keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Vitonen rikki - painoprojekti edistyy!

Kyselin viimeisimmän ruokpäiväkirjan yhteydessä, olisiko kenelläkään kiinnostusta kuulla minun painoprojektini etenemisestä. Kuten silloin kirjoitin, olin ajatellut pitää omat painoasiani vähäisemmällä täällä blogissa, mutta koska sain muutaman hieman epäilevän kommentin projektini edistymisestä, ajattelin asiaa valottaa muutamalla sanalla - tai noh, vähän useammallakin :) Kommentit olivat siis täysin ystävällisiä ja huolehtivaisia sen suhteen, onko tämä asia edennyt laisinkaan, enkä niitä suinkaan negatiivisena ottanut. Ja koska uskon painoprojektini olevan monelle samassa tilanteessa olevalle hyvä esimerkki muutoksen mahdollisuudesta, ja koska kyseistä aihetta käsittelevää postausta toivottiinkin, kuvittelisin tämän tekstin kirjoittamisen kannattavan todella. Noh, onko projektini sitten edennyt odotetunlaisesti? Kyllä on - kuten otsikkokin antaa ymmärtää, on nyt viisi arvokasta kiloa tullut painoa lisää tähän kroppaan :)

Mistä kaikki sai alkunsa?

Kaikki alkoi oikeastaan synnytyksen jälkeisestä ajasta. Kun synnytyksen jälkeen painoni romahti aivan liian alhaisiin lukemiin, tajusin heti, että painoni ei voisi jäädä näihin lukemiin pitkäksi aikaa tai saavuttamani psyykkinen hyvinvointi olisi enemmän kuin nopeasti uhattuna. Minun olisi siis saatava muutosta aikaan ja pian, jotta asia lähtisi korjaantumaan ja painoni siirtyisi turvallisemmille lukemille. Kyse ei siis ollut siitä, että energiaa kuluttava imetys olisi salakavalasti laskenut painoani, vaan se vakiintui pidemmäksikin aikaa siihen lukemaan, mihin se synnytyksen jälkeisellä viikolla laski. Muutama kuukausi menikin siten, että sain pidettyä imetyksestä huolimatta painoni tasaisena, mikä oli minulle jo suuri saavutus, sillä imetys itsessään tunnetusti lisäsi energiantarvettani entisestään melko huomattavasti. Jostain syystä tyydyin jonkin aikaa siihen, että painoni pysyi samana - ehkäpä tuudittautuen siihen ajatukseen, että jo se oli minulle melkoinen saavutus. Enhän ollut koskaan kyennyt kotona painoani nostamaan - en sitten yhtään.

Toki kaikki uusi lapsen kanssa vei energiaa ja uusi, ihana arkemme vei minut mennessään. Ja vaikka itsestäni huolehtiminen oli vahvasti mielenpäällä, en pystynyt ihan täysillä ruokailuihini kuitenkaan vielä panostamaan. Sairaus ei siis johdatellut minua, enkä käyttänyt kiirettä ja vastasyntynyttä lasta tekosyynä, vaan huolehdin kyllä ruokailuistani entistä tarkemmin - olihan jaksamiseni ensisijaisen tärkeää myös lapsen hyvinvoinnin kannalta. Mutta kuten jokainen saman kokenut tietää, vaatii painon nostaminen oikeasti melkoisia tekoja ja paljon ajatustyötä, eikä minulla rahkeet heti tuohon riittäneet kaiken uuden keskellä.

Wedding Table Numbers Unique Table Numbers by DivineRusticCreationWood Wedding Numbers Table Numbers Wedding by DivineRusticCreation

Mikä johti projektin todelliseen käynnistymiseen?

Käänne tapahtui oikeastaan teidän ansiostanne, jotka kehotitte minua tarttumaan taas vanhaan ateriasuunnitelmaani. Olin laitellut tänne muutamia ruokapäiväkirjojani esille kuvitellen, että ruokailuni ovat jo hyvillä kantimilla. Ja olivathan ne toki sairaisiin aikoihin verrattuna mallillaan, mutteivät riittävästi nykytilanteeseeni nähden. Eli parannusta olisi tapahduttava tai jäisin junnaamaan paikoilleni - saattaisipa tervehtyminen alkaa taas lipua kauemmaksikin. Tajusin tämän teidän kommenttienne myötä melkoisen pian, ja ateriasuunnitelman tutkiminen sai minut näkemään asian entistä selvemmin: tarvitsisin lisää energiaa ja paljon! Lähdinkin innoissani uudesta askeleesta muokkaamaan ateriasuunnitelmaani minun ja Justuksen arkeen sopivaksi. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien huomasin sankan joukon positiivisia muutoksia verrattuna entiseen: uskalsin syödä entistä rohkeammin, vastasin herkemmin nälkätuntemukseeni, energiansaannin parantumisen vuoksi jaksamiseni kohentui entisestään ja sairaat ajatukset lipuivat yhä kauemmaksi minusta. Sillä samaisella hetkellä tajusin, että se ratkaiseva, tarvittava muutos olisi nyt vihdoinkin käsillä!

