sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Raskausaikani - synnytys lähestyy

Taas olisi aika jatkaa raskausajastani kirjoittelemista, nyt viimeisen raskauskuukauden ajalta :) Aiemmat raskauttani käsittelevät postaukset ovat siis Ihmeellinen yllätys -raskausRaskaus ja muutosten tuulahdus sekä Raskaus - haasteita kera onnen ja ilon.

Kuten viimeksi kirjoitin, jäin äitiyslomalle marraskuun lopulla. Tällöin ennakoivia, joskin vielä kivuttomia supistuksia alkoi olla jo melko paljonkin, ja suurin rasite mitä kestin, saattoi olla sohvalla istuskelu. Saattoi olla päiviä jolloin mahaa kiristi niin kovasti, etten juuri jalkeilla pystynyt olemaan, etteivät supistukset pahenisi. Toisinaan saatoin vielä lähteä Juliuksen kanssa pienelle lenkille, mutta silloinkin vartti oli melkeimpä maksimi aika, minkä pystytin ilman supistuksia kävelemään. Muutoin tosiaan liikkumisestani ei välttämättä olisi edes minua viimeisillään raskaana olevaksi voinut edes arvata, sillä muutoin olin päässyt niin helpolla kipujen suhteen, mitkä joillakin saattavat yltyä hyvinkin koviksi.

Marraskuun loppuun asti saatoin raskauden suhteen elellä hyvinkin rennosti, mitä fyysiseen jaksamiseeni tuli. Joulukuun alussa jännitys kuitenkin alkoi, kun lääkäri kertoi mahdollisuudesta ennenaikaiseen synnytykseen kohdunsuun tilanteen vuoksi. Meidän Pikku-Ukkomme laskettuaika oli siis 3.1 eli laskettuun aikaan oli vielä kuukauden päivät. Kovasti siis saimme jännittää, tuleeko pojasta loppu- vaiko alkuvuoden lapsi. Toiveena meillä oli alusta lähtien, että lapsi syntyisi vasta uuden vuoden puolella, koska tällöin esimerkiksi kouluun mennessä hän olisi ehkä mahdolllisesti hieman valmiimpi.  Eikä tulevaisuutta ajatellen esimerkiksi joulu muutenkaan olisi välttämättä se mieluisin synttäriajankohta. Ja itsekkäinä toki toivoimme, että saisimme viettää joulun ja uuden vuoden vielä rauhassa ;) Mutta missään vaiheessa en sen kummemmin ollut ajatellut ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuutta, sillä vointini oli ollut niin hyvä. Vaikka olin jo tuolloin hyvillä viikoilla, oli lapsi lääkärin senkertaisen arvion mukaan vielä sen verran pienikokoinen, että sain varmuuden vuoksi kortisonipiikit lapsen keuhkoja kypsyttämään sekä määräyksen kunnon lepoon. Siinä vaiheessa unohtuivat totaalisesti toiveet lapsen syntymisestä vasta vuoden vaihteen jälkeen, sillä ainoa toive oli, että lapsi sinnittelisi ja kasvaisi edes muutaman viikon verran vielä vatsassani.

Minut otettiinkin samantien osastolle, ja olinkin viikon verran sairaalassa huilimassa. Lääkäri lupasi minun pääsevän kotiin, mikäli viikon kuluttua kokoarvio olisi lapsella parempi. Viikko kului makoillen ja syöden, mitä muutakaan sitä olisi siinä vaiheessa voinut tehdä. Samaan aikaan meillä oli muutto käynnissä, joten totesimme Jarnon kanssa olevan ainostaan hyvä asia, että olen muuton tieltä pois, sillä en kuitenkaan pystyisi olemaan tekemättä mitään. Aktiivinen pikkukaveri mahassani takasi kuitenkin sen, ettei koti-ikävä päässyt aivan liian kovaksi kasvamaan. Soitin sille puhelimestani lempikappaleitani ikävän iskiessä, ja tunne oli aina ihan uskomaton, kun pikkuinen reagoi liikehdinnällään musiikkin - voisiko mitään ihanampaa olla? :) Sydämentykytyksiä kuitenkin aiheutti se, että Jarno oli lähdössä tuolloin juuri viikonlopuksi laivalle. Miten kamalaa olisikaan, jos synnytys käynnistyisi, eikä Jarno pääsisi mukaan! Jännitys saikin aikaan sen, että kivut ja supistukset pahenivat kuin luulotautisella :D

