maanantai 26. maaliskuuta 2012

Elämä on tehty elettäväksi

Elämän pituus ja asiat liittyen siihen, kuinka elämäsi elät, ovat olleet minulla nyt jotenkin hyvinkin usein mieleni päällä. Erilaiset koskettavat, surulliset asiat niin ulkomaailmassa kuin lähipiirissänikin ovat saaneet miettimään paljon omaa elämääni anoreksian kanssa. Elämä anoreksian kanssahan ei ole mitään oikeaa elämää. Se kahlitsee, tuhoaa pala palalta ja pahimmillaan johtaa kuolemaan. Jos ei ihan niin pahaksi mene, se voi jättää fyysisiä jälkiä sinuun tai jäädä varjostamaan psyykkisesti sinua koko loppu elämäkseni. Olen usemmin kuin kerran viime aikoina liikuttunut asioista jotka eivät tavallaan liity mitenkään minun elämääni, mutta liittyvät yleisesti elettävään elämään, sen mukanaan tuomiin suruihin ja iloihin. En ole koskaan ollut herkkä liikuttumaan, mutta nyt näin minulle on käynyt yllättävän usein, kun erilaiset asiat ovat saaneet minut miettimään omaa elämääni anoreksian vankina. Olen miettinyt sitä kuinka lyhyt elämä todellisuudessa on, ja kuinka sitä juuri käytän hyväkseni - tai pikemminkin hukkaan.

Behind the ButterflyKeskustelimme eräänä päivänä poikaystäväni kanssa ravintolassa minun valitessani ruokaa siitä, kuinka parantumiseni lähtee pienistä valinnoista. Kun kerran valitsen oikein, valitsen oikein myös toisen kerran ja vähitellen se tulee aina vaan helpommaksi. Puheemme ajautui siihen, kuinka minun on mahdollisuus valita itse kuinka elämäni elän. Haluanko tuhlata sen anoreksiaan, sairaalassa oloon ja kaikkeen muuhun, mikä on pois oikealta elämiseltä. Poikaystäväni on aina ollut sellainen ihminen, jonka mottona voisi pitää, että elämä pitää elää täysillä nauttien. Hän haluaa kerätä mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia elämässään ja tuoda niiden kautta nautintoa elämäänsä. Hän ei ymmärrä miksi joku ehdoin tahdoin haluaa viedä nautintoaan pois elämästään, kun siitä voisi nauttia täysin siemauksin. Enkä ymmärrä minäkään. Sen vuoksi tässä koko ajan taistelen tätä sairautta vastaan ja teen kaikkeni, jotta parantuisin, etten menettäisi enää yhtään hyvää hetkeä elämässäni siihen, että olen sairaalassa tai kotona sairauslomalla ahdistuneena ajatuksissani pelkästään ruoka. Mitä ihmeen elämää se sellainen on? Olen 24-vuotias ja minulla pitäisi olla kaikki asiat elämässäni mallillaan. Minulla olisi mahdollisuudet nauttia nuoruudestani täysillä ja ottaa tästä ajasta kaikki irti.

Life ConfessionsKun mietin menneitä vuosia, voisin alkaa surra sitä, mitä kaikkea olen menettänyt sairastaessani tätä kavalaa sairautta. Sen sijaan voisin keskittyä tähän hetkeen ja miettiä, mitä voin tehdä sen hyväksi, että kohta pääsen taas kiinni normaaliin nuoren naisen elämään. Nyt kun jaksan vielä hetken tsempata täällä osastolla, kohdata sen pahimman ahdistuksen ja ne pahimmat pelkoni, niin voi olla hyvinkin pian se hetki käsillä, kun pääsen kiinni siihen elämään. Minulla on ikäänkuin koko ajan selallainen pelko mielessäni, että nyt kun kaikki asiat anoreksiaa lukuunottamatta olisivat aivan täydellisesti minulle, niin tuhlaan sitä aikaa tähän sairauteen. Tavallaan takaraivossani naputtaa koko ajan pelko siitä, että mitä sitten kun oikeasti tapahtuu jotain kamalaa elämässäni? Miltä minusta sitten tuntuu, kun katson taaksepäin elämääni ja mietin, että nuokin vuodet olisin voinut nauttia elämästäni, kun minulla oli ihana perhe, poikaystävä, koti, ystävät ja työ? Onni on katoavaista. Nyt olisin onnellinen - kunhan vaan pääsisin irti tästä sairaudesta. En halua myöhemmin katsoa elämääni taakesepäin ja joutua katumaan mitään. Sairastumiselleni en ole mitään voinut, ja ehkä näistä vuosista ja kokemuksista on minulle tulevaisuudessa vielä joskus hyötyäkin, mutta nyt kun minulla on vihdoin voimia tehdä asialle jotain, en saa haaskata tätä hetkeä - en pienintäkään osaa siitä.

