Pieniä suuria asioita, jotka kertovat omaa ihanaa kieltään tervehtymisestäni :)
Syömisnopeus & -tapa. Syöminen ei ole tapahtumana enää suurta rituaalia, varsin pyhää hetkeä muistuttava toimitus, vaan normaali arkinen asia. Aiemmin syömishetki oli minulla erilaisten kummallisten tapojen värittämä tapahtuma, mikä saattoi venyä tuntienkin mittaiseksi. Taustalla tässä oli ajatus siitä, kuinka tämä hetki, tämä lupa syödä on katoavaista. Ahdistavat ajatukset siitä, etten tiedä tulenko ruoasta täyteen ja milloin sitä saan lisää, saivat minut toimimaan entistä neuroottisemmalla tavalla. Nyt asiat ovat vihdoin toisin: nautin jokaisesta suupalasta, mutta normaalilla ja luonnollisella tavalla.
Jokaista perunaa keitossa ei tarvitse puolitella, vaan suuhun sujahtaa normaali lusikallinen sisältäen sekä perunoita että muita keittoaineksia. Porkkanalettua ei tarvitse pilkkoa enää neljään tai jopa kuuteen osaan, vaan puolikaskin mahtuu suuhun aivan mainiosti. Karkkia ei tarvitse syödä monessa eri osassa, vaan sen voi reippaasti laittaa suuhun kokonaisena. Ruokailu ei venähdä lukuisten oheisaskareiden, kuten vessassa ravaamisen ja käsien jatkuvan rasvailun sekä muiden pakko-oirehdintaa muistuttavan rituualien vuoksi. Syöminen on kivaa, muttei se koko elämä - siis positiivisessa mielessä. Joskus nautiskellaan pidemmän kaavan mukaan tai sitten ruoka tankataan nopeasti vauhdissa. Toimiminen tilanteen ja fiiliksen mukaan on normaalia, ei sääntöjen, ennalta tehtyjen päätösten tai muiden sairautta tukevien rituaalinen noudattaminen! Tämän muutoksen aikaansaaminen on kummasti vapauttanut ajatuksiani, aikaani, arkeani ja elämistäni aivan mahtavalla tavalla :)
Muiden urheilusuoritusten hyväksyminen. Siitä ei ole kuin reilu vuosi aikaa, kun purskahdin itkuun ystävieni jutellessa lenkkeilyharrastuksestaan sekä valmistautumisestaan puolimaratonille. Muutama viikko sitten havahduin siihen, kuinka samainen aihe ja tämän vuotinen puolimaratoni nosti oman tsemppifiilikseni huippuunsa ja malttamattomuuteni päästä urheilemaan itsekin kunnolla, kasvoi valtavasti. "Minäkin haluan!" - oli ensireaktioni, mutta vain ja ainoastaan positiivisessa mielessä. Vielä reilu vuosi sitten itkin sitä, kuinka tunnen itseni huonommaksi ihmiseksi, kun en voi ja saa urheilla. Vertailin kaikilla mahdollisilla negatiivisilla keinoilla itseäni ystäviini ja tunsin kuinka itsetuntoni mureni pala palalta entisestään. Nyt minut sen sijaan valtasi tunne, että minäkin pystyn: kohta tuo on minullekin mahdollista!
Samanlaisia tunteita olen huomannut Jarnon liikuntaharrastusten suhteen. Aiemmin hänen juoksulenkkinsä ja muut urheiluharrastuksensa saivat väistämättä oloni kurjaksi. Hän ei edes uskaltanut viitata sanallakaan kunnon kohottamiseen ja lihasmassan kasvattamiseen, ellei halunnut tehdä sitä minun hermoromahdukseni uhalla. Nyt hän voi vapaasti puhua kunnonkohotusprojektistaan ilman pelkoa minun negatiivisesta reaktiostani. Kuten ystävienikin kohdalla, tarttuu hänen liikuntaintonsa minuukin, mutta vain ja ainoastaan positiivisella tavalla. Haaveilen niin siitä, kuinka pääsemme kunnolla ureheilemaan yhdessä ilman rajoituksia, ilman pelkoja, ilman sairauden varjostusta. En malttaisi odottaa!
Samanlaisia tunteita olen huomannut Jarnon liikuntaharrastusten suhteen. Aiemmin hänen juoksulenkkinsä ja muut urheiluharrastuksensa saivat väistämättä oloni kurjaksi. Hän ei edes uskaltanut viitata sanallakaan kunnon kohottamiseen ja lihasmassan kasvattamiseen, ellei halunnut tehdä sitä minun hermoromahdukseni uhalla. Nyt hän voi vapaasti puhua kunnonkohotusprojektistaan ilman pelkoa minun negatiivisesta reaktiostani. Kuten ystävienikin kohdalla, tarttuu hänen liikuntaintonsa minuukin, mutta vain ja ainoastaan positiivisella tavalla. Haaveilen niin siitä, kuinka pääsemme kunnolla ureheilemaan yhdessä ilman rajoituksia, ilman pelkoja, ilman sairauden varjostusta. En malttaisi odottaa!
