perjantai 7. kesäkuuta 2013

Ihana muutostila - ajatuksia muuttuvasta kropasta

Vitonen rikki - painoprojekti edistyy! - postauksen jälkeen tulikin yhtäkkiä mieleen vaikka kuinka paljon asioita, joita aiheeseen liittyen haluan täällä blogissa käsitellä! Ja teidän toiveidenne myötä niitä tuli vielä entistä enemmän, joten päätimpä kirjoittaa projektiini liittyen useamman eri tekstin, käsitellen yhdessä postauksessa selvemmin yhtä ja samaa aihealuetta :) Ennen kuin paneudun tarkemmin itse painoon, on tässä hieman tämän hetkisiä ajatuksiani vartalostani, joka on kokenut jo varsin mieluisaa muutosprosessia viime kuukausien aikana :) Muutos on ollut mieluisa minulle nyt, mutta ennen se ei olisi sitä todellakaan ollut. Siksi aiheen pohtiminen minulle täysin toisesta näkökulmasta onkin kovin uutta ja mielenkiintoista!

Miltä muuttuva vartalo on tuntunut?

Pitkään en edes ajatellut vartaloni muutoksia. Olen elänyt niin hetkessä Justuksen kanssa, ettei oman vartalo peilailuille ole jäänyt juuri aikaa. Oikeastaan vasta painon noustua nelisen kiloa, havahduin yhtäkkiä siihen, että muutos on oikeasti todellinen. Siihen mennessä olin mennyt hyvän psyykkisen ja fyysisen fiiliksen mukaan eli kuulostellut ainoastaan omaa jaksamistani. En ollut pysähtynyt mallailemaan, mittailemaan ja peilailemaan kasvavan kauhun kera itsenäni, kuten aina ennen olen tehnyt. En ole koko aikana lietsonut muuttuvaan kroppaan liittyviä pelkoja, enkä siten ole antanut negatiivisille ajatuksille edes mahdollisuutta. Toki nämä kaikki ajatukset entisiin, ahdistaviin kokemuksiin liittyen olivat minulla aluksi mielessä - kukapa niitä voisi niin vain unohtaa. Olisin voinut joutua niiden valtaan, mutta jostain syystä oloni oli tällä kertaa positiivinen ja luottavainen. En oikein tiedä, mistä tuo luottamus omia hyväksymisen tunteita kohtaan kumpusi, mutta jo projektini alussa ne olivat vahvasti läsnä - eivätkä oikeastaan ole senkään jälkeen edes horjuneet.

Päivä päivältä, kun kroppani vahvistuu, vahvistuu minulla myös itseluottamus vartaloni suhteen. Kun lihaskuntoni kohenee, kohenee myös oman kehoni, sen äärirajojen hahmottaminen ja tunteminen. Se ei tunnu vain kuorelta, pakolliselta pahalta, vaan fyysisesti toimivalta kokonaisuudelta. Oikeastaan olenkin tietämättäni tainnut käydä vartalon muuttumiseen liittyvää hyväksymisprosessia koko ajan läpi sitä kautta, kuinka toimivaksi kokonaisuudeksi kroppani nykyään koen. On ollut ihan uskomatonta näiden hetki hetkeltä eteenpäin kituutettujen vuosien jälkeen huomata, kuinka paljon omalla kropalla on annettavaa. Se toimii niin kuin sen on tarkoitus toimia. Se jaksaa ja se väsyy. Väsymyksestä se palautuu normaalilla tavalla ja on jälleen valmis uuteen päivään. Jaksamisen tunne on näiden vuosien jälkeen jotain niin uskomatonta, etten siitä olisi enää ikinä valmis luopumaan. Saan koko ajan lisätsemppiä myös siitä, kuinka huomaan selviäväni yhä paremmin erilaisista arkielämän haasteista, jotka tarvitsevat fyysistä jaksamista. Jaksan puuhata kotiaskareiden parissa aina vaan paremmin ja paremmin: fyysiset työt eivät siirry automaattisesti Jarnolle, vaan myös minä kykenen taas itsekin niihin. Mikä olisikaan parempaa kiitosta tehdystä työstä parantumisen eteen, kuin kaikki konkreettiset arjessani näkyvät parannukset? Toki psyykkisestä hyvinvoinnista olen enemmän kuin kiitollinen, mutta myös fyysisyyden kautta tuleva positiivinen palaute minulle itselleni kertoo mitä parhaimmalla tavalla tämän hetkisestä voinnistani!

