torstai 14. helmikuuta 2013

Suhteeni ruokaan

Muutamakin lukija on jo kysellyt minulta, että miten nykyään syön ja noudatanko jotain ateriasuunnitelmaa. Ajattelin, että voisin hieman kirjoitella nykyisistä syömisistäni enemmänkin. Tällä hetkellä syömiset sujuvat minulta hienosti, mutta ei se täysin mutkatonta vieläkään ole. Mutta kertaakaan sairastumiseni jälkeen, eivät syömiset ole olleet näin hienolla mallilla, eivät todellakaan!

On aivan parasta kuulla poikaystävältäni positiivista palautetta siitä, kuinka hänestä on mahtavaa pystyä luottamaan siihen, että syön riittävästi. Kaikkien vaikeuksien jälkeen ja sairauden hierrettyä välejämme aivan liikaa, ymmärtää sen, kuinka suuri helpotus poikaystävälleni on nähdä minun edistymistäni. Vaikka pärjään sairauden kanssa tällä hetkellä hyvin, tulee asiasta ja oikeista ruokavalinnoista keskusteltua vieläkin melko paljon. Tiedostamme tavallaan sairauden koko ajan, mutta se ei enää ohjaile arkeamme. Koen, että kaikki lähteekin parantumisessa tiedostamisesta, sillä niin salakavala sairaus anoreksia on. En todellakaan kuvittele olevani vielä terve, sillä niin syvälle jotkut sairaat ajatukset ovat vuosien saatossa juurtuneet. Mutta niin kauan, kun tiedostan tosiaan kaikki heikot kohtani ja teen jokaisella ruokailulla oikeita ratkaisuja, tiedän pärjääväni. Samalla sysään sairautta ja pinttyneitä, vääristyneitä ajatuksia yhä kauemmaksi.


Ateriasuunnitelman sijaan ruokailujani ohjaavat nälkä - ja tietenkin myös mieliteot. Nälkä minulla on nimittäin aivan valtava! Tämä on seurausta niin sairauden aiheuttamasta lisääntyneestä enrgiantarpeestani kuin imetyksenkin myötä lisääntyneestä energiantarpeestani. Energiantarpeeni on huima, joten välillä mielen on vaikea käsitellä sitä asiaa, kuinka paljon todella tulee syödä. Siitäkin huolimatta, että suhteeni ruokaan ei vieläkään täysin mutkatonta ole, pystyn syömään hyvin, monipuolisesti ja ennen kaikkea sallivasti. Annoskokoni ovat huimia ja pystyn niistä itse vastaamaan. Vaikka tosiaan ateriasuunnitelmaa minulla ei olekaan, noudatan syömisessäni tavallaan kuitenkin entisten ateriasuunnitelmieni kaavaa. Ihan jo senkin vuoksi, että minulle sopii todella säännöllinen syöminen, ja jatkuvan nälän vuoksi tarvitsen useita ruokailukertoja. Mutta tähän lisäksi joudun syömään myös yöllä, ainakin sen pari kertaa. Ja vaikka noudatankin syömisessäni kaavaa aamupala-lounas-välipala-päivällinen- (lukuisat) ilta-/yöpalat, ei kyse ole orjallisesta noudattamisesta millään lailla.

Mitään annoskokoja en noudata, enkä todellakaan mittaile annoksiani. Syön täysin nälkäni mukaisen annoksen. Pääruoka voi kooltaan vaihdella keitosta pitsaan, aivan tilanteen ja mielitekojen mukaan. Ainoastaan sellaista linjaa noudatamme, että liian kevyttä ruoka ei tällä hetkellä voi olla. Vaikka nautin suuresti hyvistä lounassalaateista, ovat ne tällä hetkellä melkeimpä poissuljettuja. Tämä on vain ja ainoastaan siksi, että yksinkertaisesti tarvitsen tällä hetkellä enerkiapitoisempaa ruokaa. Ja osaltaan myös siksi, ettei mieli hairahda vahingossakaan sairaudelle mieleiselle kevyemmälle linjalle. Tämä on vielä sitä varovaisuutta, jota haluan varmuuden vuoksi yhä noudattaa. Mutta kyllä sekin aika koittaa, kun voin taas silloin tällöin syödä lämpimän ruoan sijaan salaatin tai muuta kevyempää. Mutta sekin tulee tapahtua vain ja ainoastaan, mikäli mieliteot valintaa ohjailevat, näin itse asia näen.