Vertailun lopettaminen. Sairas peikko nimeltä vertailu, sairaalloinen sellainen, on jäänyt ihanasti unholaan! Vertailulla on anoreksian suhteen selleinen voima ja merkitys kaikessa negatiivisuudessaan, että sitä voisi kuvailla jopa sanoilla sairauden suola, ylläpitävä voima ja mahtavin mahti - niin suuri vaikutus vertailulla sairastuneeseen itseensä on. Monella anoreksiaan sairastuneella sairaus on saanut alkunsa vertailusta, jota huono itsetunto on osaltaan vaan kannustanut jatkamaan. Kokemus omasta huonommuudesta ajaa sairastuneen vertailemaan omia ruokailujaan ja liikkumisiaan jokaiseen vastaan tulevaan henkilöön - tuntien joko suurta huonommuutta tai sairasta mielihyvää. Tämä aikakausi on minun osaltani kuitenkin nyt mennyttä elämää - vihdoinkin!
Kuten pienestä lomareissutamme kirjoittaessani totesin, en enää vertaile syömisiäni muiden syömisiin. Pystyn nauramaan muiden ruokakommenteille, enkä ota niitä minulle suunnattuina viesteinä. Jos joku toteaa annoksen olevan valtava, en koe sitä vihjeenä itselleni olla syömättä koko annosta. En koe sitä syytöksenä minulle, vaan pystyn jättämään sen omaan arvoonsa: tunne on toisen ihmisen oma, ei minun eikä minuun kohdistettu. Jos toinen hehkuttaa hurjia liikuntamääriään osaan ajatella, että se ei ole juuri minun parhaakseni nyt. Ja vaikken koskaan tulisi samanlaisiin määriin yltämäänkään, on sekin sallittua: en ole silloin yhtään sen huonompi ihminen kuin tämä toinenkaan.
Pystyn irrottamaan oman tilanteeni muiden tilanteesta, enkä koe tarvetta hakea tukea toiminnalleni - varsinkaan negatiivisessa mielessä - muiden toimintaa tarkkailemalla. Tiedän vahvasti, mikä minulle on tällä hetekllä parhaaksi ja pystyn terveellä tavalla käsittämään sen, kuinka jokaisella ihmisellä on täysin oma elämäntilanteensa, omat tuntemuksensa, omat tarpeensa. Ei ole toista ihmistä lisäkseni, jonka tulisi toimia täysin samalla tavalla kuin minun, jotta hän toimisi täysin omaksi parhaakseen. En enää ime sairaalloisesti naistenlehdistä jokaista terveyteen, liikuntaan ja ruokavalioon liittyvää artikkelia itseeni siten, kuin ne olisi kirjoitettu minulle, ainoana absoluuttisena totuutena. Vapauttavaa ja tervettä itsetuntoa lisäävää - mitä ihanin tunne! :)
Ylpeys omasta itsestä. Osaan olla ylpeä itsestäni ja edistymisestäni. Enää syöminen ja painon normalisoiminen eivät merkitse minulle enää epäonnistumista, vaan nimen omaan ne ovat merkki onnistumisesta. Sen sijaan, että häpeäisin tervettä toimintaani tai tuntisin itseni sen vuoksi "huonoksi ihmiseksi, huonoksi anorektikoksi", kävelen pystypäin eteenpäin iloiten edistymisestäni. Olen ylpeä jokaisesta lisägrammasta, jonka olen omalla toiminnallani saanut kehooni kerrytettyä. Olen ylpeä jokaisesta syömästäni ruoan murusesta, oli kyse sitten perunasta tai suklaakakusta. Olen ylpeä sisustani jättää pakkoliikunta-ajatukset taka-alalle. Syömättömyys ja himoliikkuminen eivät saa minua ylpeäksi, vaan niiden tunteiden onnistunut vastustaminen. En suostu tuntemaan syyllisyyttä muiden liikuntasuorituksista tai herkuttomuudesta. Olen ylpeä siitä, että minä pystyn jälleen nauttimaan ruoasta ja sallimaan sen kaiken itselleni!
En ole iloinen siitä, että minulla on alipainoa ja kiloja hankittavana. Mutta koska tilanne on mikä on, niin miksen vihdoinkin nauttisi painon normalisoimisesta - kaikkien näiden vuosien jälkeen? :) Miksen nauttisi erilaisista ruokaseikkailuista kokeillen uusia resptejä ja makumaailmoja? Miksen nauttisi ajatuksesta, että santsiannos on enemmän kuin hyvästä minulle? Miksen nauttisi ajatuksesta, että tämä kaikki on minulle sallittua nyt? Koska vihdoinkin olen valmis antamaan itselleni luvan tähän, niin kyllä - minähän nautin! Toki koen turvalliseksi ja mieluisaksi vielä tässä vaiheessa nostaa painoa maltilla, mutta siitä huolimatta pystyn ottamaan ilon irti tilanteestani ja ammentamaan tilanteestani aina vaan lisää rohkeutta ruokailuihini - hyvillä mielin :) Hyvänä muistutuksena kuitenkin itselleni ja muillekin, ettei tämän nauttimisen suinkaan tule loppua painon kivuttua tavoitteeseensa, sillä silloinkin yhä nauttiminen ja syöminen ylipäätään on jokaisen ihmisen ihana oikeus ja velvollisuus!
