keskiviikko 15. toukokuuta 2013

When in Doubt, Just Do it!

Parisen viikkoa sitten julistin motokseni "kylmä kahvi kaunistaa", mutta heti sen jälkeen mieleeni tupsahti jälleen uusi sananparsi, joka haastaa hyvin kyseisen lausahduksen ja sen arjessani saavuttaman ykkössijan. Minulla, joka ei ikinä ole yhtään mottoa omakseen ottanut, omistaakin yhtäkkiä kaksin kappalein sellaisia ;) Tosin ensimmäinen kulkee arjessa mukanani pienen pojan äitinä, mutta tälle uudemmalle tulokkaalle löytyy hyvä sija taipaleellani terveiden kirjoihin. Oikeastaan tämä kyseinen motto on jo jäänyt vähemmälle käytölle vain ja ainoastaan huiman edistymiseni ja saavuttamani vapauden vuoksi, mutta sen mielessä pitäminen vielä pitkään on erittäin tärkeää. Niin tärkeää, että haluan jakaa tämän ajatuksen teidän kanssanne. Mikä se sitten on? Vaikken mikään kielinikkari englannin suhteen olekaan, kuvittelisin sen menevän suunnilleen näin: When in Doubt, Just Do it! Englanninkielinen lausahdus kuvailee mielestäni parhaiten sitä, mitä tuo pitää minulle ajatuksena sisällään. Mielessäni on tarkka selvitys tälle ajatukselleni, mutta sen muotoileminen ymmärrettäviksi lauseiksi tuntuu hieman monimutkaiselta. Toivon kovasti, että saatte kuitenkin ajatuksen hippusistani kiinni!

Tätä kyseistä lausahdusta voi tulkita mielestäni useammallakin eri tavalla. Yksi tavoista liittyy nälkätuntemukseen. Kuten olen ennenkin kirjoittanut, on minullakin ollut todella vaikeaa hahmottaa kaikkien näiden vuosien jälkeen, että milloin on aika tarttua nälkätuntemukseen. Vuosia olen noudattanut linjaa, jonka mukaan on aika syödä silloin, kun heikottaa, nälkä on aivan valtaisa ja olo kaiken kaikkiaan kurja - silloin kun voimat ovat jo erittäin lopussa. Nyt olen alkanut oppia jälleen, mikä on normaalia nälkätuntemuksiin vastaamista - oikeastaan voin sanoa hallitsevani tämän asian jo melkoisen hyvin. Yksi apukeino onkin ollut kyseisen moton noudattaminen käytännössä: jos yhtään epäilee voisiko olla jo nälkä tai olisiko aika syödä, niin silloin todellakin on se ainoa ja oikea, se täydellinen aika ottaa jotain purtavaa. Olen oppinut luottamaan siihen, että nämä kutkutukset sisälläni eivät ole vain sitä mielitekoa, vaan todellista nälkää. Keho alkaa viestimään, että olisi aika jälleen saada energiaa. Ja mikä parasta, kun jo tässä vaiheessa vastaa nälkätuntemukseensa, ei nälkä kasva liian suureksi ja olo muutu kurjaksi. Nykyään tartun nälkäaavistukseeni todella ennakoivasti eli juuri oikeaan aikaan. Ja kun nälkä ei ole liian suuri ruokailemaan ryhtyessä, niin tällöin välttyy siltäkin pelottavalta tai vähintäänkin hämmentävältä ajatukselta, että eikö nälkä katoa millään ruokamäärällä? 


Eli kun sinua vähänkään epäilyttää, olisiko tunne sisälläsi nälkää, on aika syödä - sillä se on kuin onkin se kuuluisa näläntunne!

Don't Ever Doubt Yourself - Inspirational Print, Wall Art, Typography, Poster - 8x10 on Wanelo
...mutta epäile sairauden ääntä ja sairauden tekemiä päätöksiä!

