keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kokeilevan keittiön antia - karjalanpiirakat

Maanantaina päätin tarttua härkää sarvista ja toteuttaa pitkään mieleni päällä olleen mielihalun mitä keittiökokeiluihin tulee: karjalanpiirakoiden leipomisen! Itsetehtyjä karjalanpiirakoita olen päässyt vuosien saatossa nauttimaan lähinnä mummolareissuilla sekä mummon ja papan tuomien tuliaispiirakoiden myötä. Itsetehtyjä karjalanpiirakoita voittanutta ei mielestäni ole, joten halusin päästä selville siitä, olisiko mielipiteeni yhä sama maistettuani omia leipomuksiani ;)

Piirakkatalkoot aloitin maanantaina keittämällä riisipuuron valmiiksi seuraavaa päivää varten. Vaikka olen itse oppinut syömään riisipuuroa vasta kahden viime vuoden sisällä - sitä sydämeni pohjasta ennen inhoten - niin olen ollut lähes joka joulu meillä vastuussa puuron keitosta. Joten tämä oli minullekin vielä tuttua puuhaa tässä piirakkaprojektissa! Keitin puuron tuttuun tapaan Valion kevytmaidosta sekä Myllyn Paras Puuroriisistä. Itse olen tottunut keittämään puuron aina siten, että veden imeydyttyä riisiin, lisäilen maitoa pikku hiljaa siten, että se kuumenee nopeammin kiehuvaksi, ja samalla näen puuron saostumisen helpommin. Tämä siis sen sijaan, että kaataisin kokonaisen maitolitran kattilaan kerrallaan. Noin 40 minuuttia puuroa hämmentelin, kunnes se oli tarpeeksi paksua ja kypsää. Loppuun vielä maustaminen suolalla ja pienellä rasvanokareella sekä makutesti - hyvää oli!

Tällaisin mitoin puuron keittelin:
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l kevytmaitoa
Suolaa
Noin 1 rkl rasvaa

Tiistai-iltana pääsin sitten varsinaiseen leipomisvaiheeseen. Hieman jännitti, minkälaisia epämuodostuneita kakkaroita saisin aikaiseksi, mutta yrittänyttä ei laiteta :D Taikinassa päädyin käyttämään pelkkiä ruisjauhoja, vaikka kaikissa lukemissani ohjeissa olikin puolet jauhoista vehnäjauhoja. Sekoitin suolan ja jauhot kylmään veteen, jota sekoittelin aluksi puulastalla ja lopuksi käsin. Kun taikina oli melko kiinteä möykky, lisäsin siihen vielä ruokalusikallisen rypsiöljyä.

Tällaisin mitoin tein piirakkataikinan:
2 dl kylmää vettä
5 dl ruisjauhoja
Suolaa
1 rkl öljyä.

Hieman soveltaen erilaisia ohjeita, aloitin tekemällä taikinasta pötkön, jonka leikkelin 20 osaan. Pyörittelin palaset palloiksi ja laitoin ne kelmun alle suojaan kuivumiselta. Oikeaoppisesti ohjeiden mukaan olisi ilmeisesti kuulunut kaulita pallerot levyiksi ja kasata päällekkäin laittaen ruisjauhoja väleihin. Näin itse täyttö- ja rypystysvaihe olisi nopeampi, eikä taikinakuori pääsisi kuivumaan. Noh, minä päätin tehdä asiat nyt hieman helpoimman kautta ja kaulitsin kelmun alta yhden palleroisen kerrallaan ja täytin.

Joskus taikinakuorista tuli pyöreitä, useimmiten jotain ihan muuta :D Mutta tarkoitukseni oli kaulia taikina mahdollisimman pyöreän muotoiseksi ja laittaa täytettä noin parin ruokalusikallisen verran tasaisena kerroksena taikinakuoren päälle, levittäen täyte lähes reunoille asti.