Syöminen ilman syyllisyyttä. Vielä jokin aikaa sitten jokainen suupala sai minut tuntemaan musertavaa syyllisyyttä. Jokainen ajatus ruoasta ja mieliteoistani sai minut tuntemaan itseni epäonnistuneeksi ihmiseksi. Koettu nautinto lisäsi syyllisyyttä ja ahdistusta valtavasti, ja ajatus ei niin mieluisten -ruokien syömisestä helpotti tätä koettua ahdistusta edes hieman. Pitkän tien olen kulkenut näiden järjettömiltä kuulostavien, mutta minulle ja monelle muulle niin valtavan todellisten ajatusten piinatessa sisälläni. Mutta lopulta ajatusmaailmani tämän suhteen on kokenut täydellisen mullistuksen ja terveet ajatukset ovat jälleen loksahdelleet päässäni oikeille paikoilleen. Olen alkanut nauttia ruokailuista ilman ahdistusta, ilman syyllisyyttä. En koe tarvetta tuntea huonoa omaatuntoa niinkin luonnollisesta asiasta kuin syöminen. Iloitsen siitä mahdollisuudesta, että voin syödä vapaasti - ihan mitä mieleni tekeekin. Syöminen on elinehto, mutta myös mahdollisuus nautintoon. Näitä ajatuksia noudattaen kohtaan jokaisen aterian hyvillä mielin, saaden ruoasta elintärkeitä ravintoaineita, valtaisan määrän energiaa, makuhermojani kutkuttavan nautinnollisen hetken sekä roppakaupalla hyvää mieltä :)
Kuvat weheartit.com
Syöminen ilman syyllisyyttä. Vielä jokin aikaa sitten jokainen suupala sai minut tuntemaan musertavaa syyllisyyttä. Jokainen ajatus ruoasta ja mieliteoistani sai minut tuntemaan itseni epäonnistuneeksi ihmiseksi. Koettu nautinto lisäsi syyllisyyttä ja ahdistusta valtavasti, ja ajatus ei niin mieluisten -ruokien syömisestä helpotti tätä koettua ahdistusta edes hieman. Pitkän tien olen kulkenut näiden järjettömiltä kuulostavien, mutta minulle ja monelle muulle niin valtavan todellisten ajatusten piinatessa sisälläni. Mutta lopulta ajatusmaailmani tämän suhteen on kokenut täydellisen mullistuksen ja terveet ajatukset ovat jälleen loksahdelleet päässäni oikeille paikoilleen. Olen alkanut nauttia ruokailuista ilman ahdistusta, ilman syyllisyyttä. En koe tarvetta tuntea huonoa omaatuntoa niinkin luonnollisesta asiasta kuin syöminen. Iloitsen siitä mahdollisuudesta, että voin syödä vapaasti - ihan mitä mieleni tekeekin. Syöminen on elinehto, mutta myös mahdollisuus nautintoon. Näitä ajatuksia noudattaen kohtaan jokaisen aterian hyvillä mielin, saaden ruoasta elintärkeitä ravintoaineita, valtaisan määrän energiaa, makuhermojani kutkuttavan nautinnollisen hetken sekä roppakaupalla hyvää mieltä :)
Kuvat weheartit.com
Varmasti näidenkin ihmeellisten muutosten lisäksi löytyy suurissä määrin pienen pieniä, mutta voi miten tärkeitä muutoksia käyttäytymisessäni sekä olemisessani. Yhtenä suurensa asiana myös oman oikean luonteeni takaisin saaminen - sen jonka sairaus peittosi vuosiksi taakseen. Siitä kuitenkin lisää ihan erillisessä postauksessaan jokin toinen päivä :)
Näiden muutosten lisäksi suurimpia muutoksia, joita olen ajatusmaailmassani huomannut, ovat luonnollisesti jo vastauspostausten yhteydessä peruustellisesti käsittelemäni kaksi merkittävää asiaa: suhtautumiseni ruokaan muuna kuin pelkkinä kaloreina sekä positiiviseksi muuttunut suhtautumiseni omaan vartalooni sekä normalisoituvaan painooni. Niiden tärkeyttä parantumisen tiellä ei voi kenenkään kohdalla liiaksi korostaa! Millaisia pieniä suuria muutoksia te olette huomanneet käytöksessänne parantumisen tiellä? :)
Näiden muutosten lisäksi suurimpia muutoksia, joita olen ajatusmaailmassani huomannut, ovat luonnollisesti jo vastauspostausten yhteydessä peruustellisesti käsittelemäni kaksi merkittävää asiaa: suhtautumiseni ruokaan muuna kuin pelkkinä kaloreina sekä positiiviseksi muuttunut suhtautumiseni omaan vartalooni sekä normalisoituvaan painooni. Niiden tärkeyttä parantumisen tiellä ei voi kenenkään kohdalla liiaksi korostaa! Millaisia pieniä suuria muutoksia te olette huomanneet käytöksessänne parantumisen tiellä? :)
<3: Laura
P.s. Mitä mieltä muuten olette tunnisteiden lisäämisestä teksteihin? Ajattelin lisäillä tuleviin teksteihin sekä takautuvasti, pikku hiljaa myös vanhoihin kirjoituksiini tunnisteet, jotta tiettyä aihetta käsitttelevät tekstit löytyisivät kätevämmin. Mitä mieltä olette tästä - aivan turhaa vaiko hyvä homma? :)
P.s. Mitä mieltä muuten olette tunnisteiden lisäämisestä teksteihin? Ajattelin lisäillä tuleviin teksteihin sekä takautuvasti, pikku hiljaa myös vanhoihin kirjoituksiini tunnisteet, jotta tiettyä aihetta käsitttelevät tekstit löytyisivät kätevämmin. Mitä mieltä olette tästä - aivan turhaa vaiko hyvä homma? :)
Kiitos taas ihanasta ja rohkaisevasta postauksesta! <3
VastaaPoistaIhanaa, kun pidit <3
PoistaEn oo ennen sun blogiin kommentoinutkaan, mutta nyt päätin tehdä sen. Ensinnäkin, hurjasti tsemppiä sulle! Oot kaunis ja ihana nuori nainen ja varmasti hyvä äiti Justukselle :)
VastaaPoistaMä oon 15-vuotias tyttö, jolla on ollut vähän painohuolia erityisesti nyt yläasteen aikana. Lokakuussa aloitin oksentamisen, joka ikään kuin aivan varkain äityi pahemmaksi. Maaliskuussa jäin kiinni äidille, joka passitti minut psykologin pakeille, ja siitä saakka olen ollut oksentamatta. En halua enää jäädä kiinni, haluan, että kaikki palaa normaaliksi! Seuraavalla psykologikäynnillä kuulemma päätetään, joudunko syömishäiriöpolille, mikä ärsyttää minua suunnattomasti - ei mulla mitään syömishäiriötä oo, ois parempi antaa se paikka sellasille, jotka oikeasti apua tarvii. Lisäks pelkään muita potilaita, jos heitä näen - mitä jos ne on kamalan laihoja?! Mä en ole syömishäiriöisen näköinen tai kokoinen, todellakaan...
