lauantai 9. maaliskuuta 2013

Raskaus - haasteita kera onnen ja ilon

Nyt ajattelin jatkaa tarinointia raskausajastani, sitä on muutama jo kysellytkin :) Aiemmin siis olen kirjoittanut aiheesta postauksissa Ihmeellinen yllätys - raskaus sekä Raskaus ja muutosten tuulahdus. Nyt tässä siis jatkoa sille, mihin viimeksi jäin!

Kaikki oli sujunut raskauden suhteen kuin tanssi, kun heinäkuu kääntyi elokuun puolelle. Odotin raskaudentuomaa painonnousua luonnollisena ja tärkeänä osana raskautta - en siis suinkaan kauhulla! Mutta miten käy, kun näin ei tapahdukaan hyvästä ruokailusta huolimatta ja joudun jo itse ilmaisemaan huoleni neuvolassa? Kyselin jo ensimmäisinä kertoina neuvolassa ihan mielenkiinnosta siitä, milloin painon tulisi alkaa raskauden vuoksi nousemaan. Terveydenhoitaja sanoi, että ei sillä ole mitään kiirettää, ja joillakin paino nousee hyvin vähän, joillakin aluksi jopa laskee. Minua kehotettiin syömään niin kuin hyvältä tuntuu - ehdottivat jopa "herkuttelemaan" mansikoilla kesän kunniaksi. Ja kyllähän minä herkuttelin, ja vaikka millä muullakin herkullisella ruoalla. Tästä kaikesta huolimatta ruoka ei ottanut tarttuakseen kehooni. Niin, eihän minulla paino muuttunut laisinkaan, vaan pysyi kyllä numeraalisesti kohdillaan ja muussa elämäntilanteessa olisi näyttänyt todella hyvältä. Mutta kun tähän yhdistetään raskaus, ei asia olekaan yhtä yksinkertainen asia. Kun vauva kasvoi sisälläni, laihduin minä samaan aikaan ilman, että se olisi lainkaan vaa`assa näkynyt. Kasvava vatsa loi illuusion, että kaikki olisi hyvin. Ja tavallaanhan asiat olivatkin mitä parhaimmin. Ja pienestä ajatusten notkahtamisesta huolimatta, sain ajatukseni taas kokoon ja söin, söin, söin - söin ihan todella ja nipistin kulutuksen minimiin. Ukko piti puolensa ja otti kaiken tarvitsemansa, kasvoi hienosti omalla käyrällään, oli aktiivinen ja potki kylkiluuni kipeiksi - pikkuinen voi siis loistavasti.

Vuosien itsensä kiduttamisen jälkeen anoreksian rintamalla, on ainakin minulla ollut hyvin kadoksissa ajatus oikeanlaisesta hyvinvoinnista. On pistänyt itsensä kestämään niin kurjaa fyysistä oloa, että siihen on valitettavasti aivan liiaksi tottunut. Tämän kysymyksen eteen taas syksynä jouduin, kun oli aika arvioida omaa fyysistä hyvinvointia. Minä kestin ja jaksoin, mutta oliko se normaalia? Se, että painoni ei raskauden etenemisestä huolimatta tahtonut nousta, vaikutti väistämättä fyysiseen jaksamiseeni. Mutta kuten anoreksiaa sairastavilla yleensäkin, huolestuminen omasta tilasta ei kovin nopeasti nouse pintaan ajatuksissa. Niimpä olin onnellinen lapsen kasvusta ja elin pitkälti tämän kautta. Sairauteni vuoksi olin erityistarkkailussa sen jälkeen, kun hoitajani polilla päätti itse ottaa äitiyspolille yhteyttä. Neuvolassa sairauteeni ei kiinnitetty huomiota ennen, kuin oikeasti "taistelin" huoleni esiin. Silloinkin sain vain kummaksuvia kysymyksiä, että enkö pidä ruoasta vai eikö meillä ole kotona ruokaa nälän yllättäessä. Älkää käsittäkö väärin; terkkarini oli mitä ihanin ja yritti kyllä kovasti ymmärtää. Mutta äitiyspolilla lääkärit sen sijaan ymmärsivät sairautta todella hyvin ja ottivat asian vakavasti. Tästä syystä kävin säännöllisesti siellä kontrolleissa, ja joka käynnillä tarkastettiin myös Pikku-Ukon kasvu ultraamalla. 