Move On | via Facebook

Miten painon normalisoituminen lähti käyntiin?

Tähän mennessä painoni oli alhaisimmasta lukemasta kivunnut itsestään noin kilon verran ylöspäin hyvällä perussyömisellä, mutta siihen se sitten jämähtikin aivan liian pitkäksi aikaa. Eli ateriasuunnitelman noudattaminen oli edistysaskel terveiden ajatusten kannalta, mutta myös painoni normalisoimisen kannalta. Sillä sen jälkeen painoni on kivunnut ylöspäin juurikin asettamassani tavoitevauhdissa eli noin puolisen kiloa viikossa. Lähdin tavoittelemaan tuosta hetkestä lähtien normaalipainoa tavoitteellisesti, mutta kuitenkin rennoin mielin. Koska ajatus painonnoususta ei ahdistanut, vaan tuntui todella hyvältä, tiesin heti muutoksen olevan vain ja ainoastaan positiivinen. Toki tulevaa on mahdotonta ennustaa, mutta kun paino lähti kohoamaan ja oloni niin fyysisesti kuin psyykkisestikin vain koheni, usko myös tuleviin tunteisiini vahvistui: tulisin hyväksymään muuttuvan vartaloni.

Punnitukset hoidinmme kotona Jarnon kanssa entiseen tapaan kerran viikossa, mutta nyt merkitsin ne kalenteriin näkyville. Mitään paineita tästä projektista en ottanut, mutta koska hinku palata normaaliin ja terveeseen elämään myös kehon hyvinvoinnin kannalta oli suuri, otin rentoudesta huolimatta painon normalisoimisen tosissaan. Paino lähtikin nousuun hienosti tavoitevauhdissa, tavanomaisine vaihteluineen. Painoani on kontrollotu myös polilla kerran kahdessa viikossa. Koska painoni on on ollut jo hyvän tovin nyt noususuuntainen, saatoimme harventaa käyntejä siten, että viikottaiset käynnit vaihtuivat kahden viikon välein tehtäviin punnituksiin, jolloin vaihdettaisiin samalla myös kuulumiset. Ja sanomattakin on selvää, että sairaanhoitajani on tilanteeseen enemmän kuin tyytyväinen. Hän ei ole näiden vuosien aikana koskaan nähnyt tällaista suuntausta, joten uskon hänen olevan myös positiivisesti yllättynyt onnistumiseni ansiosta :)

4th cafe | via TumblrLemons

Miten lisäsin energiaa ateriasuunnitelmaani?

Vaikka painon nousu lähti melko hyvin käyntiin, niin pian kuitenkin ymmärsin sen, kuinka mikään ei olisi liikaa minulle tällä hetkellä, jotta tavoitteeni saavuttaisin. Jouduin käyttämään paljon aikaa sen pohtimiseen, kuinka saisin energiamäärän pysymään oikealla tasolla. Kaikki ateriat olivat kohdillaan ja myös herkuille oli päivittäin hyvin tilaa. Lisäsin ateriasuunnitelmaani aamupäiväkahvin, jolloin söin kahvin seurana aina jotain melko energiapitoista hyvästä voileivästä jäätelöön, energiapatukkaan tai leivonnaiseen. Tämä osoittautui aivan loistavaksi asiaksi oman jaksamiseni kannalta, ja sain samalla aivan uutta energiaa aamupäivääni. Söin tavallista kotiruokaa, mutta sallin itselleni myös energiapitoisempaa "pikaruokaa". Aamupalan hyvästä laadusta ja määrästä pidin entistä tiukemmin kiinni ja välipalaa otin heti, kun vähänkin alkoi mieli suuntautua ruoan puolelle.

Tämäkään ei vain ajoittain tuntunut riittävän, joten kaivoin ne viimeisimmätkin ongelmakohdat esille. Paransin tietoisesti levitteen käyttöä, vaihdoin kinkkuleikkeleet juustoon, sekä välipalaomena ja muut liian kevyet välipalat alkoivat muuttua voileiväksi, maustetuksi rahkaksi, energiapatukaksi tai pähkinöiksi. Koska annoskokoja en halunnut kasvattaa ihan oman herkkävatsaisuuteni vuoksi, eikä herkkulisällekään ollut enää tarvetta, aloin etsiä energiapitoisia välipaloja muulla tavalla. Tällöin kuvioihin astuivat ekokaupasta löytämäni loistavat taateli- ja pähkinäpohjaiset energiapatukat, erilaiset pähkinät sekä mantelilevite: terveellistä energiaa pienessä koossa. Vaikka pystyin sallimaan itselleni tavalliset herkut loistavasti, jouduin välillä hakemaan tukea terveille ajatuksilleni vielä erilaisin tavoin. Ja koska kaloriajattelu minua ei enää piinannut, oli tähän loistava ratkaisu lisätä energiaa hyvillä rasvoilla ja luonnosta peräisin olevilla herkuilla. Samalla kuitenkin tiedostaen sen, että ne tulevat kulkemaan kaiken muun rinnalla, eivätkä vie tilaa pois muulta ruoalta - ei pääaterioilta eikä herkuilta. Ja tämä ajattelutapa todellakin toimi ja on pysynyt tähän asti matkassani - ja pysyy varmasti myös jatkossakin!

