maanantai 4. maaliskuuta 2013

Ateriasuunnitelmat

Lupailin teille koota yhteen ja samaan postaukseen linkit kaikkiin erilaisia ateriasuunnitelmia käsitteleviin teksteihin, joita olen kuluneen vuoden aikana tänne esille kirjoitellut. Minulta löytyy vielä lukuisia muitakin ateriasuunnitelmia laatikoideni kätköistä, mutta mielestäni tänne julkaisemani ovat ehdottomasti ne kaikkein parhaat ja hyödyllisimmät. Oikeastaan muut ovat jonkin verran pienempiä, sellaisia jotka eivät suurelle osalle enrgiamäärältään edes riittäisi. Lisäilin linkit myös muutamaan muuhun vanhempaan postaukseen, joissa kirjoittelen ajatuksistani liittyen joko tiettyihin ruoka-aineisiin tai muuten vaan syömiseen, olkaapa hyvä :)

Lupa syödä
Tässä postauksessa muistuttelin mieleen Lupa syödä kirjan avulla sitä, kuinka paljon oikeasti saa ja tulee syödä, ennen kaikkea silloin kun keho on aliravittu ja nälkiintynyt - toki muutenkin. Hain tukea kirjasta itselleni siihen ajatukseen, että paino ei tosiaan lähde räjähdysmäiseen kasvuun, mitä tuolloin pelkäsin aivan valtavasti. Etsin teoksesta ahdistustani helpottamaan ajatuksia painonnoususta sekä painon normalisoitumisesta. Muutenkin suosittelen kyseistä teosta luettavaksi kaikille syömishäiriötä vastaan kamppaileville - ja miksei muillekin!

Ateriasuunnitelma I
Tässä on ateriasuunnitelmani viimeisimmältä osastojaksoltani, keväältä 2012. Tämä kyseinen ateriasuunnitelma oli minulla painonnostovaiheessa. Minun kohdallani se on ollut ehdottomasti yksi parhaimmista ateriasuunnitelmista, sillä se tuotti maltillisella tahdilla toivottua tulosta ja oli muutenkin minulle mieluisa toteuttaa. Suunnitelma laadittiin yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa siten, että se sisältäisi kaikki tarvitsemani ravintoaineet, riittävästi energiaa sekä minulle mieluisia tuotteita. Yritimme muokata siitä sellainen, että pystyn sitä toteuttamaan, mutta myös sellaisen, että sieltä löytyisi niitä todellisia herkkuruokiani ja - tuotteitani. Kaikesta siitä syömisen aiheuttamasta ahdistuksesta huolimatta sitä kuitenkin toteuttaa mieluiten ateriasuunnitelmaa, mikä vastaa parhaiten omia mielihaluja ja toiveita.

gofuckingnutsOhjeistusta kotiruokailuihin
Tässä postauksessa on ravitsemusterapeutin antamaa tarkennusta osaston ateriasuunnitelmaan, jotta minun olisi helpompi noudattaa samoja annoskokoja myös kotilomilla. Sain pyynnöstä myös ohjeet vaihtoehtoisesesta välipalasta sekä vaihtoehtoja jälkkäreille. Välipalalle kaipasin vaihtoehtoja jo senkin vuoksi, että voisin siten sallia itselleni pienen herkkuhetken vaikkapa ystävieni kanssa kahvitellessa. Tämä toimikin hyvin ja toi kummasti joustavuutta elämään! Enää minun ei tarvinnut tyytyä kotona syömään iän ikuista välipalaani, vaan saatoin tosiaan lähteä kahvittelemaan tai syödä kakkua muiden tavoin juhlatilanteissa.