Toinen tilanne, milloin olen soveltanut tällaista ajatusmaailmaa onnistuneesti, liittyy ruokien valitsemiseen sekä terveiden ajatusmallien noudattamiseen. Kun jokainen meistä tekee valintaa kahvilan vitriinin edessä, on mieliteoilla yleensä sanansa sanottavana. Itselläni tämä mieliteko on sairauden aikana tullut aina ensin vahvana mieleen, mutta heti tätä kyseistä ajatusta on seurannut sairauden mielipide asiaan. Anoreksiaa sairastavalla tai siitä toipuvalla onkin mielessään yleensä jokin sairauden sanelema mielipide asiaan kuin asiaan, vaikkakin sitten edes se pienen pieni kuiskutteleva ääni. Jos vähänkään epäilyttää, kannattaako sairautta haastavan ja mieltä pelottavan kakkupalan syöminen, täytyy tällöin todellakin toimia sairauden sanelemia epäilyitä vastaan eli syödä tuo kyseinen kakkupala, jonka todellinen mieliteko on sairastavalle valinnut. Ajatukset vetävät västämättä sairauden liputtamaan suuntaan, mutta ratkaisu on mahdollista tehdä myös terveyden puolesta - epäilyksistä huolimatta. Epäilys seuraa usein luontaista mielitekoa eli oikea tapa toimia on sivuuttaa epäilys ja toimia aloittamallaan tavalla. Jokainen ratkaisu, jonka tekee sairaita ajatuksia uhmaten, on se ainut oikea tapa toimia. Ja nämä mieliteot eivät tarkoita mielestäni pelkästään ruokaan liittyviä mielitekoja, vaan myös muita luontaisia viestejä keholta ja mieleltä, kuten halu levätä sen sijaan, että lähtisi viiemeisillä voimillaan juoksulenkille. Halu levätä on se ajatus, jota tulee noudattaa epäilyksistä huolimatta.

Jos sairauden ääni saa sinut hiemankaan epäilemään toimintaasi, tulee sinun ehdottomasti viedä asia loppuun aloittamallasi tavalla. Jos mielessäsi edes käväisee sairas ajatus, että pitäisikö sittenkään, niin sitten sinun ainakin pitää! 

Timeline Photos | via Facebook
Sopisiko tämä mietelmä myös kuvaamaan sairasta suhdetta syömishäiriön kanssa? Kumppania, joka saa sinut epäilemään itseäsi ja tervettä toimintaasi?

Edes pieni sairas ajatus tai toimintaa vastustava ääni anoreksiaa sairastavan sisällä on selkeä viesti siitä, että hän on ollut aikeissa tehdä jotain terveytensä hyväksi. Tätä ajatuskaavaa noudattaen on mahdollista nujertaa yksitellen pelkoja ja heittää kiellettyjä ruoka-aineita romukoppaan. Tuo kuuluisa "pitäisikö sittenkään" -ajatus nimittäin viestii siitä, että sairastavalla on vieläkin ongelmia juurikin tuon kyseisen ruoka-aineen kohdalla tai vaikkapa muiden ruokarutiinien rikkomisen suhteen - oli kyse sitten kellonajasta tai rehellisestä nälkätuntemukseen vastaamisesta. Aina ongelman olemassaoloa ei edes tiedosta itse, sillä on niin tottunut toimimaan luontaisen halun tai tarpeen vastaisesti. Siksi ajatuskulun pysäyttäminen, kyseenalaistaminen ja tiedostaminen ovat enemmän kuin tärkeitä asioita! Syömishäiriöön sairastunut on tottunut toimimaan sairauden sanelemalla tavalla hyvinkin automaattisesti, eikä sairaita toimintatapoja tule edes kyseenalaistettua. Eli kyse on siis omien sairaiden tapojensa tiedostamisesta ja niitä vastaan toimimisesta, sekä ihan niiden pienimpienkin terveiden ajatusten ja tuntemusten toteuttamisesta, niiden jotka saattavat olla vaikkapa pienen pieniä välähdyksiä sairastuneen ajatuskulussa. Niiden, jotka usein jäävät täysin huomiotta tai joutuvat automaattisesti sivuutetuksi. Olen itse tavallaan oppinut haastavan hetken tultua pysäyttämään sairaan ajatuskulun välittömästi ja toteamaan mielessäni itselleni "tämä oli sairas ajatus, mitä en saa kuunnella - minun täytyy siis toimia toisin".

Eli kuuntele terveitä epäilyjäsi ja toimi niiden haluamalla tavalla. Tiedosta sairaat epäilysi ja toimi jokaista niitä vastaan! 

Tornei-me insano | via Tumblr
Ota riski ja rakastu terveyteen, se kannattaa! (Ihanan lukijan aikoinaan minulle kirjoittama lausahdus - ei välttämättä juuri näillä sanoilla, mutta tällä viestillä)