Kertaakan raskauden aikana en ollut ajatellut synnytyksen minua millään lailla jännittävän. Elin koko raskauden ajan täysillä hetkessä, sillä pelko keskenmenosta oli niin valtava koko raskauden ajan. En siis uskaltanut oikeastaan ajatella, että synnytys todella koittaa vielä ja kaikki päättyy hyvin! Lääkärin sanoessa, että lapsi voi syntyä periaatteessa minä hetkenä hyvänsä, iski todellisuus tavallan tajuntaani vasta sitten: lapsi todella syntyy kuin syntyykin!  Samaan aikaan olin innoissani, mutta myöskin muistan ajatelleeni, että ei kai nyt vielä. Muutto oli kesken ja joulu tulossa. Tavallaan olisin halunnut lapsen syliini saman tien, mutta toisaalta halusin vielä hetken aikaa valmistautua lapsen syntymään. Aloin kuitenkin olla todella innoissani, enkä olisi millään malttanut odottaa tulevaa - ristiriitaisia tunteita siis! Kun viikko osastolla vierähti ohi, olin yhä yhtenä kappaleena. Ultrassa selvisi, että lapsen kokoarvio oli ihan hyvä, ja että edellinen mittaus saattoi olla ehkäpä vain epätarkkuutta mittauksessa. Pääsin siis kotiin, mistä olin niin innoissani! Vaikka koti oli täynnä muuttolaatikoita, kaikki oli aivan kesken ja lattialla ei meinannut mahtua jalkojaan siirtämään, ei se minua haitannut lainkaan :) Siitä lähtien elimme todellakin päivä kerrallaan, fyysisisiä tuntemuksia kuulostellen ja todella paljon fiilisten mukaan! Haastavaa minulle kyllä oli ottaa muuton keskellä rauhallisesti, vaikka kuinka vakuuttelin kotiutuessani, että pystyisin olemaan tekemättä mitään - helpommin sanottu kuin tehty :D

Päivät kuitenkin vierivät eteenpäin nopsasti joulu valmistellessa ja kotia laitellessa. Into ja malttamattomuus sisälläni kasvoivat, ja jos laskettuaika ei olisi osunut niin täpärälle joulun sekä uudenvuoden suhteen, olisin todellakin toivonut lapsen syntyvän vaikkapa jo muutaman viikon etukäteen. Käytännössähän 37-viikkoiset lapset katsotaan jo täysiaikaisiksi, joten sen puolesta synnytyksen käynnistymisen pitäisi olla jo hieman aiemminkin turvallista. Nukkuminen alkoi olla todella tukalaa ison mahan kanssa, mikä oli yksi iso syy malttamattomuudelleni. Jouluaattoa edeltävänä yönä en juurikaan saanut nukutuksi kovien ennakoivien supistusten vuoksi, mikä lisäsi jännityksen huippuunsa. Näin jo mielessäni meidät jouluna synnyttämässä, mikä ei ajatuksena viehättänyt yhtään! Saimme kuin saimmekin viettää mitä ihanimman joulun kotona, mutta sen verran jännitti, etten edes joulusaunaan uskaltautunut synnytyksen käynnistymisen pelossa :D Joulun jälkeen siirryimmekin sitten jännittämään uuden vuoden suhteen - malttaisiko lapsi sinnitellä vuoden 2013 puolelle asti?