Ateriasuunnitelma II
Tämä ateriasuunnitelma on muutoin sama kuin edellinen, ateriasuunnitelma I, mutta hieman energiamäärältään pienempi. Sairaala-annosten suurin annoskoko vaihtui yhtä pienemmäksi ja myös muita pieniä muutoksia tehtiin. Tähän suunnitelmaan siirryin, kun painoni alkoi lähestymään tavoitetta ja yhdessä tuumin hoitohenkilökunnan kanssa totesimme, että painonnousun ei tarvitse olla enää niin vauhdikasta. Tosin olin itse muistaakseni valmis siirtymään jo pian takaisin isompaan annoskokoon, kun paino ei tällä noussutkaan toivotunlaisesti. Muistan myös kotilomilla ajatelleeni, että annosmitat tuntuivat pääaterioilla hieman liian pieniltä minulle ja nälälleni!

Ylläpitoruokavalio
Ja tässä vielä tähänkin linkitettynä tämä viime viikolla julkaisemani ylläpitoateriasuunnitelmani Helsingin osastojaksoltani.

Rasvaa, tarvitsen rasvaa!
Tässä postauksessa pohdin rasvansaannin tärkeyttä omien kokemusteni pohjalta. Sitä kuinka huomaan rasvanpuutoksen vaikutukset niin fyysisessä kuin psyykkisessäkin voinnissani. Tukea ajatuksilleni hain teoksista Lupa syödä sekä Syömishäiriöiden ravitsemushoito. Tähän kirjoitukseen olisi itse kunkin hyvä palata aika ajoin, kun heikko hetki yllättää! Itse ainakin olen saanut valtavan avun siitä, kuinka näen asioita mustaa valkoisella, vaikka tietäisinkin oikeasti asiat jo ennestään aivan hyvin. Sairas mieli vaan vaatii sitä vakuuttelua osakseen kaikesta siitä omasta tietomäärästä huolimatta!

Ruokien vaihtotaulukot
Tässä postauksessa kertoilen ruokien vaihtotaulukoista, jotka itse koen todella hyvänä keinona luoda vaihtelua ja joustavuutta omiin ruokailuihin! Viittasin jo Ohjeistusta kotiruokailuihin -postauksessa vaihtotaulukoihin, jonka pohjalta sitten tein niistä omankin postauksen. Ideana vaihtotaulukoissa on siis jakaa ravintoaineet erilaisiin ryhmiin, joista sitten muodostetaan täysipainoinen ateriakokonaisuus. Ryhmät ovat leipäryhmä, maitoryhmä, rasvaryhmä, liharyhmä sekä hedelmäryhmä. Lisäksi kasvisruokailijoille on oma listansa, josta he voivat valita liha- ja maitoryhmän annoksia omaan ateriakokonaisuuteensa.

Ruokien vaihtotaulukoihin perustuva ateriasuunnitelma
Tähän postaukseen olen kirjoitellut yhden esimerkin ruokien vaihtotaulukoihin perustuvasta ateriasuunnitelmasta, jonka itse olen aikanaan saanut.

Ateriasuunnitelma Start
Tämä ateriasuunnitelma on siis ollut minulla Hyksin syömishäiriöyksikössä hoidossa ollessani. Tämä oli ainakin silloin yleisenä ateriasuunnitelman pohjana, kun osastolle menin. Toki tämänkin suhteen toimittiin kunkin potilaan oman tilanteen mukaan, ja jotkut aloittivat myös hieman pienemmästä ateriasuunnitelmasta. Itse koen tämän suunnitelman hieman liian pieneksi, mutta on varmasti hyvänä apuna sellaiseen tilanteeseen, kun alkaa syömisiään parantaa ja kaipaa alkuun jonkinlaista ohjenuoraa.

Herkkusuu
floating away
Suuren suurena herkkusuuna pohdin tässä tekstissä herkkujensyönnin tärkeyttä niin osana paranemisprosessia kuin normaalia elämääkin. Ajattelin tämänkin tähän linkittää, vaikkei se ateriasuunnitelmaa sisällään pidäkään. Ajattelin myös kirjoittaa jossain vaiheessa tämän hetkisistä ajatuksistani liittyen herkutteluun sekä siihen, kuinka tärkeäksi oikeasti koen sen taidon oppimisen, jotta anoreksiasta voi oikeasti eroon päästä.

