maanantai 19. maaliskuuta 2012

Hoitoni Helsingissä päättyy

Tässä vielä viimeinen teksti hoitopolustani Hyksin syömishäiriöyksikössä, jatkoa tekstille Vihdoinkin edistystä, jonka teille kuun alussa kirjoitin. Olen siis edennyt sairauskertomustani postaus postaukselta siitä hetkestä lähtien, kun aloin oireilla ja sairastuin, tähän hetkeen. Nyt on vielä siis yksi osa tarinaa jäljellä ja kaikki sen jälkeen onkin selvinnyt tässä päivittäisten postausten ohessa.

wavefreedom;"Hoitoni Helsingissä alkoi olla tammikuun 2011 puolella jo hyvinkin mallillaan. Olin lähestymässä tavoitepainoani, joka oli asetettu BMI 18,5. Tarkoituksena oli toki, että paino nousisi osastolla hieman tämän yli, jotta tottuisin normaalipainoiseen kehooni ja pääsisin eroon siitä tietyn painon ylityksen pelosta. Tässä vaiheessa pääsin jo jokaisena viikonloppuna kotiin lomalle ja harjoittelin osastolla opittuja ruokailutottumuksia myös kotona. Lahden asuntoni olin antanut jo marraskuussa pois, joten vietin kaikki lomat Riihimäellä vanhempieni luona. Tai pikemminkin poikaystäväni luona, jonka kanssa olimme jo tässä vaiheessa täysin erottamattomat. Kaikki arkipäivät kuluivat odottaen viikonloppua, jolloin tiesin pääseväni jälleen hänen luokseen. Masentuneesta mielialasta ei ollut enää tietoakaan ja olin saanut elämäniloni täysin takaisin.


Vaikka paino alkoi lähestyä jo vähitellen normaalia, oli minulla ihmeen hyvä olla. Fysioterapeutin pitämät lihaskuntotunnit auttoivat oman vartalon muutosten hyväksymisessä eikä ajatuksissa pyörinyt enää pelkkä kaloreiden kuluttaminen, vaan fyysisen kunnon parantaminen sekä kehon muokkaus terveellä tavalla. Aloin päästä vähitellen vapauksien myötä kauheasta pakkoliikunnasta eroon, sillä olin saanut itselleni mieluisan viikko-ohjelman, mitä liikunnan määrään tuli. Ulkoiluni lisättiin kahteen puolituntiseen päivässä, jonka lisäksi oli viikottainen lihaskuntoharjoittelu sekä tunnin kestävä venyttely-rentoutus. Ulkoiluillani sain pidettyä kiinni rauhallisemmasta tahdista, eikä houkutusta käydä juoksemaan enää ollut. Loimme toisen tytön kanssa ulkoiluista mukavan hetken tehdessämme lenkit aina yhdessä. Tällöin ulkoilusta jäi pakkosuorituksen tunne pois lähes kokonaan ja oli mukava vain ulkoilla yhdessä ja jutustella kävelyn lomassa.


Ruokailut alkoivat sujua jo rutiinilla ja paikkani ruokapöydässä alkoi olla jo kauimpana hoitajasta. Tämä kertoi paljon edistymisestäni ja hoitajien luottamuksesta ruokailujeni sujumiseen. Lukuisat pakkorituaalit ja oudot tavat, joita ruokailuihini oli liittynyt, olivat lähes jääneet pois, eikä minua siten tarvinnut enää ruokailussa ohjata. Suoriuduin myös aina poikkeuksetta ruokailuista sovitussa ajassa. Jostain syystä minulla oli kuitenkin pakkomielle siihen, että en voinut syödä yhtään nopeammin, vaan ruokailun tuli kestää juuri sen puoli tuntia. Jatkoin normaalin ruoanlaiton harjoittelua yhä toimintaterapeutin kanssa sekä kävimme yhdessä harjoittelemassa lounaan syömistä julkisilla paikoilla. Kaikki nämä tukivat normaalia syömiskäyttäytymistä sekä valmensivat minua kotiin paluuseen. 


