lauantai 8. kesäkuuta 2013

Maailmanmatkaaja

Noh, jos nyt ei sentään ihan vielä maailmanmatkaajasta voida puhua, niin ainakin kovasta reissumiehestä :) Nimittäin Justus on viime päivinä ottanut kunnolla tuntumaa uusiin kaupunkeihin ja päässyt hienolla tavalla avartamaan omaa, pienen miehen maailmankuvaansa! Tiistaina vuorossa oli Helsingin valloitus päiväretken muodossa, kun jo heti aamusella käänsimme rattaat kohti rautatieasemaa, josta retkemme saattoi alkaa. Näin ollen Justus pääsi ensimmäistä kertaa ottamaan tuntumaan junalla matkustamiseen sekä ihmettelemään kesäisen kaunista pääkaupunkiamme.

Onneksi olimme ajoissa liikenteessä, sillä rattaiden kanssa ei voikaan enää toteuttaa tapaa "juoksen junaan viime minuuteilla", sillä vaikka olenkin lähtenyt Riihimäen rautatieasemalta junalla liikenteeseen kymmeniä ja kymmeniä kertoja, täytyy kaikki hieman ajatella rattaiden kanssa alusta. Missä hissi on? Onko juna matalalattiajuna? Saanko jonkun auttamaan nostamisessa? Noh, junaan pääsimme lopulta ihanan naispuolisen konduktöörin avustuksella, ja pääsimme aloittamaan seikkailumme kunnolla! :) 

Riemu oli huipussaan eli junalla matkustaminen taisi olla Ukon mieleen! :D Junamatka sujui mainiosti ja Justus istuskeli lähes koko matkan ajan tyytyväisenä sylissäni. Olin ottanut vanhasta tottumuksesta mukaan junaluettavaakin, mutta empä tullut ajatelleeksi, että tosiaan, nythän minulla on tämä junaseuralainen, eikä kirjalle olisi siten tarvetta!

Minni oli meitä asemalla vastassa ja tällä kertaa junasta poistuminen sujuikin helposti, sillä pääsimme suoraan rullailemaan junasta laiturille ilman nosteluita. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin juna tosiaan oli matalattiajuna, mutta Riihimäen asemalaituri on ilmeiseti jotenkin matalammalla, sillä Riihimäellä rattaat joutui kunnolla nostamaan junan kyytiin!

Ajatuksenamme oli, että tätä reissua ei käytettäisi tavanomaiseen shoppailuun ja keskustassa pyörimiseen, vaan kävisimme paikoissa, joista en ole koskaan tiennytkään. Tosin Kampissa oli pakko pyörähtää katsomassa Minnille shortseja, mutta siihen se perinteinen keskustakiertely sitten jäikin! Pikaisen vaatekauppavisiitin jälkeen aloitimmekin päivämme kunnolla lounaan merkeissä somassa pienessä kahvilassa, Puro Deli & Cafessa, hieman syrjemmällä, mutta yhä keskustan tuntumassa.

Valitsimme Minnin kanssa molemmat ihanat seesam-lohisalaatit, joiden makumaailmaa värittivät makeat mansikat, hunajameloni, pähkinät, siemenet sekä vinegrette-kastike. Ja tuoretta ruisleipää lisukkeena. Aivan täydellinen kokonaisuus!

 Yksinkertaisia ja selkeitä makuja, mutta silti aivan mahtava makujen yhdistelmä. Ihanan kesäistä :)

Jotenkin tällaiset pienet kahvilat ovat vaan niin hurmaavia! Tämä on yksi asia, minkä vuoksi voisin haluta asua hieman isommassa kaupungissa. Eikä siis vain tietenkään kahviloiden, vaan muutenkin sellaisen tunnelmallisen yleisilmeen vuoksi mikä katujen ja rakennusten myötä on niin vahva. Noh, ainakin tulee nautittua tällaisista reissuista ihan mielettömästi, kun kaikki on niin erityistä meille maalta tuleville ;)

Joimme vielä rauhassa kahvit lounaan jälkeen :) On se kumma, että vaikka kuinka kuuma olisi ja hiki valuisi, niin kahvi kyllä maistuu - ja vielä kuuma sellainen. Tosin tänä kesänä tulee varmasti herkuteltua myös jääkahveilla varsinkin vanhempieni luona, kun ostimme kahvikoneeseen jääkahvikapseleita!