Apua rajojen rikkomiseen
Tässä on hieman ravitsemusterapeutilta saamiani apuja rajojen rikkomiseen, mitä pääaterioiden syömiseen tulee. Kun on aika astua hieman oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ensimmäistä kertaa ja uskaltautua syömään muutakin kuin perus "kotiruokaa", on tästä varmasti monelle apua! Aluksi tuntuu varmasti helpommalta maistaa taas pitsaa tai korvata päivällinen vaikkapa täytetyllä patongilla, kun on oikeasti ravitsemusterapeutilta saadut ohjeet tähän. Ja kun sen aika on, voi ohjeista luopua ja syödä kyseisiä ruokia huoletta. Mutta ensimmäisten askeleiden tukena tämä lista on loistava!

Salaattiateria
Tässä on hieman ohjeistusta siihen, kuinka salaattiateriasta voi saada täysipainoisen ateriakokonaisuuden. Ollessani Helsingissä syömishäiriöyksikössä hoidossa, sain siis ravitsemusterapeutilta ohjeen, millaisella salaattiaterialla voin korvata pääaterian, mikäli joskus haluaa näin tehdä. Vaikka olenkin täällä kirjoitellut nyt, että en itse tällä hetkellä koe voivani salaattiaterioita lämpimän ruoan sijasta syödä, pidän aivan valtavasti erilaisista salaateista, sillä yhdistelmiä voi tehdä loputtomasti! Nyt siis koen, että tarvitsen hieman "tuhdimpaa" ruokaa pääaterioilleni, mutta odotan innolla sitä päivää, kun salaattien syönti ei ole enää mikään ongelma minullekaan :) Varsinkin, kun oikein kokoamalla ateriasta voi saada todella monipuolisen, ruokaisan ja ennen kaikkea herkullisen! Salaatti ateriana, kun ei tarkoita pelkästään salaatinlehtiä kurkulla - ei todellakaan. Salaatti on pohja, mutta sitten kaikki muu tekeekin siitä sen aterian: lihat, tofut, pastat, riisit, siemenet, pähkinät, hedelmät, juustot, salaatinkastikkeet ja kylkiäisenä tarjottavat leivät!

Loppuun vielä ajattelin linkittää vanhan postaukseni viime keväältä, jossa pohdin suurten annoskokojen aiheuttamaa hämmennystä - niin minussa itsessäni kuin muissakin. Tässä ei siis ole mitään ateriasuunnitelmaa, mutta ehkä muutoin vain tukea-antavia ajatuksia liittyen annoskokojen suuruuteen ja välttämättömyyteen. Ihan mielenkiintoista itsellekin hieman palata näihin vanhoihin teksteihin :)

Toivottavasti tästä "koosteesta" on nyt edes yhdelle teistä lukijoista hyötyä! Ainakin helpompi hieman käydä käsiksi näihin ateriasuunnitelmiin, kun ei tarvitse etsiskellä niitä tuolta muiden postausten joukosta! Nyt vaan hakemaan näistä tukea omiin ruokailuihin ja soveltamaan niitä itselle sopivalla tavalla :)

<3: Laura

11 kommenttia:

  1. Olisin ostanut itsellenikin tuon Lupa syödä -kirja, mutta niitä ei saa enää mistään! :/ Ehkäpä kirjastosta löytyisi...

