torstai 11. huhtikuuta 2013

Herra Justus

Viime viikolla Justuksella tuli kolme kuukautta ikää täyteen - kyllä se aika tosiaan on hurahtanut! Jotenkin sitä elää niin hetkessä, arjen pyörteissä, ettei oikeasti tajuakaan kuinka paljon tämän kolmen kuukauden sisällä on oikeasti asioita tapahtunut. Elämämme Jarnon kanssa on muuttunut aivan totaalisesti, mutta silti tämä kaikki tuntuu samalla niin valtavan luonnolliselta. Melkein siltä, kuin Justus olisi ollut osa arkeamme aina :)

Kuten joskus aiemminkin totesin, aivan parasta arjessa pienen ihmeen kanssa, on hänen huiman kehityksensä seuraaminen. Kun täyttelin juuri Justuksen vauvakirjaa ja katsoin sinne liimaamaani kuvaa pojasta hänen ensimmäiseltä illalta kotonaan, on muutos kyllä huima! Se pieni hauraan näköinen kerä sängyllä on muuttunut jo varsin jänteväksi, potraksi pojaksi! Parhaiten eron huomaa katsomalla hänen kerällä olevia housujaan, mitkä eivät tänä päivänä edes enää mahdu hänelle :)

Perjantaina Justuksella oli jälleen neuvola, jolloin saimme kuulla pojan tuoreet mitat: pituutta on kertynyt tähän päivään mennessä 62,3 cm ja painoa 5935 g. Kyseinen neuvolakäynti oli myös rokotuspäivä, mikä kieltämättä hieman jännitti minua etukäteen. Lähinnä jännitin, millaisia sivuvaikutuksia rokotteista tulisi, mutta todella helpolla pääsimme kyllä sen suhteen! Samaisena iltana Justuksella oli pieni känkkäränkkä, mutta muuten herra selvisi kyllä niin kunnialla piikeistään :) Seuraava käynti onkin sitten lääkärikäynti kuukauden päästä. On aivan mahtaa oppita tavallaan tuntemaan omaa lastaan koko ajan paremmin ja paremmin. Oppia ymmärtämään toisen viestejä ja eleitä ja kaikkia niitä pieniä juttuja, mitkä kertovat pojat toiveista ja mielialasta.

Olemme viime päivinä Jarnon kanssa tutkineet valokuvien avustuksella sitä, kumpaan vanhempaansa poika on ulkonäöllisesti tullut. Pitkään pyytelin Jarnoa etsimään minulle muutaman vauvakuvan itsestään, mutta vasta viikonloppuna sain käsiini pari vanhaa kuvaa - hänen äitinsä aloitteesta tosin! Oli hauskaa analysoida pojan eri piirteitä ja verrata niitä omiimme. Lopputuloksena päädyin itse siihen, että silmät ja huulet ovat isältä, leuka ja nenä äidiltä. Ja kunhan silmienväri tulisi minulta, niin olen varsin tyytyväinen ;) 

Mutta jos jokin on varmaa, niin luonteeltaan poika ei ole lainkaan äitinsä kaltainen! Kun tämä poika ryski jo mahassa kylkiluuni kipeiksi, olin itse äitini mukaan jo mahassa niin rauhallinen, että koko ajan sai miettiä, olenko hengissä ollenkaan :D Sama meno jatkui synnyttyäni, kun rauhallisuuteni vuoksi olin tasaisuuden perikuva. Puhumaan ja kävelemäänkin opin todella myöhään, sillä minulla ei ollut mihinkään kiire - jopa murrosikä kuittaantui varsin tasaisella menolla :D Justus sen sijaan on sellainen vipeltäjä ja menijä, vaikkei vielä liikkua osaakaan - kyllä sen nykyisestä meiningistä jo huomaa. Juttukin luistaa jo sellaista vauhtia että! Odotan samaan aikaan innolla ja kauhulla sitä, kun poika oppii kävelemään, jolloin minulla saa olla sitten silmät selässäkin :D

