lauantai 23. maaliskuuta 2013

Vastauksia osa III - kotiutuminen ja jatkohoito

Jännittitkö kotiutumista ruokailujen osalta vai olitko luottavaisin mielin?
Joka kerta kotiutuessa minut on aina vallannut jokin ihmeellinen luottamuksen tunne, vaikka jossain sisälläni minun on täytynytkin tietää, ettei kuvitelma pärjäämisestä ole täysin realistinen. Ensimmäiseltä osastojaksolta kotiutuessani saatoinkin todella uskoa pärjääväni, koska olin sairastanut vielä suhteellisen lyhyen aikaa, eikä minulla täysin realistista kuvaa taudin salakavaluudesta vielä ollut. Tämän jälkeen aivan liian usein on kotiutumisen syynä ollut rehellisesti sanottuna aivan jokin muu syy kuin luotto kotona pärjäämiseen - vaikka näin olen sekä itselleni että muille varmasti kovasti vakuutellutkin. Kolmesti olen osastolta kotiutunut selkeästi aivan liian alhaisessa painossa ja aivan liian varhain. Jo osastolla ollessani hoidon tulos ei ole ollut tyydyttävää, ja vaikka kuinka olenkin halunnut parantua, olen samaan aikaan pysristellyt painonnousua ja hoitoa vastaan - ei sellainen voi tuottaa pysyvää lopputulosta. Tällöin suurimpana syynä kotiutumiselle on ollut kiire normaaliin elämään, halu olla kuin muut. Myös koti-ikävä kuukausien mittaisten osastojaksojen aikana on noussut aina huippuunsa ja olo osastolla vieraiden ihmisten ympäröimänä on käynyt aivan totaalisen sietämättömäksi. Myös opiskeluiden ollessa vielä kesken, minulla on ollut valtava halu päästä suorittamaan opinnot loppuun. Oikeastaan vasta Helsingin osastojaksolla onnistuin antamaan itselleni täyden rauhan ja luvan levätä, kun olin saanut opinnot vihdoinkin päätökseen.

Helsingin osastojaksoni oli niin pitkä ja perusteellinen - ja kotiuduinhan painoni ollessa normaali - että luotto omaan pärjäämiseen oli oikeasti vahva. Näin jälkikäteen ajateltuna lomilla pudonnut paino viesti kuitenkin enemmän kuin riittävästi siinä, että ruokailut eivät onnistuneet tarpeeksi vahvasti kotona kuin niiden olisi pitänyt onnistua. Olimme tuolloin alkaneet seurustella juuri Jarnon kanssa ja ruokailuni oikeasti onnistuivat hänen seurassaan hyvin. Hänen ansiostaan meni muutama kuukausi kotiutumisen jälkeen melko tasapainoisesti ja kaikki näyttikin lupaavalta. Kun kesä koitti ja aloitin fyysisesti raskaan työn, kääntyi paino niin rankasti kuitenkin laskuun, etten olisi ikinä kuvitellut osastolta lähtiessäni joutuvani sellaiseen alamäkeen enää koskaan.

Nyt keväällä kotiutuessani oloni oli erilainen kuin kertaakaan aiemmin - rehellisen luottavainen. Nyt en ollut kiirehtinyt, vaan lähdin osastolta kotiin oikeasti luottaen pärjäämiseeni. Niin pitkän osastokokemuksen perusteella kuin minulla onkin, pystyin näkemään ne lukuisat asiat, jotka erottivat tämän kerran positiivisessa mielessä kaikista aikaisemmista jaksoistani. Tiesin paljon paremmin omat kompastuskiveni ja halusin oikeasti puuttua niihin sen sijaan, että olisin alkanut heti toimia sairauden kannalta helpoimman suhteen. Ensimmäistä kertaa kotilomani olivat onnistuneet suunnitelmien mukaisesti, ateriasuunnitelmaa noudattaen. Heitin vanhat sairaat aatteet romukoppaan tekemällä periaatteellisia päätöksiä, kuten juuri rasvattomista tuotteista luopumisen kautta. Aiemmin olin väistämättä palannut turvaruokiini enemmän tai vähemmän vauhdilla heti kotiutuessani, mutta nyt en antanut itseni tehdä niin. Tällaiset lisäsivät luottamustani omaa pärjäämistäni kohtaan valtavasti! Tiesin myös, että niitä alamäkiäkin tulee, ja onhan niitä tässä välillä tullutkin. Mutta pääasia on se, että olen sieltä noussut enkä ole päästänyt entisenlaista romahdusta tulemaan! Eli kerrankin luottamus itseen ja omaan pärjäämiseen ei ollut täysin epärealistista ja valheellista :) Tottakai jännitys oli jollain tapaa mukanani kotiutuessani, mutta mitä muuta olisikaan voinut niin monen epäonnistuneen kotiutumisen jälkeen odottaa? Mutta kyllä se luottamus tulevaa kohtaan voitti selvästi sen jännityksen tunteen :)

