lauantai 31. maaliskuuta 2012

Juhlavalmisteluja

Tumblr
Lääkärin uran ohella haaveilin pienempänä kondiittorin ammatista. Haaveilin siitä, kuinka omistaisin oman kahvilan, jossa tarjolla olisi toinen toistaan ihanamman näköisiä kakkuja ja leivonnaisia. Yhdeksännellä luokalla suoritin työelämään tutstumisenkin paikallisessa leipomossa, jossa pääsin ihastelemaan sekä leipomopuolta että leipomon kondiittorin taideteoksia. Katselin ihastuneena kondiittorin työskentelyä ja ajattelin sen olevan kuin taiteen tekemistä. Vaikka tälle uralle en koskaan ajautunutkaan, olen aina nauttinut juhlien järjestämisestä, missä suuressa roolissa ovat luonnollisesti olleet tarjoiltavat herkut. Tärkeintä on ollut, että tarjoiltavaa on aina paljon, ja että ne varmasti kaikille maistuvat.

floating awaySuureellisuus - se on varmasti sukuvika. Suureellisuus mitä juhlien järjestämiseen tulee, on varmasti äidiltä tyttärelle periytyvää, sillä mummollani on varastossa aina vinot pinot itse valmistettuja herkkuja alkaen leivistä ja karjalanpiirakoista pikkuleipiin asti. Aina on juhliin varauduttu suureellisesti eikä tarjoiluissa ole pihtailtu. Tämä suureellisuus on periytynyt selvästi äidillenikin, joka juhlia järjestäessään varautuu niin suurella määrällä tarjoiltavaa, että herkkuja löytyy pakkasesta vielä tulevina vuosinakin. On kyseessä ollut sitten rippijuhlat, lakkiaiset, valmistujaisjuhlat, ristiäiset, joulu tai vaan sukulaisten kyläily, on valmisteluihin ryhdytty jo todella hyvissä ajoin. Suunnitelmat on laadittu viimeisen päälle ja listoja on tehty jos jonkinmoisia. Alkuperäinen suunnitelma pienimuotoisista ja hillityistä tarjoiluista paisuu valtaviin mittoihin, kun aina löytyy jokin uusi, entistä houkuttelevampi resepti. Ja täytyyhän sitä varautua niin hyvin, ettei mikään vahingossakaan lopu kesken. Juhlien jälkeen kakkuja ja muita herkkuja kaupitellaankin sitten naapureille:)

Mutta listahulluus ja suuruudenhulluus eivät suinkaan jääneet mummooni ja äitiini, vaan on sujuvasti siirtynyt myös minuun. Mutta minä nautin siitä, että saan suunnitella, järjestää ja nähdä, kuinka tarjottavat katoavat parempiin suihin:) Viimeisimpinä juhlina muistan uuden vuoden vaihtumisen, jota juhlistettiin meillä sekä kesällä tuparit, jonne luonnollisestikin täytyi tarjottavat suurella huolella ja antaumuksella suunnitella ja valmistaa. Uutena vuotena meille syntyi poikaystäväni kanssa oikein kilpailu siitä, kumpi leipoo paremman suolaisen piirakan: hänen huolehtiessaan lihaisammasta versiosta ja minun tehdessäni ikuisen suosikkini kreikkalaisen juustopaistoksen. Molempien tekeleet maistuivat vieraille ja sopu säilyi perheessä;) Tupareita järjestäessämme taas minä hoidin makean puolen ja poikaystäväni vastasi suolaisesta tarjoilusta. Olin niin iloinen, kun pääsin tekemään erilaisia juustokakkuja, jotka ovat ehdottomia suosikkejani:)