Ja myöskään väli- ja iltapalat eivät todellakaan tarkoita mitään tiettyä! En haluaisikaan enää noudattaa osastolta tuttua kaavamaisuutta syöden joka päivä sen leivän ja jogurtin, vaan väli- ja iltapalat voivat olla niin jogurttia, leipää, hedelmiä, kahvilaherkkuja, karkkia kuin poppareitakin. Mitä mieli vaan tekee :) Olenkin kaikkien aterioiden suhteen pyrkinyt noudattamaan vaihtelevuutta, ettei sairaudelle tyypillistä kaavamaisuutta ja turvaruokiin tukeutumista pääsisi enää tapahtumaan.

Mutta kuten alussa totesin, eivät ruokailuni täysin ongelmattomia vieläkään ole. Näenneisesti syön todella hyvin ja vapaasti, mutta pääni sisällä se ei sitä vielä aivan ole. Paljon tulee ruokailuja pyöriteltyä mielessä ja valintoja pohdittua. Ahdistusta ruokailut eivät kuitenkaan aiheuta, vaan ennemminkin kuvailisin sitä sanalla "mietityttää". Välillä turhaudun siihen, etten voi olla ajatuksiltani vielä niin vapaa kuin haluaisin, mutta eiköhän sekin päivä vielä koita! Toki asioiden pyörittely vie nautintoa esimerkiksi joulun kaltaisista juhlahetkistä, kun ei voi muiden tavoin rennosti nauttia vielä ruokailuista. Toki kaikki on suhteellista, sillä tänä jouluna pystyin nauttimaan huomattavasti enemmän kuin koskaan sairauden aikana, mutten vielä niin paljon kuin terveenä. Mutta päänvaivasta huolimatta, eivät pähkäilyni näy ehkä ulospäin. Moni aina sanookin, että "sähän syöt niin normaalisti". Ja tällaiset kommentit oikeasti tuntuvat hyvältä! Koska sitähän tässä haetaan, normaaliutta. Kun nyt vielä kestän hetken harmistusta pääni sisällä, olen päivä päivältä yhä vapaampi tietyiltä ajatuksiltani :)

Ja vielä mitä "sallittuihin" ruokiin tulee, on kaikki minulle sallittua. Koen, että kiellettyjä ruokia ei voi olla, mikäli haluaa oikeasti parantua. Tämä ei suinkaan tarkoita, että ruokavalion täytyisi koostua vain pitsoista, karkista ja muista herkuista, ei suinkaan. Mutta koen tärkeäksi sen, että voin niitä hyvillä mielin syödä, kun siltä minusta tuntuu. Nautin tavallisesta kotiruoasta ja siitä ruokavalioni pääasiassa koostuukin. Mutta senkin sisällä pystyn syömään aivan kaikkea, kermapastoista makkarakeittoon. Yhdessä mietimme poikaystäväni kanssa, mitä ruoaksi tekisimme, ja näitä valintoja ohjaavat molempien mieliteot ja ruoan maistuvuus, eivät suinkaan anoreksia ja kevyimmät vaihtoehdot :)

Tässä hieman ajatuksia suhteestani ruokailuun. Paljon muutakin kirjoiteltavaa aiheesta tuli mieleen, mutta voisin palata aiheeseen myöhemmin vaikkapa sen muodossa, millaisia ruokia teemme, mistä tuotteista aamupalani koostuu jne. Tällaista hieman jo muutamalle lupailinkin :) Ehkäpä jotain pientä ruokapäiväkirjan muodossa - miltä tällainen teistä kuulostaisi?

