sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Aamupalavinkkejä?

Alunperin ajattelin tehdä postauksen pelkästään tuorepuuroista aamupalaa värittämässä, sillä niin kovasti niistä olen viime aikoina innostunut. Mutta sitten mieleeni tuli, että voisinkin kalastella teiltä hieman ideoita erilaisiin aamupaloihin ;) Sitä tosiaan niin helposti jumiutuu aina niihin samoihin aamupalayhdistelmiin, ihan vaan jo omasta laiskuudesta johtuen. Mutta aamupalayhdistelmiä on varmasti olemassa niin monia kuin on ihmisiäkin, joten erilaisia vaihtoehtoja todella on olemassa!

Tässä kuitenkin maailman helpoin - mutta ah niin herkullinen - resepti tuorepuuroille, joita itse olen aamuisin kiitettävästi nyt viime viikkoina syönyt. Olen vaihdellen käyttänyt mustikoita ja puolukoita, joista molemmat toimivat todella hyvin! Kokeilin myös appalsiini-banaanituorepuuroa, jonka reseptin löysin alunperin Pirkan sivuilta, nam! Nyt minulla on kuivattuja aprikooseja kaapissa odottamassa, josko niitä käyttäisin seuraavaksi hyväkseni :) Puurot ovat niin hyviä, kun niihin voi sekoitella melkeimpä mitä tahansa mieli vaan tekee. Pähkinät, kuivatut hedelmät, tuoreet marjat, tuoreet hedelmät, jogurtit, hedelmäsoseet, leseet, hiutaleet, mantelit, mehut - kaikki käyvät mainiosti! Pienelläkin vaihtelulla saa piristettyä puuroa uudella tavalla ja erittäin helposti. Pääperiaatteenahan tuorepuuroissa on se, että ainekset sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen puuron annetaan turvota jääkaapissa. Valmistushan tapahtuu siis ilman perinteistä keittelyä. Aineet voi tosiaan joko sekottaa kulhossa tai sitten vetää blenderillä tasaiseksi, ihan miltä itsestä tuntuu. Itse olen tähän mennessä käyttänyt blenderiä aina puurojen teossa. Itse olen huomannut niin toimivaksi arjen kiireiden keskelle sen, että tekee puuron jo illalla jääkaappiin valmiiksi aamua varten. Helpottaa kummasti aamulla!

Puolukkatuorepuuro

Marjainen tuorepuuro

1 dl kaurahiutaleita
3 dl marjoja
1/2-1 banaani
Loraus maustamatonta jogurttia
Loraus kevytmaitoa

Sekoita ainekset blenderissä tasaiseksi massaksi. Anna turvota jääkaapissa noin tunnin ajan. Makeuden säätely onnistuu hyvin lisäämällä banaanin osuutta, tai sitten ihan sokeria tai hunajaa käyttämällä.

Mustikkatuorepuuro

Appelsiini-banaanituorepuuro

1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl appelsiinitäysmehua tai appelsiini
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl mantelirouhetta 
1 (200 g) banaani 
1 - 2 rkl juoksevaa hunajaa 
1/2 dl puolukoita tai mustikoita
Sekoita rahka, appelsiini, banaani, kaurahiutaleet ja mantelirouhe blenderissä. Anna turvota jääkaapissa vähintään tunti, mielellään yön yli. Lisää makeutta halutessasi hunajalla. Ripottele päälle vielä mantelirouhetta sekä marjoja.

Ja tässä vielä resepti jokunen viikko sitten tekemiini porkkanarieskoihin, aamupalateemaan liittyen!

Porkkanarieskat

500 g porkkanasosetta (tai muuta juuressosetta, kuten bataatti tai lanttu)
3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
TAI
2 dl ruisjauhoja ja 1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa

Sekoita suola juuressoseen joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Nosta kahdella ruokalusikalla taikinanokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille. Painele nokareet jauhotetulla kädellä pieniksi risekoiksi. Paista rieskat uunin keskitasossa 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Eli niin mahdottoman helppoa kuin olla voi! Itse olisin halunnut tehdä rieskat bataattisoseesta, mutten sitä löytänyt, joten tyytyminen oli porkkanasoseeseen. Kun aikaa seuraavan kerran aamulla on, haluan ehdottomasti paistaa itse sämpylöitä! Ihan perussämpylätkin maittaisivat, mutta ajattelin kyllä heittää joukkoon vaikkapa porkkanaa tai sitten jotain siemeniä, vähän vaihtelua antamaan :)

