lauantai 2. maaliskuuta 2013

Aamupalani kulmakivet

Kirjoittelin aiemmin enemmänkin aiheesta liittyen siihen, miten meidän perheessämme nykyään syödään, mutta tuolloin postaus venähti jo pelkistä lämpimistä ruoista tarinoidessa, joten ajattelin nyt jatkaa aamupalan merkeissä. Kuten jotkut saattavatkin muistaa, on aamupala ollut minulle koko sairauden aikani selvästi se haastavin asia. Aamupalalla en ole uskaltanut syödä tarpeeksi ja aamupäivän tunnit lounaaseen saakka ovat olleet melkoista kidutusta ja nälässä kituuttelua. Kirjoitin aiheesta tekstin "Aamupalamissio" huhtikuun alkupuolella, jolloin totuttelin kotilomilla ateriasuunnitelmani noudattamiseen. Tuosta kyseisestä postauksesta löytyy tarkemmin ongelmista ja vaikeista ajatuksista, joita minulla on aamupalaan liittynyt. Olen oikeasti saanut pinnistellä voittaakseni nuo ongelmat ja päähänpinttymät, joista osa meinaa vieläkin tuntkea päähäni ajoittain - tosin niistä välittämättä. 

Jo vuosia sitten terveenä elellessäni olin hyvinkin aamupalaihminen. En ole ikinä lukeutunut kategoriaan "en pysty aamuisin syömään", vaan nälkä on huutanut kovana heti aamusta eikä pieneen mieleenikään olisi tullut lähteä esimerkiksi kouluun tai töihin ilman aamupalaa. Myös yöeväät sängyn vieressä olivat minulle tuttu juttu jo terveinä aikoina. Eli siitäkin huolimatta, että maha huutaa ravintoa eniten juuri aamulla, on tämä ollut minulle selkeästi se päivän vaikein ateria sairausaikanani. Lyhyesti kiteytettynä ajatukseen "säästellä" syömistä myöhemmälle päivälle - kuinka "fiksua"! Käytännössä tämä vaan tarkoittaa ruoan pyörimistä mielessä koko aamupäivän ajan, liian isoa nälkää lounaalle ja ikävää oloa: ei hyvä!


Mutta näistä ajoista olen ottanut opikseni ja parantanut lukuisissa aamupalaa koskevissa asioissa. Tässä hieman listan muodossa ajatuksiani aamupalasta ja siitä, mitkä asiat ovat nykyään aamupalani kulmakiviä:

  • Rasvattomata tuotteet ovat kiellettyjen listalla. Tämä on sääntöni numero yksi. Koko sairausaikani mieli on vetänyt rasvattomien tuotteiden puoleen, vaikka tietoisuus keinotekoisten makeutusaineiden huonoista puolista on ollut vahva. Kalorienlaskenta on kuitenkin jyrännyt kaiken alleen ja muiden kuin rasvattomien tuotteiden syöminen on tuntunut täydeltä mahdottomuudelta. Osastolta keväällä kotiutuessani päätin kuitenkin, että meillä ei enää rasvattomia tuotteita näkyisi. Kyllä, helppoa tämä ei todellakaan ollut. Mutta päätöksen tehtyäni, olin aivan ihmeissäni minulle avautuneesta "uudesta maailmasta", jossa jogurttimakuja oli uusia pilvin pimein :D Kun vaikea hetki on koittanut, on poikaystäväni kantanut kaupasta kotiin minulle valitsemansa tuotteet. Nyt tavalliset maitotuotteet ovat onneksi jo arkipäivää ja keinotekoisesti makeutetut jogurtit maistuvat suussa ainoastaan epämiellyttäviltä!
  • Maitotuotteet osana aamupalaa. Jokaisella aamupalla nautiskelen maitotuotteita, yleensä siis jogurtin muodossa. Ja kuten aiemminkin totesin, tavallisen jogurtin, ei rasvattoman. Maustetuista jogurteista syön silloin tällöin banaania, viljajogurttia sekä luumujogurttia, mutta muutoin en niistä ole itselleni mitään kovin mieluisia aiemmin löytänyt. Nyt ykköseksi ovat kuitenkin nouseet Valion Pro feel ommpujogurtit ja silloin tällöin myös vadelmat - koostumus on aivan ihana! Myös viilikset ja hilloviilit maistuvat. Ainoa ehto jogurteille varsinaisesti on se että "sattumia" en sinne halua, mikä juontaa juurensa lapsuuden klönttikammoon :D Makujogurttien ja muiden maitotuotteiden lisäksi syön paljon masutamattomia jogurtteja, sillä niitä on kiva tuunailla marjoilla, herdelmillä, hedelmäsoseilla, hilloilla ja hunajalla. Vaihtoehtoja on rajattomasti! Maitotuotteet ovat mielestäni proteiinipuolen vuoksi tärkeä osa aamupalaa, mutta myös aivan välttämätön kalsiuminlähde.
  • Rasvansaannin turvaaminen. Entiselle rasvakammoiselle se kaikkein haastavin juttu. Levitteen käyttö on ollut sairauden saatossa sula mahdottomuus, josta vasta nyt olen irti päässyt. Vieläkin siinä on parantamisen varaa, mutta sinnikkäästi levitettä leivälle aina laitan! Mutta koska tämä puoli on ollut aina niin haastava, lisäiltiin rasvaosuutta ateriasuuunnitelmaani jo osastolla pähkinöiden muodossa. Taistelun hetkien jälkeen, olen saanut pähkinät osaksi aamupalaani ja se jos mikä on todella kannattanut! Sillä rasva on oikeasti se, mikä aamupalani viimeistelee ja pitää sitä nälkää loitolla - pidempäänkin kuin sen kymmenen minuuttia. Pähkinöitä valkkailen laidasta laitaan, välillä tavallisia, joskus maustettuja. Lisäksi olen innostunut erilaisista rouheista, kuten manteli- ja pähkinärouheista :) Tuovat jogurtteihin ja puuroihin kivaa vaihtelua!
  • Leipää, puuroa, muroja. Täysipainoiseen aamupalaan kuuluu hiilihydraatteja leivän, puuron tai murojen muodossa. Tämäkin ruokaryhmä on aiheuttanut päässäni ties minkälaisia omituisia myllerryksiä ja olleet enemmän tai vähemmän kiellettyjä. Tästä kategoriasta ainoastaan puuro on ollut koko sairasaikanani jotenkin sallitua minulle - nyt ovat ne kaikki. Oikeastaan leivän olen saanut vasta sairaalasta viime keväänä kotiuduttuani taas osaksi jokapäiväistä elämääni. Jostain syystä leipä