Simple, Soft and Chewy Granola BarsCinnamon, Vanilla and Almond Granola

Miten tämä kaikki vaikutti psyykkeeseeni? 

Kun paino nousi ja otin isoja askelia ruokailun parantamisen suhteen, alkoi samalla kaloriajattelu työntyä entistä kauemmaksi minusta ja ruoka alkoi näyttäytyä minulle sen todellisten ominaisuuksien myötä. Ruoka ei enää ollut minulle pelkkiä kaloreita, vaan täynnä tärkeitä ravintoaineita, hyviä makumaailmoja, energiaa ja nautintoa. Psyyke nousi oikeasti ihan uudelle tasolle nopeammin kuin olisin ikinä voinut kuvitellakaan! Näistä muutoksista lähtien olen oikeasti kokenut olevani suurimmilta osin sairauden ulkopuolella tai ainakin jo suuresti sen yläpuolella.

Niin kauan, kuin paino ei ole vielä tavoitteessaan, en voi sairautta unohtaa, mutta tällä hetkellä se ei millään asteella minua hallitse enää. Vaan minä hallitsen sitä tiedostamalla sairauden aiheuttamien karikoiden mahdollisuuden ja toimimalla tietoisesti sairautta vastaan. Eli vahva tiedostaminen on läsnä, mutta ahdistus, sairaat ajatukset ja sairauden mukaan toimiminen on mennyttä. Niin kauan tarkka tiedostaminen on pakollista, kunnes paino tulee olemaan normaaleissa lukemissa ja on pysynyt siellä myöskin hyvän tovin. Usein harmittelenkin sitä, että olisin psyykkeeni puolesta valmis jo päästämään koko sairaudesta irti, mutta paino ei siihen anna vielä lupaa. Noh, onneksi sekin aika vielä koittaa ja vieläpä aivan pian :) Hyvästä psyykkisestä tilanteestani kertoo myös polikäyntini, joihin olen aikanaan tukeutunut kuin henkeni hädässä, viimeisenä keinona pysyä "järjissään". Viime aikoina kerrat käytännössä ovat kuitenkin lähinnä kuluneet lattialla puuhastelevaa Justusta ihaillessa, mikä viestii paremmin kuin hyvin siitä, että sairauteen liittyviä ahdistavia ajatuksia ei vain yksinkertaisesti enää ole :)

lace  | via Tumblr(18) food porn | Tumblr
Kuvat: weheartit.com

Tässä siis ajatuksiani projektini sisällöstä muutamasta eri näkökulmasta :) Projekti jatkuu yhä, mutta tässä tunnelmia ja ajatuksia tähän astisesta matkastani kohti tavoitetta! Koska teksti venähti taas paljon pidemmäksi kuin tarkoitus oli, niin jatkan vielä toisessakin postauksessa samaisesta aiheesta. Siinä ajattelin kirjoittaa tarkemmin painon nousuvauhdista, painon vaihtelusta ja nousun epätasaisuudesta. Ja ehkäpä myös ajatuksistani liittyen muuttuneeseen vartalooni, muuttuviin numeroihin sekä siihen jokaisen pelkäämään, mutta useimmiten hyvinkin epärealistiseen painon nousun "loputtomuuteen", painon "räjähtämiseen".

Koetteko tällaisen olevan avuksi teille, jotka olette samassa tilanteessa? Olisiko toiveita, mitä asioita aiheeseen liittyen tekstissä tulisin käsittelemään?

<3: Laura

38 kommenttia:

  1. Vau! Mulle tuli ihan tippa linssiin tätä postausta lukiessani, olen niin iloinen puolestasi! Tosi hienosti oot edistynyt ja tosi hyvin osasit avata ajatuksiasi sanoiksi, että tällainen joka ei ole sairastanut anoreksiaa pystyy ymmärtämään ajatuksiasi. Mahtavaa, että Jarno on sun tukena ja kertoo sulle jos on jostain huolissaan ja sä pystyt ottamaan sen noin hyvin vastaan!

