maanantai 25. maaliskuuta 2013

Paluu ateriasuunnitelmaan

Kuten totesinkin eilisessä ruokapäiväkirjapostauksessani, olen päättänyt monen lukijan suosituksesta ottaa taas ateriasuunnitelman käyttööni. Olen pohtinut asiaa monelta eri kantilta, ja päättänyt kokeilla miten ateriasuunnitelman noudattaminen vaikuttaisi syömiskäyttäytymiseeni, jaksamiseeni sekä ennen kaikkea painooni. Eihän tässä ole kuin voitettavaa! Mutta koska päivärytmini on nykyään täysin erilainen kuin osastolla, ei viime keväinen ateriasuunnitelmani toimi sellaisenaan arjessani. Tästä johtuen päätinkin muokkailla kyseistä ateriasuunnitelmaa siten, että sisältö ja energiamäärä säilyisivät suunnilleen samanlaisena, mutta aterioiden rytmitys muuttuisi minun nykytilanteeseeni sopivammaksi. Miltä tämä teistä kuulostaa?

Keskustelin asiasta myös omahoitajani kanssa viime viikolla. Pohdimme sitä, mitkä ovat ateriasuunnitelman noudattamisen hyviä ja huonoja puolia. Olen koko ajan ollut onnellinen siitä, kuinka ole kyennyt vastaamaan nykyään nälkätuntemuksiini sekä mielitekoihini. Syömiseni on ollut vapaata eikä kiellettyjä ruokia ole enää olemassakaan. Mutta tällä hetkellä se vain ei riitä. Se, että vastaan nälkäviesteihini kehoani samalla kuunnelleen, on oikeastaan tällä hetkellä vain ja ainoastaan huono asia. En olisi ikinä uskonut voivani ajatella näin, sillä jos energiankulutukseni ei olisi tällä hetkellä niin valtaisa ja painoni olisi vakiintunut normaalin puolelle jo pidemmäksi aikaa, olisi tilanne aivan loistava. Tilanne olisi juuri sellainen, kuin koko sairauteni ajan olen terveydestä unelmoidessani toivonut. Nyt kuitenkin juuri se kehon kuunteleminen ja sen viesteihin vastaaminen on saanut minut jämähtämään paikoilleni. Koska nyt ei nälkäviesteihin vastaaminen vain yksinkertaisesti riitä. Kyllä, se on jo loistava lähtökohta, että kuuntelen kehoani, mutta ei riittävästi. Tällä hetkellä minun täytyisi aina syödessäni kaivaa muistini perukoilta ne fyysiset tuntemukset, joita koin osastolla, kun painoni todella nousi. Ajoittain toki nälkä oli niin valtava, ettei mikään ruokamäärä tuntunut nälkääni tyydyttävän, mutta tunsin paljon muutakin: ähkyä ja ihan fyysistä kipua. Olin ajoittain niin täynnä ja närästys oli niin hirvittävää, että itkin ihan silkasta kivusta. Tästä huolimatta söin jokaisen ateriani, jokaisen annokseni ja jokaisen edessäni olevan ruoan murusen loppuun viimeistä piirtoa myöden. Saatoin olla ähkyssä vielä edellisestäkin ruokailusta seuraavaa aloittaessani, mutta tällä ei ollut väliä: uusikin ateria oli syötävä ja ajallaan. Tällöin jouduin heittämään niin fyysiset kuin psyykkisetkin tuntemukset ja ajatukset romukoppaan.