Ensi kerralla pääsenkin sitten vasta pienoiseen synnytyskertomukseen, vaikka taisin sitä jo edellisen postauksen lopussa lupailla seuraavaksi tulevaan tekstiin! Eli jos synnytyskertomusta jo kauan sitten toivoneet lukijat hieman maltatte vielä odottaa - tulossa postaus kuitenkin on :)

<3: Laura

11 kommenttia:

  1. Tämähän on ihan kuin jotain jännitys-romaania lukisi! Heh! Elän jotenkin niin täysillä joka hetkessä. Kirjoitat todella hyvin, oikeasti! Tuli ihan yhtäkkiä mieleen, että oletko harkinnut koskaan kirjan kirjoittamista? Ihan omasta elämästäsi, sairaudesta toipumisesta, raskaudesta ym? Meinaan, tässä olisi aihetta jos jonkinmoiseen teokseen! Ja tarinasi varmasti kiinnostaisi monia. :)

    Joo, mutta siis, odotan innolla tekstiäsi synnytyksestä! Pidä sama draivi päällä, näitä on ihana lukea. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, hei pakko vielä hehkuttaa! Löysin sitä Bonne-banaanisosetta Prismasta, kuten neuvoit! Ostin sitä heti kera maustamattoman jogurtin. <3

      Poista
    2. Voi että, todella kiva kuulla, että näitä on oikeasti kiva lukea teidän mielestänne! :)Ja kiitos muutenkin kivoista sanoistasi :) Myönnän kyllä, että kirjan kirjoittaminen on ollut jo pitkään jonkinlainen haave. En tiedä kuinka realistinen, mutta haave kuitenkin :)Olen monesti miettinyt, josko lähtisi kokoamaan vähitellen vaikkapa näiden sepustusten pohjalta jotain ja alkaisi sitten kirjoitta eheämpää kokonaisuutta. Ehkä joskus, toivottavasti! :)

      Ja kiva, että sose löytyi! Ja toivottavasti vastasi edes hieman odotuksiasi ja maistui sinulle! :)

      Poista
  2. Pakko kompata Marsuma Repaletta: tämä on kuin jännäriä lukisi. Todella mukavalukuista ja sujuvaa tekstiä. Sulla on tarinan kertomisen taito hallussa.

    VastaaPoista
  3. Laura, olet aivan uskomattoman kaunis yllä olevassa kuvassa!!! Hehkut terveyttä, onnea, tasapainoisuutta, rakkautta koko maailmaa kohtaan. Sinun kohdallasi sanonta siitä että nainen on kauneimmillaan raskaana ollessaan pitää todell paikkansa:)
    Luulin jo aiemmin lukeneeni kaikki postauksesi mutta taisin erehtyä. Ajauduin aamulla lukemaan viime helmikuun postauksia ja elin niissä niin henkisesti kuin fyysisesti mukana niin että lopulta huomasin olevani aivan hengästynyt ja kyyneleitäkin olin huomaamattakin pudottanut ipadille. Tekstisi on niin mukaansatempaavalla tavalla kirjoitettu ja sisältö on niin rehellistä ja analyyttistä että olen aivan sanaton. Koko päivän olen ollut uppoutunut sinun elämääsi ja siihen että taistelen itseni sinun kaltaiseksi terveeksi nuoreksi naiseksi!!! Tai siis minun kohdallani tuo nuori- sana pitäisi laittaa lainausmerkkeihin, olenhan jo 33- vuotias;)
    Luin ajatuksesi bmi- kyselyn loukkaavuudesta ja haluan sanoa että olen pahoillani jos taannoin esittämäni kysely sinua loukkasi. Se EI todellakaan ollut tarkoitus. Oma sairas mieleni vaan asiasta kiinnostui koska kuten totesin ruumiinkuvani on pahoin häiriintynyt. Toivoisin niin olevani jo jotakuinkin sinun painoiseni. Ja toisaalta en tai siis sairas minäkin ei haluais. Onneksi terve Nata on rakkaiden läheisten ja sinun uskomattoman blogisi avulla päivä päivältä sairasta vahvempi:)
    Pari kysymystä vielä: millä alalla Jarno työskentelee? Hän vaikuttaa mahtavalta tyypiltä:) tuliko Justus "yllätyksenä"? Minulla kun on nyt aikamoinen kriisi sen suhteen voinko koskaan saada biologista lasta...myös muutoinkin anoreksiasta kärsineet saa vastata, kiitos;) onneksi tämä lapsiktiisi antaa vauhtia anoreksian kukistamiseen:)
    Ja vielä yksi tärkeä asia: olisi Laura ihana nähdä joskus ihan oikeasti:) sinua varmaan on moni muukin blogisi seuraaja toivonut näkevänsä ja toivonkin että sanot suoraa jos sinulla ei moiseen ole aikaa. Sinullahan ei todellakaan ole velvollisuutta toimia meidän blogisi lukijoiden " personalyreinerinä"/psykologina:)
    Meillä näyttää olevan varsin samanlainen vaate ja sisutusmaku. Olisi enemmän kuin ihanaa jos pystyisit lähtemään kanssani yhdistetyillä shoppailu, luonas, kahvitreffeille joko täällä Helsingissä tai tokihan minäkin joskus voisin junalla matkata sinun luo. Jos siis vaan joskus haluat:) muista että pysyn blogisi lukijana vaikka livetreffit eivät onnistuisikaan:) muista kuitenkin että Helsingissä sinulle on aina kyläilypaikka tarjolla. Ja sis Justukselle ja Jatnolle myös:) tai vaikka yösija jos tulette kesällä vaikka Linnanmäelle:)
    Leppoisaa sunnuntaita Laura. Halaisin taas jos voisin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Nata!
      Ihan ensiksi: se Bmi-juttu ei loukannut minua millään tavalla, joten älä huoli! Itse taasen huolestuin siitä', josko vastaus kuulosti jotenkin tylyltä, sillä se ei ollut suinkaan tarkoitus! Se paino juttu on vaan sellainen, etten sitä numeraalisesti tänne halua tuoda. Mutta ymmärrän paremmin kuin hyvin ajatuksiasi ja sitä, kuinka vääristynyt kehonkuva vaivaa mieltä. Toivoisin vaan niin kovasti, että voisit olla ylpeä hurjasta saavutuksestasi, minkä terveyden eteen olet tehnyt ja oppisit rakastamaan kroppaasi vielä joskus. Näkemään sen hyvät puolet ja näkemään sen ennen kaikkea realistisesti. Kyllä varmasti vielä joskus <3

