sunnuntai 25. elokuuta 2013

Lupa liikkua syömisten ehdoilla

Sain eräältä lukijalta pyynnön kirjoittaa liikunnasta ja siitä, kuinka paljon täytyy urheilla saadakseen syödä vaikkapa saman verran kuin minä tällä hetellä syön ilman, että täytyy pelätä suunnatonta lihoamista. En suinkaan tarttunut kommenttiin kirjoittaakseni aiheesta juuri tästä näkökulmasta, vaan jäin miettimään aihetta liittyen ajatukseen syömisluvan saamisesta liikunnan kautta. Anorektinen mieli kun keksii verukkeen jos toisenkin, jonka mukaan syömiselle tarvitsee saada lupa. Milloin luvan antaa hoitotaho, ravitsemusterapeutin laatima ateriasuunnitelma, aimmein todella niukaksi jääneet ruokailut, alentunut painolukema tai vaikkapa ennen ruokailua tehty kunnon hikilenkki. Itse olen vihdoinkin päässyt siihen tilanteeseen, jolloin en enää kaipaa lupaa syödä, vaan näen syömisen oikeutena, mahdollisuutena ja ennen kaikkea elinehtona. En tarvitse syödäkseni kenenkään lupaa, minun ei tarvitse huhkia salilla saadakseni syödä eikä minun tarvitse ruokaa ansaita, vaan syön, koska mieleni sitä haluaa ja koska kroppani sitä tarvitseee.

fwj4fuweiofu2 | via Tumblrwow
Macaron♥ the food fandom

Kun kroppa ja mieli ovat tasapainoisessa tilassa, on sitä myös elämä itsessään. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tavalliselta arkiaktiivisuudelta voi millään tapaa välttyä. Tavallinen arkiaktiivisuus koulu- tai työmatkoineen sekä kotitöineen tarkoittaa jo itsessään tilannetta, jolloin energiaa kuluu - ja kaiken lisäksi vielä usein ihan huomaamatta. Ihminenhän tarvitsee energiaa jo ihan perusaineenvaihdunnan vuoksi, vaikkei liikkuisi lainkaan päivän aikana. Kun töiden kautta olen tavannut suuren määrän ihmisiä, jotka ovat täysin vuoteen omia, ei mielessäni ole ikinä käynyt, että heillä ei olisi lupaa syödä. Jokaisen tulee syödä elääkseen! Siihen ei tarvita juoksulenkillä saavutettuja kilometrilukemia, vaan jokaisella meistä on oikeus ja velvollisuus syödä oli päivän aktiivisuus mikä tahansa.

Koska päivän aktiivisuus vaihtelee meillä jokaisella monistakin eri syistä - sekä tietenkin myös aineenvaihduntamme ovat erilaisia - ei tarkkoja ruokamääriä voi täysin verratakaan eri ihmisten kohdalla. Mutta tällöin astuukin kuvaan se luontainen taito syödä ja kuunnella omaa kroppaansa ja sen tarpeita. Tiedän oman kokemuksen kautta, että tuo taito on täysin hukassa syömishäiriötä sairastavalla, mutta tiedän myös sen, että se taito on mahdollista oppia myös uudelleen. Kun itseään kuuntelee rehellisesti, ei tule mietittyä päivän kulutusta ruokaa valikoidessa tai syödessä. Olen huomannut sen paremmin kuin hyvin, että kyllä vartalo kertoo, tarvitseeko ruokaa milloin minkäkin verran. Tällöin ruoan tarpeesta siis kertoo kropan tarve, ei ennalta tehdyt päätökset tai liikuntasuoritukset. Ja kun tämän tilanteen on saavuttanut, myös mielitekoihin vastaaminen tuntuu luontevalta ja sallivalta ilman, että herkkuja tarvitsee ansaita sen enempää liikuntasuorituksilla kuin muusta ruoasta niukistelemisellakaan.

Sidestep Your Life | via Tumblri want candy / rollers!
Figure skating ♥skating on ice

Kun itse aloittelin painoprojektiani, käänsin ajatukseni suoraan sille taajuudella, että liikuntalupaa ei tule, ennen kuin tietty painolukema olisi saavutettu. Tämä voisi tarkoittaa myös sellaista ajatusta, jonka mukaan minun täytyisi päästä tiettyyn ja ennen kaikkea riittävään ruokamäärään, minkä jälkeen liikunta olisi minulle vasta sallittua. Eli sen sijaan, että olisi noudattanut yhä anorektista ajatusta siitä, kuinka syöminen tulee vasta liikunnan ja kulutuksen jälkeen, noudatin täysin sääntöä, jonka mukaan lupa liikkua seuraa riittävää syömistä ja painon normalisoimista. Tästä en lipsunut tuolloin, ja nyt olen vihdoin vapaa harrastamaan liikuntaa enemmän oman mieleni mukaisesti - terveen mieleni mukaisesti.

