perjantai 17. toukokuuta 2013

Toiveresepti: Omena-ansa

Tässä jälleen yksi toiveresepti :) Yksi ihana lukija toivoi ohjetta Omena-ansa -piirakkaan, jota äitini oli leiponut äitienpäiväksi. Kuten äitienpäistä kirjoittessani kerroinkin, on tämä kyseinen omenapiirakka saavuttanut meidän perheessämme niin suuren suosion, että se on jo vuosia kuulunut vakioleivonnaisten joukkoon :) Ohje on muistaakseni alunperin Pirkan, mutta itselläni ohje löytyy reseptikansioni kokoelmista, josta sen nyt tähän teille näpyttelen: olkaapa hyvä! 


Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia

Puoleen pohjataikinasta lisätään:
1 prk (150 g) vaniljajogurttia
1 muna

Päälle:
1/2 l omenakuutioita 
500 g maitorahkaa
1 tl vanilliinisokeria
1 dl sokeria
3 munaa

Pinnalle:
1/2 pohjataikinan muruseosta


Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon juokseva margariini. Jaa seos kahteen osaan ja sekoita toiseen puoleen taikinasta jogurtti ja kananmuna. Kaada se puoli taikinasta, johon jogurtti on lisätty, piirakkavuokaan (halkaisija vähintään 30 cm ja korkeus 4 cm).

Kuori ja kuutioi omenat. Ripottele omenakuutiot pohjalle. Mausta rahka sokerilla ja vanilliinisokerilla. Sekoita rahkan joukkoon kananmunat. Levitä rahkaseos omenakuutioiden päälle. Ripottele pinnalle loput pohjataikinan muruseoksesta.

Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Mielestäni piirakka on jogurtin ja rahkan ansiosta niin pehmeää, ettei se vaniljakastiketta välttämättä kaipaa, mutta ainahan vaniljakastike tai -jäätelö on tämän kaltaisille piirakoille kiva lisä :)

<3: Laura

P.s. Seuraavaksi ajattelin käydä jälleen ruokapäiväkirjan kimppuun :)

6 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Haluun kokeilla:) Mietin että varmaan sopisi myös jos maitorahka-sokeri sekoituksen sijaan laittaisi pari purkillista vlamiiksi maustettua makeaa rahkaa, esimerkiksi vanilja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla ehdottomasti! :)Ja maustettu rahka toimii varmasti tosi hyvin! Ainakin mitä itse olen vaikkapa Valion maustettuja rahkoja maistellut, niin ne on kyllä hyviä :) Ja ihan mainioita juuri leipomisessa! Esimerkiksi hyydykekakun tekeminen on ihan superhelppoa niiden rahkojen avulla :)

      Poista
  2. Millaisia omenoita oley käyttänyt, happpamia vai enemmän makeita? Vai onko väliä? Ajattelin ottaa tästä itselleni viikonloppuhaasteen ja ryhtyä leivonta hommiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivoin sen alkuperäisen ohjeen esiin ja siinä oli ehdotettu Granny Smith-omenoita! Itsekin olen käyttänyt yleensä niitä omenapiirakassa, mutta luulen äitini taas käyttäneen vähemmän happamia :) Uskon, että molemmilla tulee hyvää, vaikka vaikuttaisikin hieman makuun :)

      Ota ehdottomasti tämä leivontahaasteena - erittäin hyvä idea! :)

      Poista
  3. Kiitoksia kovasti tästä, pitääpä testailla!:)

    -Reseptiä toivonut Emma:)

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)