dream | Tumblrsweet home photo -
home sweet home 5x7 archival art print by lovelysweetwilliamllh - Sweet

Millaisia vinkkejä sait osastolta, esim. omahoitajaltasi, kotiin tueksesi?
En oikeastaan koskaan ole osaston omahoitajasuhteita kokenut valitettavasti lainkaan niin tärkeiksi, kuin oma avohoidon kontaktini on minulle kaikkina näinä vuosina ollut. Hämeenlinnassa omahoitajallani oli aina tapana pudottaa minut maan pinnalle asiassa kuin asiassa, mikä lähinnä lannisti iloni onnistumisen kokemuksistani. Päällimmäisenä minulle onkin keskusteluistamme jäänyt mieleen se, kuinka innoissani kerroin hänelle onnistumisen kokemuksistani niin osastolla kuin lomillakin, minkä jälkeen hän löysi lähes poikkeuksetta kritisoitavaa toiminnastani. Kun kerroin lomakuulumisia, emme ikinä keskittyneet mihinkään hyvään, vaan puimme ainoastaan asioita, jotka hoitajani näki minun epäonnistumisinani. Toki niihinkin on tärkeää puuttua, mutta mielestäni myös onnistumiset täytyy huomioida ja antaa potilaalle vahvistusta siitä, että hän on toiminut oikein. Muutenkin hoitajani ei ollut yhtään sen tyylinen, että häneltä olisi kovinkaan paljon saanut empatiaa osakseen. Itse kaipaan hoitajalta läsnäoloa ja tunteen, että hoitaja välittää oikeasti. Tämän hoitajan kanssa kättelimme, emme halanneet hyvästeiksi - se kuvaa parhaiten hänen olemustaan. Oikeastaan ainoa asia, mitä voisi ajatella tuollaisena "evästyksenä" kotona pärjäämisen suhteen, mitä omahoitajaltani sain, oli nimenomaan tuo rehellisyys. Aina täytyy olla rehellinen itselle ja tarttua niihin heikkouksiin, epäonnistumisiin. Ei jäädä leijailemaan sinne onnistumisen kuplaan.

Sen sijaan avoipuolen omahoitajaltani olen saanut valtavan määrän tukea, empatiaa ja hyviä neuvoja kotona pärjäämisen suhteen. Hänen avullaan ahdistava olo on usein muuttunut paremmaksi, ja useimmiten lähden hänen luotaan enemmän luottamusta mukanani, kuin sinne mennessä minulla omaa toimintaani kohtaan on ollut. Konkreettisin apu, mitä häneltä ohjeistusten muodssa olen saanut, on yhdessä etsityt reitit pureutua syömisen ongelmakohtiin ja löytää niitä keinoja parantaa päivittäistä ruokavaliota. Saatamme käydä hyvinkin yksityiskohtaisesti läpi päivittäisiä syömisiäni ja niiden ongelmakohtia. Usein sovimme seuraavaksi kerraksi uuden tavoitteen, mitä lähden tavoittelemaan ja työstämään. Näin saan tukea vaikeilta tuntuviin asioihin sekä myöskin sen "luvan" tarttua näihin ongelmakohtiin. Parasta omahoitajani toiminnassa on se, että vaikka hän kuuntelee minua, hän todellakin myös etsii niitä ratkaisuja yhdessä kanssani. Ikinä ei siis ole niin, että ainoastaan minä puhun ja hän vain kuuntelee. Tämä sopii minulle hyvin - keskustelumme on hyvin vastavuoroista.