Minulla jo tällainen pieni keskustelu, vuoropuhelu omassa mielessäni, riittää usein varmistamaan, että toimin varmasti oikein. Kun mielessäni edes käväisee ajatus siitä, että olisiko minulla vielä nälkä, niin silloin minulla todella on nälkä. Samalla tavalla jokainen mieleeni hiipinyt ajatus mieliteosta, syömisen ajankohtaisuudesta sekä syömäni ruoan riittävyydestä ovat asioita, joihin minun tulee tarttua. Jokaista tervettä aavistusta - "epäilystä" - tulee kuunnella ja samalla jokaista sairasta epäilyksen ääntä tulee vastustaa toimimalla terveyden hyväksi. Lopulta koittaa se päivä, kun tuota pitäisikö-ajatusta ei enää ole olemassakaan. Sen sijaan toiminta alkaa olla niin luonnollista, että tervettä toimintaa ei tule lainkaan edes kyseenalaistettua. Nykyään jopa hieman leikittelen ajatuksella, että "nytpä ainakin otan tämän santsiannoksen ruokaa, kun mieleeni kerran edes hiipi epäilys toimintani kannattavuudesta". Samalla tavalla, taistellessani vielä jokin aikaa sitten rasvakammoa vastaan, nauroin mielessäni sairaudelle pilkkaavasti ja totesin ääneti: "minäpä laitan leipäni päälle rasvaa, kun kerran yritit minua estää - minä olen tarpeeksi vahva tehdäkseni tämän". Vain muutama kerta tällaista keskustelua riittää vaikean ruoka-aineen kohdalla, jonka jälkeen tapa toimia alkaa muuttua jo rutiiniksi pikku hiljaa. Ja jokaisen kerran jälkeen - toimittuani oikein terveyden puolesta - on mieleni riemuinnut. En ole joutunut katumaan terveyden puolesta tekemiäni päätöksiä kertaakaan, vaikkei tämä kaikki helposti suinkaan ole käynyt! Katumuksen sijaan olen saanut joka ikinen kerta aimo annoksen tervettä ajattelua itselleni sekä mahtavan tunteen onnistumisesta - joskus välittömästi, joskus hieman viiveellä :)

Tumblr
Sairaudesta luopuessasi et menetä mitään, ainoastaan voitat!

Mitä mieltä te olette tällaisesta ajattelutavasta? Onko teistä kukaan saanut apua ajatuksesta, että jos hiemankaan oma toimintasi epäilyttää sinua sairauden poikanen mielessäsi, on se merkki siitä kuinka sinun todella tulee toimia? Kuinka sinun täytyy löytää keinot toimia tavalla, mikä ravistelee sairautta? Tämä kuulostaa toisaalta todella itsestäänselvyydeltä, mutta sitähän se ei sairastuneen päässä ole. Tällaista ajatustyötä sekä vuoropuhelua itsensä kanssa joutuu todella tekemään aivan valtavia määriä, ennen kuin on mahdollista päästä lopullisesti eroon sairaista ajatusmalleista sekä toimintatavoista. On vain löydettävä ne itselle parhaat tavat taistella sairautta vastaan, ne tehokkaimmat keinot tuhota sairaus. Tässä siis yksi minun aseistani taistelussa sairautta vastaan!

Eli kun terveellä tavalla toimiessasi mieleesi hiipii sairas epäilys, toimi tämän moton mukaisesti: When in Doubt, Just Do it! 

<3: Laura

P.s. Kuvat weheartit.com :)

16 kommenttia:

  1. Tämä postaus tuli juuri hyvään aikaan, sillä olen miettinyt tässä jo vähän aikaa että voinko mennä syömään jotain "lisävälipalaa", sillä vaikka olen jo syönyt niin silti on nälkä. Ajattelin että olen sitten nälässä.

    Mutta sinun tsemppaamana päätin mennä kuitenkin syömään vielä vähän lisää! Haluan uskoa, että tämä oli oikea vaihtoehto, joten kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa tsemppausta Eika! Päätös oli varmasti oikea - voit olla ylpeä itsestäsi :)

      Poista
  2. Hei Laura! Kiitos tästä ajatuksia herättävästä postauksestasi! Todella viisaita ajatuksia, ja analyyttista pohdintaa Sinulta taas jälleen kerran!
    Myös minä olen tehnyt kovasti töitä sairaiden ajatusten erottamisen kanssa ja niiden vastustamisessa. Ja saanut huomata saman kuin Sinä; terveillä teoilla saa mielen riemuitsemaan ja itseluottamuksen kasvamaan. Ja aivan kuten kirjoitat, ovat ensimmäiset kerrat usein niitä kaikkein hankalimpia, mutta kun kerran onnistuu vastustamaan sairautta, vaikkapa juuri laittamalla rasvaa leivän päälle, on se seuraavalla kerralla jo helpompaa, ja pikkuhiljaa siitä tulee luontevaa rutiinia.
    Aurinkoista loppuviikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida :) Ihanaa, että sinäkin olet jo niin pitkällä toipumisen tiellä, että osaat iloita terveistä teoista syyllistämisen sijaan! Sekin kertoo jo paljon tervehtyvistä ajatuksista :) Vaikkei kaikki päätökset toki helppoja ole, niin sekin jo, että teet niitä vaikeista ajatuksistasi huolimatta, kertoo taistelutahdostasi!

