keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Kontrollista luopuminen - askel kohti terveyttä

Kontrollifriikkeys on mitä ominaisin piirre anoreksiaa sairastavalle. Jos asiaa tiedustelisi kohtalotovereiltamme, nousisi varmasti yhden jos toisenkin käsi ilmaan. Anorektikolla on pakonomainen tarve kontrollaida kaikkea ja pitää langat käsissään asian kuin asian suhteen. Kontrolloinnin tarve ei käsitä pelkästään ruokaan ja liikuntaan liittyvää kontrolloinnin tarvetta, vaan se ulottuu melkeimpä joka elämän osa-alueelle.

Oikeastaan kontrolloinnin tarve on koko sairauteni alku ja juuri. Kun koin, etten voi kontrolloida kaikkea, mitä kouluun ja ihmissuhteisiin tulee, löysin ruoasta keinon saada jokin asia täysin hallintaani. Vaikea suhde silloisen poikaystäväni kanssa ja koulun aiheuttamat paineet ja stressi ajoivat minut hakemaan helpotusta olooni muista asioista. Toinen ratkeaa juomaan, minä taas syömättömyyteen. Aloin tarkkailalla syömisiäni pakonomaisesti: kirjasin kaiken ylös unohtamatta ainuttakaan kurkun viipaletta. Liikunnasta tuli pakkomielteistä ja jokainen liikuntasuoritus piti ruokien tapaan kirjata minuutilleen ylös. Kalenterini täyttyi listoista, muistutuksista ja tehtävistä. Tunsin, että kaiken on oltava hallinnassani. Jos päästäisin kontrollini lipsumaan hetkeksikään, olisin keskellä kaaosta. Tällaista kaaosta anorektikko välttelee keinolla millä hyvänsä. Mutta jos muu elämä tuntuu musertuvan ympärillä, voimistuu kontrolloinnin tarve, mitä syömiseen ja liikuntaan tulee, entisestään. Kontrollifriikkeys nostaa päätään ja oikein imee voimaa itseensä. Anorektikko saa sairasta mielihyvää ja euforiaa toiminnastaan. Hän tuntee hallitsevansa täysin tämän alueen elämästään, mikä luo hänelle uskomatonta voiman tunnetta.


Facebook
Minulle suuri askel kohti kontrollifriikkeydestä luopumista oli antautuminen jälleen osastohoidon armoille. Tämä on mitä pelottavin ja ahdistavin kokemus anorektikolle, joka on tuntenut hallitsevansa täydellisesti juuri sen osan elämästään, minkä sairaalahoito vie mennessään: ruoan, painonsa ja liikunnan. Yhtäkkiä valta ruokailuista ei olekaan enää omassa hallinnassa, vaan sen vie hoitohenkilökunta mukanaan asettamalla tiukat säännöt ja ehdot hoidolle. Sen sijaan, että päätät kaikesta syömisestäsi itse, joudutkin ahtamaan itseesi itku silmässä ruokaa, jonka sisältö ei ole omissa käsissäsi. Enää et voi vaikuttaa ateriaasi itse, pakonomaisesti laskea kaloreita tai tuntea aterioiden ravintosisältöä täysin. Sen sijaan joudut antautumaan hoidolle ja luottamaan hoitavaan tahoon. Luottamaan siihen, että kontrollista lupoumisesta huolimatta sinulle ei tapahdu mitään pahaa. Kun kontrollintunne mitä ruokaan tulee häviää, etsii anorektikko kuin henkeni hädässä niitä vähäisiäkin asioita, joihin voi osastolla ollessaan vielä vaikuttaa. Osastolla ollessani hain niitä vielä vähän aikaa sitten itsekin mitä pienemmistäkin asioista. Suunnittelin päiväni hyvinkin tarkasti: milloin käyn ulkoilemassa, milloin vaihdan lakanat ja milloin käyn suihkussa. Kaikki oli ennalta suunniteltua. Minun tuli ennalta tietää aina, mitä ruokaa on tarjolla, ja aamupalalle en olisi voinut kuvitellakaan meneväni ennen kuin sänkyni on pedattu - eihän se olisi mitenkään mahdollista, sehän olisi yhtäkuin kaaos.