Itse en halua ikinä enää palata ajatuskaavaan, jonka mukaan minun pitäisi hankkia liikunnan kautta itselleni lupa syödä. Ajatukset siitä, kuinka saisin syödä vain kuluttamani energiamäärän verran, ovat onnellisesti mennyttä elämää. En myöskään ajattele, että minun tulisi liikkua päivässä tietyn verran, jotta uskaltaisin syödä normaalisti ja vallan vapaasti. Minun nykyisessä ajatusmaailmassani ruoka mahdollistaa urheilun ja muun normaalissa elämässä esiintyvän liikkumisen. Se, että syön hyvin ja riittävästi, tarkoittaa minun elämässäni sitä, että voin polkea töihin pyörällä, tehdä hyvillä voimin työtäni sekä harrastaa vapaa-ajallani myös muunlaista liikuntaa. Eli ruoka on ehto liikunnalle, ei liikunta ehto ruoalle! 


♥♥♥♥Nike
Fashion ♣nike shoes

Mutta miten minä sitten liikun  nykyään, että voin syödä rauhallisin mielin ruokapäiväkirjojeni kaltaisia määriä? Painoprojektiini palaan vielä varmasti myöhemminkin, mutta sen verran voin lyhyesti kertoa, että painoni alkaa vakiintua minulle sopivaan lukemaan. Se, että se vielä nousisi ei suinkaan haittaisi minua sekään, mutta kroppani selvästi kertoo jo voivansa hyvin tässäkin painossa. Olen ollut nyt kolmisen viikkoa töissä, eikä painoni ole laisinkaan laskenut, aikalailla keikkuu luultavasti samoissa lukemissa tai himpun verran korkeammalla - luontaisten vaihteluiden kera. Näin ollen olen löytänyt melko hyvän tasapainon energiansaantini ja -kulutukseni välillä. Tämä on ollut minulle selkeä lupa liikkua rauhallisemmilla mielin, mikäli näin tahtoisin tehdä. Nyt tulee kuitenkin iso mutta: lupa liikkua ei suinkaan ole tarkoittanut minulle pakkoa liikkua. Totuttelu töissäkäyntiin ja täyspitkiin työpäiviin yhdistettynä kotiarjen pyörittämiseen ovat väistämättä vieneet minulta voimia. Outoahan se olisi, jos jaksamiseni olisi työpäivän jälkeen samaa luokkaa kuin kotona saman ajan vietettyäni! Näin ollen hyötyliikunnan ohella varsinainen liikunta on jäänyt hyvin vähille, mutta se ei minua haittaa - olen todella sinut tuon asian kanssa. 

Poljen jokaisena työpäivänä töihin ja takaisin. Työmatkani on keskimäärin kolmisen kilometria, joten pyöräilyaika jää päivässä selvästi alle puoleen tuntiin. Työni on osin fyysistä, mikä tarkoittaa sekä askelia että nostoja päivässä jonkin verran. Näin ollen liikun kyllä lähes päivittäin, mutta tällä erää liikuntani keskittyy aika tavalla työpäivieni ympärille. Olen ollut tähän todella tyytyväinen, enkä ole kaivannut työpäivien päälle juuri muuta liikuntaa - arkiaktiivisuus on riittänyt vallan mainiosti. Olen kuunnellut täysin omaa kehoani ja totutellut rauhassa tähän uuteen elämäntilanteeseen. Vapaapäivätkin on mennyt muutoin kiireisissä merkeissä ystäviä tavatessa tai muiden kotipuuhailujen parissa, eikä liikuntapuoleen ole jäänyt aikaa keskittyä. Toki olen halunnut pyhittää vapaapäiväni myös ihan lepäilylle - sekin on enemmän kuin tärkeä asia muistaa.