Dreαm & Ноρe17 | via TumblrTumblr | via Tumblr

Ja vaikka fyysinen jaksaminen onkin päällimmäisenä mielessä, niin tottakai olen miettinyt painon normalisoitumisen positiivista vaikutusta mitä ulkonäköönikin tulee. Toki ulkonäkönikin minulle on tärkeä asia, vaikkei se olekaan kaikki kaikessa. En ole suinkaan antanut sairauden takertua muuttuvaan kroppaani, mutta terveelle minälleni olen siihen luvan antanut! Eli negatiivisessa mielessä en ole kroppaani tuijotellut peilistä, mutta positiivisessa mielessä olen ollut enemmän kuin tyytyväinen muuttuneeseen ulkonäkööni. Se, että näytän jaksavalta ja hyvävointiselta jo ihan kasvoiltani ja olemukseltani, on palkitsevaa. Mutta yhtä paljon nautin siitä, että kroppani alkaa näyttää taas aikuisen naisen tavalliselta kropalta ja ennen kaikkea terveeltä. Hyvä olo tuntuu, mutta se varmasti myös näkyy vartalostani, mikä on minulle todella tärkeää tällä hetkellä:)

Suhtautumiseni vartalooni ja olemiseni oman vartaloni kanssa on muuttunut Justuksen syntymän myötä aivan totaalisesti. Suhtautumiseni omaan vartalooni on ollut murrosiästä asti minulla todella haastava, vaikka kyse ei olekaan ollut painosta, vaan juurikin siitä naisellisuudesta. Nuoruuden kipuilujen jälkeen sairaus järisytti jo saavutettua tasapainoa ikävällä tavalla, ja kaikki saavutettu hyäksyntä katosi taivaan tuuliin. Nyt olen sen sijaan löytänyt sellaisen vapauden, mitä en ole ikinä ennen kokenut! Olen häpeillyt omaa vartaloani pukukopeilla vuosien ajan, ja ala-asteiältä peräisin ollut oman kropan peittely jäi vuosiksi päälle. Justuksen syntymä on hoitanut viimeistelyn noiden häpeän tunteiden hautaamisen suhteen, enkä koe enää häpeän tunteitani vaartalooni liittyen. Vaikkei kroppani ole täydellinen, niin tuskin se on yhtään sen huonompi, kuin niillä muillakaan pukukopin naisilla - sen tajuan nyt paremmin kuin hyvin. Erilainen se toki on, muttei yhtään sen huonompi.

Jo se, kuinka synnytyksen jälkeinen löllyvä pallomahani oli minusta lähinnä sympaattisella tavalla hassun näköinen, kertoo siitä, että elämäni ykkösprioriteetit ovat aivan jossain muualla kuin vartaloni ulkonäössä. Kroppani on valjastettu sille ominaiseen tehtävään- tehtävään, jolla on suuri merkitys Justuksen hyvinvoinnille, mikä on minulle tällä hetkellä aivan ensisijaisen tärkeää. Enkä nyt tarkoita vain imetystä, vaan minun  fyysisen hyvinvointini tärkeyttä, jotta pystyn ja jaksan huolehtia minulle rakkaimmasta asiasta tässä maailmassa. Toki osaltaan myös imettäminen on saanut minut astumaan aivan uudenlaiselle hyväksynnän tasolle ja vapauttanut minua valtavasti. Justuksen synnyttyä sulkeuduin aluksi tiiviisti toiseen huoneeseen imettämään, mutta jo jonkin ajan päästä aloin nähdä asian luonnolisena osana pienen lapsen äitinä olemista ja nykyistä elämääni - niin vapaana, etten enää kokenut tarvetta suojata itseäni ihan jokaisen katseilta. Vuosia ja vuosia minun suuri häpeän kohteeni vartalossani ei sitä yhtäkkiä enää olekaan - varsin vapauttavaa, sen voin kertoa!

(15) TumblrFree. | via Facebook

Miltä muiden kommentit ulkonäköön liittyen tuntuvat?

Todella monelle on varmasti vaikea ottaa omaa ulkonäköä koskevat kehut todesta ja hyvillä mielin vastaan. Enkä tarkoita vaan syömishäiriötä sairastavia, vaan ihan meitä kaikkia. Syömishäiriötä sairastavalle ne saattavat olla se viimeisin asia, mitä haluaa kuulla, sillä sairas mieli kääntää kehut omissa korvissa sanoiksi "olet lihonnut" tai "etpä taida olla enää sairas". Muiden on taas ehkä muista syistä vaikea ottaa kehuja vastaan, uskoa niiden vilpittömyyttä, uskoa niihin itse. Minä taas olen huomannut, kuinka terve itserakkaus on minulla kohottanut päätään tässäkin asiassa. Jokaiseen kommenttiin olen vastannut iloisin mielin kiitos, sillä niin hyvältä nuo sanat ovat minusta tuntuneet. Nuo pienet sanat kuulostavat minun korvissani tällä hetkellä sanoilta: "olet selvästi parantumassa" sekä "näytät terveemmältä eli todella hyvältä". Sairaus ei käännä niitä miksikään muuksi, vaan kuulen ne juurikin niin, kuin ne sanat on tarkoitettu kuultaviksi :)

