keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kokeilevan keittiön antia

Jarno on meillä yleensä se, joka kokeilee innokkaasti uusia ruokia, ja yleensä hänen kokkailunsa syntyvät ilman reseptejä, omien ideoidensa innoittamina. Nyt kun olen saanut Jarnonkin suostuteltua syömään perunan sijaan myös bataattia, olen käyttänyt tätä tilannetta tehokkaasti hyödyksi! Viime viikon torstaina päätin kokeilla Valion sivuilta löytynyttä broileri-bataattipyttipannureseptiä. Koska itse pidin maullisesti lopputuloksesta todella paljon, niin ajattelin jakaa reseptin myös teidän kanssanne täällä. Ihan pieniä muutoksia tein, mutta aika lailla noudatin alkuperäistä reseptiä :)

Ainekset:
450 g Grillattua broileria
600 g Bataattia 
Juoksevaa rasvaa
1 sipuli
1 prk (200 g) Valion Creme fraichea
2 tomaattia
suolaa
Mustapippuria
Hunajaa
(1 prk (180 g) Valio Viola Välimeren salaattijuustoa)


Pinnalle:
Ruohosipulia
1 kananmuna per syöjä

Itse tein kaikki esivalmistelut kuntoon ennen kuin aloin mitään paistelemaan. Ostimme grillatun kanan, jonka puhdistin nahasta ja luista, ja kuutioin lihan lopuksi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi.

Tämän jälkeen kuorin bataatin ja kuutioin sen suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi kuin kanankin. Lisäksi silppusin sipulin sekä pilkoin tomaatit valmiiksi.

Itse koin helpoimmaksi laittaa kaiken mahdollisen valmiiksi ennen varsinaista ruoan valmistusta, sillä Justuksen kanssa ruoanlaitto voi olla välillä hieman haastavaa. Kun ajan kanssa tekee esivalmistelut rauhassa, ei itse ruoan valmistaminen vie enää kovinkaan kauaa aikaa.

Aloitin paistamalla bataattikuutioita juoksevassa rasvassa noin viiden minuutin ajan. Ja koska muuten homma olisi käynyt liian tylsäksi, käytin ajan hyväksi lukemalla P.s. Rakastan sinua -kirjaa ;) Tehokasta ajankäyttöä!

Tämän jälkeen heitin pannulle sipulit...

...ja heti perään kuutioidun kanan.

Meillä käytetään yleensä todella paljon mausteita, mutta nyt halusin pitää maut yksinkertaisina, jotta bataatin makeus pääsisi varmasti oikeuksiinsa. Niimpä mausteina toimivat tällä kertaa ainoastaan suola ja rouhittu mustapippuri.

Maustamisen jälkeen lisäsin seokseen Creme fraichen...

...ja annoin seoksen muhia kannen alla noin kymmenen minuuttia, kunnes bataattilohkot olivat täysin kypsiä.

Lopuksi lisäsin vielä tomaatit ja viimeistelin maun juoksevalla hunajalla. Alkuperäisessä ohjeessa hunajaa ei ollut, mutta itse halusin lisätä sen avulla vielä hieman makeutta ruokaan. Ja hyvin toimi! Lopuksi tarkistin maun ja annoin vielä hetken ruoan hautua kannen alla, jotta tomaatitkin lämpenisivät mukavasti. Alkuperäisen ohjeen mukaan tässä vaiheessa ruokaan olisi lisätty vielä valutettu salaattijuusto, mutta tämä jäi meillä pois tuotteen unohduttua kauppaan!

Loppuhautumisen aikana paistoin meidän molempien annosten päälle kananmunat häränsilmällä. Annokset viimeistelin vielä pilkkomalla ruohosipulia niiden päälle.

Kuten jo aluksi totesinkin, tämä nousi heittämällä tämän hetkeisten arkiruokasuosikkieni kärkeen! Eli tätä tulee varmasti toisenkin kerran vielä tehtyä :) Vaikka ulkonäkö ei välttämättä silmää hivelekään, korvasi maku asian. Ja jopa aina niin kriittinen Jarno piti tästä yllätyksekseni!  Ja tosiaan, itse tein annoksen hieman suuremmalla määrällä bataattia ja kanaa, kuin alkuperäisessä ohjeessa oli kyseisiä aineksia käytetty. Tuon ohjeen mukaan annoksia ruoasta tulisi neljä, mutta meillä isompi annos riitti juuri ja juuri kolmeen annokseen :D


Haastan teidätkin kokeilemaan kyseistä reseptiä, mikäli vaan bataatti teille maistuu! :) Vaihtoehtoisesti voisin haastaa teidät paljastamaan omat tämän hetken suosikkiruokanne tai vaikka jakamaan hyviä bataattiruokareseptejä! :)

<3: Laura

12 kommenttia:

  1. En ookkaan koskaan valmistanut bataatista mitään :o Jotenkin se on jäänyt kokeilematta. Voisitko joskus tehdä videopostauksen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan! :) Voisin kyllä muuten ehkä tehdäkkin videopostauksen, mutta en tiedä riittävätkö tietotekniikan taitoni siihen :D Ja kameraakaan en omista, mitä nyt tietokoneen webkameran. Mutta jos saan joskus videokameraa vaikkapa lainailtua, niin sitten lupaan tehdä! :)

      Poista
  2. MITEN ihmeessä sait leikattua bataatin noin kauniiksi pieniksi palasiksi?

