perjantai 26. huhtikuuta 2013

Ruokasatoa osa II

Jokin aika sitten kirjoittelin hieman meidän pääaterioidemme sisällöistä ja tässä olisikin sitten jatkoa edelliselle Ruokasatoa-postaukselle - toivottavasti ette ole jo kyllästyneet iänikuisiin ruokapostauksiini! :) Muutama uusikin kokeilu mahtuu joukkoon, mutta myös hyvin perinteistä arkiruokalinjaa olemme noudatelleet. Heh, nyt kun kaikki ruokamaailman ovet ovat minulle avoinna, en malta olla ruokajutuista intoilematta :D Oman kirjahyllyni lukuisat reseptikirjaset sekä netin reseptigalleriat ovat olleet inspiraatiota ja vaihtelua hakiessani kovassa käytössä. Ja mikä ihaninta, nyt nuo herkullisimman näköiset pääsevät jopa toteutukseen, enkä vaan tyydy syömään kuvia silmilläni! Se aika on jo onneksi eletty, kun kiertelin kaupassa tuntikausia ihastellen kaikkea tavallisista ruokapakkauksista erikoisuuksiin asti ja päätyen lopulta turvajogurttiini ja pussiin omenoita - ei kiitos enää ikinä! Nyt voin rauhassa napata mukaan lempparijuttuni ja todella syödä ne - monelle niin tavallista, minulle niin uutta ja ihanaa :)

Mutta tässä nyt sitten olisi muutaman kuvan muodossa viime viikkojemme ruokasatoa!

Paprikaista kana-kermapastaa

Tampereen reissulta tullessamme alkoi kello lähennellä jo iltaa ja maha kurni jo kovasti päivällistä havitellen, joten käväisimme nopeasti matkalla kotiin nappaamassa ruokakaupasta paketillisen tuorepastaan ja broileria. Niistä ja jääkaapin muista aineksista, kuten paprikasta ja taco-kastikkeesta päädyimme tekemään pikapastan tulisilla mausteilla höystettynä. Siihen kylkeen pieni vihersalaatti ja ei muuta kuin herkuttelemaan :)

Tämä on ruoka, johon päädymmekin hyvin usein kiireen keskellä, jolloin samalla vältämme sen vielä pikaisemman ratkaisun eli kaupan valmisruoat. Otimme samalla kauppareisuulla kaksi pakettia maustamatonta broileria ja seuraavana päivänä olikin sitten vuorossa minun kermaisempi versio lähes samoista aineksista - siitä kuvia seuraavassa ruokapostauksessa! :) Ostamme aina maustamatonta broileria, jotta voimme sitten maustaa lihan täysin haluamallamme tavalla. Itse huomaan, että Jarnon myötä olen päässyt aivan eri tavallan mausteiden maailmaan sisään ja oppinut itsekin käyttämään niitä paljon rohkeammin. Maustevalikoimasta meillä ei ainakaan ole puutetta - tuntuu nimittäin, että Jarnon matkaan lähtee lähes joka kauppareissulla jokin maustepurkki :D

Paahtopaistia tinjamiporkkanoilla ja bataatti-valkosipuliperunoilla

Toissa viikolla päädyimme hyvin perinteiseen sunnuntai-ruokaan ostamalla juurikin kunnon kimpaleen paahtopaistia, jonka kaveriksi valmistimme yksinkertaisella ohjeella hunajalla ja tinjamilla maustettuja porkkanoita. Joskus on kiva ostaa kunnon paahtopaisti, vaikka kyllähän sellaiselle melkoisesti hintaa tuleekin. Jarno teki itse edellisenä päivänä lihalle marinadin, sillä broilerin tapaan myös muu liha on kivempi maustaa ja marinoida itse :)

Päälisukkeeksi päädyimme valitsemaan tällä kertaa helpon, mutta herkullisen vaihtoehdon - pakastealtaan bataatti-valkosipulikermaperunat. Jokaiselle bataatin ystävälle voin todellakin suositella niitä! :) Jos jaksamista olisi tuolloin ollut enemmän, olisi suosikkilisukkeeni paistille ollut ehdottomasti  öljyllä valellut ja hyvin maustetut uunijuurekset :)

Itsetehtyä pitsaa

Vaikka tilaammekin pitsaa silloin tällöin, on itsetehty aina itsetehtyä eli omalla tavallaan mielestäni parempaa :) Tosin muutaman viikon takainen pitsakokeilumme osoittautui pitkästä aikaa hieman pettymykseksi, sillä tekemämme uudet kokeilut eivät olleet oikein onnistuneita!

Kasvispuolen täytteiksi päädyimme valitsemaan pitsaamme tomaattia, artisokkaa, punasipulia sekä tuoreita herkkusieniä. Itse olen totaalisessa koukussa artisokkaan ja nykyään siitä onkin tullut yksi pitsani vakitäytteistä.

