lauantai 25. helmikuuta 2012

Tunteiden sekamelska

Viimepäivät ovat olleet yhtä tunteiden sekamelskaa. Olen saattanut itseni suuriin ahdistuksen syövereihin syystä jos toisestakin. Edellisessä postauksessa esille nostamani kommentit ovat vaikuttaneet minuun paljon vahvemmin kuin aluksi olisin voinut kuvitellakaan. Ne ovat herätelleet mielessäni paljon kysymyksiä liittyen itseeni, sairauteeni ja kehonkuvaani. Olenko oikeasti niin itsekäs ihminen, kuin tämä kommentoija antaa ymmärtää? Mitä pahaa olen tehnyt, että saan lietsottua hänessä niin paljon vihamielisiä tunteita? Tuleeko minusta ruma, itseeni tyytymätön heti sillä sekunnilla, kun painoni on normalisoitunut? Voinko koskaan hyväksyä itseäni ollessani terveissä painolukemissa?

Tässä tulee taas esiin se koko sairauteni alku ja juuri: epävarmuus ja huono itseluottamus. Otan itseeni kaiken niin henkilökohtaisesti, etten pysty käsittelemään mielessäni toisen sanomisia realisestisesti, vaikka jokin osa minussa tietääkin näiden sanojen olevan aivan tuulesta temmattuja. Jotta oikeasti voin parantua, täytyy minun tulevaisuudessakin oppia ottamaan vastaan kritiikkiä, sekä asiallista että asiatonta sellaista. En voi elää elämääni niin, että pyörittelen minuun kohdistettuja loukkauksia vielä vuosia tapahtuneen jälkeen mielessäni. Minun pitää oppia rakentamaan ympärilleni suojakilpi terveistä asioista, eikä suojautua heikkojen hetkien tullessa aina sairauden taakse ja alkaa oireilemaan syömiskäyttäytymiselläni. Paljon minulla on siis vielä opittavana ihmisenä itsestäni ja tavoista, kuinka reagoin elämässä tuleviin vastoinkäymisiin. En nyt tarkoita, että nämä anonyymin kommentit olisivat suuri vastoinkäyminen minulle, mutta sen aiheuttamat tuntemukset herättivät minussa niin paljon tuttuja tunteita menneisyydestäni. Tämä sairaus on kokonaisuudessaan ollut sellainen tutkimusmatka itseeni, että olen jo saanut kunnon luennon itsestäni ihmisenä. Nyt minun täytyy vaan oppia käyttämään näitä oppeja ja havaintoja hyväkseni omassa toipumisprosessissani ja elämässä yleensäkin.

Ja mitä arvosteluun ja ikäviin kommentteihin sairauteeni liittyen tulee, tulen niitä kuulemaan tulevaisuudessa vielä valtaisia määriä. Samoin luen lukuisia ulkonäköä, ruokailua ja liikuntaa käsitteleviä lehtiä päivittäin, joista myöskin imen itseeni kaikki ne pahat vaikutteet, samoin kuin muiden ihmisten puheista. Pitää taas muistutella mieleen niitä korville ja silmille asetettavia suodattimia ja antaa niiden suodattaa kaikki minun vielä hyvin haavoittuvaiselle, anorektikon mielelleni vahingolliset asiat pois.

Mutta eilinen ei koostunut pelkästään oman itseni ja olemassaoloni herättämien kysymysten mukanaan tuomasta ahdistuksesta, vaan myös sairaus sisälläni nosti päätään eilen ja kovasti. Poikaystäväni kuvasi aikanaan sitä erittäin huonoksi merkiksi, mikäli tulin ihan hyvillä mielin polikäynniltäni kotiin. Tämä oli hänen mukaansa selvä merkki siitä, että painoni oli joko laskenut tai pysynyt samana; ainakaan se ei siis ollut noussut. Olen havinnut tämän saman tunteen täällä osastolla ollessani. Olen ollut todella vapautuneen oloinen ja suhtautunut positiivisesti tulevaan, sillä painoni on kehittynyt hyvin hitaasti. Murhetaakka selässäni ei ole kasvanut liian painavaksi, vaan olen pystytellyt varsin hyvillä mielin. Se on usein varmasti välittynyt tänne blogiinkin, kun kuulumisiani olen päivitellyt. Mutta nyt asiat ovat kääntyneet aivan päälaelleen: ahdistus on astunut entistä voimakkaampana kuvaan. Painoni on lähtenyt nyt hurjaan nousuun, ja minusta tuntuu ettei pääni pysy vauhdissa lainkaan mukana. Puhuimme lääkärin kanssa, että sopiva painnonnousuvauhti olisi puoli kiloa viikossa, mutta nyt huidellaan kyllä aivan erilaisissa painolukemissa.