Minun ja Justuksen vakkarimeininki lounaan aikana! Saan valita aina ruokani rauhassa ja istua alas, mutta sitten herra katsookin, että "jahas, äiti on valmis ottamaan minut syliin." :D Olen jo niin tottunut siihen, etten enää edes kummemmin ajattele asiaa. Minusta on oikeastaan ihana pitää Justusta aina tuolla tavalla sylissä, kun poika on rauhallinen ja hyväntuulinen :) Ja kun on vaan tarpeeksi tarkkailtavaa eikä nälkä vaivaa, niin hänhän on!

Lounaan jälkeen Minnillä oli yksi meno kahvilan läheisyydessä, joten minä ja Justus jäimme siksi aikaa mitä ihanimpaan lastenvaate- ja leluliikkeeseen! Tiesin liikkeen jo etukäteen ihanaksi siitä syystä, että Minni osti Justukselle sieltä peiton ja pehmolelun, kun Ukko maailmaan saapui. Heh, tuntui että ihan sekoan siitä ihanuuden määrästä, sillä kaikki lelut olivat persoonallisia ja todellakin markettileluista poikkeavia. Kerrankin kun aikaa oli kunnolla, niin kävin liikkeen jokaisen tavaran läpi ajan kanssa ja valikoin lopulta mukaani muutaman kivan jutun sekä Justukselle, Justuksen Ida-serkulle sekä serkku kakkoselle, johon pääsemme tutustumaan mitä luultavimmin elokuun puolella :) Ostoksista varmasti lisää myöhemmin!

Jännitin etukäteen matkaa melkoisesti Justuksen jaksamisen kannalta, sillä ilma oli niin kuuma. Mutta oikeastaan jo junamatkalla saatoin arvata, että reissusta tulisi mitä parhain! Liikuimme paljon pienillä ja varjoisilla kaduilla, ja kunhan ruokapuoli oli pojalla kunnossa, niin hänhän oli tyytyväinen :) Ainoat kunnon itkut tulivat leluostosten jälkeen, kun emme mistään meinanneet löytää sopivaa kahvilaa, johon olisimme nopeasti rattaiden kanssa mahtuneet pienelle välibreikille. Minullakin jätskihammasta kolotti aivan mahdottomasti, mutta ei auttanut kuin kärrätä poika sisään Cafe Picniciin, ostaa muodon vuoksi kahvi ja käydä ruokailemaan. Ja sieltähän se hymy taas esiin tuli :)

Kun ruokabreikit oli pidetty ja olimme saaneet Minnin taas seuraksemme, lähdimme kävelemään Helsingin katuja pitkin päämääränämme Hakaniemi. Minni on nyt kuukauden verran asustellut siellä yhdessä poikaystävänsä kanssa, ja aivan mahtavasti tyttö onkin viihtynyt! Ja ei ihme, asunto on aivan ihana ja ympäristö samoin. Ei tarvitse kuin astua ulos ja kotiseutu on täynnä mahdollisuuksia nauttia olemisesta ja elämästä :)


Kun selvisimme kolmanteen kerrokseen Minnin poikaystävän avustuksella - rattaat eivät nimittäin vanhan kerrostalon pieneen hissiin mahtuneet - alkoi Justuksella kova varpaiden syönti ja minulla ja Minnillä kuumuudesta toipuminen kera sitruunalla maustetun jääveden - täydellinen pelastus!

