Ahdistus on tosiaan ollut valitettavasti läsnä elämässäni lähes päivittäin sairausaikanani. Ajoittain ahdistus on ollut niin kamalaa, etten ole uskonut siitä selviäväni. Usko tulevaan on meinannut loppua musertavan ahdistuksen tunteen alla, eikä läheskään aina keinoja hallita ahdistusta yksinkertaisesti vain ole ollut. Niitä kuitenkin on mielestäni olemassa lukuisia, ja ne todella auttavat, vaikkei sitä apua sinä kyseisenä hetkenä niin konkreettisesti pystykään itse huomaamaan. Vasta nyt jälkeenpäin pystyn itsekin helposti löytämään ja näkemään ne minulle parhaimmat tavat hallita ahdistusta, ja löytämään juurikin ne keinot, jotka minua ovat oikeasti auttaneet.
Mielestäni tärkeintä on osata erotella terveet ahdistuksen hallintakeinot sekä sairaat ahdistuksen hallintakeinot toisistaan. Itse voin melkeimpä jaotella omalla kohdallani ne keinoihin, joihin turvauduin kotona, ja joihin turvauduin osastolla ollessani. Sairaat hallintakeinot ovat niitä, mitkä pitävät meidät jokaisen kiinni sairaudessa. Niin kauan, kun turvautuu ahdistuksen tullessa sairaisiin hallintakeinoihin, ei tästä sairaudesta mielestäni ole mahdollista parantua. Kun ahdistus iskee, niin syömishäiriötä sairastavan yleisimmät keinot hallita ahdistusta ovat tietenkin syömättömyys sekä pakkoliikunta. Ne luovat valheellisuudentunteen siitä, että ahdistus helpottaa, vaikka todellisuudessa ne vain ja ainoastaan lisäävät pahaa oloa. Syömättömyys helpottaa ahdistusta ehkä sillä samaisella hetkellä, mutta todellisuudessa se vain kasvattaa ahdistustaakkaa sairastuneen sisällä. Sairastunut voi turvautua myös oksenteluun, viiltelyyn tai muuhun itsensä vahingoittamiseen, mikä poistaa tuskaa hetkellisesti. Nämä kaikki ovat keinoja, joiden tilalle tulisi löytää ne oikeat ja terveet keinot hallita ahdistusta.
Kun olen ollut kotona ja kamppaillut anoreksiaa vastaan avoihoidon turvin, olen turvautunut ahdistuksen tullen juurikin syömättömyyteen, syömisen kontrolloimiseen, liikuntaan ja pienen jakson ajan myös oksenteluun. En ole löytänyt niitä terveitä keinoja hallita ahdistusta, vaikka kovasti olenkin yrittänyt. Olen yrittänyt löytää elämääni sisältöä niin harrastusten kautta, oman kodin sisustamisesta kuin pienen Julius-koirani hoitamisestakin. Ostin jopa sähköpianon itselleni ja yritin sitä kautta uppoutua johonkin aivan toiseen maailmaan. Mutta sairauden aiheuttaman valtavan ahdistuksen tullessa, en ole saanut tuolloin muusta voimaa jaksaa kuin sairaista tavoistani.