    Paljon tsemppiä, suunta on varmasti oikea! Virtuaalihalaus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni ihanasta kommentista! <3 Tuntuu ihan mahtavalta tietää, että joku tsemppaa siellä toisaalla minua noin ihanasti! :)

      Virtuaalihaluksia takaisin ja terkkuja lattialla höpöttelevältä pikkumieheltä! :)

      Poista
  2. Voi Laura olet ihana ja todellinen idoli meille kaikille <3

    VastaaPoista
  3. Hyvin kirjoitettu teksti ja oon todella iloinen tämän luettuani :)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ja kiva kuulla, että teksti oli mielestäsi mielenkiintoinen :)

      Poista
  4. Oot kyllä tosi fiksu nainen:) Respect!

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvästä postauksesta ja onnittelut projektin etenemisestä! Olet tosiaan enemmän kuin tervetullut roolimalli muille syömishäiriöstä toipuville. Go girl! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Aivan mahtavaa, jos edes joku saisi tästä tsemppiä omaan toipumiseensa! :)

      Poista
  6. Tää oli tosi hyvä! Antaa vähän uskoa että tuollainenkin suhtautumineen painon nostamiseen on mahdollista. Ajattelusi vaikuttaa todella terveeltä jo, toivottavasti pääset pian painonkin suhteen tavoitteeseen että voit jättää anoreksian lopullisesti menneisyyteen <3

    Olisi kiva kuulla seuraavassa painoaiheisessa postauksessa, kuinka paljon sinulla on vielä painoa nostettavana? Ja kerro toki muutenkin tavoitteestasi, onko se normaalipainon alaraja vai sinulle sopiva biologinen normaalipaino (ellei ne sitten ole sama)? Kuinka pian uskot pääseväsi tavoitteeseen? Tietysti myös ajatukset muuttuvasta kehosta ja painolukemasta ja loputtoman painonnousum pelosta lukisin mielelläni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lotta Kirsikka <3 Tosiaan, nyt vasta ensimmäistä kertaa olen pystynyt ajattelemaan tästä kaikesta positiivisesti ja pelkojen sijaan mielessä on ollut joukko mahdollisuuksia, joita tästä kaikesta seuraa :)

      Ja kiitos noista toiveista! Mietiskelen niitä varmasti seuraavassa aiheeseen liittyvässä tekstissäni! :)

      Poista
  7. Ihanaa,että paino on noussut ja suhtaudut siihen niin positiivisesti! Tulet olemaan hyvä esimerkki justukselle(ja mahdollisesti tuleville lapsillesi) oman ja toisten kehon suhteen! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivon kovasti, että tämän kaiken kautta pystyn omille lapsilleni välittämään paremmin joka suhteessa sen tärkeyttä, että pystyy itseään rakastamaan ja itsensä hyväksymään :)

      Poista
  8. Hei, haluaisin kysyä sellaista että onko sinulla ongelmaa liikunnan kanssa? Tuleeko sinulle ahdistunut olo jos et tee mitään tai koetko liikunnan velvollisuudeksi? Olisi myös mukava tietää kuinka paljon liikut kun painonnostoprojekti on käynnissä, itse kun olen taas saman urakan edessä ja on vaikea olla paikallaan vaikka samalla tiedän ettäliikkuminen ei edistä painonnonstoa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toiveesta, vastailen noihin kysymyksiin seuraavassa aiheeseen liittyvässä tekstissä tarkemmin! :)

      Mutta lyhyesti sen verran, että olen pitänyt itselläni aika tarkkaa liikuntakieltoa koko tämän ajan. Alkuvuodesta käytiin ihan tosi pienillä vaunulenkeillä Justuksen kanssa, muutama kerta viikossa ehkä. Nyt parin viimeisimmän kuukauden ajan olen liikkunut vaunujen kanssa enemmän, kaupungille ystäviä tapaamaan jne. mutta todella maltillisina ajat ovat pysyneet, korkeintaan 30-50 minuuttia kävelyä päivässä. Mutta myös lepopäiviä pystyn pitämään :) Minulla oli rajana tämä viiden kilon nosto sille, että voisin alkaa kerran viikossa käydä salilla kevyttä lihaskuntoa tekemässä. Mutta aerobista aion lisätä vasta, kun paino on tavoitteessaan! Ja silloinkin oman kiinnostukseni, en pakon mukaan! Eli pakkoliikunta on myöskin jäänyt taakse ja nyt etenen hitaasti ja fiksusti toipumiseni kannalta katsottuna :)

      Tsemppiä sinulle todella paljon ja tosiaan, kirjoitan aiheesta lisää myöhemmin! :)

      Poista
    2. Kiitos todella paljon vastauksesta, toimit todella suurena tsempparina minulle juuri nyt kun sitä todella tarvitsen! Blogisi muistuttaa minua siitä että en halua pitää seuranani tätä kavalaa sairautta joka pikkuhiljaa ajaa kohti sairaalakuntoa vaikka kuinka olen luvannut että pohjalle ei ole palaamista. Toivoisin niin että minäkin olisin vihdoinkin valmis päästämään tästä irti lopullisesti, nyt kun olen saanut oman paranemishaluni takaisin. Anteeksi tämä tarinointi ja kiitos vielä!

