keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Ja tienihän vei taas...

Muistini reistailee, enkä muista mitä olenkaan ihan tämän hetkisestä tilanteestani kertonut, joten pieni muistutus siitä ja sitten itse asian pariin :) Täällä sitä siis ollaan, Kanta-Hämeen keskussairaalan opsastolla P4.

Wall PhotosKotona oleminen oli ihanaa, mutta samalla aivan valtavan raskasta. Olin pärjännyt joulukuisen kotiutukseni jälkeen paremmin kuin koskaan aiemmin sairaalasta kotiuduttuani. Ensimmäistä kertaa painoni ei lähtenyt heti kotiutuksen jälkeen syöksylaskuun, vaan sain jopa painoa hieman nostettua. Söin kunnolla, tosin poikaystäväni tarkasti vieressä vahtien, en päästänyt pakkoliikunta-ajatusta valloilleen ja muutenkin mieleni oli hyvä ja luottavainen. Mutta pari viikkoa sitten jokin muuttui. Tajusin, etten ollut toteuttanut syömättömyyttä enää mieleni mukaan ja tämähän sai sairaan puoleni nousemaan vihaisena pintaan. En saanut enää siitä mielihyvää. En halunnut missään mielessä palata takaisin samoille vanhoille teille, mutten tiennyt miten selvitä ilmankaan. Olin kuin umpikujassa. Ajatuksissani oli vain ruoka, mieliteot ja ahmimisen pelko. Olin varma, että se olisi menoa nyt. Kun kerran luovun kontrollista, menetän sen kokonaan. Myös huono-omatunto liikkumattomuudesta kalvoi mieltäni. Ahditus kasvoi valtavasti ja kotona yksin asioiden pyörittely ei auttanut asiaa lainkaan. Oikeasti en edes ollut paljoa yksin, vaan poikaystäväni töitä lukuunottamatta olimme koko ajan yhdessä. Hain poikaystävältäni lupaa ja vakuuttelua, että saisin syödä. Minun teki mieli jatkuvasti jotakin. Itkin ja olin sekaisin. Mukava viikonloppu-iltakin päättyi osaltani itkuun ja ahdistukseen, mikään ei enää tuntunut miltään. Vain ruoka ja mieliteot.

Lopulta päätin antaa periksi ja tulla osastolle. Tulin tänne viikko sitten maanantaina ajatuksella hieman keräillä voimia ja saada taas vauhtia painon nostatukseen. Mielialani oli kotona niin maassa, että minua jopa pelotti ihan olla yksin. Minun oli pakko alentua ja myöntää tarvitsevani jälleen apua. Myös ruokailujen jatkuva miettiminen helpottui osastolle tullessa. Ruokailusuunnitelma olisi valmis ja minun tulisi vain syödä. Tosin sana "vain" on ehkä liian laimea, sillä anorektikolle syöminen ei ole koskaan "vain"..

Ajatuksenani oli olla täällä viikko tai pari, mutta eihän mikään mene koskaan suunnitelmien mukaan. Eilen lääkärini totesi, että "nyt hoidetaan Laura tämä homma loppuun asti!" Onhan se totta, että olen aina lähtenyt hoidosta liian aikaisin pois, milloin koulun, milloin koti-ikävän takia. Ajatus osastolle jäämisestä herättää sekavia tunteita. Halu parantua, toipua ja saada apua, liputtaa suuresti osastolle jäämisen puolesta. Koti-ikävä ja ikävä poikaystävän ja Juliuksen luo, taas huutaa kotiin lähdön puolesta. Mutta onko parempi uhrata nyt taas hetki elämästä osastolle, jos se kuitenkin olisi nyt se viimeinen kerta? Jos nyt todella paranisin ja sitten minulla olisi aikaa olla kotona koko loppu elämäni ajan? Näitä ajatuksia pyörittelen mielessäni hetki toisensa jälkeen: mitä pitäisi tehdä?!