Osastolle jouduttuani olen tietenkin yrittänyt turvautua yhä näihin keinoihin. Milloin olen jumpannut salaa huoneessani tai piilotellut ruokaa. Vähitellen olen kuitenkin aina löytänyt ne terveet keinot purkaa ahdistusta, jolloin sairaat ovat saaneet väistyä tieltä - vaikka aikaahan sekin on toki vienyt. Olen kehittänyt itselleni jokaisella osatokerralla jonkin aktiviteetin, mikä on ajoittain kasvanut jopa pakonomaisuuteen asti, mutta sekin on mielestäni tuossa vaiheessa pienempi paha, kuin sairauteen liittyvä sairas toiminta. Olen lukenut taukoamatta kymmeniä ja kymmeniä kirjoja putkeen. Olen kutonut sormet verillä ja keskittynyt ohjeisiin saaden sairauden taka-alalle ajatuksissani. Olen kirjoittanut tuntikausia ja purkanut pahaa oloani tällä tavoin. Olen vanginnut ajatukseni johonkin muuhun kuin itse ruokaan, ruokailuhetkien odottamiseen ja pakkoliikunta-ajatuksiin. Välillä muistan havahtuneeni ihan siihen, että aika suorastaan lensi. Olin niin ahdistunut, etten voinut kuitenkaan luopua näistä aktiviteeteista hetkeksikään, sillä muutoin olisin ollut kahdestaan ajtusteni kanssa. Aluksi en pystynyt edes musiikkia kuuntelemaan, sillä koin sen liian ahdistavaksi - joutuisin antamaan liikaa tilaa ajatuksilleni. Nämä harrastukset kuitenkin auttoivat minut sen vaikeimman yli. Saatoin samaan aikaan lukea kirjaa ja katsoa telkkaria vain ja ainoastaan sen vuoksi, että ahdistavien ajatusten pelossa halusin keskittää kaikki ajatukseni tehokkaasti johonkin muuhun. Vaikka parantuminen edellyttääkin pysähtymisen, ahdistuksen kohtaamisen ja omien ajatusten selvittelyn, tarvitsin itse tuollaista toimintaa selvitäkseni pahimmasta ahdistuksestani.
Ja kun on aika tullut kohdata nuo ahdistavat tunteet, on toisen henkilön antama tuki ensiarvoisen tärkeää. Muutenkin omista tunteista jutteleminen on minusta avainasemassa ahdistuksen hallinnan suhteen. Jokaisella tulisi olla joku, kenelle omista vaikeista tunteistaan voisi tilanteessa kuin tilanteessa puhua. Oli se sitten hoitaja, psykologia tai oma läheinen. Itse olen näiden lukuisten ja lukuisten keskustelujen myötä saanut helpotettua ahdistustani valtavia määriä jo ihan sanomalla ääneen pahaa oloa tuottavat asiat. Se riittää, kun tietää jonkun kuuntelevan ja välittävän. Itse olen aina saanut ilmaistua omia tunteitani hyvin puhumalla, mutta toki jokaiselle tämä ei ole se oikea tapa. Tunteiden ilmaisu musiikin tai vaikkapa taiteen kautta voivat olla jollekin ne oikeat keinot purkaa ahdistusta.
Myös motivoivat ajatukset ovat kantaneet pitkälle. Niitä olen kerrannut mielessäni ahdistuksen vallatessa mieleni. Milloin olen kuunnellut hyviä muistoja tuovaa musiikkia, tehnyt haaveitani ja unelmiani kuvaavia kuvakollaaseja tai vain yksinkertaisesti listannut ylös asioita, joita parantuminen toisi mukanaan. Olen myös osastolla ollessani suojannut itseni ulkopuolisilta vaikutteilta, jotka olisivat ahdistusta lisänneet huomattavasti. Sovimme hoitajien kanssa, että vastoin hyviä ruokailutapoja, saisin vaikean hetken tullen kuunnella syödessäni musiikkia tai vaikkapa tehdä ristikkoa samaan aikaan. Toki sairastuneen pitää oppia syömään ilman näitäkin apukeinoja, mutta ajoittain muiden ruokailijoiden puheet laihduttamisesta ja kyseisen annoksen ominaisuuksista olivat minulle liikaa. Musiikki takasi sen, että saatoin keskittyä vain ja ainoastaan omaan ruokailuuni. Näin vältyin ahdistusta lisääviltä tekijöiltä.