Kun sain kuulla läheisiltä ensimmäisiä kertoja siitä, kuinka alan näyttää hyvältä tajusin, että muutos oli oikeasti silmin nähtävä. Ja nuo kommentit tuntuivat vain ja ainoastaan mahtavilta! Jopa äidin kommentti äitienpäinä, että "näyttääpä tuo tunika kivalta päälläsi - nyt kun alat taas näyttää ihmiseltä" kirvoitti hyvät naurut ja hyvän mielen :) Koska läheiseni ovat seuranneet tätä kaikkea jo vuosia niin läheltä, näkevät he oikeasti vointini kohenemisen aivan erilaisin silmin kuin kukaan muu. Vuosia syömättömyyden kurimuksessa riutunut kroppani ja oksentelun kuivuttama kehoni kolmen vuoden takaa ovat varmasti syöpyneet heidän mieliinsä vahvemmin, kuin itse voin sitä kuvitellakaan. Tuohon muutoksen näkemiseen sekoittuu varmasti sellainen määrä huojennusta, etten voi sitä itse kunnolla tajutakaan samanlaisissa määrin!

Voi olla, että jonkun toisen mielestä en painon yhä noustessa näytäkään enää hyvältä - tämäkään ei ole mitenkään mahdoton ajatus. Voi olla, että nouseva painoni ja muuttuva kroppani kirvoittaa jonkun mielessä myös negatiivisia kommentteja. En voi olettaa, että kommentit tulisivat olemaan aina positiivisia. Niin ikävältä kuin ajatus tuollaisesta tuntuukin, haluan ajatella selviäväni siitä. En halua uskoa niiden aiheuttavan takapakkia, vaan vahvistavan entisestään vahvaa minäkuvaa ja itseluottamustani - uskoa, että olen hyvä juuri tällaisena kuin olen. Itse aionkin luottaa tässäkin asiassa läheisiini, omiin parantuviin ajatuksiini sekä numeraaliseen faktaan. Vaikka haluan saavuttaa senkin päivän, kun en oikeasti tiedä painoani - koska sen tietämiselle ei ole enää terveyteni kannalta merkitystä - tukeudun sitä ennen numeroon varmistaakseni sen, että paino nousee myös numeraalisesti tarpeeksi ylös.

Voi tulla päiviä, kun oma vartalo ei tunnukaan mieluisalta. Voi tulla päiviä, kun joudun oman silmän, kehonkuvani ja painoni ristituleen. Mutta siitä aion pitää huolen, että tavoitteeseen noustaan, vaikka joku osa alkaisikin minusta epäröidä. Nyt ei yhtään tunnu siltä, mutta ajatuksissani aion varautua kaikkeen, mikä on vain järkevää sairauden kuoppia vältellessäni. Tähän kaikkeen tulen varmasti saamaan tukea ja varmistusta läheisiltäni, jotka pystyvät katsomaan asiaa terveesti ja ulkopuolisen silmin - ajatellen minun parastani. Haluan luoda terveen suhteen omaan kroppaani hyväksyen sen epätäydellisyyden. Sellaista naista ei varmasti maailmassa olekaan, joka täysin tyytyväinen vartaloonsa olisi, mutta se ei estä olemasta sinut kroppansa kanssa ja rakastamasta sitä. Kriisipäiviä kropan suhteen tulee varmasti siinä missä huonoja hius- ja naamapäiviäkin. Myös vaatekriisit tulevat varmasti kirvoittamaan vielä monet ulkonäkökriisit, mutta ne ovat vain sitä tavallista elämää. Mutta tavallista elämää on myös se, että niistä kriiseistä päästään yli ilman, että aletaan heti käymään sotaa omaa itseä vastaan tuhoisin asein ja vielä tuhoisammin seurauksin.

Thank You | via FacebookThank you

Miten painon normalisoituminen on vaikuttanut pukeutumiseeni?