Look of youngLikes | Tumblr
winter socks | via Tumblroutfit | Tumblr

Ajatuksenani on kuitenkin oman jaksamiseni mukaan alkaa harrastaa liikuntaa myös vapaa-ajalla joskus tulevaisuudessa - sitten kun aikaa minulla siihen löytyy paremmin. Ei siksi, että kokisin siihen jotain pakkoa, vaan siksi että haluan. Pienimuotoista lihaskuntoharjoittelua olenkin tehnyt kotona jonkin verran vapailla painoilla sekä kuntopallolla, mutta ajatuksena olisi lihaskuntoharjoittelua lisätä hieman viikkoihini. Osasyy tähän löytyy jo ihan työpaikalta: tarvitsen hyvän lihaskunnon jaksaakseni töissä. Koen tällä hetkelläkin lihaskuntoni olevan yllättävän hyvä viime vuoteni huomioon ottaen - ja samalla luonnollisestikin parempi kuin vuosiin. Koen jaksavani töissä fyysisesti loistavasti, mutta kaipaisin vielä parempaa lihaskuntoa esimerkiksi tietynlaisia nostotilanteita ajatellen. Ja toki sitä samaa jaksamista tarvitsen oman kotipunttinikin kanssa täällä kotosalla :)

Myös muunlaista liikuntaa haluaisin ottaa mukaan arkielämääni hyvinkin mielelläni. Motiiveina tähän riittävät minulle minun omat lempilajini, joita haluaisin harrastaa lajien vuoksi, en kulutuksen. Rullaluistimet tekisi mieli kaivaa esiin verkkokomerosta ja suksien kunto tekisi mieli varmistaa tulevn talven varalle. Talvea odotellessani intoani kaiken muun kyseiseen vuodenaikaan liittyvän positiivisen ohessa lisää huimasti ajatus jäälle astumisesta luistimet jalassani. Ja kaikki tämä ensimmäistä kertaa vuosiin oikeilla perustein, oikean liikunnanilon ja todellisen innon kera! Taustalla eivät kummittele ajatukset pakkoliikunnasta tai mahdollisimman kuluttavasta liikunnasta, vaan pääasiassa on innostus kyseisiin lajeihin. Tällä hetkellä minut ajaa liikkumaan se tunne, kun koen jaksavani hyvin - ja se on oikesti ihan mahtava tunne! On hieman eri asia tehdä kävelylenkkejä viimeisillä voimillaan ja vähillä syömisillä, kuin energiavarstot täysinä ja kroppa hyvävointisena.

yummmm | via FacebookCupcake
Strawberries | via Tumblr(y)
Kuvat: weheartit.com

Joten lupa syödä ei tule minulle suinkaan liikkumiseni mukaan. Syömiseni mukautuvat omien tuntemusteni ja mielihalujeni mukaisesti. Toivonkin näiden mietteiden herättävän ajatuksia sellaisilla, jotka vielä niin kovasti takertuvat sairauden eteenpäin ajamina ajatukseen, että vain harrastamalla liikuntaa saa syödä vapaasti. Parantuminen anoreksiasta on monimutkainen yhtälö ruoan ja liikunnan suhteen. Mielen tulee oppia sallimaan ruoka meistä jokaiselle, niin energian kuin nautinnonkin lähteenä. Kropan tulee oppia jälleen ihmiselle luontaiset tuntemukset kylläisyydestä ja nälästä. Psyykkeen tulee eheytyä taustalla, jotta kaikki sallivuus ja itselle armollisena oleminen olisi edes mahdollista. Mutta jos ajatellaan asiaa ainoastaan liikunnan ja ruoan suhteen, ajattelen suuresti niin, että ensin suhteen ruokaan tulisi normalisoitua, ennen kuin liikuntaa kannatta edes ajatella - usein jo ihan huonon fyysisen voinninkin vuoksi, mutta myös rikkonaisen psyykkeen vuoksi.

Minulle aikanaan hoitotaholta annettu liikuntakielto oli varmasti monella tapaa pelastukseni ja onneksi se seurasikin minua ajatuksissani pitkällä tähän hetkeen saakka. Vaikka liikuntakieltoa seurasikin toki melkoinen ahdistus, niin tämän liikuntakiellon avulla opin ymmärtämään myös sen, että minulle ei tapahdu mitään pahaa, jos syön, vaikken liikuntaa harrastakaan. Ymmärsin sen, että saan syödä, vaikka en liikkuisi lainkaan. Näin ollen olen saanut rauhassa normalisoida suhdettani ruokaan, ennen kuin olen alkanut normalisoida suhdettani liikuntaan. Helppoa se ei ole ollut ja ajatus pakkoliikunnasta on kulkenut mukanani tiiviisti viime vuosien ajan, mutta myös ajatus liikuntaluvan saamisesta vasta myöhemmin, voidessani niin fyysisesti kuin psyykkisestikin jo huomattavasti paremmin, on oikeasti kantanut hedelmää. Kuten eräs lukijani hyvin kerran kommentoikin, tulisi sairauden jäljiltä onnistua normalisoimaan myös suhde liikuntaan. Ei, se ei tarkoita sitä, että jokaisen tulisi harrastaa liikuntaa, vaan esimerkiksi sitä, että terve mieli sallii olla harrastamatta liikuntaa ilman huonoa omaatuntoa tai muita sairaita ajatuksia.