Kun aika kului, syömiseni alkoi sujua ja fyysinen tilani korjaantua, saatoin rauhoittua. Tällöin pystyin alkaa keskittyä enemmän myös mieleeni, psyykkeeseeni ja uskalsin olla kahden ajatusteni kanssa. Pystyin nauttimaan rentoutushetkistä ja saatoin käyttää ne hyväksi itseni hemmottelun kannalta. Saatoin rauhoittaa mieleni rauhallisen musiikin tai puheen tahtiin, ja ennen kaikkea sallin itselleni tämän kyseisen hetken. Koin ansainneeni hetken ilman, että minun tarvitsisi tehdä jotain konkreettista sen eteen. Opin myös nauttimaan yhteisistä ruokailuhetkistä, ja keskustelu muiden kanssa vei ajatukseni mukavasti pois syömisen myötä tulleesta ahdistuksesta - niin kauan kuin puhe ei koskenut ruokaa. Toki sama toimi kotona, kun mahdollisimman luonnollinen ruokailutilanne ja ennen kaikkea muiden antama tuki, vähensivät ahdistustani huomattavasti. Läheisteni malli ja rohkaisevat sanat ovat olleet kotona ensisijaisen tärkeitä keinoja vähentää ahdistusta. Ilman heitä en varmastikaan olisi tässä ja nyt.
Mutta mikä onkaan suurin keino hallita lopullisesti ahdistusta? No se syöminen tietenkin. Olen vuosien saatossa oppinut paremmin kuin hyvin sen, että loppujen lopuksi syömättömyys ahdistaa paljon enemmän kuin itse syöminen. Kun keho on aliravittu ja aivot huutavat ravintoa, sumenee mieli ja syömisen hetkellä paniikki kasvaa. Mutta kun takana onkin onnistunut ruokailu, oli se ollut sitten kuinka vaikea tahansa, on syömisen jälkeen oikeasti parempi olo. Itse ainakin muistan lukuisia kertoja, jolloin olen paniikissa valinnut itselleni kahvilassa syömistä kyynelten valuessa, mutta leivonnaisen syötyäni oloni onkin oikeasti hyvä. Ahdistuksen sijaan fyysinen oloni on hyvä ja olen ylpeä itsestäni. Toki tällöinkin vaani aina vaara siitä, että kyseisen leivonnaisen syöminen kävisi myöhemmin ahdistamaan, mutta jo itse tilanteesta selviäminen ja siitä oppiminen on ollut suuri erävoitto.
Tottakai sairauden ollessa pahimmillaan on fyysinen ja psyykkinen ahdistus ollut ruokailujen jälkeen sellaista luokkaa, että voittajafiilikset ovat olleet valovuodenpäässä siitä hetkestä ja kokemus, että kuolen ahdistukseen ja olen epäonnistunut syötyäni, on ollut se vallitseva tunne. Mutta aina olen niistä tunteista selvinnyt: jokainen voitettu ahdistus on kuljettanut minua lähemmäs terveyttä. Ja tärkeää on kannatteleva ajatus siitä, että jos hetkessä kestää sen kamalan ahdistuksen tunteen, on se pois tulevasta ahdistustaakasta. Syömällä hyvin ja tekemällä oikeita ratkaisuja, vähentää huomattavasti tulevaisuudessa koettua ahdistuksen määrää. Tätä ajatusta olen itse vaalinut ja välillä ihan hokenut sitä itselleni mantran tavoin. Lohduttautuminen ajatuksella, että ahdistus on vain tunne, mikä menee aikanaan ohi ja mistä tulen selviämään kyllä, on kannatellut kaikkein pahimpina hetkinä. Täytyy vain uskaltaa kohdata ahdistus ja voittaa se!
Eli pitkällä tähtäimella paras ahdistuksen hallintakeino on syöminen ja ravitsemustilan korjaaminen sekä sairaiden ajatusten työstäminen. Mutta jotta tähän päästään, on sairastuneella oltava niitä oikeita keinoja hallita ahdistusta juuri siinä hetkessä. Sillä jos aina päätyy valheellisesti kerta toisensa jälkeen hallitsemaan ahdistustaan sairain keinoin, ei ahdistus tule koskaan loppumaan - se vain kasvaa kasvamistaan. Tällä hetkellä voin sanoa itse olevani aika lailla vapaa sairauteen liittyvästä ahdistuksesta. Tie on ollut pitkä ja raskas, mutta voin sanoa, että kaikki se hetkessä, terveyden kannalta oikeita ratkaisuja tehdessä koettu tuska, on ollut avain tähän ihanaan olotilaan! Jokaisen on mahdollista selvitä tuosta ahdistustaakasta ja -kierteestä, kunhan uskaltaa vaan kohdata ahdistuksen. Ja sitä helpottaakseen kannattaa oikeasti uhrata aikaa myös sen itselle toimivan ahdistuksen hallintaan sopivan tavan löytämiseen.