Kun painoni vihdoinkin saavutti normaalipainon, siirrettiin minut vihdoin ja viimein kolmosvaiheeseen. Tästä alkoi varsinainen "valmentautuminen" kotiinpaluuta varten. Tarkoituksena oli, että saavutettuaan normaalipainon, jää jokainen vielä osastolle, jotta voidaan löytää jokaiselle sopiva oma painon ylläpitoruokavalio. Ylläpitoruokavaliota muuteltiin niin kauan, että paino suunnilleen vakiintui tavoitepainoon. Tarkoituksena oli siis löytää oikeanlainen tasapaino liikunnan ja ravinnonsaannin välille. Itselläni ylläpitoruokavaliota jouduttiin useampaan kertaan nostamaan, sillä painoni ei normaalipainon saavutettuaan meinannut millään pysyä tavoitteessaan. Osin tämä johtui siitä, että lomat alensivat melko säännöllisesti painoani, mutta myös siitä, että minun kroppani yksinkertaisesti tarvitsi vaan niin paljon energiaa. Minun ylläpitoruokavalioni taisi olla sillä hetkellä suurin, mitä muihin normaalipainon saavuttaneisiin tuli. Tämä kertoo tosiaan siitä, kuinka yksilöllistä energiantarve kullakin ihmisellä on. Kolmosvaiheeseen päästyäni sain myös aloittaa liikunnanohjaajan valvonnan alaisena kuntosaliharjoittelun. Koin, että yhteiset lihaskuntotunnit alkoivat olla minulle jo liian kevyitä, jolloin laadimme yhdessä fysioterpeutin kanssa minulle kuntosaliohjelman, jonka sain käydä sairaalan kuntosalilla tekemässä kahdesti viikossa. Tunsin koko ajan kuinka kuntoni koheni, lihakseni vahvistuivat ja vointini oli fyysisesti oikeasti todella hyvä.


Tässä vaiheessa alettiin myös muokkaamaan ateriasuunnitelmaa kotioloihin sopivaksi. Koska leivän syönti oli minulle erityisen vaikeaa, muokkasimme yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa esimerkiksi aamu- ja iltapalojani enemmän puuro-, muro -ja myslipainotteiseksi. Nämä olivat jostain syystä minulle helpompia ruoka-aineita ja myös mieluisampia. Myös välipalaani kuulunut lisäravinnejuoma vaihdettiin tässä vaiheessa tavalliseen ruokaan. Tarkoituksena oli oppia saamaan kaikki energia ruoasta, eikä keinotekoisista lisäravinteista. Sain ravitsemusterapeutilta erilaisia vaihtoehtoja, joista sain valita, millä lisäravinteeni korvaan. Vaihtoehdot olivat lähinnä herkkuja, sillä hoitoon kuului myös herkkujen syönnin opettelu. Koska itse olen niin irtokarkkien perään, vaihdoimme lisäravinteeni 90 grammaan irtokarkkeja. Muistan vieläkin kuinka ensimmäisen kerran pitkiin pitkiin aikoihin kävelin Makuuniin ja ostin valtaisan kokoisen pussin nameja. Hoitajan kanssa punnitsimme sitten jokaiselle päivälle niistä oman 90 gramman annoksensa:) Tuntui hassulta istua muiden tyttöjen joukossa iltapalan jälkeen ja mussuttaa tv:n ääressä karkkeja. Osastolle tullessani en ikinä olisi uskonut pystyväni sellaiseen. Sen sijaan, että olisin kokenut oloni vaikeaksi tyttöjen seurassa tällöin ja syyllisyyden lisääntyneen, koin muiden läsnäolon turvana minulle. Muiden läsnäolo takasi sen, että todella söin karkit, enkä yksin huoneessa ollessani olisi niitä roskiin heittänyt.


Ollessani jo kolmosvaiheessa muuttui annostelusysteemi osastolla täysin. Tähän asti olimme tarkasti mitanneet annoksemme desin kauhoilla, jotta kaikilla olisi varmasti yhtäläinen annos. Nyt annostelua muutettiin niin, että hoitajat tekivätkin mittaamalla meille malliannoksen, jonka avulla meidän tuli annoksemme koota ilman mittaamista. Tämä herätti paljon tunteita ja jopa kuumensi niitä aika lailla, sillä moni koko tämän muutoksen huonona. Monelle annosten mittaaminen toi turvaa ja takuun siitä, ettei varmasti tullut syötyä ylimääräistä. Myös itse vastustin aluksi tätä paljon, sillä se vei mittaamisen luoman turvan mennessään. Itse kuitenkin totuin ajatukseen pian ja olin jo valmis luopumaan mittailusta, olinhan kuitenkin jo hoitoni loppuvaiheessa. Mutta jos itse olisin joutunut samaisen tilanteen eteen annostellessani ensimmäisiä kertoja ruokiani itse, en olisi siihen kyennyt. Minusta muutos sopi siis meille hoidossa jo pidemmälle oleville, sillä sei toi mukanaan hyvää harjoitusta normaalin annoskoon hahmottamisesta kotioloja varten. Mutta juuri kakkosvaihelaisten kannalta tämä muutos oli minusta huono, enkä siihen olisi itse siinä vaiheessa vielä psytynyt. Muutoksina ruokailuihin tuli myös kello kymmenen shotti, eli lisäravinne heille, joiden paino ei ollut vielä normaalin puolella. Minä en siis koskaan joutunut tätä lisäravinnetta ateriasuunnitelmaani ottamaan, mikä oli minulle valtava helpotus. Muistan yhä sen paniikin, joka muutosten myötä osastolla vallitsi. Se toi monen olemiseen lisää epävarmuutta, lisää ahdistusta.