Punnitsetko itsesi säännöllisesti vai hoitaako sen joku ulkopuolinen?
Olen tehnyt itseni kanssa sopimuksen, etten käy vaa`alla itsekseni. Ja todella suosittelen sitä kaikille! Se vapauttaa valtavasti, eikä toiminta muutu pakonomaiseksi toiminnaksi, mikä osaltaan ruokkii sairautta todella paljon. Tällä hetkellä painoa tulee kuitenkin vielä kontrolloida, joten punnitukset hoitaa sairaanhoitajani, jota käyn polilla kerran viikossa tapaamassa. Myös Jarno haluaa painoani seurata, joten kerran viikossa tai kahdessa käväisen myös kotipuntarilla. Mutta tällöin punnitseminen on hallittua eikä pääse karkaamaan käsistä. Suuri haaveeni on sellainen tilanne, kun painoni on pidemmäksi aikaa vakiintunut normaalin puolle ja kulutukseni ja syömiseni ovat keskenään tasapainossa, eikä tarvetta käydä vaa´alla ole enää! Sitten vaakana saavat toimia hyvä olo ja vaatteet :)

Eli mielestäni jokaisen kohdalla, jolla sairaus on jollain tavalla edes päällä tai paino ei ole vielä tavoitteessan, tulisi painoa seurata, mutta jonkun muun kuin sairastuneen itsensä toimesta. Jos hoitokontaktia ei ole, voi punnitsimisen hoitaa joku läheisistä. Se on sitten ihan itsestä kiinni, haluaako itse lukemaa tietää vai kokeeko oman parantumisensa kannalta paremmaksi, ettei itse lukemaa lainkaan näe. Tällöin tämä ulkopuolinen taho voi kuitenkin seurata, että paino liikkuu varmasti oikeaan suuntaan.

thoughts running wildthoughts running wild
LemonsPretty Pastel

Oletko pärjännyt kotona odotustesi mukaisesti vai mahdollisesti paremmin tai heikommin?
Jokainen epäonnistunut kotiutuminen on ollut itselle pettymys, vaikken täysin olisikaan luottanut kotiutuessani pärjäämiseeni. Koska osastokierteeni on jatkunut jo vuosia, en voi siis sanoa onnistuneeni kotiutumisten suhteen. Helsingistä kotiutuessani pärjäsin mielestäni ensimmäistä kertaa ihan hyvin, ja pärjäämiseni vastasi oikeasti odotuksiani: vaikeuksia toki vielä oli, mutta selvisin kotona avohoidon turvin. Mutta kuten aiemmin kuvasin, romahdus kuitenkin odotti minua muutaman kuukauden päässä, mitä en ollut lainkaan osannut odottaa. Havahduin epäonnistumiseeni ja tilanteeni huonouteen kunnolla vasta, kun edessä oli jälleen passitus osastohoitoon avohoidon taholta.

Kun keväällä kotiuduin, ajatukseni pärjäämiseni suhteen olivat kerrankin melko realistiset. Tiedostin heikkouteni todella hyvin, joten en päästänyt niitä yllättämään tällä kertaa tai koitumaan kohtalokseni. Huomioin myös viime kesäisen työrasituksen vaikutuksen fyysiseen tilaani, joten tämäkään ei minua tällä kertaa päässyt yllättämään. Kun sain tietää raskaudesta, muuttui kaikki entistä parempaan suuntaan. Oloni oli niin loistava, että en ollut kotiutuessani edes uskaltanut haaveilla niin vapautuneesta olotilasta ja elämästä, jota sairaus ei enää juuri lainkaan koskettanut. Syksy toi mukanaan vaikeuksia, mutta kyllä silti koen tällä kertaa oikeasti pärjänneeni kotona paremmin kuin kertaakaan aiemmin. Siitä ei ole epäilystäkään. Alamäkiä tämän sairauden suhteen tulee parantumisen tiellä väistämättä, mutta viime keväänä kotiutuessani tiesin, että vihdoinkin minulla olisi ne avaimet, jotka auttaisivat minua selviämään sairauden kanssa. Minulla olisi vihdoinkin keinoja, joilla selvitä heikkoina hetkinä sekä vahva tiedostaminen omasta toiminnastani.