Tietenkään en voi täysin yhtä ehdottomalla aikataululla käydä ateriasuunnitelmaani noudattamaan, sillä pienen lapsen kanssa mikään ei koskaan mene suunnitellusti arjen pyörteissä. Mutta parhaani voin yrittää ja ottaa tavoitteeksi, että kaikki listalla oleva tulee syödyksi, vaikka aikataulu hieman heittäisikin. Ja juuri tämän vuoksi päätinkin kokeilla muokata ateriasuunnitelmaa nykyiseen arkeeni paremmin sopivaksi. Näin ollen voin huomioida ateriasuunnitelmassani yösyömiset, joita tällä hetkellä on noin kahdesti yössä. Ja tämähän on ihan hyväkin asia sen suhteen, että saan kaikki ateriat mahdutettua vuorokauteeni. Meillä kun päivällinen venyy joskus niin myöhäiseksi, että iltapalojen syöminen jää usein sen vuoksi liian heikoksi. Muutenkin ateriasuunnitelman noudattaminen helpottaa varmasti osaltaan ateriarytmistä kiinnipitämistä. Kun ateriat on sovitettu oman päivärytmin mukaiseksi, eivät välit pääse venymään liian pitkiksi.

tumblr libros - Buscar con Googleclock | via Tumblr
clock, tic tacTea in Vintage Cup with Tiny Pocketwatch | via Tumblr

Haluan kuitenkin pitää pääaterioiden annoskoot suurpiirteisempinä, koska tiedän syöväni niillä enemmän, kuin mitä ateriasuunnitelmassani annoskooksi määritellään. Esimerkiksi Helsingissä vaihtoehtoiseksi päivälliseksi oli määritelty puolikas ravintolapitsa, mikä korvaisi sekä pääruoan että jälkiruoan. Itse taas syön poikkeuksetta kokonaisen pitsan jälkiruokineen. Ateriasuunnitelma määrittelee päivälliseksi myös esimerkiksi 12 pinaattilättyjä, mutta minä tarvitsen nälkäni sammuttamiseksi kokonaisen paketin eli tuplamäärän. Koska tämä asia on niin mallillaan, en halua ottaa sen suhteen takapakkia ja alkaa mittailla ruokiani sen tarkemmin. Tällainen rennompi ajattelumalli on pitänyt minut pois pakonomaisesta kalorien laskennasta, mikä on ollut suuri rasite parantumiselleni, joten siihen en halua missään nimessä joutua palaamaan. Haluan myös siksi säilyttää erilaiset tuotteet, suuren vaihtelun ja joustavuuden aterioissani, että ei ole vaaraa päätyä taas käyttämään ainoastaan tiettyjä turvaruoiksi muodostuneita tuotteita. Haluan nauttia, kokeilla ja löytää uusia makumieltymyksiä. Tiedän paremmin kuin hyvin, että rutinoituminen ja kaavoihin kangistuminen on se, mikä ruokkii omalla kohdallani pakonomaista ja sairasta syömiskäyttäytymistäni. Kun heittäydyn ja kokeilen vaikkapa jokaisella aamupalalla uusia yhdistelmiä, olen jättänyt sairauden taas hieman enemmän taakseni.

Pancake . .Rezultatele căutării de imagini Google pentru http://images4.fanpop.com/image/photos/17000000/Heart-Shaped-Banana-Pancakes-random-17092028-650-437.jpgxoxo | via TumblrYUMMI | via Facebook

Kaikki tämä yhdistettynä arkeeni muokatun ateriasuunnitelman noudattamiseen, vaikuttaa minusta todella hyvältä ja lupaavalta! Joten ajattelin poimia nykyiseen syömiskäyttäytymiseeni parhaat palat ja hyödyt sekä ateriasuunnitelmastani että jo saavuttamastani vapaammasta ja joustavammasta ruokailusta. En halua luopua ateriasuunnitelman vuoksi siitä, että voin mennä kahville kauppareissulla spontaanisti. En myöskään halua olla vastaamatta nälkätuntemuksiini sen takia, että ateriasuunnitelmassa ei nyt tiettyä ruokaa satu lukemaan. Sillä vielä jokin aikaa sitten näin olisi käynyt. Minulla ei olisi riittänyt uskallusta ylittää ateriasuunnitelmaa, vaan se olisi tuntunut maksimilta, mitä saa syödä. Nyt tämä ajatus täytyy kääntää päälaelleen: ateriasuunnitelman sisältö on se minimi, mitä päivän aikana tulee syödä. Kaikki muu on vain ja ainoastaan hyväksi! Ja olen oikeastaan vapautunut jo tästä orjallisesta ajattelutavasta. Nyt minulla on tietty runko, mikä toimii apunani ennen kaikkea painon normalisoimisessa. Mutta sen lisäksi minulla on vapaus, mikä ruokkii tervettä puoltani entisestään :)