Ennen päädyimme minun vuokseni valitsemaan usein omat täytteet omille pitsan puolikkaillemme, mutta nyt menemme yleensä aina yhteisillä täytteillä. Viime aikojen parhaita täytekokeiluja ovat olleet tulinen kanatäyte sekä tulinen jauhelihatäyte. Nyt kuitenkin kokeilimme jotain aivan uutta ja päädyimme hieman merellisempään vaihtoehtoon: simpukoita suolaliemessä sekä valkosipuli-yrttikatkarapuja.

Pohjasta vastaan aina minä ja tällä kertaa tein pohjan kokonaan täysjyvävehnäjauhoista. Joskus laitan hieman vehnäjauhojakin joukkoon, mutta tällä kertaa päädyin täysjyväiseen versioon :)
Olisi mukavaa alkaa tehdä itse myös tomaattisose, mutta jostain syystä sitä aina päätyy valmiskastikkeeseen. Tällä kertaa emme löytäneet kaupasta suosikkiamme, hieman makean makuista, mutta ah niin ihanan tulista tomaattikastiketta, josta on tullut meille jo melkoisen luottotuote. Nyt valitsimme satunnaisesti kaupan hyllyltä yhden vaihtoehdon, mikä osoittautui tylsäksi pettymykseksi. Pakko siis löytää tuota lempparia ensi kerralla tai sitten kehitellä aivan oma kastike!

Kastikkeen lisäksi uutena asiana kokeilimme, miltä tuntuisi, jos juuston laittaisi kerrankin jo täytteiden alle. Noh, tämäkään kokeilu ei aivan makuumme ollut ja varsinkin Jarno jaksoi valittaa ratkaisustamme pitkin iltaa :D

Kovin paljon ei voi ulkonäölläkään kehuskella, kun perinteinen juustokerros ei ulkonäköä ole siloittelemassa ;)

Ulkonäön lisäksi myöskään maussa ei tällä kertaa ollut liioin kehumista - ainakin edellisiin itsetehtyihin pitsoihin verrattuna! Pääsyynä mauton tomaattikastike sekä maustetut katkaravut, jotka ovat kyllä muuten mieleeni, mutta tällä kertaa toivat pitsaan lähinnä oudon maun :(

Pienestä epäonnistumisesta huolimatta nälkä lähti toivotunlaisesti ja riittipä pitsasta vielä seuraavaksi kahdeksi päiväksi lisukkeeksi keittoruoalle :)

Tomaattista spaghettivuokaa

Sitten taas yksi hyvinkin perinteinen arkiruoka eli tomaattinen spaghettipaistos. Teimme omaa kaavaamme noudattaen perinteistä spaghettivuokaa, mutta nappasimme jostain ohjeesta idean maustaa jauheliha tacomausteella. Harvoin tulee käytettyä hyväksi valmiita mausteseoksia, mutta tällä kertaa se toi kyllä ihan kivaa vaihtelua jauhelihan makumaailmaan! Itselläni tulee tuosta kyseisestä mausteesta hyvin vahvasti mieleen lapsuus ja taco-iltamat :) En ole sen jälkeen tacoja syönytkään, mutta nyt alkoi kyllä tehdä niitäkin pitkästä aikaa mieli!

Hyvää oli ja ruokaa riitti vuoasta mukavasti muutamaksi päiväksi :) Päädyimme kokeilemaan sellaista ratkaisua, että emme laittaneet valkokastiketta kerroksittain, vaan ainoastaan vuoan pinnalle kera juustoraasteen, mutta ehkäpä se olisi kuitenkin parempi laittaa lasagnen tapaan kerroksittain jauhelihan sekä spaghettin kanssa. Toinen vaihtoehto olisi laittaa runsaammin tomaattimurskaa, jolloin se olisi tuonut vielä enemmän kosteutta myös vuoan alempaa osioon. Hauskinta näissä omissa ruoka- ja reseptikokeiluissa on uuden oppiminen: hyväksi todettua ruokaa on mukava tehdä uudelleen, mutta parannusten kera! :)

Kinkkukiusausta

Sitten heti perään toinenkin arkiruokien aatelistoon kuuluva ruoka, nimittäinen kinkkukiusaus! Tämä on aina takaporttimme siinä vaiheessa, kun Jarno tarvitsee myös töihin seuraavaksi päiväksi ruoan eli päivällisestä tulisi riittää myös pidemmäksikin aikaa. Tosin vaikka vuokamme melkoinen jättiläinen onkin ja sen aina ihan piripintaan aineksista täytämmekin, ei kyseisestä ruoasta riitä meille kuin yhteensä neljäksi annokseksi! :D

Tällä kertaa tapahtui kiireessä arviointivirhe ja perunoita ei riittänyt pinnalle tarpeeksi ja kinkkusuikaleet pääsivät hieman tummumaan. Noh, eipä tuo makuun tai muuten koostumukseen onneksi päässyt kuitenkaan vaikuttamaan! :) 

