maanantai 18. helmikuuta 2013

Haaste heitetty

Poikaystäväni halusi heittää minua jälleen kerran ruokahaasteella eilen illalla. Vaikka kerroinkin kykeneväni syömään hyvin myös pikaruokaa, oli minulta yksi haaste vielä vastaanottamatta: grillihamppari ranskisten kera. Kun pohdimme, että hakisimmeko kotiin jotain ruokaa, ehdotti poikaystäväni paikallisen grillin antimia, sillä tiesi tämän olleen pitkään täysi mahdottomuus minulle. Hän tiesi myös, että haastavuutta lisäisi se, että ranskalaiset eivät kuulu suosikkeihini, mutta hänen mukaansa pitäisi kyetä syömään myös muuta kuin ykkösenä  lempparilistalla olevia ruokia. Niin vahvasti ruokien priorisointi on ollut osana sairautta: miksi syödä tiettyä ruokaa ja saada siitä "turhaan" energiaa, jos se ei ole suosikkiani? Siinäpä se. Ruoka on ennen kaikkea energianlähde, mikä unohtuu aivan liian usein. Joku voisi nyt miettiä, että miksi tällaista ruokaa edes pitäisi pystyä syömään, mutta tässä tapauksessa pitää jo yhdestäkin syystä: jotta voi osoittaa itselleen, ettei siitä tapahdu mitään pahaa. Tovin pähkäiltyämme poikaystäväni lähti ruoanhakureissulle ja toi mukanaan meille molemmille kerroshampurilaisateriat. 

Ja onneksi toi! Sillä ruokailun sujuvuudesta huolimatta koen yhä vahvoja onnistumisentunteita tiettyjen aterioiden jälkeen. Kun tiedän edes jollain tavalla kohdanneeni sairauden luomia pelkoja (jotka tosin ovat jo varsin hiljaisia nykyään) ja ylittäneeni kipukynnyksiäni. Hampurilainen ei tuottanut siis mitään vaikeuksia ja ranskalaisetkin söin kiltisti siitä ajatuksesta huolimatta, että olisin syönyt mieluummin jotain muuta. Tämän kyseisen grillin hampurilaista teki muuten aivan mahdottomasti mieli synnytyksen jälkeen! Synnytys oli niin pitkä, että koin kaipaavani kunnon tankkauksen - harmi vaan, että kyseinen grilli sijaitsi väärässä kaupungissa :D


Sitten tulee kuitenkin iso Mutta! Nimittäin energiapitoiset juomat. Vaikka ruokapuoli sujuukin nykyään melko ongelmitta, piinaa minua yhä yksi valtava sairauden "oire": kaloripitoisten juomien juominen. Tätä mörköä vastaan olen taistellut koko sairausaikani ja taistelen sitä vastaan vieläkin. Juomien suhteen ajatuksissani on vuosia piinannut päähänpinttymä siitä, että energiapitoisten juomien juominen on turhaa: jos energiaa on pakko "ottaa vastaan", otan ne mieluummin syömällä (tosin korostaen, että nykyään juomia luukun ottamatta "pakko" on muuttunut mielessäni luvaksi, ihanaksi oikeudeksi). Tässä taas sitä sairasta priorisointia. Entisenä maidon kittaajana en vieläkään ole saanut maitoa osaksi ruokavaliotani, eikä mehuja tai limsoja tule juotua lähes lainkaan. Varsinainen haaste eilisellä hamppariaterialla ei suinkaan ollut ruokapuoli, vaan juoma. Kuittasin poikaystäväni juomakysymyksen sillä, että ottaisin kyllä jälkkäriä aterian päälle. Hän ei kuitenkaan luovuttanut, vaan sanoi, että minun on pakko pystyä juomaan taas energiapitoisia juomia. Vaikka se olisikin vain yksi kielto vastaan kaikki muut myönnytykset, joihin pystyn, en ole terve niin kauan, kuin tuo kielto on olemassa. Hän halusi minun juovan joko mehua tai limsaa, siinä olisivat vaihtoehtoni. Hän oikein myönsi vääntävänsä veistä haavassa kaatamalla mehun isoimpaan juomalasiin, mutta mielestäni ihan aiheesta: oli jo aikakin voittaa tuo kammo. Ja tavattoman typerä tuo kammo olikin: ensimmäisen kulauksen jälkeen mehulasi tyhjeni kuin huomaamatta!


