torstai 15. elokuuta 2013

Toivereseptit: makeaa mahan täydeltä!

Minulta pyydettiin reseptejä taannoisen lauantai-iltamme herkkuihin, joten tässä olisikin nyt sitten tiedossa sekä minun leipomaani Suklaatryffelikakkuun että ystäväni tekemään valkosuklaamoussea sisälleen kätkevään jäädykeunelmaan ohjeistukset :) Itse ole aikaisemmin saanut samankaltaista jäädykekakkua - tosin sekä valkosuklaa- että tummasuklaamousseilla - lähes joka joulu, kun äitini on sitä valmistanut. Ihana joulun perinneleivonnainen meidän perheessämme siis :) Kolmantena reseptinä tässä on vielä synttärikahveillani tarjolla olleen Britatortun resepti. Vaikka täytteenä olleiden mansikoiden ja raparperin satokausi onkin jo ohi, halusin joka tapauksessa reseptin tähän oheen laittaa siksi, että itse aloin ideoida kyseisen herkun sisälle hieman toisenlaisia täytteitä erilaisista suklaavaahdoista vadelmarahkatäytteisiin! Itse nimittäin näkisin kyseisen tortun täytteeksi sopivan laidasta laitaan erilaisia herkkutäytteitä, ja olisinkin joskus halukas kokeilemaan kyseistä reseptiä myös toisenlaisilla, ei ainoastaan niillä perinteisillä täytteillä :)


Suklaatryffelikakku

Pohja:
75 g voita
75 g hienoasokeria
2 kevyesti vatkattua munaa
75 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
25 g kaakaojauhetta
50 g mantelirouhetta

Tryffelipäällyste:
350 g tummaa suklaata
100 g voita
3 dl kuohukermaa
75 g pikkuleivänmuruja
3 rkl tummaa rommia


Voitele irtopohjainen vuoka (halkaisija 20 cm - 24 cm) ja peitä pohja leivinpaperilla. Vaahdota voi ja sokeri keskenään. Lisää munat joukkoon vähitellen ja vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen.

Siivilöi joukkoon jauhot, leivinjauhe sekä kaakaojauhe ja hämmennä varovasti, lisää samalla myös mantelirouhe. Siirrä taikina vuokaan ja paista 180 asteeseen lämmiteyssä uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä 5 minuuttia, ota vuoasta ja siirrä kakkuritilälle jäähtymään. Huuhtele ja kuivaa irtopohjavuoka ja laita kakku takaisin siihen.



Murra suklaa pieniksi paloiksi ja sulata kerman ja voin kanssa pienessä kattilassa, jatkuvasti hämmentäen. Anna jäähtyä ja nosta 30 minuutiksi jääkaappiin. Vatkaa hyvin puulusikalla ja nosta uudelleen 30 minuutiksi jääkaappiin. Vatkaa jälleen ja lisää sitten joukkoon pikkuleivänmurut ja rommi ja sekoita hyvin. Levitä seos kakkupohjalle ja nosta kolmeksi tunniski jääkaappiin. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla.


Siperialainen jääkakku

Pohja: 
4 munaa
 2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta



Täyte: 
1 muna 
1/2 dl sokeria 
100g tuorejuustoa (maustamaton)
150g sulatettua valkosuklaata
1 dl kermaa
1/4 dl konjakkia

Kostutus:
Konjakkia, kahvia tai vettä


Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään ja lisää jauhoseos varovasti muna-sokeri - vaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa 7-10 minuuttia. Sirottele sokeria leivinpaperiarkille ja kumoa levy sokeroidulle paperille. Anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita keskenään kananmuna, sokeri ja tuorejuusto. Vatkaa joukkoon pehmeä suklaa, mausta konjakilla ja lisää vaahdoksi vatkattu kerma.

Vuoraa pitkulainen, syvä vuoka (esimerkiksi leipävuoka) kelmulla. Leikkaa torttupohjasta vuoan kokoisia levyjä ja kostuta ne kahvilla tai vedellä laimennetulla konjakilla. Lado palaset vuokaan ja levitä väliin täytettä. Peitä kelmulla.

Pakasta kakku ja anna sen olla pakastimessa vähintään vuorokauden. Leikkaa kakusta sopiva määrä viipaleita vähän ennen tarjoamista. 



Britatorttu

Valmistusaineet:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl  mantelilastuja

Raparperitäyte:
5 dl raparperipaloja
1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
mansikoita



Aloita kakun valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min. 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä. 

Pehmitä raparperipaloja sokerin kanssa laakeassa, tilavassa astiassa mikrossa 5 - 8 min. Valuta irronnut neste pois ja käytä esim. kiisseliin tai mehuna. Jäähdytä raparperihilloke. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua: Yhdistä raparperihilloke ja kovaksi vaahdoksi vatkattu kerma. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte ja ripottele viipaloidut mansikat täytteen päälle. Nosta toinen levy päälle.




