sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Oikeastaan aika onnellinen

Nyt on viikon miniloma vietetty. Kovin lyhyeksihän se jäi, mutta olen silti hyvillä mielin :) Kun istahdin kotona sohvalle poikaystäväni viereen, tunsin valtavaa helpotusta ja onnelisuutta siitä, että sain edes sen pienen hetken olla siinä. Poikaystäväni ensimmäiset sanat olivat, että hänestä on niin ihana nähdä minut paremmassa kunnossa. Heti se edellisessäkin teksissä mainitemani ajattelun vääristymä yritti ottaa sanat loukkauksena. Varmistinkin heti, että tarkkoittaako hän nyt fyysisesti vaiko psyykkisesti paremmassa kunnossa. Hän selitti tarkoittaneensa, että kaikin puolin paremmassa kunnossa. Enää laihuuteni ei ole niin silmiin pistävää ja suorastaan rumaa, vaan vartaloni alkaa vähitellen näyttää jälleen siltä, miltä sen kuuluukin. Samalla hän kuitenkin totesi olevansa iloinen siitä, kuinka mieleni on selvästi tasapainoisempi ja olen jälleen enemmän oma itseni. Hän on saamassa oman, oikean Lauransa takaisin. Vaikka anorektinen puoli yritti pyrkiä väkisinkin esiin kuullessani, että painonnousun huomaa, poikaystäväni vilpitön onnellisuus siitä, että olen lähempänä terveyttä työnsi sen hyvin nopeasti syrjään. Samaan aikaan tajusin kuinka hyvin minulla asiat oikeasti ovat, kunhan vaan nyt jaksan vielä hetken tsempata täällä osastolla. Sen jälkeen minua odottaa kotona se oma elämä, johon paluuta en malta odottaa.

Oli ihanaa vaan olla yhdessä ja keskustella kaikesta maan ja taivaan välillä. Erään Liviltä tulleen sisustusohjelman innoittamana aloimme miettiä, mitä tulevalta asunnolta haluamme. Kuten eräässä postauksessa kerroinkin, yksi iso motivaatiotekijä parantumista ajatellen on oman asunnon hankkiminen. Olemme päättäneet ostaa heti itsellemme asunnon vuokralla asumisen sijaan, kunhan minä pääsen taas palaamaan takaisin työelämään. Poikaystäväni onkin kuluttanut tovin jos toisenkin katselemalla netistä vapaana olevia asuntoja. Haaveemme taitavat olla aika korkealentoisia, mutta kuka sitä kieltää haaveilemasta :) Sain tästäkin taas runsaasti lisävoimia, kun ajattelin kuinka ihanaa oman kodin hankkiminen tulisi olemaan!

Aivan liian nopeasti kotona aika vierähti, ja minusta oikeasti tuntui siltä, että olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Nyt en tuntenut lainkaan sitä ahdistusta, joka vielä hetki sitten työntyi heti kotona pintaan. Haikein mielin kotoota lähdin, mutta onnellisena siitä hyvästä olosta, mikä minut siellä valtasi. Ennen osastolle lähtöä käväisimme nopeasti vanhempieni luona ja pääsin antamaan pikahalit Juliukselle ja vastaanottamaan parit märät suukot poskelle. Oli ihana nähdä, miten innoissaan pikkuinen olikaan näkemisestäni! Tuntui vaan niin pahalta jättää hänet taas. Mutta jos nyt kaikki menee hyvin ja paino jatkaa nousuaan, uskon saavani ensi viikolla jo pidemmän loman. Olisin onnellinen jo kunnon päivälomastakin, mutta yölomaa toki toivon. Omaa sänkyä voittanutta kun ei ole :)

