keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Ruokapäiväkirja osa X

Vielä yksi ruokapäiväkirja olisi tarjolla ennen kesälomareissuamme tähän kesälomapostausten väliin! Seuraavaksi voisinkin yrittää kerätä ruokapäiväkirjaa yhdeltä reissupäivältä, jolloin syömiset tapahtuu kokonaan tien päällä ja huoltoasemien antimista. Miltä tällainen kuulostaisi? :) Tämä ruokapäiväkirja on kuitenkin koottu parin viikon takaiselta lauantai-päivältä, melkoisen tavalliselta kotipäivältä jälleen!

Aaamupala klo 9.30


Aamupalaa jälleen tuttuun tapaan tarjolla rahkan, leivän, hedelmän ja pähkinöiden muodossa :) 

Tämä oli aamu, jolloin kaikki oli ainesten suhteen hieman retuperällä :D Kaikki muu rahkan joukkoon kelpaava paitsi vadelmat olivat päässeet loppumaan, joten söin rahkani pelkillä vadelmilla tällä kertaa. Koin tarvitsevani jotain pientä makeutusta aloitettuani syömään, joten laitoin vielä hieman juoksevaa hunajaa annokseni päälle makeutta tuomaan :)

 
Retuperällä olo jatkui myös leivän suhteen, ja koska tuoretta leipää ei talosta löytynyt, päädyin tekemään parit juustonäkkärit itselleni - ei tosin yhtään hassumpi vaihtoehto tämä lainkaan ollutkaan!


Hedelmän virkaa toimitti tänä kyseisenä aamuna vesimeloni - tosin hieman aikansa elänyt sellainen :D  Pähkinät nappasin lasipurkista, johon olen kaadellut sekaisin erilaisten pähkinäpussien sisältöjä. 

Välipala klo 12.45

Välipala eli Pro feel-rahka sekä banaani tuli hotkittua hirmuista vauhtia, sillä sovimme extemporelenkistä äidin ja poikien kanssa. Aamupalaa oli seurannut melkoinen ähky, mutta arvasin, etten selviäisi kuitenkaan sillä lounaaseen asti. Pikainen välitankkaus siis ja kävelylle!

Lounas klo 14


Sitten herkkulounaani pariin! :) Äitini oli edellispäivänä käynyt asioilla Hyvinkään Willassa ja kysynyt minulta sitä ennen, josko haluaisin itselleni sieltä sushia. Sushi kuulosti enemmän kuin hyvältä, ja koska Jarno - joka sushista ei välitä - oli lauantaina vielä töissä, niin ehdotus sushilounaasta tuli todella hyvään saumaan.  Itse en ole niin tarkka asian suhteen, joten vaikken ihan tuoreita herkkuja päässytkään syömään, ei yhden yön jääkaapissa oleilu minun nautintoani vähentänyt lainkaan!

Nälkä kasvoi valtavaksi lenkkimme aikana, joten kotiin päästyämme sushin kuvat vilkkuivat silmissäni jo melkoisesti! Tosin ei ainoastaan nälän, vaan myös suuren suuren mieliteon vuoksi ;)

Koska äiti haki annoksen lounasaikaan, sain mukaan myös misokeittoa. Ruokajuomaksi valitsin gefilusmehua, sillä ajattelin maidon olevan kummallinen vaihtoehto ruokajuomaksi sushille. Tosin vähintäänkin yhtä outo yhdistelmä lopulta mehu ja sushikin oli :D


Kun äiti minulle annokseni edellispäivänä toi, varastin itselleni myös lisäksi pari lohihommelia (huomatkaa suuri asiantuntemukseni:D) hänen ja isän annoksista. Ne olivatkin melkeimpä kaikkein parhaimpia, vaikka kaikki kyllä katosiavat hyvällä ruokahalulla suuhuni :)

Jälkkäri klo 15

Nälkä oli yltynyt sen verran vahvaksi ihan huomaamattani, että kaipasin sushin päälle vielä jotain pientä ja näin ollen jälkkäriksi valikoitui Kismet-jätski :)

Kaakao- & kahvihetki klo 17

Jarnon tultua töistä, lähdimmekin kiireen vilkkaan kauppaan ja sieltä vanhempieni luokse. Siskoni oli nimittäin avokkinsa kanssa tullut sinne välipysähdykselle ennen Kreetan lomalle suuntaamistaan. Halusin siis viedä Justusta pikaisesti moikkaamaan tätiään pitkästä aikaa :) Käytinpä samalla siis jälleen hyväksi kahvikoneen antia juoden tällä kertaa perinteisen kaakaon ja lisäksi vielä kupin tavallista kahvia. 