on ollut minulle täysi mahdottomuus lähes koko ajan, ja esimerkiksi Helsingissä hoidossa ollessani muokattiin ateriasuunnitelmaani niin, että leivän korvasivat lähes kokonaan puuro sekä weetabixit. Yksi syy leipäkammooni on varmasti ollut siihen pakollisena osana kuuluva levite. Nyt olen kuitenkin päässyt taas leivän makuun ja hyvä niin! Leipää syön aivan laidasta laitaan, suosikkeinani Real ruisleipä, mummon leipoma ohrarieska sekä saaristolaisleivät. Puurot erilaisin tuunauksin ovat myös aivan parhaita, viimeisimpänä innostuksenani tuorepuurot :) 
Korkkasin pekonitilini vuosien jälkeen, kun poikaystäväni vastasi aamupalasta :)
  • Vaihtelevuus. Turvaruoat ja kaavoihin kangistuminen - siinä yhdellä tavalla kiteytettynä anorektikon ajatusmaailmaa. Näin myös vuosien aikana minulla, minkä vuoksi taistelen kaikin keinoin sitä vastaan, että en pystyisi syömään kuin yhdenlaisen aamupalan tai sitten muuten vaan rutinoituisin syömään aina samoja ruokia. Vaihtelu pitää myös mielen virkeänä ja tuo aamuihin uutta piristystä :) Vaikka kulmakivet tekevätkin aamupalalle samanlaisen rungon joka aamu, pyrin vaihtelemaan tuotteita aamusta toiseen. Leivän suhteen olen turvaleivät (lue pienimmät ruisleivän palaset ikinä/ hapankorput) heittänyt romukoppaan ja syön sitä mitä tarjolla on. Syön poikaystäväni ostamia leipiä siinä missä omia suosikkejanikin. Enää myöskään en turvaudu siihen iänikuiseen ohuimpaan kinkkuleikkeleeseen, vaan syön vaihdellen kinkkua ja juustoa. Tämä on iso asia itselle, koska juustoa en vuosiin ole kyennyt syömään! Siksi sen mukana pitäminen onkin todella tärkeää. Puuroja teen erialisista hiutaleista ja höysteenä käytän marjoja, hedelmiä, hilloja ja mitä milloin mieleni tekeekin. Enää en turvaudu pelkästään siihen suolapurkkiin. Ja jogurtteja syön mieleni mukaan pelkilteen, tuunaten niitä tai joskus myös murojen kanssa.
  • Hedelmä on aamupalan lisä, ei "iso" osa aamupalaa. Tämä on tärkeää siksi, että ennen omena oli aamupalani, välipalani ja ties mikä ruokani. Nyt pystyn onneksi ajattelemaan sen lisänä, mikä voidaan nauttia aterian päätteksi, mutta se ei ikinä saa olla se "nälän poistajan roolissa oleva", koko aamupalan kulmakivi.
Tässä hieman ajatuksiani siitä, millainen minun aamupalani nykyään on. Mutta parannettavaa toki on vielä. Esimerkiksi yhden leivän sijaan voisin ihan vaan hyvänä lisänä ottaa vielä toisen, tai syödä jogurtin ja leivän lisänä vielä puuroa. Myös lasillisen tuoremehua haluaisin oppia sisällyttämään aamupalaani - hyvä energialisä kaiken muun päälle. Omahoitajani kanssa olemme myös puhuneet kananmunan lisäämisestä aamupalaan haluamassani muodossa lisäämään proteiinin osuutta. Tämän haluaisin vielä pystyä entistä paremmin toteuttamaan joka aamu. Toki kiireiset aamut Justuksen vuoksi rajoittavat hieman, mutta miksen keittäisi kananmunia vaikka jo edellisenä iltana valmiiksi? Niimpä. Eli vielä on varaa parantaa, lisätä vaihtelevuutta ja ennen kaikkea oppia lisäämään yllättäen aamupalaan lisäevästä, mikäli nälkä ei tyydytykään. Tässä olen jo paljon parantanut, mutta hieman lisätsemppausta tämä kohta vieläkin vaatii. Onneksi poissa ovat kuitenkin ne ajat, kun en pysty syömään aamupalaa kiireessä tai ennen aamumenoja, vaan hetken tuli olla se "täydellinen".