Mutta nyt vaan niitä vinkkejä kehiin! Olisi kiva kuulla teidän  suosikki aamupaloista ja aamupalayhdistelmistä! :)

<3: Laura

22 kommenttia:

  1. Nam, mitä herkkuja:)! Kun nyt kerta vinkkiä kysyit, niin pakko kertoa, että minulla ei ole mitään erikoisherkkua, jota voisi kokata itse... Olen tällainen laiskamato!:)Mutta esimerkiksi weetabix+ jogurtti+ hedelmäsose on oiva valinta aamuun, jos haetaan jotain helpompaa (karu:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä tuokin kuulostaa! Mäkin oon ollut joskus Weetabixin suurkuluttaja ja silloin ne maistui parhaiten maidon ja banaanin kanssa :)Voisi taas ottaa kokeiluun pitkästä aikaa!

      Poista
  2. Speltti-tattaripuuroa (vaikka rouheesta, sopii aamun kiireeseen), erilaisten soija-, tai kauramaitojen ja pellavansiemenrouheen kanssa! Marjat, päärynä tai banaani sopii mielestäni myös hyvin pinnalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Mulle nuo soija- ja kauramaidot onkin vieraampia juttuja, mutta täytyy joskus kokeilla käyttää niitä :) On kiva kuulla muiden suosikeista, koska oikeasti on jo ihan tuotteitakin olemassa niin paljon sellaisia, mitä ei ole ikinä oikein tullut ajatelleeksikaan! :)

      Poista
  3. Minun ehdoton suosikkiaamupala on höyryävä puuro (4-viljan hiutaleista tykkään ehkä eniten) margariinisilmän, sokeriripauksen ja kylmän maidon kera <3 Puuro oikeasti maistuu hyvälle, kun siihen laittaa rasvaa ja myös makeutusta! Puuro-annosta täydentää leipäpala, usein ruis, margariinin/tuorejuuston, leikkelesiivun ja vihannesten kera sekä tuoremehu lasillinen. Tällainen on siis oma suosikkini, mutta arkena tulee syötyä puuron sijasta usein muroja, esim. Elovenan 4-viljan tai Kellogg´sin All Braneja, joiden joukkoon tykkään pilkkoa puolikkaan banaanin ja laittaa pienen kourallisen pähkinöitä. Esim. Rainbowlla on kivoja erilaisia pähkinäsekoituspusseja, joista löytyy mm. casheweita, macadamioita ja saksanpähkinöitä.

    Kiitos noista tuorepuurovinkeistä! Aion kokeilla niitä jo tällä viikolla, koska ne on todellakin kätevää tehdä kiireisiä kouluaamuja varten jo edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi ja aamulla vain napata matkaan :) Tykkään tosi paljon myös puolukkapuurosta, joten uskoisin, että myös erilaiset tuorepuurot voisivat olla minunkin juttu!

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta, että tuorepuuron voi ottaa hyvin evääksikin ja syödä juurikin vaikka bussi- tai junamatkan aikana! :)

      Mun täytyy oikeasti kokeilla syödä puuro voisilmällä, maidolla ja sokerilla, koska en oo ikinä sitä niin maistanut! Mä oon koko ikäni inhonnut puuroja ja vasta sairastuttua alkanut niitä syömään. Ja nyt maistuu ja hyvin! Mutta tästä syystä perus puuron "nautiskelin" pitkään vaan suolalla, joten nuo perus sokerit ja voisilmät on jäänyt kokematta. Mutta nyt on ihan pakko testata! :)

      Poista
    2. Joo, suosittelen! Alkuun minulle oli hirmunen haaste lisätä rasvasilmä puuron joukkoon ja "ylimääräsen sokerinkin" lisääminen vaati paljon rohkeutta, mutta nyt kun noita on toistanut jo kymmeniä, kymmeniä kertoja, niin sehän on vaan ihan arkista ja luonnollista :D Vuosiin en ollut puurossa käyttänyt muuta kuin vähäkalorista marjakeittoa (en siis juuri edes suolaa, koska se oli mielestäni niin epäterveellistä...) joten taas noiden "peruslisukkeiden", joita oikeasti himoitsin, käyttöön ottaminen oli työlästä, mutta palkitsevaa :)

      Emmi

      Ps. Huomenna aion kokeilla puuroa omppusoseen kanssa ja tuon vinkin sain sinulta! :) Mantelirouhettakin mieluilisin, mutta sitä ei tästä talosta tällä hetkellä löydy.