Hoidon ollessa aivan lopussa, teimme fysioterapeutin kanssa uudelleen se samojen liikeratojen videointi alusvaatteisillaan, kuin osastolle tullessanikin. Minua jännitti aivan valtavasti nähdä tv-ruudulta videointi, sillä pelkäsin, että näky olisi mielestäni ihan järkyttävä. Yllättävän neutraalisti kuitenkin pystyin näkemääni suhtautumaan. Kehonkuvani oli selvästi realisoitunut ja näin itseni paljon realistisemmin kuin hoidon alussa. Hoidon alussa näytin mielestäni aivan normaalipainoiselta, vaikka kiloja oli reippaasti vähemmän kuin hoidon lopussa. Fysioterapeutti toi esille videointia katsellessamme kuinka tietyt lihakset olivat selvästi vahvistuneet ja kehoni hallinta parantunut. Hän teki minulle selväksi erot siitä, kuinka oikeasti tiettyjen luiden tulee olla piilossa ja kuinka sairaalta oikeasti ensimmäisessä videoinnissa näytin. Fysioterapeutin sanat helpottivat paljon ja onnistuin itsekin näkemään videossa niitä hyviä puolia, enkä suinkaan valtavaksi lihonneen kehon. 


Hoidon loppuvaiheella hoitooni lisättiin vapaa-ajan ryhmän lisäksi naiseksi-ryhmä, joka kokoontui kerran viikossa. Meitä oli ryhmässä viisi tyttöä, kaksi osastolta ja kolme avopuolelta. Ryhmän tarkoituksena oli käydä läpi naisellisuuden hyväksymistä sekä seksuaalisuutta osana naisen elämää. Ryhmä oli hyvin mielenkiintoinen ja puhuimme kokemuksistamme, mitä naiseuteen ja seksuaalisuuteen tuli, hyvinkin avoimesti. Saatoimme avoimesti keskustella häpeän tunteista, joita omaan naiselliseen kehoon tuli ja siitä, kuinka se omaan seksuaalisuuteen vaikutti. Ryhmä tuki hienosti oman naiselliseksi muuttuneen kehon hyväksymistä, sekä auttoi löytämään niitä naisellisuuden hyviä puolia. Ryhmä olikin yksi suosikeistani osastolla.


Kun olin saavuttanut tavoitepainon, olin osastolla vielä vajaan kuukauden. Pitempien lomien kautta totuttelin taas kotonaoloon ja vihdoin maaliskuun 2011 puolessa välissä koitti aika, jolloin oli minun vuoroni kotiutua osastolta. Lääkärini, omat hoitajani sekä minä itse olimme kaikki sitä mieltä, että olisin jo valmis siirtymään normaaliin elämään. Muistan aina sen, kuinka omahoitajani sanoi, että minusta huokuu nyt sellainen itseluottamus ja varmuus, että hän todella uskoo minun selättävän sairauden. Kotiuduin hyvin ja odottavaisin mielin. Minulla oli tiedossa vielä puolitoista kuukautta sairauslomaa, jonka jälkeen minulla oli sovittuna töiden aloitus terveyskeskuksessa. Odotin tulevaa innolla. Odotin, että pääsisin kotiin poikaystäni luo, odotin tulevaa Thaimaan matkaamme ja ennen kaikkea odotin ensimmäistä työpaikkaani valmiina sairaanhoitajana. Minulla oli paljon mitä odottaa ja todella uskoin, että tulisin pärjäämään."