Helmikuun alkupuolella, osastohoitoni ollessa vielä aluillaan, kävin mielenkiintoisen keskustelun aiheeseen liittyen erään ystäväni kanssa, joka hänkin on sairastanut anoreksiaa jo vuosia. Kerroin hänelle, kuinka itse ostan osastolla ollessanikin kaikki jogurtit, leivät ja lukuisat muut ruoka-aineet, jotta saan varmasti itselleni mieluisia tuotteita. Hänen kommenttinsa tähän oli: "huomaatko Laura, kuinka yrität vieläkin parhaasi mukaan kontrolloida kaikkea". Loukkaannuin selvästi hänen sanoistaan ja kielsin tämän täysin: "enhän minä halua kontrolloida, vaan haluan saada vain mieluisia ruokia itselleni". Pitkään hänen sanansa vaivasivatkin mieltäni ja koin tulleeni suuresti loukatuksi. Lopulta jouduin kuitenkin tunnustamaan itselleni hänen olevan oikeassa: en uskalla päästää niistä kontrollin langoista irti, vaan yritän pitää niistä kiinni viimeiseen asti. Kun en voi kontrolloida keittiöltä tulevia annoksia, pitää minun saada omaan hallintaani edes ne vähäiset asiat, joihin pystyn vaikuttamaan. Tämän oivaltaminen pysäytti ja sai minut pohtimaan sitä, miten kontrolloinnin tarve hallitsi vieläkin pakonomaisesti elämääni.

Kontrollifiirikkeydellä on suuri yhteys perfektionismiin, mikä myöskin on hyvin ominaista anoreksiaa sairastavalle. Sen lisäksi, että haluaa olla täydellinen mitä syömiseen ja liikkumiseen tulee, on anorektikon oltava mielestään täydellinen elämän jokaisella osa-alueella. Minulla perfektionismi nosti päätään ja vahvasti sillä samaisella hetkellä, kun aloin oireilla syömisilläni. Enää ei riittänyt kiitettävä arvosana tentistä, vaan paperissa täytyi loistaa erinomainen. Tyttö joka kerrytti viikon tiskejä tiskialtaassa muuttui kuin salaman iskusta tiskausintoilijaksi ja kaiken lisäksi vielä uskotteli itselleen ja muille pitävänsä siitä. Kaiken piti olla kotona tip top, eikä yhtään sen alle. Kaiken tuli olla ennalta suunniteltua, eikä yllätyksiä sallittu: enhän olisi välttämättä hallinnut niitä. Koko sairauteni ajan tämä sama on on säilynyt osana minua, kuin uutena luonteenpiirteenä. En ole kestänyt kotonamme minkäänlaista kaaosta ja kaiken on täytynyt olla täydellisen siistiä. Piirre minussa on voimistunut aina ruokailujen lähestyessä, eikä syöminen ole ollut mahdollista ennen kuin kaikki muut asiat ovat hallinnassani.

Mutta nyt vihdoin jokin on muuttunut. Tunnen sen, kuinka kontrolloinnintarpeeni on hellittämässä minusta otettaan yhtä aikaa anoreksian kanssa. Ne ovat sulavasti kulkeneet käsi kädessä ja ovat selvästikin jatkamassa matkaa yhdessä poispäin minusta. Vaikka tietynlainen suunnitelmallisuus ja tarkkuus, mikä on ollut osa luonnettani koko ikäni - ja on selvästi peräisin isältäni - säilyy minussa varmasti aina, on sairauden mukanaan tuoma kontrollifriikkeys vihdoinkin vaimenemassa. Tulen ehkä aina olemaan listojen tekijä ja kalenterin orja, mutta ainoastaan luonteelleni tavanomaisella tavalla. Havahduin jo viime lomallani siihen, kuinka en enää pakonomaisesti siivoa kotona koko aikaa, suunnittele päivääni minuutilleen tai saa hermoromahdusta yllättävien tilanteiden astuessa esiin. Minun ei tarvitse hallita kaikkea ympärilläni, vaan uskaltaudun ottamaan asiat rennommin. Uskallan ottaa rennommin niin ruokailujeni kuin muunkin elämäni suhteen.