<3: Laura

11 kommenttia:

  1. hyvä teksti oli =) ja olis mielenkiintoisia noi tuote ja ruokapäiväkirja postaukset. Kuvia olis kans kiva =) hurjasti tsemmppiä loppumatkalle. kyllä sä vielä pitkälle pötkit kun et vaan anna enää periksi! ja just tosi hyvä varmaan ottaa mahdollisimman pitkälle niinkuin "varman" päälle nois jutuis ettei se sairaus hiivi salakalavasti vaikuttaan. Ja sit viel et sul on ihana vauva =) äh..olikoha täs ny mitää järkee...no mut kovasti toivon ettei enää koskaa joutuisi sinä sinne anoreksia syövereihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)Mukavaa saada tällaisia kommentteja, niin tietää, että kiinnostuneita lukijoita on! :) Ja kiitos tsempeistä, nyt on elämässä niin paras motivaatiotekijä, että en varmasti anna enää ikinä itseni kompastua anoreksian ansaan! Mutta tarkkana tosiaan pitää vielä pitkään olla, koska varmasti jokainen anoreksiaa sairastanut tietää, että jos tietyn pisteen ylittää sairauden puolelle, on sieltä paluu vaikeaa, vaikka kuinka elämä olisi muuten mallillaan :(

      Poista
  2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Ruokapäiväkirja kuullostaisi hyvältä. Saisi vähän vertailupohjaa kun saman asian kanssa painiskelen/painiskelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun pidit! :)On jo parikin postausta noihin liittyen suunnitteilla!

      Poista
  3. Hei taas Laura!
    Sattumalta vilkaisin blogiasi ja ilokseni huomasin, että olet jälleen alkanut kirjoittamaan. Ihanaa taas päästä lukemaan mahtavia tekstejäsi ja kuulla enemmän elämästäsi nykyään. Edelliseen postaukseesi viitaten, mukavaa, että syömiset menevät jo rutiinilla ja pystyt "tankkaamaan" kun tiedät, kuinka paljon jo pelkkä imettäminen vie energiaa. Olen ylpeä sinusta!
    Tsemppiä ja halauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Nell! Kivaa, kun satuit tänne kurkkimaan ja jäät taas seurailemaan! :) On kyllä ihan mahtavaa, kuinka paljon olen saanut ihan jo tällä sairauden saralla muutoksia aikaan elämässäni - en olisi vielä vuosi sitten siihen näin vahvasti uskonut! Samoin tsemppihaleja sinulle<3 Sullakin taitaa mennä ihan kivasti?

      Poista
    2. Vuosi on tosiaan tuonut kohdallesi paljon ihania muutoksia, samoin minulle. Eteenpäin mennään myös täällä päässä. ;)

      Poista
  4. Joo, olis ihan huippu se ruokapäiväkirja:) Sairastan nimittäin itsekin anoreksiaa, ja olisi kiva saada vähän tietää normi-ihmisen syömisestä. Sinulla energiantarvetta lisää imetys, minulla taas rankka treeni. Olisi kiva tietää sun syömisistäs, kun itsellänikin annosten täytyy olla levossankin tosi isoja! Terkut ja halit, olet aina niin ihana ja vahva!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanista sanoistasi :)Yrittelen ihan lähipäivinä postailla lisää syömisistä! Pari juttua onkin jo työn alla taas :)Onhan se totta, että sairausvaiheessa kaipaa omiin syömisiin paljon varmistelua ja tässä suhteessa "vertailu" on mielestäni ihan hyvästäkin ja ok, kun vertailukohtana on normaalit syömiset! Valtavasti tsemppiä sinullekin! :)

      Poista
  5. Hei! Tulin sattumalta käymään blogissasi ja olikin todella mukava yllätys, että kirjoitat taas :) Ihaninta oli kuitenkin huomata, että olette saaneet perheenlisäystä! Paljon onnea pikkuisesta<3 Ihanampaa muutosta elämään ei varmasti voisi saada! Innolla jään taas seuraamaan kirjoitteluasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ei kyllä olisi voinut elämä saada yhtään parempaa suunnanmuutosta! Kiva kuulla, että jäät seurailemaan! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)