Tällaisia ajatuksia aihe minussa tällä kertaa herätti. Minkälaisia kokemuksia teillä on ahdistuksen hallintaan sekä ahdistuksen voittamiseen liittyen?
<3: Laura
P.s. Kuvat jälleen osoitteesta weheartit.com :)
Kiitos tästä tsemppaavasta tekstistä <3 ehkä tosiaan tämän ahdistuksen ylitse pääsee ilman pakkoliikuntaa tai syömättömyyttä. Ahdistus tulee kamalana olona. Tuntuu, että kuolisi siihen täyden olon tunteeseen ja ajatuksiinsa. Olen yrittänyt etsiä itselleni erilaisia ahdistusten purku keinoja, mutta kerta toisensa jälkeen päädyn jumppaamaan. Tällä hetkellä ahdistus on taas iso ja liikunta mielessä. Tämä sun postaus sai miettimään; mitäs jos yritän olla syömishäiriötäni vahvempi ja teen kaikkea muuta. Luen, kirjoitan tai meen kattomaan telkkaria.
VastaaPoistaIhanaa kuulla Jossu, että tämä auttoi edes hieman <3 Tuo on ihana tsemppilause: yritä olla syömishäriötä vahvempi! Pidä se mielessä ahdistuksen tullessa, sillä kun siinä hetkessä kestät ahdistuksen tunteen ja löydät terveen tavan purkaa ahdistusta, olet askeleen lähempänä ahdistuksetonta olotilaa. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista!
PoistaSuuren suuri tsemppihalaus Sinulle! <3
Hetken blogiasi luettua sain motivaation puuskan ruveta syömään enemmän, kun luin kuinka monet vakuutteli että ei se paino nopeasti nouse vaan siinä menee aikansa ja se on vaikeaa.. No, maanantaina aloitin ja näin 5 päivän jälkeen oli kiloja tullut mukavat 8 lisää. Ahdistaako? Kyllä. Tekeekö mieli vähentää taas syömistä? Kyllä. En tiedä onko mun mieli sitten sen verran sairas mutta mun mielestä toi on kyllä vähän liikaa noin lyhyessä ajassa.
VastaaPoistaNesteitä, nesteitä. Paino EI nouse pysyvästi kahdeksaa kiloa viikossa. Silkka mahdottomuus. Syömättömyys ei ole ratkaisu. Joskus sitä on parannuttava, et voi jäädä alipainoiseksi loppu elämäsi ajaksi. Toivon että jaksat vielä yrittää, älä luovuta!! :)
PoistaJa Laura, upeita ajatuksia taas jälleen!! :) Terkkuja pikkumiehelle <3
Komppaan täysin Susua: painonnoususi ei ole todellista, vaan väliaikainen reaktio siihen, kun olet alkanut syömään paremmin! Yritä sietää kurjaa fyysistä olotilaa hetki: kyllä kroppasi on niin fiksu, että olotila varmasti tasapinottuu, kunhan vaan jatkat syömistä! Tsemppiä sinulle, älä todellakaan luovuta! :)
PoistaJa kiitos taas Susu, kerrotaan Justukselle terkkuja! :)
Todella hyvä teksti!! Itse painiskelen juurikin noiden ajatusten kanssa, milloin menen sairauden mukaan ja joskus toiste käytän terveempiä ahdistuksenhallintakeinoja. Tämä teksti tuli kyllä juuri oikeaan aikaan. Tuntuu että sairaus koventaa otettaan ja minä vikisen, mutta tämän luettuani päätin, että huomenna aijon syödä paremmin kuin viime aikoina ja yrittää olla oksentamatta..
VastaaPoistaTämä on teksti mihin aijon varmasti palata vielä monta kertaa. Kiitos todella paljon että kirjoitit näinkin arasta aiheesta. Huomaa, että olet todella pitkällä sairauden kanssa, kun pystyt jäsentelemään ahdistusta- ja sen hallinta keinnoja näin hyvin.
