aion ottaa todellakin opikseni ja ottaa tällaiset asiat suurena varoituksena ja pitää ne mielessä. Kiitos tsempeistä! :)

      Poista
  5. Vaikka tän päivän punnitustulos olikin pettymys, niin hienoa, että sulla on kuitenkin oikeat reaktiot ja ajatukset!!! Välillä tulee töyssyjä ja mutkia matkaan, mutta suunta on eteenpäin :)

    Jossain yllä olevissa kommenteissa kirjoitit, että sun pää menee edellä ja paino jäljessä. Mieti, että nyt on näin päin :) Jokin aika sitten vielä kauhistelit, pysyykö sun pää painonnousun mukana...

    Tsemppiä ja voimahaleja meiltä kaikilta kolmelta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Halauksia takaisin, erityisesti pikkuiselle:)Totta, se on tärkeintä, että reaktiot ja ajatukset ovat terveitä, mikä auttaa hyvin ponnistamaan tästä taas ylöspäin! Pientä takapakkia tuli, mutta luovuttaa en aio! Nyt vaan tiiviimmin taas osastolla ja katseet kohti kotia:) Ja se jos mikä tosiaan on mahtavaa, että pää todellakin on terveemmällä tasolla, kuin mitä paino antaa ymmärtää, vaikka yleensä se on täysin toisinpäin! Joten täytyy olla onnellinen siitä! :)

      Poista
  6. :( voi Laura, iso hali sinne! Muista kuitenkin että isoin askel on jo siinä että oot taas löytänyt otteen oikeaan elämään ja sitä kautta terveisiin ajatuksiin ja oot lähempänä kuin koskaan aiemmin tuosta syömishäiriöhirviöstä eroon pääsemistä, kyllä se painokin tulee sieltä perästä vielä :) ei sua taas voi noin terveistä ajatuksista muuta kuin ihailla! Minäkin korostaisin sitä että muistaisit sen armollisuuden itseäsi kohtaan, oot edistynyt ihan hirmuisen paljon ja kamppaillut todella sitkeästi, saisit olla itsestäsi ainoastaan hirmuisen ylpeä! Kun keksit mikä kotiruokailuissa menee vielä pieleen niin kyllä saat sitä kautta terveyttä fyysisestikin parempaan kuntoon, muista että kaikista vastoinkäymisistäkin oppii, opit kaikesta tuntemaan kehosi energiantarpeen entistäkin paremmin :) ja kuten lääkärikin sanoi, kyseessä on todella vaikea ja pitkäaikainen sairaus, ja oot kuitenkin kamppailussasi jo todella hyvässä vaiheessa :) ja kaiken lisäksi toimit loistavana tukena meille kaikille muille sairastuneille, oikeasti jos näkisit itsesi edes hetken meidän muiden silmillä, tuntisit suurta ylpeyttä itsestäsi :) Mutta ymmärrän sua paremmin kuin hyvin :/ oon itsekin niin ankara itselleni aina.. Toivon että olosi on jo parempi. Paljon tsemppauksia ja positiivisia ajatuksia sinne suuntaan! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania sanoja sinulta taas kerran<3 Varsinkin tuo lämmitti mieltäni, että koet asian niin, että jos näkisin itseni muiden silmin, tuntisin suurta ylpeyttä itsestäni! Ja on aivan mahtava asia, jos voin toimia tukena esimerkilläni muille sairastuneille! :) Olen oikeasti onnellinen siitä, kuinka olen taistellut itseni tähän pisteeseen saakka, enkä todellakaan aio takapakista huolimatta luovuttaa! :) Pitää tosiaan muistaa se armollisuus itseä kohtaan ja se, että kuinka sitekeästä taudista on kyse. Muista myös sinä se omalla kohdallasi<3 Mutta onneksi tiedän itse kuinka pitkällä olen jo psyykkisesti parantumisen tiellä, joten nyt vaan niiden ongelmakohtien kimppuun ja parantamaan syömistä entisestään!

      Ihanaa viikonloppua sinulle ja pidä huolta itsestäsi! :)

      Poista
  7. Juuri niin kuin edellisetkin ovat sanoneet, ei sun tarvitse mitään hävetä. Painon parin kilon vaihtelu on ihan normaalia. Pääasia on, mitä siellä sun päässä liikkuu. Me tiedetään, että parantuminen on hyvällä mallilla, joten ei sun tarvitse murehtia painon laskusta. Tämähän vain kertoo, että saat syödä enemmänkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan pääasia, mitä pään sisällä tapahtuu! Kun vaan käyn vielä ongelmakohtien kimppuun, niin hyvä tulee:) Ja ihana, kun tiedän sinunkin uskovan parantumiseeni ja siihen, että parantumiseni on oikeasti hyvällä mallilla<3 Ja tosiaan, taas todistettiin se, kuinka paljon saa todella syödä;)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)