Miten sitä voikaan pohtia näin syntyjä syviä hamppariateriasta ja yhdestä mehulasillisesta :D Mutta niin, eihän anoreksiassa sairautena muutenkaan ole mitään järkeä, joten siihen liittyvä pohdinta kuulostaa terveellä järjellä ajateltuna hyvinkin hullulta. Halusin kuitenkin kirjoitella tästä sen vuoksi, että tämä lisäisi myös teidän muiden tsemppihenkeä kohdata vaikeita ruokia. Mutta ennen kaikkea siksi, että halusin tuoda käytännössä esiin sen, millaisten ajatusten kanssa minäkin hyvästä tilanteestani huolimatta vielä kamppailen. Kaikkia sairauden pölyjä en suinkaan ole siis vielä karistanut kannoiltani, mutta jälleen olen hippusen verran lähempänä sitä :)

<3:Laura

P.s. Ja kyllähän se jälkkäri maistui mehulasillisesta huolimatta vielä kaiken tuon päällekin ;)

23 kommenttia:

  1. Joistain asioista tulee helposti tapoja, enkä mäkään pitkään aikaan enää osannus kyseenalaistaa sitä, että tosiaan, kyse ei ole siitä, ettenkö "haluaisi" juoda kaloreita, vaan siitä, etten pysty. Ja siinä on iso ero. Minäkin olen kuitenkin jo tästä yli päässyt, mukava kuulla että säkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta! Välillä on pitänyt ihan tosissaan miettiä jonkun ruoka-aineenkin kohdalla, että onko kyse oikeasti siitä, että eikö halua/tee mieli syödä jotain tiettyä ruokaa ja eikö pidä jostain ruoasta, vai eikö oikeasti pysty. Samalla lailla, kuin jostain sairaudelle helposta ruoasta on muka tullut "suurta herkkua" tyyliin lempiruokani on salaatti kurkulla! Onko tietyt mielipidejutut totta vai sairauden mielipide? Ne on hyvä tiedostaa. En oikein osannut nyt hyvin tätä selittää :D

      Poista
  2. Oi tosi kivaa ja yllättävääkin että päätit jatkaa taas bloggailua! Ihanaa!

    Luin pari kuukautta sitten blogisi läpi ja sain valtavasti tsemppiä ja motivaatiota painonnostoon ja paranemiseen itselleni ja nyt kerran kun olet palaillut tänne, niin pakkohan tämä oli sanoa. Iso kiitos siis blogistasi! ♥ Se on todellakin auttanut minua eteenpäin.

    Ja valtavasti onnea vauvasta, ihania nuo postaukset aiheesta. Pikku-Ukko on suloinen vauva ja aika paljon sinun näköisesi! :)
    Ja olit muuten erityisen kaunis raskausaikana, että se vauvamaha osaakin olla kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ihana kuulla <3 Tuli tosi hyvä mieli tästä kommentista! :)Ja kiva kuulla, että myös Pikku-Ukkoa koskevat postaukset kiinnostaa!

      Hauskaa, jos näet meissä yhtäläisyyksiä, itse sitä ei oikein osaa katsoakaan! Paitsi leuat on selvästi samanlaiset, meidän isältä peräisin :D Kyllähän tuota vauvamasua varmaan tulee yllättävänkin pian ikävä :)

      Poista
  3. Tosi hienosti selvitit haasteen ja oikeasti tätä postausta oli mielenkiintoista lukea, vaikka se koskikin "vain" hamppariateriaa ja mehulasia! :D Tämänkaltaiset tilanteet kun ovat juuri niitä anoreksiataustaisten kamppailuhetkiä ja ahdistuspiikkejä, joista pitäisi ennen pitkää pyristellä eroon. Näitä siis lisää! :)

    Täytyy sanoa, että poikaystäväsi on ihanasti läsnä tsemppaamassa kanssasi. Yksin on hankalampaa tehdä haastavia ja ahdistavia valintoja, joten on varmasti sinänsä helpottavaa, kun on joku, joka siihen oikein yllyttää. Mutta jos haluaa edistyä yksinkin, on itsensä kanssa tehtävä "sopimuksia" ja kokeiltava tietoisesti uusia juttuja, koska muuten jumittuu tosi helposti samaan vanhaan kaavaan. Ehkä voisit yrittää tehdä jonkunlaisen "maitosopimuksen" itsesi kanssa, koska siitä niin kovasti oikeasti pidät? Alkuun vaikka lasi päivässä? Maito on aina maistunut minullekin ja sitä kyllä meneekin nykyään taas päivittäin :)

    Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveille tuo on tosiaan vain hamppariateria, mutta meille niin iso juttu -ainakin vielä! Mutta onneksi selvisin siitä ja ennen kaikkea tuosta mehuhaasteesta. :)