Eniten odotan ateriasuunnitelmalta sitä, että ne pienet "unohdukset" tulevat mukaan ja lisäävät osaltaan saatua energiamäärää. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat lounaan ja päivällisen ruokajuomat. Ne ovat olleet aivan liian helppo "unohtaa" aterian ohesta ajatuksella "ruokahan se pääasia on". Mutta kummasti sitä energiavajetta tuollaisistakin asioista syntyy. Toivon ateriasuunnitelmalta myös tukea aikataulutukseen ja ateriavälien pysymiseen sopivina. Toivon suunnitelman tuovan mukaan vahvistusta sellaiselle ajatukselle ja olotilalle, että syön ennen kuin nälkä pääsee edes yllättämään kunnolla. Tämä nimittäin vaivaa minua valtavasti vieläkin: miten terveet ihmiset reagoivat nälkätuntemukseen? Syödäänkö silloin, kun nälkää ei edes vielä juurikaan tunnu? Onko orastava nälkä merkki energiantarpeesta? Sillä sitä en usko, että kukaan terve noudattaa anoreksiaa sairastavien logiikkaa: syödä saa vasta, kun nälkä on huutava ja olo todella heikko. Tästä terveestä ajatuksesta haluaisin saada kiinni entistä vahvemmin, mikä olisi valtava voitto terveydelle! Toki lähellä jo olen, enkä enää kallistu todellakaan tuon viimeisen vaihtoehdon puolelle, mutta kyllä se viimeistely tuolle terveelle ja luonnolliselle toimintatavalle vielä kaivataan. Asia, mikä täytyy opetella uudeelleen, jotta voi parantua. Olen sen niin totaalisesti unohtanut, että miten minä itse toimin, kun syöminen ei ollut minulle ongelma?

Odotan myös mielenkiinnolla sitä, miten tämä vaikuttaa painooni. Olen nimittäin tuskastunut hitaaseen etenemiseen ja haluaisin oikeasti vauhditusta painon nousemisen suhteen. En malta odottaa sitä fiilistä, kun olen sen tietyn lukeman saavuttanut! Sillä koen sen oikeasti vain ja ainoastaan positiivisena asiana :) Ja nyt kun tulevina viikkoina tiedän mihin tuloksiin tällä suunnitelmalla päästään, on siihen helppo tehdä lisäyksiä tarpeen vaatiessa :)  Ehkäpä ateriasuunnitelma saa kulkea matkassani nyt niin kauan, että saan painoni vakiinnutettua sinne normaalin puolelle. Koska psyykkeeni on jo melkoisen vahva, on tämä se tuki, mikä viimeistelee onnistuneet ruokailut. Ateriasuunnitelma takaa sen, että minun tulee varmasti syötyä tarpeeksi, kunnes voin sataprosenttisesti luottaa omiin tuntemuksiini ja ajatusteni terveyteen. Lähellä se on jo nytkin, mutta jonkin lisäpotkun vielä tarvitsen, jotta tavoitteeseeni pääsen. Ja koska pystyn suhtautumaan ruokailuun jo niin rennosti, voin hyvin soveltaa ateriasuunnitelmaa päivän mukaan, vaihdella ateriasisältöjä, herkutella ylimääräistä tai vaihtaa aterioiden paikkaa, huolehtien kuitenkin siitä, että kaikki tulee päivän aikana syötyä. Rennosti, mutta ennen kaikkea tarkasti - se on nyt tavoitteenani ja ohjenuoranani! :)

Olen tässä muutaman päivän jo haeskellut itselleni toimivaa ateriasuunnitelmaa ja pikku hiljaa sellainen onkin alkanut löytyä. Jos vaan teitä kiinnostaa, voin tänne esillekin ateriasuunnitelman laittaa? Mutta jo nyt voin sanoa, että hyviäkin asioita tämän myötä olen päiviini saanut - todellakin! :)