Toissapäiväinen kohtaaminen ja keskustelu toisen anorektikon kanssa sai silloin valtavan ahdistuksen pintaan, kuten siitä kirjoitinkin. Mutta nyt olen onnistunut kääntämään tämänkin asian terveen puoleni voitoksi ja saanut siitä lisävoimaa ja motivaatiota omien tavoitteideni saavuttamista ajatellen. Suuri kiitos siitä teille, jotka annoitte minulle ihania ja voimaannuttavia kommentteja asiaan liittyen! :) Keskustelin asiasta myös omahoitajani kanssa. Hän sai minut ymmärtämään, että tämän toisen tytön sanojen taakse saattoi kätkeytyä aivan jotain muuta kuin, mitä hän ääneen oikeasti sanoi. Sen sijaan, että hän olisi halunnut vertailla ja satuttaa minua sanoillaan, saattoi hän oikeasti oikeasti toivoa itselleen samaa: mahdollisuutta normaaliin elämään. Hänellä on mennyt 20 vuotta elämästään sairautta vastaa taistellessa, joista viimeiset vuodet ovat kuluneet yrittäessä selviytyä elämästä hengistä. Kun anoreksia on kietonut uhrinsa noin tiukasti ympärilleen, ei elämään mahdu muuta kuin sairaus. Miksi siis ahdistuisin tällaisesta ja vertaisin itseäni häneen? Korkeintaan minun tulisi ahdistua hänen puolestaan. Nyt minulle onkin tullut lähinnä surullinen olo hänen puolestaan, enkä enää anna anoreksian huijata minua tämän asian suhteen. Sen sijaan, että tuhlaisin itse yhtään lisää aikaa sairauden parissa, voin käyttää ajan elämiseen - oikean elämän elämiseen. Hoitajani painotti myös, että minun tulisi keskittyä vain ja ainoastaan itseeni, ja jättää kaikki muut osastolla samasta syystä olevat ulkopuolelle. Minulla on oma tilanteeni ja muilla omansa. Hän myös kehotti minua ajattelemaan aina ahdistuksen tullen sitä, kuinka hyvin asiat minulla ovat - jos eivät vielä täysin ole, ne tulevat kohta olemaan.

Mietittyäni asiaa ja päästessäni itsekkäästä ahdistuksesta eroon, ymmärsin tytön hädän ja ahdistuksen. Ehkä hän oikeasti vain kaipaa juttelukumppania ja vertaistukea. Kävimme tänään uuden pitkän keskustelun painosta ja hänen vääristyneestä kehonkuvastaan. Hän sanoi suoraan, että näytän hänen mielestään varsin normaalipainoiselta, mikä tuntui tietysti taas pahalta, varsinkin kun minullakin on vielä matkaa normaalipainoon. Miltä sitten näyttäisin hänen silmissään oikeasti normaalipainoisena? Valaaltako? Yritin kuitenkin vain ymmärtää, että tyttö on niin sairauden valtaama ja hänen kehonkuvansa on niin vääristynyt, että hän ei näe itsensä lisäksi muitakaan realistisesti. Loppujen lopuksi hän sanoi kuitenkin sen ääneen, mitä omahoitajani oli ajatellut hänen sanojensa taakse kätkeytyvän: "olisin onnelinen, jos olisin tilanteessasi". Tämä herätti minut viimeistään tajuamaan, kuinka hyvällä tiellä kohti tervettä elämää oikeasti olen. Keskustelumme kuitenkin päättyi mukavasti, kun rupesimme puhumaan yhteisestä intohimosta vaahtokarkkeja kohtaan, niin kummalliselta kuin se kahden anorektikon sanomana kuulostaakin :D Vaikka hän ei ole enää vuosiin pystynyt syömään normaalia ruokaa, ovat vaahtokarkit säilyneet osana hänen elämää. Se toi hymyn kasvoilleni :)

ಌ SugarPlum™© • Part 11 ಌ | Facebook
Otin myös hyvillä mielin vastaan ihanan lukijani onnentoivotukset saavuttamastani puolikkaasta lisäkilosta. Vaikka jokaisen lisäkilon vastaanottaminen tuntuu siinä hetkessä aivan kamalta ja ahdistavalta, sopeutuu mieli kummasti siihen. Ja miksi ahdistua siitä, että vointini on oikeasti sekä psyykkisesti että fyysisesti parempi? Painonnousu tuo mukanaan vaikeita tunteita vielä suunnattomia määriä, mutta aion todella kestää sen ja taistella. Nyt täytyy vaan yrittää säilyttää positiivinen mieli, eikä päästää niitä sairaita ajatuksia valloille. Ruokailu kerrallaan, hetki kerrallaan, päivä kerrallaan :)

Laura

10 kommenttia:

  1. Go Laura go! :)

    Oli ihana lukea tekstisi. Olen niin hyvilläni puolestasi, vaikka tiedän, että positiivisten tunteiden taakse kätkeytyy varmasti aika ajoin niitäkin hankalia tunteita (joita olet myös tuonut kirjoituksissasi esiin). Minulla on kuitenkin tunne, että selviydyt tästä kaikesta voittajana!

    Halusin vielä kertoa, että annat ajatuksillasi, teksteilläsi ja kuulumisillasi voimaa niin minulle kuin varmasti monelle muullekin. Kiitos!

