lauantai 16. helmikuuta 2013

Miten meillä syödään?

Ennen kuin teen varsinaisia postauksia ruokapäiväkirjoistani, ajattelin hieman kertoilla tarkemmin siitä, millaisia ruokia meillä syödään ja miten esimerkiksi valitsemme erilaiset ruoka-aineet. Tämä sinänsä voi kuulostaa hullulta aiheelta, mutta mietin tämän havainnollistavan parhaiten sitä todellista muutosta, mikä on muuttunut niin ajattelumaailmassani kuin konkreettisesti aterioideni sisällössäkin.

Teemme tosiaan poikaystäväni kanssa paljon ruokaa itse. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että poikaystäväni rakastaa ruoanlaittoa ja hoitaa meillä usein ruoan valmistuksen. Varsinkin vaikeimpina sairausaikoinani tämä toimi senkin vuoksi, että sairauteni ei pääsisi vaikuttamaan liiaksi ruokiemme sisältöön. Saatoin tavallaan laittaa laput silmille ja syödä kiltisti sitä, mitä tarjolla oli. Sysäsin tavallaan vastuun toiselle samassa mielessä, kuin osastollakin vastuun hoitohenkilökunnalle. Vaikka kuulostaa varmasti hieman oudolta, oli tällä suuri merkitys minulle. Tietyssä vaiheessa helpotti sairasta miletäni huomattavasti se, että en ollut itse vastuussa ruoan energiapitoisuudesta: saatoin "syyttää" siitä poikaystävääni.

Käytännössä en myöskäänn itse pystynyt vielä ottamaan vastuuta siitä, että käyttäisin rasvaa ja kermaa ruoanlaitossa normaaliin tapaan, tai en muuten vaan liiaksi valitsisi kaikkein kevyimpiä ruoka-aineita. Juttelimme kyllä suunnilleen siitä, mitä meidän molempien tekisi mieli, mutta en liiaksi saanut vaikuttaa päätökseen. Jossain vaiheessa pystyin jo antamaan täysin vastuun valinnasta toiselle, kun tiesin selviäväni vaikeammastakin ruoasta. Toki olkkarin puolella istuessani kuulin voin ritisevän pannussa, mikä aiheutti lieviä kohtauksia silloin tällöin ja sai poikaystäväni hermostumaan. Mutta niistä olemme onneksi selvinneet! Nyt asiat ovat aivan toisin :) Enää poikaystäväni ei harmittele sitä, kun ei kotonaan voi syödä sellaisia ruokia kuin itse todella haluaisi tai ei voi yllättää minua jälkkärillä ilman pelkoa hermoromahduksesta. Nyt meillä todella syödään sitä, mitä mieli tekee!

Mutta mitä meillä todella syödään? Sairauteni vuoksi meille kehittyi selkeä ateriarytmi, mitä noudatamme yhä. Enää en tarvitse tukea aamupalalla ja muilla pienillä aterioilla, mutta olemme silti säilyttäneet arjessamme sen, että meillä on aina kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Enää emme kuitenkaan välttämättä syö samaan aikaa, onhan meillä ihan erilaiset rytmitkin päivässä - jo ihan poikaystäni kolmivuorotyön vuoksikin. Enää en myöskään sinnittele siihen, kun poikayställäni tulee nälkä tai koe huonommuutta, jos minulla on tarve syödä aiemmin. Syön silloin, kun nälkä tulee!