Nykyhetkessä mun elämä on hankalaa. Äiti kyttää mua koko ajan, mittailee, oonko laihtunut, kyselee syömisistä ja oksenteluista (joita ei ole, mutta se ei usko!) ja yleisistäkin kuulumisista aivan liikaa. Mun syömistä tarkkaillaan turhan paljon, ja alkuun vessakäynnitkään eivät olleet yksityisiä - joku aina kuunteli oven takana, etten vaan yrjöä. Tämän päälle vielä lisäksi nyt, kun en voi oksentaa, on mukaan tullut ärsyttäviä muita "kontrollointiyrityksiä": Kyttään kavereiden ruokia ja vertaan omiini (koulussa menen ruokailuun vasta heidän perässään, jotta voin ottaa hieman vähemmän ruokaa). Erityisesti pienikokoinen, hoikka, nätti bestikseni on todella tärkeä vertailukohde. Kun kaverit puhuu liikkumisesta, mulle tulee kamalan paha olo, huono omatunto ja huonommuuden tunne. Haluaisin harrastaa liikuntaa enemmän. Pelkään, että kaikki laihtuu mua paaaaljon laihemmiksi. Itsekehittelemäni ruokasuunnitelman ylittäminen tai muuten ylensyöminen ahdistavat entiseen tapaan, mutta nykyään yritän ennemmin harrastaa liikuntaa kalorien polttamiseksi ja pitää seuraavana päivänä kevyemmän päivän. Yllättävät "syömismenot" kuten koulussa joku mehu- tai karkkitarjoilu ahdistavat ja pohdin heti, miten asettelen loppupäivän ruokailut.
Psykologin kanssa en saa oikein puhuttua näistä kaikista, joten en ole kokenut psykakäyntejä mitenkään hirveän hyödyllisinä...
Paras kaverini tietää tästä kaikesta, ei kaikkia yksityiskohtia mutta suurin piirtein kaiken oleellisen. Sille ois kiva puhua tästä, mutta ei se tunnu oikein ymmärtävän... Sillä itellään on reuma, vakava sairaus, ja mä aina kuuntelen, kun se puhuu siitä. Multa se kysyy, miten psykalla meni, mutta ei oikeastaan kuuntele vastausta vaan vaihtaa melko pian aihetta, kuittaa sen vaan jollain ok:lla.
En halua sinne polille :( Tulevaisuus ahdistaa ja pelottaa, ja tuntuu, että mun elämä on ihan pilalla nyt...
Haluaisin sanoa sinulle nuori tyttö, että syömishäiriö on vakava, pahimmillaan kuolemaan johtava sairaus. Sitä ei kukaan ole itse valinnut sairastavansa, vaan siihen sairastutaan!
PoistaSanoit että oksennat, välttelet sosiaalisia syömistilanteita, ahdistut tietyistä ruoista, pelkäät painon nousua, vertailet itseäsi muihin ym. Valitettavasti itsekin syömishäiriötä sairastavana minun täytyy sinulle todeta (itse sen varmasti jo tiedät kun tätä blogia olet lukenut, mutta myöntäminen itselle on vaikeaa) että sinä sairastat syömishäiriötä.
Syömishäirön vakavuus ei ole kiinni alhaisesta painosta vaan pään sisäisistä ajatuksista.
Moni normaalipainoinen on vakavasti sairas ja taas alipainoinen saattaa psyykeeltään olla jo kovin tervekin.
Kaikki sinun ajatuksesi on normaalia sairauden aiheuttamia ajatuksia ja tuttuja varmasti kaikille syömishäiriöpotilaille.
Juuri tuo "Seuraavalla psykologikäynnillä kuulemma päätetään, joudunko syömishäiriöpolille, mikä ärsyttää minua suunnattomasti - ei mulla mitään syömishäiriötä oo, ois parempi antaa se paikka sellasille, jotka oikeasti apua tarvii." on tyypillistä sh ajattelua. Kysymys kuuluukin, kuka sitä tarvitsisi enemmän kuin sinä? Vastaus varmasti: laihemmat. Aina on laihempia maailmassa jotka tarvisisi hoitoa muka enemmän. Niinkuin sanoin, että sairauden vakavuus ei ole aina yhteydessä laihuuteen. Vakavuus on kiinni siitä, miten paljon sen rajoittaa sinua nauttimasta elämästä, osallistumasta kavereiden kanssa sosiaalisiin tapahtumiin tai miten paljon se kontrolloi jokapäiväistä ajatusmaailmaasi!