Jokainen on tietenkin oma yksilönsä, eikä kenenkään parantuminen etene täysin samoja polkuja pitkin. Minulla kuitenkin suhde liikuntaa alkoi vähitellen normalisoitua ajan kanssa, kun olin ensin saanut ruokailuni kuntoon ja kroppani energiavarastot täytettyä. Tällöin myös mieleni oli vihdoinkin valmis käsittelemään liikuntaan liittyviä asioita oikein, terveellä tavalla. Luonnollinen tapa syödä ja hyvä fyysinen vointi ovat taanneet minulla sen, että myös tarve liikkua on luonnollista ja tervettä. Joten kaikki aikanaan. Anoreksian pituisessa mittakaavassa liikunnan aloittamisella ei ole kiire - ruoka ensin, liikunta vasta paljon sen jälkeen.

<3: Laura

26 kommenttia:

  1. hei ja kiitos laura ihan mahtavasta blogista.Olet muuten varmasti ihan okealla alalla ja tuntuu että nykyään sinulla on mielenrauhaa vaikka muille jakaa :)tällaisen blogiisi varsinaisesti liittymättömän kysymyksen haluaisin esittää ruuan valmistukseen liittyen, eli mitenkä on jos soijarouhepussissa ilmoitetaan että 100g tuotetta sisältää tämän verran energiaa niin tarkoittaako se kypsentämätöntä tuotetta vai keitettyä tuotetta ja jos vielä sanotaan että yksi annos on 20g niin tarkoittaako tämäkin kypsentämätöntä vai jo keitettyä tuotetta?tällainen aukko yleissivistykessä :) hankaloittaa vähän tuota ruuanlaittoa ja nyt kun on vielä sellainen painonnosto projekti käynnissä niin haluan yrittää varmistaa että tulisi syötyä riittävästi, kiitos. Ja työn ja liikunnan iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kauniista sanoistasi :)

      Kuulostaa ihan mahtavalta, että haluat oikeasti kohentaa kuntoasi normalisoimalla painoasi ja varmistamalla, että todella syöt riittävästi! :) Nyt joudun taas itse myöntämään, että minulla on sen sijaan sellainen aukko yleissivistyksessä, että en tiedä soijarouheesta ylipäätään juuri mitään! Mutta uskaltaisin veikata, että soijarouhe voisi olla verrannollinen vaikkapa spaghettiin? Eikös tällöinkin energiarvot noin ilmoiteta ja pakko energia-arvojen on tuolloin koskea keittämätöntä tuotetta. Ainakaan 20 g keitettyä tuotetta on aivan mitätön määrä! Eli ajattelisin myös tuota 100 gramaa kohden olevan energiamäärän olevan juurikin kypsentämättömälle tuotteelle.

      Tsemppiä todella paljon sinulle ja ihanaa alkavaa syksyä! :)

      Poista
    2. kiitos tällä logikalla mennään ja täältä blogistasi haetaan lisä tsemppiä ainakun meinaa rimakauhu iskeä, pakko vielä sanoa että ihan varmasti ilahdutat potilaita, joita hoidat ihanalla elämänmyönteisellä asenteellasi :)

