tiistai 17. huhtikuuta 2012

Huolellisuutta, ei tekosyitä

8 Letters by ~Cinderella2B
Olen viime loman jälkeen miettinyt ja pyöritellyt päässäni asioita liittyen kotiruokailujen onnistumiseen. Pohdin asioita, jotka ovat kotiruokailuissani heikkoja kohtia ja mitä minun erityisesti tulisi parantaa. Kirjoitinkin kompastuskivistäni tänne teille ja kiitos teidän, olen aivan viime päivien aikana saanut lisää luottamusta siihen, että minun on todella mahdollista pärjätä kotona. Sain aivan uskomattoman hyviä ja ajatuksia herättäviä kommentteja ja neuvoja, jotka perustuivat omaan kokemukseen siitä, kuinka selvitä osastojakson jälkeen kotona. Tämä kaikki rohkaisi minua lähtemään pitemmälle kotilomalle kokeilemaan siipieni kantavuutta.

Kun aikanaan kirjoitin postauksia tämän osastojakson ensimmäisistä kotilomistani kerroin siitä, kuinka kotiin mentyäni aloimme heti järjestelemään poikaystäväni kanssa lounasta ja yritimme muutenkin suunnitella syömisiäni mahdollisimman tarkasti. Sain tuolloin kommentin, jossa minun katsottiin toimineen väärin poikaystävääni kohtaan, kun mukavan yhdessäolon ja juttelemisen sijaan toin heti esiin ruokailuni. Lukijan mukaan ruokailun järjestämisen sijaan olisi ollut paljon luonnollisempaa nauttia yhdessäolosta, kuin alkaa välittömästi vouhottaa ruokailuistani. Hän koki, että ruokailun olisi siinä tilanteessa kuulunut olla aivan toissijainen asia. Hänen mukaansa energiavajeen olisi voinut aivan hyvin korvata sitten myöhemmin, kun aikaa siihen on. Mutta anorektinen mieli ei toimi näin. Kun jotain jää ateriasuunnitelmasta väliin, ei sitä niin vain myöhemmin tankkaamalla korvata - ei niin kauan kun anoreksia painaa päälle ajatuksissa.

Vaikka tästä onkin jo aikaa, on asia jäänyt mieltäni kaihertamaan ja olen potenut kotilomille mennessäni syyllisyyttä siitä, kuinka minun ruokailuni määrittävät niin paljon arkeamme. Olen lomillamme yrittänyt olla tekemättä niin suurta numeroa ruokailuistani ja yrittänyt joustaa mahdollisimman paljon. Mutta erään lukijan kommentti pysäytti minut tajuamaan, että vielä ei ole sen aika. Vaikka olenkin jo pitkällä toipumisessani, on normaalia tiedostaa sairastavansa syömishäiriötä. On täysin normaalia pitää kiinni pilkuntarkasti ateriasuunnitelmastaan huolehtien, ettei mitään tipu siitä pois. Hän korosti, että terveys löytyy tarkasta huolehtimisesta eikä huolimattomuudesta. Tämä ajatus sai minut tajuamaan, että minun täytyy, ja että minulla on oikeus nostaa ruokailuni vielä tässä vaiheessa monen asian edelle ja että ruokailuista huolehtiminen on kotona ollessani vielä se "pää työni". Kun aika kuluu ja löydän tasapainon energiansaantini ja -kulutukseni välille, voin alkaa joustamaan ruokailuissani enemmän, mutta vielä ei ole sen aika.

Tämä tuo mukanaan sen, että jokainen lipsuminen, oli kyse sitten maitolasillisesta tai juustoviipaleesta, on palveluksen tekeminen anoreksialle. Vaikka terveen ihmisen mielestä yhden juustoviipaleen väliinjättäminen ei tarkoita yhtään mitään, merkitsee se anorektikolle paljon. Se on kuin pikkusormen ojentaminen sairaudelle. Kun kerran antaa sairaudelle periksi, antaa sille periksi jatkossakin. Tämä aiheuttaa kierteen, mitä tässä vaiheessa ei enää saa tapahtua. Oman psyykkeeni kannalta tärkeintä on, että pystyn noudattamaan ateriasuunnitelmaani orjallisesti, vaikka mieli halajaisi jo vapautta, josutavuutta ja normaaliutta. Mutta minun tulee pystyä todistamaan itselleni se, että minusta on noudattamaan ateriasuunnitelmaani kotona pähkinöineen, jälkiruokineen ja muine haastavine ruokineen. Kyse ei ole ainoastaan siitä, että painoni täytyy lomalla ainakin pysyä ellei jopa nousta, vaan siitä, että psyykkeeni on valmis ottamaan tämän ratkaisevan askeleen poispäin anoreksian kynsistä. Niin kauan, kuin jotain jätän syömättä, kuuntelen vielä anoreksiaa, enkä terveyttä. Eräs lukijani vertasi hienosti ruokien syömättä jättämistä antibioottikuuriin. Jos minulla olisi antibioottikuuri, jättäisinkö sieltä tabletteja välistä tai ottaisin väärän annostuksen? En varmasti!