      Saan kyllä olla tsemppaajasta tosi kiitollinen, mutta oikeastihan motivaation pitäisi olla yksikseenkin niin suuri, ettei toisen ravisteluja edes tarvitsisi! Mutta helpommin tosiaan sanottu kuin tehty.. Ehkä jokainen tarvitsee kuitenkin myös toisten tukea, oli se sitten perhe tai ystävät, ja apu on ihan sallittua ottaa vastaan. Mutta tuo sapimusten teko on kyllä hyvä idea ja niihin olen monesti pyrkinytkin! Esimerkiksi pähkinöiden suhteen :) Ehkä otan maitohaasteen sinulta vastaan ja kertoilen täällä edistymisestäni ;)

      Poista
  4. Sulla on ihana poikaystävä! :D hih

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on! :) Kuinka moni poikaystävä haluaa niin valtavasti tyttöystävänsä syövän kaikkia herkkuruokia - hassua kun sen näin ajattelee :D

      Poista
  5. Hieno suoritus, Laura! :)

    Minäkin saan kovasti voimia blogistasi ja edistyksistäsi! Mutta ehkä nyt voin kerrankin vastavuoroisesti rohkaista Sinua: entisenä JA nykyisenä maidon kittaajana voin kertoa, että minulla menee joka aterialla lasi maitoa. Ihan luiden takia, ja muutenkin se on mielestäni hyvä ruokajuoma. Tosin on tunnustettava että minulla, päinvastoin kuin Sinulla, on ollut, ja oli varsinkin sairauden alkutaipaleella, jotenkin helpompi valita energia nesteen muodossa kuin kiinteänä. Mutta, joka tapauksessa, kun kerran maidosta pidät niin ota se ihmeessä taas osaksi ruokavaliotasi! Vaikka niin kuin Emmi kehottaa: alkuun lasi päivässä.

    Tuosta hamppariateriastanne muistui minun mieleeni, että pienenä kun kuljimme äitni kanssa junalla, niin halusin usein juna-aseman snägäriltä kuumia nakkeja ja ketsuppia. Ilmeisesti suurinta herkkuani. Ja sainhan minä niitä kuumia nakkejani aina silloin tällöin! ;)

    Ja vielä: minunkin on monesti pitänyt sanoa, että Sinulla taitaa kyllä olla maailman ihanin poikaystävä! Aivan mahtavaa, että kaikista vaikeuksista huolimatta hän jaksaa kannustaa Sinua ja olette pysyneet toistenne rinnalla kaikkien koettelemusten läpi. Haluaisin kovasti lähettää hänellekin Voimia, Valoa ja paljon, paljon Iloa yhteiselle Elämän taipaleellenne! Sinulla on kyllä asiat hyvin miesrintamalla - täten lähetän tuikkivia valonsäteitä ja pikkuruisen pususen myös Pikku-Ukolle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Andrea <3 Täytyy kertoa Jarnolle terkkuja :) Kyllähän se on aivan uskomatonta, miten olen voinut löytää ihmisen joka osaa oikealla tavalla tsempata minua, ja ennen kaikkea vielä ymmärtääkin tätä outoa sairautta jotenkin! Välillä ihmettelen itsekin, miten hän on jaksanut kaiken tämän läpi, miettii vaikka vii syksyäkin, mutta voin vaan osoittaa hänelle tuen kannattaneen pitämällä jatkossa itsestäni hyvää huolta ja osoittamalla olevani nykyään luottamuksen arvoinen!

      Ja kuten Emmillekin vastasin: otan maitohaasteen vastaan :) Ihan jo tuon luustojutunkin vuoksi se on melkeimpä pakko! Jännä kyllä tuo, että jotenkin osalle nesteet helpompia ja toiselle kiinteä ruoka! Kun muistelee osastolla, kuinka jotkut halusivat korvata ruoan nutreilla, itselle ne taas olivat sula mahdottomuus, joihin pakon edessä oli suostuttava!

      Pidä sinäkin kiinni tuosta snägärimuistostasi - sellaista vilpitöntä onnellisuutta kohden taas, mitä noinkin isosta-pienestä asiasta voi saada :)

      Poista
  6. Tässä monet ovat puhuneet maidon puolesta, mutta itselleni helpoin kaloripitoinen juoma on piimä! Itsekin kammoan tällä hetkellä muita ruokajuomia, mutta piimä on sopivasti jotain maidon ja maustamattoman jugurtin välimaastosta. Suosittelen sinuakin aloittelemaan siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, sillä tykkään kyllä piimästä! :) Olenkin monesti miettinyt, että se voisi tosiaan olla jopa helpompi? Osastolla monesti otinkin sitä, kun ateriasuunnitelmaan lasi maitoa tai piimää kuului. Jos "huijaisi" itseään sillä, että se on vähän enemmän jogurtin tapainen?