 Millaisina sinun hoidot jatkuivat ja jatkuvat kotiutumisen jälkeen? 
Avoihoitokontaktini on säilynyt samanlaisena ensimmäisestä kotiutumisestani eli elokuusta 2009 lähtien. Käyn siis kerran viikossa sairaanhoitajan luona juutelemassa vajaan tunnin verran kerrallaan. Kun tilanteeni on vuosien aikana ollut vaikeampi, on tapaamisia saattanut olla myös kahdesti viikossa. Omahoitajani on myös kesäisin omina loma-aikoinaan järjestänyt minulle käynnit toisen hoitajan luokse, etten jää liian pitkäksi aikaa oman onneni nojaan. Tällä hetkellä tapaan siis hoitajan kerran viikossa, minkä lisäksi meillä on hoitoneuvottelu yhdessä lääkärin ja omahoitajani kanssa kerran tai kaksi puolen vuoden aikana. Yleensä ennen hoitoneuvottelua olen käynyt myös kontrollilabroissa, jolloin lääkäri on pystynyt kartoittamaan ja arvioimaan tilannettani ja vointiani kokonaisvaltaisemmin.

Sairaanhoitajan luona käyt ilmeisesti viikottain, mutta onko ravitsemusterapiaa tms?
Ravitsemusterapeutille minun on mahdollista päästä aina tarvittaessa. Sairaanhoitopiirimme keskussairaalassa on ainoastaan yksi ravitsemusterapeutti ja hänkin työskentelee siis Hämeenlinnassa, eikä kotikaupungissani siten omaa ravitsemusterapeuttia ole lainkaan. Tämän vuoksi ravitsemusterapeuttia ei ole tullut kotona oltuani juuri tavattua. Toki pääsisin häntä tapaamaan, mikäli kokisin sille olevan tarvetta. Yllättävän hyvin tapaamiset ovatkin järjestyneet, vaikka hänellä onkin yksin niin laaja alue vastuullaan. Viimeksi tapasin hänet ennen joulua, kun olin raskauden vuoksi osastolla huilimassa viikon verran. Tällöin loimme hieman runkoa syömisilleni ja sovimme muun muassa Nutridrink-ravintolisien päivittäisestä käytöstä. Tätä ennen olin tavannut ravitsemusterapeutin viimeksi saatuani tietää olevani raskaana. Vaikka minulla ei tuolloin ongelmia syömisen suhteen ollutkaan, halusin häneltä vielä varmistaa, että päivittäiset ruokailuni täyttävät vaaditun energiantarpeen. Keskustelimme myös muun muassa siitä, että saan varmasti kalsiumia tarpeeksi päivän aikana. Tällä hetkelläkin tapaaminen olisi varmasti mahdollista sopia, mikäli niin haluaisin. Itse koen kuitenkin, että minulla on itselläni jo niin hyvät keinot lukuisine ateriasuunnitelmineen parantaa omaa syömistäni avopuolen sairaanhoitajani tukemana, ettei tapaamiselle ole tarvetta.

Aiemmin olen käynyt myös fysioterapeutilla, joka on erikoistunut psykiatrisen puolen hoitotyöhön ja erikoisesti syömishäiriötä sairastavien hoitoon. Viime kesänä kuitenkin koin liian raskaana käydä fysioterapeutilla omahoitajakäyntieni sekä neuvolakäyntieni lisäksi, sillä kävin myös töissä. Keskustelin kuitenkin omahoitajani kanssa sellaisesta mahdollisuudesta, että aloittaisin fysioterapiakäynnit mahdollisesti sitten uudelleen, kun alan taas enemmän harrastaa liikuntaa. Tällöin voisin saada häneltä tukea liikuntaohjelman suunnittelua varten. Esimerkiksi viime keväänä aloitin lihaskuntoharjoittelun aluksi yhdessä fysioterapeutin kanssa jo osastolla, ja jatkoin käyntejä parin kuukauden ajan myös kotiuduttuani. Kävimme läpi myös kehonkuvaan liittyviä asioita, ja silloin tällöin hän myös hieroi huonossa kunnossa ollutta niska-hartia -seutuani.

little doll house picture on VisualizeUsCoffee Morning | via Facebook
NORWEGIAN PICTURES.