Kuva: Anna Dammert

Raskashan tuo syksy oli. Vaikka kuinka nautin raskaudestani, oli alituinen huoli Ukon voinnista ja omasta jaksamisestani läsnä. Lähinnä muistikuva syksystä onkin töiden väliin sumplitut lukuisat ja lukuisat käynnit niin neuvolassa, labroissa kuin äitipolillakin. Kohtasin tuolloin paljon ennakkoluuloja, ja sain todella loukkaaviakin syytöksiä hoitavalta taholta. Asoita, joita en edes tänne halua kirjoittaa. Mutta lohduttauduin ajatuksella, että minä tiedän tehneeni kaikkeni. Tiedän etten ole tehnyt mitään väärin tai vahingoittakseni lastani. Miten joku edes voisi kuvitella niin? Yhtälö ei vaan ollut helppo: ennestään suuri energiantarve vaikean pitkään jatkuneen alipainon jäljiltä ja raskaus. Kehoni energiantarve oli kyltymätön! Kun nutridrinktankkauskaan ja vuodelepo ei meinannut tuottaa toivottua tulosta, ei auttanut hoitavan tahonkaan kuin uskoa, että kilot todella olivat tiukassa! Minun ei auttanut muu kuin elellä päivä kerrallaan ja huolehtia omasta hyvinvoinnista muuten hyvin. Mutta jokainen hetki, jokainen potku, jokainen vauvan hikka ja jokainen möngerrys mahassa saivat ilontunteen valtaamaan minut niin täysin! Niitä tunteita ja muistoja en vaihtaisi mistään hinnasta pois 

Mutta kun pystyin kaiken ikäviin asioihin liittyvän sulkemaan ajatusteni ulkopuolelle, olin valtavan onnellinen! Nautin töistäni, syksystä, talven tulosta, vauvatarvikkeiden hankinnasta ja uuden asunnon metsästyksestä. Joulukorttitarvikkeet hankin jo lokakuussa ja joulukoristeluiden valmistelun aloitin myöskin :) Iloitsin kaikesta muusta elämässäni niin valtavasti. Kasvava maha oli ilon ja ylpeyden aihe. Ei olisi tullut mieleenikään piilotella masuani kaapumaisten vaatteiden alle, vaan nautin siitä, kun vaatteet sitä korostivat. Tosin olihan siinä haasteensakin, että sai sumplittua itselleen päällepantavaa :D Mutta nykyinen muoti on hyvin armollinen pitkine paitoineen ja tunikoineen. Jouduin ostamaan vain parit äitiyshousut ja muuten pärjäsin tavallisella vaatevarastollani mainiosti :) Tähän mennessä olin todennut, että raskaus oli päästänyt minut todella helpolla, jos painohuolia ei mukaan laskettaisi. Ehkä olisin itseni kohdalla voinut kääntyä sinne "raskauden hehkun" puolelle, kun joillakin ajatus siitä pahoinvoinnin pyörteissä tuntuu täysin mahdottomalta. Mitä nyt närästys oli vallan kamalaa, mutta muutoin ei voinnissa ollut valittamista! Selkäkivut rajoittuivat muutamaan viikkoon, ja jos minut takaapäin näki, niin menosta ja vauhdista ei olisi minua raskaanaolevaksi voinut kuvitellakaan! Vasta kun äitiysloman aika koitti marraskuun lopulla, alkoivat ennakoivat supistukset vaivaamaan ja hidastamaan tahtia. Silloin huomasin selvästi, että nyt aletaan edetä raskauden ehdoilla! Ja kyllähän välillä olo hieman köntykseltä tuntui, kun yritin toimia mahani kanssa. Ei oma työkään päästänyt sen suhteen helpolla, kun piti nostella, kyykistellä ja tehdä ties mitä! Ja monet naurut sain, kun yritin autosta sujuvasti könytä ylös :D 

Tällaista tällä kertaa! Ehkä seuraavaksi pääsen valottamaan viimeisen raskauskuukauteni kuulumisia sekä kertomaan jotain myös synnytyksestä :)

<3: Laura

11 kommenttia:

  1. Olet kyllä kulkenut melkoisen matkan! En aikaisemmin ollut huomannut edellisia postauksiasi raskausajoistasi, joten sain vastaukset lähes kaikkiin kysymyksiini mitä eilen sinulta taisin jo kyselläkin :)

