sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Hyvän elämän salaisuus

Upload Plaatjes.nl - Gratis al je plaatjes en foto's uploadenKävin mielenkiintoisen keskustelun lääkärin kanssa perjantaisessa hoitoneuvottelussani. Hänellä on tapana kertoa usein omista tutuistaan ja tuoda esimerkkejä oikeasta elämästä minulle, jotka edesauttaisivat ajatusmaailmani muuttumista. Hän kertoi minulle tutuistaan, pitkän ja hyvän elämän eläneistä vanhuksista, joiden pitkän elämän salaisuutena ei suinkaan ollut nykytutkimusten mukainen terveellinen ruokavalio vaan onnellisuus. Onni, ilo ja positiivinen elämänasenne ovat olleet ratkaisevassa asemassa siinä, kuinka he ovat elämässään niin pitkälle selviytyneet. Vaikka he ovat syöneet kovia eläinrasvoja, hiilihydraatteja ja valkoista sokeria huoletta, ovat he eläneet terveen, pitkän ja onnellisen elämän. Lääkäri halusi korostaa minulle sitä, kuinka rajoitteet eivät suinkaan tuo onnea, vaan se ainoastaan kapeuttaa elämää vieden siitä kaiken nautinnon ja ilon mennessään.

Mutta mistä tämä keskustelu sitten alunalkaen lähtikään liikkeelle? Kerroin lääkärille tavoitteistani nostaa painoni normaaliin asti ja ajatuksistani tehdä nyt osastollakin kaikkeni, jotta tämä tavoite toteutuisi mahdollisimman nopeasti. Kun painoni oli pari viikkoa sitten noussut viikossa yli pari kiloa lähennellen tavoitepainoani, oli minun paniikin omainen reaktio tähän, että ateriasuunnitelmaani tulisi pienentää. Vaikka täällä Kanta-Hämeen keskussairaalassa onkin ainoastaan yksi ravitsemusterapeutti, sain ajan hänelle yllättävän nopeasti. Teimme tätä varten pieniä muutoksia ateriasuunnitelmaani ja päätöksen pienentään lounaan ja päivällisen ateriakokoa yhtä pienempään. Vaikka omahoitajani olikin sitä mieltä, että ateriakokoa olisi täytynyt pienentää vasta tavoitepainoni saavutettuani, antoi lääkäri luvan uuteen ateriasuunnitelmaan siirtymiseen jo aiemmin. Kun palasin pääsiäisen lomiltani ja painoni oli hieman laskenut, yritin ottaa rohkean askeleen eteenpäin pyytämällä erästä hoitajaa palauttamaan annoskokoni takaisin isompaan. Tällöin hoitaja suhtautui asiaan melko välinpitämättömästi, eikä muutosta suostunut tekemään. Kerroin tästä lääkärillekin, joka oli rohkeudestani ja asenteestani valmis ojentamaan minulle jopa mitalin, mikäli hänellä sellainen olisi. Mutta painoni laskusta huolimatta lääkäri ei puoltanut ajatustani nostaa annoskokoa takaisin suurempaan.

Miksi sitten näin? Hänen mukaansa ei ole syytä ahtaa itseään täyteen valtavalla määrällä perunaa, jolloin oloni olisi fyysisesti jatkuvasti epämukava. Hän halusi tuoda esiin mielipiteensä siitä, kuinka syömisen tulisi olla nautinto eikä pakollinen ja raskas suoritus. Tässä vaiheessa hän toi esiin jo alussa kertomani ilon ja positiivisuuden, joka auttaisi elämässä pitkälle. Sen sijaan, että noudatettaisiin kapeutuneesti terveyssuositusten mukaisia tapoja syödä ja rajoitettaisiin elämäniloa karsimalla nautintoa syömisestä, hän halusi minun harkitsevan vapaaehtoista herkkulisää. Moni makeita herkkuja vastaan puhuva kauhistelee varmasti tätä, mutta lääkärini oli tosissaan sitä mieltä, että paljon mieluisampaa minulle olisi syödä pienemmässä määrässä, kuten suklaapatukan muodossa sama määrä energiaa, kuin valtavana määränä perunaa, jota sairaalan keittiö aterioihini lisäisi. Ja puhui hän jopa suklaan terveysvaikutuksistakin;)