Paljon kaikkea hyvää koko teidän perheelle <3
<3llä Miisa
Kiitos Miisa <3 Ihanaa taas kuulla sinustakin ja saada sinulta kommenttia! Ja vaikka sairaus taitaa olla sinulla melko kovasti vieläkin päällä, on ihanaa huomata, ettet ole luovuttanut! Ja älä tee sitä jatkossakaan, vaan yritä jaksaa taistella sairautta vastaan! Olisi kiva kuulla, miten olet tänään onnistunut eilisessä päätöksessäsi :)
PoistaVoi hyvin ja ihanaa tulevaa viikkoa Sinulle! :)
Eksyin tänään joskus ehkä kello 11-12 aikoihin blogiisi, ja nyt puoli kuudelta huomaan lukeneeni sen kokonaan. Olen todellinen tosielämän inspiraatio! Kun luin raskaudestasi, muistin jostain vanhasta bloggauksesta lääkärin maininneen synnyttäjän lantiosi - olipa ihana ennustus.
VastaaPoistaHyvää jatkoa koko teidän perheelle!
P.S. Hampparipihveistä tuli mieleen, että kannattaa muotoilla raa'asta jauhelihasta pihvejä ja laittaa ne lepäämään pakastimeen muutamaksi tunniksi; paistaessa pysyvät kasassa ja pihveistä tulee lehtipihvimäisen ohuita. ;)
Voi kiitos! :) Hauskaa kuulla, että olet viihtynyt sepustuksieni parissa :) Ja kiitos ihan mahtavasta hampparipihvivinkistä! Aion todellakin testata tuota ensi kerralla!
PoistaHeh, mietin itsekin tuota lantiojuttua juuri eilen :D En tiedä mistä tuli itselle mieleen, mutta tosiaan, ihan hauska sattuma tuo lääkärin lausahdus! :)
Kiitos taas Laura! Postauksesi varmasti auttoi monia ahdistuksen ja pahan olon kanssa kamppailevia. Ahdituksesta voi selvitä, ja se onkin ensimmäinen tunne, joka heräilee, kun sairaudesta alkaa toipumaan. Vaikeaa ja musertavaa sen kestäminen on, mutta ajan mittaan helpottaa. Sinä olet siitä elävä esimerkki! <3
VastaaPoistaKiitos Nell taas kommentistasi <3 Toivon kovasti, että muita samojen vaikeiden tunteiden kanssa kamppailevia todella auttaisi se, että joku saman kokenut voi vakuuttaa ahdistuksen hellittävän aikanaan. Helppoa ahdistuksen kohtaaminen ja voittaminen ei ole, mutta todellakin kaiken sen tuskan arvoista!
PoistaKiitos tästä postauksesta, tämä antoi minulle paljon mietittävää ja apua! Meninkin syömään heti hyvällä omatunnolla, vaikka jo mielessä kävi että "tänäänhän ei sitten tarvitse syödä". Erityisesti minusta oli todella hyvin kuvattu tuo sairas ahdistuksen lievittämistapa, sekä terve ahdistuksen lievittämistapa. En ole koskaan ajatellut noin, mutta totta joka sana! Ja tuo ehkä helpotti erittelemään omallakin kohdalla mitkä ovat niitä sairaita tapoja ja mitkä voisivat olla terveitä tapoja.
VastaaPoistaTodella rohkaisevaa tekstiä, tulen varmasti lukemaan tämän aina heikon hetken tullessa :)!
- Aktiivinen blogisi lukija-
Voi kiitos, ihan mahtavaa, jos tästä oli vähääkään apua! Todella hienoa, jos pystyt nyt itsekin enemmän miettimään asiaa juuri tuon sairas-terve -ajattelutavan kannalta katsottuna, koska sillä on valtava merkitys, millä keinoin ahdistusta lähtee purkamaan! Toivottavasti onnistut löytämään itsellesi niitä terveitä keinoja selvitä ahdistuksesta :)
PoistaHei tuli mieleen että olisi kiva jos voisit kirjoittaa vastauksia omiin kysymyksiisi, joita olet ihmetellyt "muutoksia elämään" osiossa! :) Olisi kiva kuulla mitä nyt ajattelet asioista, jotka sinua pelotti tuolloin. Itse nimittäin voin allekirjoittaa jokaisen pelon mitkä listasit tuohon postaukseen ja olisi mielenkiintoista miltä sinusta nyt tuntuu nuo aiheet!