      Poista
  2. Hieno teksti taas Laura, luin sen silmä kovana alusta loppuun. Niin paljon tuttua asiaa se sisälti ja sainkin aiheesta paljon apua omaan tilanteeseesi. Pakkoliikunta ja liikunnan määrä ovat olleet ja ovat edelleenkin se suurin ongelma ja sinun kokemuksesi sai minut taas ajattelemaan tilannettani uudelta kantilta. Olen niin iloinen, että olet päässyt lopullisesti pakkoliikuntakierteestä, se vaati aikaa ja turhautumista, mutta sinä teit sen! Mahtavaa lukea, kuinka arkesi pyörii tavallisten rutiinien, työn ja kotnona puuhalilun merkeissä ja liikunta tulee kuvioihin, kun itse siltä tuntuu. Ei pakosta. Liikunnan ja ruoan suhde on usein sairastavalle ongelmallinen ja pitääkin mistuttaa itseään siitä, että keho on viisas, se rakentaa itseään ja kehittyy jatkuvasti, vaikka henkilö olisikin vuodelevossa. Kiitos perusaineenvaihdunnan. Tukea tämän oivaltamiseen saa hoitotiimilta ja muilta asiantuntijoilta ja uskonkin, että liikuntakielto on paras ratkaisu kriittisimmässä tilanteessa. Sinua se näytti auttavan.
    Elämä ei saa mennä liikunnan ehdoilla, vaan siihen sisätyy niin paljon muuta. Sinä olet sen saanut kokea ihana Laura! Mahtavaa työviikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Nell :) On mukavaa kuulla, että jos teksti sai sinutkin miettimään omaa tilannettasi, vaikka oletkin varmasti asiaa tähänkin mennessä ajatellut jo kaikista mahdollisista näkökulmista! Mutta ehkä se terve puoli tarvitsee aina välillä tällaisia muistutuksia, vaikka periaatteessa se tietäisikin aivan kaiken saman ja tietäisi, kuinka tulisi toimia.

      Elämä ei todellakaan saa mennä liikunnan ehdoilla tässä mielessä, vaan sen tasapainon löytäminen tuo mukanaan sen terveen, oikean elämän! Ja sama koskee tottakai myös syömisen tasapainoa. Tällöin elämän sisältö kasvaa aivana ihanalla tavalla :)

      Mahtavaa viikkoa sinullekin ihanuus! <3

      Poista
  3. En muuta osaa sanoa, kuin että täyttä asiaa taas jälleen kerran! :) tästä tekstistä on varmasti hyötyä asian kanssa kamppaileville.

    Ei kun vaan innolla talvea odottamaan, niin pääset taas pitkästä aikaa kokeilemaan luistelua ja hiihtoa. Minunkin pitäisi kaivaa varastosta luistimeni ja käydä luistelemassa pitkästä aikaa. Monta vuotta siellä olleet käyttämättömänä. Eilen katsoin The Holiday-elokuvan, niin aloin kaipaamaan talvea ja siihen liittyvistä ihanuuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni <3

      Voi että, tuo Holiday-elokuva on ihana! Olen nähnyt sen niin monta kertaa, ja heti kun syksy saapuu ja talvi lähestyy edes jollain tapaa, täytyy fiilistä kasvatella edelleen Hoiday- ja Rakkautta vain -leffoilla! :)

      Poista
  4. Hyvä teksti! Mä rakastan pyöräilyä, ja voisin pyöräillä vaikka joka päivä. Sitä anoreksia ei ole muuttanut (luojan kiitos!) pakonomaiseksi, vaan osaan nauttia siitä terveellä tavalla. Pyörälenkin jälkeen kyllä syön aina jotain energiapitoista, jotta paino ei sen takia laske; esimerkiksi jäätelöä, suklaata tms :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä! Ihan mahtavaa, ettei sairaus ole tuhonnut suhdettasi rakkaseen harrastukseesi, vaan nautit yhä siitä todella ja vielä tervein ajatuksin :) Ja tuo suhtautuminen tankkaukseen, mikä tulee pyöräilyn jälkeen varmasti enemmän kuin tarpeeseen, on myöskin ihan todella hieno asia :) Juuri oikeanlainen ja terve asenne, hyvä sinä! :)

      Poista
  5. Hienosti ja ajatuksia herättävästi kirjoitettu!
    Itse olen päässy melkeinpä kokonaan pakkoliikunnasta erooon. Toki siinökin on tullut takapakkeja, mutta olen sen asian suhteen nyt väljemmillä vesillä. Nyt iloitsen, että saan taas osallistua koululiikuntaan pitkästä aikaa!