      Poista
  7. Mahtavaa Laura, välillä pitää haastaa itsensä ja huomata, että jälleen yksi myytti ja tabu on murrettu. Moni terve ei tajuakaan kuinka suuren saavutuksen olet tehnyt. Mutta, kuten kirjoititkin: anoreksiassa sairautena ole mitään järkeä ja monen on vaikea päästä sairastuneen (tai toipuvan) pään sisälle. Ole ylpeä itsestäsi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell <3 Lisää näitä sekä minulle että sinullekin, eikö niin? :)

      Poista
  8. Hei Laura! Olen tosi iloinen, että jatkat blogiasi. :) Tämä kuuluu ihan lempilukemistoihini. :)Olen myös hurjan onnellinen puolestasi, kun olet jo noin pitkällä paranemisessa ja sinulla on ihana perhe. Olet itsekin niin uskomattoman suloinen ja ihana nainen, että toivon vilpittömästi sinun saavan iloita elämästä joka hetki! Olet sen arvoinen, niin kuin me kaikki. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiva kuulla, että blogin jatkaminen oli positiivinen asia :)Ja kiitos aivan ihanista sanoistasi <3 Meidän kaikkien tosiaan pitäisi muistaa arvostaa elämää ja itseämme huolehtimalla omasta hyvinvoinnistamme! <3

      Poista
  9. Hienoa Laura! On ihan huikeanihanaa seurata edistymistäsi! Myös itselleni kaloreiden JUOMINEN on erityisen vaikeaa, joten ymmärrän todella, miten suuren työn jouduit pääsi sisällä tekemään saadaksesi mehulasin juotua. Mutta on ihanaa Sinun kauttasi huomata, kuinka senkin kammon voittaminen on mahdollista. Olet yksi tärkeä esikuva minulle paranemisessani. Toivon Sinulle kaikkea hyvää. Muista olla ylpeä itsestäsi ja onnistumisistasi, kun potkit sairautta persuksiin! :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida, olet ihana <3 On jännä, miten pystyy niin vahvasti samaistumaan toisen samaa sairastavan tuntemuksiin! Kuten sinä tähän "juomakammon" voittamiseen. Samanlainen olo tulee aina sinun tekstejäsi lukiessa, että miten onkaan mahdollista ajatella näin samalla tapaa! Sinulle täältä valtava tsemppihalaus ja muista itsekin olla ylpeä edistymisestäsi - niistä ihan pienistäkin askelista, joita ulkopuoliset eivät edes välttämättä näe! <3

      Poista
  10. Moikka! :)

    Ihan mahtavaa meininkiä, ja upeaa myös juomapuolen ansiosta! Mullakin on ehdottomasti vaikeinta nimenomaan energiapitoiset juomat, ja ihan samoilla perusteluilla kuin sulla. Mutta siitäkin pitää pästä yli, sillä energiapitoisten juomien juominen on osa normaalia syömiskäyttäytymistä, ja sitä tekevät (lähes) kaikki syömishäiriöltä säästyneet tai sen selättäneet.
    Hyvä Laura, jeejee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Nette! Nyt vaan sinäkin juomakammoa selättämään, eikö niin? :) Juurikin siksi, että niin terveet tekevät ja meille se on tervehtymisen ehto! :) Sun ruokapostaukset on muuten aina niin inspiroivia!

      Poista
  11. Laura, kaikki me tarvitaan kaloreita ja energiaa.Suurin osa energiantarpeesta menee elimistön, sisäelimien toimintaan. Se, että energia kerääntyy vääriin kohtiin kropassa on pieni osa.Jos välillä syö roskaruokaa se tekee vain hyvää. Jos syöt epäterveellistä ruokaa se varmasti kuluu sulla pois.
    Elämästä pitää nauttia elämää ei voi elää koko ajan miettimällä onko tämä aivan 100 prosenttisen oikein ja täydellistä. Mitää siitä silloin jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon aivan samaa mieltä tästä! :)

      Poista
    2. Ja tosiaan, haluan ehdottomasti herkutella myös tällä tavalla, eikä se minua vaivaa! :) Ennemminkin tiedän tarvitsevani tällaista ruokaa, jotta saan riittävästi energiaa!

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)