      Poista
    3. Kuulostaa kyllä mahtavalta tuo miten paljon olet edistynyt ja huomaat sen itsekin! Mutta kyllä se sinnikäs toistaminen vaan niitä tuloksia oikeasti saa aikaiseksi :) Se on kiva huomata käytännössä todella! Antaa uskoa, että asiat todella voivat muuttua :)

      Ja todella suosittelen noita omppusose-mantelirouhe -kokeiluja sinullekin! :)

      Poista
    4. Oi, ihanaa Laura kun annoit tuon omppusose-mantelivinkin! Se oli aivan taivaallisen hyvää, kun aamulla nälkäisenä puuroannostani herkuttelin! :) Maitoa tosin itse lisäsin vielä annokseeni. Nam, nam! Niin ja kun eilen mainitsin, ettei meiltä löydy mantelirouhetta, niin löysimpä kuitenkin kokonaisia manteleita ja äkkiäkös ne pilkkoo rouheeksi, heh.

      Poista
    5. Heh, kyllä hätä keinot keksii :D Mutta kiva kuulla, että oli mieluinen vinkki! Itse aion kyllä ensi kerralla syödä puuron maidon kanssa! Olisin jo sen tänään tehnyt, mutta maito oli loppu, höh.

      Poista
  4. Mun ehdoton aamupalasuosikki on puuro. Puuroon ei kyllästy, koska makuvaihtoehtoja on todella paljon. Yleensä laitan kattilaan vähän vettä ja sekoitan siihen hiutaleita (joskus mysliäkin), rusinoita ja maitoa. Keitän hyvin ja lisään lopuksi vähän suolaa. Valmiiseen puuroon laitan voisilmän, marjoja ja jotain hilloa.

    Joskus teen uunipuuroa ison annoksen. Se on kätevä, koska puuroa on valmiina jääkaapissa moneksi aamuksi. Uunipuuroa on myös helppo tehdä, koska se valmistuu melkein itsestään uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi mysli ja rusinat on tosi hyvä idea, kiitos! :) Tykkään tosi paljon rusinoista, mutten oo hoksannut puuroon niitä laittaa koskaan. Ja uunipuuro on kans tosi hyvää :) Se kyllä helpottais myös arkea kummasti, kun sitä tulee kerralla sen verran iso satsi! :)

      Poista
  5. Tattaripuuro (kausittain myös ohra- tai kaurapuuro) + raejuustoa rinnalle, päälle marjoja ja sokeria tms. ja kurpitsansiemeniä (!!!). Lisäksi menee yleensä leipä ja hedelmä. Poikaystävän luona taas perusaamiaiseeni kuuluu pari paahtoleipää keitetyllä kananmunalla ym. päällisillä. Kananmuna + kinkku + kurkku = <3, rasvaa toki unohtamatta. Niin ja yrttisuolaa! Joskus saatan aamullakin syödä sellaista itsetehtyä cottifruttia eli rahkaa, raejuustoa, marjoja ja siemeniä siihenkin. Kokeilin joskus tuorepuuroa idätetystä tattarista, sekaan banaania, taateleita ja pähkinöitä/siemeniä. Herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kivoja uusia ideoita mulle, kiitos! :) Mun on nyt pakko kokeilla tuota tattaria joskus, koska se on ihan vieras juttu mulle. Myös toi monen hehkuttama raejuusto puuron kanssa on nyt pakko testata, vaikka se omaan korvaan niin oudolta kuulostaakin :D

      Poista
    2. Niin ja oon muuten myös ihan koukussa yrttisuolaan - pakko laittaa aina leivän päälle! :)