Tässä siis muutama herkkuresepti, joiden avulla varmasti makeannälkä tyydyttyy :) Itse aion ehdottomasti heti seuraavan tilaisuuden tullen testailla lisää kahden suklaajälkkäreitä sisältävän reseptikirjaseni ohjeita! Sillä välin herkuttelen Jarnon uusilla jälkkärikokeiluilla - suklaakohokas oli varsin maistuvaa, samoin kuin tänään maisteltu creme brulee ;)

Mitäs teidän suosikkileivonnaiset pitävät sisällään? Onko tullut löydettyä uusia mieluisia reseptejä vai tuleeko usein tehtyä vanhoja hyväksi havaittuja leivonnaisia? :)


<3: Laura

6 kommenttia:

  1. Heippa!

    Ihanalta vaikuttavia herkkuja! Itse olen kovasti Brita-tortun ystävä ja suklaaleivonnaiset ovat myös suosikkejani :). Pari omaa suosikkileipomustani, mitä olen itse leiponut, ovat Pecanpähkinäpiiras ja Key Lime Pie. Jos vain pähkinöistä pitää niin Pecanpiiras on aivan mahdottoman hyvää ja Key Lime Pie on ihanan raikas ja samalla täyteläinen!

    Hyvää viikonloppua :),

    V

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, on kyllä pakko päästä kokeilemaan tuota Pecanpähkinäpiirasta! Mietin sitäkin vaihtoehtoa kovasti, sillä senkin ohje suklaaherkkuja sisältävässä reseptikirjasessani on! Se valmistukseen siis mahdollisimman pian ;)

      Ihanaa viikonloppua myös sinulle V! <3

      Poista
  2. Paha katsoa sun blogia herkkulakon aikana. Kuusi viikkoa vielä jäljellä, kolme takana. Kummasti arkena ei yhtään tehnyt mieli ja nyt perjantaifiiliksellä meinaa vähän tehä mieli :D Herkkulakon loputtua teen kyllä mustikkapiirakkaa vaniljakastikeella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen onnellisesti sillä linjalla nykyään, että herkkulakot eivät ole minua varten :) Mutta sitten kun sinä omastasi luovut, niin tee ehdottomasti tuota mustikkapiirakkaa - meilläkin sellainen olisi suunnitteilla, mutta tällä kertaa pullapohjaan tehtynä! :)

      Poista
  3. Herkullisilta resepteiltä kuulostaa! :)

    Itse koin ahaa-elämyksen alkuviikosta ruokakaupan jogurttihyllyllä. Olin jo pitkään pyöritellyt mielessä rasvattomien jogurttien vaihtamisesta normaaleihin jogurtteihin. (Olen sitä jo muutaman kerran kokeillut, mutta sitten kompensoinut...) Nyt kuitenkin ostin puoli tusinaa normaalirasvaisia jogurtteja, eri makuja. Ja voin nyt sanoa, että kyllä kannatti! En ole kompensoinut niitä edes ollenkaan. Nämä eri makuiset jogurtit ovat kuin löytöretki uusvanhojen makujen maailmaan! Kyllä ne lyövät maultaan ylivoimaisesti vuosia kulutetut rasvattomat varsiot! (Ja kyllä vuosien kuluessa rasvattomien jogurttien rajattuun makumaailmaan olikin jo ehtinyt kyllästyä...) Aivan ihania makuja! Ja mysli ja jogurttikin saavat aivan uusia vivahteita nöistä paremman makuisista jogurteista! (nimim. juuri mysliä kahvijogurtilla syönyt...) Kaupassa tuli ensimmäistä kertaa sellainen fiilis, että ''hei, nämä kaikki tuotteethan ovat myös minua varten! Tälläisiä oivalluksia täälläpäin!

    Nyt kun arkesi alkaa normalisoitua uomiinsa, olisi joskus kiinnostavaa lukea ruokapäiväkirjaa työpäivältäsi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania onnistumiskuulumisia Mari! Tuollaisten ahaa-elämysten kautta sitä vähitellen taas muistuu mieleen, että millaista se syöminen oli ennen sairastumista - ja selllaisiahan tarvitaan! Joten hyvä sinä :) Ja tosiaan, ne tavalliset jogurtit ovat aivan yhtä paljon sinulle kuin kelle tahansa muullekin! Ihanaa kuulla, että oikeasti nautit niistä mauista ja koit nämä kaiki asiat positiivisella tavalla :)

      Ja tosiaan, lupaan ehdottomasti kirjoittaa työpaikkaruokailuistani jokin päivä! Haluan kuitenkin myös julkaista jo aloittamani viimeiset reissuruokaoäiväkirjatkin :) Vaikka reissut on jo suurimmalta osalta ohi tältä kesältä, niin uskon niiden silti olevn yhä hyvää esimerkkiä rennosta ruokailusta ja toivon niidenkin kiinnostavan yhä :)

      Ihanaa ja herkullista viikonloppua sinulle Mari! Jatka yhtä hyvien oivallusten kanssa etenemistäsi! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)