Ja sen jälkeen se kuuluisa rypytysvaihe! Myös Jarno halusi kokeilla muutaman piirakan rypyttämistä ja aikalailla erinäköiset versiot saimme aikaiseksi :D Mutta karjalanpiirakoita nyt on jälleen niin monenlaisia kuin on tekijöitäkin!

Rypytyksen jälkeen oli vuorossa paistovaihe eli noin 10 minuuttia 275-asteisessa uunissa. Ohjeistuksen mukaan piirakat olisi kuulunut latoa suoraan pellille ruisjauhojen päälle ilman leivinpaperia, mutta itse jouduin turvautumaan leivinpaperiin, sillä emme omista kuin yhden pellin! Liekö edelliset omistajat vieneet toisen mukanaan vai mitä, mutta tämä tarkoitti sitä, että jouduin nostelemaan valmiit piirakat pellin sijaan leivinpaperille uuniin pääsyä odottelemaan!

Lopuksi viimeistelin piirakat voitelemalla ne vesi-rasva -seoksella. Sulatin noin 50 g rasvaa kiehuvan veden joukkoon, jonka jälkeen voitelin piirakat nesteseoksella kauttaaltaan pullasutia apuna käyttäen. Joissain ohjeissa käytettiin nesteenä vettä, toisissa taas maitoa. Itse kyselin jopa mielipidettä mummoltani, joka kertoi käyttäneensä aina ainoastaan sulaa rasvaa. Itse päädyin nyt siis vesi-rasva -yhdistelmään ja hyvin toimi tälläkin tavalla :) Ehdinkin juuri leipomisen lomassa miettimään, että täytyy kyllä soitella mummolle ja papalle seuraavana päivänä ja kertoa piirakkakokeilustani, kun puhelimeni soi ja pappahan se sieltä soitteli. Siinä samassa sitten saatoin mummolta vinkkejä kysellä :) 

Voitelun jälkeen ladoin piirakat päällekkäin kulhoon laittaen väliin aina leivinpaperia, jotta piirakat eivät tarttuisi toisiinsa. Annoin piirakoiden vetäytyä ja pehmetä leivinliinalla peitetyssä astiassa noin puolisen tuntia ennen ensipuraisua ja makutestiä.

Nyt on siis jälleen yksi keittiökokeilu takana :) Varmastikaan tämä ei mennyt lähellekään oikeaoppista karjalanpiirakoiden valmistusta, mutta mitäpä tuosta. Ihan ihmettelen, miten en ole ikinä osunut mummolaan piirakkatalkoiden aikaan, jolloin olisin päässyt harjoittelemaan karjalanpiirakoiden leipomista ihan opetuksen kera. Mutta toisaalta mummo leipoo aina niin isoja määriä kerrallaan, että on sitten aina varmasti piirakoita valmiina lasten ja lastenlasten tullessa kylään :)

Niin ja se maku - onnistunut, vaikka itse sanonkin! Jopa kovin ruokakriitikkoni täällä kotona piti tekeleistäni todella paljon :) Ja se on jo aika hyvä saavutus, sillä yleensä hän keksii kyllä kaikesta kritisoitavaa ihan liiaksi asti. Mutta nyt ainakin varmistui se asia, että tulen itse varmasti karjalanpiirakoita jatkossakin tekemään! Tosin nyt on niin monen moista ideaa keittiörintamalla jonossa kokeilujeni suhteen, että täytyy tuota kyseistä jonoa hieman aluksi päästä purkamaan ;) Mutta tosiaan, suosittelen kovasti jokaista leipomisesta nauttivaa kokeilemaan - kyllä kannattaa!