VastaaPoista-Edellinen anonyymi ;)
Ihan mahtava postausidea, kiitos! Olikin pakko heti etsiä kyseinen postaus, jolloin heti alkoi ajatus rullailemaan aiheen tiimoilta :) Joten kirjoitan varmasti joku päivä aiheesta!
PoistaKiitos, Laura, tärkeääkin tärkeämmästä postauksestasi, tuli kyllä tasan oikealla hetkellä ja oikeaan osoitteeseen... ;) Kiitos!
VastaaPoistaHyvää alkavaa viikkoa Sinulle! <3
Ihana kuulla Andrea, että tästä oli sinullekin apua! Halaus <3
Poista"Kun ahdistus iskee, niin syömishäiriötä sairastavan yleisimmät keinot hallita ahdistusta ovat tietenkin syömättömyys sekä pakkoliikunta. "
VastaaPoistaElin näiden keinojen avulla monta vuotta, enkä todellakaan edes tiennyt olevani sairas...Saatoin herkutella muiden mukana, mutta oli selvää, että heti sen jälkeen alkaisi taas oma "terveellinen elämäni" (joka todellisuudessa oli kaukana siitä!) Syöminen ahdisti minua, vaikken sitä tiedostanutkaan. Luulin eläväni superterveellisesti ja tekeväni itselleni hyvää, mutta siinä kävikin päinvastoin, sairastuin. Liittyikö sinun oireiluun samanlaisia piirteitä? Söitkö esim. koskaan herkkuja, mutta kaikkea muuta kuin hyvällä omalla tunnolla?
Itse sorruin avohoidon alkutaipaleella joitain kertoja pakkoliikuntaan valtavan ahdistuksen takia, enkä saanut välttämättä edes nukuttua kunnolla ahdistukseltani. Myöhemmin kuitenkin ymmärsin, etten voi toimia niin, jos ja kun haluan parantua! Niimpä tyydyin itkemään sängyn pohjalla, soittamaan äidilleni tms. kun mieli oli musta. Olet Laura aivan oikeasssa siinä, että kun vain sinnikäästi päättää kestää ahdistuksen, se helpottaa kyllä! Sen kanssa ei joudu painimaan lopun ikäänsä! Päättäväisyyttä, rohkeutta ja tahtoa se vaatii, mutta se kannattaa :) Elämästä saa NIIN PALJON enemmän irti!
Emmi
Niin totta nuo viimeiset lauseet! Pitäisi jokaisen oikeasti palata niihin ajatuksissaan vaikean paikan tullen - muuten kierre on loputon. Joten ei voi olla kuin valtavan onnellinen, että on uskaltanut asettua vastatusten tuon ahdistuksen kanssa aikanaan :)
PoistaItselläni sairaus paheni ruokarajoitusten alettua niin vauhdilla, että silloin en juuri enää pystynyt herkutella lainkaan. Ihan satunnaisia kertoja, joulun aikaan, vielä söinkin hyvää ja lohduttauduin ajatuksella, että sitten palaan kyllä "ruotuun" heti! Mutta sen jälkeen viime vuosien aikana, aina tilanteen oltua parempi, olen kyllä herkutellut, mutta ainainen syyllisyys mukanani.
Tuo on kyllä niin totta, että miten kaikki voikaan lähteä ajatuksesta "tehdä itselle hyvää" ja "parantaa terveyttä", kun kaikki päättyy oman terveyden tuhoamiseen?