Koko eilinen päivä meni valtava ahdistusmöykky rinnuksissa puristaessa, enkä vieläkään tunnu pääseväni siitä eroon. Omahoitajanikin jäi vapaille, joten tunsin olevani asian kanssa aivan yksin. Punnitustilanne on aina kovin kliininen, kun yöhoitaja ottaa painon, mutta ei ota osaa ahdistukseeni vaan jättää sen omahoitajien kanssa käsiteltäviksi. Olinkin ihan shokissa aamun painolukemasta, sillä nousu oli parille päivälle ihan suhteeton. Anorektikon mieli ei pysty käsittelemään tällaista, vaan se nostaa heti esiin kaikki ne syvimmät pelot ja ahdistuksen aiheet, joita olen vähitellen jo taka-alalle pystynyt työntämään. Jos paino jatkaa tätä vauhtia nousuaan, kohtahan se on jo aivan yli tavoitteen? Mitä jos painonnousu ei koskaan lopu? Kysymykset ja ahdistukset risteilivät pääni sisällä kuin mikäkin pyörremyrsky. Täytyi taas väkisin kaivella sitä terveen puolen ääntä esiin, jotta selviydyin päivästä. Kaikesta ahdistuksesta huolimatta en antanut sen vaikuttaa syömisiini, vaikka päivä menikin itkunsekaisissa tunnelmissa. Päätin jokaisella suupalalla ajatella sitä tulevaa elämää, mikä olisi taas hetken verran lähempämpänä. Ilman voimalauseita, joita hoen mielessäni tai tsemppibiisejä, joita syödessäni kuuntelen, en varmasti olisi tilanteita kestänyt. Nyt pitää vaan pitää mielessä ne tavoitteet ja yrittää jaksaa niiden voimalla.

Mikäli poikaystäväni havantoihin mitä ahdistukseeni tulee on luottaminen, olen selvästi jo terveyden tiellä. Mitä ahdistuneempi olen, sitä suurempi voitto se ilmeisesti on terveyteni kannalta. Koska jos en ole lainkaan ahdistunut, en olisi lainkaan tekemisissä vaikeiden aisoiden kanssa. Eli kun nyt jaksan taistella tämän ahdistuksen läpi, tuo se oikeasti mukanaan tulosta ja aikanaan auttaa minua saavuttamaan sen lopullisen päämääräni: terveyden. Lopulta päätin eilen illalla, että ahdistus saa luvan loppua. Miksi ahdistuisin siitä, että olen ottanut taas valtavan harppauksen kohti kotiinpääsyä? Olen ajatuksissani muutenkin yrittänyt kääntämään tämän positiiviseksi. Jos nyt koen itseni jo varsin normaalipainoiseksi, niin eikö ole silloin parempikin, että paino on oikeastikin lähestynyt normaalin rajapyykkiä? Tällöin kehoni tuntemukset eivät ole enää niin vääristynneet kuin sairaimmillaan ne ovat olleet.

Ehkä minustakin olisi vihdoinkin siihen positiivisempaan elämänasenteeseen ja omaksumaan kyvyn löytää asioista ne valoisatkin puolet :) Nyt täytyy vaan pitää siis ajatus tulevassa ja muistaa, että jokainen päivä on voitto tulevaisuudelle! Toivotaan että tämä päivä menisi enemmän hymyn merkeissä, sillä huomenna odottaa kotiloma ja se jos mikä piristää :)
Laura

13 kommenttia:

  1. Laura kulta pieni et sä ole itsekäs tai kauhea ihminen. Sä vaan satut sairastamaan anoreksiaa. Ja anoreksia nyt vain sattuu olemaan psyykkinen sairaus, jossa kiinnitetään huomiota itseen ihan paljon. Ja niille huomioinneille annetaan arvoa ihan liikaa. Sen takia on helppo haukkua anorektikkoa itsekkääksi.