<3: Laura

P.s. Kuvat weheartit.com -sivustolta :)

18 kommenttia:

  1. Taas kerran todella ilahduttavaa luettavaa. <3 Olen niin onnellinen nykyisestä tilanteestasi, ja ennen kaikkea tästä henkisen puolen huikeasta edistymistä, joka huokuu niin teksteistäsi, kuin myös aidosta hymystä kasvoillasi! :)

    Tuo nälkätuntemusten seuraaminen on tosiaan mutkikas juttu, ja tuntuu suorastaan järjettömältä, että niinkin luonnollisen ja intuitiivisen asian voi "unohtaa! Aivan kuin pitäisi opetella uudestaan menemään vessaan ajallaan! :D

    Olen puhunut psykologini kanssa paljon asiasta, ja onneksi alkanut vähitellen itsekin ymmärtää, että jo se ensimmäinen mielihalu ja pieni kutkuttava ajatus ruokailusta on orastavaa nälkää - signaali jota täytyisi kuunnella! Ei ihmisen kuulu tosiaan kituuttaa sinne jaksamisen äärirajoille asti kunnes vihdoin sallii itsensä syödä. Tässähän sitä sitten opetellaan, pikkuhiljaa. :) Huomaan kuitenkin omalla kohdallani onneksi jo suurta edistystä juuri kehon viestien kuuntelussa. Virkeä ja iloinen mieli, sekä fyysinen jaksaminen ovat paras palkinto mitä oikeanlaisesta syömisestä voi saada!

    Uskon että aterisuunnitelman mukailusta on tilanteessasi paljon apua, ja se antaa suuntaa lisäysten tekemiselle. Hyvä pointti myöa tuo, ettei ateriasuunnitelma saa missään nimessä rajoittaa spontaania syömistä tai ateriakokoja, vaan sen täytyy enemmänkin antaa mallia ehdottomasta minimistä. Odotan innolla että pääsen kuulemaan tarkemmin miten käytännön toteutus on sujunut!

    Ihanaa ja aurinkoista alkuviikkoa koko perheelle, keskiviikkoa odotellen! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana <3 Oon kieltämättä itsekin jopa ihan innoissani näistä kaikista parannuksista, mitä oon pystynyt tekemään nyt viikon sisällä!

      Tuo on kyllä hyvä ohjenuora seurattavaksi, että heti kun mieleen hiipii ensimmäinen ajatus siitä, että voisi jotain syödäkin, on se merkki siitä, että niin todella tulee tehdä! Huomaan positiivisena asiana itse nyt ihan viime päivien ajalta sen, että olen tosissani yrittänyt tarttua tähän signaaliin ja olen oikeasti todella harmissani, jos en pysty siihen vastaamaan heti syystä tai toisesta. Tänäänkin, kun olin aikeissa käydä aamupäiväkahveille syömisineen, niin Justus alkoi olla niin väsynyt ja kiukkuinen, ettei auttanut kuin lykätä poika vaunuihin ja lähteä kävelylle. Ja kun olin niin ajatellut, että "kiva lähteä reippailemaan, kun olen ensin tankannut". Mutta ainakin yritin :)

      Keskiviikkona tosiaan ruoditaan asiaa sitten perinpohjin ja kaikki muutkin asiat maan ja taivaan väliltä! ;)