Kaksi tärkeää   

Sitten olikin vuorossa kauppahallissa vierailu! :) Minulla liittyy Oulun kauppahalliin hyviä muistoja, kun kävimme aina ostamassa kalaa, useimmiten savusiikaa, yhdessä mummoni kanssa. Odotankin tulevalta Oulun visiitiltämme myös kauppahallissa käyntiä. Nyt kuitenkin vuorossa oli Hakaniemen kauppahalliin tutustuminen! Kello oli jo sen verran, että moni tiski oli jo lopettelemassa päiväänsä, mutta minulle herkkupisteiden ihastelu riitti mainiosti :) Ostinkin seuraavaa päivää ajatellen suloisen teepurkin työkaverilleni tuliaiseksi sekä itselleni kahvia. 

Kauppahallista lähdimme kävelemään keskustaa kohti, sillä nälkä kutkutti jo mahanpohjia ja kellokin alkoi lähestyä jo iltaa. 

Vaikkei aika riittänytkään kauniin rantareitin kautta kävelyyn, olin iloinen jokaisesta veden pilkahduksesta, sillä kotikaupungissamme ei vettä juuri näe. Nautinkin kesäisistä maisemista ihan mahdottoman paljon :)

Puhuimme Minnin kanssa, että ensi kerralla täytyy ottaa myös puoliskot mukaan ja suunnata piknikille ulos. Myös Suomenlinna piknik mielessä houkuttelisi ihan mahdottomasti! Viime kesänä en päässyt Suomenlinnassa vierailemaan, mutta ehkä sitten tänä kesänä? :)

Päädyimme menemään päivälliselle Ravintola Factoryyn, josta on Minnille muodostunut jo ihan luottopaikka. Minäkin seuraisin tältä seisomalta perässä samaisen vakkaripaikan valinnassa, mikäli vaan minulla olisi mahdollisuus käydä syömässä kyseisessä paikassa useammin kuin ainoastaan harvoina Helsinki-visiitteinä!

Mainitsinkin kyseisen paikan yhdessä postauksessani, kun kehuin nimenomaan paikan salaattitarjontaa. Ja ihan aiheesta kehuinkin, vaikka kokemukseni rajoittui vain yhteen kertaan ja siitäkin oli jo tovi kulunut! Valinnanvaikeus oli aikamoinen, kun piti täytteet lukuisista, toinen toistaan herkullisemman näköisistä vaihtoehdoista valita. Salaatti kootaan siten, että jokaiselta hyllyltä valitaan kaksi täytettä. Yksi hylly pitää sisällään ruokaisammat täytteet, kuten kalaa, kasvispyöryköitä, lihapullia, batattia ja vaikka mitä! Toisella hyllyllä taasen on muun muassa hedelmä- ja kasvisvaihtoehtoja ja ylin hylly koostuu kuivatuista marjoista, siemenistä sekä muista samankaltaisista tuotteista.

Yllä minun annokseni kasvispyöryköillä, scampeilla, vesimelonilla, marinoidulla punasipulilla, kuivatulla sipulilla sekä paahdetulla maissilla. Kylkeen vielä chili-jogurttikastike ja sämpylä - ja kyllä maistui! Annos on niin runsas, että sillä pärjää kyllä pitkälle!  Ja alempi kuva Minnin annoksesta :)

Nämä kuvat paljastavat täysin Justuksen matkafiilikset! Huoleni pojan jaksamisesta oli selvästikin täysin turha, sillä pojalla riitti loppuun asti hymyä ja naurua! Jos jokin aika sitten kirjoitin, että aidon naurun saa esiin vain Jarno, niin nyt nauru tuli kyllä ensimmäistä kertaa niin spontaanisti että!  Nämä kuvat ovat päivällisemme ajalta, ja riemu sen kun kasvoi, kun ajelimme ravintolasta hissillä alas - poika suorasaan hekotti ääneen :D