Ja olen oivaltanut erään paranemisen kannalta hyvin hyvin tärkeän asian: oikeanlaista elämänhalintaa ei ole asioiden hallinnassapitäminen käsissään anoreksian avulla, vaan elämäänsä kykenee hallitsemaan, kun anoreksiasta pystyy luopumaan. Se, että jouduin antautumaan osastohoidolle ja luopumaan hallinnantunteesta mitä anoreksiaan tuli, tarkoittaa ainoastaan sitä, että voin vihdoin alkaa hallita omaa elämääni oikealla tavalla ja oikein keinoin. Elämäni ei olekaan enää hiuskarvan varassa, yhtäkkistä oikeasta arkielämästään irtirepäisemistä ei ole pelkoa enkä ole kuin nuorallatanssija, joka pelkää yhtäkkistä putomaista. Kun pääsen irti anoreksiasta, hallitsen elämääni juuri oikella tavalla ja niin riittävästi, kuin ihmisen kuuluukin hallita. Anoreksian luoma hallinnantunne on täysin valheellista.

Uskon, että yksi avain parantumiseen onkin nimenomaan kontrolloinnin tarpeesta lupuminen. Se, että uskaltautuu elämän kuljetettavaksi ja rohkenee ottaa asiat vastaan sellaisena kuin ne tulevat, on jo suuri askel kohti terveempää elämää. Sen myöntäminen itselle, että kaikkea ei voi hallita - eikä tarvitsekaan hallita - voi olla suurikin helpotus mielelle. Suuri taakka putoaa pois harteilta, kun oivaltaa sen, että kaikki asiat eivät olekaan sinun omissa käsissäsi. Kaiken sen energian, jonka anoreksiaa sairastava - tai muuten vaan kontrollointiin haksahtanut - käyttää pyrkimykseen hallita kaikkea ympärillään, voi kontrolloinnin tarpeesta luopuessaan käyttää paljon tärkeämpiinkin asioihin. Itse haluaisin ottaa oppia yltiöpositiivisen ja rennon elämänasenteen omaavasta poikaystävästäni. Kun antaa asioiden edetä omalla painollaan, sen turhia stressaamatta, saa elämään aivan uudenlaista mielekkyyttä. Rento elämä maistuu ja hyvältä!

<3: Laura

P.s. Teksti on osittain peräisin vanhasta blogikirjoituksesta, jonka julkaisin ystäväni ja minun yhteisessä vanhassa blogissa. Koin asian ajankohtaiseksi siksi, että niin moni asia on noista tunteista kohdallani muuttunut toipumisen myötä, että halusin tekstin muokattuna myös täällä julkaista:)

16 kommenttia:

  1. Ja voi että mulla oli paha mieli sillon, kun lähdin kotiin sieltä. Olin kyllä loukannu sua pahasti, mutta hyvä, että oot päässy siitä yli ;)

    Sovitaan myöhemmin ne treffit, mut odotan kovasti <3 Haleja

    -Pimpu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja voi että mulla oli paha mieli, kun tajusin näyttäneeni sulle, että pahoitin mieleni ja samalla pahoittaneeni sinun mielesi! Mutta oikeassa olit ja asiaa puhuit:) Sovitaan joo deiteistä myöhemmin tarkemmin, mutta odotan myös kovasti:) Halaus<3