Kuten aiemmista teksteistäni onkin käynyt ilmi, ei kaikki kuitenkaan sujunut niin hyvin kuin oletin. Vaikka todella uskoin pärjäämiseeni ja paljon muutosta ajattelumalleissa oli tapahtunutkin, rohkeus syödä riittävästi kulutukseen nähden ei riittänyt. Viimeinen niitti oli töiden aloittaminen, joka oli arkaan syömiseeni verrattuna aivan liian fyysisesti raskasta minulle. Lähes viisi kuukautta sinnittelin töissä, joiden aikana painoni laski jälleen lähtökuoppiin ja edessä oli jälleen osastojakso täällä Hämeenlinnassa. Kuten postauksessani minusta ja poikaystävästäni kerroin, päättyi työntekoni kuin seinään, kun poikaystäväni joutui minut ensiapuun kantamaan kuntoni romahduttua aivan yhtäkkiä. Olin taas saattanut itseni niin huonoon kuntoon, että jälkeenpäin ihmettelen, miten sydämenikin kaiken kesti. Tämä osastojakso kestikin sitten vajaat kolme kuukautta. Hoito jankkasi paikallaan eikä edennyt kunnolla, joten ennen joulua päätin kotiutua ja yrittää pärjätä kotona avohoidon turvin. Sen jälkeen olinkin siinä pisteessä, josta blogini pitäminen alkoi. Näin olen käynyt tiivistetysti kanssanne läpi koko sairaushistoriani ensihetkistä tähän päivään. Nyt jatkan taas päivä kerrallaan ja toivon - ja ennen kaikkea vahvasti uskon - etten tämän osastojakson jälkeen tule enää teille kertomaan uusista osastojaksoistani. Tästä lähtien blogini on vain ja ainoastaan paranemiskertomus -siihen pyritään:)

<3:Laura


P.s. Jos ette ole aiempia hoitopolkuni -postauksia lukenut, löytyy linkki aina edelliseen joko postauksen alusta tai lopusta. Aloin siis blogiani kirjoittaessani kertomaan sairauskertomustani vähä vähältä, joten postauksia löytyy ajankohtaisten postausten välistä sieltä täältä :)

19 kommenttia:

  1. Moikka!

    Kovan elämänkoulun olet joutunut sairautesi takia käymään. :( Toivottavasti nyt kuitenkin on todellakin viimeinen sairaalajaksosi, siellä kun ei ikinä ole kauhean mukavaa.

    En oo kauheesti kommentoinut, mutta luen kyllä aina tekstisi. Kirjoitat niin hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet lueskellut kirjoituksiani:) Kova ja raskas on ollut kyllä tie, mutta nyt oikeasti uskon, että voin todella päihittää tämän sairauden!

      Poista
  2. Mäkin muistan miten lähettii esim. kerran jossai hullussa pakkasessa kävelee ja oli iha hullun liukasta 8D mut hauskempaan oli kun olit mun kaa <33

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin arvailla, kuka siellä ruudun toisella puolella on, mutta voisit hieman raottaa salaperäisyyden verhoa;) Jos arvaan oikein, muistan kyllä tuon kerran täysin! Mitäs sulle kuuluu? <3

      Poista
  3. Ihan kiinnostavaa luettavaa, mutta pakko sanoa, että on todella hankala pysyä mukana sarauskertomuksessa uudempana lukijana. En löytänyt vanhempia kertomuksia kuin vasta pitkien etsintöjen jälkeen ja oli tosi hankalaa kun ne pomppi muiden tekstien väleissä. Muuten kiva blogi ja asiallinen tyyli sinulla, mutta tämä asia häiritsi niin etten malttanut lukea edellisiä kun en pysynyt mukana. Kai nämä voisi jotenkin yhdistää samaan paikkaan niin ei tarvitsisi etsiä joka paikasta?

    -Miia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi kovasti! Olen yrittänyt saada niitä jotenkin saman linkin alle, mutten vaan ole siinä onnistunut! Osaisiko joku neuvoa? :)

      Poista
    2. Voisin toki tehdä erillisen postauksen, johon linkitän ne kaikki, jos se sillä tavalla onnistuisi? Sitten ne voisi lukea läpi oikeassa järjestyksessä ja loogisesti:) Jos sitä maltat odottaa, niin teen sellaisen! Muuhun tietotekniikantaitoni eivät riitä:D

      Poista
  4. oliko sun ylläpitoruokavalio paljonkin pienempi kuin se ruokavalio jolla nostit painoa? ootko muuten pitkä vai lyhyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aikalailla tasan 165 pitkä, eli siihen nähden minulla oli tosi iso ylläpitoruokavalio mielestäni, etten ollut esimerkiksi pisimmästä päästä muihin verrattuna.