 Entä osaatko arvioida, kuinka kauan aiot pitää hoitokontakteja yllä?
Oikeastaan en ole miettinyt asiaa vielä sen suuremmin, sillä tähän asti olen kokenut käynnit sairaanhoitajani luona tarpeellisina. Vuosien aikana ei ole tullut kertaakaan tilannetta, etteikö käynneille tarvetta olisi ollut, sillä elämäni on ollut sairauteni suhteen sellaista nuorallakävelyä. Usein onkin tuntunut siltä, että käynnit ovat ainoa asia, mitkä pitävät minua edes jotenkin järjissäni. Olen viime vuosina tukeutunut hoitajaani ajoittain kuin hukkuva pelastusrenkaaseen, ja odottanut käyntejä kuin hengenhädässä. Tällä hetkellä psyykkeeni on kuitenkin niin hyvä, että pärjäisin hienosti ilman viikottaisia käyntejäkin psyykkeeni kannalta, mutta minusta on erittäin tärkeää, että vielä tässä vaiheessa joku ulkopuolinen kontrolloin painoani. Koen myös tärkeäksi sen, että minulla on olemassa hoitokontakti sen varalta, että tarvitsisinkin yhtäkkiä vielä enemmän tukea. Ja vaikka voinkin psyykkisesti nyt hyvin verrattuna aiempaan, ei kaikki kuitenkaan ajatuksissani ole vielä täysin selvää sairauden suhteen. Siksi onkin hyvä päästä perheen ulkopuoliselle henkilölle juttelemaan ajatuksista, joita asiaan liittyen on kuluneen viikon aikana syntynyt.

Sairauden ja ruokailujen lisäksi koen voivani puhua sairaanhoitajalleni melkeimpä mistä vaan, joten puhumme paljon myös muusta jaksamisesta, kotikuulumisista ja vaikka ihan itsetuntoasioista. Ihminen kun on sellainen kokonaisuus, että kaikki asiat hänen elämässään vaikuttavat kaikkeen. Tämän vuoksi olisi luonnotonta keskittyä vain ruokapuolen asioihin. Eli tavallaan käynnit ovat minulle myös mukavaa kuulumisten vaihtoa. Ja vaikka juttelenkin sairauteeni liittyvistä asioista paljon myös läheisteni kanssa, on ulkopuoliselle jutteleminen kuitenkin aina eri asia. Sellainen tekisi varmasti hyvää välillä ihan kenelle tahansa ihmiselle, jolla ei psyykkisiä ongelmia varsinaisesti olisikaan!

Mutta vielä en siis ole harkinnutkaan käyntien lopettamista, vaan etenen asian suhteen hetki kerrallaan. Voisin kuvitella, että vähitellen käyntejä harvennetaan, ja kun painoni on vakiintunut normaaliin, voidaan pikku hiljaa käynneistä luopua kokonaan. Olettaen tietenkin, että myös psyykkeeni on tällöin tasapainossa ja sairaus hallinnassa, taka-alalle painuneena.

Tällaisia ajatuksia liittyen kotiutumiseen ja jatkohoitoon :) Jäljellä vielä vastauspostaukset ainakin raskauteen, painoon ja kehonkuvaan sekä syömiseen liittyen. Myös yksi sellainen vastauspostaus on tulossa, mikä pitää sisällään loput hieman sekalaisemmat, laajemmat kysymykset.

Mutta entäpä te, minkälaisia kokemuksia teillä on osastolta kotiutumisen suhteen, ja minkälaisia hoitokontakteja teillä tällä hetkellä on? Olisi oikeasti todella mielenkiintoista tietää, miten teillä muilla nämä asiat ovat järjestyneet!