    Itselle tarttui tekstistäsi varsinkin tuo '': lupa liikkua ei suinkaan ole tarkoittanut minulle pakkoa liikkua.''. Monesti monet hoitotaholta ovat sanoneet, että 'kun olet normaalipainoinen, jaksat myös liikkua.' Tokihan silloin voimavaroja on liikuntaan, mutta mulle tulee tosta ajatuksesta tosi negatiivisia sävyjä. Ikäänkuin se, että on normaalipainoinen, tärkoittaisi, että on pakko liikkua. Nyt mulle tulee tosta tosi huono fiilis, kun tuntuu, että siten kun painoa on enemmän, mun on pakko alkaa taas liikkumaan ja kulutettava ylijäävä aika liikuntaan. Onneksi sä olet oivaltanut, että lupa liikua ei tarkoita pakkoa liikua! Kunhan vain itsekin ymmärtäisin sen... No, saa nähdä sitten kun olen normaalipainoinen, minkölainen suhteeni liikuntaan on.. Tärkeintä on kuitenkin, että nyt osaan ottaa liiunnan suhteen jo rennommin! (Huomasin muuten juuri, että kirjoitan aina: sitten KUN olen terve/normaalipainoinen. En näköjään edes ajattele ''jos''. :DD )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin juuri mielestäni tärkein asia, että olet sinut sinun omien liikuntaan liittyvien tunteidesi kanssa! Se tarkoittaakin juuri sitä, että tällöin liikut, jos todella haluat harrastaa liikuntaa, mutta hyväksyt myös sen, ettet välttämättä halua harrastaa liikuntaa lainkaan vaikkapa tavallisen hyötyliikunnan ohessa.

      Liikuntaan liittyvissä pakkoajatuksissa ja niistä eroonpääsemisessä pätee aivan sama kuin ruokaankin liittyvissä vääristyneissä kuvitelmissa, että täytyy uskaltaa jättää ulkopuolelle ne lähtien palstoilla keikkuvat liikuntahehkutukset ja muiden harrastamat urheilumäärät. Täytyy uskaltaa toimia juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu! Sen sijaan, että sanoisin sinulle, että normaalipainoisena ja terveenä sinulla on voimia liikkua sanon, että tällöin sinulla on voimia toimia juuri niin kuin itse haluat - myös valita se mahdollisuus, ettei liikunta kuulu sinun harrastuksiisi!

      Ja vielä loppulauseestasi: aivan paras asenne Mari! Noin sitä kuuluukin ajatella, sitten KUN olet terve :)

      Poista
  6. Tuli mieleen jo alkuvaiheessa tekstiä, että paljonkohan sitä mahto kuluttaa viime viikolla yks päivä, kun kävin salilla, olin pari tuntia koulussa, pelasin sählyä 1,5h, luin kokeisiin ja kävin illalla kaverin kans lähes 2h lenkillä. Söin mielestäni silti ihan normaalin määrän ruokaa. Kyllä elimistö tarvitsee lepopäivinä ihan yhtä samalla tavalla ruokaa kuin urheilupäivänäkin eihän sitä muuten jaksa!
    Enkä tämmöisesti aktiivisuudesta ois voinut kuvitellakaan viel viime vuonna, kun söin liian vähän perusruokaa ja korvasin kaikki puutokset herkkuja mättämällä. Nyt on ihan eri energiamäärä ja välillä pitää pyrkiä syömään vähän pähkinöitä tai vastaavaa, että saa sen tarvittavan energiamäärän. Eli illalla saattaa melkeen loppua jo ideat että mitä sitä söiskään :D
    Ennen söin keskimäärin varmaa 1400kcal ja herkuista kerty päivässä parhaillaan niin paljo, että en nyt halua ajatella ees ohi mikä ohi. :)
    On muuten hienoa, kun ruoka ei pyöri mielessä häiritsevästi niin oon taas alkanut innostuun mun ns. entisistä harrastuksista lukemisesta ja maalaamisesta (liikunnan lisäks). Mulla on yo- kokeista huolimatta oikeesti AIKAA harrastuksille. Tai no maalaamista en ole vielä oikein kuin ajatuksen tasolla ajatellut. En ole kuitenkaan maalannut 5 vuotta ja mielessä pyörii että miten sitä nyt aloittaa ja osaako (ainahan siinä oma homma onkin alkaa suunnitteleen ja toteuttaan, mutta jos haluan niin mikäpä estääkään kuin ajanpuute vähä). Mutta ketä kiinnostaa onko ne hienoja, kunhan ne mulle viestii jotain.
    Kun on pari vuotta miettinyt syömisjuttuja hyvin paljon ja syömättömyyteen tai ahmimiseen paennut ikäviä tilanteita niin ymmärtää mitä kaikkea sitä voi tehdä toisin.
    Jos ruokaan ja siihen liittyvien juttujen lukemiseen menny päivittäin 2-7h niin kyllä mulla nyt sillo on aikaa harrastuksilla tuohon tilalle. Kirjoitan kyllä terveystiedon syksyllä, ehkä siellä voi jotain ajatuksia/tietoa ees hyödyntää sitä ei kyllä jaksa vaan nyt sitten tästä syystä just muuten oikeen lukea.
    Mutta joo alan nähdä elämän täynnä mahdollisuuksia :) Monet kerrat oon ollut onnellinen ettei se yhteishaku ollut viime keväänä vaan vasta nyt keväällä, koska viime keväänä oisin hakenut ensinnäkin ihan väärälle alalle enkä näin ollen ois ollut valmis vielä hakemaan sitä mitä haluan. Sain muuten maalaamisinspiraation noista syksyn kuvakollaaseistaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kommenttisi ja ajatuksesi kokonaisuudessaan kuulostavat niin hyviltä - juurikin elämäniloa täynnä olevilta ajatuksilta! :) On hienoa, miten näet taas elämän ja ihan tavallisen arjenkin olevan täynnä mahdollisuuksia, kun sitä aikaa ei olekaan enää viemässä sairaat pakkoajatukset. Muista toki levätäkin kaiken tuon abi-kiireiden ja harrastusinnon keskelläkin :) Ja ennen kaikkea muista, että harrastat rennolla mielellä. Kuten itsekin totesit, on pääasia, että nautit maalaamisesta - sinne ei siis myöskään kannata sitä täydellisyydentavoittelua ulottaa! Ja syksy, syksy on varmasti yksi inspiroivimmista maalauskohteista!

