tiistai 10. huhtikuuta 2012

Itsetunto-ongelmia ja vaatehankintoja

Olin nuorempana hyvin epävarma ja itseluottamukseni oli todella hakusessa. Kaipasin muiden tukea ja hyväksyntää kaikessa. En uskaltanut edes ostaa haluamiani vaatteita, ennen kuin kuulin muiden suusta hyväksyvän lausahduksen. Olin pitkään nuorempana hyvin epävarma tyylini suhteen, mutta viime vuosien aikaan minulle on muotoutunut kuitenkin oma tyylini, joka on vaihtelevasti tyttömäinen, naisellinen ja urheilullinen. Olen tullut hyvin itsevarmaksi mitä pukeutumiseeni tulee ja luottanut omaan makuuni. Viime aikoina kuitenkin epävarmuuteni oman itseni suhteen on nostanut taas päätään siten, että ennen niin varmat mielipiteeni pukeutumisestanikin ovat alkaneet muuttua epävarmoiksi. Olen joutunut käymään hyväksyntää läpi ulkonäköni suhteen mitä vartalon muuttumiseen tulee, mikä on osaltaan heijastunut ehkä myös epävarmuuteeni pukeutumisen suhteen: vertailen kaikessa itseäni muihin tyttöihin.

Tällaiset tunteen kärjistyvät aina, kun on paljon paikalla ihmisiä, joihin vertailla itseään. Tällä kertaa vertailu ei kuitenkaan suinkaan kohdistunut toisten tyttöjen vartaloihin, vaan vaatteisiin - mikä sinänsä oli yllättävä asia sairauteni huomioon ottaen. Yhteistä kaikelle vertailulle on kuitenkin riittämättömyyden tunne, jonka huono itseluottamus voi kasvattaa omassa mielessään aivan liian suuriin mittasuhteisiin. Kuten jo eilen risteilytunnelmista kirjoittaessani kerroinkin, onnistuin risteilymme aikana muodostamaan itselleni hirveän kriisin siitä, kun poikaystäväni kommentoi vaatteitani tylsiksi ja kehui muiden tyttöjen päällä olleita vaatteita mukavan värikkäiksi. Poikaystävälläni on hyvin vahvat mielipiteet ja hän sanoo ne hyvin suoraan: mikäli jokin ei miellytä hänen silmäänsä, saan kyllä heti kuulla siitä. Tiedän asian olevan myös toisin päin, mutta hän ei suinkaan välitä kommenteistani, vaan luottaa siihen mistä pitää ja osaa olla ylpeä siitä. Otin hänen sanoistaan kuitenkin kovasti itseeni - tosin aivan liian helposti näin jälkeenpäin ajateltuna - ja koin heti epäonnistumisen ja huonommuuden tunteita. Älkää käsittäkö väärin - muutoin poikaystäväni on mitä ihanin minulle ja kehuu minua kaikella muulla tapaa aivan liiaksikin, varsinkin positiiviseen suuntaan muuttunutta vartaloani. Mutta kun kamppailen jatkuvasti oman epävarmuuteni sekä vartalon hyväksymiseni suhteen oman pääni sisällä, ei mieleni kyennyt ottamaan vastaan yhtään kritiikkiä vaatevalinnoistani, joista olin jo valmiiksi itsekin hieman epävarma. Mutta tämä kertoi taas omaa kieltään siitä, kuinka epävarma sisimmässäni olen, kuinka vertailen itseäni muihin tyttöihin ja kuinka kaipaan kovasti toisten hyväksyntää - erityisesti poikaystäväni. 