Koska aiemmin päivällä en saanut tyydytettyä jätskihimoani, ajattelin napata junamatkalle irttareita. Koska aikaa junan lähtöön oli vielä tovi, niin piipahdimme Stockalla. Ensin päädyimme ihastelemaan suklaatiskille toinen toistaan upeamman näköisiä, suklaisia herkkuja. Ensin ajattelin ryhtyä säästölinjalle, sillä rahaa oli taas kulunut "mukavasti", mutta pakkohan siitä oli pienen pieni rasia hyvin tarkoin valittuja suklaita ostaa! Ja pieni pussi irttareita junamatkalle, niin minä oli erittäin tyytyväinen ;)



Tässä vielä kesäreissumme viime hetken tunnelmia! Justus makoili lähes koko junamatkan ajan rattaissa, joten minä sain kuin sainkin kaivaa dekkarini laukusta, ottaa karkit esille ja oikeasti rentoutua pitkän päivän jälkeen. Junamatka hurahti sujuvasti ohi, ja Riihimäelle saapuessamme odotteli pappa poikaa ja minua asemalla ja näin saimme reissumme turvallisesti päätökseen :) Kaunis ilma, rakas ystävä, nauravainen herra Justus, hyvää ruokaa, kauniita maisemia - aivan täydellisesti onnistunut reissu siis! :)

<3: Laura

13 kommenttia:

  1. Oulun torilla on tänä vuonna menossa kallioparkin rakentaminen, joten se vähän rajoittaa viihtyvyyttä. Kauppahalliin kuitenkin pääsee ihan tavalliseen tapaan. Tänä kesänä vähän joka puolella keskustaa puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta, mutta toivottavasti viihdytte kuitenkin.

    Kivoja kesäkuvia olet saanut otettua. Olipas mukava lukea tällainen postaus.

    -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! :)

      Vai on siellä sellainen projekti menossa! Noh, eiköhän siellä kuitenkin hieman pysty Oulua ja Oulu-muistoja fiilistelemään, vaikka työmaata onkin seillä täällä :) Kesällä se meinaa olla vähän joka paikassa niin, että joka nurkalla tuntuu olevan menossa jokin rakennusurakka, mutta pidemmällä ajalla ne parantavat onneksi kuitenkin aina viihtyvyyttä, vaikka välillä ikuinen työmaiden väistely harmittaakin.

      Ihanaa kesää sinulle Anne! :)

      Poista
  2. Kauniita naisia ja hyvännäköistä ruokaa!;) Susta Laura näkee jo että voit jo paremmin ja uskon että Justuskin aistii sen. Toivon sydämestäni että teidän koko pienellä perheellä menisi hyvin ja saisitte mahdollisuuden elää normaalia perhe-elämää, ilman sairauksia ja ongelmia. Sen olette kaiken jälkeen varmasti ansainneet! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :) Uskon myös, että Justus kyllä aistii hyvän oloni ja voi sitä kautta myös itsekin hyvin! Haluan uskoa, että tämä sairaus on nyt takana päin ja voimme tosiaan nauttia siitä ihan tavallisesta elämästä :) Toki murheita tulee väistämättä aina jossain muodossa, mutta siitä huolehdin, ettei tämän sairauden kautta enää koskaan!

      Lämpöisiä kesäpäiviä sinulle! :)

      Poista
  3. Hei!
    Itselläni kesään kuuluu painonkeruuprojekti ja haluaisinkin kysyä neuvoa sinulta. Itselläni spesiaalipäivät kesällä kuten tällaiset Hesa-päivät ja muut matkailupäivät ovat haasteellisia kun ravintoloissa tulee syötyä hyvin samaan tapaan kuin itselläsikin. Onnistutko kartuttamaan koko päivän energiatarpeen näinä päivinä kun ateriat ovat kevyitä salaatteja. Kuuluuko päivääsi muita aterioita tuolloin aamu- ja iltapala?
    Anteeksi tyhmä kysymys, mutta luen mielelläni vinkkejäsi, sillä vaikutat hyvin fiksulta tällä saralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kysymys ollut ollenkaan tyhmä! Mielestäni on vaan fiksua miettiä etukäteen asiat valmiiksi, jotta reissun päällä voi keskittyä syömisjuttujen ohella myös itse kaupungista nauttimiseen.