Juuri tuo piirre sairaudessani, tai lähinnä sen alkupuoliskolla, että saatoin välillä herkutella ja syödä normaalin oloisestikkin, hämäsi lähimmäisiäni pitkään. He eivät nähneet totuutta sen takana äärimmäisen kurinalaisesta ja rajoitetusta elämästäni. Sain jopa kehuja liikkumisinnostani, mikä varmaan kannusti minua entisestään. Mutta kyllähän ne kaikista sokeimmatkin siinä vaiheessa havahtuu, kun syöminen käy lähes ylitsepääsemättömäksi, hiukset ovat ohenneet puolella ja kroppa kuihtunut. Ei sitä itse vain tajunnut olevansa niin syvällä suossa! Ihan äärimmäisen salakavalalasta sairaudesta on kyllä kyse..."Hyvästä" muodostuikin erittäin paha. Mutta niin vain tässä viettelen viikonlopulta väliinjäänyttä karkkipäivääni pääsiäissuklaiden ja muiden namien kera :)
PoistaEmmi
Niin ja vieläpä hyvällä omalla tunnolla ilman ajatusta syömisen rajoittamisesta huomenna tai liikkumisesta! :)
PoistaNiin hyvä tuo loppulisäys! Koska silläkin on iso ero toteuttaako herkkujen syöntiä pelkästään ateriasuunnitelman vuoksi pakosta ja ahdistuen siitä valtavasti, vai oikeasti hetkestä nauttien - hyvä sinä! :)
PoistaMinulla karkit ym. tuli mukaan kuvioihin vasta siinä vaiheessa, kun psyyke oli siihen valmis. Eli en ole pakottanut itseäni, eikä kukaan muukaan ole minua pakottanut, niitä syömään. Ateriasuunnitelmaani ei ole edes kuulunut mitään herkkuja, koska tiesin itse, etten olisi niitä kuitenkaan syönyt, onhan syömiseni kuitenkin omissa käsissäni. Mutta nyt, kun koen itse jo jossain määrin olevani valmis herkkuihn, olen tavallaan itse lisännyt esim. ne karkit viikonloppuihini :) Tällainen väylä on ollut minulle ihan toimiva, tosin kauanhan siinä meni, ennen kuin herkkuja edes uskalsin kuvitella osaksi jokaista viikkoani. Vielä on hirmuisesti parannettavaa tässäkin asiassa, mutta pienin askelin! Sinun ihanista herkkupostauksistasi saan aina semmoista motivaatiota, että kyllä täältä perästä tullaan :D
PoistaEmmi
On ihan mahtavaa, että löysit itsellesi juuri sen oikean ja sopivan tavan edetä. Saatoit edetä omilla ehdoillasi - nimenomaan edetä! Vaikka herkut eivät ateriasuunnitelmaasi kuuluneetkaan, taistelit ne itse sinne ja otit niitä askelia sinne terveyden suuntaan, hyvä sinä! :)
PoistaHeh, tällaisista kommenteista saan aina vaan enemmän syitä herkutella, kun herkutteluhetkistäni muutkin saavat tsemppimieltä! ;)
Niimpä, hyvä sinä! :D Älä tosiaan jatkossakaan ala yhtään rajoitella herkkujesi syömistä tai epäillä sitä, koska me kanssasisaresi saadaan nimenomaan sinun esimerkistä hirveästi tukea ja rohkaisua! Sanokoot tietyt anonyymit mitä tahansa, mutta herkut vain ovat yksi välttämätön askel paranemiseen :) Tänään minua ihan harmitti kun näin, kun viimeinen rahkapulla pakkasesta hävisi parempiin suihin...Olin vähän niinkuin jemmannut sen itseäni varten, mutta noo, pitää leipoa lisää! En kylläkään tiedä, miten kauan se olisi saanut minua siellä yksikseen kylmässä odotella, mutta sekin on jo hyvä merkki, että minua harmitti, eikö? :)
PoistaEmmi
Todellakin hyvä merkki! Toivottavasti löysit jotain muuta hyvää itsellesi sen tilalle :) Ja minä jatkan ehdottomasti herkuttelua samaan malliin, johan tämän aamuinen aamupalahetki ystäväni kanssa sen osoitti! ;)
Poista