Sain kysymyksen liittyen siihen, että onko sairaus jossain vaiheessa vaikuttanut pukeutumiseeni tai rajoittanut sitä jotenkin. Itse en ole koskaan kokenut sellaista vaihetta, että olisin ollut kehoni kanssa niin hukassa, että olisin ostanut selvästi liian isoja vaatteita tajuamatta niiden oikeaa kokoa. Sen sijaan muistan alkuaikoina sairaalla tavalla jopa nauttineeni tiukkoihin vaatteisiin pukeutumisesta tai vanhojen farkkujeni käytöstä, jotka roikkuivat "ihanasti" jalassani. Farkut helpottivat sairaalla tavalla oloani: en olekaan osastosyömisestä huolimatta lihonnut valtavaksi. Samalla myös pyrin realisoimaan vanhojen vaatteiden avulla sitä, kuinka kroppani ei oikeasti ole sellainen, millaisena silmäni peilissä sen näkevät: vaikka kroppani näyttäisi minusta kuinka samanlaiselta kuin 15 kiloa painavampana, ei se sitä voi olla, jos vanhat housut putoavat jalasta. Eli paljon on päähäni tunteita mahtunut vuosien varrella myös vaatteisiin liittyen: sairaalloista mielihyvää isoksi jääneistä vaatteista sekä pakokauhua painon normalisoitumisen myötä pieneksi jäävien vaatteiden vuoksi, mutta myös surua rumalla tavalla roikkuvista vaatteista sekä iloa jälleen hyvin istuvien vaatteiden takia. Paljon tunteita laidasta laitaan - joskus jopa kaikki nuo yhden päivän sisällä.

Olenkin hakenut hyvää oloa mitä kroppaani tulee myös vaatteiden kautta - niin menneinä vuosina kuin tälläkin hetkellä. Jokaisella kerralla, kun painoni on noussut, olen hakenut motivaatiota ja helpotusta vaatteista. Siitä, että saan taas käyttää housuja, eikä aina tarvitse tyytyä leggingseihin. Näyttäisin taas vaatteissani aikuiselta naiselta, enkä liian isoissa vaatteissa liikkuvalta pikkutytöltä. Tällä hetkellä nautin hyvin istuvista vaatteista ja siitä, kun saan taas vähitellen koko vaatekaappini sisällön käyttööni. Näen siis muuttuvan vartaloni vain ja ainoastaan mahdollisuutena ja aukeavina ovina mitä pukeutumiseen tulee. Nouseva paino antaa minulle siis laajemman vaatevalikoiman sekä suuren joukon mahdollisuuksia nauttia vartalostani myös kauniiden vaatteiden kautta.

Sovitettuani trikoista maximekkoa, joka oikein nuoli vartalon muotoja, osasin nauttia vähitellen paljastuvista naisellisista piirteistä. Kyllä, jokainen möykky ja muhkura tulee myöskin esiin, mutta mitä sitten? Kun painoa tulee vielä lisää, lisääntyvät nuokin muodot entisestään, mutta sekin on vain ja ainoastaan normaalia! Kenenkään vartalo ei ole täysin siloiteltua ja tasainen - miksi siis minunkaan pitäisi olla? Vaatteilla voi leikitellä ja hakea sitä omaa itseään myös niiden kautta. Sopivat ja omaa kroppaa imartelevat vaatteet antavat paljon anteeksi ja korostavat omia parhaita puolia ihanalla tavalla. Sen sijaan, että keskittyisin inhoamaan jotain tiettyä kohtaa vartalossani, voin nauttia niistä hyvistä puolista :)

Untitled | via TumblrDisplay | via Tumblr

Saako sairaus enää mitään mielihyvää vanhasta olemuksestani?

Sain kysymyksen myös siihen liittyen, että pystynkö näkemään kuinka "pahalta" näytin ennen ja katsomaan kuvia itsestäni nyt ja todeta kuinka hyvältä näytän, ilman että sairaus saa siitä mitään? Kommentissa korostettiin vielä ajatusta siitä, kuinka sairaus saattaisi tarttua ajatukseen, jonka mukaan viimeisillä kiloilla ei olisi kiire, kun alan jo näyttää normaalilta mitä painoon tulee. Kysymys oli enemmän kuin hyvä ja sellainen, mikä tulee todellakin huomioida tulevaisuudessakin. Koen tällä hetkellä, että pystyn todellakin ajattelemaan, kuinka pahalta olen kulloinkin vuosien saatossa näyttänyt. Sairaus ei saa enää mitään noiden vanhojen kuvien katselusta. Se ei koe minkäänlaista mielihyvää kuvia katsellessa, eikä todellakaan katsele kaihoisasti vanhan olemukseni perään - tai oikeastaan terve minä ei katsele, sillä sairaus ei ole enää nimeksikää läsnä. Ennemminkin kuvien katselu saa minut surulliseksi, ahdistumaan ja jopa tavallaan pahoinvoivaksi - niin valtavan rankkoja nuo menneet vuodet ovat minulle olleet. Kuten taannoin totesin, menneisyydelle en voi mitään ja sille, että olen aikanaan tuolta näyttänyt. Siitä voin kuitenkinpitää huolen, ettei paluuta tuollaiseen ole enää ikinä. Ja se onkin lähtökohtana nyt kaikelle eli en todellakaan koe minkäänlaista kaipuuta vanhaan, tuohon riutuneeseen ja kuivettuneeseen kroppaan, mikä oli niukin naukin elävä ihmisraato. Nautin niin kovin siitä, mitä vartalollani on minulle nykyisin annettavanaan, etten olisi siitä enää ikinä valmis luopumaan - en sitten ikinä!