    Hyvää alkavaa viikkoa ja voimia sinulle toivottelee
    Lou

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lou! Tottahan tuo on, että vaikka tavallaan on hyvillä mielin, löytyy sieltä takaa vielä valtava määrä ahdistusta. Mutta siitä huolimatta olen päättänyt taistella!

      Ihanaa kuulla, että kirjoitukseni toimivat vertaistukena myös muille! Hyvää tulevaa viikkoa myös sinulle! :)

      Poista
  2. Öö siis, jos oot jo ihan normaalin näkönen ja poikaystäväski sano, että oot terveessä kunnossa, nii miks oot vielä sielä?? :O En tajuu....ei kenenkään tarvii enempää mun mielest painoo nostaa ku sen verran ettei oo ihan kuolleen luurangon näkönen, ja jos oot viel ihan hyväs kunnos niinku se tyttöki oli sanonu, ni eiks oo jo tarpeeks??? BMI taulukot on vaan ihmisten keksintöä ja sit on terve ku on lihaa luitten päällä....kiva sit jos käy sullekki niin et lihot liikaa ja sit ahdistut viel enemmän ku lähet sielt ja taas laihdutat takas...mun kaveri just oli osastol ja se kyl lihos normipainoon mut näytti isommalta kun normaalipainoselta kotiutumispäivänä. sit se saiki kyl ne liiat karistettuu pois, mut järkevint ois ollut jos se ois saanu lähtee osastolt aikasemmin.. en tiiä, toivottavasti pysyt ihan normimitoissa ku lähet sieltä, muutenhan se oli ihan turhaa ees mennä osastolle....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poikaystäväni ei suinkaan sanonut, että olen vielä normaalipainoisen näköinen, mutta paljon paremman ja normaalimman näköinen. Ja terveempi kuin ennen, en terve! Ja minä edelleenkin haluan sen normaalipainon saavuttaa. Kuten olen aiemminkin sinulle (?) ilmeisesti kommentoinut haluan normaalipainoon, jotta voin elää normaalia elämää. En ikinä pystyisi esimerkiksi töitä tekemään tässä painossa. Pitäisikö minun siis mielestäsi jäädä ikuisesti sairauslomalle? Ja haluan tulevaisuudessa myös lapsia, mikä sekin edellyttää normaalipainoa. Sinulle ilmeisesti paino on kaikki kaikessa ja normaalipainoiset rumia ja lihavia, mutta minä en asiaa koe näin. Ja toivon todella, että normaalipainon saavutettuani pystyn sen pitämään, ja oppimaan rakastamaan kehoani juuri sellaisenaan :)

      Poista
    2. Viestisi on luonnollisesti osoitettu Lauralle, mutta en voi olla kommentoimatta sitä.

      Ensinnäkin Laura kertoi poikaystävänsä huomauttaneen, että hänestä oli hyvä nähdä Laura "paremmassa kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti", ei "terveessä kunnossa" kuten sinä asian ilmaisit. Olla paremmassa kunnossa ei välttämättä tarkoita olemista terveessä kunnossa. Ja jotta ihminen ylipäätään voi olla terveessä kunnossa, hänen painonsa on vakiinnuttava sellaisiin lukemiin, joissa voi syödä huoletta ja tarpeeksi, eli useita kertoja päivässä terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Useimmilla ihmisillä tämä tarkoittaa painoindeksiä 19-25, kuten normaalipainon rajoiksi on määritetty.

      Toiseksi tuot esille sen, että mitä jos käykin niin, että Laura saakin sairaalassa olonsa aikana "liikaa" painoa, mikä aiheuttaisi kotiin paluun jälkeen ahdistusta ja tarvetta painon pudotukselle. Tarkoitushan on, että Lauran paino nousee ns. normaalin, terveen syömisen avulla niin paljon, että hänen kehonsa voi hyvin. Sopiva paino on sellainen, joka mahdollistaa ihmiselle fyysisen terveyden ja hyvinvoinnin, jonka myötä myös psyykellä on mahdollisuus pysyä tasapainossa. Ja sairaalahoidon tarkoitushan on fyysisen kunnon vakiinnuttamisen lisäksi myös pitää huolta henkisestä puolesta, eli työstää niitä hankalia, sairaita ajatuksia, joita syömishäiriö taakseen kätkee.

      Toivon, että Lauran kohdalla tämä sairaalajakso johtaisi niin hyvälle tielle toipumisessa, että hänen ei kotiuduttuaan tarvitsisi kyseenalaistaa niitä terveitä ruokailutottumuksia, joihin hän sairaalassa olon aikana on totutellut.