Poikaystäväni kuuluu siihen kategoriaan, jonka mielestä ateria ei ole kunnollinen ilman lihaa. Siispä meillä ei minun harmikseni kasvisruokia juuri näy. Itsekin pidän lihasta todella paljon, mutta niin myös pelkästä kasvisruoasta - ilman että siihen liittyy mitään ajatusta ruoan keveydestä. Jokainen lämmin ruoka koostuu siis lihasta ja jostain lisukkeesta, kuten pastasta, perunasta tai riisistä. Lihaakin syömme aivan laidasta laitaan. Käytämme niin kanaa, naudan paistijauhellihaa, naudanlihaa kuin possuakin. Poikaystäväni pitää myös makkara- ja nakkiruoista, joten niitäkin meillä usein on. Ja käytössä tietenkin aidot HK:n siniset lenkit ja nakit - tässä minulla ei ole sanavaltaa :D Hiilihydraattipuolelta käytämme kaikkea tasaisesti, eikä tämäkään tuota minulle enää minkäänlaista ongelmaa. Olen huomannut sen, että tarvitsen proteiinin lisäksi myös hiilihydraattia aterioillani, jotta tulen kylläiseksi. Ainoastaan siitä käymme "rakentavaa" keskustelua, onko tuotteet vaaleita vai täysjyvästä valmistettuja. Päädymme usein kompromissiin, että molempia vaihdellen :) Kasviksetkin ovat toki osa ateriakokonaisuuksia, mutta nimenomaan osa, eivät se ateria.


Ruoan valmistuksessa olennaisena osana ovat myös kerma ja juusto, sekä tarvittavat öljyt. Myös voin käytön olen hyväksynyt, sillä tiedän poikaystäväni haluavan paistaa esimerkiksi pihvit kunnon voissa - ja hyvinhän ne minullekin maistuvat. Tämä on siis ollut minulle ehdottomasti sairauteni aikana se suurin haaste, sillä rasva-, kerma- ja  juustokammoni on ollut valtaisa! Nyt pystyn itsekin aivan hyvin käyttämään kaikkia näitä ruoanlaitossa - etusijalle on todellakin noussut ruoan maistuvuus. Tärkeintä minulle on, että ateria on monipuolinen ja maistuva - muita vaatimuksia minulla ei ole.

Tottakai jotkut ruoat ovat minulle yhä vaikeampia kuin toiset, mutta tämä ilmenee vain omissa ajatuksissani jonkin verran, ja saattaa jäädä korkeintaan hieman "mietityttämään", kuten kirjoitinkin postauksessa Suhteeni ruokaan. Mutta nämä ajatukset eivät vaikuta toimintaani: syön kaiken, enkä kompensoi millään lailla. Myönnän olevani vieläkin varsin tietoinen ravinto- ja energiasisällöistä, minkä toivon vielä joskus muuttuvan täysin. Esimerkkinä tästä jokunen viikko sitten ostetut vasikan kotletit, joita poikaystäväni toiveesta ostin. Ensireaktioni kaupassa oli lievä kauhistus ja kävin vaihtoehdot mielessäni läpi: jättää kotletit kauppaan, sanoa kotona etten niitä löytänyt tai ottaa rohkeasti ja syödä hyvillä mielin. Päädyin viimeiseen vaihtoehtoon ja olin niin tyytyväinen omaan toimintaani jälestäpäin:D Toki harmitti, että ajatukset edes mielessäni kävivät, mutta juuri tällaisilla oikeilla valinnoilla nekin aikanaan jäävät kokonaan pois.


Perus kotiruoan lisäksi käymme toki hakemassa joskus jotain pikaruokaakin. Nekään eivät minulle tuota vaikeuksia nykyään, ja esimerkiksi kokonainen pitsa menee helposti! Oikeastaan meillä on poikaystäväni kanssa sanaton sopimuskin siitä, että kaikki syödään, mitä annokseen kuuluu. Myös Subwayn patongit ovat meille suurta herkkua ja nyt voin vaan ihmetellä, miten olen aiemmin tullut "muka" kylläiseksi puolikkaasta sellaisesta! Kiireen yllättäessä turvaudumme joskus myös ihan kaupan valmisruokiin, vaikka kyllähän sitä itsetehtyä saisi halvemmalla ja parempaakin. Mutta ihan hyvin nekin maistuvat välillä, tosin joskus jopa tuntuu, että sellainen perus 300 gramman annos on liian pieni :D