Just Another Girl, Trapped Within My Own TruthJa lääkärini on aivan oikeassa. Vaikka söisinkin osittain terveyssuositusten vastaisesti nauttien myös sokerisia herkkuja, haluan pitää tästä kiinni. Kuten lääkärikin totesi ei rajoitteet ja kapeutuneet ruokailutottumukset sekä pyrkimys terveelliseen ruokavalioon tuoneet mukanaan onnea ja iloa elämääni, vaan aivan jotain muuta - anoreksian. Luonnollisestikin haluan säilyttää ruokailuni perusrungon pääaterioineen terveellisinä, mutta en halua myöskään luoda enää minkäänlaisia rajoitteita, kieltoja ja sääntöjä ruokailuuni, vaikka kaikki ei menisikään terveyssuositusten mukaisesti. Haluan säilyttää kaiken saavuttamani sallivuuden ruokailuissani, jotka olen jälleen kovan työn ja tuskan tuloksena ajatusmaailmaani saanut mahdutettua. Vapaasti söin ennen sairastumistanikin ja voin tällöin hyvin - miksi en siis voisi hyvin tulevaisuudessakin? Jatkossa haluankin uskoa sallivuuteen, vapauteen, onnellisuuteen, positiivisuuteen ja niihin pienten iloisten asioiden löytämiseen:)


Mutta mihin kaikki tämä sitten johti? Se johti siihen, että reippaan kävelylenkin sijaan kävelinkin sairaalan lähikauppaan ja ostin itselleni ylimääräisiä herkkuja, kuten muutaman suklaapatukan sekä kuivattuja hedelmiä! Ulkona rehkimisen sijaan käytin aikani valikoiden minulle mieluisia energialisiä, jotka nauttisin lisätäkseni päivittäistä energiansaantiani mutta myös luomalla itselleni mieluisan nautinnon hetken. Ja tiedättekö mitä? Ensimmäistä kertaa lukuisten osastojaksojeni aikana söin omassa huoneessani ilman vahdintaa, ilman pakotusta ja muiden painostusta. Söin oman itseni vuoksi, en henkilökunnan. En pyytänyt keneltäkään tähän lupaa, vaan luvan annoin minä itse itselleni. Suurin askel kohti terveyttä, jonka olen tähän mennessä ottanut! Kun vielä saan työstettyä hieman ajatuksiani ja olen saanut jääkaapissa olevat rasvattomat jogurtit syötyä, haen kaupasta rasvattomien jogurttien sijaan tavallisia jogurtteja. Tästä lähtien aion pyrkiä kotonakin siirtymään tavallisiin jogurtteihin, vaikka kuinka vaikealta tuntuisi. Lisäksi tavoitteenani on nostaa kipukynnystäni vielä hieman ylemmäksi lisämäämällä hyvien rasvojen osuutta ateriasuunnitelmaani pähkinöiden muodossa, mikäli lisäenergiaa tarvitsen. Ja ennen kaikkea aion viedä nämä muutokset mukanani kotiin asti. Olen tyytyväinen:)

<3:Laura


P.s. Illalla tiedossa vielä tarkennusta uudesta ateriasuunnitelmastani.

24 kommenttia:

  1. ihana posti, etenkin vika kappale :)

    löysin blogisi vasta. en ole itse asiassa uskaltanut lueskella mitään syömishäiriöblogeja vuosiin, koska oon pelännyt että tulisi houkutuksia alkaa taas kytätä syömisiäni. mutta tämä oli iloinen yllätys.

    tsemppiä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Mukavaa kun löysit tieni blogiini ja uskaltauduit lukemaan:) Ymmärrän hyvin, että jos on sairastanut anoreksiaa tai sairastaa yhä, on syömishäiriöblogien lukemisessa oma riskinsä. Mutta itse olen tiellä kohti parempaa ja tavoitteena todellakin parantuminen, joten uskoisin, että pelkoa huonojen vaikutteiden saannista ei ole:) Toivottavasti uskaltaudut jatkossakin blogini pariin ja liity ihmeessä jäseneksikin, jos siltä tuntuu. On mukava aina oppia tuntemaan teitä lukijoitakin, ja kommentteja saadessaan osata liittää kommentin juuri tiettyyn lukijaan:) Ja kiitos tsempeistä! :)

      Poista
  2. Hyvä Laura!♥ Olen hyvin ylpeä sinusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ja kiitos itsellesi oikeasti siitä edellisestä kommentistasi, se herätti paljon ajatuksia siitä, että nyt on todella sen aika, että saan siirrettyä tämän kaiken hyvän kotiin! Ei riitä vain, että onnistun osastolla, vaan kaiken tulee onnistua myös kotona. Ajattelinkin sen rohkaisemana pitemmän osastojakson sijaan kokeilla pitempää kotilomaa yrittäen todella nostaa painoa myös kotona, mikäli lääkäri ja hoitajani tähän suostuvat!