Mutta jotta saan tämän olotilan pitää, täytyy minun todellakin nostaa painoni sinne normaaliin saakka. Jarruttelu painon normalisoimisen suhteen ei saa tulla kysymykseenkään. En aion tyytyä puolitiehen enkä halua pitkittää prosessia enää yhtään. Kuten totesin, saattaa mieli väistämättäkin joutua joskus melkoiseen ristiaallokkoon, mutta siitä huolimatta aion nostaa painon sinne normaaliin asti. Sitten voisin pikkuhiljaa jättää sairauden jo kokonaan taakseni, sillä mieleni olisi jo siihen hyvinkin valmis :)

Lets just fly away | via TumblrNat Hearts It | via Tumblr
Kuvat: weheartit.com

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Samankaltaisista ajatuksista kirjoitin jo eräässä vastauspostauksessa, mutta sen jälkeen suurin muutos onkin varsinaisesti vasta tapahtunut. En edes palannut itse lukemaan noita sanoja, enkä siten muista tarkalleen tuon hetkisiä fiiliksiä, vaan kirjoitin tämän tekstin ainoastaan tämän hetkisten ajatusteni pohjalta. Eli jos kiinnostusta löytyy, voi toki kurkata, ovatko tuntemukseni vajaan parin kuukauden aikana kuinka muuttuneet, kun paino on todellisuudessa noussut useammankin kilon :) Itse uskon, että silloiset ajatukseni ovat ainoastaan vahvistuneet ja konkretisoituneet!

 Omien ajatusteni rinnalla, olisi mielenkiintoista kuulla teidänkin kokemuksia asiaan liittyen! Erityisesti siitä, millaisena te koette muiden kommentit ulkonäköönne liittyen? Saako sairaus mielihyvää kauhistelevista kommenteista ja kääntääkö sairas mieli positiivisiksi tarkoitetut sanat negatiivisiksi, jopa haukkumasanoiksi? Vai pystyttekö kuulemaan sanat juurikin niin kuin ne on tarkoitettukin kuultaviksi? Eikä vain vartaloon liittyen, vaan onko kohteliaisuuksien vastaanottaminen ylipäätään vaikeaa teille?

<3: Laura

10 kommenttia:

  1. Taas mahtavaa lukemista, kiitos. :)
    Itse painiskelen juuri muuttuvan kehoni kanssa; en tunne olevani kotona, en ollenkaan! Milloin mikäkin osa kehosta näyttää miltäkin, milloin mikäkin tuntuu liian löllyvältä. Täytyisi varmaan piilottaa kaikki vartalopeilit. Mutta joskus pysähdyn miettimään; millaista olikaan omistaa aivan liian laiha keho. Pystyinkö silloin nauttimaan elämästä? En! Hyvä kun edes pystyssä jaksoin olla; istuminenkin oli täyttä tuskaa. Täytyisi vain oppia rakastamaan kehoaan.

    Ja kuten eräs hoitajani on sanonut; ihmisluontoon kuuluu rakastaa ja pitää huolta omasta kehostaan. Miksi sitten tärveltää sitä, mitä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin juuri oivaltava pointti, että olitko muka tyytyväinen, elämästä nauttiva silloin, kun olit sairaalloisen laiha? Et varmasti. Jos nyt voit muuten paremmin, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, niin eikö jonkinlainen tyytymättömyys kehoonsa ole pieni hinta siitä, että kaikki muut asiat ovat paremmin? Huonosti muotoiltu, mutta ymmärrät varmaan, mitä tarkoitan! Laihimmillasi sinulla oli ehkä se laihuus, mutta lisänä valtava ahdistus ja psyykkinen pahoinvointi, huono fyysinen kunto jne. Jos nyt voit muuten paremmin, on sinulla hyvät mahdollisuudet alkaa pikku hiljaa työstää omaa kehonkuvaa ja päästä vähitellen sinuiksi oman vartalosi kanssa :)

      Ja todellakin: miksi kaltoinkohdella jotain niinkin arvokasta ja ainutlaatuista kuin oma keho, joita ei ole kuin se yksi? Jäinkin miettimään sellaista, kuinka ihmisellä on luonnostaan tahto taistella hengissäpysymisensä puolesta, esim. vaaratilanteissa. Mutta miksei siitä omasta hyvinvoinnista voi pitää huolta samanlaisella taistelutahdolla myös muutoin? Itse olenkin paljon pyrkinyt ajattelemaan asioita juurikin tuo kehon ainutkertaisuuden kautta ja sen, kuinka paljon sillä oikeasti on annettavanaan, kunhan kiinnittää huomiota niihin positiivisiin asioihin :)