Mutta tässä hieman listattuna viime viikkojen lämpimiä ruokia, joita olemme tehneet - ainakin ne, jotka mieleen muistuivat! Saatte tätä kautta ehkä parhaiten kuvaa siitä, kuinka vapautuneeksi olen pystynyt ruokailuni muuttamaan :) Joku toivoi kuviakin, mutta tähän hätään ei ollut valitettavasti kuin nuo muutama - ehkä myöhemmin terästäydyn tässä asiassa!
  • Nakkikeitto
  • Nakkikastike perunoiden kera- molemmat niistä aidoista HK:n nakeista, mikä on minulle jo iso muutos, sillä aiemmin en pystynyt syömään kuin kevyitä kalkkunanakkeja.
  • Broilerpasta - pasta höystetty juustolla ja kermalla. Iso muutos entiseen, sillä pasta on ollut vielä jokin aika sitten hyvin haastava ruoka-aine, mutta nyt lähes jokapäiväisessä käytössä!
  • Uunimakkaraa ja perunamuussia - HK:n sininen lenkki lisukkeenaan Emmental-juusto oli minulle ennen täysi mahdottomuus. Ensimmäisen kerran rohkaistuin sitä vasta syksyllä syömään. Muussin temme aina kevytmaitoon. 
  • Lohimedaljongit, itsetehdyt bataattiranskikset ja valkosipuliöljyssä wokattuja kasviksia - olen aina rakastanut kalaa, mutta lohi on ollut sairauden aikana minulle vaikea ruoka (arvannette miksi). Nyt ajattelen siitä saavani hyviä rasvoja, jotka ovat todella tarpeen. Ennen en ikinä olisi myöskään suostunut öljyttyihin lisukkeissiin - nyt totesin vain niiden olevan aivan uskomattoman hyviä!
  • Kinkkukiusaus - hyvä ja nopea perusruoka, jonka nesteenä käytämme kermaa. Aiemmin epätoivoisesti laimensin seosta maidollakin, mutta nyt en näe sille mitään tarvetta.
  • Naudan lehtipihvi ja valmiit pakasteranskikset - kyllä, suostuin vihdoin ransikiksiin ja vuosien tauon jälkeen maistui! En ole ikinä ollut ranskisihmisiä, mutta poikaystäväni on maltilla odottanut pari vuotta niitä lisukkeeksi, joten olihan jo aikakin suostua :)
  • Itsetehty pitsa - olemme itse tehneet pitsaa silloin tällöin ja ennen se oli haastavimmista päästä minulle. Itsetehtyä pystyin kuitenkin syömään paljon helpommin kuin valmispitsoja, mutta nyt molemmat kelpaavat - omat toki ovat parempia ;) Tällä kertaa täytteenä olivat jauheliha, ananas, artisokka, punasipuli, herkkusienet ja tietenkin juusto. Pohjan tein pääosin täysjyvävehnäjauhoista. Aiemmin olen turvautunut aina katkarapuihin täytevalinnoissa, mutta nyt ei jauhelihakaan tuottanut mitään ongelmia! Ja tästä sain kyllä tunnustusta edistymisen merkkinä :) Juustona tavallista Valion pitsajuustoa.
  • Kesäkeitto - oikeastaan ainoa kasvisruoka, mitä meillä syödään! Maitopohjaa vahvistettiin chilin makuisella tuorejuustolla.
  • Jauhelihakastike ja spaghettia - poikaystäväni hoitaa aina tämän ruoan valmistuksen. Spaghettina tällä kertaa täysjyväistä versiota.
Mutta tällaisia ajatuksia tällä kertaa! Asiaa lämpimistä ruoista tulikin jo sen verran, että ehkäpä jatkan toisella kertaa enenmmän muista aterioista. Ainakin aamupalasta ja herkkuhetkistä, niin tuotteista kuin niihin liittyvistä ajatuksistakin, kirjoittelisin mielelläni lisääkin :) Ja ihan ateriakohtaisia tarkempia ruokapäiväkirjojakin on tulossa :) Toivottavasti saitte tästä edes jotakin irti ja ehkäpä myös tsemppiä omiin ruokailuihinne!