Kun lauantaina pääsimme Tallinnassa maihin ja lähdimme kaupoille, oli minulla sellainen olo, etten tiennyt enää mitä itsekään halusin. Selvät mielipiteeni tyylistäni katosivat kuin tuhka tuuleen ja kipuilin asiaa kaupoissakin, kun muut kiertelivät hyvillä mielin kauppoja. Herättelin mielessäni kysymystä, etsinkö nyt vaatteita, joista itse pidän, vai jotka miellyttävät toisia ihmisiä? Poikaystäväni käski lopettaa tällaiset ajatukset alkuunsa ja olla välittämättä hänen tai kenenkään muunkaan sanoista, ja käski ostamaan sitä mitä itse haluan. Hän sanoi, että vaikka hän kertookin mielipiteensä suoraan, ei se tarkoita, että minun tulee automaattisesta kuunnella niitä ja totella hänen sanomisiaan. Mutta kun epävarmuuden siemen on sisälleni kylvetty, ei sitä niin vaan sieltä pois enää saa. Kaikki itsetuntonsa kanssa kamppailevat tietävät varmasti mitä tarkoitan. Vaikka poikaystäväni myöhemmin korostikin sanoneensa ainoastaan, että aiemmin päälläni olleet vaatteet olivat paremmat hänen mielestään, en saanut epävarmuutta enää sisältäni siinä hetkessä pois.

Joka tapauksessa - kaikesta tästä huolimatta - yritin löytää itselleni jotain mieluisaa ja teinkin muutaman ihan kivan löydön:)


Zarasta ostin itselleni kirkkaan keltaisen jakun, jonka on tarkoitus olla tyköistuva. Kuva ei tosin tee jakulle oikeutta, mutta päällä se oli todella kiva! Otin kaikista pienimmän koon, mutta olen vartalonmalliltani sellainen, että ylävartaloni on selvästi hentonen alavartalooni verrattuna, jonka vuoksi tämäkin koko oli hivenen liian iso. Mutta ostin tästä huolimatta jakun, sillä asia korjaantuu hieman nappia siirtämällä. Olen todella tyytyväinen ostokseeni, sillä ennestään minulla on ainoastaan boyfriend-tyylinen musta jakku, joka ei siis ole malliltaan istuva. Nyt vaan ompelupuuhiin ja lämpimämpiä kelejä odottelemaan, niin pääsee jakku käyttöön :) Ja nyt saa loppua poikaystänäkin valitukset värittömistä vaatevalinnoistani! Olen aiemminkin huomannut, että Zaran vaatteet eivät ole lainkaan sopivia minun vartalonmallilleni. Ollessani laihimmillanikin housut roikkuivat muuten päällä, mutta pohkeista ne kinnasivat silloinkin. Nyt ei ole tietoakaan siitä, että Zaran housut mahtuisivat minulle pohkeitteni kohdalta! Yläosat sen sijaan ovat minulle hieman liian isoja, mikä kertoo, että Zaran vaatevalikoimien vaatteet kaipaavat selvästi muodokkaamman yläkropan!  


Stratovariuksesta sen sijaan ostin ihanan pinkin kesähameen, joka istui juuri sopivasti minulle. Hame asettuu ihanasti vyötärölle ja sopii loistavasti paidan kanssa, jonka voi laittaa hameen sisään. Koska paino ei pääasiassa tosiaan kerry minulla keskivartaloon tai yläkroppaan, uskalsin hyvillä mielin ostaa juuri nyt vyötärölle asettuvan hameen, vaikka muutama lisäkilo vielä olisikin tervetullut! Joten nyt vaan kesäkelejä odottamaan:)

Tästä piti tulla lyhykäinen postaus uusista vaatehankinnoistani, mutta jotenkin se ajautui käsittelemäänkin myös itsetuntoasioita, jotka ovat meille kaikille varmasti tuttuja. Mieli on tosiaan kummallinen kapistus; vaikka kuinka kuulisin ulkonäöstäni tai muista minuun liittyvistä asioista muuten kehuja poikaystävältäni, nappaan sieltä ne arvostelut (ja kuulen ne omalla tavallani) ja tunnen heti itseni huonoksi. Tämä ei pelkästään päde tähän asiaan, vaan kaikkeen saamaani kritiikkiin kaikilta muiltakin ihmisiltä. Siinä onkin minulla selvä kehittymisen paikka. Tämän myötä voisinkin alkaa miettiä, kuinka voisin saada varmuutta itselleni, enkä pyrkisi ainoastaan miellyttämään muita ja ottamaan kaikkea kritiikkiä niin kovasti itseeni? Tässä onkin minulle hyvää pohdittavaa ajatellen kaikkia elämän osa-alueita: kuinka lopettaa muiden miellyttäminen ja oppia luottamaan siihen mikä itsestä tuntuu hyvältä ja oikealta? Ja ennen kaikkea: kuinka lopettaa ainainen vertailu toisiin ihmisiin? 