Päivällinen klo 20

Päivällinen venähti melkoisen myöhäiseksi, sillä kotiin päästyämme aloimme vielä laittamaan ruokaa, jonka valmistus vei hieman pidemmän aikaa. Vuorossa oli siis kanapastaa! Saimme Jarnon äidiltä kanapastaohjeen, joka käsittääkseni on ohje samaan pastaan, jota ainakin meillä täällä Riihimäellä kouluissa tarjoillaan. Kyseinen ruoka olikin kouluaikoina yksi ehdottomista suosikeistani, joten todella innoissani lähdin tätä kokeilemaan! Aiemmin teimme kanapastaa siten, että käytimme kermaa ja kanalientä nesteenä, mutta nyt sen sijaan nesteen virkaa toimitti kunnon valkokastike.

Itse pidin kovastikin pastasta, ja koska Jarno ei kovin ruokaan tykästynyt, pistelin minä menemään yksikseni melkeimpä koko pastan :D Useampi päivä siinä meni, mutta eipähän tullut ruokaa hukkaan heitettyä ;) Ja tämän kyseisen pasta-annoksen ohessa söin tosiaan salaattia valkosipulisella kastikkeella, keitettyjä vihanneksia sekä lasillisen kevytmaitoa.

Äitini oli käynyt edellispäivänä sushin hakureissun yhteydessä täydentämässä minun Nakd-patukkavarastoni, jolloin samalla sain myös lemppareitani mitä jogurttipäällysteisiin nameihin tulee eli salmiakkilakuja :) Niitä siis vielä illalla leffan ohessa!

Iltapala 22.45


Iltapala koostui vallan tavanomaisista jutuista sekin. Realia paahdettuna kera kinkun ja kasvisten, vadelmainen Pro feel -jogurtti sekä viimeinen pussi kofeiinitonta appelsiini-kookosteetä - nyttemmin teevarastot kyseisen teelaadun kohdalta tosin ovat taas täydennetty ;) Koska päivällinen jälkkäreineen venyi melkoisen myöhään, en kaivannut isompaa iltapalaa ja tämä riitti siinä hetkessä täysin minulle. 

Yöeväät n. klo 01 & 05

Sain kuitenkin huomata kroppani todellakin kaipaavan jokaisen aterian ehdottomasti, sillä vaikka iltapalalla en kaivannutkaan myöhäisen päivällisen vuoksi enempää ja tuokin määrä tuntui jo siinä hetkessä melkoiselta lisältä täyteen vatsaani, kostautui päivällisen venyminen minulle sitten yönälkänä. Tämä yö oli hyvä esimerkki siitä, kuinka herään jo parin tunnin päästä oman nälkäni takia ja joudun nousemaan ylös, vaikka Justus tyytyväisenä sängyssään nukkuukin. Söinkin herättyäni Alpenin suklaisen myslipatukan sekä mansikkaisen Pro feel -rahkan, ja vielä myöhemmin varhain aamulla Justuksen herättyä syömään nappasin sänkyyn mukaani ompun ja Nakd-patukan suklaan ja appelsiinin maussa. Eli jälleen sain todeta sen mitä parhaimmalla tavalla, että kun nälkä tuntuu olevan loputon, ei tarvitse kuin miettiä kuluneen päivän ruokarytmiä tai aterioiden sisältöjä, niin selitys loputtomalle nälälle kyllä löytyy! Ja tällä kertaa ilmiselvä syy oli siis aivan liian myöhäiseksi venähtänyt päivällinen. 

Kuten viimeksi jo totesin, alkaa nälkätuntemukseni selvästikin tasoittua. Huomaan tämän parhaiten siinä, kuinka nälän koen fyysisesti. Nälkätuntemus alkaa olla minulla jälleen normaalilla tasolla mahan kurnimisineen, vaikka toki huomaankin vielä usein muiden seurassa, että nälkä yllättää minut toisia nopeammin. Nälkä ei kuitenkaan vaikuta minuun lainkaan niin vahvasti kuin ennen, ei fyysisesti eikä psyykkisesti. Voisin sanoa kokevani nykyään täysin normaaleja, terveen ihmisen nälkätuntemuksia. Tämä ruokapäiväkirja on vielä ajalta, jolloin olen lähes täysimettänyt Justusta. Koska olen menossa pian töihin, olen joutunut kuitenkin nyttemmin imetystä lopettelemaan. Koska imetys tunnetusti kuluttaa melkoisesti energiaa, on se varmasti lisännyt selkeästi myös nälkääni viime kuukausina. Jo viimeksi totesin ruokapäiväkirjan yhteydessä, että nälkätuntemukseni on selvästi alkanut tasoittumaan fyysisen tilan kohentumisen myötä. Nyt huomaan kuitenkin nälän tasoittuneen entisestään imetyksen lopettamisen vuoksi, mutta mikä tärkeintä, en ole antanut sen millään tavalla vaikuttaa suhtautumiseen ruokaa ja syömistä kohtaan. 