      Poista
  2. En ole muistaakseni aiemmin sinulle kommentoinut, mutta nyt viimeistään on aika. Ensinnäkin iso KIITOS. Blogisi on todella voimaannuttavaa luettavaa, siitä saa valtavasti uskoa tulevaan. Olet aivan ihana esimerkki siitä kuinka elämä voittaa ja kuinka elämässä on miljoona tärkeämpää asiaa kuin oma peilikuva. Esimerkiksi oma lapsi ja kahvittelut ystävien kanssa. <3

    Oman peilikuvan hahmottaminen on toisinaan vaikeaa, koska kuvajainen aaltoilee ja näen ihan eri asioita samankin päivän aikana. Ehkä olisi viisaampaa olla katsomatta tai en tiedä. Ihmisten kommenttien kokeminen aaltoilee yhtälailla, varsinkin kun nekin vaihtelevat niin paljon. Toiset kauhistelee, että oletpa laiha. Toiset sanoo että näytät paremmalta. Joku taas sanoo että olet hyvä noin. Niistä on vaikea ottaa selkoa ja riippuu hyvin paljon päivästä miten kommentit ottaa. Sairas mieli kääntää "oletpa laiha" -kommentit voitoksi. Parantuva mieli turhautuu niistä: olen kasvanut ihmisenä fyysisesti Paljon, eikö mikään riitä? Ja sama toisin päin "näytät paremmalta" -kommenttien kohdalla: "voi apua, olen siis lihava?" huonoina päivinä ja hyvinä päivinä "ihanaa, olen siis enemmän elossa nyt - jaksan ja pystyn!" :)

    Valtavasti tsemppiä sulle, jatka samaan malliin niin tulee hyvä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Tiu ihanista sanoistasi! <3 Ja kiva kun kommentoit, on aina mukavaa kuulla vastavuoroisesti myös teidän lukijoiden tilanteesta ja ajatuksista :)

      Kuvailemasi ajattelumaailma mitä omaan kehoon ja muiden kommentteihin tulee, kuulostaa kyllä enemmän kuin tutulta. Juurikin tuon kommenttien ristiriitaisuuden muistan. Sitä jotenkin haki muiden mielipiteillä varmistusta omalle ajattelumaailmalleen, mutta kun jonkun mielestä olit liian laiha ja jonkun mielestä näytit jo hyvältä, niin omat ajatukset sekosivat vain entisestään! Mutta varmasti sinäkin pystyt vielä tilanteesi edetessä luottamaan pikkuhiljaa niihin omiin, rehellisiin ja terveisiin tuntemuksiin, jolloin muiden kommentit menettävät tietyllä tavalla, ainakin sairaasta näkökulmasta merkityksensä.

      Samoin sinulle paljon paljon tsemppiä ja aivan mahtavaa kesää! :)

      Poista
  3. Todella hieno teksti Laura, kiitos tästä! Sai taas ajattelemaan omaakin tilannetta ja kehonkuvaa realistisemmin. Et uskokaan, kuinka mahtavalta tuntuu lukea edistymisestäsi, siitä, miten terve asenne sinulla on vartaloasi kohtaan. Varmasti synnytyksen myötä viimeisetkin kriiseilyt oman ruumiin koosta katosivat ihan vain siitä syystä, että lapsesta ja sen myötä äidin terveydestä tuli prioriteetti numero yksi. Ja kun hyväksyy asian ja tietää, että paino tasaisesti kipuaa kohti normaalia, niin miksi asiasta pitäisikään stressata? Varmasti epäluuloja oman kehon koosta tulee vastaan, mutta olet niin vahvoilla, että voit teilata tällaiset ajatukset heti alkuunsa. Toipumisesta kertoo myös se, miten ihmisten palautteen ottaa vastaan. Enää "terveen näköinen" ei tarkoita "läskiä". Olenpa minäkin kuullut, että paremmassa kunnossa olen enemmän "ihmisen näköinen". ;)
    Ihanan tajuntaa avartava ja kannustava postaus! Ihanaa viikonloppua Laura ja terveiset koko perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell jälleen kommentistasi :) Ja mahtavaa, jos teksti herätti ajatuksia sinulla myös oman tilanteesi suhteen! Tämä kehonkuva-asia on varmasti pitkä taival jokaisella syömishäiriöstä toipuvalla, vaikka muut asiat alkaisivatkin olla jo kohdallaan. Moni kipuilee varmasti kehonkuvaan ja vartalon hyväksymiseen liittyviä asioita vielä pitkään. Itse olen kuitenkin ajatellut asiaa myös niin, että koska harvoin kukaan nainen on kroppaansa täysin tyytyväinen, vaikkei syömishäiriötä olisikaan, en tavallaan edes edellytä sitä itseltäni. En edes vaadi itseltäni, että pitäisin sitä täydellisenä, vaan se riittää, että se toimii, voi hyvin ja olen suhteellisen sinut sen ulkonäön kanssa :)

      Tsemppiä Nell sinullekin oman kehonkuvasi realisoimiseen! Ja ihanaa ja lämpöistä kesäviikonloppua :)

      Poista
  4. Hei Laura!