      Poista
  2. Ihan hyviä ajatuksia, mutta alan huomata että toistat jo paljon samoja asioita näissä teksteissä ja mietinkin joskus, että luinkohan tän jo aiemmin :P Sitten vaan tajuan etten lukenut mutta et kirjoitit ihan samalla lailla jo jossain vanhassa tekstissä. Anoreksia tietty on niitten samojen asioitten miettimistä kokoajan, mutta jotain uutta näkökulmaa olis kiva kuulla.. sori en osaa tarkemmin määrittää mitä se olis, mut nyt kuulostaa, et sulla on ideat vähissä. Ajattelin vaan tsempata keksimään jotain uutta, vaikka muitakin kun sairausjuttuja!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvää palautetta, kiitos siitä. Tämä onkin tosiaan vanha teksti, mutta halusin vaan sen takia vielä muokattuna julkaista, sillä niin paljon ovat ajatukset muuttuneet siitä, kun tämän alunperin kirjoitin! Ja paljon varmaan samat ajatukset ovat teksteissäni pyörineet ja toistojakin tullut, kun sairaus on tosiaan paljon samojen ajatusten pyörittelyä.. Mutta eiköhän ne aiheet vähän vaihdu, kunhan vaan pääsen kotiin ja elämä alkaa olla muutakin kuin sairautta:) Ja vähitellen kirjoittaminen väheneekin, kun niin paljon muuta alkaa tulla elämään, sillä jo nyt huomaan, että aika ei meinaa kotona ollessa riittään! Mutta ehkä jatkan kirjoittamista silloin tällöin arkikuulumisten merkeissä:)

      Poista
    2. Joo sitä just tarkotin, että varmaankin sairauden tuomat ajatukset alkaa toistua kun niitä on käsitellyt niin paljon jo. Mut voihan olla et jotkut uudet lukijat lukee vaan uusimmat, niin niille se ei oo samaa vanhaa :) Voisithan tosiaan kirjottaa kotijuttuja sit kotoa, jos ehdit niin että blogista tulee sellanen päiväkirjatyylinen. Se vois olla yksi vaihtoehto =)

      Poista
    3. Kirjoittaminen tosiaan tulee vähentymään paljon, mutta kun kotiin siirryn niin sitten varmaan alankin kirjoittamaan lähinnä päivän tapahtumista, mikäli ehdin:) Monelle asiat ovat varmaan uusia ja jotain minulta kysyttiinkin, mistä olen jo aikanaan ehkä kirjoittanutkin, joten sitäkin kautta voi sitten jotain toistoa tulla! Mutta katsotaan miten asiat muotoutuvat ja miten ylipäätään ehdin kirjoittamaan! :)

      Poista
  3. Mahtava teksti ja täyttä asiaa! Mulle hoidossa aina jankutettiin samaa, että kaikkea ei tosiaankaan tarvitse aikatauluttaa ja hallita. En meinannut pitkään aikaan uskoa, mutta nyt alkaa helpottaa. Halit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, jos sinullakin alkaa helpottaa kontrollointi niin asiassa kuin asiassa, sillä se oikeasti kertoo mielestäni myös sairauden hellittämisestä! Haleja <3

      Poista
  4. Täysin totta. Kun elämässä muuten on kaaosta, tahtoo yrittää pitää elämän jotenkin edes kasassa, moni kiinnittää huomionsa hetkeksi syömiseen. Syömisen avulla sitten tosiaankin pystyy kontrolloimaan sitä elämää.

    Mä en itse juurikaan suunnittele mun päiviä, mitä nyt kesälomalla kun on niin paljon kaikkea, mitä haluaa keretä tehdä ;)

    Totuushan on se, että ei elämää voi suunnitella ihan tiptop- ei vaan voi. Mä ajattelin viime kesälomalla, että ysillä olen oma itseni ja näytän sen muillekin, enpä siihen sairauksien takia pystynyt. Ehkä ensi vuonna. Enää en pidä mitään kiirettä tämän parantumisen kanssa. Kun mietin, että mitäköhän vuoden päästä tapahtuu, ystäväni ajatteli että kumpa pääsisin tästä kaikesta paskasta pois. Minä totesin sen olevan aika iso saavutus, tyydyin toivomaan siihen, että voisin vaikka vähentää lääkitystäni. :)

    Mutta välillä on ihan vaan viettää ns. sunnuntaipäiviä, olla tekemättä yhtään mitään viisasta. :D

    Hehe ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ehkä ihan hyväkin, jos pystyt asettamaan itsellesi pieniä tavotteita kerrallaan! Ei voi millään olettaa, että asiat muuttuisivat hetkessä aivan totaalisesti. Mutta sekin on ihanaa, mitä tuosta sunnuntai- päivästä kirjoitit, että olisi edes yksi päivä viikossa sellainen, mille ei olisi mitää suunnitelmia! Saisi edetä sen mukaan, mikä itsestä hyvälle tuntuu:)