Valkosipulipatonkia paahtopaistitäytteellä

Viime aikojen paras, vaikkakin vielä hienosäätöä vaativa kokeiluni on ehdottomasti ollut valkosipulipatongit! Olemme pitkään jo miettineet, että kaappiin vierasvaraksi aikanaan ostetut puolivalmiit patongit olisi kiva syödä täytepatonkeina joskus pois. Tämä ei kuitenkaan lopulta houkutellut, vaan leipomiskärpäsen puremana päädyin itse leipomispuuhiin :) Perinteistä patonkireseptiä etsiessäni törmäsin valkosipulipatonkeihin, joiden ajattelin heti olevan meidän makuumme. Valkosipulisuuden sai patonkeihin loistavasti sekoittamalla valkosipuliseen oliiviöljyyn murskattua valkosipulia sekä yrttejä. Kaulin patonkitaikinan kahdeksi levyksi ja voitelin pullasudin avustuksella taikinalevyt öljyseoksella. Tämän jälkeen rullaus, viillot ja uuniin! Samassa ohjeessa oli vinkki, että mukavan rapsakkuuden patonkien pintoihin saa laittamalla uuniin kupillisen vettä, jolloin muodostuva vesihöyry rapsakoittaisi kuoren mukavasti :)

Edellispäivänä paistettua paahtopaistia riitti mainiosti täytteeksi myös patonkeihin :) Lihan lisäksi kunnolla kasvispuolta jäävuorisalaatin, kurkun, maustekurkun, tomaatin, paprikan sekä punasipulin muodossa.

Alle valkosipulituorejuustoa ja päälle koko komeuden kruunaamaan jääkaapista jo ennalta löytyvää chili-majoneesia! Nämä kuvat otettuani tajusin, että se oleellisin täyte eli paahtopaisti uupui, hups :D

Miten tämä kokeilu sitten onnistui? Hyvin, vaikkakin hieman paranneltavaakin vielä seuraaville patonkikerroille keksin useampiakin asioita :) Valkosipulinen maku patongissa oli oikeasti aivan mahtava eli patongin maustamista tällä tavoin suosittelen kyllä ehdottomasti! Tein kuitenkin ajatuksissani patongeista hieman liian kapeat ja ohuet, kun tarkoituksena on täyttää patongit. Myös käärimistekniikka ei toiminut aivan parhaalla tavalla, kun patongit halkaisee täyttöä varten pituussuunnassa. Tällöin rullattu patonki ei pysy - tai ainakaan minulla ei pysynyt - parhaalla mahdollisella tavalla kasassa. Eli tällä tekniikalla aion siis ehdottomasti tehdä patonkeja uudelleenkin, mutta en käytettäväksi täyettäviin patonkeihin. Oppia ikä kaikki: ensi kerralla patonkeja parannusten kera! :)

Tällaista siis tällä kertaa! Viikonlopullekin olisi tiedossa muutama uusi kokeilu, mikäli asiat menevät suunnitelmien mukaan :) Seuraavaksi lupaankin sitten ruoka-aiheisiin palatessani julkaista taas uuden ruokapäiväkirjan - sellainen kun on jo pidemmän aikaan viimeistelyä tuolla odotellut! :)

<3: Laura

10 kommenttia:

  1. Kaikki näyttää niin hyvältä, varsinkin tuo valkosipulipatonki paahtopaistitäytteellä! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Suosittelen kokeilemaan kyllä patonkeja tuolla maustamistavalla, mikäli vaan valkosipulista tykkää! :)

      Poista
  2. Jälleen kerran ihanan herkullinen postaus! <3

    Miten jaksatkin vääntää näitä postauksia näin usein?! Tarkoitan, että se on aivan mahtavaa! Päivän kohokohta on minulla ainakin tulla katsomaan, josko uusi postaus olisi sinulta jo ilmestynyt! ;) Mutta onko sinusta tuntunut missään vaiheessa raskaalta kirjoittaa näin usein, kun on lapsi ja kaikki? Olet supernainen Laura! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ihanaa kuulla oikeasti, että joku ihan odottaakin minun postauksiani! <3

      Heh, välillä ihmettelen hieman itsekin, että miten minulla aika riittää tähän :D Mutta niin paljon tästä nautin, että jotenkin sitä haluaa aikaa tälle löytää, useinkin juuri Justuksen nukkuessa :) Mutta ehkäpä pitäisi välillä hieman hiljentääkin tahtia, ettei vaan väsy! Ja toki hyväksyä sekin, ettei aina vaan ehdi tai jaksa :) Varmasti niin käykin, kun Justuksen vauhti kovenee, silmät saa olla selässäkin ja kotipuuhasteluiden määrä senkun kasvaa ;)

      Kivaa lauantaita sinulle! :)

      Poista
  3. Tuo valkosipulipatonki kuulostaa todella herkulliselta. Rohkenisinkohan minä joskus tuollaista maistamaan... Täytyy kyllä joskus yrittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota tämä haasteena ja yritä rohkaistua maistamaan! Samalla voitat yhden pelon ja saat varmasti kivan makuelämyksen :)

      Poista
  4. Valkosipuli on niiiiiiiiin hyvää! :P tykkään kyllä :) täytyypä joskus kokeilla tehdä nuita täytettyjä patonkeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin valkosipulia on aina lähes joka ruoassa ja paljon :D

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)