    Itse koin tuon karkkikauppa-ilmiön ensimmäisen kerran noin vuosi sitten, kun ensimmäistä kertaa mahdollinen osastojakso tuli puheeksi. Tuolloin (ja nykyäänkin vielä) ahdistusta saattaa aiheuttaa se, kun ei keksi mitä sitä söisi, niin paljon kaikkea hyvää olisi tarjolla, ja tuntuu ettei aika riitä kaikkea syömään :D Melkein itkin onnesta jogurttihyllyllä kun yhtäkkiä käytössäni olikin koko valikoima, ei vain muutama kevyttuote. Voisin kuvitella että omalla kohdallani kävisi juurikin samoin mitä sinulle kävi: raskaus antaa viimeistäänkin hyvän syyn heittää sairaat ajatuksen romukoppaan, ja sallia itselleen ihan mitä vain, oli se sitten ihan ennestään kiellettyä normaalia ruokaa, tai herkkuja.

    Mutta olet ollut kyllä myös melkoisella koetuksella. Painon saaminen ylös on työlästä (todeistettu on :D), entä mitä sitten kun sisällä kasvaa jatkuvasti ravintoa kaipaava pienoinen otus. Huh. Todella huolestuttavaa että painosi ei todella lähtenyt nousuun kovista ponnisteluistasi huolimatta. Uskon täysin, ettei mielessäsi käynytkään ajatukset ruveta tinkimään jostain niinkin tärkeästä kuin ruoasta tuon yhdeksän kuukauden aikana. Todella pöyristyttävää että hoitavat lääkärisi saattoivat näin edes ajatella! Mutta ihan mahtavaa että kaikki sujui kuitenkin loppujen lopuksi hyvin, ja lapsi syntyi terveenä :) Tarkoittaa siis sitä, että onnistuit työssäsi moitteettomasti, ja saat olla itsestäsi erittäin ylpeä :) Nyt jatkat vain samaan malliin, sillä itsestään huolehtimen ei saa loppua.

    Ensin ajattelin pitäväni seuraavan ajatuksen itselläni, mutta mitäpä sitä suotta. Olen useammasti kuin kerran leikitellyt ajatuksella että olisin raskaana. Ja ihan puhtaasti siitä syystä, jotta saisin itselleni tämän täydellisen sallivuuden tunteen. Itseään ei osaa aina ajatella niin tärkeäksi jotta syöminen luonnistuisi, joten ajatus jonkun toisen elämän ylläpitämisestä on tuntunut aika-ajoin omituisen kannattavalta. Tiedän, että moinen ajattelutapa on sinänsä täysin vääristynyt, sillä omasta itsestään tulisi pystyä huolehtimaan ehdoitta ja ilman minkäänmaailman tekosyitä. Minkäs teet kun vietät koko kesän töissä kahden raskaana olevan naisen ympäröimänä, kuunnellen juttuja aina peräpukamista yöllisiin mielihalu-kohtauksiin.. väkisinkin imee itseensä vaikutteita :D Oletko miettinyt, että missä tilanteessa olisit nyt ilman raskauttasi?Vaikka odotusaika oli varmasti rankkaa jo pelkästään fyysisesti, oli se epäilemättä myös "odotettu" tehopotku kohti tervehtymistä..? :)

    Aurinkoista sunnuntaita Sinulle ja jaksamia koko poppoolle! :)

    Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, kun jaksat kirjoitella minulle! :) Mutta siis, nyt vaan nautit tuosta karkkikauppatunteesta ja kokeilet koko ajan enemmän ja enemmän vaan kaikkea uutta, venyt rajoja ja annat kyytiä sairaudelle! ;)

      Tosiaan, sain kyllä kuulla sellaisia asioita tietyiltä lääkäreiltä ja hoitajilta, että en haluaisi ikinä ikinä kenenkään joutuvan sellaista kuulemaan. Mutta kuten sanoin, pystyn lohduttautumaan sillä, että tiedän, etten ikinä olisi lastani vahingoittanut, sanoivat muut mitä tahansa.

