lauantai 28. huhtikuuta 2012

Pala liikunnan riemua

Olen tällä viikolla värjötellyt sekä jalkapllokentän laidalla että jäähallin katsomossa, kun poikaystäni on ollut pelailemassa. Keskiviikkona poikaystäväni oli pelaamassa siskonsa jääkiekkojoukkuetta vastaan muiden pereenhenjäsenten kanssa ja eilen hänellä oli tosiaan oman futiskautensa avauspeli Hyvinkäällä. Kun katselin pelejä en voinut olla miettimättä sitä, millaista olisi päästä taas itsekin pelamaan. Oikeastaan pelien katseleminen sytytti minussa todella kovan innostuksen lajeja kohtaan, ja palo päästä pelaamaan itsekin jotain  joukkuelajia, on minulla nyt tällä hetkellä harvinaisen kova. Tähän ei liity mitää sairaita ajatuksia, vaan haluan päästä pelaamaan ihan pelaamisen ja liikunnan riemusta. Minusta olisi ihana päästä taas pelaamaan joko jalkapalloa tai vaikkapa jääkiekkoa jossain sopivan rennossa harrasteporukassa, missä pelaamista ei otettaisi liian vakavasti, mutta missä pääsisin silloin tällöin ottamaan lajiin kosketusta.

Vielä joudun kuitenkin malttamaan mieleni ja keräilemään painoa, voimia sekä rohkeutta syödä riittävästi kuluttavaan liikuntaan nähden ennen kuin minusta on siirtymään joukkuelajien maailmaan. Mutta  olen kuitenkin enemmän kuin iloinen näistä positiivisista ajatuksista, joita pystyn lajeihin liittämään. Poissa on se kaamea ajatus pakkoliikunnasta sekä kaikki ajatukset urheilusta ainoastaan kaloreiden polttajana. Haluan päästä pelaamaan, koska se tuntuu minusta innostavalta ajatukselta, mahdollisuutena päästä testailemaan vanhoja taitojani sekä harrastamaan jotain, mistä tulee oikeasti hyvä olo. Kun olen seisonut nyt parina päivänä kentän laidalla, olen muistellut kaikkia hyviä asioita, joita liikuntaharrustuksiini minulla liittyy. Tuttu jäähalli ja tutut jalkapallokentät ovat tuoneet monia muistoja mieleeni, joita en ole pitkään aikaan miettinytkään. Muistot ensimmäisistä peleistä saivat väkisinkin hymyn kasvoilleni, kun muistelin sitä pientä tyttöä, joka ei edes sääntöjä kunnolla osannut, kun ensi kerran ringetteottelun pyörteisiin joutui. Vaikka suhteeni liikuntaan ja harrastuksiini oli aikanaan ujon ja epävarman luonteeni vuoksi hyvinkin ristiriitainen, liittyy minulla harrastuksiin paljon myös hyviä muistoja peli- ja turnausreissujen sekä erilaisten leirien muodossa - olivathan lajit kuitenkin kymmenen vuotta osa lähes jokapäiväistä elämääni. Yhteenkuuluvuus mitä joukkuelajeihin liittyy, voi parhaimmillaan olla mitä mahtavinta. Sellaista minulla on tavallaan ikävä. 

Eräs lukijani kysyi minulta, koenko että harrastukseni ovat aikanaan vaikuttaneet sairastumiseeni. Itse olen vasta nyt myöhemmin tajunnut, että liikuntaharrastukseni ovat luultavasti olleet suuressa roolissa siinä, etten ole sairastunut anoreksiaan jo nuorempana. Ringette ja jalkapallo olivat lajeina sellaisia, joista naisellisuus oli kaukana, ja jotka vaativat hentouden ja sirouden sijaan voimaa. Uskon, että tietynlainen ilmapiiri mikä joukkueen sisällä vallitsi, esti ihannoimasta laihaa vartaloa, mikä tulee taas esiin monessa muussa urheilulajissa. Mikäli olisin näiden lajien sijaan harrastanut tanssia tai voimeistelua, olisi tilanne saattanut olla aivan toinen. Kun tulin niin varhain murrosikään, pyöristyin selvästi ja fyysisesten muutosten hyväksyminen oli todella vaikeaa minulle, olisi tämä prosessi ollut vielä hankalampi ja kamalampi minulle, mikäli olisin harrastanut lajia, jossa vartalo on esillä ja ulkoinen olemus suuressa roolissa. Poikaystäni totesi, että minulle voisi jopa tehdä hyvää päästä mukaan tyttöjoukkueeseen, jossa arvostuksessa korkeimmalle nousevat kaikki muu kuin sirous ja suoranainen laihuus. Uskoisin sen oikeasti antavan minulle tervettä esimerkkiä mitä syömiseen ja liikkumiseen tulee, monessakin suhteessa.