<3: Laura

10 kommenttia:

  1. ihanaa ettet saa enää hermoromahdusta jos poikaystävä yllättää herkku jälkkärillä! varmasti sillä on suuri merkitys hänelle ja tuntunut raskaalta kun olisi sinua halunnut sillä tavoin huomioida ja sitten meni ihan mäntyyn. mut juu. ihanaa että enää ei ole niin käynyt! jee, hyvä sinä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin! :)Voin vaan kuvitella kuinka inhottavaa toiselle on, kun tarkoittaa hyvää ja saa sellaisen reaktion toisessa aikaan.. Aivan liikaa on syömiset suhteelle hallaa aiheuttanut, mutta toivottavasti ei enää koskaan enää. Nyt jopa toivoisin jälkkäriylläreitä useamminkin;)

      Poista
  2. oli aivan ihana kuulla sinulta edistymisen merkkejä, suuria sellaisia!:) Arvaa, minulla itsellänikin menee helposti kokonainen subway- patonki! Ne puolikkaat kun on oikeesti niin pieniä...:)toivoisin itsekin sitä ruokapäiväkirjapostausta piakkoin, kuulostaisi se selkeyttävältä! Ihanaa kuulla sinusta tuollaista, ja olen oikeasti tosi iloinen siitäkin, että olet saanut oikean elämän! Tarkoitan, että jotain muutakin kuin anoreksia täyttämässä ajatuksiasi. Pikku- Ukkokin on ihan ylisöpö:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)Kiva kun kirjoittelit kommenttia, niin tietää että kiinnostusta tän tyyppisille postauksille oikeesti on! On kyllä ihana asia tosiaan, että on saanut oikean elämänsä takaisin - ja entistä parempana! :) Eihän se anoreksian täyttämä elämä mitään oikeaa ole, eikä sitä kellekään toivoisi.. Toivon niin kovasti, että kaikki jaksaisivat taistella sen terveemmän elämän puolesta!

      Ja kiitos, onhan tuo pikkuinen kyllä sellainen söpöliini :) Mitä nyt tänään pitänyt koko päivän sellaista huutokonserttia että:D

      Poista
  3. Mielestäni tämä tai aiemmin julkaisemasi "Suhteeni ruokaan" eivät olleet yhtään hulluja tai turhia aiheita! Päin vastoin, oli todella mielenkiintoista lukea nykyisestä tilanteestasi ja huomata valtava ero esim. vuoden takaiseen :) Hienoa!

    Minusta tuntuu, että sain postauksistasi myös lisää uskoa yrittää myös itse rohkeammin ja useammin niitä "vaikeampia ruokia". Jos sinä pystyt, pystyn minäkin! Minullakin on toki tapahtunut jo valtava muutos suhteessani esim. pastaan tai juustoon, joita pystyn jo hyvillä mielin syömään, mutta parannuksen varaa on silti. Edelleen tuntuu haastavalta ehdottaa itse vaikka jotain pastaruokaa tai kermakastiketta, vaikka voikin olla, että salaa kuitenkin toivoisin niitä olevan tarjolla. Hullultahan tämä varmaan terveen korvissa kuulostaa, mutta on kuitenkin totta anoreksian otteesta pois pyristellessä. Rohkeasti siis eteen päin ja tsemppiä edelleen sinnekin!

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Emmi ja kiva kun tykkäsit! Itse ainakin muiden blogeja lueskellessani olen saanut juuri eniten tsemppiä lukiessani muiden terveessä mielessä kirjoitettuja ruokapostauksia. Juuri edistymisestä ja oikein toteutetuista ateriasuunnitelmista yms. Huomaa, että muutkin pystyvät siihen, ja että juuri niin kuuluukin toimia!

      Tähän liittyen juuri tuokin kuulostaa niin tutulta, ettei kehtaa myöntää haluavansa jotain ruokaa, josta pitää. Odottaa vaan nimenomaan, että joku muu sitä ehdottaisi. Ihan kuin mieliteot olisivat valtava synti ja tekisivät ihmisestä huonomman!