Itse olen 25 vuotias ja olisin toivonut että olisin aikaisemmin myöntänyt olevani sairas ja ottanut hoidon vastaan, sillä ehkä sitten olisin jo terve tänäpäivänä. Olet itse vielä nuori ja sinulla on mahdollisuus "että kaikki palaa normaaliksi"! Kuitenkaan ollessa jo sairastunut, ei voi vain hypätä entiseen elämään (vaikka sitä niin uskookin) vaan tarvitsee ammattilaisen apua ja pitkän paranemisprosessin. Se ei ole mahdotonta eikä varsinkaan "elämäsi ole ihan pilalla nyt", jos vain suostut että muut ihmisen auttavat sinua. Näin opit ymmärtämään paremmin mikä sinua "vaivaa".
Toivottavasti herätin jotain kysymyksiä, mutta en negatiivisia tunteita sinussa. Haluaisin vain auttaa, sillä me kaikki sairastuneet tiedämme millaista elämä on syömishäiriön kanssa, ja se ei ole elämän arvoista! Ja niinkuin tästä blogistammekin voimme lukea, että parantuminen ON mahdollista! :) Mitään sinä et ole vielä menettänyt! (Eikä kannata odottaa koska se tapahtuu).
Rohkeutta sinulle pieni tyttö! :)
Täällä kompataan kovasti ylempää vastausta! Oksentelu, omien ruokailuiden vertaus toisten syömisiin ja ruokailujen suunnittelu siitä adistuen ovat kaikki merkkejä siitä, että sinulla on ongelmia syömisen kanssa! Siihen ei tarvita painolukemia, vaan sairaus nimen omaan on pään sisällä, kuten ylemmässäkin kommentissa painotetaan! Painolukema ei kerro mitään totuutta siitä, millaisessa tilassa ihmisen suhde ruokaan on: normaali- tai ylipainoisen ihmisen ajatusmaailma voi olla yhtä anorektinen kuin alipainoisenkin tai jopa sairaampi. Kuten itsekin tuossa kirjoitin, niin jokaisella on aivan oma tilanteensa: ikinä ei tulisi verrata itseä tai omia tarpeita toisen tarpeisiin.
PoistaToivon kovasti sinulle rohkeutta ottaa apua vastaan ennen kuin tilanteesi pääsee yhtään pahenemaan! Syömishäiriöinen ei ole ikinä mielestään tarpeeksi laiha, tarpeeksi sairas tai tarpeeksi jotain. Sama ajatusmaailma jatkuu niin pitkään, kunnes on liian myöhäistä tai kunnes sairastunut päättää tehdä tilanteelleen jotain. Joten toivon valtavasti, että otat kaiken tarjotun avun vastaan - siinä et mitään menetä vaan päin vastoin voit saada kykysi nauttia elämästä ja ruoasta takaisin! :)
Tämä sairaus ei anna mitään, vaan se ainoastaan ottaa! Nyt sinulla olisi mahdollisuus hoitavan tahon ja läheistesi avustuksella pysähtyä miettimään, mikä sinut on näihin ajatuksiin johtanut ja mitä elämältäsi haluat - syömishäiriö se ei varmasti ainakaan ole, mitä elämältäsi tahdot! Sinulla on vielä koko elämä edessäsi, joten pidä siitä kiinni <3
Jaksamista ja suuren suuri tsemppihali <3
Hirveästi kiitoksia molemmille, niin anonyymille kuin Lauralle itselleenkin!
PoistaTeidän molempien viestinne herättivät tosiaan kysymyksiä, mutta mua pelottaa niin paljon se poli.. Oon ollut todella vähän tekemisissä lääkäreiden kanssa, ja yhdistän ne heti pahaan. Pelottaa ja ahdistaa.
Mä vaan haluaisin hypätä takaisin siihen mun entiseen elämään. Haluaisin, että äiti ja kaikki kuittais, et okei, tää oli tässä, jatketaan elämää. Mutta äidin sanoin tätä ei voi jättää tähän, ja kuulemma näyttäs siltä, että se poli odottaa, koska äitin mielestä en oo terve.
En oo rohjennut kysyä mun psykologilta, mitä se on mieltä - onko mulla syömihäiriö...
Jaksamista teillekin <3
Ymmärrän että poli pelottaa, sillä se on jotain tuntematonta ja sitä joutuu "heittämään" itsensä muiden armoille. Mutta sinun tulisi ensin hyväksyä sairaus ja sitten ymmärtää ettei edelliseen elämäntapaan ole paluuta noin vain, vaan nimenomaan sen polin kautta...
PoistaNuorelle tytölle niin kuin sinä, nämä ovat todella vaikeita asioita, mutta sairaus ei katso ikää valitettavasti :( Kuitenkin parantuminen on samanlainen oli ikä mikä tahansa: Paljon ravintoa aivoille, lähimmäisten ja lääkärien tukea ja pelottavien asioiden käsittelemistä sekä elämäntapojen muutoksia.
Ja kaikki on sinusta ja sinun päätöksistäsi kiinni! Mikäli et halua parantua, et parannu, mikäli haluat, on sinulla siihen mahdollisuus :)Anteeksi näin rankka esimerkki..