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyy varmasti kirjastosta! Suosittelen kyllä kovasti! :)

      Poista
  2. Kyllä tästä koosteestasi on varmasti monelle iloa ja hyötyä, Laura. Niin monihan oli sitä toivonut. Ja hyvä kun suosittelit tuota Lupa syödä -kirjaa. Se on todellakin oiva opus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todella hyvä teos ja on usein antanut tukea omille ajatuksille, kun "ulkopuolista" tukea on kaivannut! :)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Sofia! Aivan ihanaa kuulla edistymisestäsi! Vaati varmasti valtavan määrän rohkeutta, että uskalsit pyytää isältäsi apua, mutta se todella kannatti! Ikävää tietenkin, että äitisi ei tilannettasi ymmärrä, mutta tämä sairaus on niin käsittämätön suurimman osan mielestä, että he eivät osaa asiaa käsitellä omassa mielessään lainkaan.

      Itse ainakaan en olisi ilman läheisteni tukea tässä, joten isäsi antama tuki on todella kullanarvoista sinulle! Ja tuo teidän suunnitelma kuulostaa todella hyvältä :)Koska syöminen on ollut niin vaikeaa sinulle, ei voi olettaakkaan että pystyisit isommasta ateriasuunnitelmasta aloittamaan, joten on ihan hyvä varmasti aloittaa realistisesti ja maltilla :) Ja kun totut aluksi tuohon energiamäärään, lisäät sitä vähitellen. Mutta tosiaan, saat varmasti melkeimpä triplata tuon määrän, jotta saat painosi korjattua, mutta tuosta on hyvä aloittaa :)

      Ja loppuun vielä, kiitos ihanista sanoistasi<3 Aivan ihanaa kuulla, että blogistani on ollut sinulle hyötyä! Nyt vaan jatkat samaa tsemppiä niin hyvä tulee! :)

      Poista
    2. Hei Sofia!

      Haluan sanoa Sinulle, että olet jo ison askeleen lähempänä terveyttä, koska olet löytänyt oman halun parantua! Ilman sitä se ei ole mahdollista, tämän tiedän tämän omasta kokemuksestani. Sinun ei suinkaan tarvitse eikä pidä taistella sairautta vastaan yksin, joten oletko miettinyt esim. ravitsemusterapeutin tapaamista? Itselleni säännöllisistä käynneistä ja yhdessä laaditusta ateriasuunnitelmasta on ollut valtavasti apua syömään "opettelussa" ja eteenpäin menemme sellaisella tahdilla, mikä tuntuu minusta siedettävältä. Hienoa, että uskalsin puhua jo isäsi kanssa! Toivottavasti et koe viestiäni mitenkään tungettelevaksi, sillä haluan todella vain tsempata, koska tiedän, että se kannattaa kaikista vaikeista tunteista huolimatta! :)

      Emmi

      Poista
  4. Moikka Laura! Kiitti paljon postauksesta:) Sun suunnitelmasi oli kyllä tosi riittäviä ja monipuolisia, mutta on kyllä ihana, kun osaat jo kuunnella omaa nälkääsi ja mielitekojasi, niin ei ole elämäkään niin orjallista<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiva kuulla, että tykkäsit! Hyvät suunnitelmat ovat olleet mainio pohja sille, että pystyy vapaammin syömään :) Painon nostamisen kannalta tietenkin, mutta myös siltä kannalta, että on oppinut alusta alkaen taas siihen, että kaikki - herkkuja myöden - on sallittua :) Takuu vapaammalle arjelle ja sille oikealle elämälle <3

      Poista
  5. Kiitos kattavasta postauksesta :)
    Tuosta kirjasta olisi kysynyt, että voisitko tehdä siitä tarkempaa postausta? kiinnostaisi kovasti mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole saatavissa käsiin. Esim. millaisia ohjeita ruokailuun yms. kirja sisältää ja jos siellä on jotain kohtia, jotka erityisesti herättivät sinut ajattelemaan. Olisi kiva lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun pidit :) Voin toki joskus yrittää kooto sellaisen postauksen! Ihan kiva idea :) Aikaa se voi hieman viedä, mutta ehkä joskus saan vielä sellaisenkin kasaan! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)