Nyt näen aamupalan entistä enemmän hyvänä pohjana hyvälle päivälle, jolloin ruoka väistyy aamupalan jälkeen muiden ajatusten tieltä ja antaa sijaa muulle elämälle :)

<3: Laura

14 kommenttia:

  1. Moi Laura! :)

    Vielä pitää hehkuttaa, kuinka ihanaa on, että jatkoit tauon jälkeen bloggaamista! Sun blogisi on ihanaa luettavaa ja luin sitä jo alkuajoista lähtien viime keväänä. Ihanaa, että sulla asiat ovat niin paljon paremmin - sen olet todellakin ansainnut! <3

    Mäkin olen aina ollut aamupalaihminen, mutta sairaus teki siitä minulle lähes ylitsepääsemättömän vaikean. Nykyään kyllä aamupala taas maistuu tosi hyvin, ja se onkin ihana osa jokaista aamua!

    Minäkin olen yhä aika rasvakammoinen, ja lähiaikoina minua määrättiin syömään pähkinöitä toisinaan välipalaksi. Aluksi en millään suostunut ja ajatus tympi minua ihan mielettömästi. Halusin mieluummin ottaa saman energiamäärän eri jutuista (käytännössä siis vähempirasvaisista) jutuista - mutta kun lopulta suostuin säännöllisesti syömään pähkinöitä, huomasin oikeasti, miten paljon paremmin nälkä pysyy loitolla. Ja aineenvaihdunnan lisäksi myös ajatus luistaa paljon paremmin - näihinkin rasvalla on suuri osuus!

    Sitten piti vielä sanoa noista jogurttimauista, että minäkin olen kauan etsinyt sitä "The Jogurttia". :D Mullakin on kauheat "klöntti-traumat" (hyi, ne kauhean isot ja limaiset marjapalat!), hehe. Lähiaikoina olen ihastunut vaniljajogurttiin, mainitsemaasi viljajogurttiin ja sen lisäksi Valion uuniomenajogurtti on ihan mielettömän hyvää!!! Siinä on vähän (mutta todella vähän ja pieniä) sattumia, mutta ne eivät ole sellaisia ällöjä, jos tiedät mitä meinaan. :D Kannattaa maistaa! :)

    Tsemppiä sulle ja onnea vielä kauheasti! Pahoittelut pitkästä ja sekavasta kommentista, heh. Ja jutellaan taas jossain välissä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Nette kun kommentoit ja ihana kuulla, että pidät yhä blogistani! :)

      Heh, kuulostaa niin samalta tuo klönttikammo :D Juurikin nuo marjaisat ja hedelmäiset klöntit! Tästä syystä olen puuroakin oppinut vasta viime vuosina syömään :D

      Mahtavaa, että sullakin on tapahtunut suurta edistystä aamupalan syönnissä - ja muutenkin :) Kaikki terveet oivallukset, kuten tuon rasvan ja kylläisyyden tunteen yhdistäminen, auttavat paljon. Ja kun vaikeita juttuja toistaa tarpeeksi usein, niin hyvä tulee :)

      Tsemppiä Nette sinulle ja jatkahan samaan malliin sinäkin! Kirjoitellaan joo ihmeessä taas jossain välissä! :)

      Poista
  2. Taas kuin suoraan valtion ravitsemussuosituksista, todella monipuolinen ja terveellinen aamupala! Ihailtavaa, kuinka tunnollisesti olet valinnut ateriaasi osia kaikista ravintoaineryhmistä ja näin koostanut keholle hyvän aamupalan. Päivä ei todellakaan lähde käyntiin ilman tankkausta ja kuulostaa taas hienolta, että olet kuullostellut oman kehosi viestejä ja vastaat niihin. Olet taas esikuva monelle terveydestään välittävälle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell :) On ihan kummallista, kuinka paljon harjoittelua aamupalansyöntikin voi aikuiselta ihmiseltä vaatia? Mutta se oikeasti auttaa, kun oppii käytännön kautta huomaamaan, mikä itselle oikeasti ja terveessä mielessä sopii, ja ennen kaikkea, kuin hyvä olo niitä terveitä valintoja seuraa! :)