      Oikeastaan minun ylläpitoruokavalioni oli suurempi kuin painonnostatusruokavalioni. Minulla jouduttiin lisäilemään koko ajan painon noustessa jotain pientä ateriasuunnitelmaani, sillä painavampi keho, isommat lihakset, lisääntynyt liikunta yms. lisäsivät jatkuvasti enrgiankulutustani. Eli ylläpitoruokavalioni ei suinkaan ollut pienempi vaan vähintäänkin yhtä iso. Tosin aivan realistista kuvaa tämä ei anna, sillä lomat vaikuttivat yleensä hieman laskevasti painooni, mitä kirin taas sitten osastolla kiinni. Mutta minun ollessani osastolla ateriasuunnitelmani oli suurimmillaan juuri ylläpitovaiheessa. Eli se todistaa, että minunkin kokoiseni ihminen tarvitsee energiaa ja paljon!

      Mutta eikös sitä sanota, että anoreksiaa sairastavilla energiantarve jatkuu tavallista suurempana vielä jonkin aikaa painon normalisoiduttuakin? Voin olla väärässäkin, mutta muistan jostain tällaista lukeneeni.

      Poista
    2. Minä luin juuri kirjaa "syömishäiriön ravitsemushoito" ja siinä sanotaan juuri niin kuin kirjoiti asian olevan; anoreksiaa sairastavan energiantarve jatkuu tavallista suurempana vielä jonkin aikaa painon normalisoiduttua.. Eli olet aivan oikeassa..

      Poista
    3. Samaisesta kirjasta varmaan olen lauseen sitten lukenut:) Hyvä, että varmistit, etten ihan höpöjä tänne kirjoittele! :)

      Poista
  5. Luin koko tarinasi ja se kosketti todella paljon. Sitä oli ihana lukea, kirjoitat kauniisti ja tunteisiisi voin hyvin samaistua. Tässä viimeisessä osassa meinasi tulla tippakin linssiin :') Onnen kyynel.
    Olen todella ylpeä ja iloinen sun puolesta ja haluaisin todella rutistaa sinua kunnolla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi, mukavaa kun olet löytänyt tiesi blogiini:) Paljon jaksamista sinulle itsellesikin oman taistelusi kanssa, voimahalaus<3

      Poista
  6. Luin viimeisten parin tunnin aikana kaikki hoitopolustasi kertoneet tekstit.

    (Haluaisin sanoa niin paljon, mutten oikein osaa.)

    Tekstisi vangitsevat. Ja itsekin syömishäiriöstä kärsineenä niissä on tietenkin paljon tuttua.

    Vaikutat hienolta tyypiltä; paljon voimia sinulle toipumisen tielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, kun olet löytänyt tiesi blogini pariin ja pidät tavastani kirjoittaa! Kiitos muutenkin kivoista sanoistasi:)

      Varmasti löytyy paljon yhtymäkohtia oman sairaushistorian kanssa, vaikka jokaisella oma polkunsa onkin kuljettuna. Sen vuoksi toisten kokemuksiin ja kirjoituksiin on niin helppo samaistua! Toivottavasti sinä voit jo paremmin ja ihanaa kesän odotusta sinulle! :)

      Poista
  7. Moi! Kirjoittelin ja kommentoin tänne blogiisi jo aiemmin, mutta vasta nyt sain luettua hoitopolkusi kokonaisuudessaan loppuun. Olet käynyt pitkän ja raskaan taipaleen läpi ja varmasti on vielä matkaakin jäljellä, mutta takuulla kaikki ponnistelut ja sinnittely ovat tuottaneet ja tuottavat jatkossakin hurjasti myönteisiä seurauksia!

    Itse aloitin viime syksynä avohoidon ja olen tähän mennessä edistynyt todella, todella pienin askelin, mutta aina kun huomaan edistyneeni, olipa kyse sitten uudesta ruoka-aineesta, ruokamäärästä, psyykkisestä voinnista tai mistä tahansa, saan uutta intoa ja iloista mieltä :) Parhainta on ollut huomata, miten hyvä olo riittävän energian saamisesta tulee, se on mahtavaa! On myös ihanaa pystyä nauttimaan siitä, että "saa" syödä säännöllisesti useita kertoja päivässä ja että kaikenlaiset ruoat kuuluvat normaaliin ruokavalioon, eikä se minun päähäni iskostunut "kielletyt-lista" pidäkään paikkaansa.