On ollut mahtavaa rakentaa arkea pojan kanssa - ja kaikki vaan paranee ajan kanssa! Kun alkukuukausien masukivut ovat nyt takanapäin ja vuorokausirytmi on muodostunut jo melkoisen selkeäksi, soljuu arki meillä todella mukavasti :) Herääminen, päikkärit ja nukkumaanmeno ovat vakiintuneet aika mukaviin uomiinsa, mikä helpottaa valtavasti. Meillä on jokaiselle päivälle omat pikku juttumme, joita toteuttelemme päivän mittaa :) 

Toki känkkäränkkäpäiviäkin on - kelläpä ei olisi! Silloin voi olla, että niin äiti kuin poikakin on päivän päätteksi ihan loppu ja saa oikeasti huokaista helpotuksesta, kun poika on vihdoinkin nukahtanut yöunilleen. Joskus väsymys on itsellä huonosti nukutun yön jälkeen niin kova, että ihan päässä heittää eikä alas uskalla istahtaa siinä pelossa, ettei sovalta jaksa enää ylös nousta. Mutta mistään hinnasta en näistäkään päivistä suostuisi luopumaan. Vähintäänkin ne opettavat arvostamaan hyväntuulen päiviä entistä enemmän ;)

Olemme ottaneet tavaksi Justuksen kanssa pitää päivittäin pieni soitteluhetki, kun olen itsekin taas innostunut pianon soittamisesta pienoisen tauon jälkeen! Äidiltäni saatu lastenlaulukirja on ollut kovassa käytössä, mutta haluaisin kyllä saada itselleni lisäksi vielä vanhan kunnon Toivelaulukirjan, joka pitäisi sisällään juuri niitä itselle tuttuja ja rakkaita lastenlauluja :) Tämä uusi kirja kun on täynnä lauluja, joista en ole itse edes koskaan kuullutkaan! Mutta muutama tuttukin kappale sieltä löytyy Muumeista lähtien, joita olemme sitten Justuksen kanssa soitelleet :)

Tottakai sitä näin aluksi lapsen harrastukset suuntautuvatkin sinne vanhempien mielenkiinnonkohteiden puolelle, kunnes lapsi itse voi valita itselleen niistä mieluisimmat. Itse haaveilenkin aloittavani Justuksen kanssa muskarin melkoisen varhaisessa iässä :) Kovasti toivoisin myös Justuksen kummisedän toteuttavan kummin tehtäväviään opettamalla pojalle kitaran soittoa - niin hieno taito se mielestäni kyllä olisi :) Pääasiassa harrastukset pojalla tulevat luultavasti kuitenkin olemaan melko urheilupainotteisia, mutta niin iso osa sekä minulla että Jarnolla on musiikilla ollut meidän lapsuudessamme, että olisi kiva tuoda palanen sitä myös Justukselle :)

Parin viikon päästä minut laitetaan kyllä todella koetukselle, kun Justus menee ensimmäistä kertaa mummolaan yökylään! En olisi ikinä itsestäni uskonut, että minulla ottaisi niin koville olla erossa pojasta, mutta kyllä vain - suurinta se eroahdistus täälläkin päin taitaa olla äidin taholta :D Tähän mennessä olen ollut pois Justuksen luota korkeintaan pienen kauppareissun, polikäyntieni tai alle kahden tunnin kahvitteluhetken ajan, mutta kun perjantaina reissuni Hyvinkäällä venyi yli kolmen tunnin mittaiseksi, alkoi hätä päästä pojan luo kotiin olla melkoinen :D Pojalla ei toki mitään hätää ollut mummon hellässä huomassa, mutta äiti ei sitten pärjännytkään aivan yhtä hyvin ;) 

Vähän väliä huomaan ajattelevani sitä, kuinka Justuksen myötä olen saanut oikean elämäni takaisin. Olen niin onnellinen tästä hetkestä, etten voi olla välillä palaamatta siihen tosiasiaan, että miten minulle olisi sairauden suhteen käynyt, jos Justus ei olisi ilmoittanut tulostaan. Ihailen valtavasti niitä syömishäiriötä sairastaneita, joilla on ollut riittävästi voimaa, tahtoa ja motivaatiota taistella itsensä ylös sairauden suosta ilman näin suurta ulkoista tekijää. Mutta haluan ajatella asian niin, että minun kohdalla asioiden oli tarkoitus mennä tällä tavalla - näin minä saatoin päästää irti sairaudesta, saaden uskomattoman uuden sisällön elämääni.