      Poista
  2. ei ateriasuunnitelman käyttä ole todellakaan mikään menetys! se vain takaa että saa varmasti riittävästi ruokaa päivän aikana ja todellakin voi ottaa siihen lisäksi vielä jotain jos tuntuu eihän siitä mitään haittakaan ole sinun tilanteessa päinvastoin. pitää kiinni syömisen rentoudesta samalla, esim jos ei tee mieli jogurttia niin ottaa sitten vaikka rahkaa tai jäätelöä tms. unohtaa kaikki kalorit maitotuote kuin maitotuote. tosi hienoa että pystyt syömään just kokonaisen pitsan tms. ei kannata alkaa nipistää tyylii muilta aterioilta vaikka olo oliskin täys viel iltapala aikaan koska just silloinhan saattaisit päästä siihen samaan tuntemukseen mikä oli osastolla. ehkä kauheaa, mutta paranemisen arvoista! ja vielä siitä ateriasuunnitelmasta, että onhan diabeetikoillakin tarkat ruokailu suunnitelmat joita heidän täytyy noudattaa jotta sairaus pysyy kurissa =) miksei mekin saatais hoitaa omaa sairauttamme ateriasuunnitelman kanssa! ja mielestäni se jos mikä osoittaa vahvuutta oman syömisen hoitamisessa että pystyy pitämään tarvittaessa kiinni ateriasuunnitelmasta eikä jämähdä johonkin joka ei vaan toimi. voimia! sulla on paljon hienoja ja hyviä ajatuksia, käytä niitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta ja ajatuksia herättävästä tsemppikommentista! :) Tuo diabeetikkovertaus on oikeasti todella hyvä ja siihen olen joskus aiemminkin ajatuksissani tukeutunut. Hyvä kun palauttelit sen mieleeni! Koska niinhän se on, meillekin säännöllinen syöminen on juurikin sitä oman sairauden hoitoa. Ja tuo "maitotuote kuin maitotuote" on juurikin se oikea ajatus, sillä sitten kun tuohon pystyy, niin voi aikalailla iloita kaloriajattelun taaksejäännistä! Itse koen oikeasti olevani tuossa vaiheessa ja se on ihana asia :) Juurikin se vaihtelevuus takaa sen, ettei voi eikä tee mielikään kaloreita juuri mietiskellä! Ja sekin on juurikin normaalia, ettei tuote aina vaihdu saman ravintoaineryhmän sisällä, vaan joskus se maitotuote voikin olla vaikkapa leivonnainen: pääasia, ettei energia vaan nipisty :)

      Eilen muuten söin pitsan päivälliseksi ja iltapalaa syödessäni olikin sitten aikanmoinen ahtamisfiilis, mutta juurikin se on se, mikä tuottaa tulosta! Ja parin tunnin päästä heräsin karmeaan nälkään, joten ne yöeväätkin on todella aiheellisia sekä se iltatankkaus, vaikka silloin sattuisikin olemaan ähky. Kroppa vaan huutaa niin paljon energiaa! Mutta nyt ei voi olla oikeasti kuin todella hyvillä mielin tästä kaikesta! :) Ja valtava kiitos sinullekin oikeasti tästä tsemppauksesta ja rohkaisusta! :)

      Poista
  3. Kovasti kiinnostais tuo uusi ateriasuunnitelma :) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, yritän tällä viikolla joku päivä sen julkaista! :)

      Poista
  4. Jos osastolle menee huonossa kunnossa, niin onko ihan aluksi sellanen tosi pieni ateriasuunnitelma, koska nälkiintynyt keho ei kestä suurta määrää ruokaa kun se ei oo tottunut saamaan ravintoa? Oliko sulla näin? Vai onko se start-suunnitelma jonka oot postannut, niin sun eka suunnitelma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä näin on, että aloitetaan pienemmästä, mitä sitten vähitellen kasvatetaan. Mulla on vaihdellut hieman osastojaksosta riippuen. Esimerkiksi ihan ensimmäisellä osastojaksollani suunnitelma oli pienempi kuin tuo Start. Myös tuolla Helsingin syömishäiriöyksikössä, jonka ateriasuunnitelma start on, on käytössään start-, mikäli potilaan fyysinen tila on todella huono. Itse olin ennen Helsinkiin menoa odotellut pari viikkoa paikkaa toisella osastolla, missä söin aluksi selvästi vähemmän ja sitten Helsingissä aloitin startilla. Mutta riippuu todella paljon potilaasta ja tilanne arvioidaan kunkin kohdalla erikseen!

      Melkeimpä jos fyysinen tila on niin huono, että sisätautiosasto on välttämätön "aloituspaikka", voidaan aloittaa paljon vieläkin pienemmillä annoksilla, että vältetään tietyt "komplikaatiot".