Tämän kaiken vuoksi kaikki surulliset asiat joista kuulen, saavat minut kokemaan tämän perinteisen kuvaukseni siitä, kuinka hiekka elämäni tiimalasissa valuisi hukkaan. En halua, että sitä hiekkaa valuu enää yhtään hukkaan. Nyt minulla on mahdollisuus hoitaa tämä hoitojakso loppuun kunnialla. Mahdollisuus tehdä kaikkeni, jotta saan siirrettyä oikeat ajattelu- ja käyttäytymismallit kotioloihin sekä sen jälkeen pitää huolta siitä, että opin elämään sairauteni kanssa ja vähitellen päästämään siitä kokonaan irti. Toivon, etten ole saanut kehossani mitään pysyviä fyysisiä vaurioita aikaan, vaan että kaikki olisi vielä korjattavana. Haluan, toivon ja ennen kaikkea uskon.

<3: Laura

13 kommenttia:

  1. Kiva kun tuli taas luettavaa tänne sairaspäivän viettoon. :)

    Esimieheni sanat viime viikolla saivat minut miettimään tätä sairastamista: "Sinä olet nuori! Sinullahan pitäisi olla kaikki ovet avoinna. Sinun pitäisi mennä ja elää! Sinun ei tarvitse edes huolehtia kuin itsestäsi! Elämäsi menee ihan hukkaan, kun olet koko ajan vain väsynyt etkä jaksa muuta tehdä kuin työt."

    Tosiaan elämä vs ravinnon ja nautintojen kieltäminen....

    Ei meistä kumpikaan halua koko elämäämme tapella luontoa vastaan ja ylläpitää epänormaalia painoa kamalalla kurinalaisuudella!

    Voimia viikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt mietit ja pohdit kunnolla esimiehesi sanoja, sillä niihin todella kiteytyy se kaikki tärkeä, lyhyesti ja ytimekkäästi! Miksi tosiaan valita sairas elämä ilman nautintoja, kun vaihtoehtona olisi elämä nautintojen kera?

      Nyt ei todellakaan taistella luontoa vastaan ylläpitämällä epänormaalia painoa hirveällä kituuttamisella, vaan taistellaan sen oikean, ihanan elämän puolesta! :)

      Voimia sinullekin ja muista pitää huolta itsestäsi<3

      Saako muuten kysyä, minkä ikäinen olet? Ei tarvitse vastata, jos et halua sitä täällä paljastaa! Ajattelin vaan ollaanko melko samaa ikäluokkaa:)

      Poista
  2. Pikkasen olen vanhempi, 30v. Huom. sana pikkasen :D yritän huijata itseänikin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava tietää aina vähän lisää sinusta:) Ja eihän tuo nyt ole vielä ikä eikä mikään, koko elämä vielä edessä! :)

      Poista
  3. Voi aloin itkeä kun luin tätä :'(. Pisti taas kerran ajattelemaan. En mäkään halua tuhlata elämää vaan tähän sairauteen. Meidän on parannuttava! <3

    VastaaPoista
  4. Kuten edellinen sanoi, pistit taas kerran ajattelemaan. Elämä on loppusessaan niin lyhyt, ettei sitä kannattaisi tämmöiseen tuhlata. Muistan kun luin joskus vuosi sitten kirjoittamiani blogipäivityksiä, olin kauhistellut kun paino oli noussut 200grammaa ja se oli silloin melkoinen maailmanloppu. Jälkeen päin en voi kuin nauraa. Yksi kaksisataa grammaa ei sano mitään ja silti se silloin oli elämän tärkein asia.