<3: Laura

P.s. Kuvat napattu jälleen mistäpä muualtakaan kuin weheartit.com -sivustolta! Ja aiemmat vastauspostaukset ovat siis Vastauksia osa I - pientä ja sekalaista sekä Vastauksia osa II - osastohoito, mikäli ette ole vielä lukeneet ja kiinnostaisi lukaista nekin läpi :)

11 kommenttia:

  1. Upeaa, miten avoimesti kirjoitat hoidostasi ja osastojaksoistasi. Tuollaista suoraa rehellisyyttä arvostan ja varmasti monia osastojaksoa mietiskeleviä sinun kokemuksesi auttavat. Myös avohoidon tiiviys ja erityishenkilökunnan tapaamiset askarruttavat monien mieltä ja kirjoituksistasi saa hyviä vinkkejä. Hyvän hoitoa joutuu usein vaatimaan ja näyttää siltä, että viimeisen osastojaksosi jälkeen hoidon komponentit ovat tasapainossa. Kiitos taas kattavasta tietopaketista! <3 Halaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Nell, että postaus tuntui sinusta hyödylliseltä :) Uskon ainakin itse vahvasti siihen, että jakamalla omia kokemuksia, voi oikeasti rohkaista muitakin hakemaan apua! Ja näitä on hyvä pohtia ihan oman itsensäkin kannalta - näkee millaisen tien on kulkenut ja miten tähän tilanteeseen ollaan päädytty. Ei voi olla kuin onnellinen tästä tilanteesta :)

      Haleja <3

      Poista
  2. Kiitos näistä vastauksista, todella mielenkiintoista tekstiä! Itse mietin juurikin oman sairaanhoitajani viikottaisten käyntien loppumista, kunhan muutan (ajankohta tosin ei ole vielä selvillä). Olen käynyt kyseisen ihmisen luona reilun vuoden ajan, mitä ennen kerkesin käydä varmaan pari-kolme kuukautta toisella sairaanhoitajalla. Tavallaan luottamus omaa tilannettani kohtaan on suuri, enkä osaisi kuvitella enää ottavani valtavaa takapakkia, mutta toisaalta minua mietityttää edelleen liian alhainen painoni...Onnistunko nostamaan sen itse näillä eväillä, mitä olen jo tähän asti saanut, vai pitäisikö minun kuitenkin vielä luoda sitten uudessa asuinkaupungissani uudet hoitokontaktit...? Ajatus kaiken "uudelleen aloittamisesta" tuntuu todella työläältä, mutta olen kuitenkin epävarma, pystyisinkö tekemään itse ateriasuunnitelmaani tarvittavia lisäyksiä ja miten psyykkeeni tulee käyttäytymään, jos en kävisikään enää juttelemassa kenenkään ulkopuolisen kanssa. En odota sinulta mitään tyhjentävää vastausta pulmiini, vaan lähinnä tässä kirjoittelen ja pohdiskelen asioita "ääneen".. :)

    Osaatko muuten sano, liittyykö niska-hartiaseudun kireys jotenkin anoreksiaan? Itselläni on vastaavanlaisia ongelmia, mutta en ole käynyt koskaan hoitojeni yhteydessä fysioterapeutin luona.

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin suosittelisin, että hankkisit itsellesi myös uudessa kotikaupungissasi hoitokontaktin! Vaikka tilanne jatkuisikin yhtä hyvänä, niin kyllähän se olisi hyvä, että heikomman hetken tullen olisi sitten joku kenen puoleen kääntyä. Kuten itsekin totesit, juurikin muutosten tekeminen ateriasuunnitelmaan ja sen viimeisen "lisätsempin" saaminen, voisi tarvita tuekseen sen hoitavan tahon, vai kuinka? :) Tottakai haluan uskoa - ja uskonkin - että pärjäät, mutta niin salakavala tämä tauti tosiaan on, ettei koskaan voi pelata täysin varman päälle. Ja sekin on hyvä huomioida varmasti, että kun muutat, tuo se suuren mullistuksen mukanaan. Eli silloin tulee jo muuton myötä niin paljon uutta ja ihmeellistä elämääsi ja perheesi välitön läsnäolokin loppuu, vaikka toki ovat muuten tukenasi. Vaikka kaikki tuo onkin hienoa ja on hyvä asia elämässäsi, on se silti muutos. Oletko asiaa ajatellut tältä kantilta? :)

      Tuohon vikaan kyssäriin. Minulla on ollut koko ikäni ongelmia niska-hartiaseudun kanssa ja minulla on epäilty fibromyalgiaakin, mikä varmasti osittain selittää kipujen kovuuden. Mutta koska se on tähän mennessä pysynyt hallinnassa liikunnan ja hyvän lihaskunnon avulla, niin sairaus on pahentanut tilannetta suuresti. uskon sinunkin kohdalla oleavn kyse ehkäpä siitä, että koska lihaskunto on heikentynyt, niin kivut sillä alueella ovat lisääntyneet. Voisiko olla kohdallasi mahdollista?