      Mutta tosiaan, tsemppiä valtavasti sinullekin ja juurikin sitä rohkeutta! :) Kerta kerralta asiat helpottuvat, kun tekee vaan niitä oikeita ratkaisuja :)

      Poista
  4. Hei Laura!

    Kiitos tärkeästä ja voimauttavasta postauksesta! Ei todellakaan hullu tai turha aihe! Päinvastoin kannustaa se esim. minua pysymään sekaruoan syöjänä, mitä olen aina ollut, mutta mikä sairauden vaikeimpina aikoina on ollut hyvin haastavaa. Ajattelen usein Sinua ja kuinka Sinäkin syöt hyvillä mielin sekaruokaa ja voit hyvin! :) Itse uskon, että mitä monipuolisempaa ruokaa syö, sen terveellisempää se on, ja mitä vähemmän rajaa ruokavaliostaan pois, sen suuremmat ovat mahdollisuudet toipua täysin.

    On myös ihanaa kuulla että et enää hermoile poikaystäväsi tekemien ruokien suhteen ja, että käytätte ruoanlaitossa "kunnon" aitoja raaka-aineita ettekä mitään kevytversioita. Todella mahtavaa edistystä!

    Ja tuosta, että toivot vielä joskus pääseväsi eroon energiamäärien laskemisesta, tai ehkä pikemminkin niiden enemmän tai vähemmän alitajuisesta tiedostamisesta - se on ihan mahdollista! Olen kuullut täysin parantuneista henkilöistä jotka ovat sairastaessaan osanneet kalorit ulkoa vaikka unissaan mutta jotka tänäpäivänä eivät niitä enää lainkaan ajattele! Se kuulostaa ihan utopistiselta, kun tuntuu että ne tiedot ovat jossain siellä ihan selkäytimessä, mutta niistä on todellakin mahdollista päästä eroon! :)

    Paljon Voimia, Valoa ja Iloa Sinulle Ihana Laura! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Andrea!
      Kiva kun jatkasat kommentoida - saan aina ajatuksistasi niin paljon itsellenikin :)

      Itse olen tosiaan pyrkinyt pitäytymään sekaruoissa sairauden vaikeimmissakin vaiheissa, mihin olen todella tyytyväinen nyt myöhemmin. Monella kun juuri sairaus saa ruokavalion kaventumaan täysin kasvispainotteiseksi.. Itsellä kun ei ole tämän suhteen mitään vakaumusta, niin olisi ollut pelkkää anoreksian ääntä jättää liha ruokavaliosta pois. Rohkeutta sinullekin tämän asian suhteen! :)

      Ja kiitos tuosta viimeisestä kappaleesta! Haluan kovasti uskoa, että vielä me molemmat pääsemme elämään täysin vapaata elämää kaloriajattelusta! Paljon on jo muuttunut, joten maltilla vaan eteenpäin :) Tosin helpoksi nykymaailma ei sitä tee, kun purkkapusseihin ja nykyään jopa tv-mainoksiin tupataan kalorimaininnat esiin.. :(

      Paljon voimia ja tsemppiä myös sinulle, haleja <3

      Poista
  5. Kiitos hyvästä postauksesta! Kuulostaa ihanalta, kuinka täysipainoisesti ja monipuolisesti pystyt syömään. Se jos mikä on terveyden vaalimisessa tärkeä asia. Kuten edellä jo mainittiin, kannustaa postauksesi ketä tahansa syömään kaikkea, valikoimatta vähähiilihydraattisia, rasvattomia yms. ruokia. Opetat myös pikku-ukon arvostamaan hyvää kotiruokaa, sillä vanhemmiltaanhan lapset ottavat mallia syömisiinsä. Mahtavaa, jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Nell, kun pidit! :) Se tosiaan on tärkeintä, ettei sairauden takia karsiudu mitään ruokia pois! Ja tuo mitä kirjoitit oikean ruokailumallin antamisesta lapselle - niin valtavan tärkeä asia! Olen paljon pohtinut asiaa ja ajattelin siitä ihan kirjoitellakin joku päivä :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)