      Minun tilanteeni on jo sen verran mallillaan, että pystyn vastaamaan nälkääni siten, että otan kyllä aina syömistä kun siltä vähääkään tuntuu. Ja vaikka lounas ja päivällinen ovatkin hieman kevyemmät, korjaantuu tilanne viimeistään seuraavana päivänä kovemman nälän kautta, mikäli keho kokee, että enrgia on jäänyt edellisenä päivänä liian vähille. Pystyn tavallaan nälkääni seuraamalla kyllä energiansaannin tasaamaan, mikäli sille tarvetta on. Tämä ei tietenkään toimi, mikäli pää ei vielä anna periksi tällaiselle eli et pysty sitten sen hurjemman nälän tullessa syömään enemmän, vaikka siltä tuntuisikin.

      Jos mietin tuota päivää, niin olin varautunut ihan pikkueväilläkin, vaikka ajattelin voivani mielitekojeni mukaan ostella Helsingistäkin syömistä. Jo junassa söin energiapatukan, vaikka oli kotona syönyt kunnon aamupalan. Helsingin päässä söin myös välipalan samaan tapaan lounaan ja päivällisen välissä. Tuossakin välissä olisin kovasti jätskiä halunnut, mutta aikataulu ei oikein antanut myöden tuolle etapille, enkä sopivaa kahvilaa jätskeineen löytänyt, kun kahdestaan Justuksen kanssa odottelimme Minniä. Päivällisen jälkeen söin karkkia junassa ja heti kotiinpäästyäni söin iltapalaa sekä vielä ennen nukkumaanmenoa vähän lisää. Eli söin kyllä melko lailla ateriasuunnitelmani mukaisesti, vaikken sitä edes ajatellut kummemmin. Nälkäni kertoi sen, kuinka tulee syödä.

      Mutta jos et näin vapaasti pysty vielä ajattelemaan, suosittelisin kyllä mahdollisimman tarkasti noudattamaan ateriasuunnitelmaa, mikäli sellainen sinulla on! Ja jos lounasaikaankin on liikenteessä, niin olisiko silloin mahdollista miettiä sitä ruokaa lämpimänä ateriana, sillä onhan hyviä sellaisiakin paljon tarjolla! Ja Helsinki on upea paikka tutustua pieniin kahviloineen herkkuineen :) Minullekin olisi nimittäin makea jälkkäri kahvin kera ollut niin täydellinen päätös salaattiaterioillemme! Noh, ostin sitten karkkia junaan, mutta onhan joku kiva kahvila aina mukavampi vaihtoehto, kun harvoin reissuun pääsee :) Eli voisitko tällaista ajatella, jos salaattiin/täytettyyn leipään/ muuhun kevyempään päädyt?

      Ja mukana kulkevat välipalat on aina hyviä. Sillä vaikka ruokailut menisivätkin hyvin, niin kyllähän tuollaisilla päiväreissuilla tulee käveltyä ja paljon! Eli energiaa kuluu ihan huomaamattakin, joten jos vaan pystyy, niin ennemminkin ekstrakahvittelut/jätskit/pikkuvälipalat on paikallaan! Itse ainakin vasta illalla tajuaa aina, että jopas tulikin käveltyä.