Eilen teimme kuitenkin hoitosopimuksen osastolle jäämisestä. Siinä määriteltiin sääntöjä ruokailuista ulkoilu- ja lomalupiini. Ulkoilla saan kahdesti päivässä puoli tuntia kerrallaan, ja lomalle pääsy on painosta riippuvainen. Saunaan saan mennä vasta BMI:n ollessa 17. Terapiaryhmistä saan osallistua toimintaterapiaan, musiikkiterpiaan sekä rentoutusryhmään. Liikuntaryhmät ovat ehdottomasti kiellettyjä. Lisäksi tapaan kerran viikossa fysioterapeutin, jonka kanssa keskitymme vääristyneen kehonkuvan muokkaukseen sekä rentoustusharjoituksiin. Tänään taas sain ihanan selkähieronnan :)

evil chef momTärkeimpänä kohtana hoitosopimuksessa ovat kuitenkin nuo ruokailut. Minulla on ruokailuita SEITSEMÄN kertaa päivässä, uskokaa tai älkää! Ja vain se auttaa pitämään nälkäni aisoissa! On aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala numero 1 ja iltapala numero 2. Mahani taitaa olla pohjaton :D Tänään tapaan ravitsemusterapeutin, ja yhdessä muokkaamme listaani vielä minulle mieluisemmaksi. Kun kerran on syötävä, niin sitten haluan syödä itselleni mieluisia aioita. Eihän se ole liikaa vaadittu, eihän? Herkkuja tietenkään unohtamatta ;) Vaikka ruokailut yhä ahdistavat valtavasti ja tarvitsen jopa lääkkeistä helpotusta ahdistukseeni, pystyn jo suhtautumaan asiaan jotenkin huumorillakin. Huumori monesti auttaa :) Voin myös ylpeänä (sairas ääni tosin yrittää syyllistää samaan aikaan sisälläni..) todeta, että enää en toteuta sairaan äänen kuiskauksia jatkuvasti. En enää valitse aina sitä pienintä leipää tai jätä lautaselle edes himpun verran kastiketta, jotta sairas minäni saisi tyydytystä. Olen saanut terveen ääneni jo sen verran valloilleen, että pystyn järkeilemään asioita itselleni. Miten yhden lusikallisen jättäminen lautaselle muka vaikuttaisi painooni? Ei sitten mitenkään! (Huomatkaa kova itsensä psyykkaus :D)

Hoitosuunnitelmassa määriteltiin myös painonseuranta. Minut punnitaan kahdesti viikossa aamu kuuden aikaan. Punnituspäiviä minulle ei kerrota, jotta en pääsisi huijaamaan esimerkiksi tankkaamalla vettä ennen punnitusta. Punnitus tapahtuu alusvaatteisillaan WC-käynnin jälkeen, jotta tulos olisi mahdollsimman vertailukelpoinen. Punnitusta ei ole useammin, jottei olemiseni keskittyisi pelkkään painon ajatteluun. Ja vaihteleehan ihmisen paino päivittäin ilman, että kyse olisi lainkaan lihoamisesta tai laihtumisesta. Varsinkin meille naisille se on hyvin tyypillistä. Punnitukset ahdistavat ja pelottavat, ja jokainen sadankin gramman nousu tuntuu pahalta. Mutta mieli sopeutuu, johan sen olen todennut jo aiemminkin. Ja painonnousu kun on ainoa tie kohti tervettä ja normaalia elämää.

Osastolle mukanani tullut masentunut mieliala on jo hieman kohentunut, onneksi. Tilalle olen saanut valtavan tsemppipuuskan. Nyt mieliala ja paino ylös ja sassiin! Haluan kohdata ahdistukseni, voittaa pelkoni ja saada painoni normaalilukemiin. Haluan muuttaa vääristyneitä ajatusmallejani ruoasta ja elämän suorittamisesta. Helppoa se ei ole, sillä näinhän koko toissa yönkin painajaisia tulevasta punnituksesta. Hoitosopimukseen kirjasimme tavoitteeksi, että painon tulee nousta vähintään puoli kiloa per viikko, muutoin ruokailusuunnitelmaan tehdään lisäyksiä. Siihen en kuitenkaan usko olevan tarvetta, sillä oloni on, kuin kasvaisin silmissä...
Tumblr