      Mitä viimeiseksi kirjoittelit raskaudesta, niin uskon kyllä, että vauvakuume kasvaa kohisten, kun on raskaanaolevien seurassa - katsoo vaan, koska itse alan taas raskausmahasta haaveilemaan :D Mutta oikeasti suosittelen sitä, että olisi karistanut anoreksian kauemmaksi ennen raskautta. Vaikka itse olen tilanteestani enemmän kuin onnellinen, olisi moni raskausajan ongelmista vältetty, jos tervehtymiseni olisi ollut fyysisestikin vakaammalla pohjalla. Mutta toisaalta taas vastauksena viimeiseen kysymykseesi, niin en edes halua ajatella, mihin olisin joutunut - taas kerran - ilman raskautta. Valitettavasti olisi saattanut hyvinkin käydä niin, että alamäki olisi alkanut suuremmalla todennäköisyydellä. Mutta eihän sitäkään voi tietää. Joten täytyy olla tästäkin syystä enemmän kuin kiitollinen Justuksen olemassaolosta <3 Mutta tuo on kyllä kullanarvoinen oivallus, että sinun, minun ja muiden pitäisi pystyä huolehtimaan omasta itsestä ehdoitta, rakastamaan itseään tarpeeksi, jottein vanhingoita omaa mieltä ja kehoa. Sitten on valmiimpi huolehtimaan myös jälkikasvusta :) Mutta kyllä sinunkin aikasi varmasti vielä tulee ja sitten olet todella valmis siihen! :)

      Ihanaa aurinkoista sunnuntaita sinulle Laura <3

      Poista
  2. Kiitos, Laura, tästä(kin) raskauspostauksesta.

    Oikeastaan ei ole lainkaan outoa, että painosi ei raskaudesta huolimatta lähtenyt nousemaan. Tulithan raskaaksi vain hetki sen jälkeen, kun olit kotiutunut viimetalviselta osastojaksoltasi. Olit vielä toipilas, ja kuten aiemmin olet kertonut et ollut koskaan vielä saanut painoa nostettua omin päin kotona sairaalajaksojen jälkeen. Päinvastoin se oli aina lähtenyt laskuun. Tätä taustaa vasten oli saavutus pelkkä se, että sait painon pidettyä raskauden aikana. Sillä, tosiaan, raskaus vie valtavasti energiaa ja sairauden jälkimainigeissakin energiantarpeesi oli valtava (ja on edelleen!).

    Ottaen huomioon myös sen, että raskaus on kenelle tahansa terveellekin naiselle elämän suurimpia ja mullistavimpia asioita, on suorastaan ihme että selvisit, juuri sairaalasta kotiutuneena, raskaudestasi noinkin hyvin. Kannattaa varmaan jättää ne "tietämättömien" hoitotahojen ikävät kommentit omaan arvoonsa ja muistella vain niitä hyviä asioita, jotka raskaus toi tullessaan. Ja niitähän oli monia! :)

    Sanotaan, että jotkut paranevat syömishäiriöstä rakastumisen tai raskaaksi tulon myötä. Kaiken sen perusteella mitä Sinä olet raskaudestasi ja nykyisestä elämästäsi kirjoitellut uskon vakaasti, että Sinä kuulut niihin jotka toipuvat ja paranevat raskauden ja sen jälkeisen ihmeellisen elämän, kera pienen uuden elämän alun, myötä! :) Raskautesi ei ollut helppo (painon suhteen), mutta selvisit siitä kunnialla. Ja me kaikki olemme saaneet todistaa, että tänäpäivänä teet kaikkesi, jotta pääset taas terveiden kirjoihin!

    Halaus sinne, Sinä pieni suuri Taistelija-Äiti! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet niin ihana Andrea <3 Et tiedäkään miten miten ihanilta, jopa lohdullisislta, ajatuksesi minusta tuntuvat. Sitä kantoi kaikesta huolimatta raskauden ajan niin valtaisaa syyllisyyttä mukanaan, vaikka tavallaan tiesikin sen olevan turhaa. Mutta oikeasti olenkin todella onnellinen siitä, että kaikesta huolimatta kaikki päättyi niin onnellisesti kuin vain voin: lapsi syntyi terveenä, minä toivuin synnytyksestä paremmin kuin hyvin ja nyt sairaus on kovaa kyytiä jäämässä taakse :) Mitä muutakaan sitä voisi enää toivoa? :)