      Poista
    3. Kiva kuulla, että vastauksesta oli edes hieman apua! Hienoa, että sinulla on olemassa edes se pienoinen paranemishalu siellä, sillä siitä se lähtee. Aikaa parantuminen ja sairaudesta irtipäästäminen vie ja helppoa se ei tule olemaan, mutta varmasti sen kaiken arvoista! Ja anteeksi ei mitään tarvitse pyytää, mukavaa vaan, että kommentoit ja kirjoitit omistakin kuulumisistasi! Tsemppiä! :)

      Poista
  9. Kiitos, Laura, tämä oli tosi avoin ja hieno postaus! Olet kyllä tosiaan meidän kaikkien kanssasisarten suuri idoli ja priimus-esimerkki! Sinä olet yksi niistä voittajista, jotka tämän sairauden lopullisesti nujertavat, siitä ei ole epäilystäkään, ja on ollut ilo ja kunnia saada seurata toipumistasi. :)

    Kun aikoinaan kyselit kiinnostuksesta tällaista postausta kohtaan, kysyit myös kiinnostaisiko kellonajat, jolloin syöt. Kyllä - olisi ihan kiva tietaää että millaisin väliajoin syöt ja heitteleekö ajat paljon päivästä toiseen?

    Ihanaa torstaipäivää Sinulle!

    Halitus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea :) Nyt on kyllä itsellänikin sellainen olo - melkeimpä täysin varma olo - että tässä ollaan sairauden kanssa tekemisissä enää viimeisiä hetkiä! Ja sinullakin on tähän muutokseen aivan täysi mahdollisuus, aivan varmasti on <3

      Kirjoittelen joo ehdottomasti tuosta ruokarytmistä enemmänkin! Seuraava ruokapäiväkirjakin on työn alla, joten siihen ainakin laitan kellonajat esille :)

      Ihanaa torstaita sinullekin ja lämpöisiä halauksia <3

      Poista
  10. Jee, hyvä Laura! Niin mukava seurata tällaista paranemistarinaa. Olet mahtava esimerkki! :)

    Mietin vain sitä, että miten käy vaa`alla käymisten ja painonseurannan kanssa kun olet tavoitteeseesi päässyt? Miten paljon vaaka määrittelee sairauttasi/terveyttäsi ja saako painosi nousta asettamiesi rajojen yli?

    Itse en olisi ikimaailmassa voinut anoreksiastani parantua, jos mieheni ei olisi viskannut vaakaamme menemään. Sen sanelema lukema määritteli niin vahvasti sitä kuka ja millainen olen ja millainen päivä on. Saanko olla iloinen vai olenko ahdistunut. Ja kun iloa antoi vain alenevat lukemat..

    En tosiaan tiedä paljonko painan, enkä mitään muitakaan mittojani, niillä ei ole mitään merkitystä, vaan sillä miltä minusta tuntuu. On ollut aikamoinen opetteleminen, vaikea mutta antoisa matka. Ja kyllähän se peili ja oma olo jotain sanovat jos jotain niiden pitää sanoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on kyllä tosi hyvä fiilis, että on vihdoin oikeasti edennyt tässä hommassa myös painon puolesta! :)

      Sinun asenteesi ja ajatuksesi ovat samoilla linjoilla omieni kanssa aika lailla täydellisesti mitä tuohon painoasiaan ja sen tietämiseen tulevaisuudessa tulee! :) Ja tosi kiva, kun kirjoitit omista kokemuksistasi - vahvistaa entisestään omia ajatuksiani nykytilanteestani ja tulevasta! Joten kirjoittelen ehdottamasti liittyen kysymykseesi aiheesta enemmänkin, sillä minulla on melko selvät ajatukset tuon asian suhteen jo tälläkin hetkellä! :)

      Ihanaa ja aurinkoista alkukesää sinulle! :)

      Poista
  11. aivan upeeta! Mulla on paino kans kilon päässä siitä minimistä ja haluisin kuulla sun ajatuksia että mitäs sen jälkeen. Juurikin siitä syömisestä ja painon nousun jatkumisesta ja liikunnasta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja onnittelut sinullekin huimasta saavutuksestasi! :) Minulla on lopulliseen tavoitteeseen vielä hieman matkaa eli tämä oli hyvä välitavoite, mutta olen kyllä miettinyt tarkasti jo sen, että miten siitä sitten eteenpäin! Nimittäin kauaa lopullisen tavoitteenkaan saavuttamiseen ei enää mene - siitä pidän huolen :) Eli ehdottomasti kirjoitan toivomistasi asioista enemmänkin! :)