<3: Laura

13 kommenttia:

  1. Todella kauniita sait tehtyä pelkällä ruisjauholla! Vehnäjauho tekee taikinasta helpomman ja joustavammaan käsitellä. Älyttömän komeita ekakertalaiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sofiia! :) Sinulla taitaa olla itselläsi ihan enemmänkin kokemusta karjalanpiirakoiden teosta? :) En tosiaan olisi edes osannut ajatella tuota jauhoasiaa tuolta kannalta, joten mukavaa oppia uutta :)

      Poista
    2. Oon kaikki lapsuuteni kesät viettäny karjalan seuduilla. Kokemusta on enempi, mutta en kyllä kamalan kauniita piiroita osaa vieläkään tehdä. ;D

      Poista
    3. Sinä olet sitten saanut ihan kunnon opastusta! Varmasti osaat tehdä hyvännököisiä piirakoita, sitä on vaan itse aina niin kriittinen! :) Ja se makuhan on se pääasia :)

      Poista
  2. Tästä postauksesta tuli mieleen se, kun itse yritin tehdä karjalanpiirakoita- niistä tuli ihan kammottavan näköisiä :D ja maistus vielä pahemmalta kuin näytti DD:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Jos maku olisi ollut kohdillaan, niin ulkonäöllä ei varmasti olisi ollut sen suurempaa merkitystä :D Itsekin lähdin noita sillä asenteella väsäilemään, että lopputulos saattaa olla ihan mitä tahansa! :D

      Poista
  3. Vau, ihania, pitää itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Voi Laura, nuo näyttävät mielettömän herkullisilta!!! Mietin tässä vaan, että jos minulle tuollaisen lämpimänä tarjoaisit...pystyisinköhän voittamaan anoreksiaäänen niin että haukkaisin VOILLA voideltua karjalanpiirakkaa??? Ihan ilman ennakkosuunnittelua? Ihan vaikka en tiedä tarkkaa paljonko se sisälää kaloreita??? Voisinko syödä sen ilman ahdistusta, aivan kuten sinäkin??? Kyllä, kyllä minä pystyisin!!! Näkisin silmissäni teidät kaikki ihanat blogiyhteisön tytöt kannustamassa minua:)

    Mitöpä jos en tänään söisikään suunnittelemaani, tarkalleen kalorit laskettua vakioiltapalaani vaan miettisin ihan OIKEASTI mitä minun tekee mieli? Haluanko oikeasti syödä samat ankeat leivät täsmälleen samoilla päällisillä vai voisinko sittenkin kipaista Alepasta hakemasta ihanaa rieskaa ja kunnon voita ja muita ihania päällyksiä ja siten ihan kunnon jugurttia? Ja huomiseksi aamuksia mysliä ja maitoa? Eikä vakiopuuroa...mitäpä jos todella huomenna unohtaisin kaikki turvaruoat ja kuulostelisin oikeasti MITÖ MINÄ TODELLA HALUAN SYÖDÄ? Yksi elämä meillä kaikilla on, miksi en siis söisi siä mitä tekee mieli? Eiväthän muutkaan kuole vaikka syövät herkullista pasta tietämättä montako kaloria siinä on...

    Laura, karjalanpiirakkakuvat laukaisivat minussa jälleen jonkun sairausklimpin auki!

    Mitä jos pidettäisiin kaikki " hullut" huomenna virallinen turva/rutiinituokien hylkäyspäivä ja yritettäisiin syödä koko päivä juuri niitä herkkuja joista olemme vuosia kieltäytyneet? Siten että illalla kuitenkin tietäisimme että kaloreita on tullut jotakuinkin tarvittava määrö ja lisäksi olisimme kokeneet kunnon makuelämyksiä ja voittaneet anoreksiaäänen kerta toisensa jälkeen. Yksin en tähän pysty, tarvitsen teidän tukea tytöt!

    Me onnistutaan tässä!!! Karjalanpiirakat minussa tämän tarmon laukaisivat joten ajatellaan tiukoissa paikoissa karjalan evakkoja jotka selvisivät sodan kauheuksista ja jaksoivat vielä leipoa piirakoitakin. Kyllä mekin meidän ruokavammat voitetaan:)

    Tsemppiä meille. Ja kitos Laura jälleen kerran:)