      Toki realistista on varautua siihen, että arki tuo tullessaan haasteita ja vanhat, sairaat ajattelu- ja toimintamallit vaanivat pelottavan lähellä, mutta toivon koko sydämestäni, että pystyt, Laura, työstämään ja kohtaamaan haasteet uusin, terveellisemmin keinoin eikä sinun tarvitsisi palata anorektisen ajattelun sairaaseen harhaan.

      Terveisin
      Lou (joka ei näköjään voinut sulkea sanaista arkkua ja estää pienoista närkästystä syntymästä luettuaan edellisen kommentin)

      Poista
    3. Kiitos Lou, tulikin ihan sellainen olo, että tarvitsen myös puolustusta muultakin taholta :D Edellinen kommentoija kun ei tunnu ymmärtävän, että olen sairaalassa nimenomaan sen vuoksi, että saa painoani ylös. Hänen puheistaan kun saa sen käsityksen, että nyt tulisi lopettaa kaiken ylimääräisen syöminen, jottei tulisi liikaa painoa. Painolukemiani en ala tässä kertomaan, mutta voin sanoa, että jos ja kun haluan sen normaalipainon saavuttaa, menee siihen vielä aikaa. Ja vaikka sairas puoleni pelkääkin aivan valtavasti sitä, että mitä jos paino "räjähtää" käsiin, ei se ole oikeasti realistista. Ei tarkoituksena ole paisuttaa minua ylipainoiseksi, vaan ja ainoastaan siihen normaalipainoon. Johon minä oikeasti haluan!

      Kehonkuvani on vielä täysin hukassa, jonka vuoksi itsekin koen ja näen itseni normaalipainoisena. Se ei kuitenkaan ole totuus, ja sen vuoksi tässä vaiheessa nimenomaan pitää luottaa siihen mitä vaaka ja BMI sanovat.

      Poista
  3. taisi olla pelkkää spämmiä tuo painokeskeisen anonyymin kommentti. joillakuilla on itsellään niin paha olla että on pakko yrittää ahdistaa toisetkin ihan turhasta.
    tsemmiä Laura!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä:)Yritän olla välittämättä tuollaisista, vaikka kummaksunkin hieman, mitä hän yrittää kommenteillan hakea!

      Poista
  4. lana: Samaa olen täällä itsekseni uumoillut ja yrittänyt pidellä kiukkua sisälläni. Yhtä tyhjän kanssa vääntää rautalangasta asiaa ihmiselle, joka ei tiedä mikä on rautalanka. Eniten pistää vihaksi, että jollakulla on todella tarvetta tulla asioikseen toisen blogiin aukomaan päätään ja esittämään näsäviisaita argumenttejaan asiasta kuitenkaan enempää tietämättä. Ko.henkilö vaikuttaa kuitenkin tuntevan s.häiriöitä ystäviensä(?) kautta ja siksikin hämmästyttää avoin ja röyhkeä tapansa tulla tänne isottelemaan.

    Arvon anonyymi, puheissasi ei ole päätä eikä häntää, joten pidä ne sisälläsi ja tee omalla elämälläsi kuten parhaaksi näet. Jos et vielä ymmärtänyt, tämähän ei ole pro-ana sivusto, eikä Laura ole osastolla vasten tahtoaan vaikka sairaus saakin haluamaan pois ja pelkää painon nousua jne. Laura on hoidossa vapaasta tahdostaan, koska haluaa olla terve, ja ei, hän ei vielä ole, ei fyysisesti eikä psyykkisesti. Painoa täytyy tulla reilusti lisää jotta aivot saavat tarvitsemaansa rasvaa ja keho kaikki varastot täyteen ennen kun voi edes alkaa tehdä mitään fyysisiä suorituksia. Alipaino ei ole kaunista, eikä missään mielessä tervettä. Poikaystävän kommentti oli myös kannustuskommentti: Hyvällä tiellä ollaan! Mutta perille on matkaa.

    Olet sitkeä nainen Laura. Sammuta korvistasi nyt kaikki ulkopuolelta tulevat äänet ja vihjailut ja keskity putkikatseella omaan paranemiseen, tulevaisuuteen, elämään. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria <3 Tuohon ei paljon ole lisättävää! Toit juuri ne kaikki asiat esiin, mitä minäkin olen kyseiselle kommentoijalle yrittänyt epätoivoisesti viestittää. Mutta mikäs siinä, jos hän saa siitä mielihyvää, että yrittää alentaa mielialaani ja lisätä ruokailujen ja painnousun mukanaan tuomaa ahdistusta!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)