 Kun kirjoittelin vastausta kysymykseen, että kuinka nopeasti olisin valmis uuteen raskauteen, pysähdyin oikeasti miettimään sitä kuinka lapsi todella on lahja. Itse olen aina ollutkin tätä mieltä, mitä entisestään on vahvistanut minulle erittäin läheisen ihmisen kokemukset asian tiimoilta. Myös saamani lukuisat kommentit siihen liittyen, kuinka moni syömishäiriötä sairastava haaveilee lapsen saamisesta vielä jonakin päivänä, peläten samalla kuitenkin sairauden aiheuttamia tuhoja kehossaan, ovat todella herättäneet minut tajuamaan tilanteeni ihanuuden. 

Mutta olen kokenut nyt lähes jokaisella elämäni osa-alueella sen, kuinka olen oppinut oikeasti iloitsemaan niistä elämän pienistäkin ihanuuksista aivan ihmeellisen vahvalla tavalla ehkäpä vain ja ainoastaan viime vuosien kurjuuden ansiosta. Jos en olisi koskaan joutunut kyseenalaistamaan mahdollisuuttani nauttia normaalista elämästä tai en olisi koskaan ollut vähällä menettää sitä, osaisinkohan arvostaa kaikkea niin arkipäiväistä samalla tavalla kuin nykyään? Tuskimpa vaan. Mutta nyt nautin elämästäni myös viime vuosien edestä - se on aivan varmaa!


Näihin kuviin, näihin ilmeisiin - mahtavaa torstai-päivää teille kaikille! :)

<3: Laura

16 kommenttia:

  1. Voi, ihanaa luettavaa!:) Justus on ihan mielettömän söötti, tulee isillä ja äidillä varmasti kova huoli, kun varmaan jokainen tyttö vilkuilee tuollaista komistusta;) Ihanaa torstai-päivää myös sinulle ja perheellesi!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Heh, katsotaan joo millainen naistennaurattaja tästä meidän ukkelista tulee ;)

      Poista
  2. Ihana Justus ja ihana sinä! <3 Miten itse jakselet nykyisin, kovin laihalta näytät. Muista nyt syödä syödä ja syödä vaikkei napa enempää vetäisi, vaikka rasvaa kaksin käsin jossei muu auta. Imettäessä kuluttaa niin paljon, nimimerkillä kokemusta on ;) Itsekin olen ollut samassa tilassa (sh:sta suoraan äitiyteen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kiva kun laitoit kommenttia, aina mukavaa saada tsemppausta saman kokeneelta! Voin kyllä oikeasti todella hyvin :) Psyyke on ihan mahtavalla mallilla ja painokin sieltä vähitellen hilautuu ylöspäin! Toki se on vielä liian alhainen, mutta suunta on oikea. Oon saanutkin painoa nostettua nyt imetyksestä huolimatta, joten oon ihan super tyytyväinen! :) Mutta tosiaan, kaikki suusta alas menevä on nyt plussaa, se on mielen päällä koko ajan :)

      Poista
  3. Aivan ihana lapsi ja ihana on äitikin ;) <3

    VastaaPoista
  4. Paljon onnea herra-3 kk! Aika kuluu niin uskomattoman nopeasti ja sinulla varmasti vielä nopeammin arkea kotona pyörittäessä. Kuinkas ollakaan, pian onkin syksy ja palailet töihin! Mutta nyt päivä kerralaan nauttimaan kevään etenemisestä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Justus kiittää ;) Aika kyllä kiitää eteenpäin, mutta nautin jokaisesta päivästä niin täysillä, ettei haittaa! Ja kun työt alkavat, löytyy siitäkin arjesta varmasti paljon hyvää :)

      Halauksia Nellille sekä minulta että Jutukselta <3

      Poista
  5. Little Mister on kyllä kasvanut ihan huimasti! Ilmeet ovat kyllä tosi veikeitä, ehdoton suosikkini on tuo jossa lattialle on valunut hieman myrkkuplasmaa suupielestä ;)Sievä on lapsi, kuten äitinsäkin ^^