      Poista
    3. Todella hyvän kuuloisia ideoita, pitänee itsekkin testailla joku aamu :)

      Poista
  6. Tuo puolukka tuorepuuro lähtee kyllä kokeiluun! Itse en ole aikaisemmin pakastepuolukoista kamalana välittänyt, ja mummolle kiikutin viime kesänäkin poimitut :D Nyt kuietnkin kun olen oppinut marjoja jälleen syömään (lisätty sokeri teki siitä haasteellista aikaisemmin), niin puolukatkin ovat alkaneet jopa kiinnostamaan! Joku aamu keitän itselleni vielä lappapuuroa <3 mutta sitä ihanuutta odotellessa taidan hakea mummolta takaisin yhden pussin puolukoita ja kokeilla tuon tuotepuuron joukossa :) Itse siis syön tosi paljon aamuisin tuorepuuroja: tuntuavt luonnolliselta vaihtoehdolta kun niin monta vuotta söin aamuisin pelkkää rahkaa, mutta nyt luonnollisena osana lisään joukkoon leseitä, hiutaleita, siemeniä, mysliä,muroja,marjoja ja hedelmiä.... :) Kokeilin vkloppuna omista tavoistani poiketen sinun tapaasi valmistaa tuorepuuro, eli löin sen sauvasekoittimella tohjoksi.. hyvää oli! pistin mustaherukoita, ananasta, palan banaania, kaurahiutaleita, raejuustoa ja maustamatonta jogurttia... ihanan samettista, itse kun vedän aina sellasta "kokkare" puuroa :D

    Yksi kokeilunarvoinen vaihtoehto on kuutioida päärynä (olen niihin ihan koukussa!) pieniksi kuutioiksi kulhoon, lisätä joukkoon 1-2 dl rahkaa (kokeile valion uutta täyteläistä, HERKKUA!) ja lisätä siihen vielä hiutaleet. Kun seos on työllä sekoitettu (sotkuista puuhaa jos kuppi on liian pieni :D), kaada päälle vielä piltti.. namia! Makea päärynä, hapan rahka ja samenttinen piltti...<3 ja nuo rieskat. KOKEILUUN! Itseo len haaveillut jo pitkään suolaisten aamu/iltapalamuffinien leipomisesta: grahamjauhoja ja hiutaleita, joukkoon ehkä kurpitsansiemeniä, kinkkusiivuja, oliiveja, paprikaa, porkkaraastetta... mitä kaikkea nyt ikinä voikaan keksiä :D

    Ainiin, ja vielä piti manifestata ainesosista, jotka ovat minun avaimeni onneen :D Mutta ajattelin että voisit pillastua kokeilemaan.. Näillä saat tutuiksikkin käyneisiin tuorepuuroihin äkkiä uutta ryhtiä. Nimittäin: Kaneli, kaardemumma, kuivattu mustikkajauhe sekä AITO jauhettu vanilija! Olen jäänyt kyseisiin mausteisiin täysin koukkuun, ja sullon niitä ihan kaikkeen (kokeile joskus lisätä kanelia tulisen ja mausteisen wokin joukkoon, pyöristää makua ihanasti), mutta rahkan ja jogurtin kanssa nämä ovat ihan ehdottomia! Aivan kuin söisi jälkiruokia joka aamu :D Kardemumma on uusin tuttavuus, jonka keksin yhdistää vanilijajogurtin ja rahkan kanssa. jessus oli hyvää! Mustikkajauhe vuorostaan tuo kauniin värinsä lisäksi myös ihanan aidon mustikan maun (löytyy esim. Life-kaupasta, löytyy myös karpaloa ja tyrniä, mustikka on ehdoton!). Vanilijauute vuorostaan on ihan aitoa tavaraa, Lifesta sekin. Ei siis mitään pilipalia tai "vanilja"sokeria, vaan sitä itseään: pikimustaa jauhetta orkidean sukuisen kukan siemenistä. On muuten eri hyvää! pikku ripaus ja kapuuum, tajunnanräjäyttävä pehmeä ja vanilijainen maku!! Purkki makso 4,50, eli melko tyyristä, mutta on riittoisaa ja TODELLA sen arvoista! Ei paljoa enää maistu miltään tämä teollinen vaniliinientsyymi tai vaniliini,jotka molemmat vain jäljittelevät aitoa tavaraa! JA sitten tämä kaneli.... sopii ihan kaiken kanssa!! Erityisesti kaikkien hedelmäisten makujen kanssa, ja tuon vanilijan kanssa myös. Yleensä marjaisten tuorepuurojen kanssa syön kaardemummaa/mustikkajauhettaja/tai vanilijaa, kun taas hedelmäisten variaatioiden kanssa nautiskelen vanilijaa/kanelia ja joskus kaardemummaa. Aidot ja luonnosta tulevat maut tuovat kyllä todella paljon potkua tuttuihin sekoituksiin,ja hemmottelevat makuhermoja. Haastan sinut kokeilemaan!! :):)