Tein itselleni jo varhain selväksi, että sellaiset ajatukset, kuten energiamäärän vähentäminen imetyksen loputtua, eivät tule kysymykseenkään. Ja ilokseni voin todeta, etteivät ne nyt käytännössä ole tulleet edes mieleeni. Sen sijaan olen entistä vahvemmin luottanut nälän tunteeseeni ja seuraillut sitä hyvillä mielin. Esimerkiksi yölliset heräämiset Justuksen puolloruokailuineen eivät ehkä kuluta energiaani entiseen tapaan, mutta silti olen yhä syönyt lähes poikkeuksetta jotain Justuksen syöttöjen yhteydessä. Olen syönyt, koska olen kokenut energiaa tarvitsevani. Sillä ei ole merkitystä kulutanko energiaa entiseen tapaani vai en, vaan ainoastaan nälkätuntemukseni merkitsee jotain!

Viime aikoina olen kuitenkin saanut kokea myös sen ihan käytännössä, että painon normalisoiminen vaatii näin loppuvaiheessakin - kun tavoite on vielä jokusen kilon päässä - selvästi huomiotani. Syön hyvin, vastaan nälkääni ja herkuttelen kunnolla, mutta silti painon nousu on minulla alkanut selvästi hidastumaan. Nousua on tapahtunut, muttei enää projektini alun kaltaiseen tahtiin. Ja koska vielä en ole tavoitettani aivan saavuttanut, täytyy tämä oikeasti tiedostaa. Syöminen on minulle todella luontevaa tällä hetkellä ja antaisinkinkin sen soljua omalla painollaan eteenpäin, mikäli painon normalisoimista ei täytyisi huomioida enää. Mutta koska en todellakaan halua jumiutua tähän kohtaan ja hidastaa parantumiseni viimeistelyä, haluan varmistaa riittävän energiansaannin arjessani. Vastaan jatkossakin nälän tunteeseeni täysin rehellisesti, mutta lisäksi minun täytyy huomioida ajatus siitä, kuinka energiaa tulee yhä saada yli oman energiantarpeeni. Tällainen painon nousuvauhdin hidastuminen on minulle tuttua myös jokaiselta osastojaksoltanikin, joten osasin sitä jo odotellakin. Tähän pisteeseen tultuani, on ateriasuunntelmaani jouduttu lähes poikkeuksetta tekemään lisäyksiä, jotta paino jatkaisi nousuaan. 

Joten vaikka syömiseni ovat pysyneet enemmän kuin hyvinä eikä saamani energia varmasti ole ainakaan vähentynyt, vaatii kehoni näin painavempana selvästikin enemmän energiaa osakseen, mitä se kevyempänä vaati. Voisi kuvitella, että imetyksen lopettamisen myötä olisi energiantarpeeni vähentynyt, mutta ei. Luultavasti energiantarpeeni on pysynyt melkoisen samana, sillä kulutus on taas arjen aktiivisuuden myötä varmasti lisääntynyt. Vaikkein liikuntaa urheilumielessä olekaan lisännyt, niin arjen aktiivisuus kesälomareissuineen on varmasti lisääntynyt. Tämä kaikki muodostaa yhdessä kokonaisuuden, mikä määrää energiantarpeeni - ja tuo tarve pysyy yhäkin isona. Tässä taasen hyvää esimerkkiä monelle siitä, että paino ei todellakaan nouse hallitsemattomasti :)

Ruokapäiväkirjani oli siis hyvin perinteinen, mutta toisaalta epäonnistuneen ruokarytmin myötä siitä löytyi myös kompastuskiviä. Kompastuskivet eivät onneksi liittyneet millään lailla sairauteen, vaan ainoastaan normaaliin, arjen aikataulun venymiseen. Samalla saitte kuulla myös enemmän tämän hetkisistä fiiliksistäni mitä nälkätuntemukseeni ja riittävän suureen ruokamäärään tulee. Tällaisilla ruokapäiväkirjoilla ja tällaisilla ajatuksilla tällä kertaa :) Ensi kerralla ehkäpä sitten reissupäivän ruokapäiväkirjaa, mikäli sellainen teitä kiinnostaisi! 

<3: Laura

32 kommenttia:

  1. Tosi hyvä postaus - jälleen! :) ihana lukea näin terveitä ja positiivisia ajatuksia! mielelläni lukisin ruokapäiväkirjaa myös reissun päältä, se kun varmasti olisi hieman erilainen! :) mukavaa lomamatkaa koko perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susu! <3 Täytyypä siis muistaa kuvailla ruokia myös reissussa! Siitä saisikin hieman erilaisen ruokapäiväkirjapostauksen aikaiseksi :)

      Poista
  2. Kiitos taas tästä postauksesta! Oli taas ihana lukea ja katsella, kuinka hyvällä mallilla ruokailusi ovat.
    Ja myös suhtautumisestasi ruoka-aikojen normaaliin, arkiseen vaihteluun oli mukava lukea. Itsellä kun on vielä niin, että ruokailujen täytyy olla juuri ''oikeilla ajoilla'', jotta pystyisi syömään. Jos aloitusajankohta venyy, muuttuu ruokailutkin astetta vaikeammiksi.