    Nim. käytän sitä uunikasviksiksiin, joita syön päivittäin ja sormet meinaa aina siinä leikatessa katketa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, jaa-a :D Kunhan vaan pilkoin, ehkäpä sattui myötämielinen bataatti? Kokemusta kun ei hirveästi kyseisestä asiasta ole, niin luultavasti tuurilla sain palaset tuon kokoisiksi :D

      Poista
  3. Vautsi! Tosi herkullisen oloista ruokaa! Täytyypä testata! :)

    Sirkku

    VastaaPoista
  4. No nyt taisi löytyä minullekin yksi lemppariruoka lisää ;) Bataatti <3 Kana <3 yhdessä = <3<3 :D menee kokeiluun ehdottomasti! :) Eilen kirjoittelinkin sinulle pitkän kommentin edelliseen postaukseesi, ja kun viimein painoin lähetä, netti katkesi :3 eli avaruuten hävisi se teksti :D kyllä keljutti ja painuin nukkumaan :C Mutta mm. pyysin sinua haastamaan minut jollain lempparilounaallasi, mutta teit työtä kääskettyä ilman pyyntöäkin, mikä sattuma :D Ongelmana kun tahtoo ola tämä jumiutuminen tuttuhin juttuihin, ja sitä kaipasii vaihtelua. Et ole kenenkään omalääkäri tai psykologi, mutta joskus sitä kaipaisi että saisi hetken vastuun harteiltaan, ja joku tekisi päätökset puolestasi. siksi huumori mielessä ja leikki mielessä heitin että saisit jakaa palan reippauttasi minulle, ja haastaa minut lempi lounaallasi/välipalallasi sekä jälkkärilläsi (tietysti ;)) ja minä vuorostani vastaan haasteeseesi toteuttamalla nuo ehdotukset orjallisesti! Itsestään ei aina tunnu saavan irti, ja sitä salaa toivoo että joku ottaisi joskus ohjat käsistäsi, ja itse keskittyisi vain olennaiseen: syömiseen. Taidan ehkäpä ymmärtää miltä tämä kaikki tuntuu :)

    mutta. Suunnitelmasi vaikuttaa tosi hyvältä, tasapainoiselta,toimivalta sekä realistiseltä, ja jään innolla odottamaan kuinka se vaikuttaa sinuun jaksamisen ja painonkehityksen kannalta :) erityisesti ihailen kykyäsi herkutella niin vapautuneesti ilman minkäänmaailman ajattelua. Toisaalta myös olen itse tehnyt edistystä: kun mieleni tekee jotakin hyvää, sanotaan vaikka suklaata, niin yritän kääntää ajatukset niin päin, että kaikki enegia on vain kotiin päin :) yhä useammin onnistun tässä, mutta olisis niin ihanaa jos tuota keskustelua ei aina tarvitsis käydä, vaan sitä kykenisi menemään omien mielitekojen mukaan ihan vapaasti. Monesti silloin kun syö vapaammin niin sitä on myös paljon rennompi fiiliskin syöntien suhteen, mutta sitten kun kangistuu kaavoihin, niistä onkin yhtäkkiä taas vaikeampi päästää irti, ja tietoisuus omasta syömisestä kasvaa. Onko sinulla ollut näin? Itse ainakin koen, että kun heitän hattuun sitä mitä milloin tekee mieli, niin mieli ei jaksakaan enää mietiskellä mitään turhia juttuja, kuten kaloreita :)

    Kysyit omasta ateriasuunnitelmastani... Tämä herättää minussa kamalana ristiriitaisia tuntemuksia :/ ehkä kuiteknin rohkenen sen laittamaan esille, tuntuu vain että se olisi ehkä turhaa: en ole onnistunut saamaan vielä lukijoiksi muita vastaavassa tilanteessa olevia, joten tuntuu tyhmältä esitellä terveille ystävilleni omia syömisiäni. Ehkä häpeän sitä jotenkin? Toisaalta tiedän että voisin saada sen myötä kannustusta ja rohkeutta kasvattamaan sekä tekemään muutoksia suunnitelmaani, omat käsitykseni ovat ehkä liian epärealistisia. Toisaalta siis halu on kova, mutta ihan selvästi jotain pelkään, en tiedä vain mitä. saanhan sen sieltä tietty poiskin jos alkaa liikaa rinnasta puristamaan :) Olet käynyt osastolla useamman kerran, joten olet varmasti paljon viisaampi ja kokeneempi mitä tulee ruoka-annoksiin ja painonnostoon,kuin mitä minä, joka itse on laatinut suunnitelmansa muiden ateriasuunnitelmien pohjalta. Tiedän että ihmiset ehkä osaisivat siis minua auttaa ja antaa rakentavaa palautetta, mutta pelko tulee vain sykleissä, hassua :)