Minua ihan surettaa ajatus siitä, että tämä talvi oli ensimmäinen sitten enikosketuksestani jäähän, kun en ole luistelemaan päässyt. Vaikka ringetteä en vuosiin olekaan enää pelannut, on luisteleminen ollut todella mieluisa laji minulle aina. Kun katselin kentän laidalta muiden pelaamista ja luistelua, nousi pintaan ikävä jäälle. Mutta ensi vuonna aion todellakin ottaa vahingon takaisin ja olla varmasti niin hyvässä fyysisessä - ja myöskin psyykkisessä - kunnossa, että voin luistella niin paljon kuin vain haluan. Ja siitä olen varma, että kun seuraava peli poikaystäväni siskon joukkueella perheenjäseniä vastaan on, aion minäkin olla jäällä maila kädessä. Poikaystäväni tosin yllytti minua liittymään ihan naisten joukkueeseen asti, sillä niin positiivisena kokemuksena hän sen minulle näkisi. Ja ehkei se mitenkään mahdoton ajatus olekaan, kunhan olen itseni kuntoon saanut, sillä joukkuessa pelaa muutama vanha joukkuetoverini ringetestä. Viime vuonna kävimme luistelemassa poikaystäväni kanssa, jolloin minäkin otin pitkästä aikaa tuntumaa myös jääkiekkomailaan. Ja nyt kun kirjoittelen asiasta, intoni päästä pelaamaan ainoastaan kasvaa kasvamistaan, enkä millään malttaisi odottaa, että pääsisin kaivamaan esiin vanhat ringettevarusteeni ja testailemaan taitojani! Sitä joudun nyt kesän verran vielä odottelmaan, mutta jalkapalloon aion ottaa heti tuntumaa, kunhan vain ehdin:)

Tänään aiomme kuitenkin korvata hieman talven luisteluiden väliinjäämistä ottamalla esiin rullaluistimet ja lähtemällä yhdessä luistelemaan poikaystäväni kanssa. Kun tiistaina kotiin pääsin, tuli asia heti mieleeni ja pyysinkin isääni etsimään vanhat luistimeni varaston kätköistä. Kaukana ovat ne ajat, kun luistelimme isän kanssa usein Riihimäeltä Hyvinkäälle. Mutta vaikka viime vuosina olenkin kaiken tällaisen kivan joutunut elämästi pois jättämään, en aio sitä enää jatkossa päästää tapahtumaan. Nyt pidän niin huolen itsestäni, ettei liikunnasta tarvitse sairauden vuoksi enää jäädä paitsi, muttei siitä muodostu myöskään enää koskaan sairasta pakkomiellettä minulle. Olen kyllästynyt siihen, että ainoa liikuntaharrastukseni on kävely, joten nyt ajattelin vähitellen alkaa ottamaan mukaan myös muita lajeja. Kunhan pidän huolen siitä, etteivät liikuntasuositukseni ylity ja ruokailuni onnistuvat moitteettomasti, voin sen rauhallisin mielin tehdä.Varovaisesti täytyy kuitenkin aloittaa, sillä niin pitkä aika viime luistelukerrastani on. Isäkin varoitteli minua siitä, että kun lihaksistoni ei ole vielä lähellekään entisensä, täytyy minun ottaa rauhallisesti ja testailla omia voimia pikkuhiljaa. Mutta katsotaan pysynkö enää pystyssä ja miten luistin kulkee! Luistelemme poikaystäväni isän luokse avaamaan grillikauden, joten lisää  tämän päivän tunnelmista ehkäpä huomenna:)

<3:Laura

6 kommenttia:

  1. Kiva kuulla että olet päässyt jo pakkoliikunta ajatuksesta kauas. Varmasti asia vaatii vielä työstöä mutta jatka samaan malliin niin pääset niistä viinmeisistä rippeistä kokonaan eroon. Uskon, että sinusta on siihen..

    Oli muutenkin mielenkiintoista lukea urheilutaustastasi, vaikka olet tainnut siitä aijemmin mainittakkin. Itsekkin omaan pitkän ja kova tasoisen kilpauran niin miehisessä lajissa kuin pyöräsuunnistus. Se on varmasti vaikuttanut myös minulla niin etten ole aijemmin sairastunut pahemmin...