<3:Laura

P.s. Mutta pakko lisätä se, että eräs ihana lukijani lohdutti minua sillä, että kun poikaystäväni on niin suora ja rehellinen sanomisissaan, ovat varmasti myös hänen positiivisetkin kommenttinsa siinä tapauksessa aitoja ja rehellisiä - siitä tuli todella hyvä mieli:) 

12 kommenttia:

  1. Ja tuskin poikaystävä suuttuu, jos hänelle (tilanteen ja harmistuksen jo ohimentyä) huomautat, että hänen suorasukaiset kommentit saattavat joskus tuntua pahalta. Voi olla, ettei poikkis ole ajatellut asiaa sen kummemmin tai ajattelee, että sinun rautainen itsevarmuuutesi kyllä kestää heitetyn kritiikin: ja näinhän ei useinkaan ole asian laita jos itsetunto-ongelmia on ollut jo pitkään.

    Minulla on ihan samanlaisia tuntoja usein, ellei jopa päivittäin. Kritiikinsietoa on toki hyvä harjoitella ja itsevarmuutta kohentaa, mutta sekin on ehkä parempi tehdä porkkanan kuin kepin avulla. :)

    Ihanat vaatteet nyt kuitenkin! Minulle ei jakut sovi, mikä on todella sääli, sillä muiden päällä ne kyllä miellyttävät silmää.

    Blogilistaturisti
    xoxo Nina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiva kun kommentoit! Mukava saada aina uusia blogituttuja:) Ja kiva kuulla, että pidit hankinnoistani:)

      Puhuimme onneksi asian läpi poikaystäväni kanssa ja olemme taas sulassa sovussa:) Mutta toisen, jolla on parempi itsetunto voi olla oikeasti vaikea ymmärtää sitä, kuinka huonon itsetunnon omaava ottaa syvästi itseensä asioista, jotka toisesta ei tunnu miltään. Tässä on meille molemmille oppimisen paikka: hänen ei tarvitsisi olla aina ihan niin suora ja minun taas pitäisi kehittää sitä kritiikinsietokykyäni. Mutta itsetunnon rakentaminen varsinkin tällaisessa elämäntilanteessa, jossa kamppailee muuttuvan kehonsa kanssa ja taistelee sairautta vastaan, on hidasta rakentamista pala palalta (ja varsinkin kun sairastumisenikin taustalla on juuri itsetunto-ongelmat). Mutta eiköhän se tästä: hitaasti mutta varmasti:) Mutta näitä asioita on hyvä pohdiskella ja itsetuntoaan pyrkiä nostamaan ihan koko elämää ajatellen!

      Poista
  2. Miten punnitus meni? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punnitus meni ihan hyvin, siitä lisää myöhemmin tänään:)

      Poista
    2. Mä kirjoitan nyt tähän kun tämä tietokone ei anna sitä semmoista laatikkoa, johon normaalisti kirjoitetaan. :D

      Voin sanoa, että et ole yksin- minäkin vertailen vielä jonkin verran itseäni muihin, mutta ehkä pikku hiljaa siitäkin pääsee eroon. Mutta se, kun hakee hyväksyntää, on todella suurta. Ehkä se johtuu myös siitä, kun niitä kiloja tulee, että miten muut siihen reagoi. En tiedä, yksin et ole.

      Mutta yritä muistaa, että sun ei tarvitse pukeutua muiden mieliksi, vaan itsesi mieliksi. Ei toisten tarvitse tykätä, pääasia on, että sä itse tykkäät. Tiedän, että on hankalaa tehdä tuo käytännössä, mutta eiköhän se harjoittelun avulla onnistu. :)

      Ps. Ihana tuo hame! Niin söpö! :)

      Poista
    3. Kiitos, se oli ihan kivannäköinen päälläkin tuo hame, vaikkakin aika tyttömäinen ikääni nähden:)