    Suunnattoman suuri kiitos (taas!) tästä postauksesta!! Se todellakin avarsi mieltä ja sai lukkiutuneita ajatuksia avautumaan! En tiedä miten voisin Sinua kyllin kiittää näistä postauksista, ne kun tuntuvat aina jollain tavalla "pelastavan" taas jonkin osa-alueen minusta ja avaamaan lukkoja. Olet, Laura, upea ja mahtava nainen ja ihmisolento!

    Uskon ihan vakaasti, että olet niin vahvalla pohjalla, että tulet olemaan vielä sinut kroppasi kanssa kun se pikkuhiljaa tuosta toipuu lopulliseen terveeseen muottiinsa! Niin täynnä elämänjanoa ja terveyden kaipuuta olet! :) Varmasti tulee kriittisiäkin hetkiä, mutta tulet niistä selviämään, ilman että tarvitsee enää ikinä koskaan turvautua sairauteen!

    Itselleni tuli ihan valtava kaipuu normaaliin kroppaani, joka minulla viimeksi oli kolmisen vuotta sitten. Ostin silloin kesäalennuksista roppakaupalla uusia, ihania, tyköistuvia kesävaatteita, joita en ole sen koommin juuri käyttänyt. Muistan, että nautin suunnattomasti siitä, että vaatteet todellakin istuivat. Sinun kirjoituksesi sai minut taas niin taistelumielelle, että! Koska haluan tuon kropan takaisin, jotta voin taas nauttia ennen kaikkea voimallisesta, fyysisesti hyvästä olosta, mutta myös istuvista vaatteista. Itse en ole koskaan pitänyt siitä kun vaatteet eivät istu, ja olen pikemminkin yrittänyt häpeissäni peitellä laihaa olemusta, koska olen pelännyt sen aiheuttavan pitkiä, tuomitsevia katseita ja kommentteja.

    Toki minullakin on "kriittisiä" kohtia vartalossani kun olen normaalipainoinen, mutta jotenkin tekstisi sai minut nyt ajattelemaan, että, tosiaankin, eihän kukaan nainen ole koskaan täydellisen tyytyväinen omaan kehoonsa - ja miksi pitäisikään olla? Sitäpaitsi (kuten äitikulta on jokus sanonut) olemme jokainen perimämme muokkaamia; tietyt kehonpiirteet olemme perineet emmekä vain voi niitä muuttaa. Toki kroppaansa voi muokata, ja aika paljonkin, mutta ei sentään ihan millaiseksi vaan (ellei sitten lähde ihan kirugin käsittelyyn, mitä en ikinä tekisi!).

    Kysyit miten suhtaudumme muiden kommentteihin ulkonäöstä. Minä uskoisin, että otan kommentin kuin kommentin vastaan ihan realistisin mielin, jos tiedän kommentin olevan rehellisesti ja sydämestä. Jos joku sanoo, että olen hyvän näköinen, vaikka tiedän etten sitä sillä hetkellä ole, turhaudun vain kommentista, enkä ajattele että olen lihava. Kuten Sinulle, minullekin merkkaa kuitenkin läheisten kommentit kaikkein eniten, koska tiedän että heidän, jotka seuraavat elämääni läheltä, kommentit ovat rehellisiä ja suoria. Ja kun viimeksi olin normaalipainossa sain minäkin kuulla heiltä positiivisia kommentteja, ja se tuntui todella hyvältä! Uskoisin, että minulla on aika realistinen omakuva. En tällä hetkellä pidä siitä mitä peilistä näen. Mutta parhaiten näen kuitenkin pienuuteni valokuvista. Kun olen ollut paremmassa kunnossa ja olen pitkän tauon jälkeen katsonut jotain vanhoja kuvia joissa olen sairas, niin olen lähinnä saanut pienimuotoisen shokin. Olenko todellakin ollut tuon näköinen?!

    Kiitos tosiaan, Laura, herättelevästä postauksestasi. Se antoi paljon ajattelemisen aihetta, ja - mikä parasta - aitoa kaipuuta terveeseen kroppaan! Kiitos!