    Ps. Ja minä kyllä aloitan muutoksen jo nyt iltapalasta.eli kengät jalkaan ja alepaan. Toivottavasti siellä on rieska jäljellä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtava asenne Nata! Vastasit itse juurikin oikein kysymyksiisi: eli kyllä sinä pystyt uhmaamaan sitä anoreksian ääntä ja sammuttamaan kalorilaskurin! Ja pystyt syömään juuri sitä, mitä mielesi eniten tekee! Minä olen ollut kiinni kaloreiden orjallisessa laskennassa niin pitkään. Pelännyt rasvaa enemmän kuin mitään tässä maailmassa. Tarkertunut turvaruoikiini kuin hukkuva pelastusrenkaaseen. Ja kaikesta tästä huolimatta, ovat kalorit jääneet taka-alalle ajatuksissani ja karjalanpiirakoita leipoessani ei mielenpäällä ollut suinkaan rasvakammo, vaan ainoastaan halu saada niistä kaikkein makoisimmat. Eli jos minä pystyn, pystyt sinäkin!

      Ja haaste rutiiniruokien poisheittämisestä huomenna otettu vastaan! Ystäväni tulee jo aamusella kahvittelemaan meille, joten en varmasti aio sitä tavanomaista aamupalaani syödä ;)Toivottavasti Nata iltapalamuutoksesi onnistui! Ja jos tänään ei vielä, niin ehkäpä huomenna sitten? :)

      Tsemppiä! <3

      Poista
  5. Hyvä Nata, tuo on oikea asenne! :) Minullakin kesti kauan ennen kuin rohkaistuin syömään karjalanpiirakkaa, mutta kuten aina aiemminkin, kun sen ensimmäisen kerran uskaltaa, niin jatko onkin jo paljon helpompaa! Voin kertoa myöskin omasta kokemuksestani, että painoon satunnaisella karjalanpiirakan syönnillä ei ole mitään vaikutusta, jos tämä tieto sinua yhtään helpottaa. Eli rohkeasti vain kokeilemaan ja maistelemaan, salli itsesi kuunnella mielitekojasi! :)

    Ja Laura, hienosti selvisit ensikertalaisena karjalanpiirakkatalkoistasi! :) Vinkkinä seuraavaa kertaa varten, että noiden pohjien tekoa voi nopeuttaa ja helpottaa kummasti kaulimalla taikinasta iso levy ja ottamalla siitä pyöreällä/soikealla muotilla paloja. Ei tarvitse jokaista pohjaa yksitellen kaulita ja tulee varmasti tasalaatuiset piirakat (vaikka ei noissa sinunkaan piirakoissa näytä sen suhteen mitään ongelmaa olevan!) Nam! Taidankin ottaa iltapalalle pakkasesta itsetehdyn karjalanpiirakan.. ;)

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan Nata Emmiä täysin! Itse kun olen päässyt nyt karjalanpiirakoiden makuun, en niistä enää suoustuisi luopumaankaan ;) Ajatus piirakan syömisestä leivän sijaan tuntuu paljon vaikeammalta, kuin mitä se sitten lopulta onkaan! Jokainen vaikea ruokaa muuttuu tavanomaiseksi, kun ne muutaman kerran jaksaa vaikeuden kera suuhunsa taistella. Joten rohkeutta rutiinien rikkomiseen! :)

      Kiitos Emmi hyvästä vinkistä! Täytyypä hommata jokin pyöreä muotti ensi kertaa varten - ei nimittäin varmasti jäänyt tämä kokeilu viimeiseksi! :)

      Poista
    2. Oleppa hyvä, kiva kun innostuit piirakkatalkoista :) Ainakin jos kerralla suurempia määriä tekee, niin homma nopeutuu huomattavasti muotin avulla. Teillä on kyllä varsinainen perheidylli: äiti, joka leipoo itse piirakat kaikne muun ohella, wau! :)

      Emmi

      Poista
    3. Hah joo todellinen idylli :D Ei kyllä vastaa ihan se stereotyyppinen mielikuva rauhaksiin, esiliina päällä leipovasta äidistä tätä meidän tosielämää! Mun leipominen on sellasta hosumista ja heilumista, Justuksen luona ravaamista ja valtavaa kaaosta keittiössä :D

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)