    Tosi kauniisti kirjoitettu kirjoitus. Puhuit kauniisti siitä, kuinka sinun kohdallasi oli tarkoitettu käyvän näin, ja minä uskon sanomaasi ihan täysin. Monta kertaa olen itse kuullut niin lääkäreiltä kuin ystäviltänikin, että tiedäthän kuinka tämä saattaa vaikuttaa lapsen saantiisi... Tiedänhän minä, mutta ei sen kuuleminen oloani paremmaksi tee. Totta kai olisin korjannut tilanteen jo vuosia sitten, jos asiat olisivatkin noin helposti vain "päätettävissä". Kyllä se on niin, että kyllä tässä jokin suurempi voima vie pientä ihmistä mukanaan, eikä järjellä ole asioiden kanssa mitään tekemsitä. Onneksi asiat ovat nyt jo paljonkin paremmin, kun oma ääni kuuluu yhä useammin sairaan alta, mutta silti yhä mieleeni tulee usein ajatuksia... olenko aiheuttanut käytökselläni keholleni jotain perumatonta? Ei noita ajtuksia sairaina (tai silloin kun jäysti ainoastaan porkkanaa ja kevyt jogurttia) paljoa miettinyt, mutta nyt kun on aika alkaa ottamaan elämässä uusia askaleita kohti tulevaa, tervettä elämää, sitä on tullut ajatelleeksi omia tekosiaan hieman enemmän.

    Kamalinta on ehkä huomata, tai MYÖNTÄÄ itselleen, että minuassa, siis MINUSSA(!!) on selvästi joskus havaittavissa vauvakuumeen merkkejä!! Suhteeni lapsiin on aina ollut hieman ailahteleva, ja vasta oikeastaan lukiosta päästyäni taisin ensimäistä kertaa elämässäni itselleni myöntää että no joo,ehkä joskus. Nyttemmin ajatus on jo hieman vakiintuneempi, ja kyllä minä olen huvikseni joskus yöllä unta odotellessani nimiä mielessä pyörittänyt, ihan huvikseni. Lapsen hankinta ei todellakaan ole vielä minulle ajankohtaista, niin paljon minulla on vielä maailmaa näkemättä ja kokematta, mutta ajatus siitä, että mitäpäs jos ne ystävien ja lääkärien puheet todella toteutuisivatkin... niinkuin jo totesin,ei ajankohtainen aihe vielä (vaikka viimeksi eilen kirpparilla havahduin siihen kuinka hypistelin joka kojusta ihania suloisia pikkuihmisen vaatteita sen sijaan että katselin vaatetta itselleni :D Ehkä se on tämä minun raskauskuume, jota poden edelleen :D Näen vauvamahoja IHAN joka paikassa!) En halua uhrata ajatuksiani moisille murheille vielä, mutta kyllä ne käyvät välillä mielessä.... jos keskittyisi ensin sen isäkandidaatin etsintään ;D

    Mutta pointtina siis, Justus on ehdottomasti tarkoitettu pelastamaan sinut tältä pirulliselta sairaudelta, ja tuosta karman tarkoittamasta lahjasta uskonkin sinun olevan enemmän kuin kiitollinen :) Olet saanut todellisen syyn jaksaa punnertaa eteenpäin, tuon kaivatun sisällön elämmään jota moni meistä muista uskoisin vielä vain etsivät. Itsellä on välillä erittäin vaikea huonoina päivänä yrittää keksiä "syytä" tälle kaikelle yrittämiselle, itsensä vuoksi aina ei jaksa pistää sairaudelle kampoihin. Onhan sitä ystäviä,perhettä, haaveita ja toiveita, mutta jotain konreettista, mikä olisi tässä ja nyt puuttuu... näitä ajatuksia ja päivä onneksi tulee yhä harvemmin, mutta silti. Mutta ei auta kuin tarttua haaveiden syrjästä kiinni, ja virittää katse pitemmälle tulevaisuuteen, niin jaksaa itsekkin jatkaa omaa taivaltaan :)