      Ihanaa aurinkoista sunnuntaita Andrea sinulle ja lämmin halaus <3

      Poista
  3. Uskomatonta, että julkisessa terveydenhuollossa anoreksiaasi ei otettu tosissan ja sait asiattomia kommentteja! Hienoa kuitenkin, että lopulta sait asiantuntevaa neuvontaa ja kontrollikäyntejä. Mahtavaa, että olit itse huloissasi terveydestäsi ja masuasukin voinnista ja vaadit saada tarkempaa hoitoa. Onneksi kaikki kääntyi hyvin painonnousu-ongelmista huolimatta ja sait olla terveenä raskauden ajan. Olet hyvä esimerkki niistä harvoista naisista, joille raskauskiloja ei vain tule kovasta yrityksestä huolimatta. Vaikka paino ei paljon nousekaan, ei se tarkoita välttämättä sitä, että jokin asia olisi pielessä. Ylimääräiset käynnit neuvolassa ja lääkärissä kuitenkin ovat tuossa tilanteessa varmasti hyvä varokeino.
    Sinulla on ollut hyvä tukiverkosto raskausaikanasi ja on edelleen. Suurimman työn sairauden äänen vaimentamisessa olet kuitenkin tehnyt itse ja sinä olet huolehtinut siitä, että Justuksen vointia seurattiin tarkemmin. Olet oikea teräs-äiti!
    Mukavaa alkavaa viikkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell <3 Huomasi todellakin, kuinka vieras käsite syömishäirö-raskaus -akseli esimerkiksi nelvolassa on! Ja kun yritti etsiä tähän liittyen tietoa, niin eihän sitä oikeasti mistään löytynyt. Kaikki ruokavalioon, painoon ja raskauteen liittyvä tieto oli lähinnäkin juuri luokkaa "näin hillitset raskaudenaikaista painonnousua" tai "syö yhden ja liiku kahden edestä". Eli kaikkea muuta kuin mitä itse tarvitsi! Mutta onneksi kaikki tosiaan päättyi hyvin :)

      Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin! <3

      Poista
  4. Oli varmasti kauheaa kuulla tuollaista hoitajilta! Hyvä että lapsella oli kuitenkin kaikki hyvin! Eikö sinulle tullut siis ollenkaan raskauskiloja? Tai mitä postauksista olen ymmärtänyt niin et ole vieläkään normaalipainossa?
    Tsemppiä arkeen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se aika inhottavaa, enkä kellekään sellaista kohtelua soisi :( Mutta tosiaan, onneksi kaikki päättyi hyvin ja onnellisesti :)

      Painoni oli melko lähellä normaalia, vähän kuitenkin alle, kun raskaaksi tulin. Siihen päälle ei numeraalisesti tullut yhtään, korkeintaan puoli kiloa painoa raskauden aikana, mikä oli todella huono juttu :( Ei siis millään tavalla tarkoituksenmukainen asia, eikä kenenkään edunmukainen! Mutta niin vain kävi huolimatta kovasta yrityksestä saada raskauskiloja.. Eli käytännössä painonpudotusta tuli liikaa, kun painosta sitten miinusti synnytyksen myötä hävinneet kilot :( Eli raskauskilojen hankkiminen on oikeasti tärkeä asia!

      Poista
    2. Niin ja kiitos tsempeistä! :)

      Poista
  5. En ole ennen kommentoinut, mutta tätä tekstiä on pakko! Todella mielenkiintoista asiaa, ja itseäkin koskettavaa. Kuulen erittäin mielellään lisääkin raskaus- ja synnytyskokemuksisatasi! Esimerkiksi, synnytyksen jälkeinen olotila, kuinka väsynyt olit ihan fyysisesti (monestihan normaalipainoinenkin, ns. terveet voimat omaava äiti on hyvin uupunut) ja miten jaksoit synnytyksen! Muutenkin kaikki kokemasi kiinnostaa:)

    Upeaa että kaikki meni lopulta hyvin:)

    Tekstejäsi on ollut ihana lukea, olen käynyt parin viikon sisään koko blogin läpi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kommenttisi sai minut todella hyvälle mielelle! :) Saa kyllä olla todella onnellinen, että kaikki päättyi lopulta hyvin, kaikin puolin <3

      Ja kiva kun laittelit toivetta, niin on sitten kiva kirjoitella, kun tietää asian joitakin todella kiinnostavan! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)