torstai 18. huhtikuuta 2013

Kokeilevan keittiön antia - mysli

Samaisena päivänä, kun kokeilin karjalanpiirakoiden leipomista ensimmäistä kertaa itse, oli minulla aikaa tehdä muitakin keittiökokeiluja. Toteutin tällöin toisenkin pitkäaikaisen suunnitelmani eli kotitekoisen myslin valmistamisen! Tutkin muutamia eri reseptejä, jotka olivat keskenään melkoisen samanlaisia, ja valikoin sieltä parhaat vinkit itselleni.

Tällaisin aineksin lähdin myslin valmistukseen!

Päädyin käyttämään sellaisia ainesosia, joita minulta jo valmiiksi ruokakaappieni kätköistä löytyi. Pohjaksi myslilleni valikoitui näin ollen luomu kaurahiutaleet sekä luomu kauraleseet. Käyttöön pääsi vihdoinkin myös äidiltä saamani pähkinäsekoitus.

Kyseinen pähkinäsekoitus pitää sisällään hasselpähkinää, cashewpähkinää, saksanpähkinää, pekaanipähkinää sekä mantelia. Lisäksi päätin käyttää hyväksi jo aiemmin ostamiani luomu banaanilastuja.

Makeudentuojiksi valitsin mysliini kuivatut aprikoosit, kuivatut karpalot sekä rusinat.

Aloitin myslin valmistuksen pilkkomalla käsin pähkinöitä hieman pienemminksi. Toki tämänkin voi tehdä oman maun mukaan, mutta itse ajattelin pähkinöiden olevan myslissä kivempiä hieman pienempinä paloina.

Tämän jälkeen mittasin kulhoon 3 dl kaurahiutaleita sekä 1 dl kauraleseitä. Tässäkin voi tietenkin käyttää ihan mitä tahansa hiutaleita ja leseitä haluaa - kaikki toimivat varmasti hyvin! Sen jälkeen heitin pilkotut pähkinät joukkoon ja mittasin kulhoon nesteeksi 1 dl:n Valion appelsiinituoremehua.

Sen jälkeen ainekset keskenään sekaisin ja pellille! Jätin seoksen hieman kasaan, jotta mysli ei paahtuisi liian pieniksi murusiksi.

Paahdoin mysliä uunissa 225 asteessa noin kymmenen minuuttia, jonka jälkeen käänsin uunin pois päältä. Mysli kaipasi vielä rapeutta, muttei enää väriä, joten jätin myslin rapeutumaan uunin jälkilämmölle vielä hetkeksi.

Päädyin siis makeuttamaan myslin erilaisten kuivattujen hedelmien avulla. Pilkoin kuivattuja aprikooseja, joiden lisäksi valikoin kaappien kätköistä mysliin laitettavaksi sekä rusinoita että kuivattuja karpaloita.

Tämän jälkeen kuivatut hedelmät myslin joukkoon...

...ja ei kun ainekset sekaisin! Jostain luin, että makeutta voi hyvinkin lisätä laittamalla hunajaa seoksen joukkoon ennen myslin paahtamista. Myös mehun korvaamista hedelmäsoseella jossain reseptissä taidettiin ehdottaa, mikä kuulostaa ihan kivalta vaihtoehdolta sekin. Mysli itsessään ei appelsiinimehusta huolimatta maistunut lainkaan makealta, joten jos hedelmät eivät omasta mielestä riitä makeuttajaksi, voipi jo itse hiutale-lese -seosta yrittää siis makeuttaa!

Viimeisen silauksen antoivat banaanilastut, joita pilkoin oman mieleni mukaisen määrän myslin joukkoon.

Lopuksi mysli tiiviseen purkkiin ja ei kun herkutteluhetkiä odottamaan!

Mysli on itselläni jo miltei lopussa, joten hyvin on minulle niin maustetun kuin maustamattoman jogurtin, rahkan kuin Yosa-kauravalmisteidenkin joukossa itsetehty herkku maistunut!