    Mua ärsyttää, kun me tehdään asioista niin suuria, vaikka niillä ei todellisuudessa ole mitään merkitystä. Mä teen tätä vielä vähän myös koulunumeroiden suhteen, minkä numeron saan kokeesta. Yksikin kerta olin pillahtaa itkuun kun sain seiskan, vaikka luulin että saisin 8-9. Kai tuokin on asia, että pitää oppia pitämään oikeasti tärkeitä asioita tärkeinä, eikä mitään merkityksemättömiä.

    Tääkin tämä 3kuukautta oon ollut vähän niin kuin rajalla, valitsenko elämän vai syömishäiriön. Enkä ymmärrä, miten se on niin vaikea päättää. Miksi se on niin vaikeaa päästää irti häiriöstään? Siihen ei ehkä täysin selvää vastausta saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä kummallinen sairaus, kun elää niin siinä omassa maailmassaan, jossa juuri se 100 grammankin nousu voi johtaa romahdukseen. Sitä pyörii mielessään asioiden ympärillä, jotka oikeasti ovat aivan mitättömiä, mutta sairas mieli saa ne muuttumaan valtaviksi. Miksi tästä sairaudesta on niin vaikea päästää irti, sitä on vaikea sanoa. Mutta itse koen, että kun hetki hetkeltä saa enemmän kiinni niistä oikeasti tärkeistä, oikean elämän asioista, niin kallistuu aina vaan enemmän sen terveyden suuntaan. Kun saa hyviä kokemuksia oikeasta elämästä, ymmärtää anoreksian vääristyneen maailman. Helppoa se ei ole, mutta kaiken työn, ahdistuksen ja vaivan arvoista kyllä :)

      Ja mitä tuohon koenumerojuttuun tulee, niin olen usein ihmetellyt itsekin, miten yksi vaivainen koenumero saa joskus maailman "romahtamaan"? Suuremmassa mittakaavassa kun tuollaisia asioita miettii, niin niillä ei ole oikeasti mitään väliä. Mutta ihminen elää vaan niin hetkessä ja sen hetkisessä vallitsevassa tunteessa.

      Poista
  5. Taas päätän häiriköidä sinua, vaikka en tiedä, onko mulla taaskaan mitään järkevää sanottavaa... =)

    Tiedän tosi hyvin tuon asenteen, että mullahan on kaikki niin hyvin, jos... ja sitä, kun miettii oikeutusta omaan sairauteen. Totuus kuitenkin on, että kyse on hyvin vakavasta sairaudesta eikä pelkästään valinnasta. Toki valinnoilla voi vaikuttaa sairauteen, mutta, kun on tarpeaksi sairas ei sitä tajua eikä voi tehdä muuta. Nyt olet siinä tilanteessa, että pystyt tekemään valintoja esim. kotilomilla, että syöt kaikki, mitä pitää yms. Teet niitä pieniä erävoittoja sairaudesta yksi kerrallaan. Ja eikö anoreksia jo itsessään ole ihan tarpeeksi kamala asia yhdelle ihmiselle kannettavaksi? Mun mielestä on.

    Ja elämästä nauttiminen... Miksi se on niin vaikeaa? Ja toisaalta tarviiko kaikesta oikeasti aina nauttia? On asioita, jotka vaan on pakko tehdä, vaikka niistä ei pitäisi. Tosin sairaalassa/kotona makaaminen ei ehkä ole elämää oikeastaan ollenkaan.

    Olet aiemminkin maininnut noista pysyvistä seurauksista yms. ja siitä, miten haluat tulevaisuudessa lapsia. Minä söin myös koko sairastamisajan e-pillereitä, vaikka joskus mietin, että ihan turhaan. Mutta lääkärini mielestä, se todennäköisesti teki sen, että tulin raskaaksi. Sanoi olleensa asiasta tosi huolissaan, kun tiesi, kuinka paljon halusin ja haluan lapsia. Ja toisaalta, jos et tule raskaaksi, niin et saa syyttää itseäsi, koska niin voi tapahtua jokatapauksessa.