Kuuntelisin sinuna lääkärien ja lähimmäisten mielipiteitä, mikäli itse tunnet ajatukset sekaviksi ja ahdistaviksi. KAikki oikeasti haluavat sinulle hyvää ja lääkärit tietävät mikä on sinulle parasta! Vaikka sinusta se tuntuu varmasti ahdistavalta ja turhalta tässä vaiheessa..
Paljon voimia ja uskallusta! :)
- edellinen anonyymi-
Niin täyttä asiaa taas, ettei voi muuta kuin olla samaa mieltä! :) Juurikin tuo, että uskaltaa antautua muiden armoille ja luopumaan siitä omasta sairaasta kontrollista: pelottavaa, mutta oikeasti väistämätöntä parantumisesi kannalta. Ja voin itse omasta kokemuksestani kertoa, että kun uskaltautuu luottamaan muihin ja ottamaan apua vastaan, ymmärtää todella kuinka kovilla on ollut. Silloin voi oikeasti huokaista helpotuksesta edes hetkeksi ja antaa itsensä levätä - kaikkea taakkaa ei tarvitsekaan jaksaa itse kantaa :)
PoistaLisää ehdottomasti tunnisteet! Se helpottaisi mielenkiintoisten postausten etsimistä (tai siis mielenkiintoisiahan näämä kaikki ovat, ehkä pitäisi siis sanoa: itselle juuri sillä hetkellä hyödyllisten -postausten etsimistä).
VastaaPoistaTotta! Ihan on harmittanut, kun en aikanaan niitä ole laittanut ja jossain vaiheessa koin turhaksi enää laittaakaan uusimpiin postauksiin niitä! Mutta nyt ajattelin vanhatkin käydä pikku hiljaa läpi - löytyy tosiaan paljon helpommin lukijaa itseä kiinnostavat aiheet! Tovi siinä voi mennä, mutta vähitellen :)
PoistaKiitos :) sait taas mieleeni paljon hyviä asioita terveydestä. Voimaa antaa ajatus, että joskus vertailusta ja kummallisista säännöistä voi päästä eroon. Vaikka nyt se tuntuu aivan uskomattomalta saavutukselta.
VastaaPoistaHienoa on jo sekin, että pysähdyt pohtimaan näitä asioita ja tiedät sairaista ajatuksista eroonpääsemisen olevan oikeasti mahdollista :) En olisi itsekään uskonut tällaisen tilanteen olevan minulle mahdollista, mutta kyllä muutosta voi saada aikaan ja lyhyessäkin ajassa voi tapahtua ihmeitä! Rohkeutta sinulle kohdata vaikeita tunteita ja tsemppiä uusien ajatusmaillien tavoitteluun - kyllä se sinunkin aikasi parantua vielä koittaa <3
PoistaOikein hyvä postaus, Laura! On ollut tosi ihana seurata matkaasi kohti tervettä elämää. Tällä kerralla nautin kirjoituksestasi oikein kovasti, sillä huomasin myös itse omalla kohdallani kehittyneeni useissa asioissa, joista sinäkin kirjoittelit. Ihanaa tosiaan huomata tällaisia positiivisia muutoksia omassa ajatusmaailmassa.
VastaaPoistaKaikkea hyvää ja oikein mukavaa vapun odotusta! :)
-Ulla
Heippa Ulla ja ihanaa, että kirjoittelit täälläkin! Eikö olekin mahtavaa huomata edistystä omissa ajatuksissa? :) Monesta parantumisen tiellä olevasta voi varmasti tuntua siltä, ettei muutosta oikeasti tapahdu, mutta silloin on hyvä ihan pysähtyä pohtimaan ihan niitä pikkuriikkisiäkin asioita, jotka ovat erilailla omassa mielessä kuin ennen! Uskoisin sellaisenkin rohkaisevan ja luovan uskoa parantumisen suhteen :)
PoistaSamoin sinulle ihanaa tulevaa vappua ja aurinkoisia kevätpäiviä! :)
Kiitos erittäinkin tärkeästä postauksesta, Lauraseni! Otit esille todella polttavia, ajankohtaisia ja yleisiä anoreksian ajattelumaailmaan liittyviä oireita ja ajatuskuvioita. Ihanaa lukea kuinka olet nämä oireet jo selättänyt ja porskuttelet varmasti ja turvallisesti eteenpäin! :) Itse tunnistan noita oireita läpi sairaushistoriani esiintyneiksi.
VastaaPoistaOlisi todella mielenkiintoista lukea oikean luonteesi takaisin saamisesta, joten kun inspiraatio iskee ja aikaa liikenee niin olisi tosiaan kiva lukea siitä oma postaus. Enhän tunne Sinua kuin vain sairausajoilta, vaikka näistä postauksista jo pilkistääkin sen "oikean", terveen, ihanan Lauran piirteet!
Mukavaa keskiviikko-päivää Sinulle!
Lämpimin halauksin! <3
Kiitos Andrea! Täytyy todella kirjoittaa tuosta luonneaiheesta, sillä koen muutoksen olevan suuri - ja niin mahtava! :) Ihan nimittäin pelotti välillä ne muutokset, mitä sairaus omalle luonteelle on tehnyt :( Mutta onneksi se ei suinkaan ollut lopullista. Varmasti tämä aiheena on tuttu jokaiselle sairastuneelle, koska anoreksia saa todellakin ihmisen muuttumaan pahimmillaan ihan toiseksi persoonaksi.