    Kiitos tästä tekstistä. Se herätti minussakin innostusta lähteä rullaluistelemaan. Vielä sinäkin jaksat hyvin luistellakunhan muistat alottaa maltilla pitkän sairaalassa olon jälkeen :)

    Paljon tsemppiä sinne !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän täysin pakkoliikunta-ajatuksesta eroonpääseminen vie vielä aikaa, mutta hyvin olen siinäkin suhteessa jo edistynyt:) Mielenkiintoinen laji varmaan tuo pyöräsuunnistus, ihan vieras minulle! Jos selailet helmikuun puolella, on siellä vanha postaus nimeltä Vihattu, rakastettu liikunta, jossa olen puinut vaikeaa suhdetta liikuntaani. Siellä on enemmän urheilutaustastani:) Samoin tsemppiä sinulle! :)

      Poista
  2. Olen kauan miettinyt, miten paraneminenkin voi tuntua suoritukselta... alussa halusin saada KAIKKEEN minua pelottavaan asiaan täydellisen vastauksen. Paino ja läski pelottivat, joten halusin kaikin keinoin tiedollisella tasolla varmistua siitä, etten vain liho liikaa. Ja kuinka saisin mahdollisimman paljon painooa lihaksilla, enkä rasvakudoksella. No, niin en parantunut. Täytyi huomata, että kyllä- ahmin joskus liikaa ja tuli paha olo. Joten ehkä opin, että se saa tuntua pahalta, koska se ei ole kenenkään kohdalla järkevää. Ja toisaalta se ei kaatanut maailmaa. Ihminen voi ahmia myös kirjoja, nettiä, juoksua ja opiskelua- harvoin kyseisen virheen tehdessään hengestään pääsee. Ajan kanssa opimme tasapainottelemaan niin että teemme sen, mikä tuntuu aidosti hyvältä. Lihoin myös yli tavoitepainon, kiitos lääkitykseni. Kauhistuin asiaa- minäkö, entinen kukkakeppi, omistin nyt vatsamakkaraveljeskunnan? Lopulta älysin, ettei se ollut mitään muuta kuin kehon muutos. Jonka voi muuttaa halutessaan uudelleen. Laihdutin ja nyt olen ok. Tiedän, ettei elimistö aina itsestään pyydä vähemmän energiaa, jos on herkutellut yli tarpeen... biologisesti keho on energiaa varastoivaa luokkaa, etenkin stressaantuneessa tilanteessa. Ei siis ole mitenkään sairasta tietoisesti pitää silmällä ruokailuaan. On jokaisen oma valinta paljonko herkuttelee ja jättääkö pois kokonaan kaloritiheimmät ruoat. Ruokavaihtoehtoja on maailmassa niin paljon, etten millään voi "normaalisti" syödessäni valita kaikkia olemassa olevia tuotteita. Jos esim. minä söisin juuri sitä, mikä maistuu parhaimmalta olisin varmasti ylipainoinen, kärsisin ravintopuutkosista ja väsymyksestä. Normaali syöminen ei ole sitä anorektikon unelmaa "voin syödä mitä vaan ja olla silti hoikka". Karu todellisuus on se, että yli tarpeen syödessä lihoo- oli painoindeksi mikä hyvänsä. Parantuessaan joutuu tämän huomaamaan ja hyväksymään. Mutta alipainosta kuuluu saada paino ylös, se on fakta, jota vastaan sotiva ajaa itsensä tuhoon. Halusin vain vähän häivyttää monissa blogeissa esiintyviä pilvilinnoja "normaalin, terveen arjen ihanuudesta vailla vastoinkäymisiä". Elämä ei aina ole helppoa anoreksian jälkeenkään. Mutta se on jokatapauksessa ELÄMÄÄ, joka on arvokasta jo itsessään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaksoit kirjoitella! Elämä ei todellakaan tulee olemaan mitään pelkkää ihanaa elämää, mutta se on sitä oikeaa elämää. Elämä anoreksian kanssa ei ole oikeaa elämää, mutta parantumisen jälkeen saavutettava elämä on. Vaikka tällöin "joutuukin" luopumaan sairaudesta ja monista itselle valheellisesti tärkeäksi muodostuneista asioista, saa paljon parempaa tilalle! Se, että jaksaa nostaa painonsa normaaliin ja sopeutuu normaalipainoiseen kehoonsa, on paranemisen edellytys. Ja tuo on myös hyvä oivallus, ettei paranamenin voi tapahtua "täydellisellä suorituksella"!

      Poista
  3. Apua, itsekin pitäisi kaivaa rullaluistimet kaapista ja kokeilla pysyykö pystyssä! Mustelmat täältä minä tulen.. :D

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)