      Samoin sinulle aurinkoista ja keväisen lämmintä loppuviikkoa ! <3

      Poista
  3. Olen kokenut juurikin kuvaamasi ajattelutavan loistavaksi! Jos vähänkään epäilen, kannattaisiko syödä yksi leipä välipalalla enemmän, otan sen. Jos mietin, tarvitsenko sittenkään näin paljon kanakastiketta, otan silti ja syön. Pikkuhiljaa nämä itsensä kanssa väittelyt ovat harventuneet, enkä enää niinkään kovasti vaivaa päätäni esimerkiksi sillä söinkö lounaalla enemmän kuin edellisenä päivänä.
    Tahdon kiittää sinua blogistasi, olet todella viisas ja pohdintasi ovat tuoneet itsellenikin paljon mietittävää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivoista sanoistasi! :) Ja mukavaa, kun kerroit omista kokemuksistasi, sillä on aina kiva tietää myös muiden edistymisestä ja tervehtyvistä ajattelumalleista! Vaikka itsellä hyvin meneekin, luovat toisten positiiviset kokemukset aina sellaista mukavaa vertaistuellista tsemppihenkeä! :)

      Poista
  4. Millaisessa tilanteessa olet tällä hetkellä painon normalisoinnin kanssa? :) Sulla on ollut lupaavan kuuloisia suunnitelmia, mutta kun kirjoitit, että kesällä olisi kiva päästä nauttimaan kesäliikunnoista yms, niin kun kuvia katsoo, niin edistystä ei ainakaan niistä ole havaittavissa. Itse kuitenkin parhaiten toki tiedät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvällä mallilla on tilanne :) Neljä kiloa alle kahdessa kuukaudessa ei mielestäni ole yhtään huonommin, kun huomioi jo imetyksen myötä lisääntyneen energiantarpeeni! Ja ainakin kaikkien läheisten mielestä muutos on selkeä jo ulkoisestikin :)

      Poista
  5. Heips Ihanuus!

    Tuli erittäinkin hienosta ja ajankohtaisesta postauksestasi mieleeni sellainen juttu, että oletko huomannut että usein AJATUS muutoksesta saattaakin ahdistaa huomattavasti enemmän kuin itse muutos, kun sen vain rohkaistuu tekemän? Eli ajatus siitä, että teen nyt erilailla ja vastustan anoreksiaa on paljon ahdistavampaa kuin itse teko. Kun kerran on uhmannut sairautta onkin ahdistuksen sijaan paljon parempi olo; suorastaan voittoisa! :) Toki, ihan ekat kerrat tehdyt muutokset saattavat ahdistaa, mutta aika pian tulee se voittajan fiilis tilalle! Eikös? :)

    Kiitos, kultaseni, tärkeääkin tärkeämmistä pohdinnoistasi!

    Ja aurinkoista loppuviikkoa, ettei suorastaan helteistä sopisi toivoa... ;)

    Haleja Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips toinen ihanuus ! :)

      Aivan totta jokainen kirjoittamasti sana tuosta ahdistuksen syntymisestä! Varmastikin suurinta osaa ahdistaakin ajatus sairaudesta luopumisesta, sairaista tavoista luopumisesta ja muutoksen tekemisestä suuremmalla mittakaavalla. Yhden asian muuttaminen tarkoittaa tavallaan koko sen hetkisen elämän muutosta. Tästäkö pitäisi uskaltaa luopua? Mitä minulle sitten tapahtuu? Parannunko ja miltä minusta sitten tuntuu? Yhteen ruokapelkoon voi sisältyä valtava määrä muita pelkoja, jotka konkretisoituvat ja tulevat ilmoille yhden pienemmän muutoksen muodossa!

      Todellakin ajatuksia herättävä kommentti Andrea, kiitos! :)

      Aurinkoinen keväthalaus sinulle ja kiljahteleva tervehdys Justus-herran suusta tuolta lattialta, kääntymisharjoitusten lomasta! <3

      Poista
  6. Taas niin hyvä kirjoitus! Paljon mielenkiintoista tietoa ja uusia ajatuksia tällaiselle ihmiselle, joka ei ole sairastanut anoreksiaa. Varmasti olet kirjoittanut jossain postauksessa, mutta kun sulla on niin paljon noita kirjoituksia, niin ajattelin päästä helpommalla ja kysyn tässä: Mikä oli sun se ns. käännekohta, mikä sai sut ajattelemaan, että haluat taistella, parantua sairaudesta ja et ole sen sairauden arvoinen? Ei varmasti ole helppoa!