PoistaLämmin halaus sinullekin ja aurinkoista keskiviikkoa! :)
En voi muuta sanoa, että olet päässyt todella pitkälle toipumisessa ja juuri noista listaamistasi konkreettisista asioista sen huomaakin. Nämä huomiot auttavat myös meitä muita omalla polullamme kohti terveyttä, kiitos! Olen ylpeä sinusta ja niin on varmasti Jarno, sekä muutkin läheisesi. Valoa päiviisi! <3
VastaaPoistaKiitos ihana Nell <3 Toivottavasti listaamani asiat auttoivat sinuakin huomaamaan konkreettisemmin sitä valtavan työn määrää, jonka itsekin olet parantumisen suhteen tehnyt ja kuinka sinäkin varmasti päivä päivältä lähestyt yhä terveempiä ajatuksia :) Halaus <3
PoistaMoi Laura!
VastaaPoistaOlen aika uusi täällä bloggerissa, ja olen todella iloinen että satuin löytämään juuri sinun blogisi! Sinulla tuntuu olevan ihanan positiivinen elämänasenne ja sellaista elämän tuomaa viisautta teksteissäsi. Vaikka rankoista asioista kirjoitatkin, niin saan itselleni niistä tsemppiä ja halua kääntää myös omat vaikeuteni voitoiksi. Jatka kirjoittamista:)
Heippa Kaisa ja kiitos kivasta kommentistasi! Piristi mieltä todella paljon :) On aina mahtavaa saada tällaista palautetta, niin saa samalla roppakaupalla intoa jatkaa kirjoitteluakin :)
PoistaKivaa ja aurinkoista kesän odotusta sinulle! :)
Niin tuttua...Miten erityisesti nuo ruokailuihin liittyvät pakko-oireet voivatkin olla niin samanlaisia eri henkilöillä?! Mistä ihmeestä ne, esim. tuo mainitsemasi käsien rasvaus, joka valitettavasti kuluu omiinkin pakko-oireisiini, oikeen tulevat? Todella jännä kyllä! Ihanaa kuitenkin saada taas elävä esimerkki ja malli siitä, että myös kaikesta tästä on mahdollista päästä eroon :) Hyvä sinä, nauti saavuttamistasi ja ansaitsemistasi tuloksista! <3
VastaaPoistaEmmi
Nuo on kyllä kieltämättä mielenkiintoisia! Miten sitä hakeekin sitä ihmeellistä "täydellisyyttä" ruokailuhetkeen mitä pienemmistä jutuista: milloin on liian kylmä tai kuuma, huulet on rohtuneet, edes aavistus vessahädästä häiritsee jne. Kyllä niitä juttuja riittää! Mutta helpottuu kummasti syöminen ja nopeutuukin, kun ei kaikkia noita juttuja sataan kertaan tarvitse suorittaa ruokailun aikana :) Totesinkin juuri Jarnolle syötyäni kasan suklaata, että nyt tähän meni kymmenen minuuttia, ennen olisi mennyt hyvinkin pari tuntia ja siinä samalla koko asunto olisi puunattua ja rästihommat hoidettu :D
PoistaNautin kyllä näistä saavutuksista ja varmasti pian nautit sinäkin <3
On tämä ihmismieli kyllä niin ihmeellinen! Välillä, tai oikeastaan aika useinkin, minua ärsyttää ja väsyttää edessä oleva ruokailu vain ja ainoastaan sen takia, että on taas olevinaan pakko suorittaa kaikki ne rituaalit alta pois ennen kuin voin antaa itselleni rauhan syödä. Huhhuh. Enää ei jännitä, osaanko ottaa sopivasti ruokaa vai syönkö mahdollisesti "liikaa" tms. vaan itse ruokailu sujuu hyvin, mutta ne oireet...Voi kun niistä pääsisi eroon! Vähenivätkö ne sinulla ikäänkuin itsekseen muun paranemisen ohessa vai jouduitko tekemään tietoisesti töitä sen eteen? Olisin niin iloinen, jos olisi olemassa joku pilleri, jonka syötyään kaikki oireet olisivat tiessään, mutta eei. No, tänne asti on jo päästy ja yhtä sun toista on tullut käytyä läpi, niin kyllä tämäkin tästä vielä...
PoistaEmmi
Tuo on kyllä varsinkin omilta osastoajoilta niin tuttu tunne, että nuo pakko-oireet ja täydellisyyden tavoittelu olivat melkeimpä ahdistavampia kuin itse ruokailu! Mutta kyllä ne sinullakin varmasti vähenevät sitä mukaan, mitä vähemmän sinun täytyy ruokailuihin keskittyä :)Mitä luonnollisempaa ruokailuista tulee, sitä vähemmän niistä yrittää täydellisiä tehdä. Minulla ainakin niidenkin suhteen oli aina tietty kaava eli nälkä pahensi niitä samalla tavoin kuin muutakin pakko-oireista ajattelua, kuten vaikeutta tehdä päätöksiä, kaloreiden laskemista jne. Huomaatko itse rutiinien vaikeutuvan nälän mukaan?
PoistaMutta minulla ainakin siis ravitsemustilan parantuessa ja ajatusmaailman muuttuessa nuo pakko-oireiset rutiinitkin vähentyivät ja ovat melkoisen hienosti jo jääneet pois :)Mutta ehkäpä ne olivat monelta osin jopa tiukemmassa kuin jotkut sairaat ajatukset liittyen ruokaan! Kummallinen juttu kyllä sinänsä... Mutta kyllä itse jouduin väkisinkin myös haastamaan itseäni samalla tapaa kuin vaikeiden ruokien kanssa, että jättäisin jonkin asian tekemättä ja sietäisin ruokailun ajan epämukavuutta! Voisitko ajatella kokeilevasi haastaa itseäsi tällä tavoin ja tietoisesti taistella jonkin aterian aikana kaikkia noita tapoja vastaaan?