      Ota tosiaan tuo lapsijuttu tsemppaavana tekijänä ennemmin kuin lannistut ajatuksesta, ettet lasta voisi saada. Tosiaan, kirjoittelen asiasta enemmän vastauspostauksessa sitten, mutta minullakaan ei siis ehtinyt tulla menkkoja lainkaan ennen kuin tulin raskaaksi! Taisin siitä ekaan raskauspostaukseen kirjoitellakin. Eli kyllä Justus oli yllätys, mutta aivan maailman paras sellainen <3

      Ja mitä tuohon tapaamiseen tulee, niin tottakai voimme nähdä joskus vaikka lounaan tai kahvittelun merkeissä! :)Ainahan sitä miellellään uusiin ihmisiin tutustuu :) Sitten voi paremmin jutella sellaisistakin asioista, mitä tänne ei välttämättä halua kirjoitella. Tällä hetkellä mahdollisuuteni liikkua Helsinkiin ovat hieman huonot, mutta jos junamatka tännepäin ei mahdottomalta ajatukselta tunnu, niin olet tottakai tervetullut :)

      Kivaa alkavaa viikkoa sinulle ja tsemppiä! :)

      Poista
  4. Hei Laura!

    Pakko tässä vain kompata kaikkia edellisiä kirjoittajia! On tosiaan kuin jännäriä lukisi, kun raskausajoistasi kerrot! :) Tuskin maltan odottaa synnytyspostausta! Kirjoitat todella hyvin, ja nämä blogitekstit jos mitkä olisivat ihan oiva pohja kirjalle! Jos Sinulla joskus inspis iskee, niin näistä vain ammentamaan. ;) Ja tuo kokokuva Sinusta on aiiivan ihana! Olet todella, todella kaunis! Tästä nyt tuli tällainen hehkutuskommentti, mutta sellaisen fiiliksen postauksesi jätti! :)

    Natalle haluaisin sanoa, että ei vielä kannata luopua lapsen saannin toivosta! Tiedän vakavista syömishäiriöistä toipuneita, jotka ovat saaneet lapsensa vasta nelikymppisinä. Minullakin tuo oman lapsen saanti on suuri haave ja motivaattori. Enkä aio siitä haaveesta vielä luopua vaikka ikää minullekin on jo kertynyt.