    Vaikutat niin ihanalta ihmiseltä, vaikka en sinua tunnekaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni, taas kerran <3 Voin sanoa samaa sinustakin - niin ihanasti aina kommentoit! :)

      Kiva kuulla, että tällaisetkin postaukset ja ajatukset kiinnostavat, vaikket itse olekaan anoreksiaa sairastanut! Monesti mietinkin, saavatko sellaiset lukijat näistä teksteistä mitään, mutta ehkä nämä saattavatkin kiinnostaa juurikin tuon sairaudenkuvan ymmärtämisen kannalta :)

      Kyllä se käännekohta tuli oikeastaan viime vuoden tammikuussa, kun syömisongelmien lisäksi minut valtasi niin kokonaisvaltainen paha olo, että ihan pelkäsin olla yksin, mitä ei ikinä ennen ollut tapahtunut. Silloin päätinkin mennä vielä kerran osastolle, ensimmäistä kertaa omasta aloitteestani, ja saada sen muutoksen aikaan. Ajattelin, että nyt jos kestän vielä hetken erossa Jarnosta ja pois kotoa, niin se todella kannattaa, jos kerran voisin todella parantua ja osastojakso jäisi siten viimeiseksi. Toki samat asiat olivat motivoineet aiemminkin, mutta tuo oli ihan viimeinen niitti. Nyt on tietenkin sen viimeisen silauksen antanut kukapas muukaan kuin Justus <3 Mutta paremmin vastasin samanlaiseen kysymykseen maaliskuun viimeisessä postauksessa: Vastauksia osa V - Onnea ja elämää, mikäli haluat sieltä vielä lukea :)

      Poista
    2. Voih! ihanaa kuulla, että muistat minun aikaisemminkin kirjoitelleen sulle :)

      Se varmasti onkin yksi syy miksi kiinnostaa lukea, on juurikin tuo, että ymmärtää paremmin sairauden kuvaa. Ja ainakin minua kiehtoo todella paljon lukea ja kuunnella sellaisten ihmisten kokemuksia ja tarinoita, jotka ovat eläneet niin täysin erilaista elämää kuin minä itse.

      Kiitos vastauksesta, kävin heti lukemassa tuon jutun ja olen muutaman asian verran taas viisaampi :) ajattelinkin, että sulla on varmasti sellainen postaus jo olemassa. Suhteellisen uutena lukijana menee varmaan tunti jos toinenkin jos luen kaikki sun postaukset. Ja aion varmasti sen joku päivä tehdä! :) ihanaa viikonloppua <3

      Poista
    3. Muistan tottakai! Aina on ollut tosi kiva saada kommentteja sinulta - varmasti piristävät aina mieltä ja saavat hymyn huulille :)

      Ja tosi mukavaa oli kuulla sinun ajatuksiasi siitä, kuinka sairauteen liittyvät postaukset kiinnostavat sinua siltikin, vaikket itse ole sairastanutkaan anoreksiaa. Antaa ehkä uutta näkökulmaa myös minulle kirjoittaa - oikeastaan kaikenlainen palaute antaa! :)

      Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua myös sinulle! <3

      Poista
  7. Erittäin hieno, syvällinen ja tsemppaava postaus jälleen! :) Muistelisin sinun joskus aiemminkin tuoneen tuon ajatuksen esille, että oikea tapa toimia on tehdä juurikin sairauden ääntä vastaan, ja se jos mikä pitää paikkansa! Nimittäin nimenomaan sinun sanojesi rohkaisemana olen vaikean paikan tullen oikein tietoisesti toiminut ahdistavalla tavalla. Jos sinä pystyt, pystyn minäkin :) Työtä tämän sairauden eteen on tehtävä, koska terveys ei todellakaan tuosta vain tulla tupsahda mukaan elämään, mutta on kuitenkin ihanaa tietää, että se on täysin mahdollista saavuttaa! Kiitos sinä, taas kerran <3

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ihana Emmi <3 Tavallaan tuo ajatus sairauden ääntä vastaan toimimisesta on maailman yksinkertaisin, mutta kun sairastavalle se ei vain ole sitä! Siihen pitää ihan tietoisesti pyrkiä ja sitä toteuttaa - itsestään se ei todellakaan tapahdu! Mutta kun sen ajatusmaailman saa päälle, niin se tuottaa melko nopeastikin hedelmää :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)