      Tällainen minun kokemukseni on asiasta :)

      Poista
  5. Tuo ateriasuunnitelman pohjaksi ottaminen on varmasti todella hyvä juttu. Ja nimenomaan että se on se mininmi, mitä täytyy syödä. Itsekkin olen yrittänyt ottaa suunnitelman taas käyttöön juurikin tuolla ajatuksella että se on se minimi.. Itselle se ainakin antaa tavallaan luvan syödä.

    Paljon jaksamisiam pikku pojan kanssa <3

    miisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miisa <3 Ota sinäkin ihmeessä suunnitelma käyttöön, jos yhtään uskot sen tukevan sinua! Ja niin varmasti käykin, kunhan vaan rohkaistut sitä täysin noudattamaan :)

      Kivaa alkanutta viikkoa ja tsemppiä! :)

      Poista
  6. Teethän Laura, sen ruokapäiväkirjapostauksen siitä ateriasuunnitelman noudattamispäivästä?:) Se olis tosi kiva<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen ehdottomasti! Ajattelin ensin tehdä postauksen muokkaamastani ateriasuunnitelmasta ja sitten sen mukaan toteutettuja ruokapäiväkirjapostauksia! :)

      Poista
  7. Siis, ihan loistavaa, Laura, jos ja kun pystyt yhdistämään uusvanhan ateriasuunnitelmasi noudattamisen ja jo saavutetun rentouden syömistesi suhteen! Esim. juuri tuo, että syöt kokonaisen pizzan tai paketillisen pinaattilättyjä puolikkaiden sijaan. Etkä lähde enää mittailemaan ruokia, kun siitä kerran olet päässyt eroon. Siis siinä myönteisessä mielessä, että syöt enemmän kuin mitattavat määrät olisivat. Sitä nimittäin eniten pelkäsin, että jos ateriasuunnitelman noudattaminen johtaakin taas mittailemiseen ja kalorien laskemiseen (näin ollen ymmärsin myös Jarnon huolen...) Mutta, siis, todella hyviltä kuulostavat nykyiset suunnitelmat ja se, että ateriasuunnitelma todellakin on se minimi, mitä tulee syödä. Sitähän aina ravitsemusterapeutitkin toitottavat. Juurikin koska sairas mieli helposti muuttaa sen maksimiksi. Hienoa, että Sinulla on nyt tuollainen ihan mieletön tsemppifiilis päällä, Laura! Saat nähdä että kesäksi kuntoon -projektisi alkaa vielä pikkuhiljaa tuottaa tulosta!

    Voimia ja aina vain lisää tsemppihenkeä Sinulle, Laura!
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea, nyt tuntuu kyllä niin hyvältä! <3 Ja ihan hyvältä näytti tänään punnituksessakin lukema ;) Eli oikeita valintoja olen kuin olenkin tehnyt!

      Mutta tosiaan, Jarno on kyllä huolissaan juuri sellaisesta orjallisuudesta ja paluusta siihen ylitarkkaan toimintatapaan. Ja sitä pelkäisin itsekin, jos alkaisin taas yhtäkkiä mittailemaan ja punnitsemaan ruokia! Se kaikki vaan ruokkisi sairaita ajattelutapoja, joista olen jo eroon päässyt. Ihan mielenkiinnosta nimittäin eilen mittasin makaronin, mutta totesin määrän oikeasti olevan liian pieni! Eli uskon voivani luottaa siihen, että otan tarpeeksi pääruokaa ilman mittailujakin :)

      Nyt vaan sinullekin samanlainen tsemppihenki päälle! Nauti auringosta ja hyvästä olosta, joka oikeita valintoja seuraa! :)

      Haleja <3

      Poista
  8. Kuulostaa tosi hienolta suunnitelmalta! Saavuttamasi rentous + ateriasuunnitelma tukipilarina luovat varmasti hyvän pohjan edistymiselle :) Tärkeää on tosiaan muistaa, kuten itsekkin sanoit, ettet sitten vahingossakaan lipsahda sinne orjallisuuden puolelle vaan annat mennä tuhatta ja sataa eteenpäin! :D Ateriasuunnitelmasta noukit vain ne pienet unohdukset ja lipsahdukset kehiin ja koitat rytmittää sen avulla päiviäsi niin, ettei nälkä kasva liian suureksi :) Tsemppiä! <3