    Ihanaa loppuviikkoa sinullekin, huomenna perjantai ja viiiiiikonloppu <3 ;) Jaksamisia super nainen, muista hengähtää aina välillä, eläkä vaadi itseltäsi liikoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana Laura <3 Kehottaisin nimenomaan pitämään kiinni niistä haaveista, kun hiemankaan epäilyttää, että minkä vuoksi jaksat taistella! Jokainen motivaation murunen on sallittua ottaa käyttöön - kaikki ne pienimmätkin ajatukset, jotka auttavat sinua taistelussa tätä sairautta vastaan. Ja sinä saisit oikeasti olla ihan super ylpeä itsestäsi, että olet taistellut itsesi jo näinkin pitkälle ilman näin vahvaa ulkoista tekijää - minä kun en itsestäni voi sanoa samaa! Vasta Justus on saanut minut kunnolla havahtumaan, mutta oikeasti jo oman hyvinvoinnin olisi kuulunut olla tarpeeksi iso syy jaksaa taistella. Mutta täytyy olla onnellinen, että minusta on ollut tähän kuitenkin nyt Justuksen vuoksi, se on tärkeintä <3

      Kun nyt pidät itsesi kuntoon saamista ja omaa hyvinvointiasi tärkeimpänä motivaattorina, pohjustaa se sitä aikaa täydellisesti, kun haaveilu lapsesta tulee ihan ajankohtaiseksi :) Ikinä ei voi tietää saako lapsia, oli tausta sitten millainen tahansa! Joten sitä on turha murehtia etukäteen - johan minun tarinani vahvistaa sen, ettei anoreksia tarkoita automaattisesti lapsihaaveiden unohtamista! Joten hyvillä mielin siis Lauraseni ja nauti siitä kutkuttavasta masukuumeesta ;) Minusta tuntuu, että ennen kuin huomaankaan, iskee varmaan masukuume uudelleen minuunkin :D

      Mahtavaa viikonloppua sinulle! :) Minä lupaan pitää puuhailuni aisoissa ja inhimillisissä rajoissa! ;)

      Poista
    2. Kiitoksia kauniista sanoista ja kannustuksesta :) On ihanaa että joku valaa toivoa sen sijaan, että kuulee koko ajan niitä huomautuksia siitä, kuinka olen saattanut pilata omat mahdollisuuteni lapsenhankinnan suhteen. Jos sinä tulit raskaaksi alipainoisena, ilman kuukautisia, monen vuoden sairastamisen jälkeen, niin toivon että me muut olisimme aivan yhtä onnekkaita :) on ihan totta ettei asioista kannata murehtia kamalana etukäteen, keskittyy nyt vain olennaiseen ja tähän hetkeen (tässä minulla vasta opettelemista onkin!)sen sijaan että murehtii jo tulevaa. Suurimpia motivaattoreita tällä hetkellä ovat ehdottomasti matkustaminen, ja sitä kautta töissä jaksaminen jotta saa rahaa matkustaa ;D Haaveissani olisi lisäksi vielä lukea toinen ammatti, mutta en missään nimessä halua samanlaista opiskeluhelvettia anoreksia-Tontun kanssa. En vain hallua jäädä jumittamaan tähän hetkeen, enkä toisaalta palata entiseen, joten pakko yrittää painaa eteenpäin jotta saa haaveita toteutetuksi. Ehkä lapsenkin aika on joskus, mutta ei ihan vielä. haaveilu masusta ja tunnemyrskyistä siis jatkunee vielä jonkin aikaa ;) Voi, mulla ois niin miljoona kysymystä tuosta sun raskausajasta, voisin kuunnlla muitten naisten höpötyksiä tuosta ajasta varmaan loputtomiin :D

      Kiitti vielä rohkaisusta :) Ja hyvä vain jos pystyisit vähän löysäämään välillä, sulla on aina niin vauhti päällä ;) Jos et muuta keksi niin pyöräytät sitten karjalanpiirakoita sun muita ajanvietteeksi :D Aina ei tarvitse olla tekemässä jotain, itse tämän vasta oppineena :D itse sain hankittua itselleni jostain flunssan, joten on itsekkin otettava pari päivää hieman lunkimmin ;) mutta ihanaa viikonloppua sinulle :):)