      Poista
  3. Kiitos, taas, Laura, kerrassaan ihailtavan avoimista ja rehellisistä vastuksista Sinulle esitettyihin kysymyksiin! Et arvaakaan kuinka paljon apua ja tukea niistä on ollut ja on itsellenikin! Ja tällä kertaa oli ihana lukea ja tunnistaa niin paljon samaa kokemuksissamme. Ihan alkaen siitä, että joka kerta kun itse olen kotiutunut osastolta on minullakin ollut suuri luottamus omaan pärjäämiseen, vaikka takapakki onkin sitten ennemmin tai myöhemmin väijynyt nurkan takana. Mutta, kuten Sinä, minäkin kotiuduin viimeisimmältä osastojaksoltani noin vuosi sitten, ja erotuksena aikaisempiin hoitojaksoihin olen edelleen melko hyvässä kunnossa, vaikka painoa toki vielä lisää saa tullakin. Mutta, siis, saavutus jo tämäkin! Minäkin tapaan säännöllisesti aivan ihanaa sairaanhoitajaa, joka on aivan mahtava ja korvaamaton arjen tuki. Tapaan häntä joka toinen viikko. Toivoisin voivani tavata häntä joka viikko, mutta valitettavasti tämä ei ole resurssipulan takia mahdollista. Hänkin seuraa painoani, mutta sen lisäksi käyn vaa'alla ominpäinkin, vähän turhan usein, mikä ei välttämättä aina ole hyvä juttu... Tuo Sinun kokemuksesi, että kaikkein paras on että punnitukset hoitaa aina ulkopuolinen, kuulostaa kyllä tosi fiksulta ja hyvältä...

    Lopuksi haluan vielä nostaa hattua Sinulle, kun selvisit niin hienosti ja hyvin tuloksin viime talven/kevään osastojaksollasi, vaikkei omahoitajasi osastolla ollut ehkä ihanteellisin mahdollinen. Itse olen näet aina kokenut erittäin tärkeäksi sen, että osastojaksoilla on omahoitaja jonka kanssa synkkaa. Minullakin on niitä huonompia ja parempia kokemuksia. Mutta aina olen yrittänyt asennoitua positiivisesti ja ottaa irti sen minkä saan joka kontaktista, ja uskon Sinunkin toimineen niin. Peruspositiivisella asenteella pääsee jo pitkälle. :)

    Niin, ja vielä yksi juttu: Emmi hoi - jos hiukankin epäröit omaa pärjäämistäsi uudella kotipaikkakunnallasi, niin hakeudu ihmeessä sielläkin hoidon piiriin! Vaikka nyt tuntuukin, että menee jo hiukan paremmin, niin ei ehkä kannata ottaa sitä riskiä että sitten putoaakin korkealta ja kovaa... Tiedän että uusien hoitokontaktien luomien on raskasta (nimim. kokemusta on!), mutta se kannattaa! Uudetkin hoitokontaktit voivat olla ihan helmiä! :) Ja, jos tuntuu ettei uusi kontakti toimikaan niin ainahan voi hoitokontaktin lopettaa. Voimia Sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Andrea, kun jaoit kokemuksiasi! Vaikka melko paljon ollaankin kirjoiteltu, ei tästä asiasta ole sen kummemmin tullut ikinä kokemuksia vaihdettu! harmi tosiaan, että et pääsee hoitajaasi useammin tapaamaan, mutta onneksi edes kerran kahdessa viikossa! Kuten monesti olen todennut, on hoidon saatavuus vieläkin liian heikkoa :( Sen suhteen saamme olla siis kiitollisia, että olemme hoidon piiriin edes päässeet! Mutta suosittelen tosiaan sinuakin miettimään tuota vaaka-asiaa. Itse olen huomannut sen vapauttaneen valtavasti ja ihan edistäneen omaa tervettä ajattelutapaa. Jo ihan muutamankin kerran, kun pystyy välttämään kiusauksen käydä vaa`alla ns. turhaan, on mieli jo paljon vahvempi :) Ellei sitten pysty vaa`alla käymistä valjastamaan vain ja ainoastaan terveen ajattelun hyväksi!