    Ja sinähän pystyt jo hyvin luottamaan mielitekoihisi! Sitä saa vain ihailla! Itsellä on vielä niin kaavamaista tämä touhu, vaikka olenkin pystynyt jo ottamaankin jotain uusia ruoka-aineita mukaan. Esimerkiksi ilpapalan leipäosuus menee näin: 3 krt viikossa leipää, 3 krt murjoja ja 1 krt mysliä. Ja niistä ei saa poiketa. Vaikka leipäpäivänä tekisi mieli muroja, en niitä voi ottaa, koska on leipäpäivä. Nyt vasta taas hahmotan, että ruokailuni ovat kaukana luonnollisesta... :S

    Ja itseänikin kiinnostaisi ruokapäiväkirja reissusta! Monilla reissuruokailut tuottavat varmasti ahdistusta, ja mielenkiinnolla lukisin, kuinka saat ne itse järjestettyä. :)

    Hyvää lomamatkaa! :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla Mari, että koit tämät hyödylliseksi ja pidit tästä! Postaus ajaa aina asiansa, jos se edes hieman lisää muilla samojen ongelmien kanssa kamppailevilla tsemppihenkeä ja saa ehkäpä tajuamaan paremmin, mitkä ovat niitä oman syömisen kompastuskiviä :)

      Vaikka ruokailusi olisikin nyt vielä kellotettua ja kaavamaista, niin pääasia on, että noudatat ateriasuunnitelmaasi ja syöt hyvin! Se on oikein niin kauan, kun tunnet tuollaista kaavamaisuutta tarvitsevasi. Ettei vain käy niin kuin minulle aikanaan, että liian nopea ateriasuunnitelmasta poikkeaminen ja tahto luottaa omaan nälkätuntemukseeni vähensi ruokamääriä ja tiputteli aterioita pois. Kyllä sinullakin se aika vielä koitaa, kun uskallat alkaa terveessä mielessä poiketa ateriasuunnitelmasta, tehdä luontevia lisäyksiä ja joustaa terveellä tavalla tarkoista ruoka-ajoista :)

      Niin ja kiitos reissutoivotuksista <3 Vielä pari postausta Naantalin reissuumme liittyen olisi tiedossa ennen kuin nostan matkakytkintä ;) Mutta tosiaan, täytyy muistaa pitää tien päällä mielessä tuo ruokapäiväkirjapostaus ja esitellä täälläkin reissuruokailujani! :)

      Poista
  3. Haha sun herkkulounas oli mun painajainen. Maistamistani ruuista inhoan eniten sushia ja lohta! :D Tosin lohesta HALUAISIN tykätä, mutta minkäs tekee. Ainakaan tässä vaiheessa.
    Syöt tosi hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla, että nykyiset ruokailuni vaikuttavat muidenkin mielestä hyviltä :)

      Heh, ruokamieltymykset on kyllä niin jänniä - miten joku inhoaakin jotain ruokaa, mitä toinen sen sijaan rakastaa! Itse tykkään kalasta ja olen tottunut syömään sitä pienestä pitäen toisin kuin esimerkiksi Jarno. Olenkin ihan onnistuneesti tykästyttänyt myös häntä kaloihin, mutta oma herkkuni graavilohi ei ole vielä mennyt läpi :D

      Poista
  4. Olisikohan tota kanapastan ohjetta mahdollisuus saada, vai onko perhesalaisuus? (:

    Hyvältä näyttää syömiset! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Täytyy kysellä, saanko reseptin tännekin laitella! Mikäli se sopii, näpyttelen sen ehdottomasti joku päivä lomareissumme jälkeen! :)

      Poista
    2. Oletko ehtinyt kysyä tuota ohjeen julkaisua? (:

      Poista
    3. Ainakaan Jarnon mukaan tuo resepti ei ole mikään salaisuus! Eli voin sen tänne blogiin kirjoitella, kunhan kotiin pääsemme ja pääsen reseptin pariin tai sitten voin sen sähköpostissa sinulle laittaa? :)

      Poista
    4. Jos olisit niin kiltti, ja sen tänne kirjoittelisit! Näyttää meinaan sen verran herkulliselta tuo pasta! (Ja josko sen avulla saisin pasta-peikkoani hätyyteltyä! )

      Poista
    5. Yritän kirjoitella heti, kunhan ennätän! Pääset sitten pasta-peikon karkotukseen! :)

      Poista
    6. Ajattelin kirjoitella reseptin sinulle tänne, että saisin annettua reseptin sinulle nopeammin - toivottavasti käyt täällä vielä kurkkimassa! :)

      Broileripastavuoka:

      900 g hunajamarinoitua broileria
      750 g pasta cappelli (torino)
      350 g pizzajuustoraastetta
      1 Paprika

      Valkokastike:
      2 dl jauhoja
      100 g voita
      2 l maitoa
      2,5 rkl Mama`s made kanaliemijauhetta
      1 pss broilerimaustetta
      1 tl rakuunaa
      1 tl valkosipulijauhetta

      Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja anna kiehua hetki. Lisää maito joukkoon vähitellen. Mausta kastike ja anna kiehua muutama minuutti. Tarkista maku.