    Ihanaa sunnuntai-päivää ja alkavaa viikkoa Sinulle!
    Valtavasti lämpimiä ajatuksia ja halauksia Upealle Ystävälle - varsinaiselle Riihimäen Rautarouvalle! ;) <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Andrea kuulla sinunkin kokemuksistasi asiaan liittyen, kiitos kun jaoit ajatuksiasi <3

      Tuo normaalin kropan kaipuu kuulostaa oikeasti todella hyvältä. Koen itse ainakin, että tuollaiset aidot ja rehelliset terveet ajatukset ovat niitä, mitkä lopulta saavat sen muutoksen aikaan. Selvästikin vuosien taistelun jälkeen sinulla ei ole minkäänlaista halua tai kaipuuta sairauteen, mutta et vain ole saanut sitä ratkaisevaa muutosta vielä tehtyä. Tällaiset tunteet kuitenkin kertovat mielestäni siitä, että muutos on niin lähellä ja niin mahdollista! Jo se miten kuvailit suheutumistasi kommentteihin, joita tosilta saat ulkonäköösi liittyen, kertoon niin paljon siitä, kuinka sinulla ei ole enää lainkaan sellaisia sairaalloisia, suorastaan ihannoivia kytköksiä sairauteen, joista aivan liian moni kärsii.

      Kommenttisi oikein huokuu sitä, kuinka olet viittä vaille valmis ponnistamaan ylös sieltä kuopasta! Halu nauttia elämästä ja omasta terveestä itsestä on niin valtava. En varmastikaan ole väärässä? :)

      Kiitos sinulle Andrea itsellesi, sillä tuki jota olet antanut, on ollut upeaa! <3 Lämpiä halauksia sinullekin sinne Helsingin suunnalle ja ihanaa alkavaa viikkoa! :)

      Poista
  5. Ihana postaus, tulee niin hyvä mieli kun lukee miten parantuminen edistyy sulla! Kun huomaa miten mahtavasti jaksat tehdä töitä parantumisen eteen, tulee itsellekin olo, että noista ajatuksista on oikeasti mahdollista päästä eroon, minunkin.

    Välillä yritän ajatella ruuan ikäänkuin lääkkeenä, välttämättömyytenä, jota ei tarvitse ansaita. Enhän mä allergialääkkeitänikään ansaitse, ei mun tarvitse tehdä sen eteen jotain että silmäni eivät muurautuisi umpeen. Miksi mun sitten pitäisi tehdä jotain sen eteen, että kroppani voisi hyvin, niinkuin ne silmätkin.

    Äitiys tuli sulle kyllä juuri parhaaseen aikaan. Varmasti oli mahtavaa huomata, että pystyy saamaan lapsia. Kaipa sekin edisti ajatusta, että oma keho pystyy kyllä mihin vain, kunhan pitää siitä huolta ja rakastaa sitä. Enkä sano ettetkö olisi päässyt tähän tilanteeseen ilmankin äitiyttä, sitä en epäile yhtään! Mutta ihan mahtavaa, että kaiken kärsimyksen jälkeen saat kokea jotain niin ainutlaatuista ja hienoa ja pitää huolta omasta lapsesta.

    Että tykkään sun postauksista! Ja siitä, että ne on pitkiä, ja että niissä on paljon kuvia :) Haleja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ihana ja kiitos kommentistasi <3

      Todella kiva kuulla, että minun kokemukset luovat oikeasti uskoa siihen, että myös sinä voit päästä sairaista ajatuksistasi eroon :)

      Itse yritin myös pitkään ajatella ruokaa lääkkeenä, mitä se oikeasti onkin. Kuten totesit, et ajattele niin, että joutuisit allergialääkkeesi ansaitsemaan - sehän olisi kenen tahansa mielestä aivan järjetön ajatus. Mutta siitä huolimatta sitä piinaa itseään ajatuksella, että ruoka tulisi ansaita! Ruoka on elinehto meille ihan jokaiselle, oli minkä kokoinen tahansa. Mutta sinulle, minulle ja monelle muulle ruoka on vielä lisäksi lääke, jota ilman ei voi parantua.

      Äitiys tuli kyllä niin hyvään aikaan, kuin vain voi. Jarno sanoi yksi päivä hyvin osuvasti, että hänen aikanaan parantuminen alkoi ja Justus sen viimeisteli - niin totta! En rehellisesti sanottuna tiedä, kuinka pitkälle parantumiseni olisi oikeasti voinut pitkittyä ilman Justusta, mutta onneksi minun ei tarvitsekaan tietää <3

      Ja kiitos, todella kiva kuulla, että tykkäät postauksien "rakenteesta"! Olenkin usein miettinyt, että ovatko lukuisat kuvat ja ylipitkä kuvatekstit ainoastaan ärsyttäviä vaiko ihan hyvä juttu :) Tsemppihalaus sinulle ja lämpöisiä, toinen toistaan kivempia kesäpäiviä! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)