    Laura :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuren suuri kiitos Laura sinulle tästä kommentista! Vau, mitä herkkuja sinunkin aamupalaasi kuuluu! :) Varsinkin nuo viimeiset vinkit mausteista ja jauhetusta vaniljasta yms. saivat kyllä tämän ikuisen herkkusuun innostuman! Miksi ei siis nauttisi tosiaan sitä "jälkkäriä" jo aamupalalla ;)Täytyy tehdä tosiaan tutkimusmatka seuraavaksi luontaistuotekauppaan. Eli haaste otetaan todellakin vastaan! Kunhan ostoksille pääsen ja kokeilemaan, raportoin täällä sitten kokeilun onnistumisesta! :)

      Tuosta puolukasta sen verran, että itse olen kyllä ihmeellisen addiktoitunut puolukkaan! Toki tämäkin ilmenee kausittaisesti, mutta itse tykkään siitä tosi paljon! Jo ihan suolaisten ruokienkin kaverina. Moni pitää sitä varmasti aivan liian kirpeänä, mutta itse voin vedellä ilman makeutustakin, mutta toki makeutettuna maistuu vielä paremmin! Omppusose, banaani, hunaja ovat omat suosikit. Ja lappapuuro, nam <3 Todellakin kannattaa tehdä sitä sinunkin! Ja kuten blogiisikin kommentoin, oli tuossa osiossa kommenttiasi huomata tuo kyseinen sana, kun täällä ei ainakaan tunnu perheeni ulkopuolelta porukka edes tietävän sanan merkitystä :D

      Täytyypä tosiaan tehdä niitä sämpylöitä joskus, mutta myös aamupalamuffinssit maistuisivat. Mulla onkin kirjahyllyssä muffinssikirja, jossa on reseptejä niin suolaisiin kuin makeisiinkin. Eli kirja vaan esiin ja kokeilemaan! Hyvä rikkoa uusien kokeilujen kautta omia rajoja! :)

      Poista
    2. Noniin, nyt siis jään vain jännityksellä odottamaan millaisia kokeiluja saat aikaiseksi :) Voisin hyvin kuvitella esim kanelin ja vanilijan sopivan hyvin yhteen pitämäsi omenasoseen kanssa :) Sanoit itseäsi Herkkukertuksi, joten uskompa että mikä tahansa kokeilu minkätahansa mausteen kanssa uppoaa :D Minulle ne ainakin maistuvat, ja välillö pitää ihan "väkisinkin" tehdä tuorepuuron sijaan jotain muutakin aamupalaa :D

      Jäan odottamaan haasteen täyttymistä innolla:)

      Poista
    3. Heh, niin tuttua tuo, kun koukuttuu johonkin hyvään, niin on "pakko" vaan syödä ihan periaatteesta jotain muuta välillä :D Yritän tehdä tutkimusmatkani lähipäivinä - en malta odottaa!

      Poista
  7. Ainiin, piti vielä sanoa, että mikäli vain löydät aikaa, käy kurkkaamassa blogistani millä haastoin itseni tällä viikolla... olen saavutuksestani tosi ylpeä! :):) Ja erityisesti kun olen vieläpä saanut ostokseni syötyä, en vain ostettua! jäljellä enää muutama ;D KOhta uusiksi!

    Mukavaa ja aurinkoista viikon jatkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan jatkat samaan malliin tuon onnistumisesi suhteen niin hyvä tulee, sen voin taata! :)

      Aurinkoista viikkoa Laura Sinullekin! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)