      Ruskista broilerit kevyesti ja keitä makaronit. Lisää vuokaan makaronit, broilerit sekä pieniksi pilkottu paprika sekä juutosraaste. Kaada lopuksi päälle valkokastike ja sekoita hyvin. Paista 160 asteessa noin 30 minuuttia. Ota vuoka uunista, kun paistos on vielä hieman löysää.

      Tällä tavalle me teimme siis kyseisen pastan :) Annos on melkoisen iso, joten määriä voi toki pienennellä! Alkuperäisen reseptin mukaan makaroneja ei keitetty, mutta tällöin valkokastiketta olikin sitten kolme litraa eli netstettä oli paljon enemmän. Me päädyimme keittämään makaronit ensin, josko kastiketta ei siten tarvitsisi tehdä niin paljoa. Ja hyvä ratkaisu se olikin, sillä muutoin valkokastike olisi ollut aivan liian valllitsevassa roolissa. Myös paprikaa ei alkuperäiseen reseptiin kuulunut, mutta me halusimme sitä lisätä :)Käytimme myös marinoimatonta broileria, mitä hieman maustoimme ihan kevyesti :)

      Sellainen olisi siis tämä resepti! Voi olla, että lisäilen sen vielä joskus ihan postauksenakin, mutta nyt on työn alla niin paljon muita postauksia, etten olisi tätä hetkeen ehtinyt julkaista muutoin :)

      Poista
    7. Täytyy nyt kyllä itsekin kiittää tästä reseptistä!
      Yllä oleva anonyymin kanssa olen siis samaa mieltä, että hyvin herkulliselta tuo näytti!
      Ja tämä vasta olisikin hyvää anoreksian hätyyttelyä myös minulle, kun sekä niin pelottavaa pastaa ja valkokastiketta sisältää!

      Poista
    8. Kiva kun sinäkin Mari löysit reseptin täältä! :) Nyt vaan siis sairauden hätyyttelyyn kanapastan avulla ;)

      Poista
    9. Suurkiitokset Lauralle! Nyt en voi en voi vedota pastaruokien kanssa siihen, ettei minulla ole hyvää ohjetta kanapastaan! ;D

      Poista
    10. Ole hyvä vain - nyt vaan siis kokeilemaan! :) Tuli vielä mieleen, että vaikka tuossa ohjeessa lukee tuo Mama`s made -kanaliemijauhe, niin ohje saattaapi olla niin vanha, ettei sellaista edes välttämättä olekaan enää! Mekin löysimme kaupassa Reformi-merkkisen luomu kanaliemijauheen ja toimi mainiosti :)

      Poista
  5. taahan oli ihan kun mulle tehty teksti he:)hyvilta kuulosti sun syomiset!oikeen ihanaa lomaa teille pohjoisessa!!!!

    -susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna :) Kiva kuulla, että postaus oli sinulle mieluinen! :)

      Poista
  6. Tulee tosi ristiriitaisia tunteita itselle kun lukee tätä tekstiä. On niin ihana ajatella, että niinkin pahasta ruokapainajaisesta ku sun tilanne oli voi päästä tällaiseen! Toisaalta sitten taas itselle tuntuu vielä ihan sairaan kaukaiselta, ahdistus on järkky jos minuutinkaan venyy ateriasuunnitelman ruoka-ajan yli ruokailu, tai jos kaupassa ei ole juuri sitä yhtä jugurttia/leipää..

    Onneksi sä pidät tätä blogia ja jaksat näyttää, että ei tää sairaus ole ylitsepääsemätön.. Tää blogi onkin yks suurimpia tsemppareita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että saat blogista itsellesikin lisätsemppausta ja uskoa siihen, että muutos todella on mahdollinen! Tiedän niin tuon tunteen, kun alkaa olla jo sellainen olo, että tahkoaa vaan paikallaan, ja että parantuminen on todella todella kaukana, ellei jopa mahdotonta saavuttaa.

      Itse jollain tapaa tahdoin uskoa aina parempaan, mutten oikeastaan voinut kuvitella sellaista tilannetta tulevaksi, että oikeasti voisin syödä täysin vapaasti. Näin oli vielä puolikin vuotta sitten, kun kuvittelin olevani jo pitkällä parantumisen suhteen, mutta silti syöminen oli tietynlaisesta vapuadesta huolimatta vieläkin rajoittunutta. Jotkut sairaat ajatusmallit olivat niin tiukassa, etten uskonut niistä eroonpääsemisen oleavan mahdollista. Olin jopa jollain tasolla hyväksynyt niiden lopullisen olemassaolon. Mutta kun lopullinen ajatuskäännös tapahtui, niin tapahtui kaikki yllättävänkin helposti ja nopeasti!