      Ihanaa alkavaa syksyä sinulle siis, jatka samaan malliin hyvällä, elämäniloisella asenteellasi! :)

      Poista
  7. Kiitos taas kerran, Laura, todella hienosta, alusta loppuun mietitystä, harkitusta, asiantuntevasta tekstistäsi! Tämän tekstin soisi ihan jokaisen ihmisen, niin sairastavan, tervehtyneen, terveen kuin syömishäiriöiden parissa työskentelevänkin lukevan. Niin täyttä asiaa se on. Olet joskus, ainakin rivien välistä, antanut ymmärtää, että haaveenasi olisi jonain päivänä työskennellä ihan leipätyönä syömishäiriöisten parissa. Minusta Sinussa olisi ihan todellakin ainesta siihen! Parempaa omahoitajaa ei voisi kukaan toivoa tai saada. Alat olla jo niin sinut sairautesi ja tervehtymisesi suhteen, että mielestäni tämän haaveammatin ei tarvitse edes olla kovin kaukana tulevaisuudessa...

    Tekstisi antoi todella paljon ajattelemisen ja pohtimisen aihetta. Kiitos siis vielä suunnattomasti! Olet kyllä ihan parhaista paras life coachini! <3

    Mitä ihaninta alkavaa viikkoa Sinulle! Elokuun viimeistä viedään...! Toivottavasti viikkoosi mahtuu työn ohella myös jokunen vapaapäivä!

    Lämpöistäkin lämpimämmät halaukset, Ihana! <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Andrea <3 Tuntuu tosi hyvältä kuulla toiselta siitä, kuinka omat ajatukset oikeasti kuulostavat niin terveiltä, ja että todella voisin hyödyntää niitä ammatillisessakin mielessä jo nyt:)

      Kuten Nellillekin totesin, niin vaikka oikeasti varmasti jokainen tavallaan tietääkin nämä samat ajatukset todeksi, niin anoreksia on sairautena sellainen, ettei siitä kärsivä varmasti voi saada liikaa muistutuksia sen terveen puolen ajatuksista! Eli hienoa siis, jos tämä teksti sai sinutkin pohtimaan taas tätäkin asiaa ja omaa tilannettasi tältäkin kannalta hieman tarkemmin :)

      Samoin sinulle Andrea ihanaa viikkoa lämpimien halausten kera! <3<3<3

      Poista
  8. Hei Laura!

    Todella hieno teksti :). Niin viisaita ajatuksia, ihanaa!