Photography / #watch #photography
Ja kuten eräs lukija totesi, ei asiasta tarvitse tehdä kuitenkaan hankalaa. Suunnitelmallisuus mahdollistaa pitkälti ateriasuunnitelmasta kiinnipitämisen. Kun lähtee asioille ja tietää välipala-ajan lähestyvän, on asia ratkaistu ottamalla mukaan laukkkuun sujautettava välipala. Kaikki tekosyyt aterian väliinjättämiselle ovat tekosyitä, joita sairaus pistää anorektikon päähän. Ateriasuunnitelmasta pystyy pitämään kyllä kiinni, kunhan vaan on tarpeeksi vahva siihen. Ja näin aluksi on vain hyväksyttävä se, että joutuu aikatauluttamaan elämäänsä ruokailujen mukaan ja elämään mahdollisesti myös kotona osaston aikataulujen mukaan. Mutta kun sitä nyt jaksaa, ei sen pian enää tarvitse välttämättä olla niin. Ja eräs lukija palautti mieleeni sen, että myös muiden ihmisten, kuten migreenistä kärsivien sekä diabeettikojen on välttämätöntä huolehtia säännöllisestä ruokailurytmistä oman terveytensä vuoksi. Joten jos he siihen pystyvät, miksi en pystyisi minäkin? Ja äitini, joka on täysin terve ihminen korosti, että myös terveet ihmiset suunnittelevat ruokailujaan taatakseen riittävän energiansaannin ja jaksamisen. Hän sanoi suunnittelevansa joka päivä ruokailujaan työeväiden, välipalojen ja kotiruokailujen muodossa. Joten jos olen tarpeeksi vahva vastustamaan anoreksian ääntä, ei mitään tekosyitä aterioiden väliinjättämiselle voi olla. Kiire ja menot eivät ole syy jättää aterioita väliin. Ne ovat ainoastaan anoreksian kehittämiä tekosyitä.

Joten nyt vaan päättäväisyyttä, rohkeutta ja ennen kaikkea taistelutahtoa päihittää anoreksian kuiskutukset. Näillä eväillä, teidän lukijoiden ihanilla ohjeilla ja terveen puolen kuuntelemisella, aion viedä lomani kunnialla läpi!

<3:Laura

8 kommenttia:

  1. Mää pidän sulle peukkuja! Nyt sulla on niin fiksuja ajatuksia, että epäonnistumisen todennäkösyys on pieni :)

    Yritetään nähdä pian <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään on tullut jo ylitettyä sellaisia kipurajoja, että alku ainakin näyttää todella lupaavalta! Nyt minusta oikeasti tuntuu siltä, että pystyn tähän:) Tiedät niin täysin sairaushistoriani, että varmasti huomaat niin selkeän eron ajatuksissani:)

      Toivottavasti joo nähdään pian<3

      Poista
  2. Hei oli pakko tulla kommentoimaan kun innostuin niin kovasti että mun kommentista oli oikeasti sulle apua ja jjeeee =)))))
    tuli hyvä mieli.
    terv. huolellisuudestahuolehtija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä oli oikeasti todella apua, joten suuri kiitos sinulle! Kommenttisi tuli juuri oikeaan aikaan ja oikealla tavalla:)

      Poista
  3. Tiedätkö, oma äitini sanoi viime viikolla minulle IHAN samaa - että normaalitkin ihmiset suunnittelevat ruokailujaan etukäteen, eivätkä menot tai kiireet ole mikään (teko)syy syödä huonosti tai skipata aterioita. Meillä on fiksut äidit :)
    Ja olen täsmälleen samaa mieltä siinä, että sä olet vielä toipuva, sulla on kaikki oikeus (ja tavallaan velvollisuus) keskittyä itseesi ja omiin ruokailuihisi. Sun täytyy huolehtia jokaisesta ateriasta, eikä antaa anoreksialle minkäänlaista voittoa, ei edes pienimmässä asiassa! Kaikki tsempit sulle kotilomalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, meillä on fiksut äidit:) Ja tässä asiassa todellakin kannattaa heitä kuunnella! Tässä suhteessa aion todella ollakin nyt "itsekäs" ja keskittyä ruokailuiden järjestämiseen, vei se sitten miten paljon aikaa ja ajatusta tahansa. Kunhan ne tulee huolehdittuan ja hoidettua kunnialla läpi! Onneksi poikaystäväni huolehtii myös ja asettaa ruokailut todellakin etusijalle. Se oli vaan muodostunut omassa mielessäni minulla sellaiseksi syyllisyyden tunteeksi.. Mutta kiitos tsempeistä, en aio antaa anoreksialle sitä pienintäkään voittoa tämän loman aikana! Ja hyvin lupaavasti onkin jo alkanut:)

      Poista
  4. Ihanaa jos sulle oli apua mun kommentista! Tuli hirmu hyvä mieli kun luin tän tekstin :D

    T:antibootti-lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todellakin! Kiitos, kun kommentoit ja sait minut ajattelemaan asioita taas uudella tavalla:)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)