      Joten toivon todella kovasti, ettet menetä toivoa, vaan jatkat yrittämistä! Muutos on mahdollinen ja voi lopulta tapahtua yllättävänkin nopeasti :)

      Poista
  7. Heippa, tuo appelsiini-kookos tee on osunut silmiini jo muutamaan otteeseen blogissasi. Mistähän sitä voi ostaa? Vaikuttaa mainiolta iltateeltä juuri kofeiinittomuuden vuoksi.(veisi unet muutoin) Lukeeko siinä kofeiiniton, vai onko se rooibosteetä, joka on luontaissti kofeiinitonta? :) Ja todella esimerkillinen asenne nälkäsignaalien suhteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! :)

      Itse olen ostanut kyseistä teelaatua aina Life-nimisestä luontaistuotekaupasta. Kyseinen teemerkki on nimeltään Clipper ja makuja on todella moneen lähtöön :)Joitakin kyseisen merkin makuja olen myös ihan Prismassa nähnyt!

      En ole mikään suuri asiantuntija teelaatujen suhteen, mutta itse aikanaan kysyin myyjältä, että ovatko kyseiset teet kofeiinittomia ja vastaus oli kyllä. Nimittäin itsekin etsin silloin hyvää iltateetä, jottei kofeiini haittaisi muutoinkin herkkiä yöuniani. Ja itseasiassa nyt kun pakkausta tarkemmin tutkin, niin siinä ihan lukeekin, että kyse on luontaisesti kofeiinittomasta tuotteesta :) Itse ajattelin seuraavaksi kokeilla saman merkin vadelmateetä, sillä sitäkin on moni kovasti kehunut! :)

      Poista
  8. Kiitos vastauksesta, taidankin lähteä teejahtiin. :)

    VastaaPoista
  9. Olen taas vaihteeksi hukassa tilanteeni kanssa... Suunnittelin itselleni sitten ateriasuunnitelman kun hoitokontakteja ei ole (ainakaan vielä). Vaikket olekaan ravitsemusterapeutti, on sinulla varmaan kokemusta niin monista ateriasuunnitelmista, että osaat sanoa jonkinlaista mielipidettä tähän:
    ATERIASUUNNITELMA
    AAMUPALA
    1,5 dl puuroa / muroja TAI 0,5 dl mysliä + Hedelmä
    TAI leipä päällisineen + 1,5 dl jogurttia
    Tee

    LOUNAS
    1 peruna TAI 1 dl perunasosetta / pastaa / riisiä
    1 dl lihaa (1 dl lihakastiketta / 2 nakkia / 3 pyörykkää)
    TAI 2 dl keittoa TAI 1,5 dl laatikkoa
    1,5 dl salaattia
    1,5 DL maitoa / piimää
    Hedelmä TAI 1 dl jälkiruokaa

    VÄLIPALA
    Leipä päällisineen
    Hedelmä
    TAI leivonnainen
    Tee

    PÄIVÄLLINEN
    1 peruna TAI 1 dl perunasosetta / pastaa / riisiä
    1 dl lihaa (1 dl lihakastiketta / 2 nakkia / 3 pyörykkää)
    TAI 2 dl keittoa TAI 1,5 dl laatikkoa
    1,5 dl salaattia
    Leipä päällisineen
    1,5 dl maitoa / piimää

    ILTAPALA
    Leipä päällisineen
    2 dl jogurttia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni on ollu monenlaisia ateriasuunnitelmia ja vaikka olen ollut kuinka alipainoinen ei ateriasuunnitelmani ole ollut ikinä noin pieni!

      Ateriasuunnitelman tarkoitus on antaa tarpeeksi energiaa aivoille keholle rakennusaineita jotta esim sisäelimet toimisivat oikein. Tarkoitus ei ole että se on mahdollisimman pieni millä keho pärjää. Jostain on kuitenkin aloitettava, ja ymmärrän jos olet hukassa varsinkaan kun sinulla ei ole hoitokontaktia. Kuitenkaan ahdistus ei tule olemaan yhtään sen pienempi söit sitten kaksi perunaa tai yhden perunan. Tosin energiansannin kannalta se on kriittinen ero... Keho tarvitsee kaiken ruoan ja käyttää myös sen.

      Laura on kirjoittanut joskus startti-suunnitelman ja se onkin mielestäni se minimi millä keho alkaa edes herättelemään itseään. Rohkaisen sinua ottamaan nämä määrät käyttöön, sillä mikäli ahdistus on suurin ongelma ateriamäärien lisäämisessä niin se ei tule helpottamaan pienemmällä suunnitelmalla. Mutta kehosi ja aivosi alkaa toimimaan paremmin ja jaksat taistella sairautta vastaan mikäli suurennat suunnitelmaa:)

      Toivottavasti tästä oli jotain apua, Laura voi kertoa vielä oman mielipiteensä..