    Normaalipainoiset ihmiset ei ole lihavan näköisiä eli ei sustakaan tule lihavan näköistä. Ylipainoiset on lihavia ja sulle on varmaan sovittu siellä tavoitepaino? Ei ne sitä sun painoa sen korkeammalle varmasti nosta :-) Ja hienoa, että oot taas askeleen lähempänä tota tavoitetta ja elämää! <3

    Sä pystyt hyväksymään itsesi normaalipainoisena ajan kanssa. Tie on pitkä ja kuoppainen, mutta se kannattaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iina <3 Anoreksiaan sairastuneesta tulee kyllä oman navan ympärillä pyörijä, mutta onneksi tiedän, etten oikeasti terveenä sellainen ole :)

      Kyllähän minulle on tavoitepaino määritelty ja täytyy vaan uskaltaa luottaa siihen, etteivät hoitajat täällä päästä painoa nousemaan se yli. Vähennellään ateriasuunnitelmaa sitten sen mukaan! Pelkään vaan, että sitten joudun olemaan hirveässä nälässä, mutta ehkä kaikki tasapainottuu ajallaan!

      Ja kyllä, aion todellakin oppia hyväksymään itseni normaalipainoisena, vaikka se veisikin vielä aikaa! Se kun tarkoittaa samalla sitä oikeaan elämään kiinnipääsyä :)

      Poista
  2. Valmistaudu siihen, että paino saattaa hieman mennä tavoitteen yli. Ei keho ymmärrä hoidossa tehdyistä sopimuksista :) sillä on ihan omat sopimuksensa eli se alkaa pikkuhiljaa asettua sille hyvään ja terveelliseen painoon. Siis sellaiseen lukemaan, missä sinä voit hyvin ja pystyt toimimaan normaalisti. Sitä se "normaalipainoinen" tarkoittaa. Ja lupaan, että nälässä et joudu elämään. :) Opit kyllä huomaamaan kehon tarpeen ja sen täyttämisen suhteen.

    Ja muista, että osa nopeasta painonnoususta on nesteitä! Ei paino nouse loputtomiin. Olen elävä esimerkki siitä :)

    Voimia! Anna ahdistuksen tulla ja elä se läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ahdistus tosiaan täytyy elää läpi, jotta voi parantua, niin ikävältä kuin se kuulostaakin.

      Minun kompastuskiveni Helsingistä kotiuduttuani taisikin olla juuri se, että olin niin ehdoton, ettei paino saa mennä yhtään tavoitepainon yli. Se aiheutti paniikin, mikä johti taas painonlaskuun. Nyt tästä viisastuneena, täytyy vaan oppia luottamaan, että paino vakiintuu sille sopivaan kohtaan :)

      Poista
  3. "Jos en ole lainkaan ahdistunut, en olisi lainkaan tekemisissä vaikeiden aisoiden kanssa." Siinäpä postauksesi ydin. Vaikeat asiat aiheuttavat aina ahdistusta ja paraneminen jos join on vaikeaa. Jos et kokisi oloasi ahdistuneeksi tai vaikeaksi ollenkaan, olisin ennemmin huolissani. Silloin voisi kuvitella että paino ei kehity, tai että olet päättänyt esim. palata vanhoille teille kotiuduttuasi mikä taas toisi jonkinlaista sairasta mielihyvää ja levollisuutta.

    Ahdistus on käytävä läpi, sinä sen onneksi tiedät jo aikaisemmilta osastojaksoilta. Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon myös, että kun sen Mount Everestin on valloittanut ja päässyt toiselle puolelle, paluu vanhaan ei enää onnistu entiseen malliin ja halu palata sairauden piiriin kutistuu kutistumistaan. Valloita se ahdistuksen vuori ja huilaa huipulla vasta. Nyt on taistelun, itkun ja hammasten kiristelyn aika, mutta se palkitaan vielä. Malta malta malta. <3