      Aurinkoista kesää ja paljon tsemppiä loppurutistukseen sinullekin! :)

      Poista
  12. Hei Laura! En osaa tähän kommentoida muuta kuin että VAU. Sinulla on todella asenne kohdillaan. Olet idolini tässäkin asiassa, ja tämä teksti antoi minulle taas lisää motivaatiota omaan paioni normalisoimisprojektiini.
    Jään innolla odottamaan seuraavaa postausta aiheestasi. Tuon painon "räjähtämisen" pelon ja muuttuviin lukemiin suhtautumisen käsittelystä on varmasti apua niin minulle kuin muillekin samojen asioiden kanssa kamppaileville.
    Aurinkoisia hetkiä Sinulle ja Justukselle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida <3 Sinullakin on täysi mahdollisuus samaan, mutta etene rauhassa omaa vauhtiasi - se on tässä tapauksessa parasta sinun kannaltasi! Kunhan pääsääntöisesti suunta on tylöspäin, niin kaikki on hienosti :)

      Kirjoitan ehdottomasti lisää noista asioista! Heti kun vaan aikaa löydän, paneudun aiheeseen ihan kunnolla! :)

      Samoin sinulle aurinkoisia päiviä ja terkkuja Justukselta! Nauti kesästä, nauti elämästä! <3

      Poista
  13. Vitonen rikki! Aivan ihanaa Laura, olen niin onnellinen puolestasi!!! Komppaan kaikkia muita, että olet tehnyt paljon töitä, niin fyysisellä kuin psyykkeenkin tasolla ja näin mahtavista tuloksista sen sitten huomaa. Jälleen hienosti postauksessasi selvitit monien mieltä askarruttavia asioita ja romutit myyttejä sekä pelkoja. Sinä olet sankari, jonka taivalta niin mielelläni seuraan ja imen positiivista energiaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ihana Nell! <3 Siinä missä sinä saat tsemppiä teksteistäni, sinä annat sitä aivan valtavasti minulle aina kommenteillasi, kiitos! :)

      Poista
  14. Kiitos, että olet esimerkkinä! Mua ainakin auttaa nää sun tekstit, vaikka en kommentoikaan. Paino mullakin saatu noususuuntaiseksi, Aila Rissanenkin kehui polilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla pikkuinen, että näistä on sinullekin apua! <3 Ja vau, nyt otat todellakin lääkärin kehut onnistumisena ja imet siitä lisävirtaa itseesi! Eikö vaan? :) Painon nouseminen on sinulle onnistuminen, ei missään nimessä epäonnistuminen! Samaa sinulle kuin Idallekin: nauti tästä kesästä, auringosta ja elämästä! <3

      Poista
  15. Sulle on haaste mun blogissa :)

    http://vilma-sinne-ja-takaisin.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma :) Täytyy täydä katsomassa ja skarpata näiden haasteiden teossa! Jo pari olisi jonossa, mutta ehkä joku päivä todella saan aikaiseksi vastata niihin ja tähän sinunkin haasteeseesi! :)

      Poista
  16. Oot ihan huippu! Kiitos superisti tästä postauksesta! Vaikka mun painon ei enää tarvitse nousta niin sain tästä inspiraatiota syödä terveellisesti. Vaikka oon normaalipainonen, mutta edelleen korvailen aterioita herkuilla. Jos kerran sullekin on tullut noin hyvä olo siitä, että syö niin miksei se tulis myös mulle.

    Upeaa, että olet tehnyt tuon kaiken yksin! Että olet pystynyt parantamaan itsesi paremmin kuin ammattilaiset osastoilla. Niinhän se toki on, että ilman omaa motivaatiota tuloksia ei synny oikeasti. Oot tehnyt ihan valtavasti työtä, jatka samaan malliin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aivan ihanasta kommentista♥ Mahtavaa, että sinäkin olet saanut painosi tavoitteeseen! Nyt vaan sitä tasapainoa hakemaan ruokailun suhteen. Muista, että normaalit ateriat eivät poissulje herkkuja, vaan nekin ovat sinulle täysin sallittuja :)

      Ihanaa ja aurinkoista kesää sinulle, vietä se elämästä nauttien! :)

      Poista
  17. Aivan upeaa luettavaa ja hienoa TYÖTÄ, koska sitähän se on todellakin ollut! On suorastaan pieni ihme, miten nopeasti tuo viimeinen ratkaiseva käänne sinulla tuli, ja miten kaikki palaset lähtivät sen jälkeen loksahtelemaan paikoilleen kuin itsestään, wau :)

    Minua jäi mietityttämään kohta: "Tähän mennessä painoni oli alhaisimmasta lukemasta kivunnut itsestään noin kilon verran ylöspäin hyvällä perussyömisellä, mutta siihen se sitten jämähtikin aivan liian pitkäksi aikaa." Tarkoitatko tällä, että synnytyksen jälkeen painosi putosi lähes parantumisesi alkupisteeseen, vai mihin vertaat tuota "alhaisinta lukemaa"?