      Poista
    2. Hienoa, ajatuksia sen olikin tarkoitus herättää! Suunnitelma kuulostais aika hyvältä, toivottavasti lääkäri ja hoitajat suostuu tuohon. Se vois olla hyvä kokemus. Ja jos siivet ei vielä kanna ni siihenkin pystyis kuitenkin vielä puuttumaan, kun mikään ei ole vielä lopullista. Voisit itse palata takaisin osastolle, jos ahdistus kasvaisi liian suureksi ja jokatapauksessa palaisit vielä hetkeksi osastolle, joten mitään totaalista romahtamista ei voisi tulla. :)

      ps. kävitkö vilkaisemmassa Neiti Gnuun päiväkirjaa, jonka linkitin sinulle? Hän on tehnyt nyt jo toisen vastauspostauksen, joka kannattaa myös lukea!

      Poista
    3. Toivon todella että he suostuvat, sillä nyt minusta tuntuu, että minusta oikeasti olisi jo kokeilemaan siipiäni! Vaikka tässä onkin kulunut lomastani vain muutama päivä, on jokin muutos ajattelussani tapahtunut - muutos jonka toivon seuraavan minua kotiin asti! Ja eihän se tosiaan vielä lopullinen kotiutus olisi, vaan testi ja hyvää harjoitusta:)

      Kävin joo lukemassa, kiitos vielä, kun minulle siitä kerroit! :) Täytyy huomenna käydä lukemassa toinenkin postaus, sillä juuri samoja asioita sielläkin pyöriteltiin, joita omassa päässäni pyörittelen jatkuvasti!

      Poista
  3. Pakko vaan taas tulla hehkuttamaan, miten ihailtavan fiksu ja vahva olet! Tsemppiä tulevaankin, toivon sinulle vain hyvää! :) ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas ihanasta ja kannustavasta kommentista <3 Tällaiset lisäävät entisestään sitä tahtoa näyttää, että tulen todella parantumaan!

      Poista
  4. Olen erittäin ylpeä susta! <3 Vaatii paljon rohkeutta syödä ilman kenenkään pakottamista ja vieläpä se, että kun antaa itselleen luvan syödä. Se on hyvä lupa se, koska ilman ruokaa ei pysy hengissä.

    Kyllä se tulevaisuus vaan näyttää yhä enemmän valoisemmalta! :--)

    Halaus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja halaus takaisin<3 Todellakin on valtava askel antaa itselleen lupa syömiseen, sillä se on avain parantumiseen. Se etten tarvitse pakottamista, vahtimista ja valvontaa, vaan kykenen pitämään itsestäni huolta ja antamaan itselleni tarpeeksi ravintoa. Kyllä - jälleen näyttää tulevaisuus valoisammalta:)

      Poista
  5. minäkin täältä vain tulen muiden tapaan hehkuttamaan taas, VAU, HYVÄ SINÄ!! :) <3 Niin kuin lukijasi Tiiakin kommentoi tuossa ylempänä, olet todellakin ihailtavan fiksu ja vahva :) malliesimerkki siitä miten kuuluu kamppailla!
    Tosi piristävä postaus muutenkin ja lääkärisi vaikuttaa asiantuntevalta ja hyvältä tyypiltä :) Kiitos erityisesti tästä: "Kuten lääkärikin totesi ei rajoitteet ja kapeutuneet ruokailutottumukset sekä pyrkimys terveelliseen ruokavalioon tuoneet mukanaan onnea ja iloa elämääni, vaan aivan jotain muuta - anoreksian", tämä havahdutti ja kosketti, en ollut tullut edes ajatelleeksi asiaa noin "yksinkertaisesti", mikäli ymmärrät mitä tarkoitan :) kiitos, terve puoleni sai taas lisäpuhtia ;)
    Jatka samaan malliin, paljon tsemppiä uusiin haasteisiin! Selviät niistä kyllä ja muista että jokainen askel on kohti elämää, kauemmas sairaudesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos sait taas sinäkin lisätsemppiä taisteluun sairautta vastaan! Lääkäri on tosiaan todella asiantunteva ja varsinkin nyt, kun hän luottaa minuun jo niin paljon, antavat hänen tapaamisensa minulle aina jotain uutta. Terveemmällä mielellä sitä ottaa ihan eri tavalla vastaan lääkärin neuvoja ja kuuntelee hänen ajatuksiaan:) Jokaisen ratkaisun kohdalla tosiaan mietin, että se on askel kauemmaksi tästä sairaudesta ja askel lähemmäksi elämää - muista sinäkin se<3