      Poista
    3. Tuossakin tekstissä oli jo niin valtavasti Laura niitä mahtavia syitä taistella mitä pikimmiten itsesi irti siitä kirotusta tontusta! Nyt vaan lisävaihde silmään ja annat palaa! ;) Kiva muuten kuulla enemmänkin unelmistasi ja haaveistasi - hauskaa että raotit hieman tulevaisuuden haaveidesi verhoa! :)

      Samoin sinulle ihanaa viikonloppua: parantele flunssaasi, nauti, rentoudu ja pidä hyvä huoli itsestäsi! :)

      Poista
  6. Herra Justus on kyllä niin yybersöpö, että! ;) Saapi äiti ja iskä olla syystäkin ylpeitä pikku jalokivestään! :)

    Olet ihan oikeassa, Laura, että lapsi on lahja. Ja kaikista maailman lahjoista se kaikkein kallein! Sinun kohdallasi Justus oli varmasti pelastus anoreksian suosta, ja hyvä niin. En tarkoita ettetkö olisi toipunut myös ilman Justusta, mutta niin päättäväisesti herra päätti marssia maailmaamme h-hetkellä, että varmasti sillä oli suurtakin suurempi tarkoitus mullistaa mammankin maailma perinpohjin! Etten sanoisi "pohjamutia" myöten! ;) Kaikella on ihan varmasti aikansa, paikkansa ja tarkoituksensa - ja näin oli ehdottomasti tarkoitus Sinun kohdallasi! Sinulla on aivan ihana Elämä, Laura, ja on ihanaa kuinka itsekin sen tiedostat ja sitä arvostat!

    Upeaa viikonloppua halauksien kera koko pikku perheellesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos Andrea! On niin hauskaa huomata jo tässä vaiheessa, millainen persoonallinen pikku otus tuo meidän Justus oikein on ;)

      Itse jotenkin ajattelen nykyään melkeimpä kaikkien asioiden suhteen, että jokainen asia elämässämme on tarkoitettu meille tapahtuvaksi. Niiden tapahtumien syy ja merkitys saattavat selvitä meille vasta myöhemmin, mutta jollain tapaa niillä uskon olevan oikea, syvä merkityksensä meille. Samaa uskon tämän sairauden suhteen. Vaikka kyse on vaikeista ja raskaista asioista, niin näin on minun elämäni tarkoitettu eteneväksi. Varsinkin nyt pystyn ajattelemaan jo näin, sillä raskaista vuosista huolimatta, on niistä seurannut myös valtavasti hyvää - ja pystyn oikeasti jo näkemään nuo hyvät asiat! :) Ehkäpä kirjoitankin vielä joskus siitä kaikesta hyvästä elämässäni, jonka koen olevan sairauden ansiota?

      Samoin toivotamme Justuksen kanssa halausten kera sinulle Andrea ihanaa viikonloppua! <3

      Poista
  7. Ihana iloa ja rakkautta täynnä oleva postaus! :) Olen niin vilpittömän onnellinen puolestasi! Voisimpa melkein itsekkin väittää, ettei monikaan, kuka ei oikeasti ole koskaan kokenut todellista kurjuutta, osaa nauttia elämästä samalla tavalla arjen pienine iloineen. On tällä sairaudella ja sen selättämisellä sinänsä myös puolensa...

    Emmi

    Ps. Justus se eikun kasvaa ja on niin hurmuri että.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Emmi <3 Onhan tuo aika veikeä vekkuli tuo meidän herra ;)

      Varmasti viimeistään sairauden voitettuaan voi oikeasti nähdä niitä hyviäkin puolia tässä sairaudessa. Koska sairautta, nykyisyyttä, menneisyyttä ja sairauden todellisuutta ei voi poistaa, täytyy vaan yrittää löytää sieltä niitä positiivisia hippusia sen seasta - kuten ihaniin uusiin ihmisiin tutustuminen <3

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)