    Ihanaa alkavaa viikkoa Sinulle ihana Laura, ja kaikille lukijoillekin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea tiedosta! Laura, odotan innolla postaustasi raskauden alkuun liittyvistä käänteistä...;) olisi myös kiva kuulla ihan tiivistetysti mitä elämässäsi tapahtui sinä aikana kun blogisi oli tauolla. Tai jos laitat linkin aihetta koskevaan postauksen kiitos:)
      Kerroin pari päivää sitte vanhemmilleni että olen " löytänyt" sinut ja siitä miten syömishäiriöstä olet toipunut. Vanhempani sanoivat huomanneensa minun viimeviikkojen käytöksessä ja puheissa selviä merkkejä " vanhasta" iloisesta ja rennosti Natasta. Heille oli iloinen yllätys kuulla sinusta ja siitä miten olen ottanut sinut esimkuvakseni. Siis mitä anoreksiasta paranemiseen tulee. Älä pelkää, en sentään ala verhoillaan kotiani kuvillasi. Niin kauniita kun ne ovatkin:)
      Kesällä käytän toppeja, sen olen päättänyt. Käteni eivät enää ole pelkkää luuta ja nahkaa ja lisäksi tarkenen topissa siinä missä muutkin. Siinä tavoitteeni, tervetuloa mukaan haasteeseeni kohtalontoverit! Syödään itsemme siihen kuntoon ettemme enää joudu piilottelemaan vartaloitamme vaan voimme nauttia naisellisesta muodoistamme;) edes pienistä muutoksista kohti tervettä vartaloa ja henkistä tasapainoa:)
      Lumiterveisin Nata ja Natan hullu kissa jakaa osallistuu kirjoittamiseen todella aktiivisesti...täytynee paeta vessan oven taakse seuraavalla kirjoituskerralla niin sanoistani saa jotain selvääkin:) mjauuuuu!!!!

      Poista
    2. Haaste otetaan vastaan myös täällä Oulussa ;) kesäkuntoon 2013 projekti on jo hyvässä vaihdissa, mutta vielä on matkaa maaliin :D Vielä muutama kilo, ja voin kölliä rannalla ilman, että häpeän omaa luista ahteriani ja korren paksuisia reisiäni! Muotoja, naiset, muotoja! On ollut ihanaa huomata kun kehoon ilmestyy lihaksia, ja olo on vahvempi ja jäntevämpi :) Eli suunta on oikea! Tsemppiä jokaiselle projektiin osallistuvalle ;)

      Laura

      Poista
    3. Kiitos Andrea, sinä se saat aina punan nousemaan poskilleni ;)Mutta kyllähän tuo kirjahaave on todellakin olemassa, ja haluaisinkin alkaa sitä ehkäpä jo pikku hiljaa työstämään hahmottelemaan:)Luultavasti se jää omaksi pöytälaatikkotekeleeksi, mutta ainahan sitä saa haaveilla, vai kuinka? :) Ja kannattaakin haaveilla! :)

      Nata, minusta on aina ihana lukea siitä taistelutahtosta, jonka olet saavuttanut: nyt jatkat vaan samaan malliin, etkä todellakaan luovuta! Ja kuten viime kommenttiisi vastasin, voimme kyllä todella tavata, mikäli vaan haluat, kunhan laittelet s-postia :)Kirjoittelin tosiaan viime vuoden kuulumisista yhdessä postauksessa helmikuussa: http://pieninaskelinelamaan.blogspot.fi/2013/02/viime-vuonna-tapahtunutta.html Siinä tiivistetysti vuoden tapahtumia :)Oikeastaan tuon postauksen sisältö ja raskauspostaukset ovat aika lailla se, mitä elämässäni kirjoitustauon aikana tapahtui :) Toki tarkentaviakin kyssäreitä saapi esittää ;)

      Ja tosiaan Nata ja Laura: Kesäkuntoonprojekti 2013 on juurikin se tavoittelemisen arvoinen asia! Sitä kohden siis :) Normaali paino, naisellinen kroppa ja ennen kaikke ylpeydellä kannettu vartalo :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)