      Voimia taisteluun!:)

      Poista
    2. Heippa! Minä täällä komppaan täysin ylläolevaa kommenttia - melko lailla juurikin ne asiat tulivat siinä ilmi, mitä minunkin mieleeni asiaan liittyen tuli :)

      Olen samaa mieltä, että start-suunnitelman tulisi olla se minimi, josta kannattaa aloittaa. Ollessani Helsingissä, lähes jokainen aloitti kyseisestä suunnitelmasta, ellei sitten ollut fyysisesti ihan todella huonossa kunnossa - ihan huomattavan huonossa kunnossa, ennemminkin sisätautiosastohoitoa vaativassa kunnossa. Minulle perusteltiin ensimmäisellä sisätautiosastojaksollani, että syy todella pieneen ateriasuunnitelmaan perustuukin niin vaikeaan aliravitsemustilaan, että keho ei ruokaa kestäisi äkkiseltään, pitkän syömättömyyden jäljiltä. Muissa tapauksissa tulisi siis aloittaa hyvällä ja riittävällä ateriasuunnitelmalla, eikä syitä todella pienelle suunnitelmalle ole. Helsingissäkin starttia syötiin ainoastaan kaksi viikkoa maksimissaan, jonka jälkeen jokainen siirtyi isompaan ateriasuunnitelmaan, ja jo neljännen päivän kohdalla tuli mukaan lisäravinne.

      Syy miksi kirjoitin tästä näkökulmasta sinulle on se, että halusin perustella sinulle isomman suunnitelman - kuin oma suunnitelmasi on - käyttöönottoa. Kuten ylläolevassakin kommentissa painotettiin, niin suunnitelman ei ole tarkoitus olla mahdollisimman pieni, millä keho pärjäisi, juuri ja juuri ehkpä sinnittelisi. Sen sijaan suunnitelman pitäisi alkaa korjaamaan aliravitsemustilaa ja niitä vahinkoja, joita huono syöminen on saanut aikaan. Kehosi tarvitsee mielestäni siis huomattavasti enemmän kuin suunnitelmasi verran! Ja kun kehosi tottuu ruokaan ja aineenvaihduntasi herää jälleen, tarvitset oikeasti suuria ruokamääriä. Jos kurkkailet kirjoittamiani ateriasuunnitelmia, niin sieltä löydät isoimpien suunnitemien myötä, millaisilla ruoilla itse olen saanut tulosta aikaan - ja vielä ihan maltillisestikin :) Ja samaa kertovat nämä postailemani ruokapäiväkirjatkin!

      Mutta tosiaan täytyy huomioida lähtötilanteesi ei vaan fyysisen tilasi kannalta, mutta myös psyykkeesi. Eli jos lähtökohtasi on paljon huonompi ruokailu kuin laatimasi ateriasuunnitelman mukainen ruokailu, on tämäkin jo hyvä alku mielestäsi :) Kunhan tavoitteena ei ole jäädä tähän, vaan tehdä lisäyksiä suunnitelmaan heti, kun siihen vähääkään tunnut pystyväsi. Ja aina ei valitettavasti voi odotella sitä oikeaa hetkeäkään, vaan täytyy tehdä vaikeita päätöksiä vaikka sitten ahdistuksen kera. Sillä ahdistus ei ainakaan helpota, jos parannusta ei tapahdu - se vaan pahenee entisestään. Kun uskallat uhmata sairautta ja kiusata sitä tekemällä lisäyksiä, voit pian huomata sen käyvän jollain tapaa aina vaan helpommin :) Aivot saadessaan ravintoa toimivat paremmin ja fyysinen olosi paranee. Näin ollen saat sekä psyykkistä että fyysistä jaksamista taistella anoreksiamörköä vastaan!

      Toivotan sinulle valtavasti tsemppiä ja jaksamista! On ihan todella hienoa, että olet päättänyt muuttaa asioita, ja olet aloittanut sen tekemällä itsellesi ateriasuunnitelman! Siitä on hyvä lähteä parantamaan :) Muista myös, että mikäli tunnet ulkopuolista, hoitavaakin tahoa avuksi tarvitsevasi, olet oikeutettu sitä saamaan.