    Mitä olen nyt näitä sun kirjoituksia lukenut, niin mulle on jäänyt sellainen olo, että haluat ihan oikeasti parantua ja itsesi takia. Tottakait muidenkin, mutta ennenkaikkea itsesi. Ja eikö sitä sanota, että vasta, kun alkaa inhoamaan ja suuttumaan syömishäiriölle siitä voi parantua kunnolla. Nyt on sinun aikasi parantua ja päästä elämään sitä omaa unelmaasi.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa vaan kun kommentoit! Olen aina iloinen saatuani sinulta kommenttia:)

      Jotenkin lohdutti kuulla, että olet saanut tästä sairaudesta huolimatta lapsen: jotenkin luo uskoa siihen, että ehkä minäkin vielä joskus:) Saako kysyä olitko jo ollut pitkään normaalipainossa ja oliko painosi normaalipainon alarajoilla, kun tulit raskaaksi? Olisin jotenkin kiinnostunut tietämään enemmän, jos vaan haluat/jaksat kertoa siitä!

      Ja tottahan tuokin on, että kyllähän tämä sairaus on jo itsessään tarpeeksi kamala asia, että turha sitä on vielä käyttää aikaa miettimiseen, että mitä jos tapahtuu vielä jotain kauheampaa. Ja tottakai elämässä on aina murheita, eihän kukaan elä murheetonta elämää. Ehkä sellainen yltiöpäinen onnellisuuden tavoittelu estää vaan nauttimista niistä arjen pienistä jutuista:)

      Ja minä todella uskon, että minä paranen nyt tällä kertaa ja oikeasti. Haluan uskoa siihen, että tämä jää viimeiseksi osastojaksokseni. Vaikka murheita tulee olemaan aina, tämän murheen haluan pois elämästäni ja päästä elämään sitä oikeaa elämää! Vaikkakin sitten niiden arkimurheiden kera:)

      Poista
  6. Moi,

    Anteeksi, että kesti tämä vastaaminen, mutta mun normaalina pitämäni flunssa olikin keuhkokuume. Onneksi sain sentään olla kotona, vaikka tulehdusarvot hipokin korkeuksia...

    Hmph...Täytyy miettiä...Olin varmaan reilun vuoden verran ollut ainakin normaalipainoinen. Ihan tarkkaan en muista. Ja paino ei kyllä ollut normaalin alarajoilla vaan vähän enemmän. Ihan siinä alarajalla kroppa ei toiminut vielä itsestään normaalisti (ilman pillereitä). Musta tuntuu, että se paino, missä olet ollut ennen sairastumista (ja vähän enemmän) voisi olla aika hyvä...tai siis pitänee olla ainakin sen verran. Ja olet kuitenkin sen verran nuori (sanon minä juuri 30 v täyttänyt vanhus), että antaa itselle tarpeeksi aikaa parantua. Siis ihan oikeasti. Raskaus on kuitenkin tietyllä tavalla kova paikka, koska painoa tulee väkisinkin tietyn verran lisää.

    Mutta kaikista tärkeintähän on, että uskot itse paranemiseesi, koska silloin et voi epäonnistua. Et tule antamaan itsellesi muuta mahdollisuutta.

    Mutta minä menen takaisin sänkyyn... Oikein mukavaa iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oikeasti todella paljon siitä, että jaksoit vastata kysymykseeni! Täytyy siis yrittää jaksaa olla kärsivällinen ja antaa kropan rauhassa palautua ennalleen. Ja tosiaan, ehkä turvallisinta olisi päästää paino ihan oikeasti normaalin puolelle, kunhan vaan saan sen mielessäni työstettyä. Tällöin olisi paljon suuremmat mahdollisuudet, että kroppa alkaa toimia oikein ja muutenkin anoreksia painuisi myös psyykkeen kannalta taustalle.

      Olet oikeassa, että raskaus on varmaan entiselle anorektikolle vaikea paikka, vaikka kuinka ihana asia olisikin. Joillekin se varmaan on hyväkin asia, tajuaa, mikä elämässä on tärkeintä ja haluaa pitää huolta omasta kropastaa, mutta toiset varmasti pelästyvät, kun paino yhtäkkiä nouseekin hurjasti.

      Toivottavasti sinä voit jo hieman paremmin ja parantele itsesi kuntoon, ettei vaan tule ikäviä jälkitauteja!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)