    Minulla on vielä tekemistä sen ajatuksen suhteen, että ateriasuunnitelma on oikeasti se MINIMI, mitä tulee syödä, ei maksimi! Jotenkin vain jarrut meinaavat iskeä päälle, jos mietin ottavani vielä jotain lisää, vaikka näinhän sen ei missään nimessä pitäisi olla! Eilen tosin onnistuin hienosti luottamaan nälkätuntemukseeni ja syömään yli ateriasuunnitelmani, mutta tällaiset onnistumiset olisivat kyllä useamminkin tervetulleita. Muistan kun ylitin ensimmäisen kerran ateriasuunnitelmani yhdellä omenalla ja olin niin iloinen! :D Noista ajoista on jo onneksi tapahtunut selvää edistymistä terveempään suuntaan. Jostainhan se on kuitenkin aina aloitettava, vaikka sitten siitä yhdestä omenasta.

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emmi <3 Aion todellakin ottaa nyt kaikista eri keinoista ne parhaat käyttööni, jolloin uskon lopputuloksen olevan oikeasti hyvä! :)

      Mutta sekin on Emmi mahtavaa, että tiedostat asian olevan noin ja haluat saada ajatuksiisi sen suhteen muutoksia! Ja kun onnistumisia seuraa voittajafiilis, niin muista se olotila seuraavankin kerran, kun puntaroit kahden vaihtoehdon välillä. Väittäisin jo sinunkin tilanteessasi, siis kuinka pitkälle olet jo tiesi taistellut, niin pahempi mieli sinulle tulee santsauksen väliin jättämisestä kuin itse lisäyksestä. Vai olenko ihan väärässä? :)

      Poista
    2. Ei vaan olet juurikin oikeassa tuossa santsausasiassa! Eiliseltä minulla on antaa tähän hyvä esimerkki: Menin käymään koululla ja kävin samalla syömässä lounaan ruokalassamme. Tarjolla oli oikein herkkuani, uunikalaa ja perunoita, mutta kun olin annokseni ottanut ja suuntaasin pöytään, minua harmitti ihan hirveästi. Ja se syy harmitukseen jos joku kertoo edistymisestäni: olin ottanut mielestäni aivan liian VÄHÄN ruokaa nälkääni ja mielitekoihini verrattuna! En jäänyt kieriskelemään harmituksessani, vaan reippaana tyttöni kävin hakemassa lisää kalaa :) Eli ottamatta jättäminen olisi todellakin jäänyt kaivelemaan mieltäni, mutta nyt tuli niin voittajafiilis! Eikä mielessäni käynytkään ajatus, että mitähän muut ajattelevat, kun haen lisää, vaan menin niin itsevarmana sinne linjastolle lautasineni :D

      Emmi

      Poista
    3. Tuo on huikea juttu, että pystyit santsaamaan! Itselläni on pitkään ollut se, että tavallaan lautaselle saan otettua huikeitakin määriä, mutta sitten santsaus tuntuu vaikealta. Mutta onneksi ei enää ja varsinkin noutopöydissä olen huomannut sen, kuinka tulee tunne, että oikein "kuuluu" santsata, kun siitä kerran maksaakin :D

      Ja mitä tuohon muiden ajattelemiseen tulee: itse ainakin ihailen ihmisiä, jotka syövät kunnolla! Jarno aina jaksaa puhua yhdestä tytöstä, kenen vieressä yksissä häissä viime vuonna istui, ja kuinka upeaa oli nähdä, kun tyttö/nainen syö samanlaisia annoksia hyvällä ruokahalulla kuin miehet! :D Ja kyllä itsekkin oikesti ihailen niitä, jotka syövät kunnolla ja rennosti, turhia niuhottamatta :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)