      Poista
  5. Tää postaus tuli nyt kyllä niin oikeaan aikaan mulle, on ollut aika huono päivä.. Mutta tästä sain taas vähän voimaa, kiitos Laura näistä viisaista sanoista!:) Huomista odotellen! <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että harmi kuulla, että eilinen päivä oli huono:( Mutta toivotaan todella, että tästä tulee parempi<3

      Poista
  6. On aivan totta, että kontrolloinnin tarve hallitsee monen anorektikon elämää, omani mukaanlukien. Pahimpina aikoina päiväni oli suunniteltu minuuttiaikataululla ja kaikki listatut asiat oli PAKKO hoitaa, muuten ei voinut suoda itselleen lepoa saati ruokaa. Lopulta se meni siihen, että en suonut itselleni ravintoa ollenkaan, vaikka hommani hoidinkin. Vasta nyt olen alkanut hiljalleen päästämään irti pakonomaisesta kontrolloinnista ja yllätyksekseni maailma ei siihen kaatunut. Päinvastoin olen saanut tilalle mm. lepoa ja ystävien kanssa olemista. Siis sellaista normaalia nuoren naisen elämää. Vaikka täytyy myöntää: pirun pelottavaa se on luopua hallinnasta. Osastolla se oli pakko, mutta kotona on mahdollisuus muuttaa asioita asteittain.
    Hienosti olit Laura ruotinut asiaa! Tsemppiä kotiin! <3

    Nell

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell<3 Tsemmpiä sinullekin aivan valtavasti! Minusta on aina yhtä ihanaa lukea tätäkin kautta edistymisestäsi niin monella eri tasolla:)Mutta tosiaan, pelottavaa hallinnasta lupuminen on, mutta onneksi sinäkin olet siihen asteittain pystynyt, sillä silloin tosiaan saa tilalle jotain paljon paljon parempaa! :)

      Poista
  7. Kuullosti kyllä niin tutulta. Aina välillä on järkyttävää, mutta hyväkin huomata, että ei ole niin yksin näiden tiettyjen ajatusten kanssa. Mutta myös mulle suurin syy syömishäiriöön oli valtava kontrollin tarve; tartuin siihen melkein kuin hengen hädässä. Tarvitsin jotain, mistä minä itse voin päättää, mihin voin itse vaikuttaa. Ja perfektionismi on myös hyvin tuttua. Voi, että sitä itkua ja pettymystä sekä itsensä haukkumista, kun jostain kokeesta tuli vain esim. 9½. Ja, jos katselen kalentereita pahimmilta ajoilta, niin ne on täynnä merkintöjä ja tekemistä. Kaikkea mahdollista, että ei tarvitse ajatella tai tuntea.

    Mulle yksi suurista käänteen tekevistä asioista oli raskaus ja lapsen saaminen. Mun oli pakko päättää, mihin mä haluan keskittyä; siihen aivan ihanaan vauvaan vai siihen, että kaikki paikat oli aina ihan tiptop yms. Onneksi mä tajusin valita vauvan ja huomasin samalla, että mun maailma ei kaatunutkaan, vaikka mattojen hapsut eivät olleet suorassa tai tiskialtaassa oli jokunen tiski.

    Mahtavaa, että olet kuitenkin edistynyt tämänkin asian saralla. Tsemppiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taitaa olla meille kaikille hieman yhteinen ongelma. Ihanaa, että lapsen saaminen toimi käänteentekevänä asiana sinulla, sillä sen on itsessään jo niin ihana asia:) Itse olen tosin huomannut nyt tämän kirjoittamisen suhteen, havahduin siihen ihan vasta, että kun jostain pystyy hellittämään, niin jotain muuta tulee tilalle! Siksi olen yrittämässä ihan tietoisesti vähentää kirjoittamista, etten ota sitten toista tilalle, mikä alkaa vaatia kaiken keskittymisen ja ajan. Nyt kun arki vie mennessään, täytyy vaan hyväksyä, etten voi tätäkään "suorittaa niin hyvin" enää kuin osastolla!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)