Ensikokeiluni mansikka-banaani -Yosan kanssa! :)

<3:Laura

5 kommenttia:

  1. Minä olen myös tehnyt kerran mysliä :) Sen makeutin hunajalla ja ohjeen äsken kätköistäni kaivettua muistin, että siihen tuli mausteeksi myös kanelia! Muistaakseni mysli oli oikein hyvää ja sopivan makeaa. Joukossa oli ainakin siemeniä/pähkinöitä ja taisimpa kuivahedelmiäkin laittaa. Nyt sain kyllä sellaisen inspiraation, että taidan tehdä mysliä heti huomenna! ;)

    Uskalsin muuten tällä viikolla haastaa itseni taas uuteen juttuun, joka oli piiitkään minulle ei-sallittu, nimittäin muromysli! Mielessäni oli käynyt monesti välipalalla, että tekisi mieli välillä jotain makeampaa ja "parempaa" kuin ainaiset Elovena- tai Kellog´s All Bran -murot. Kaupassa jahkailin asiaa jonkun aikaa ja olin jo valitsemassa jotain tuttua ja turvallista, mutta sitten oikein ääneen totesin, että en pääse kammoistani ikinä eroon, jos en niitä kohtaa ja niimpä ostin paketin muromysliä ja olen niitä jo pari kertaa syönyt. Hyvää! Tosin ajatus rasvasta ja sokerista on edelleen vahva ja pelkään, onko muromysli liian epäterveellistä lähes arkikäyttöön, mutta kuten monta kertaa on ollut puhe, kokonaisuus ratkaisee. Voin siis aivan hyvin syödä muromysliä, jos siltä tuntuu, koska ruokavalioni on todella monipuolinen ja terveellinen. Taas näitä pieniäsuuria tekoja!

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä itsekin kokeilla tuota hunajaa makeuttajana ensi kerralla! Ja auringonkukan siemeni ajattelin testata seuraavalla kerralla, kun mysliä väsäilen :) Ei nimittäin jäänyt viimeiseksi kokeilukerraksi!

      Onnea huimasti taas yhdestä pienestä suuresta voitosta!:) Sillä juurikin tuo on tärkeää: kokonaisuus merkitsee, ei yksittäinen ruoka tai ruokailukerta! Jos syöt tänään muromysliä, voit hyvin syödä jotain muuta ensi kerralla. Sekin on ihan hyvä keino lähteä valloittamaan uutta juttua, että kokeilee kerran ja testaa miltä se tuntuu. Ja vaihtelemalla vaikka aluksi sen helpomman kanssa, saa hieman ehkä helpotusta mielelle, mutta samalla haastaa sairautta tuomalla sitä vaikemapaakin ruokaa sinne mukaan :) Siitä se lähtee! Ja voin kertoa, että niin moni ihminen muromyslillä herkuttelee, ettei se senkään logiikan mukaan vaarallista meille ole ;)Itse olen sitä käyttänyt aikanaan terveenä vielä elellessäni appelsiini-luonnonjogurtti sekoituksen kanssa todella paljonkin! Nyt olen taas ottanut tuon sekoituksen mukaan kivaksi välipalaksi :) Eli appelsiini ja jogrttia blenderissä sekaisin ja rapsakkaa muromysliä päälle - ja kyllä maistuu! :)

      Poista
    2. Nam, kuulostaa hyvältä! Minun on muuten pitänyt jo monesti kysyä, oletko koskaan laittanut puuron joukkoon hunajaa? Kannattaa nimittäin kokeilla! Minä mietin tuossa jokunen aika sitten epätoivoisena, että mitä voisin laittaa aamupuurooni mantelirouheen lisäksi, kun omppusose on loppu. Päädyin testaamaan hunajaa ja voin sanoa, että toimii :)

      Emmi

      Poista
    3. Empä ole kokeillut, täytyy kyllä testata joku kerta! Pitäisi ostaa juoksevaa hunajaa, kun olen monesti meinannut sitä rahkaan laittaa vaikkapa marjojen päälle tai muuten vaan :) Käytitkö itse puuroon tavallista vaiko juoksevaa? Tavallista hunajaa olen syönyt maustamattoman jogurtin kanssa niin, että ottaa sitä lusikkaan ja sitten jokaisella lusikallisella sitä jää ihanasti suuhun samalla :)

      Poista
  2. Minä käytän juoksevaa hunajaa, se on tosi kätevää, suosittelen :) Tänään sitten tein kun teinkin itse mysliä, heh! Oli ollut jo niin kauan mielessä ja nyt kun sain sinulta vielä insipaariota, niin johan hoitui. Testasinkin sitä jo heti välipalalla ja mukavan rapsakkaa oli. Tosin kuivahedelmät tuntuivat jotenkin sitkeiltä...

    Emmi

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)