    Hoidon alussa mm. annosten kokoaminen ja mittaaminen, jotka olen hoitanut itse, sekä ruokamäärän kasvattaminen tuntuivat vaikeilta, mutta nyt, kun olen uskaltanut syödä ravitsemusterapeutin ohjeiden mukaan enemmän ja enemmän, kaikki asiat alkavat sujua paremmin ja rennommin. Syömisen ja riittävän energiansaannin avulla alan päästä eroon anoreksia-ajatuksista. En ahdistu enää esim. mielestäni "ylimääräisestä" syödystä perunanpalasta, koska olen ymmärtänyt ja huomannut toistojen ja kokemuksen kautta, ettei esim. sillä pienellä perunanpalalla ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä. Olen huomannut nyt myös itse sen, mitä kaikki sanovat, anoreksiasta paranemisessa on vain rohkeasti kohdattava ahdistavalta tuntuvat asiat, on vain uskallettava syödä. Sitä kautta voi löytää normaalin ja itselle sopivan ruokavalion ja -rytmin ja ensin tietenkin saada paino normalisoitumaan. Aina kun uskaltaa tehdä jotain, mikä tuntuu ahdistavalta, tietää pääsevänsä eteenpäin :)

    Iloista kevätmieltä sinulle ja tsemppiä edelleen paranemisen tiellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä matka tosiaan ollaan jo kuljettu, muitta onneksi koen nyt olevani jo taipaleen loppusuoralla :)Hienoa kuulla, että myös sinä olet saanut tarvittavaa apua, ja että hoitosi alkaa pikkuhiljaa tuottaa tulosta! :) Tämä on valitettavasti pitkäkestoinen ja vaikea sairaus, mutta onneksi sen voittaminen ei ole mahdotonta. Täytyy vaan hyväksyä se, että välillä tulee otettua takapakkia, mutta sen ei tarvitse merkitä mitään lopullista. Oli ihana lukea, kuinka kuvailit edistymisesi askeleita ja oivalluksia, joita olet kokenut niiden myötä:)Sellaiset asiat auttavat todella jaksamaan, ja vaikka sinullakin hoito on varmasti vielä aivan kesken, saattoi kommentistasi huomata sen, kuinka oikeasti haluat parantua ja taistelet sen vuoksi! Mukavaa kesän odotusta sinullekin ja valtavasti tsemppiä tulevaan! :)

      Poista
    2. Ennenkuin hakeuduin hoitoon, tai paremminkin suostuin ottamaan apua vastaan, olin epävarma, onko minulla ylipäätään mitään ongelmaa. Todellisuus tulikin lopullisesti vastaan vasta hoitojen alettua, kun huomasin itsekin, miten vaikeaa syöminen minulle on ja miten kaukana tapani olivat normaaleista tavoista ja käyttäytymisestä. Elämä ja ajatukset kulkivat pitkälti sairauden ympärillä ja vasta nyt, lähemmäs vuoden jälkeen hoitojen alkamisesta, alan huomata ja muistaa taas sen, millaiselta elämä voi parhaimmillaan tuntua! Olen niin iloinen jo siitä, ettei tarvitse pelätä, loppuvatko voimat kesken päivän ja vajoaako mieliala pohjamutiin, vaan jaksan nykyään päivät pääsääntöisesti melko hyvin iltaan asti (päiviini ei siis kuulu urheilua, eikä turhia ponnisteluja, mutta muuten aika tavallista arkea, lukuunottamatta tietysti ruokailuja, jotka vaativat paljon suunnittelua ja panostusta, on oltava eväät mukana, tultava kotiin oikeaan aikaan syömään jne.) Huonoja hetkiä ja takapakkiakin tulee, se vain on hyväksyttävä, mutta kaiken kaikkiaan sinnikäs taistelu tuottaa oikeasti tuloksia ja se on niin hienoa, että toivon kaikkien jaksavan vain tsempata paremman toivossa :)

      Poista
    3. Se on totta, että meidän arki on vielä pitkään ruokailujen suunnittelua, eiväiden miettimistä ja "kotiintuloaikoja" ruokailujen vuoksi. Mutta sen kaiken jaksaminen nyt on oikeasti lopulta sen arvoista! Ja aivan mahtavaa, että muistat jälleen ja saat kokea sen, miten hienoa elämä oli terveenä ja tulee olemaan, kunhan pitää itsestään vaan huolen! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)