      Poista
  6. Hyvä Laura :) Mahtavaa taistelua ja suuria askelia kohti normaalipainoa ja kotiutumista! Jatka samaan malliin! :)

    N

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Mukavaa kun kommentoit taas ja tsemppaat tahollasi minua! :)

      Poista
  7. Hienoa Laura! Hassua vain että saatte tuoda sinne omat yogurttinne tai muut. Tarkastetaanko siellä ollenkaan niitä tuotteita tai muita kauppaostoksia jos on bulimisia taipumuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Olen ollut täällä jo niin kauan ja useasti hoidossa, että jotenkin olemme päässeet sellaiseen "yhteistyöhön", että ateriasuunnitelma on muokattu minun mieleni mukaisekseni ja saan tehdä siitä entistä mielekkäämmän valitsemalla juuri minun makuhermoilleni sopivia ruokia:)

      Minulla ei ole koskaan ollut ahmimista, joten minun osallani omien ostosten tuominen ei ole mikään ongelma. Mutta bulimiasta kärsivillä on tietenkin erilaiset rajat. Minunkin pitää säilyttää ruokiani ja herkkujani lukkojen takana bulimiasta kärsivien vuoksi.

      Poista
  8. OIkein hieno valinta!:)

    Itsekin korvaan mielummin epäterveellisen ruoan satunnaisilla herkuttelutuokioilla;) Ennemmin syön patukan vaikka päivässä kuin, että lorautan keittoon kermaa tai juon limonadia ruokajuomana jne.. Näin ruokavalio pysyy kivan kondiksessa, mutta silti sitä saa herkutella:)

    On kyllä vaikeaa, kun on maailman pahin herkkusuu ja terveysintoilija samaa aikaa.. Aina ristiriitainen olo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että muutkin ovat samoilla linjoilla kanssani ja ymmärtävät tällaista sokerihiirtä:) Tärkeintä mielestäni onkin, että tekee syömisestä mieluisaa, kun sen nyt jo pystyy itselleen sallimaan! Mutta tiedän myös tuon ristiriidan, sillä ortoreksiasta minunkin sairauteni lähti ja on ollut hyvin tiukasti minussa kiinni! Mutta onneksi se on vihdoin irtoamassa minusta pikku hiljaa ja hyvää vauhtia:)

      Poista
  9. HYVÄ HYVÄ HYVÄ!!! :) :)

    Itselleni on vakiintunut aloittaa aamu ottamalla puuron ja kahvin kaveriksi suklaata. Kun sitä toisti tarpeeksi kauan, huono omatunto katosi. Nautin aamun makeudesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä hyvä myös sinä! :) Hienoa kuinka olet saanut elämääsi tuollaisen sallivuuden eikä siitä todellakaan tarvitse tulla mitään huonoa omaatuntoa! Nauti sinä aamun makeudesta, niin minä nautin illan - ja miksei siinä välissäkin:)

      Poista
  10. Hyvä Laura! Kirjoitat ihanasti ja viisaasti ;) Kirjoitustyylisisi on mukaanvievä.

    Tsemppiä, lääkärisi kuulostaa mukavalta ja oikein asinatuntevalta ja kannustavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eve sekä tsempeistä että kauniista sanoistasi:)Toivottavasti voit hyvin<3

      Poista
  11. Aivan kertakaikkisen ihana postaus!! En voi olla paljoakaan ylpäempi sinusta!! Olet tehnyt todella ison ja merkittävän askeleen kohti rentoa ja sallivaa syömistä!! Ota nyt kaikki ilo irti ja nautiskele herkuista, niinkuin meidän jokaisen kuuluisi nauttia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Otan kaiken ilon irti todellakin tästä uudesta askeleesta kohti sallivampaan suhtautumistapaa ja nautin herkuista hyvillä mielin:) Toivon ja uskon, että vielä jonakin päivänä sinäkin olet tämän samaisen askeleen valmis ottamaan<3

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)