      Poista
  3. Kyllä toi aamupapala (tossa kuvassa ainakin) vois olla iha reilustikin isompi. näyttää aika pieneltä verrattuna siihen että jos sillä pitäis pärjätä lounaaseen saakka ja jaksaa hoitaa kaikkia hommia plus antaa ravinto pikkuisellekin. mutta tosi hienoa että uskalsit kokeilla pekonia! onnittelut. kun saisit vielä määrää vähän kasvatettua niin olis aika hienoo siis en tarkoita että pitäis vetää kilokaupalla pekonia vaan esim tossa olis voinu olla viel joku jogurtti ja vaiks toinen leipä. en tietenkään ole sinä mutta mielestäni näyttää siltä että anoreksia pääsee vaikuttamaan sun ateriakokoon kuitenkin ehkä enemmän kuin ajatteletkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit :) Totta on, että aamupala on ehkä minulla sinänsä se heikoin lenkki ateriakokonaisuudessani vieläkin. Mutta tuo aamupala kuvassa nyt ei kokonaisuudessaan totuutta kerro, sillä otin sen lisäksi muutakin, kuva vaan sattui olemaan olemassa, joten sen tuohon laitoin. Jogurttia syön aina aamupalalla jossain muodossa, myös tuolloin vaikka sitä ei kuvassa olekaan :) Mutta mitä viimeiseksi kirjoitit, voi jossain määrin olla totta, vaikka tosiaan en sitä itse ehkä näekään. Tiedostan asian ja yritän sen ottaa huomioon valinnoissani yhä enenmmän!

      Poista
    2. tsemppiä kovasti! sairaus on nujerrettavissa ja sä oot voittaja lopulta.

      Poista
    3. Kiitos! Aion todella nujertaa sen täysin! :)

      Poista
  4. Suosittelen kokeilemaan tuoremehua osana aamupalaa! Se on ollut ainakin minulle alusta asti tosi mieluinen tapa aloittaa päivä. Lidlistä saa mielettömän hyvää oikeasti vastapuristetun appelsiinin makuista tuoremehua (jossa tosin on myös hedelmälihaa, ei kai sinulla ole kammoa myös mehussa olevia sattumia kohtaan? :D ) Kananmunaa voisin ehkä itsekkin miettiä lisänä aamupalalleni, hmm...

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, joskus tosiaan tuo sattumakammo päti myös toremehuihin:D Mutta olet kyllä oikeassa siinä, että tuoremehu olisi helppo ja hyvältämaistuva lisä aamupaalaan! Lupaan kokeilla sitä! Voisi tosiaan tehdä vaikka sellaisen aamupalapostauksen, missä kyselisi lukijoiden vinkkejä aamupalalle, saisi itsekin uusia ideoita :)Ja niin, kokeile ihmeessä kananmunaa täydentämään omaa aamupalaasi!

      Poista
  5. Moi Laura! Ihanaa kuulla aamupalasi olevan jälleen täysipainoinen kokonaisuus:) Muuten, voisitko piakkoin tehdä sen postauksen niistä kaikista ateriasuunnitelmista eri vaiheiden ajalta? Olisi kiva ja saisi vähän jeesiä<3 Hyvää viikon alkua sinulle ja molemmille pojille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Nyt on tosiaan ateriasuunnitelmat saman postauksen alla, toivottavasti auttavat sinua! :)Kivaa viikkoa sinulle ja tsemppiä! <3

      Poista
  6. Oho, taidan olla oikea outolintu... ;) Sillä minulle on lähes aina maistunut leipä ennemmin kuin puuro (ja aamupalalla aina kaksi leipää), juusto on ollut aina ykkönen leivänpäällisenä, olen tykästynyt nimenomaan "klönttisiin" jogurtteihin (mitä enemmän marjoja tai hedelmää, sen parempi), olen aina ollut tuoremehun juoja... Mutta siinä meillä on jotain yhteistä, että aamupala on minullekin aina ollut se vaikein ateria. Sen sijaan iltapala on ollut helpoin! :) Kiitos tästä(kin) postauksesta. Erityisen iloinen olen siitä, että teet kaikkesi jottet kangistuisi kaavoihin ja vaihtelet aamupalojasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, meillä menee sitten maut ihan ristiin :D Ja hauska ajatella näin, että nämä ovat molemmille niitä terveen puolen mieltymyksiä - jogurttimaut yms. - joten ne ovat ihan sallittuja!

      Ajattelin, että voisi tehdä postauksen aamupalasta siten, että kyselisi vähän muiltakin vinkkejä aamupalalle, kaikilla kun on omat suosikkinsa - voisi niistä ammentaa ideoita omiinkin aamupaloihin sitten! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)