    Minun yksi ongelmistani painon nousun suhteen taitaa tällä hetkellä olla se, että kuvittelen painoni nousevan kuin itsestään riittävällä perussyömisellä + pienillä hyvillä (tosin melko satunnaisilla) lisillä, kuten salaatinkastikkeella. Jos sinun esimerkkiä on uskominen, näin ei todellakaan tule käymään ja rohkeutta lisäyksiin pitäisi kerätä. Ravitsemusterapeuttinikin on monet monituiset kerrat toistanut, että tietyllä energialisällä paino nousee tietyn verran (esim. yhden kilon), mutta sitten se loppuu ellei uusia lisäyksiä tehdä. Minä taidan jäädä aina aivan liian kauaksi aikaa katselemaan, vieläkö painoni nousee, jos en muuta mitään. Viikkoja, jopa kuukausia, paino saattaakin sitten junnata samoissa lukemissa normaalin vaihtelun huomioiden. Tästä täytyisi päästä eroon ja eteenpäin. Mutta pääasia on kuitenkin se, ettei paino missään vaiheessa ole ollut ainakaan laskusuuntainen. Mutta kuten sinäkin kirjoitit, siihen ei saa tyytytyä, ja tiedän sen.

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana Emmi! :) Kieltämättä ihmettelen yhä itsekin sitä, kuinka nopeasti tuo muutos sitten tapahtui loppujen lopuksi! Kun vuosia olen tampannut paikoillaan, edennyt vähän ja ottanut takapakkia, niin välillä usko lopullisesta parantumisesta alkoi jo hiipua. Muistutuksena myös siis sinulle, että se ratkaiseva juttu saattaa olla ihan kulman takana ja löytyy myös sinun kohdallasi aivan taatusti <3

      Tuolla alhaisimmalla lukemalla tarkoitan sitä painoa, mihin painoni synnytyksen jälkeen vakiintui eli siinä vaiheessa, kun painosta saattoi miinustaa kaikki raskauden aiheuttamat lisät painossa, kuten lapsen, istukan, lapsiveden, turvotukset jne. Eli alhaisinta painoa, jossa painoni kävi synnytyksen jälkeen eli tämän vuoden puolella. Tosin tuo paino ei valitettavasti kovin kaukana ole ollut sairauteni pohjamudista. Tuolla painolla olen joskus sairaalaankin joutunut, joskus se on ollut vielä alhaisempikin sairaalaan mennessäni. Pääasia kuitenkin on, että psyykkeeni ei vastannut entiseen tapaan tuota lukemaa, vaan psyyke oli kuitenkin suhteellisen hyvillä kantimilla jo tuolloin ja nyt tietenkin vielä tuhannesti paremmassa voinnissaan! :)

      Itse olen jotenkin onnistunut muodostamaan niin todellisen kokonaisuuden ruokailuista mielessäni, ettei esimerkiksi salaatinkastike merkitse minulle mitään. Sillä se ei oikeasti ole yhtään mitään painosi kannalta. Ehkei se sitä laske, muttei kyllä nostakaan. Itse kaadoin reilusti salaatinkastiketta juuri yhtenä päivänä salaattini päälle ja kippasin siihen päälle vielä grillikasvikset, joissa oli tuorejuustoa. Kastike ei alta maistunut ei sitten yhtään, mutta empä myöskään harmitellut sitä, että se sieltä suuhun oli joutunut. Maistelen jatkuvasti Justuksen ruokia, maistelen lukuisia kertoja tekemääni ruokaa kokkauksen aikana jne. Mutta sellaiset eivät oikeatsi merkitse mitään! Olen saanut todeta, että lisäykset ovat luokkaa karkkipussi tai suklaapatukka - ei yhtään vähempää. Tuon kaltaisella lisäyksellä saattaa jo muutosta saadakin aikaan eli muutos todella saa ja sen pitää olla selkeä! Joten rohkeutta Emmi! Rohkeutta siihen, että uskallat kokeilla, testailla, haastaa itseäsi ja koetella rajojasi. Ehkäpä sen myötä todella huomaat sen kokonaisuuden, millainen päivän energiansaanti normaalisti ihmisellä on. Kuinka merkityksettömiä jotkut asiat ovat, kuinka vapaasti oikeasti saisit elää ruokailujen suhteen. Älä tyydy vähempään, kun voit saada muutosten myötä elämältäsi niin paljon enemmän <3

      Poista
  18. Kiitos näistä sanoista! On niin ihanaa, kun jaksat jokaiselle henkilökohtaisesti vastata näin perusteellisesti. Toivottavasti se ei kuitenkaan ota sinulta liikaa aikaa..?