    Paino ei myöskään räjähdä käsiin, itsekin sen tiedät teorian tasolla. Nyt vaan muistelet tiiviisti Helsingin aikaa, sitä loppuvaihetta, jossa aloitit painon ylläpitoon tarkoitetut annokset. Painohan ei noussut enempää kuin oli tarkoituskaan? Ei se sitä tee nytkään. Hoitajat eivät ole siellä turvottaaksesi sinut tai lihottaaksesi sinut yli äyräidensä, muista se. He haluavat sinun paranevan, tulevan terveeksi ja elinvoimaiseksi naiseksi, joka jaksaa elää ja joka on nyt osastolla vihon viimeistä kertaa. <3 Halaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria :) se on täysin totta, että ilman ahdistusta ei voi parantua. Nyt on alkanut se kaikkein vaikein aika, olen ehkä päässyt tällä osastojaksolla jopa liian helpolla tähän saakka. Eli nyt on vaan kestettävä, vaikka sitten hammasta purren ja itkua vääntäen. Nyt ollaan niillä ratkaisun hetkillä, tunnen sen kyllä!

      Ja pitää taas ottaa se järki käteen ja ajatella asioita teorian tasolla: nyt paino humpsahti nopeasti ylöspäin, mutta kyllä se tasaantuu. Ainakin kovasti toivon niin..

      Ja sen terveen elämän kun kerran haluan, on nämä kaikki tunteet käytävä läpi! Halauksia sinullekin<3

      Poista
  4. Kirjoitat mielenkiintoisesti ja totuudenmukaisesti tuntemuksistasi. Vaikka itse tiedän olevani syvällä sairaudessani, seuraan kirjoituksiasi hyvin mielelläni ja saan myös positiivista vaikutusta. Tällä blogilla on varmasti monenlaisia lukijoita, niin paranemismyönteisiä kuin sairaudestaan kynsin ja hampain pitäviäkin. On helppoa tulla anonyyminä purkamaan omaa pahaa oloaan jonkun tuntemattoman niskaan tai laukomaan ''totuuksia'', kun itsellään ei ole käsitystä koko sairaudesta. Koita kuitenkin olla välittämättä sellaisen ihmisten kommenteista, ketkä eivät tiedä yhtään, millaista helvettiä tämä kaikki voikaan olla.
    Kritiikkiä pitää totta kai sietää jossain määrin, mutta riippuu missä muodossa sitä saa ym.
    Tsemppiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat edes hieman voimaa ja tsemppihenkeä kirjoituksistani, vaikka taidamme ollakin aika eri vaiheissa sairauksissamme. Toivon sydämeni pohjasta, että sinäkin saat vielä voimia nousta sieltä kuilun pohjalta ylöspäin ja saada taas paremmin otetta terveestä, oikeasta elämästä! Toki minunkin matkani on vielä hyvin kesken, mutta päivä kerrallaan.

      Voimia ja jaksamista myös sinulle <3

      Poista
  5. Outoo sinänsä et just tost asiasta varottelin ja sanoin omist kokemuksistani, tai siis kaverin kokemuksista, mut sit sanoit etten tiijä mitään....tiesin kuiteski!!! eli osastol on mahollista lihoo liikaa, kuten mun kaverille kävi ja se on ihan valetta ettei anorektikoist tuu ikinä ylipainosia, niin on käyny mun frendeille osastojaksoilla jos on siel loppuun asti...onneks tajus viimeks jättää hoitojakson kesken ajoissa, muuten se ois oikeesti turvonnu niinku edelliselki kerralla...onhan se nyt aika selkeetä et ei sil sairaalaruualla lihominen oo ees terveennäköstä niinku edellinenki kommentoija sano:se on nesteitä ja turvotusta mikä ei tosian oo hyvä juttu!!!toivottavasti saat ainaki turvotuksen laskeen sit ku pääset kotiin koska se tekee olosta tosi hankalan!!!jouduin itekki mun kaveria jeesaan ku se oli ihan maassa sen hirveen lihomisen takia eikä sit osannu ees lopettaa syömistä ku pääs kotiin vaan meni iha yli!!!!silleen käy helposti jos on anoreksia....ja ku on ollu pitkään liian laiha ni kroppa lihoo kakskertaa helpommin ku tavallisen ihmisen ku se kerää kaiken tosi tehokkaasti.en haluu pelotella mut on hyvä tietää faktaa oikeesti ettei huijaa itteensä luulemaan ettei muka vois lihota yli...kyllä kaikki voi, ei teil anorektikoil oo mitää ihmeellisiä geenei minkä avulla oisitte aina laihoi xDD

    VastaaPoista
  6. Anorektikoilla ei ole ihmeellisiä geenejä vaan ihmeellisen kauhea itsekuri ja se sairauden ääni, joka käskee lopettamaan syömisen. Niin he pysyvät laihoina...