      Meidän kaikkien pitäisi opetella pois tuosta vertailusta ja olla oikeasti tyytyväinen omaan itseensä - kaikin puolin. Vertaakohan pojat ja miehet yhtälailla itseään toisiinsa? Olisi mielenkiintoista tietää! Tämän kertaisessa vertailussa typerintä oli se, että kun minäkin alunperin vielä pidin asustani, mutta nähdessäni muiden asuja ja kuullessani arviointia itsetuntoni romahti täysin! Aivan liian helposti - tiedän - mutta ehkä sitä on jotenkin kaiken tämän muutoksen keskellä niin herkillä! Mutta kyllä tänään taas äitini ja minun shoppailureissuilla omat mieltymykset tulivat selvästi esiin ja teinkin muutaman kivan löydön ja ihan vain omaksi mielekseni! :)

      Poista
  3. Ihana tuo "ps." Kohta. aivan tuli hymy huulille, vaikka muuten ei olehymyilyttänyt.. Muutenkin kaikki postauksesi ovat ihania ja käsittelevät hyvin juuri niitä asioita mitä itsekkin käyn läpitse!!

    Jatka samaa rataa, niin kaikki menee vielä hyvin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli lukijalta niin ihanasti kirjoitettu tuo p.s. -kohta, että oli pakko lisätä:) Ikävä kuulla, että sinulla menee niin kurjasti..:( Toivottavasti saat postauksistani hieman lisätsemppiä ja toivoa paranamisen suhteen!

      Poista
  4. Loistava teksti taas kerran, aivan kuin olisit lukenut omat ajatukseni aiheesta! Samoja haasteita mullakin edessä; kuinka lopettaa ainainen vertailu muihin ja päästä eroon halusta miellyttää toisia.. Vaikeaa se tulee oleen, mutta eikös haasteet ole tehty voitettaviksi :) Olen varma että sinusta on myös siihen, oot jo osoittanut kuinka sisukas ja vahva tyttö olet! Itse sain vinkin että kirjoittaisin joka ilta ylös asioita, joissa olen päivän aikana onnistunut tai joista olen saanut kehuja, ehkä niin pikkuhiljaa alkaisin huomaamaan ja muistamaan myös ne positiiviset piirteeni ja tekoni, enkä aina vaan niitä joissa olen epäonnistunut/joista olen saanut kritiikkiä :) vielä pitäisi saada aikaiseksi toteutus myös käytännössä. Olemme jokainen täydellisiä, ainutlaatuisia yksilöitä juuri omana itsenämme ja meidän pitäisi olla ylpeä siitä ettei maailmassa ole ketään toista samanlaista :) sen verran mitä sua oon oppinut tuntemaan, niin voin koko sydämestäni sanoa että sulla ei olisi mitään syytä tuntea epävarmuutta itsestäsi, niin kauniilta ihmiseltä vaikutat - sekä ulkoa että sisältä. Olisi ihanaa jos huomaisit sen itsekin, toivon että se vielä onnistuu :)

    Ihana muuten tuo "P.S"-kohta, kiitos mielettömästi siitä :)) olin hieman allapäin, mutta toit tuolla kommentillasi(ja uusimmilla päivityksilläsi) hymyn takaisin huulilleni, KIITOS! Sinä olet ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, sinä olet ihana<3 Samaa voin sanoa sinusta, että vaikutat mitä ihanimmalta ihmiseltä, jota varmasti olet - muista se! Tuo p.s. -kohta oikeasti sai näkemään minut asioita ihan eri valossa, joten se oikeasti auttoi minua:) Tuo on hyvä keino tuo kirjoittaminen, ehkä se vie aikansa ennen kuin se alkaa myös mielen tasolla toimimaan, mutta ehkä pikku hiljaa! Itse olen yrittänyt samaa listaamalla ylös paivän positiivisia asioita ja asioita joista ole kiitollinen, kun välillä kaikki tuntui niin synkältä - ja se oikeasti auttoi näkemään asioita vähän paremmin oikeasta perspektiivistä! Jos minun tekstisi oli loistavaa, oli sinun kommenttisi vielä sitä enemmän, sillä se sai minut niin hyvälle mielelle:)

      Poista
  5. Ai niin ja vaatehankintasi vaikuttavat onnistuneilta, ihanan näkösiä ja ihanan pirteitä värejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) En vaan malttaisi odottaa, että pääsisin jo käyttämään niitä!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)