      En tiedä oliko tästä höpöttelystä mitään apua sinulle, mutta tällaisia ajatuksia minulle tuli mieleeni :) Eli onnistuin kyllä kartuttamaan varmasti energiantarpeeni sen ansiosta, että vastasin nälkätuntemukseeni rehellisesti siinä hetkessä ja myös myöhemmin, kun huomasin kotona ja seuraavana päivänä nälän yltyvän kovaksi. Seuraavana päivänä tulikin sitten tankattua mäkkärissä ja kahviteltua kahdessa eri kyläpaikossa eli varmasti myös tasoitusta tuli, vaikka Helsinki-päivä olikin fyysisesti aktiivinen ;)

      Ihania ja nautinnollisia kesäreissuja sinulle! :)

      Poista
  4. Mietin samaa kuin yllä oleva anonyymi, riittävätkö salaatit kartutamaan päivän energiansaannin niin että painon nostaminen on mahdollista? Kun ei kuulunut edes jäätelöltä tai muita herkkuna tähän reissuun? Huolissaan vaan olen, ja siksi kyselen :)

    Voi että mitä ihastuttava tuo pikkumies on, kerrassaan hurmaava <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Susu <3 Hih, minusta on tullut sellainen herkkusuu ja vapaa nautiskelija, ettei jätskittömästä päivästä tarvitse huolestua ;) Pystyn niin hyvin vastaamaan energiantarpeeseeni, että saan varmasti kaiken tarvitsemani tällä hetkellä! On mahtavaa tosiaan huomata, miten luonnollisesti syömiset sujuvat: joskus tulee ehkä syötyä kevyemmin, mutta nälkä ja mieliteot pitävät kyllä huolen, että syötyä tulee tarpeeksi ja energiansaanti tasoittuu parin päivän sisällä :)Kuten ylle totesin, seuraavana päivänä kahviteltiinkin sitten useampaan otteseen ja sama tahti on senkin jälkeen säilynyt :D

      Hurmuri kiittää ja kumartaa ;)

      Poista
  5. Oi, tämän lukeminen tulikin tarpeeseen! reissu nimittäin Hesan seudulle on lähiaikoina, ja olen pääni miettinyt puhki, mitä silloin söisin! Olin jo melkein päättänyt syödä vaan jossain puistonpenkillä parin desin ruokapiltin. Mutta nyt avasit taas silmäni, mitä mahdollisuuksia ympärilläni on, kunhan annan itselleni niihin vain luvan! Eli Hesan ruokailusuunnitelmat muuttuvat astetta herkullisemmiksi; kunnon, ruokaisaa salaattia tai täytettyä leipää. Voinkin nyt matkaseuralleni ilmoittaa, että voinkin ottaa reissussa kunnollisempaa ruokaa. (Tuosta pilttipurkki-ehdotuksesta ehtikin jo tulla riitaa...) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että! Helsinki jos mikä on täynnä mahdollisuuksia makunautintojen suhteen, joten ne on suorastaan pakko käyttää hyväksi! ;) Eli kunnon ruokailut kehiin vaan ja puiston penkillä voit sitten nautiskella jätskin jälkkäriksi, vai mitä? :)

      Poista
  6. Tosi ihanan positiivinen postaus :) Sun blogin lukeminen on tsempannut mua ihan valtavasti omassa paranemistyössäni. Terapeuttini ohjeisti välttämään kaikkia sh-blogeja, paitsi niitä, joista oikeasti saan paranemismotivaatiota. Ja tää sun blogi on ainoa sellainen. Kiitos loistavasta blogista! t. Ripsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista ja aivan mahtavaa, jos blogi on osaltaan auttanut sinua eteenpäin! :) Terapeuttisi on ihan oikeassa, että itsesuojeluvaisto haitallisten blogien suhteen on hyvä pitää korkealla! Mutta kiva kuulla, että minun sepustukset tsemppaavat sinua oikeasti :)

      Lämpöistä ja ihanaa kesää sinulle! :)

      Poista
  7. Hei! Ihan Blogi sinulla. Oliko tuolla Puro Delissä korvapuusteja, kakkuja tai jotain muita kahvi herkkuja?

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)