En voi oikeastaan omalla kohdallani sanoa, että rituaalit tulisivat nälkäisenä voimakkaimpina kuin muulloin. Ne vaivaavat tällä hetkellä aika tasaisesti, mutta ehkä nälkäisenä varmistelen joitain asioita useammin (kuten juurikin kaloreita) ennen syömistä, milloin se vähäinenkin rentous katoaa. Minulla on ollut mielessä ja suunnitteilla tuo sama projekti eli aluksi edes yhden rituaalin pois jättäminen ja siitä seuraavan epämukavuuden sietäminen. Ajatus tuntuu vaan niin haastavalta, koska pyrkimys "täydelliseen ruokailuhetkeen" on itselläni vielä niin vahvasti läsnä. Tosin töissä olen joutunut nyt uudenlaiseen tilanteeseen, mikä tuo valtavasti haasteita, kuten sinulle jo kirjoitinkin, mutta toisaalta myös mahdollisuuden irrottautua rituaaleista, koska yksinkertaisesti aikaa tai mahdollisuutta niille kaikille ei ole.
PoistaEmmi
Hienoa Laura! Olet mennyt ihan valtavasti eteenpäin, ja mikä parasta, huomaat sen itsekin ja osaat olla siitä vieläpä ylpeä! Ainakin minua tällainen asioiden ja edistymisensä kirjaaminen on auttanut huomaamaan ne pienet suuret askeleet, joita on ottanut paranemisen polulla. Olen todella onnellinen puolestasi. Kiitos, että jaoit nämä askeleet meidän lukijoidemme kanssa. Halauksia Sinulle Ihanainen <3
VastaaPoistaKiitos Ida :)Kirjoittaminen todellakin auttaa oikeasti hahmottamaan sitä muutosta, mitä on onnistunut aikaan samaan! Jos joskus tuntuu siltä, että jankkaa vain paikallaan edistymisen suhteen, niin ehkäpä tällainen auttaa huomaamaan parhaiten, että kyllä sitä edistymistä voi hyvinkin tapahtua kokoa ajan - joskus vauhdikkaammin, joskus hieman hitaammin :) Lämmin halaus ihana Ida Sinullekin <3
PoistaOn tosi rohkaisevaa lukea että kaikista noista pakko-oireista voi oikeasti päästä eroon! Olet kyllä saanut tehdä valtavasti töitä...
VastaaPoistaIse kamppailen syömisrituaalieni kanssa parasta aikaa. Olen yritänyt irroittautua niistä vähän kerrassaan, mutta tuntuu, että ne kaikki kummallisuudet ovat syömistilanteissa niin kovasti kiinni. Ja minulla yksi osastolta pääsemisen kriteeri onkin juuri, että syöminen näyttäisi suhteellisen luonnolliselta. Toki painoakin katsotaan, mutta täällä painotetaan kokonaisvaltaisempaa yleisilmeen muutosta.
Syömisrutiinieni lisäksi eräs jokseenkin ärsyttävä tapa on seisominen. Siitä saan kuulla päivitäin hoitajilta. Ja olen itsekin sen pistänyt merkille; seison melkein koko ''vapaa-ajan''. Seison kun luen, kirjoitan...Enkä millään pääse siitä irti. Istuminen tuntuu vain ylitsepääsemättömän turhalta löysäilyltä. Yritän kyllä hampaat irveessä saada itseni istumaan, mutta mielelle paljon helpompaa on seistä ja tehdä sitä mitä sitten tekeekin...
Nuo pakko-oireet ovat kyllä todella piinaava asia! Itselläni osastolla ollessa tuntui, että ne ovat jopa tiukemmassa kuin vaikkapa syömiseen liittyvä ahdistus. Mutta voin taata, että niistä on mahdollista päästä eroon :) Niin paljon minullakin niitä on ollut, mutta kummasti ne ovat muun toipumisen myötä jääneet pikku hiljaa yksitellen pois :)
PoistaVarmasti ihan jo ravitsemustilan korjaantuminen vaikuttaa niihin, mutta myös juurikin se, että kun syöminen alkaa mielessä muuttua luonnollisemmaksi asiaksi, katoavat ne kuin itsestään. Viimeistään, kun pääsee takaisin kunnolla arjen pyörteisiin ja takaisin kouluun tai töihin, ei niille enää ole yksinkertaisesti aikaa eikä ajatusta niille liikene samalla tavalla! Eli varmasti jo hieman se, kun syöminen on osastollakin niin tietoinen tapahtuma, lisää se oireita ihan pakostikin ja tuo tuollaisia luonnottomia asioita mukaan kuvioihin.
Tuo seisomisasia on varmasti hyvin samanlainen. Ja varsinkin jos se liittyy samaan kategoriaan pakkoliikunnan kanssa, täytyy oikeasti työstää ajatusta, että pystyy antamaan itselleen luvan rauhoittua. Itselläni tuollainen jäi pois juurikin silloin, kun aloin oppia olemaan itselleni armollisempi, annoin luvan levätä, enkä vaatinut itseltäni koko ajan jotain. Mutta valtavasti tsemppiä sinulle, kyllä varmasti pääset noistakin oireista vielä eroon! :)