      Ja mitä hyvään omahoitajasuhteeseen tulee: en edes halua ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos avopuolen omahoitajani ei olisi niin ihana! Hän on usein nostanut minut ylös. Ja kyllähän nuo osastonkin omahoitasuhteet ovat tärkeitä olleet, vaikkakaan eivät aina niin hyviä. Kyllä nekin ovat vaikean yli tukeneet ja kannatelleet :)

      Ja tosiaan, komppaan Emmi Andreaa tuossa hoitoasiassa täysin! :)

      Poista
    2. Kiitos teille molemmille mielipiteistänne! :) Tottahan se on, että muutto satojen kilometrien päähän yksin asumaan + uuden koulun aloittaminen ovat haasteita kenelle tahansa, mutta minulle ne ovat kuitenkin vielä lisähaasteita kaiken muun rinnalle. Eli varmasti ihan raskastakin tulee olemaan, kun kaikkeen uuteen pitää totutella ja sopeutua. Siinä mielessä olisi kyllä varmasti tosi järkevää, että loisin hoitokontaktit myös Helsinkiin. Olisi sitten vielä omien tukipilareideni lisäksi ihan ammattilaisiakin taustalla. Seuraavassa ja viimeisessä hoitoneuvottelussa keskustelemme sairaanhoitajani ja lääkärin kanssa myös tästä asiasta. Vaikka luottamus onkin kovaa, niin tuskin koskaan voi pelata liian varman päälle...

      Emmi

      Poista
    3. Mieti asiaa ja keskustele saikkarisi ja lääkärisi kanssa asiasta :) He varmasti pystyvät omalta osaltaan arvioimaan tarvetta tälle sekä ehkäpä ohjeistaa, mitä kautta hoitokontaktia kannattaisi uudella paikkakunnalla alkaa luoda :)

      Poista
    4. Näin aion todellakin tehdä!

      Emmi

      Poista
  4. Hei Laura! Kiitos rehellisistä ja avoimista vastauksistasi! Niitä oli mielenkiintoista lukea. Ihanaa kuulla, että olet saanut mukavan ja pätevän omahoitajan avopuolella. Itse olen ainakin kokenut sen todella tärkeäksi omalla kohdallani. Ja painon seuraamisen suhteen olen päätynyt samaan, käsittääkseni fiksuun ratkaisuun, eli sen hoitaa ulkopuolinen taho.
    Jos kysymyksiä saa vielä esittää, niin minua kiinnostaisi, millainen on suhteesi tällä hetkellä liikuntaan? Esiintyykö Sinulla vielä pakkoliikuntaa ja jos ei, miten olet päässyt siitä eroon? Anteeksi heräämiseni näin myöhään... :)
    Haleja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Ida, että aihe kiinnosti sinuakin :) Itse ainakin olen ollut tyytyväinen tuohon painoasiaan - on yksi asia pois omalta kontolta! Kyllä sitä pähkäiltävää muutenkin on riittämiin tämän sairauden kanssa! Joten mielestäni hyvä päätös sinultakin "ulkoistaa" punnitus :)

      Saa toki kysyä - vaikka lisääkin vielä! Minulla kun on vielä useampi vastauspostaus tulossa :) Kirjoittelin aiheesta tosin helmikuun puolella, muistatko lukeneesi aiheesta silloin? Postaus taisi olla nimeltään "Ajatuksia liikunnasta". En edes itse nyt muista kuinka tarkasti asiasta silloin kirjoitin eli voin toki kirjoittaa asiasta uudemmankin kerran :)Varsinkin tuo pakkoliikunta-asia kiinnosta yleensä monia!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)