Olenkin pyrkinyt helpottamaan oloani kirjoittamisella, lukemisella ja muulla mieluisalla tekemisellä. Varsinkin tästä kirjoittamisesta on tullut minulle kultaakin kalliimpi tapa purkaa ajatuksia ja saada niitä selkiytymään. Minulle merkitsee paljon, että tiedän teidän lukevan kirjoitelmiani, sillä tällöin saan edes jotain merkitystä päivilleni. Koen itseni edes jollakin tapaa tärkeäksi. Ja jokainen kommentti, jonka saan, saa hymyn huulilleni :)

Uskoa itseensä valaen,
Laura

14 kommenttia:

  1. Hurjasti tsemppiä täältä päin!
    Millainen tuo osasto on? Onko se nimenomaan syömishäiriöön erikoistunut?

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)
    Tää osasto on ihan yleinen psykiatrian osasto, jossa hoidetaan lähinnä masennuspotilaita. Meitä syömishäiriöisiäkin on täällä aina silloin tällöin. Olen ollut hoidossa myös Hyksin syömishäiriöyksikössä, johon verrattuna hoito ei ole täällä läheskään niin asiantuntevaa. Täällä monelle hoitajalle syömishäiriö on aivan vieras tauti ja sen kyllä huomaa. Tämän hetkinen lääkäri on tosin hyvinkin asiansa osaava:)

    Kuten jollekin jo aiemmin vastailinkin, kertoo hoidon tasoerosta ehkä jotain se, että Helsingissä painoni nousi kahdessa kuukaudessa 14 kiloa, täällä taas neljä kolmessa kuukaudessa.. Täällä on ehkä liikaakin annettu valtaa syömishäiriöiselle mielelleni.

    Helsingissä oli saatavissa myös paljon moniammatillisempaa hoitoa: oli ravitsemusterapeutit, fysioterapeutit ja toimintaterapeutit mukana jokapäiväisessä hoidossa. Täällä Hämeenlinnassa esim. ravitsemusterapeutin aikaa saa odottaa vaikka kuinka.. Helsingissä sai myös päivittäin enenmmän tukea syömiseen ja ahdistuksen purkuun. Täällä tuntee välillä olevansa niin yksin.. Helsingissä opeteltiin yhdessä normaalia syömiskäyttäytymistä, annosten kokoamista, julkisilla paikoilla ruokailua yms. Täällä sellainen ei ole mahdollista.

    Mutta en halua tämänkään paikan hoitoa moittia, hyvää huolta minusta täälläkin pidetään. Mutta eron erikoistuneen ja yleisosaston välillä todellakin huomaa! Minä kun vaan olen riihimäkeläinen, niin tarvitsisin taas maksusitoomuksen Helsinkiin ja siksi päädyimme tähän Hämeenlinnan osastoon. Ja nyt koenkin olevani jo sen verran paremmassa kunnossa, että luulen selviäväni myös täällä :)

    Ajattelinkin tuossa myöhemmin tehdä erikseen postauksen eri hoitopaikkojen hoidosta, jos vaan kiinnostaa? Mitä luulet?

    Laura

    VastaaPoista
  3. Hirveästi voimia ja tsemppiä sulle Laura! Sä pystyt mihin vain kun uskot itseesi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katriina <3 Kyllä mä vielä paranen, lupaan sen!

      Poista
  4. Löysin blogisi vähän aikaa sitten ja olen lukenut kaikki postaukset jo!
    Varmasti osastolle lähtö oli oikea päätös vaikka tutuilta nuo ajoittaiset epäilevät ajatukset tuntuvat. Hienoo että oot pystynyt jo noin pitkälle pääsemään ja uskon ihan täysillä parantumiseesi kun vaan itse niin haluat. Loppujen lopuksi vain itse tämän taistelun voi käydä, ei kukaan muu. Vaikeaa mulle oli tajuta, että painonnousu on vain positiivinen asia, mutta nykyään noussut vaa'an lukema ei enää aiheuta itkupotkuraivareita vaan olo on enemmänkin "mitä väliä"-tyylinen, sillä niinhän sen kuuluukin nousta.