Kuppikakkuja herkkusuilleMutta syy miksi alunperin edes ryhdyin tästä kirjoittamaan, ovat tämän viikonlopun synttärijuhlinnat, joita ensin juhlitaan kohta ystävien voimin ja huomenna poikaystäväni sukulaisten kera. Kovasti viikon kuluessa pohdin, väänsin ja käänsin mielessäni herkkuja, joita voisimme juhliin valmistaa. Minä itse olen sellainen sokerihiiri, että panostaisin mielelläni enemmän makeaan puoleen, mutta olen huomannut, että varsin monen -erityisesti poikien - suuhun sujahtavat enemminkin suolaiset naposteltavat. Viime vuonna huolehdinkin poikaystäväni synttäreille makeat tarjoiltavat, kun leivoin täytekakun, lempiherkkuni Omena-ansan sekä mokkapaloja. Kaikki sujui hyvin ja leivonnaiset onnistuivat, mutta myönnän pienen paniikin nousseen pintaan kuullessani myös hänen sukulaistensa tulevan paikalle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hänen sukulaisiaan tapasin, joten tilanne oli jo itsessäänkin jännittävä, mutta jännitystasoa nosti huimasti se, että paikalle saapuivat myös poikaystäväni isovanhemmat, jotka omistavat leipomon! Jännityksellä odotin arviota tuotoksistani, mutta onnekseni ne saivat hyväksyvän tuomion - siinä vaiheessa saatoin huokaista helpotuksesta:D Sain äidiltäni muuten jonkin aikaa sitten ihanan kirjan, Kuppikakkuja herkkusuille, joka on täynnä toinen toistaan ihanampia cupcake-ohjeita, mutta vielä ei ollut aika niiden valmistamiseen. Seuraavissa pirskeissä aion varmasti käyttää kirjaa kuitenkin hyväkseni, kun juhlitaan vaan tyttöjen kesken - silloin makea kelpaa aina! :)

Mutta nyt on takana pitkällinen ja erittäin kallis kauppareissu ja kaikki työ on vielä tehtävänä, joten on aika käydä juhlavalmistelujen kimppuun! Ehkä tekin pääsette näkemään täällä kuvia lopputuloksista, mikäli vaan saamme mitään siedettävän näköistä aikaiseksi! :)

<3:Laura


P.s. Cupcake-kuvilla herkuttelin taas weheartit.com - sivustolla:)

6 kommenttia:

  1. Haha :-D Miikka joskus ihmetteli kun mun porukoilla oli juhlat ja siellä oli niin vähän tarjottavaa XD vähän siis verrattuna sun äidin järjestämien juhlien tarjoiluihin... Mäkin rakastan leipomista ja kokkailua... Ootan innolla sitä, että Idakin voi alkaa syömään herkkuja, kun Miikka ei oo mikään suursyömäri... Saan laittaa sitten enemmän ruokaa ja herkkuja! Mammalomalla oli ihanaa kun sain viettää kaiket päivät keittiössä ja mähän leivoin meille leivätkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua niin rupes naurattamaan, kun voin niin kuvitella ton tilanteen:D Miikka on joo ihan onneton syömäri, mutta sitten kun Ida kasvaa, voit rupee leipoon kaikkee ihanaa ja herkutella tyttöjen kesken! :) Miehet ei ymmärrä hyvän pääle;)

      Poista
  2. Hyvin on muistissa sun valmistujaiset, pöydät notku! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaks sun pitää päästä juhliin, missä on myös mun tekeleitä! Tollon olin just joutunut sairaalaan ja kaikki jäi äidin kontolle, vaikka olin niin suunnitellut hoitavani itse juhlat:( Pääsin ite vaan lomille juliin.. Tai sitten leivotaan joskus yhdessä ja herkutellaan, kun säkin leipomisesta niin tykkäät! :)

      Poista
  3. Komppaan Pimpua: Tarjoiluja oli kuin laivan buffetissa! Mutta niin vaan taisivat olla jotkut vadit ja astiat tyhjillään jo puolessa välissä iltaa. ;) Tarjonta kohtasi kysynnän ja laatu oli priimaa. (Huom. minulla ei ole oma lehmä ojassa, vaikka ne pari täytekakkua olivatkin erinomaiset ;))

    Ah, kondiittorin ala olisi unelma. Joskus haaveilin suklaantekijän urasta, lienen saanut vaikutteita Pieni suklaapuoti -kirjasta :) Kivaa juhlailtaa hei teille! Ihana kuulla, että olet saanut jo niin pitkiä lomia ja että ne ovat sujuneet niinkin mallikkaasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä sentään pääsit maistelemaan meidän omiakin tekeleitä jo meidän tupareissa, ja muistan ainakin Jarnon poropiirakan maistuneen sinullekin hyvin! :)

      Voi se suklaan tekeminen on siinä leffassakin niin ihanan näköistä! :) Mut hei tyttönen, laita mulle vietiä, miten oot Suomessa!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)