    Tiedän tarkalleen, mitä tarkoitat tuolla "kuinka vapaasti oikeasti saisit elää ruokailujen suhteen". Pystyn nimittäin jo nyt katsomaan itsekkin omaa etenemistäni taaksepäin ja toteamaan tuon saman. Olisin oikeasti voinut esim. ihan alkutaipaleillani syödä niiin paljon paremmin, käytännössä loputtomasti, mutta psyyke ei siihen kyennyt. Eli tavallaanhan mitään jossiteltavaa ei ole, koska eteneminen tapahtuu vaiheittain juuri sellaisin harppauksin, mihin itse on valmis (ainakin avohoidossa), eikä kaikki ole kerralla mitenkään mahdollista. Haluaisin kuitenkin niin kovasti päästä taas etenemään tästä vielä ennen opiskelujen alkua. Rohkeutta, rohkeutta, sitä todella tarvitaan, joten tsemppauksesi tuli tarpeeseen! <3

    Itse en vielä koe kykeneväni maistelemaan juuri esim. ruokia niitä tehdessäni, joten maustaminen ym. menee kokemuksen/ohjeen perusteella ja lopullisen arvion pystyn tekemään vasta sitten kunnolla syödessäni. Tämä hankaloittaa ja harmittaa aika paljon, ja jo ihan töidenkin takia tähän olisi enemmän kuin hyvä pystyä puuttumaan...Missä vaiheessa ja miten sinä aloit taas maistella ilman, että sitä lasketaan yhtään miksikään?

    Emmi

    Ps. Haluan vielä valottaa sen verran etenemistäni, jota oikeasti on tapahtunut kaikesta näistä vaikeuksista huolimatta, että olen nostanut painoani alhaisimmista lukemista aika tarkalleen 5 kg. Ja kaiken tämän itse, kenenkään pakottamatta, mutta toisten suurella tuella, kuten sinä synnytyksen jälkeen. Näin kirjoitettuna ja ajateltuna tuo määrä tuntuu paljolta, ja sitähän se toki onkin, mutta silti on vielä paljon tehtävää. Ja täytyy sanoa, että vielä jokunen aika sitten en olisi uskonut olevani psyykkisesti valmis painoon, jossa olen nyt, mutta niin vain mielikin sopeutuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut sinullekin siis valtavan suuresta edistymisestä! <3 Ehkä se menee niin, että usein toivoo malttamattomana nopeampaa edistymisetä unohtaen samalla sen valtavan pitkän matkan, jonka on tervehtymisen suhteen jo käynyt! Kun pysähtyy ajattelemaan asioita taaksepäin, saattaa vasta oikeasti tajuta, että todellakin edistymistä on tapahtunut niin fyysisesti kuin psyykkisestikin melko paljonkin:)

      Minulla oli pitkään se ongelma, että oikeasti kuvittelin syöväni jo melko rennosti ja riittävästi, mitä tavallaan teinkin, mutten tajunnut sitä, että normaalisti terveen ihmisen syöminen ei koostu vain näistä tietyistä ennalta suunnitelluista, vaikkakin todella hyvistä aterioista. Siihen tulee lisäksi pieni napostelu, jonkun tarjoamat karkit, huomaamatta juotavat vievoitusjuomat vaikkapa ihan janojuomana, ruoan maistelut kokatessa jne. Se kaikki puuttui ennen minulta ja puuttuu yhä sinulta! Kun kaikki on tarkoin rajattua ja harkittua, puuttuu kokonaisuudesta vielä paljon. Itselleni juurikin nuo asiat ovat kertonuut sitä suurinta kieltään tervehtymisestä :)

      Itse olen varmasti maistellut kokatessa jo viimeisimmän vuoden aikana aina, mutta vasta viime kuukausina siitä on tullut jo tiedostamaton tapa. Eli se tulee luonnostaan, sen kummempia ajattelematta! Ja lisäksi tietysti taikinajämillä herkuttelu jne. Eli kaikkea tällaista pientä, mitä terveet ihmiset eivät ajattele lainkaan, mutta mitkä sairaalle mielelle ovat valtavia esteitä!

      Ja tosiaan, vastaan enemmän kuin mielelläni aina viesteihisi, koska arvostan niistä jokaista niin kovasti :) Vastaus saattaa viipyä ja olla joskus lyhkäisempi, mutta jollain tapaa pyrin aina vastaamaan - koska haluan ja se on minulle tärkeää :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)