    <3,

    V

    VastaaPoista
  9. Kiitos kun kuuntelit mun viestiä, mutta alko jotenkin vaan nyt ahdistaa enemmän, en tiedä miksi. Tuntuu että aineenvaihdunta jutusta puhutaan aina että se on muka erilainen eri ihmisillä, mutta ei se näytä olevan mun kohdalla totta. Heti jos syön "normaalisti" enkä liiku ihan hulluna, niin se kaikki menee mahan ympörille ja reisiin ja oikeesti selluliittia on sit jo seuraavalla viikolla :( En uskalla uskoo siihen. Ja miten sit se joku biologinen paino tms.? kun jos se ois totta, niin eihän kukaan lihois? Ääh, oon ihan sekasin nyt taas, kun tuntuu että on pakko urheilla tai sit olla syömättä... :( Sori kauhea vuodatus, mut en kyl tiedä että voiks ehkä olla niin, että toiset lihoo vaan nopeemmin ? kiitti sulle vastauksista ja ihana kun oot löytäny ilon rennosta olemisesta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka ikävää kuulla, että teksti sai sinut ahdistumaan vieläkin enemmän, se ei todellakaan ollut tarkoitukseni! Uskon kuitenkin kirjoittamaani täysin ja toivonkin kovasti, että saisit joistain ajatuksista edes hieman kiinni ja saisit niiden kautta uutta ja tervettä ajattelutapaa itsellesi.

      Koska en tiedä tarkemmin tilannettasi, en uskalla enkä voi täysin omia ajatuksiani tilanteestasi tähän sinulle kirjoittaa. Mutta viestiesi perustella minusta tuntuu, että sairaus pitää sinua tällä hetkellä vieläkin niin vallassaan, että et pysty näkemään tätä asiaa täysin rehellisesti. Minua ällötti "läskini" 15 kiloa laihempana, mutta normaalipainon saavutettuani tajusin, kuinka sairaalloiset lasit minulla oli ollut silmillä ja olin oikeasti melkoisen sinut vartaloni kanssa. Tämä kuvaa sitä hyvin, kuinka valtavasti sairaus vääristää.

      Toki jokaisen kroppa on omanlaisensa, eikä mikään ole eri ihmisten välillä täysin verrattavissa toisiinsa. Itse kuitenkin uskon tietynlaisiin lainalaisuuksiin kuten juuri bilogiseen painoon ja kehon viisauteen, mitä kropan tasapainon löytymiseen tulee. Toivon siis enemmän kuin paljon, että sinäkin löydät vielä tämän luottamuksen ja sitä kautta tasapainon ruokailuihisi sekä liikuntasi!

      Paljon jaksamista ja tsemppiä sinulle! <3

      Poista
  10. ihana teksti laura!!!!juuri noin kai se on:)halauksia sulle!!! <3 susanna

    VastaaPoista
  11. Tässä postauksessa olisi opittavaa ja esimerkkiä monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon todella, että tämä teksti herätti mahdollisimman monessa ajatuksia ja saisi ajattelemaan asiaa juuri siltä terveeltä kannalta :)

      Poista
  12. Osuva ja perusteellinen postaus! Itse koen olevani paranemisen tielläni jo siinä pisteessä, että huomaan alkavani ajatella liikuntaakin jo melko terveestä vinkkelistä. Tällöin mielessäni on liikunnan tuoma ilo ja hyvä olo, eikä energian kuluttaminen tai muut sairaat ajatukset. En siis salli itselleni vielä tässä vaiheessa, tässä painossa, varsinaista liikuntaa arki- ja hyötyliikunnan lisäksi, mutta nyt energiaa on kuitenkin jo sen verran hyvin, etten kokisi ajatusta enää mahdottomana ja uuvuttavana. Eli odotan kyllä kovasti itsekkin sitä hetkeä, kun voin taas terveellisen turvallisesti palata tenniskentille, rullaluistelun pariin jne. :) Vielä pitää kuitenkin hetki malttaa odottaa ja tehdä töitä syömis- ja painopuolen eteen.

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihanaa lukea tällaista tekstiä! Ihanaa lukea, että sinulla alkaa jälleen olla todellista ja tervettä kiinnostusta liikuntaa kohtaan, mutta yhtä hienoa on se, että oikeasti toimit niin viisaasti oman kehosi hyvinvoinnin vuoksi! On ainoastaan fiksua pitää liikunta pannassa tarpeeksi pitkään, kunnes on varmasti niin fyysisesti kuin psyykkisestikin valmis jälleen harrastamaan liikuntaa kunnolla! Hyvä sinä! :)

      Poista
  13. Tää toi miulle sellasta tunnetta et ei haittaa vaikka ei pääse liikkumaan vaikka syön..kun oon nyt sairaalassa enkä varmaan pääse liikkumaan pitkään aikaan:'(miten sie voit <3

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)