      Ja tosiaan kehottaisin kurkkimaan vielä tarkemmin noita minun vanhoja suunnitelmia ja vertaamaan omaasi niihin, niin ehkä asia vielä konkretisoituisi sinulle paremmin. Kehottaisin siis kääntämään ajatuksesi ensin startin kaltaisiin ruokamääriin ja tavoittelemaan niitä, jonka jälkeen tekemään vielä lisäyksiä :)

      Tsemppiä - pystyt kyllä voittamaan sairauden, kunhan et nyt anna vaan periksi! :)

      Poista
    3. Suuret kiitokset kummalekin! täytyypä katsellakin sitä start-suunnitelmaa. Minusta oman suunnitelman ruokamäärät ovat kyllä ihan normaalin kokoisia, ei kukaan syö noin paljon! Tuntuu, että paisun pullataikinaksi laitoinpa suuhuni mitä tahansa. :(

      Poista
    4. Sairaus huijaa sinua nyt pahemman kerran, mutta yritä kuitenkin mahdollisimman rehellisesti verrata eri ateriasuunnitelmia omaasi. Minä syön moninkertaisesti sinuun verrattuna, enkä koe lainkaan paisuneeni pullataikinan lailla. Kyllä paino on normalisoitunut, mutta niin sen kuuluukin normalisoitua. Lisäksi olen saanut valtavan määrän fyysistä jaksamista ja psyykkistä hyvinvointia :) Näiden myötä vielä jonakin päivänä myös sinä pystyt tarkastelemaan tervein silmin ateriasuunnitelmaasi ja näkemään sen pienuuden.

      Nyt sen sijaan, kun sairaus pitää sinua otteessasi, täytyy sinun vaan yrittää väkisin taistella sitä vastaan ja vaikka uskoa kunnolla muiden mielipiteitä syömisistäsi sen sijaan, että kuuntelet omia, anoreksian johdattelemia ja sairaita mielipiteitäsi asiasta. Ja jos sellainen toisi turvallisemman olon ruokamäärien suhteen, voisit oikeasti yrittää päästä ravitsemusterapeutin puheille! Ainakin minua auttoi ajatus ammattilaisen laatimasta suunnitelmasta, mikä toi minulle ikään kuin ulkopuolisen luvan syödä, ennen kuin itse saatoin lupaa itselleni antaa. Apu siihen asti, kunnes itse pystyy tuo luvan itselleen sallimaan - ja lopulta vielä hyvillä mielin :)

      Poista
  10. Hei!

    Minäkin haluan tsempata yllä olevaa anonyymia omalta osaltani. Alku on varmasti kaikille vaikea, sitä se oli minullekkin. Itse sain ensimmäisen ateriasuunnitelmani ravitsemusterapeutilta ja sitä lähdettiin pikkuhiljaa kasvattamaan sitä mukaan, kun olin onnistunut kotioloissa sen hetkistä noudattamaan. Alkuun olin aivan epäuskoinen, kun painoni ei noussut viikkoihin grammaakaan, vaikka oikeasti noudatin orjallisesti ohjelaput vieressäni minulle laadittua suunnitelmaa ja söin tai itkin ja söin. Söin taas NORMAALIA jogurttia (ei siis kevyt!), tavallista ruokaa kermoineen jne. mutta painoni ei noussut, ja oli niin yllättynyt.

    Tällä haluan valottaa sitä tosi asiaa, että painon nouseminen vaatii oikeasti paljon energiaa eli ei mitään miniannoksia. Jos olisin nähnyt kaksi vuotta sitten nyt syömieni annoksien koot ja ylipäätään syömäni ruokamäärät, en olisi varmaan uskonut näkemääni! Ja kun se paino ei tahdo silti vieläkään nousta, tai ainakin se tapahtuu erittäin hitaasti ja voisinkin todeta, että liian hitaasti...Haluan rohkaista sinua syömään, mielellään heti alkuun jo reilummin kuin itselaatimassasi suunnitelmassa, koska elimistösi tarvitsee energiaa, eikä suunnitelmallasi ruokamäärällä ole ainakaan painon nostattavaa vaikutusta, jos ja kun sitä pelkäät! Jostain on kuitenkin aloitettava ja on jo erittäin hienoa, että olet päättänyt toimia NYT! :) Kovasti tsemppiä Sinulle ja minäkin muistutan vielä ulkopuolisen avun mahdollisuudesta! Minulle ainakin erityisesti ravitsemusterapiasta on ollut hurjan paljon apua, enkä itseasiassa osaa sanoa, olisinko päässyt edes alkuun ilman sitä.

    Emmi

    VastaaPoista
  11. Olen nyt vakavasti miettinyt ateriasuunnitelmani ruokamäärien nostamista. Tuleeko minusta silmitön lski, jos söisin näin?:
    Aamupala:

    2 dl puuroa
    1 leipä päälisineen
    1 hedelmä


    Lounas:
    2 keskikokoista perunaa tai 2 dl muusia/ riisiä/ makaronia
    1 dl lihaa esim. 1 dl lihakastiketta, 4 pyörykkää tai 1 broilerin filee
    Salaattia
    leipä päälisineen

    Välipala:
    1 leipä
    hedelmä


    Päivällinen:
    Kuten lounas tai
    n. 2, 5 dllaatikkoruokaa tai 3 dl keittoa
    1 dl jälkiruokaa
    1,5 dl maitoa tai piimää

    Iltapala:
    1 viipale leipää
    2 dl jogurttia
    hedelmä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastasin sinulle toisen postauksen kommentteihin :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)