    Kaverisi ei varmaan ollut ihan terve kun lähti osastolta. Lauran tavoitteena on tulla terveeksi. Ja terveet ihmiset ei syö niin, etä eivät osaa lopettaa. Terveet ihmiset eivät ole myöskään turvonneita. Ei toi sairaalaruoka nyt noin kauheeta oo kuin mitä kirjoitat.

    Jos oot lukenut aikaisempia Lauran postauksia niin oot varmaan huomannut, että ei se painonnosto niin helppoa ole. Paino ei räjähdä käsiin, vaan se nousee hitaasti, mutta varmasti, kun vaan syö tarpeeksi. Ja kun paino on siinä itselle sopivassa normaalipainossa, niin sitten vaan syödään vähän vähemmän. Normaaliannoksia. Sitten se paino saattaa pysyä siinä (kilon tai kahden heittelyllä) vaikka elämän loppuun asti. Ja jos lihoo yli sen tavoitepainon, niin mitä se haittaa? Mieluummin pari kiloa yli tavoitepainon kuin ali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin totta jokainen sana, Iina! En ymmärrä tuota tarvetta pelotella että rähähdän tästä valtavan isoksi, jonka jälkeen inhon itseäni yli kaiken. Osastolla oloni tarkoitus on nostaa painoni normaaliin, ei ylipainoiseksi. Kyllä ateriasuunnitelmaa muokataan sitten aina sen mukaan kun tarvetta on. Ja minä nimenomaan en aio lähteä kotiin kesken hoidon toteuttamaan taas anoreksian antamia ohjeita, vaan aion parantua, tulla terveeksi! Ja miksi sairaalaruolla painonnostaminen olisi sen epäterveellisempää, kuin kotiruoalla nostaminenkaan?

      Poista
  7. Laura!Olet aivan ihana ja ajattelet elämäsi jo tervemmin. Älä kuuntele niitä ihmisiä, jotka itse eivät tiedä mitään mistä puhuvat. Olet hienosti pärjänyt tähän saakka ja päärjäät tulevaisuudessakin. Sanoistasi kuulee kuinka paljon olet vahvistunut henkisesti ja kuinka pitkällä paranemisessa olet. Sanoit itse niistä suodatuksista. Hyvä, että tässä blogissa ja juuri hoitojaksosi aikana tuli tällaisia kommenteja. Nyt, kun olet käynyt läpi ahdistuksesi sairaalan turvallisessa ympäristössä, sait purkaa blogissasi tunteita. Nyt vasta onkin sinulla vahva perusta selviytyä osaston ulkopuolella haasteista. :) Nyt tiedät, että kaikkien sanoista ei tarvitse välittää! Maailmassa on paljon erilaisia ihmisia ja erilaisia mielipiteitä, mutta kaikkia ei tarvitse ottaa itseensä.:) Puhukoot, mitä haluavat, sinä itse tiedät, mitä olet kokenut, mitä olet kestänyt, mitä kaikkea olet voittanut ja nyt kaiken jälkeen tiedät sen, mitä sinulle on parasta. :)
    Haleja sinulle. Olet uskomattoman ihana, avoin, upea ihminen ja persoona! Jatka samaa mallia, äläkä kuuntele niitä ihmisia, jotka eivät tiedä sairaudesta ja sen voittamisesta yhtään mitään.
    [♥] Elena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elena :) Yritän kuunnella niin järjen ääntä sisälläni kuin toisia ihmisiäkin, jotka oikeasti tietävät sairaudesta! Täytyy tosiaan oppia suodattamaan niitä ihmisten puheita, eikä uskoa kaikkea todeksi! Olet ihana <3

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)