    Mutta juu, ihana kirjoitus herkullisine kuvineen! Tällaisia reseptivinkkejä lukee mielellään :) Itse voisin haasta sinut kokeilemaan pinaattia: tee lounas-salaatti, jonka pohjana on pinaattia! Todella maistuvaa, ja mukavaa vaihtelua! JA pitää sisällään aivan super paljon mm K-vitamiinia, sekä kaikkea muuta hyvää :):) Kokeiles, ellet ole jo kokeillut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kurja juttu! Turhan tuttua itsellekin tuo, kun kirjoittaa jotain oikein pitkään ja ajatuksella ja yhtäkkiä se kaikki katoaa jonnekkin, ties minne! :(

      Tuo on kyllä minullekkin enemmän kuin tuttua, että kun saa sen vapaan vaihteen päälle, niin kaikki sujuu todella mallikkaasti! Kalorit menettävät merkityksensä, usklataa kokeilla uusia juttuja jne. Mutta jos tuo fiilis hetkeksikään katoaa ja alkaa turvautua tiettyihin ruokiin ja toteuttaa vaikkapa aamupalansa aina samalla tavalla, se tietoisuus omasta syömisestä kymmenkertaistuu! Eli koko ajan pitää kiinnittää huomiota siihen vaihtelevuuteen ja siihen omaan toimintatapaansa. Mutta se on hienoa, että itsekin tiedostat tuon asian, niin pystyt paremmin käymään taistoa sitä kohtaan! Teet entiseen tapaasi vaan kivoja ruoka-arvioita blogiisi, etsit sitä vaihtelua ja heität rutiinit ja turvaruoat romukoppaan. Nimittäin toimii! :)

      Jos yhtään arveluttaa, niin ehkäpä sinun ei ole hyvä laittaa suunnitelmaasi seille! Toki voisit siitä saada paljon tukeakin, mutta ehkäpä voit saada sitä myös esimerkiksi hakemalla määriin parannusta vertaamalla vaikkapa minun tai jonkun muun samassa tilanteessa olevan suunnitelmaan? Siinä hahamottuu sinullekkin se, onko suunnitelmasi todella riittävä :) Mutta edelleenkin: rohkeutta sinulle ihana tyttö tekemään niitä lisäyksiä! Voin taata, että kunhan vauhtiin pääset, se tuntuu oikeasti todella hyvältä! :)

      Täytyy ottaa tuo pinaattihaaste vastaan! Minun täytyy pohtiakkin, millä sinut haastaisin, käyn sitten idean heittämässä blogisi puolelle! Täytyykin tästä alkaa miettimään, hmm.. ;)

      Poista
  5. En ole ikinä käyttänyt bataattia missään, joten ehkä olisi jo korkea aika! Resepti kuulosti ja ruoka näytti todella hyvältä!! Aion varmasti tätä ohjetta tulevaisuudessa testailla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ja varsinkin jos makeasta pitää, niin bataatti on oiva ruoka-aine siinäkin suhteessa ;)

      Poista
  6. Nam, Laura, mitä herkkua:) Bataatista en niinkään tiedä, mutta lanttu on tosi hyvää perunalaatikossa! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan:) Ja hei, haluan vielä muistutella, että älä niin kauheasti ota itseesi niistä terveellisyyskommenteista, sillä tällä hetkellä riittää, että ruoka on hyvää ja monipuolista! Toki on hyvä, jos ateria sisältää ravintoaineita runsaasti, mutta haluaisin vedota tässä nyt siihen postaukseesi hyvän elämän salaisuudesta! Kaikkea hyvää, ihana<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttu on kyllä myöskin todella hyvää! Itse olen sitä uunijuureksissa käyttänyt ja kyllähän lanttulaatikkokin maistuu minulle todella hyvin :) Siinä on se sama kiva makeus kuin bataatissakin! :)

      Ja kiitos vielä tuosta loppukommentista <3 Yritän tosiaan luottaa siihen, että toimin nyt oikeasti parantumiseni kannalta oikein. Sillä vaikka kroppa parantuisikin täysin terveellisellä ruoalla, koen psyykkeen parantumisen kannalta olevan välttämätöntä käydä läpi niiden kaikkien, ennen täysin kiellettyjen ruokien hyväksymisen. Kyllähän mieli hieman hämmentyi kommentteja lukiessani, mutta kyllä tämä tästä :)

      Samoin sinulle ihanalle kaikkea hyvää <3

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)