    Tosi paljon tsemppiä haluun toivottaa! sulla on mielettömän järkeviä ajatuksia, pidä niistä kiinni :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos valtavasti hienosta kommentistasi :)

    Olet oikeassa siinä, että taistelu käydään loppujen lopuksi itse, oman pään sisällä. Vaikka toki muilta saatu apu onkin yksi parantumisen avaintekijöistä, eikä ilman hoitohenkilökuntaa, läheisiä ja muita auttavia tahoja parantuminen onnistuisikaan. Itsekin olen pikkuhiljaa päässyt tuosta "itkupotkuraivari"-fiiliksestä eroon, vaan yritän ottaa vaa`an lukeman hillitysti vastaan ja työstää ajatusta mielessäni. Mieli sopeutuu ja ajatukseen tottuu. Se ajatus helpottaa :) Tsemppiä hirmuisesti myös itsellesi! :)

    Laura

    VastaaPoista
  6. Mahtavaa Laura! Oon lukenu nenä kiinni koneessa kaikki sun kirjotukset. Oon varma, että kirjoittaminen auttaa ja sun blogi on niin hyvin kirjotettu, että varmasti muutkin saavat siitä apua. :)

    Mä pidän sulle peukkuja ja tsempitän kovasti. Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, että sun teksteistä huokuu tosi isosti se paranemisen tahto! Hyvä Laura! :) Toivottavasti nähdään taas pian. Oli hauskaa viimeksikin.

    Raitsu

    VastaaPoista
  7. Heippa Raitsu ja kiitos :)

    Mukavaa, kun olet jaksanut sepustuksiani lukea - niiden kirjoittaminen todellakin auttaa selkiyttämään omia ajatuksia. Ja tuo hyvin myös sisältöä muuten melko toimettomiin päiviin!

    Toivottavasti tosiaan nähdään taas yhtä kivoissa merkeissä pian! :)Ja kiitos sinullekin vielä viimeisestä, pitsat ainakin maistuivat hyvin meikäläisellekin;)

    VastaaPoista
  8. Hei Laura!

    Yhdyn Kayn ja Raitsun kommetteihin - toivon sinulle paljon tsemppiä ja voimia!
    Haluaisin kovasti seurata päättäväistä ja rohkeaa esimerkkiäsi. Tekstisi, jos toki ovat avuksi sinulle itsellesi, antavat toivoa meille muillekin.

    Lämmöllä
    Lou

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lou! :) Annetaan täällä vertaistukea toisillemme suuntaan jos toiseenkin, joohan? :) Toivottavasti jäät jatkossakin seurailemaan blogiani :)

      Poista
    2. Näin teemme! :)

      Toki luen jatkossakin sinua. Olen se samainen anonyymi, joka lähetti viestiä tuossa jokin aika sitten pariin ensimmäiseen tekstiisi. Silloin en vain kirjoitellut nimimerkilläkään, vaan tosiaan ihan anonyyminä.

      Jatka rohkeaa toipumista ja siihen liittyvien vaiheiden jakamista kanssamme!

      Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)

      T. Lou

      Poista
    3. Heippa, kiva kun jaksat kommentoida :) Tuo aina niin kivaa piristystä tänne osastoarkeeni, kun huomaa saaneensa kommentin! Mukavaa, jos saat teksteistäni jotakin, se merkitsee minulle valtavasti!

      Luo ihmeessä oma google-tili ja liity ihan jäseneksi. Sielläkin kun voi kirjoitella nimimerkin takana, eikä omaa henkilöllisyyttä tarvitse paljastaa.

      Kivaa loppuviikkoa myös sinulle! :)

      Toivottaen,
      Laura

      Poista
  9. Miksi sait mennä saunaan bmi'n ollessa 17 etkä aikaisemmin? Ja kiitos upeasta blogista, olen saanut tästä paljon apua ja rohkaisua omaan paranemiseen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla, että blogistani on ollut vertaistukea sinulle <3

      Luulen, että lääkäri halusi pelata todella varman päälle, ihan sen suhteen, että sanuna ei ole liian kova rasitus pitkään huonossa kunnossa olleelle keholle. Ja kai ajatuksena oli myös se, ettei ylimääräistä energiaa kuluisi yhtään mihinkään, sillä painon nostaminen oli niin vaikeaa! Näin sen ainakin silloin muistan ajatelleeni:)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)